20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen
Home Vochtprobleem Luchtvochtigheid in drukkerijen verbeteren
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Luchtvochtigheid in drukkerijen verbeteren

Luchtvochtigheid, een bepalende factor in drukkerijen

Drukkerijen besteden veel aandacht aan het binnenklimaat. Men tracht er grote verschillen in relatieve luchtvochtigheid en temperatuur te voorkomen. In drukkerijen zijn constante omstandigheden in het binnenklimaat belangrijk voor storingsvrije bedrijfsprocessen en voor een goede kwaliteit drukwerk. Omdat papier en karton hygroscopisch is, veroorzaakt een hoge relatieve vochtigheid al in korte tijd een stijging van de vochtigheidsgraad van deze materialen. Omgekeerd geldt dat een lage luchtvochtigheid papier en karton laat uitdrogen. Door verschillen in temperatuur kan condensatie op het te verwerken papier optreden. Ook hierdoor stijgt de vochtigheidsgraad van het papier en zal de verwerking ervan moeizaam verlopen.

Vochtbeheersing voor storingsvrije processen en optimale kwaliteit

In een drukkerij ligt de optimale luchtvochtigheid rond 55%. Papier dat bij deze luchtvochtigheid wordt opgeslagen is prima te verwerken en vertoont daarnaast weinig afwijkingen. Wanneer de luchtvochtigheid in opslagruimten en andere bedrijfsruimten te laag is, kan randverkorting optreden. Dat deel van het papier dat in aanraking komt met de droge omgevingslucht gaat dan krimpen waardoor het gaat vervormen. Naast deze vervormingen van het papier, veroorzaakt de opbouw van statische elektriciteit extra storingen bij verschillende bedrijfsprocessen.

Bij een hoge luchtvochtigheid kan randgolving ontstaan. Omdat de vochtigheidsgraad van het papier bij een hoge luchtvochtigheid stijgt, zetten de papiervezels uit en treden eveneens vervormingen op. Wederom kan men storingen en productieverlies verwachten bij de verwerking van dit papier.

Voor het conditioneren van opslag- en productieruimten in drukkerijen past men luchtbevochtiging en luchtontvochtiging toe. AirSain biedt keuze uit een reeks professionele apparaten en industriële installaties waarmee conditionering in drukkerijen kan plaatsvinden. Het assortiment omvat onder andere:

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen

AirSain voor gezonde lucht

AirSain biedt oplossingen voor een breed scala aan problemen op het gebied van binnenluchtkwaliteit.
“Prachtig product en perfecte service!”
Dennis
“Snel bestellen en zeer snel geleverd!”
Irma
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies