Woorden met l
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
Over Airsain
Contact
VacaturesHome
Woordenboek
L


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter L

Lage luchtvochtigheid

Bij een lage luchtvochtigheid in het binnenklimaat spreken we over minder dan 40% relatieve luchtvochtigheid. Bij een lage luchtvochtigheid kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals hoofdpijn, verstopte neus, huidklachten, kriebelhoest en droge ogen. Een te lage luchtvochtigheid in huis veroorzaakt ook een toename van statische elektriciteit. Door droge lucht ontstaat krimpschade aan houten vloeren, houten meubelen en muziekinstrumenten. Een lage luchtvochtigheid vermijden is eenvoudig met een luchtbevochtiger / luchtwasser. De ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt 40%-60%.

Laminaatvloer

Vloer van laminaat vloerdelen. Een laminaatvloer bestaat uit een ondervloer met daarop laminaat vloerdelen. Een laminaatvloer is eenvoudig te reinigen zodat stof in huis niet ophoopt. Een laminaatvloer kan krimpen of uitzetten afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis of kantoor. Een te hoge luchtvochtigheid is te verlagen met een luchtontvochtiger. Een lage luchtvochtigheid verhoogt men snel met een luchtbevochtiger.

Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit

Het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit voert metingen uit op het gebied van luchtverontreinigingen. Het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beheerd.

Landklimaat

Klimaat wat gekenmerkt wordt door hete zomers en strenge winters. Er valt het hele jaar door regelmatig regen waardoor dit klimaat bijzonder geschikt is voor landbouw.

Lasdamp

Lasdamp is de term voor de gasvormige stoffen die vrijkomen tijdens het bewerken van metaal, bijvoorbeeld tijdens lassen en snijden. Door verhitting van metaal komt een verzameling aan gassen vrij. Goede afzuiging is erg belangrijk om onnodige verspreiding van lasdampen te voorkomen.

Laserprinter uitstoot

Een laserprinter bevat een toner met daarin poedervormige inkt. Tijdens printen met een laserprinter komt ook tonerstof in de lucht vrij. Deze stofdeeltjes hebben zeer kleine afmetingen en kunnen daarom diep in de longen dringen. De uitstoot van laserprinters wordt daarom als schadelijk voor de gezondheid beschouwd. Geadviseerd wordt om laserprinters en kopieermachines bij veelvuldig gebruik niet in een kantoorruimte te plaatsen, maar in een aparte ruimte met voldoende ventilatie.

Lasrook

Lasrook komt vrij tijdens de bewerking van metaal. Tijdens lassen en snijden komen dampen vrij die zich in de omgevingslucht verdelen. Er dienen goede voorzieningen aanwezig te zijn om overmatige blootstelling aan deze dampen te voorkomen. Goede afzuiging, ventilatie en luchtreiniging draagt bij aan een gezonde werkomgeving. Naast de gevaarlijke dampen bevat lasrook ook fijnstof.

Lekkage

Lekkage leidt tot wateroverlast en vervelende vochtproblemen. Een lekkage dient zo snel mogelijk verholpen te worden om onherstelbare vochtschade te voorkomen. Lekkages worden o.a. veroorzaakt door loszittend lood, beschadigde dakgoten, slagregens en breuken in leidingen. Bij lekkage kan in een kort tijdsbestek een grote hoeveelheid vocht in de woning terechtkomen. Vloeren en muren raken verzadigd met vocht als de oorzaak van de lekkage niet snel gerepareerd wordt. De gevolgen van lekkages zijn: vochtkringen / vochtplekken, schimmels, houtrot, stank.

Lekke kelder

In een lekke kelder treedt het vocht binnen door de vloer, door muren of door scheuren. Vochtproblemen in de kelder ontstaan ook door lekkages in leidingen of bij doorvoeren van leidingen. Bij een slechte waterdichtheid raakt het beton aangetast en corroderen leidingen. Een structurele oplossing is noodzakelijk om het binnendringen van water te voorkomen. Door het plaatsen van een luchtontvochtiger kan men het binnengedrongen vocht afvoeren.

Lightair

Lightair is een Zweedse fabrikant van luchtreinigers. De High density ionisatoren maken gebruik van de Lightair Ionflow technologie. Lightair is in 2004 opgericht na het samengaan van twee bedrijven met jarenlange ervaring in luchtreiniging.

Lightair Ionflow

Lightair Ionflow is de naam van een serie unieke luchtreinigers van de firma Lightair. Ionflow luchtreinigers verspreiden negatieve ionen in de lucht. Deze ionen zorgen op actieve wijze voor grondige luchtreiniging. Lightair Ionflow luchtreinigers verwijderen met name kleine luchtverontreinigingen. De lucht wordt tevens verrijkt door de hoge concentratie negatieve ionen dat dit type luchtreiniger verspreidt.

Lightair Ionflow 50

Ionisator van het merk Lightair. Deze Ionflow luchtreiniger verzorgt High Density ionisatie. De ionisator verrijkt de binnenlucht met een ionenconcentratie van 250.000 negatieve ionen per cm3. De lightair Ionflow 50 is in Zweden ontwikkeld. Ionflow 50 luchtreinigers / ionisatoren hebben een stijlvol uiterlijk, ideaal voor gebruik in huis, kantoor en openbaar gebouw.

Lightair Ionflow Sky

De High Density Ionisator Ionflow Sky is een krachtige ionisator van het merk Lightair. Dankzij krachtige ionisatie met maar liefst 250.000 negatieve ionen per cm3 wordt de lucht intensief gereinigd en verfrist. Een ionisator met moderne vormgeving voor luchtreiniging in woningen, kantoren en openbare ruimten. Lightair Ionflow 50 Sky is geschikt voor montage aan het plafond. Krachtige ionisatie en luchtreiniging zonder verlies van vloeroppervlakte.

Lightair Ionflow Style

Lightair Ionflow Style is een krachtige High Density ionisator. Dankzij krachtige ionisatie met maar liefst 250.000 negatieve ionen per cm3 wordt de lucht intensief gereinigd en verfrist. Een ionisator met moderne vormgeving voor luchtreiniging in woningen, kantoren en openbare ruimten. Lightair Ionflow 50 Style is geschikt voor plaatsing op de vloer.

Lightair Ionflow Surface

High Density Ionisator van het merk Lightair. Deze Ionflow luchtreiniger is geschikt voor plaatsing op de vloer, tafel, bureau of kast. Met een ionenconcentratie van 250.000 negatieve ionen per cm3 wordt de lucht geïoniseerd en gereinigd. De lightair Ionflow Surface luchtreiniger / ionisator heeft een afwasbare vuilcollector en verbruikt dus geen luchtfilters. Een stijlvolle luchtreiniger zonder filters, ideaal voor gebruik in huis, kantoor en openbaar gebouw.

Lightair luchtreiniger

Lightair Ionflow luchtreinigers zijn zogenaamde High Density ionisatie luchtreinigers. Een Lightair luchtreiniger gebruikt geen filters voor luchtzuivering, maar verspreidt luchtzuiverende ionen die verontreinigingen in de lucht onschadelijk maken. LightAir Ionflow luchtreinigers staan ook wel bekend als goede fijnstof luchtreinigers en sigarettenrook luchtreinigers. Deze reinigers verwijderen zeer effectief ultra fijnstof, fijnstof, rookdeeltjes en rooklucht dankzij de high density ionisatie technologie.

Lijmbord

Een lijmbord is een kartonnen plaat met lijmlaag waarop vliegende insecten blijven kleven. De vliegende insecten worden door uv-licht aangetrokken waarna ze op het lijmbord gaan zitten. Dit type insectenverdelger wordt ook wel een vliegenlamp genoemd. De lijmborden in een insectenvanger zijn eenvoudig en hygiënisch verwisselbaar. Lijmborden worden ook wel kleefplaten en glueborden genoemd.

Longblaasjes

De alveolen in de longen worden ook wel longblaasjes genoemd. De longblaasjes bevinden zich aan het uiteinde van de kleine bronchiën en bepalen voor een groot deel de werking van de longen. De longblaasjes nemen zuurstof op uit de lucht en geven dit af aan het bloed. Afvalstoffen zoals kooldioxide worden uit het bloed opgenomen en door uitademen uitgescheiden.

Longemfyseem

Longemfyseem is een ernstige, chronische ziekte waarbij de longblaasjes aangetast zijn. Longemfyseem wordt onder andere veroorzaakt wordt door roken. Longemfyseem kan ook ontstaan door ouderdom en de aanwezigheid van andere longaandoeningen. Door langdurige blootstelling aan verontreinigingen in de lucht kan longemfyseem ontstaan, denk hierbij aan luchtvervuiling en passief roken ofwel meeroken. COPD is de Engelse afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases, een chronische obstructieve longaandoening. COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten longemfyseem en chronische bronchitis. Het betekent dat de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen die blijvende schade veroorzaken. De ziekte is ongeneeslijk met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk.

Loslatend behang

Loslatend behang is een bekend vochtprobleem. Te veel vocht in de muur is funest voor de sierlijke behangwand. Behangstroken laten los en krullen naar beneden. Ook verkleuringen en afgetekende vlekken worden zichtbaar als de muur te veel vocht bevat. Een hoge luchtvochtigheid in de kamer heeft hetzelfde effect op het behang. De lijmlaag laat los en het behang zakt naar beneden. Muren die geteisterd worden door optrekkend vocht of doorlatend vocht vertonen het snelst schade aan behang. Vochtproblemen op tijd aanpakken en de luchtvochtigheid op een gezond peil houden luidt het advies om de afwerkmaterialen van het interieur te beschermen.

Loslatend voegwerk

Loslatend voegwerk is een ernstig vochtprobleem. Doorslaand vocht tast muren ernstig aan. Na verloop van tijd kan het voegwerk zelfs loslaten. Op dat moment is de muur doorgaans geheel verzadigd met vocht. Zowel op een buitenmuur als op een binnenmuur kan sprake zijn van loslatende voegen. Om verdere vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat de muur opnieuw waterdicht wordt gemaakt. Door het plaatsen van een luchtontvochtiger in de binnenruimte wordt de muur versneld gedroogd. Naast de loslatende voegen zijn er meestal ook schimmels en vochtplekken op de muur aanwezig.

Low Density

Low-Density staat voor lage dichtheid. De verspreiding van het aantal luchtzuiverende ionen van een luchtreiniger of ionisator wordt vaak uitgedrukt in density. Een Low-density luchtreiniger verspreidt minder ionen voor luchtreiniging dan een high-density luchtreiniger.
Links: High Density

Low Density ionisator

Een Low Density ionisator is een type luchtreiniger dat de lucht zuivert en verrijkt door verspreiding van negatieve ionen. Een Low Density ionisator produceert minder negatieve ionen ten opzichte van een High Density ionisator.

Lucht

Lucht is een gasmengsel dat zich in de onderste lagen van de atmosfeer bevindt. De lucht die we op aarde inademen bestaat uit: 78% stikstof, 21% zuurstof en de resterende 1% uit edelgassen, waterdamp en koolzuurgas.

Lucht bevochtigen

Lucht bevochtigen is noodzakelijk voor het verkrijgen van een gezond binnenklimaat indien de luchtvochtigheid gedurende een aantal dagen te laag is. Vanaf een luchtvochtigheid van 40% wordt aangeraden om binnenlucht te bevochtigen. Bij een luchtvochtigheid lager dan 40 - 45% ontstaan of verergeren gezondheidsklachten als hoofdpijn, kriebelhoest, droge ogen, verstopte neus en huidklachten.

Lucht bevochtiger

Bij droge lucht dient u extra vocht in het binnenklimaat te brengen. Een lucht bevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid tot een gezond niveau. Er zijn diverse soorten lucht bevochtigers op de markt. De meest voorkomende tyoen zijn: luchtwassers, ultrasone bevochtigers, stoom bevochtigers, schijfverdampers en filter bevochtigers. De capaciteit van de bevochtiger dient toereikend te zijn voor de ruimte waarin deze wordt opgesteld. Ook is de aanwezigheid van vloerverwarming of andere krachtige verwarmingssystemen een belangrijk criterium om tot keuze van de juiste bevochtiger te komen.

Lucht drogen

Lucht drogen is een uiterst effectieve werkzijze om vochtproblemen in het binnenklimaat te voorkomen. Vanaf een luchtvochtigheid van 60% ontstaat schimmelgroei en steken condensproblemen de kop op. Door het drogen van lucht wordt de luchtvochtigheid permanent verlaagd waardoor schimmels geen kans krijgen om zich te vermeerderen. Luchtdrogers worden ingezet ter voorkoming van schimmels, condensatie, houtrot en corrosie.

Lucht ionisator

Een lucht ionisator voegt negatieve ionen toe aan de binnenlucht. Deze negatieve ionen zorgen voor luchtreiniging en verrijking van de binnenlucht. Er zijn grofweg 2 soorten lucht ionisatoren, High Density ionisatoren en Low Density ionisatoren. Het aantal negatieve ionen dat geproduceerd wordt, is maatgevend voor de effectiviteit van de lucht ionisator.

Lucht meten

Luchtmetingen geven inzicht in de luchtkwaliteit. Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden. Ter controle van de luchtkwaliteit worden metingen verricht in het binnenklimaat én buiten. Luchtmetingen geven inzicht in bijvoorbeeld fijnstof, luchtvochtigheid, temperatuur, luchtsnelheid, CO2, CO, VOS (Vluchtige Organische Componenten) en ozon. Voor het meten van de luchtkwaliteit zijn diverse meetinstrumenten verkrijgbaar waaronder fijnstofmeters, hygrometers, thermometers, CO2-meters en CO meters. De CO2-concentratie in de binnenlucht is maatgevend voor de mate van ventilatie in een binnenruimte. Voor het verkrijgen van een goede luchtkwaliteit in het binnenklimaat is goede ventilatie een must.

Lucht ontvochtigen

Lucht ontvochtigen luidt het advies als de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Dankzij ontvochtiging worden vochtproblemen voorkomen of tot stilstand gebracht. Lucht ontvochtigen is zeer eenvoudig. Er is een grote verscheidenheid aan luchtontvochtigers verkrijgbaar. Voor het ontvochtigen van lucht in een kleine ruimte volstaat een ontvochtiger met een geringe ontvochtigingscapaciteit. Voor het ontvochtigen van grote bedrijfsruimten en opslagplaatsen dient een krachtige luchtontvochtiger te worden geïnstalleerd.

Lucht ontvochtiger

Een luchtontvochtiger verwijdert vocht uit de binnenlucht en verlaagt daarmee de luchtvochtigheid. Elke ontvochtiger heeft een eigen ontvochtigingscapaciteit. Om vocht succesvol uit de lucht te verwijderen dient de capaciteit van de ontvochtiger toereikend te zijn voor de afmetingen in de binnenruimte en de hoeveelheid vochtaanvoer. Zo moet de capaciteit van een luchtontvochtiger voor calamiteiten zoals waterschade hoger zijn als de capaciteit van een ontvochtiger voor het verlagen van de luchtvochtigheid in een kleine woonkamer. Er is een grote keuze aan ontvochtigers op de markt, variërend van huishoudelijke ontvochtigers tot professionele ontvochtigers voor de industrie.

Lucht reiniger

Afhankelijk van het type verwijderen luchtreinigers stof, fijnstof, geuren, allergenen, huisstofmijt, stuifmeelpollen en huidschilfers uit het binnenmilieu. Vooral mensen met astma, copd en allergie kunnen verlichting ondervinden als de belastende verontreinigingen uit de lucht worden gefilterd. Indien de lucht reinigers uitgerust zijn met verwisselbare filters zijn deze als vervangingsfilters ook los verkrijgbaar.

Lucht vochtigheid

Luchtvochtigheid is de natuurkundige benaming voor de hoeveelheid vocht in de lucht. De hoeveelheid vocht in de lucht wordt meestal uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid. Dit is een waarde voor de maximale hoeveelheid waterdamp dat de lucht bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk bevat. De absolute luchtvochtigheid is een waarde voor de hoeveelheid water in een vastgestelde hoeveelheid lucht. De realtieve luchtvochtigheid wordt gemeten met een hygrometer. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid - RV - in het binnenklimaat bedraagt 40% - 60%.

Lucht zuiveren

Indien last van hooikoorts, bij hinder van stank en luchtverontreinigingen kan men de lucht zuiveren met een kwalitatieve luchtreiniger. Er is een groot aantal modellen op de markt waarmee de lucht optimaal kan worden gezuiverd. De luchtreinigers zijn uitgerust met luchtfilters of elektrostatische filters. Bij twijfel over de geschikte wijze van luchtzuivering, kan de expert gedegen advies geven.

Luchtafvoer

Met luchtafvoer wordt over het algemeen bedoeld: de luchtuitlaat van luchtbehandelingsapparaten zoals luchtwassers, luchtontvochtigers, airconditioners, luchtreinigers en ventilatoren. De luchtafvoer verdeelt de behandelde lucht opnieuw in de ruimte.

Luchtafzuiging

Onder luchtafzuiging wordt meestal verstaan: de mechanische afzuiging van vervuilde binnenlucht. Verontreinigde binnenlucht wordt door een ventilatiesysteem aangetrokken en naar buiten afgevoerd. Verse, schone lucht wordt in het binnenklimaat gebracht.

Luchtbehandeling

Luchtbehandeling is de term voor alle verbeteringen en aanpassingen aan binnenlucht om een goede luchtkwaliteit te verkrijgen en een behaaglijk binnenklimaat. Onderdelen van luchtbehandeling zijn bijvoorbeeld airconditioning, luchtbevochtiging, ontvochtiging, luchtreiniging, verwarming, geurafzuiging en ventilatie. Er zijn uitvoerige, complexe luchtbehandelingssystemen verkrijgbaar, maar ook eenvoudige mobiele oplossingen.

Luchtbehandelingssystemen

Luchtbevochtigers, luchtontvochtigers, luchtreinigers, airconditioners en verwarmingsunits zijn voorbeelden van luchtbehandelingssytemen. Deze mobiele systemen zijn direct inzetbaar en eenvoudig te plaatsen in een ruimte naar wens. Centrale luchtbehandelingssystemen worden voornamelijk toegepast in kantoren en industriële gebouwen.

Luchtbevochtiger

Met een luchtbevochtiger wordt de luchtvochtigheid in het binnenklimaat verhoogd. Luchtbevochtiging wordt vooral toegepast in woningen en kantoren, maar ook bij opslag en industriële processen is een goede luchtvochtigheid vaak vereist. We onderscheiden 4 technieken om lucht te bevochtigen, namelijk met behulp van stoombevochtigers, ultrasoon bevochtigers, koud-water bevochtigers en luchtwassers. De luchtvochtigheid waarbij men zich doorgaans prettig voelt ligt rond 50 tot 55%. Met name in de winterperiode (okt-mrt) is de luchtvochtigheid binnenshuis laag. Dit kan resulteren in o.a. droge ogen, verstopte neus, kriebelhoest, kloven in lippen en handen, hoofdpijn, vermoeidheid.

luchtbevochtiger ontkalken

Tijdens het ontkalken van een luchtbevochtiger wordt kalkaanslag in het waterreservoir verwijderd met behulp van een antikalk reinigingsmiddel. Na een intensieve gebruiksperiode verharden kalkresten in een luchtbevochtiger tot het lastig te verwijderen ketelsteen. De kalkaanslag bevindt zich op de onderdelen van de bevochtiger die met water in contact komen. Om jarenlang gebruiksplezier van de luchtbevochtiger te beleven dient men het apparaat regelmatig te ontkalken.

Luchtbevochtiger ontkalker

Een luchtbevochtiger ontkalker is een onderhoudsmiddel voor luchtbevochtigers. Een ontkalker verwijdert de hardnekkige kalkaanslag die na verloop van tijd in een luchtbevochtiger ontstaat. De moeilijk te verwijderen aanslag wordt door het antikalk middel losgeweekt en verwijderd. Luchtbevochtiger ontkalkers zijn verkrijgbaar in poedervorm.

Luchtbevochtiger reiniger

Goede reinigingsmiddelen voor luchtbevochtigers verwijderen resten van kalk en aangekoekte stofdelen. Bovendien zorgt de reiniger ervoor dat kalkafzetting minder snel plaatsvindt. Voor optimale, hygienische luchtbevochtiging dient een bevochtiger regelmatig met een reiniger te worden behandeld.

Luchtbevochtiger zonder filter

Een luchtbevochtiger zonder filter bezit geen bevochtigingsfilter. Dit filter wordt ook wel een verdampingsfilter of mistfilter genoemd. Een belangrijk voordeel van een luchtbevochtiger zonder filter is de besparing op vervangingsfilters. Luchtbevochtigers zonder filters verspreiden het vocht met behulp van schijvensets of ultrasone trilplaatjes. Ook de stoombevochtiger is een luchtbevochtiger zonder filter.

Luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers bestrijden droge lucht. Bekende merken luchtbevochtigers zijn AiroSwiss, Airtek, Boneco, Brune, Sanvia, Venta. Luchtbevochtigers zijn verkrijgbaar in diverse afnetingen. De bevochtigingscaoaciteit moet toereikend zijn om de bestemde binnenruimte van een goede luchtvochtigheid te voorzien. De ideale luchtvochtigheid in het binnenmilieu bedraagt 40-60%.

Luchtbevochtiging

Geforceerde verspreiding van vocht in de lucht waardoor de luchtvochtigheid stijgt. Er zijn diverse methoden van luchtbevochtiging: bevochtigen met stoom, natuurlijke verdamping van water, ultrasoon bevochtigen waarbij water door hoge freguentie in de lucht wordt gebracht. Door diverse manieren van luchtbevochtiging wordt waterdamp of waternevel gelijkmatig in de lucht verdeeld. Droge lucht neemt vocht op zodat de luchtvochtigheid snel naar een gezond peil stijgt. Airsain is leverancier van luchtbevochtiging in huis, kantoor en bedrijf.

AIRSAIN VOOR UW LUCHTBEVOCHTIGER

Luchtbevochtigingsinstallatie

Een uitvoerige luchtbevochtigingsinstallatie bestaat uit diverse technische onderdelen zoals apparaten voor waterbehandeling, een leidingnetwerk, vernevelaars of nozzles en een meet-en regelsysteem. Zeer grote bedrijfshallen worden in veel gevallen voorzien van een complete luchtbevochtigingsinstallatie. De grootte van het complex vraagt om een uitvoerige vochtinstallatie. Een vochtinstallatie wordt ontworpen en geïnstalleerd door gespecialiseerde bedrijven. Het onderhoud van een dergelijk systeem is vaak onderdeel van een servicecontract. Voor bevochtigen in kleine en middelgrote ruimten zijn verplaatsbare luchtbevochtigers een goed alternatief. De vaste bevochtigers kunnen optioneel aangesloten worden op een toevoerleiding voor vers water en een afvoerleiding voor spoelwater.

AIRSAIN VOOR UW PROFESSIONELE LUCHTBEVOCHTIGER EN INDUSTRIËLE LUCHTBEVOCHTIGER

Luchtbevochtigingssysteem

Luchtbevochtigingssystemen kan men onderscheiden in vaste systemen en mobiele systemen. Een vast luchtbevochtigingssysteem wordt ontworpen en geïnstalleerd door een gespecialiseerd bedrijf. De verplaatsbare luchtbevochtigers vormen een stekkerklare oplossing voor droge lucht: de stekker in het stopcontact en het bevochtigen kan beginnen. Een verplaatsbaar luchtbevochtigingssysteem is ideaal voor de meeste toepassingen: woningen, kantoren, gezondheidszorg, wellness, industriële ruimten. Alleen in grote bedrijfsruimten en grote opslagplaatsen is een vast luchtbevochtigingssysteem met leidingnetwerk vereist.

Luchtcirculatie

De mate van luchtcirculatie geeft aan hoe goed de lucht in een binnenruimte wordt verdeeld. Bij een goede luchtcirculatie wordt de lucht gelijkmatig door een vertrek verdeeld. Luchtreinigers zijn zodanig ontworpen dat de luchtcirculatie optimaal is. De behandelde lucht verlaat de luchtreiniger via speciaal ontworpen uitblaaskanalen.

Luchtdebiet

Luchtdebiet is de hoeveelheid lucht dat in een bepaalde tijdseenheid verplaatst wordt. De capaciteit van een luchtreiniger met ventilator wordt met behulp van het luchtdebiet weergegeven, bijvoorbeeld 300 m3/h (staat voor 300 kuub lucht per uur). Het is de hoeveelheid lucht dat door de luchtreiniger wordt gevoerd. Is een term die gebruikt wordt voor de hoeveelheid beweging van gassen en vloeistoffen. Deze term wordt regelmatig gebruikt in de meet en regeltechniek o.a. bij geografie, hydrologie, civiele techniek en procestechniek. Het debiet wordt bepaald door het volume lucht te meten dat binnen een bepaalde tijdseenheid verplaatst wordt (luchtverplaatsing). Deze term wordt ook gebruikt voor aanduiding van de ventilatiecapaciteit van airconditioners, luchtreinigers en ventilatoren.
Links: Lucht, Debiet

Luchtdroger

Een luchtdroger is verkrijgbaar als mobiele luchtontvochtiger of als vaste ontvochtiger. Luchtdrogers hebben een verschillende ontvochtigingscapaciteit en zijn geschikt om automatisch de luchtvochtigheid in een ruimte te verlagen. Voor huishoudelijk gebruik zijn compacte, mobiele luchtdrogers geschikt. Voor industriële vochtbeheersing zijn de krachtige, professionele Fral luchtdrogers geschikt.

Luchtdroger compressor

Een compressor luchtdroger is een type droger met een werkingsprincipe dat lijkt op de techniek van een koelkast. Vochtige omgevingslucht wordt door een ventilator aangezogen en versneld afgekoeld. Het vocht uit de lucht condenseert in de luchtdroger en wordt afgevoerd naar een opvangtank, of het verlaat de luchtdroger via een vaste afvoerleiding. De gekoelde, gedroogde lucht wordt daarna opgewarmd tot kamertemperatuur, en opnieuw in de binnenruimte verdeeld.

Luchtdruk

Luchtdruk is een grootheid waarmee de druk in de atmosfeer wordt aangegeven. De luchtdruk wordt gemeten met een barometer en uitgedrukt in hPa (hectoPascal). Weerstations zijn uitgerust met een barometer om een weersvoorspelling te maken.

Luchtfilter

Filter dat gebruikt wordt om lucht te ontdoen van verontreinigingen zoals stof, bacteriën, allergenen van dieren, huisstofmijt, geuren, pollen en fijnstof. Een filter-luchtreiniger bevat één of meerdere luchtfilters. Voorbeelden zijn koolstoffilters voor geuren en Hepafilters voor fijnstof. Steeds meer luchtreinigers worden uitgerust met een filterpakket. Eén filterset bestaat uit meerdere soorten luchtfilters. Elk filter is ontworpen om een bepaalde groep verontreinigingen optimaal uit de lucht te verwijderen. Luchtfilters worden bij aankoop van een luchtreiniger meegeleverd. Als de filters vervangen moeten worden zijn deze eenvoudig als vervangingsfilter los te bestellen. Luchtfilters voor het reinigen van binnenlucht zijn beter bekend als filters voor luchtreinigers. Een luchtreiniger zuigt vervuilde lucht aan en zuivert de lucht met verschillende filtertechnieken. Het meest bekende filter in luchtreinigers is het hepa-filter. Dit is een uiterst nauwkeurig filter waarmee kleine verontreinigingen uit de lucht verwijderd worden. Luchtfilters voor luchtreinigers zijn los als vervangingsfilter verkrijgbaar. Op tijd wisselen van luchtfilters draagt bij aan een optimale luchtkwaliteit.

Luchtkwaliteit

De vervuiling van de lucht wordt aangegeven met de term luchtkwaliteit. Een goede luchtkwaliteit betekent dat weinig ongewenste bestanddelen in de lucht aanwezig zijn. Van een slechte luchtkwaliteit is sprake als een verhoogde concentratie verontreiningen in de lucht aanwezig is. De meest voorkomende verontreinigingen in buitenlucht zijn o.a. fijnstof, roetdeeltjes en stikstofoxiden. Bij een slechte luchtkwaliteit in het binnenmilieu is vaak sprake van te veel CO2, bestanddelen van sigarettenrook en allergenen (pollen, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmels)
Links: Sharp, Daikin

Luchtkwaliteit meten

Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden. Ter controle van de luchtkwaliteit worden metingen verricht in zowel het binnenklimaat als buiten. Luchtkwaliteit metingen geven inzicht in bijvoorbeeld fijnstof, luchtvochtigheid, temperatuur, luchtsnelheid, CO2, CO, VOS (Vluchtige Organische Componenten) en ozon. Voor het meten van de luchtkwaliteit zijn diverse meetinstrumenten verkrijgbaar waaronder fijnstofmeters, hygrometers, thermometers, CO2-meters en CO meters. De CO2-concentratie in de binnenlucht is maatgevend voor de mate van ventilatie in een binnenruimte. Voor het verkrijgen van een goede luchtkwaliteit in het binnenklimaat is goede ventilatie een must.

Luchtmetingen

Luchtmetingen worden verricht om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit, zowel in het binnenklimaat als buiten. Fijnstof, luchtvochtigheid, temperatuur, luchtsnelheid, CO2, CO, VOS (Vluchtige Organische Componenten) en ozon zijn voorbeelden van belangrijke luchtmetingen. Voor het verrichten van nauwkeurige luchtmetingen zijn er diverse meetinstrumenten verkrijgbaar.

Luchtontvochtigen

Lucht ontvochtigen voorkomt vochtproblemen in huis. Een luchtontvochtiger verwijdert overtollig vocht uit de woning. Vooral in het voorjaar, zomer en najaar kan het huis erg vochtig zijn. Door het ontvochtigen van lucht voorkomt u condensvorming en overlast van schimmels, insecten en andere soorten ongedierte. Na ontvochtigen zal het huis frisser ruiken. Niet alleen in huis is ontvochtigen vaak noodzakelijk, ook in bedrijfsruimten en technische ruimten wordt luchtontvochtiging op grote schaal toegepast.

Luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger is een apparaat waarmee vocht uit het binnenmilieu wordt verwijderd. Luchtontvochtigers verlagen de luchtvochtigheid zodat een gezond binnenklimaat behouden blijft. Te veel vocht in binnenlucht veroorzaakt condensatie en schimmelgroei. Een luchtontvochtiger zuigt vochtige lucht aan en koelt de lucht zeer snel af. Door deze versnelde afkoeling van lucht condenseert het vocht in de ontvochtiger en niet in het binnenmilieu. Het condensvocht wordt opgevangen in een waterreservoir of rechtstreeks verwijderd via een afvoerleiding. Er zijn diverse luchtontvochtigers verkrijgbaar, van kleine huishoudelijke ontvochtigers tot grote industriële luchtontvochtigers. Andere typen luchtontvochtigers zijn bouwdrogers en zwembadontvochtigers. Luchtontvochtigers worden veelvuldig ingezet voor het verkrijgen van een gezond leefklimaat in woningen en bedrijven. Industriële luchtontvochtigers behouden optimale omstandigheden in productieruimten en opslagruimten.
Links: Fral, Meaco, Gree, Delonghi

Luchtontvochtiger badkamer

Een luchtontvochtiger voor in de badkamer is klein, maar heeft voldoende droogcapaciteit om condensvorming te voorkomen. Een badkamerontvochtiger voorkomt schimmelgroei, de badruimte blijft fris en hygienisch. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Luchtontvochtiger industrie

Industriële luchtontvochtigers zijn robuust, bezitten een hoge ontvochtigingscapaciteit en vragen weinig onderhoud. Speciaal voor ontvochtiging in grootschalige industriële ruimten zijn er diverse vaste ontvochtigers te koop. De ontvochtigingscapaciteit loopt op tot vele honderden liters vocht per dag. Voor flexibel ontvochtigen in kleinere industriële ruimten is er een ruim aanbod aan verrijdbare luchtontvochtigers die tegen een stootje kunnen.

Luchtontvochtiger met afvoer

Luchtontvochtigers met automatische afvoer van condenswater vragen weinig toezicht. De ontvochtiger voert het water direct af met behulp van een vaste afvoerleiding of een flexibele slang. Het ontvochtigingsproces kan ongestoord verder verlopen. Als een ontvochtiger het aan de ruimte onttrokken vocht opvangt in een watertank, dient deze regelmatig te worden geleegd. Mobiele luchtontvochtigers zijn meestal voorzien van een watertank én een koppelstuk voor het aansluiten van een flexibele slang. Vaste, industriële ontvochtigers worden doorgaans aan het plafond of aan een muur geïnstalleerd waarbij een vaste afvoerleiding naar de riolering wordt gevoerd.

Luchtontvochtiger museum

Luchtontvochtigers voor musea bezitten een hoge capaciteit voor ontvochtiging en zijn flexibel inzetbaar. Daarnaast moet een museum ontvochtiger er netjes en neutraal uitzien zodat het apparaat niet misstaat in de met zorg samengestelde ruimte. Luchtontvochtigers in musea voorkomen schimmelgroei én aantasting van waardevolle materialen.

Luchtontvochtiger professioneel

Een professionele luchtontvochtiger is robuust en zeker niet storingsgevoelig. Vooral bij professioneel gebruik is het belangrijk dat de ontvochtiger onder extreme omstandigheden kan werken. Professionele ontvochtigers zijn geschikt voor industrie, opslag, salvage, overslag en verhuur. Er zijn drie typen luchtontvochtigers voor de industrie: vaste ontvochtigers, verrijdbare ontvochtigers en bouwdrogers.

Luchtontvochtiger zonder compressor

Luchtontvochtigers zonder compressor drogen de lucht door adsorptie. De adsorptiedrogers gebruiken geen koelgas om de ruimte te ontvochtigen. Een adsorptiedroger bevat een adsorptiemiddel dat vocht aan de omgevingslucht onttrekt. Tijdens regeneratie van het adsorptiemiddel komt het vocht in een ander deel van het apparaat vrij. Maar nu wordt het vocht opgevangen in de interne watertank of direct afgevoerd met een vaste afvoerleiding. Een luchtontvochtiger zonder compressor is ook inzetbaar bij lage temperaturen.

Luchtontvochtigers

Luchtontvochtigers verwijderen vocht uit de binnenlucht en verlagen daarmee de luchtvochtigheid. Elke luchtontvochtiger / luchtdroger heeft een eigen ontvochtigingscapaciteit. Voor succesvolle ontvochtiging dient de capaciteit toereikend te zijn voor de afmetingen in de binnenruimte en de hoeveelheid vochtaanvoer. Zo moet de capaciteit van een luchtontvochtiger voor calamiteiten zoals waterschade hoger zijn als de capaciteit van een ontvochtiger voor het verlagen van de luchtvochtigheid in een kleine woonkamer. Speciaal voor de industrie zijn er grote professionele luchtontvochtigers verkrijgbaar die in staat zijn tot het verwijderen van honderden liters vocht per dag. Een aantal merken luchtontvochtigers zijn: Fral, Meaco, Dryfast, DeLonghi, Gree, Zibro, Tronix, Duracraft, Einhell, Lanaform, Rowenta. Luchtontvochtigers worden veelal in huis geplaatst, maar ook ingezet voor het conditioneren van hallen en bedrijfsruimten.

Luchtontvochtiging

Luchtontvochtiging heeft als doel de luchtvochtigheid verlagen én de vochtigheidsgraad op een gezond peil houden. Tijdens luchtontvochtiging wordt in een binnenruimte vocht aan de lucht onttrokken met behulp van een luchtontvochtiger / luchtdroger. Wanneer de lucht een lage luchtvochtigheid heeft zullen natte materialen in een ruimte sneller drogen. Het binnenklimaat streeft immers altijd naar een vochtbalans. Luchtontvochtiging wordt ingezet in binnenruimten die langdurig vochtig zijn. In huis kan dat bijvoorbeeld de badkamer of de woonkamer zijn. Ook bedrijfsmatig is de vraag naar ontvochtiging groot. In grote hallen, opslagruimten en zwembadruimten zorgen industriële luchtontvochtigers voortdurend voor goede omstandigheden in het binnenklimaat. Luchtontvochtiging voorkomt schimmelgroei, corrosie, houtrot, loslatend stucwerk en behang, muffe geuren en overlast door ongedierte zoals insecten.

AIRSAIN VOOR UW LUCHTONTVOCHTIGER EN INDUSTRIËLE LUCHTONTVOCHTIGER!

Luchtreiniger

Een luchtreiniger verbetert de luchtkwaliteit in het binnenmilieu. Er zijn diverse soorten luchtreinigers verkrijgbaar. Een groot aantal luchtreinigers bezit meerdere filters waarmee de aangezogen binnenlucht wordt gezuiverd. Andere luchtreinigers reinigen de lucht door ionisatie (ionisatoren). Een ionisator zuivert de lucht voornamelijk van kleine verontreinigingen zoals fijnstof. Steeds meer luchtreinigers maken gebruik van filters én ionisatie voor een optimaal resultaat. Luchtreinigers verwijderen o.a. stof, fijnstof, stuifmeel, haren, fijnstofdeeltjes, rook, schimmels, bacteriën, virussen en nare luchtjes uit de lucht.

Luchtreiniger Daikin

Luchtreinigers van het Japanse merk Daikin. De Daikin airconditioners voor Europa en delen van Afrika en het Midden Oosten worden gefabriceerd in Oostende(België). Er zijn diverse modellen Daikin luchtreinigers op de markt gebracht. Een Daikin Ururu luchtreiniger verzorgt naast luchtreiniging tevens luchtbevochtiging. Een bekende technologie in Daikin luchtreinigers is de Flash Streamer Technologie.

Luchtreiniger en bevochtiger

Een luchtwasser is een duidelijk voorbeeld van een luchtreiniger en bevochtiger. Droge omgevingslucht wordt 'gewassen' en voorzien van voldoende vocht. Met name grote stofdeeltjes blijven in het waterreservoir achter. Ook filter luchtreinigers zijn steeds vaker uitgerust met luchtbevochtiging. Dit type luchtreiniger en bevochtiger voegt tijdens luchtreiniging extra vocht aan de lucht toe met als doel het verbeteren van ionisatie en tevens het verhogen van de luchtvochtigheid.

Luchtreiniger filter

Er zijn verscheidene soorten filters voor luchtreinigers te koop. Elke filter-luchtreiniger heeft een eigen luchtreinigingssysteem met één of meerdere luchtfilters. Het meest bekende luchtfilter is het HEPA filter. Andere filters voor luchtreinigers zijn geurfilters (actief kool filters), elektrostatische filters en bevochtigingsfilters (mist filters).

Luchtreiniger filterpakket

Een filterpakket voor luchtreinigers is een verzameling van luchtfilters die in de meeste gevallen op hetzelfde tijdstip aan vervanging toe zijn. Luchtreiniger filterpaketten bestaan bijvoorbeeld uit een actief koolfilter en een HEPA filter. In het instructieboekje van de luchtreiniger staat vermeld welk filterpakket nodig is en wanneer deze aan vervanging toe is. Na aanschaf van het geschikte filterpakket is de luchtreiniger weer klaar voor optimale luchtreiniging. Als de luchtreiniger opgesteld is in een sterk vervuilde omgeving wordt geadviseerd om het filterpakket vaker te vervangen.

Luchtreiniger High Density

Een High Density luchtreiniger is een type luchtreiniger dat grote hoeveelheden negatieve ionen in de binnenlucht brengt voor luchtreiniging en verrijking van de omgevingslucht. Een High Density luchtreiniger (ionisator) produceert een veelvoud aan negatieve ionen ten opzichte van een Low Density luchtreiniger.

Luchtreiniger met UV

Een luchtreiniger met UV is voorzien van een UV lamp. Het zijn doorgaans luchtreinigers met (plasma) ionisatie die ook voorzien zijn van UV technologie. De UV lamp in een luchtreiniger dient voor afdoding van bacterien en virussen.

Luchtreiniger Sharp

Luchtreinigers van Sharp zijn al jarenlang zeer populair vanwege de dubbele luchtzuiverende werking. De zogenaamde Plasmacluster luchtreinigers zijn zowel uitgerust met een Hepa filterset als met een Plasmacluster ionisator. Diverse Sharp luchtreinigers zijn bovendien uitgerust met bevochtiging voor verbeterde ionisatie en optimalisatie van de luchtvochtigheid.

Luchtreiniger zonder filter

Ionisatoren zijn luchtreinigers zonder filter. Dit type luchtreiniger verbruikt geen vervangingsfilters, maar zuivert de lucht door verspreiding van luchtzuiverende ionen. De negatieve ionen binden zich aan alle positief geladen vuildeeltjes. Hierdoor krijgen de vuildeeltjes een andere lading en worden ze aangetrokken door een afwasbare vuilcollector in de luchtreiniger. Het grote voordeel van een luchtreiniger zonder filter is de besparing op luchtfilters.

Luchtreiniger zonder ozon

Als men spreekt over een luchtreiniger zonder ozon, bedoelt men een krachtige ionisator met ozonvrije werking. Ozonvrije luchtreinigers verspreiden grote hoeveelheden luchtzuiverende ionen zonder de vorming van ozon.

Luchtreinigers

Luchtreinigers zuiveren de lucht in het binnenklimaat. Er is een grote verscheidenheid aan luchtreinigers op de markt. Vaak wordt gekozen voor een luchtreiniger met hepa-filter. De meeste fabrikanten van luchtreinigers hebben een eigen technologie voor luchtreiniging ontwikkeld. Zo bezitten Sharp luchtreinigers plamaclusterionisatie en Daikin luchtreinigers worden uitgerust met de Flash Streamer Technologie. High density ionisatoren van Lightair behoren tot het type luchtreiniger zonder filter en ventilator (Ionflow).

Luchtreiniging

Tijdens luchtreiniging worden zwevende verontreinigingen uit de lucht verwijderd. Indien een luchtreiniger voorzien is van de juiste filters of filtertechnieken worden ook gasvormige componenten verwijdert. Goede luchtreiniging verbetert de luchtkwaliteit in een binnenruimte. Vuildeeltjes zoals stof, fijnstof, roet, bestanddelen van sigarettenrook, pollen, haren, huidschilfers en allergenen worden effectief verwijderd. Luchtreiniging met filters en luchtreiniging door ionisatie zijn de meest toegepaste vormen van luchtzuivering.

Luchtreinigingsfilter

Filter in luchtreinigers dat o.a. fijnstof, tabakslucht, pollen etc. uit de lucht verwijderd. Elk filter in een luchtreiniger heeft een specifieke werking. Luchtreinigers kunnen voorzien zijn van een voorfilter, elektrostatisch filter, geurfilter, hepa filter en bevochtigingsfilter. Het meest bekende filter voor luchtreinigers is het hepa filter. Fabrikanten trachten het aantal filters in luchtreinigers te beperken zodat vervangingskosten laag blijven.

Luchtstroming

De weersomstandigheden zijn voortdurend afhankelijk van luchtstromingen. Komt de wind uit het oosten of uit het westen? Het zal bepalend zijn voor de weersomstandigheden. In huis is dit niet anders. Ventilatievoorzieningen veroorzaken luchtstromingen in huis. Verse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd, mits de ventilatie optimaal is. Luchtbehandelingsapparaten zoals luchtreinigers en airconditioners zijn zodanig ontworpen dat een luchtstroming kunstmatig wordt opgewekt. Onbehandelde lucht wordt naar het apparaat gezogen en behandelde lucht wordt gelijkmatig in het vertrek verdeeld.

Luchttechniek

Het begrip luchttechniek omvat alle disciplines van luchtbehandeling. Luchttechnische installaties behandelen en optimaliseren binnenlucht zodat een gezond en aangenaam binnenklimaat wordt verkregen. Ventilatie, luchtreiniging, luchtbevochtiging, luchtontvochtiging, ionisatie, afzuiging, koeling, verwarming. Dit zijn specifieke technieken om de kwaliteit van het binnenmilieu te verbeteren. Verschillende technieken zijn samengevoegd in moderne airconditioning-systemen.

Luchttoevoer

Met luchttoevoer wordt over het algemeen bedoeld: de luchtinlaat van luchtbehandelingsapparaten zoals luchtwassers, luchtontvochtigers, airconditioners, luchtreinigers en ventilatoren. De luchttoevoer voert de te behandelen lucht uit de omgeving aan.

Luchtuitlaat

Een luchtuitlaat is het afvoerkanaal van behandelde lucht in luchtontvochtigers, luchtbevochtigers, luchtreinigers en airconditioners. De luchtuitlaat is zodanig ontworpen dat een optimale verdeling van de behandelde lucht plaatsvindt. Een typische luchtuitlaat is de uitlaat van een airblower. De grote uitblaasmond van de professionele ventilator is prima te richten.

Luchtverdeling

Verdeling van lucht in een ruimte d.m.v. een ventilator, airconditioner, ventilatorkachel etc. Een ventilator verplaatst lucht met kracht zodat de lucht in snel tempo in het binnenklimaat wordt verdeeld. Airconditioners en ventilatorkachels zijn voorbeelden van apparaten die behandelde lucht in de leefomgeving verdelen.

Luchtverfrisser

Een luchtverfrisser verspreidt een prettige geur en draagt bij aan een aangename sfeer in het binnenmilieu. Er zijn luchtverfrissers op de markt die voortdurend geuren verspreiden. Moderne luchtverfrissers zijn veelal voorzien van een timer of bewegingssensor. De lucht wordt aangenaam verfrist op het moment dat de gebruiker het wenst.

Luchtverplaatsing

Een ventilator zorgt voor luchtverplaatsing. Het doel van luchtverplaatsing kan zijn: het opwekken van een fris briesje, afvoeren van vervuilde, vochtige lucht, en aanvoeren van frisse, droge lucht. Voor succesvol ontvochtigen van een vochtige woning of bedrijfsruimte is goede luchtverplaatsing is erg belangrijk. Hoe sneller vochtige lucht de ontvochtiger bereikt, des te sneller daalt de luchtvochtigheid in de binnenruimte. Bij ernstige vochtproblemen en voor verwijdering van bouwvocht worden daarom naast ontvochtigers ook airblowers ingezet.

Luchtverversing

Voor het behouden van een goede binnenluchtkwaliteit is luchtverversing erg belangrijk. Verse zuurstofrijke lucht moet de ruimte binnenstromen en vervuilde binnenlucht moet afgevoerd worden. De mate van luchtverversing in een binnenruimte wordt getest met een CO2-meter. CO2 komt vrij tijdens de ademhaling. Als de concentratie CO2 in binnenlucht te hoog is, wijst dit op onvoldoende ventilatie in het vertrek. Om luchtverversing te controleren worden daarom CO2-meters opgehangen in bijvoorbeeld kinderdagverblijven en klaslokalen.

Luchtverversingsinstallatie

Een luchtverversingsinstallatie blaast verse lucht in het binnenmilieu en voert vervuilde binnenlucht af. Gezonde binnenlucht bevat voldoende zuurstof en voldoende vocht. De afvalstoffen en luchtverontreinigingen moeten voortdurend verwijderd worden. Luchtverversingsinstallaties houden de luchtkwaliteit op peil. Indien het binnenklimaat te droog is, verhogen luchtbevochtigers de luchtvochtigheid. Luchtontvochtigers verwijderen overtollig vocht uit een binnenruimte.

Luchtvervuiling

Vervuiling van de lucht door bijvoorbeeld uitlaatgassen, rook, fijnstof en roet. Luchtvervuiling wordt grotendeels veroorzaakt door verkeer en industrie. Tijdens de verbranding van fossiele brandstoffen wordt een groot aantal verbrandingsproducten aan de lucht afgegeven. Deze deeltjes komen in de lucht terecht waarna ze ingeademd worden. Luchtvervuiling bestaat doorgaans uit zeer kleine vuildeeltjes en fijnstof. Luchtreiniging bij luchtvervuiling dient zich dan ook te concentreren op het verwijderen van de kleinste deeltjes. Krachtige ionisatoren en luchtreinigers met ionisatie en/of hepafilters worden ingezet voor het verwijderen van kleine verontreinigingen in de lucht.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is de natuurkundige benaming voor de hoeveelheid vocht in de lucht. De hoeveelheid vocht in de lucht wordt meestal uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid. Dit is een waarde voor de maximale hoeveelheid waterdamp dat de lucht bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk bevat. De absolute luchtvochtigheid is een waarde voor de hoeveelheid water in een vastgestelde hoeveelheid lucht. De relatieve luchtvochtigheid wordt gemeten met een hygrometer. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid - RV - in het binnenklimaat bedraagt 40% - 60%.

Luchtvochtigheid binnen

De luchtvochtigheid in huis en in kantoor is erg belangrijk omdat we daar een groot deel van de dag aanwezig zijn. Als de luchtvochtigheid in het binnenklimaat te laag is, kunnen hinderlijke gezondheidsklachten ontstaan. Daarnaast is de hoeveelheid statische elektriciteit ook hoger als de luchtvochtigheid te laag is. Als de luchtvochtigheid binnen voor langere tijd te hoog is, ontstaan vochtproblemen. Vooral condesnvocht en schimmels kunnen het binnenklimaat ernstig verzieken.

Luchtvochtigheid buiten

In een vorstperiode is de luchtvochtigheid buiten erg laag. Droge vrieslucht voelt onaangenaam, vooral bij een schrale Oostenwind. De luchtvochtigheid die buiten gemeten wordt is ook erg afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Als sprake is van een zeeklimaat zal de luchtvochtigheid altijd hoger zijn dan in een woestijnklimaat. De luchtvochtigheid van de buitenlucht wordt gemeten met een weerstation. Voor het meten van de vochtigheidsgraad van de lucht kan men kiezen voor een analoog of een digitaal weerstation.

Luchtvochtigheid in huis

Net als een behaaglijke temperatuur in huis is een goede luchtvochtigheid in huis erg belangrijk. De lucht mag niet te droog zijn en zeker niet te vochtig omdat dan schimmelgroei ontstaat. Voor het meten van de luchtvochtigheid in huis kunt u gebruik maken van een hygrometer. Dit eenvoudige meetinstrument laat in één oogopslag de actuele luchtvochtigheid in de binnenruimte zien. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40% en 60%.

Luchtvochtigheid kantoor

Voor een verkrijgen en behouden van een gezonde werkplek is de luchtvochtigheid in kantoor erg belangrijk. Als de lucht te droog is krijgen werknemers klachten als hoofdpijn, droge ogen, verstopte neus, concentratieproblemen, vermoeidheid, algemene malaise. Een lage luchtvochtigheid in kantoorruimten is funest voor het welbevinden van de medewerkers én de productiviteit op de werkvloer. Als de luchtvochtigheid in kantoor te hoog is, ontstaat na verloop van tijd een benauwd, klam binnenklimaat. Indien schimmelgroei optreedt, is het risico op het ontstaan of verergeren van luchtwegklachten en allergie groot.

Luchtvochtigheid meten

Heerst in uw binnenklimaat een goede luchtvochtigheid? Met een hygrometer / vochtmeter meet u snel en nauwkeurig de vochtigheidsgraad. De luchtvochtigheid in het binnenmilieu wordt het hele jaar door sterk beïnvloed door de weersomstandigheden. In de maanden maart tot en met november kan de luchtvochtigheid sterk oplopen door de vochtige weersomstandigheden. Tijdens de wintermaanden meten we vaak een lage luchtvochtigheid die veroorzaakt wordt door lage temperaturen en het gebruik van de verwarming of kachel. Wat is de luchtvochtigheid? Moet ik bevochtigen of juist ontvochtigen? Door het meten van de luchtvochtigheid heeft u het hele jaar door een goed zicht op het vochtgehalte in huis of op de werkplek. Ook in industriële bedrijven, magazijnen, musea en kantoren meet men voortdurend de luchtvochtigheid. Bij afwijkende waarden kunnen snel passende acties worden ondernomen.

Luchtvochtigheid Nederland

Nederland is een vochtig land. Vanwege het zeeklimaat is gedurende een groot deel van het jaar de luchtvochtigheid op veel plaatsen hoog. Het binnenland van Nederland is eveneens waterrijk. Ons land is rijk aan rivieren, kanalen, grachten en beken. Voor woningen en andere gebouwen in de directe nabijheid van water betekent dit ook extra blootstelling aan vocht. De binnenlucht is extra vochtig waardoor op grote schaal vochtproblemen voorkomen in kelders en kruipruimten, maar ook in woonkamers en slaapkamers. Een hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaakt condens, schimmels, zwammen, houtrot en corrosie. Woningen op vochtige lokaties in het land blijven droog door de werking van een luchtontvochtiger.

Luchtvochtigheid temperatuur

Luchtvochtigheid en temperatuur zijn belangrijke waarden in het binnenklimaat. Iedereen weet dat een aangename temperatuur nodig is in een comfortabele leefomgeving. De luchtvochtigheid is echter minstens zo belangrijk. Bij een lage luchtvochtigheid is sprake van droge lucht. Statische elektriciteit, pijnlijke ogen en keelirritatie zijn kenmerken van een lage luchtvochtigheid. Bij een hoge luchtvochtigheid bestaat de kans op schimmelproblemen. Door het hoge vochtgehalte in huis ervaart men de woning als benauwend en klam. Bij een lage temperatuur kan lucht minder vocht bevatten als bij een hoge temperatuur. Gedurende een winterperiode is de luchtvochtigheid daarom meestal laag. Thermohygrometers en weerstations zijn meetinstrumenten voor weergave van luchtvochtigheid en temperatuur.

Luchtvochtigheid verhogen

De luchtvochtigheid verhoogt men om droge lucht te bestrijden of te voorkomen. Bij een lage luchtvochtigheid in het binnenklimaat kan men gezondheidsklachten ervaren zoals droge ogen, neusverstopping, keelirritatie, huidklachten en hoofdpijn. Vooral in kantoren moet men vaak de luchtvochtigheid verhogen om een gezond binnenmilieu te krijgen. Ook in productiebedrijven en magazijnen moet men de luchtvochtigheid verhogen om productieprocessen voorspoedig te laten verlopen en om opslagcondities te optimaliseren. Voor het verhogen van de luchtvochtigheid worden luchtbevochtigers ingezet. Er zijn diverse soorten bevochtigers waarmee de luchtvochtigheid succesvol op niveau wordt gebracht.

Luchtvochtigheid verlagen

In huis verlaagt men de luchtvochtigheid om vochtproblemen te stoppen of te voorkomen. Bij een hoge luchtvochtigheid in het binnenklimaat ontstaan problemen zoals condens, schimmelvorming en muffe geuren. Ook bedrijfsmatig en na calamiteiten is er behoefte aan verlaging van de luchtvochtigheid. Voor het verlagen van de luchtvochtigheid worden luchtontvochtigers ingezet. Er zijn diverse soorten ontvochtigers waarmee de luchtvochtigheid prima onder controle wordt gehouden.

Luchtvochtigheidsmeter

Een andere naam voor luchtvochtigheidsmeter is hygrometer. Dit meetinstrument meet de hoeveelheid vocht dat in de lucht aanwezig is. Een luchtvochtigheidsmeter laat zien of het binnenklimaat droog is, optimaal, of juist vochtig. Een optimale luchtvochtigheid in het binnenmilieu bedraagt 40% - 60% RV. In geval van droge lucht verhogen luchtbevochtigers de luchtvochtigheid. Bij vochtige omstandigheden verwijderen luchtontvochtigers direct het overtollige vocht. Met een luchtvochtigheidsmeter controleert u tevens de status van bevochtiging en ontvochtiging.

Luchtwasser

Een luchtwasser is een luchtbevochtiger en luchtreiniger in één apparaat. Droge lucht wordt door een schijvenset gevoerd dat voortdurend door een waterreservoir draait. De droge lucht wordt met behulp van een ventilator door de vochtige schijvenset geblazen. De lucht neemt het vocht op waarbij stof en vuildeeltjes in de bevochtiger achterblijven. Een luchtwasser verhoogt de luchtvochtigheid op basis van natuurlijke verdamping. Overbevochtiging is niet mogelijk met dit type bevochtiging.
Links: Venta, Boneco

Luchtwegallergie

Allergieklachten in de luchtwegen. De klachten uiten zich vaak in symptomen zoals loopneus of verstopte neus, jeukende neus, tranende ogen, niezen en benauwdheid. Een luchtwegallergie kan o.a. veroorzaakt worden door stuifmeel, huisstofmijt, dierenallergenen en schimmels.

Luchtwegen

Verzamelnaam van o.a. de gebieden vanaf neus, bijholten en mond zoals de luchtpijp, bronchiën en longblaasjes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de bovenste luchtwegen en de onderste luchtwegen.

Luchtweginfectie

Een luchtweginfectie is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Na een verkoudheid ontstaat vaak een infectie doordat een virus of bacterie zich nestelt in het slijmvlies van de keel, neus en luchtpijp.
Links: Bronchitis

Luchtwegirritatie

Een luchtwegirritatie kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijke oorzaken zijn allergie / hooikoorts, luchtweginfectie of andere luchtwegaandoeningen zoals astma. Bij geïrriteerde luchtwegen moet men vaak hoesten, dit kan zijn een droge hoest of een lichte kriebelhoest. Ook droge lucht en bloostelling aan chemische componenten kan luchtwegirritatie veroorzaken.

Luchtzuiveraar HEPA

Een HEPA luchtzuiveraar is uitgerust met een HEPA filter voor het verwijderen van fijne stofdeeltjes uit de lucht. HEPA luchtzuiveraars verwijderen 99,97% van alle stofdeeltjes tegen met een grote van 0,3 micron. Hepa luchtzuiveraars verwijderen o.a. allergenen van huisstofmijt, stuifmeel, fijnstof, schimmels en bacteriën.

Luchtzuivering

Zuivering van de lucht m.b.v. luchtreinigers, ionisatoren, filters of planten met een luchtzuiverende werking. Ongewenste vuildeeltjes worden verwijderd door toepassen van verschillende zuiveringstechnieken. Verontreinigingen in de lucht kunnen zijn: zwevende deeltjes zoals stof, fijnstof, stuifmeel en vluchtige componenten zoals onaangename geuren en bestanddelen van sigarettenrook. Luchtzuivering vindt zowel in huis plaats als op werkplekken, bijvoorbeeld in kantoren.

Home
Woordenboek
L


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter L

Lage luchtvochtigheid

Bij een lage luchtvochtigheid in het binnenklimaat spreken we over minder dan 40% relatieve luchtvochtigheid. Bij een lage luchtvochtigheid kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals hoofdpijn, verstopte neus, huidklachten, kriebelhoest en droge ogen. Een te lage luchtvochtigheid in huis veroorzaakt ook een toename van statische elektriciteit. Door droge lucht ontstaat krimpschade aan houten vloeren, houten meubelen en muziekinstrumenten. Een lage luchtvochtigheid vermijden is eenvoudig met een luchtbevochtiger / luchtwasser. De ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt 40%-60%.

Laminaatvloer

Vloer van laminaat vloerdelen. Een laminaatvloer bestaat uit een ondervloer met daarop laminaat vloerdelen. Een laminaatvloer is eenvoudig te reinigen zodat stof in huis niet ophoopt. Een laminaatvloer kan krimpen of uitzetten afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis of kantoor. Een te hoge luchtvochtigheid is te verlagen met een luchtontvochtiger. Een lage luchtvochtigheid verhoogt men snel met een luchtbevochtiger.

Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit

Het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit voert metingen uit op het gebied van luchtverontreinigingen. Het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beheerd.

Landklimaat

Klimaat wat gekenmerkt wordt door hete zomers en strenge winters. Er valt het hele jaar door regelmatig regen waardoor dit klimaat bijzonder geschikt is voor landbouw.

Lasdamp

Lasdamp is de term voor de gasvormige stoffen die vrijkomen tijdens het bewerken van metaal, bijvoorbeeld tijdens lassen en snijden. Door verhitting van metaal komt een verzameling aan gassen vrij. Goede afzuiging is erg belangrijk om onnodige verspreiding van lasdampen te voorkomen.

Laserprinter uitstoot

Een laserprinter bevat een toner met daarin poedervormige inkt. Tijdens printen met een laserprinter komt ook tonerstof in de lucht vrij. Deze stofdeeltjes hebben zeer kleine afmetingen en kunnen daarom diep in de longen dringen. De uitstoot van laserprinters wordt daarom als schadelijk voor de gezondheid beschouwd. Geadviseerd wordt om laserprinters en kopieermachines bij veelvuldig gebruik niet in een kantoorruimte te plaatsen, maar in een aparte ruimte met voldoende ventilatie.

Lasrook

Lasrook komt vrij tijdens de bewerking van metaal. Tijdens lassen en snijden komen dampen vrij die zich in de omgevingslucht verdelen. Er dienen goede voorzieningen aanwezig te zijn om overmatige blootstelling aan deze dampen te voorkomen. Goede afzuiging, ventilatie en luchtreiniging draagt bij aan een gezonde werkomgeving. Naast de gevaarlijke dampen bevat lasrook ook fijnstof.

Lekkage

Lekkage leidt tot wateroverlast en vervelende vochtproblemen. Een lekkage dient zo snel mogelijk verholpen te worden om onherstelbare vochtschade te voorkomen. Lekkages worden o.a. veroorzaakt door loszittend lood, beschadigde dakgoten, slagregens en breuken in leidingen. Bij lekkage kan in een kort tijdsbestek een grote hoeveelheid vocht in de woning terechtkomen. Vloeren en muren raken verzadigd met vocht als de oorzaak van de lekkage niet snel gerepareerd wordt. De gevolgen van lekkages zijn: vochtkringen / vochtplekken, schimmels, houtrot, stank.

Lekke kelder

In een lekke kelder treedt het vocht binnen door de vloer, door muren of door scheuren. Vochtproblemen in de kelder ontstaan ook door lekkages in leidingen of bij doorvoeren van leidingen. Bij een slechte waterdichtheid raakt het beton aangetast en corroderen leidingen. Een structurele oplossing is noodzakelijk om het binnendringen van water te voorkomen. Door het plaatsen van een luchtontvochtiger kan men het binnengedrongen vocht afvoeren.

Lightair

Lightair is een Zweedse fabrikant van luchtreinigers. De High density ionisatoren maken gebruik van de Lightair Ionflow technologie. Lightair is in 2004 opgericht na het samengaan van twee bedrijven met jarenlange ervaring in luchtreiniging.

Lightair Ionflow

Lightair Ionflow is de naam van een serie unieke luchtreinigers van de firma Lightair. Ionflow luchtreinigers verspreiden negatieve ionen in de lucht. Deze ionen zorgen op actieve wijze voor grondige luchtreiniging. Lightair Ionflow luchtreinigers verwijderen met name kleine luchtverontreinigingen. De lucht wordt tevens verrijkt door de hoge concentratie negatieve ionen dat dit type luchtreiniger verspreidt.

Lightair Ionflow 50

Ionisator van het merk Lightair. Deze Ionflow luchtreiniger verzorgt High Density ionisatie. De ionisator verrijkt de binnenlucht met een ionenconcentratie van 250.000 negatieve ionen per cm3. De lightair Ionflow 50 is in Zweden ontwikkeld. Ionflow 50 luchtreinigers / ionisatoren hebben een stijlvol uiterlijk, ideaal voor gebruik in huis, kantoor en openbaar gebouw.

Lightair Ionflow Sky

De High Density Ionisator Ionflow Sky is een krachtige ionisator van het merk Lightair. Dankzij krachtige ionisatie met maar liefst 250.000 negatieve ionen per cm3 wordt de lucht intensief gereinigd en verfrist. Een ionisator met moderne vormgeving voor luchtreiniging in woningen, kantoren en openbare ruimten. Lightair Ionflow 50 Sky is geschikt voor montage aan het plafond. Krachtige ionisatie en luchtreiniging zonder verlies van vloeroppervlakte.

Lightair Ionflow Style

Lightair Ionflow Style is een krachtige High Density ionisator. Dankzij krachtige ionisatie met maar liefst 250.000 negatieve ionen per cm3 wordt de lucht intensief gereinigd en verfrist. Een ionisator met moderne vormgeving voor luchtreiniging in woningen, kantoren en openbare ruimten. Lightair Ionflow 50 Style is geschikt voor plaatsing op de vloer.

Lightair Ionflow Surface

High Density Ionisator van het merk Lightair. Deze Ionflow luchtreiniger is geschikt voor plaatsing op de vloer, tafel, bureau of kast. Met een ionenconcentratie van 250.000 negatieve ionen per cm3 wordt de lucht geïoniseerd en gereinigd. De lightair Ionflow Surface luchtreiniger / ionisator heeft een afwasbare vuilcollector en verbruikt dus geen luchtfilters. Een stijlvolle luchtreiniger zonder filters, ideaal voor gebruik in huis, kantoor en openbaar gebouw.

Lightair luchtreiniger

Lightair Ionflow luchtreinigers zijn zogenaamde High Density ionisatie luchtreinigers. Een Lightair luchtreiniger gebruikt geen filters voor luchtzuivering, maar verspreidt luchtzuiverende ionen die verontreinigingen in de lucht onschadelijk maken. LightAir Ionflow luchtreinigers staan ook wel bekend als goede fijnstof luchtreinigers en sigarettenrook luchtreinigers. Deze reinigers verwijderen zeer effectief ultra fijnstof, fijnstof, rookdeeltjes en rooklucht dankzij de high density ionisatie technologie.

Lijmbord

Een lijmbord is een kartonnen plaat met lijmlaag waarop vliegende insecten blijven kleven. De vliegende insecten worden door uv-licht aangetrokken waarna ze op het lijmbord gaan zitten. Dit type insectenverdelger wordt ook wel een vliegenlamp genoemd. De lijmborden in een insectenvanger zijn eenvoudig en hygiënisch verwisselbaar. Lijmborden worden ook wel kleefplaten en glueborden genoemd.

Longblaasjes

De alveolen in de longen worden ook wel longblaasjes genoemd. De longblaasjes bevinden zich aan het uiteinde van de kleine bronchiën en bepalen voor een groot deel de werking van de longen. De longblaasjes nemen zuurstof op uit de lucht en geven dit af aan het bloed. Afvalstoffen zoals kooldioxide worden uit het bloed opgenomen en door uitademen uitgescheiden.

Longemfyseem

Longemfyseem is een ernstige, chronische ziekte waarbij de longblaasjes aangetast zijn. Longemfyseem wordt onder andere veroorzaakt wordt door roken. Longemfyseem kan ook ontstaan door ouderdom en de aanwezigheid van andere longaandoeningen. Door langdurige blootstelling aan verontreinigingen in de lucht kan longemfyseem ontstaan, denk hierbij aan luchtvervuiling en passief roken ofwel meeroken. COPD is de Engelse afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases, een chronische obstructieve longaandoening. COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten longemfyseem en chronische bronchitis. Het betekent dat de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen die blijvende schade veroorzaken. De ziekte is ongeneeslijk met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk.

Loslatend behang

Loslatend behang is een bekend vochtprobleem. Te veel vocht in de muur is funest voor de sierlijke behangwand. Behangstroken laten los en krullen naar beneden. Ook verkleuringen en afgetekende vlekken worden zichtbaar als de muur te veel vocht bevat. Een hoge luchtvochtigheid in de kamer heeft hetzelfde effect op het behang. De lijmlaag laat los en het behang zakt naar beneden. Muren die geteisterd worden door optrekkend vocht of doorlatend vocht vertonen het snelst schade aan behang. Vochtproblemen op tijd aanpakken en de luchtvochtigheid op een gezond peil houden luidt het advies om de afwerkmaterialen van het interieur te beschermen.

Loslatend voegwerk

Loslatend voegwerk is een ernstig vochtprobleem. Doorslaand vocht tast muren ernstig aan. Na verloop van tijd kan het voegwerk zelfs loslaten. Op dat moment is de muur doorgaans geheel verzadigd met vocht. Zowel op een buitenmuur als op een binnenmuur kan sprake zijn van loslatende voegen. Om verdere vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat de muur opnieuw waterdicht wordt gemaakt. Door het plaatsen van een luchtontvochtiger in de binnenruimte wordt de muur versneld gedroogd. Naast de loslatende voegen zijn er meestal ook schimmels en vochtplekken op de muur aanwezig.

Low Density

Low-Density staat voor lage dichtheid. De verspreiding van het aantal luchtzuiverende ionen van een luchtreiniger of ionisator wordt vaak uitgedrukt in density. Een Low-density luchtreiniger verspreidt minder ionen voor luchtreiniging dan een high-density luchtreiniger.
Links: High Density

Low Density ionisator

Een Low Density ionisator is een type luchtreiniger dat de lucht zuivert en verrijkt door verspreiding van negatieve ionen. Een Low Density ionisator produceert minder negatieve ionen ten opzichte van een High Density ionisator.

Lucht

Lucht is een gasmengsel dat zich in de onderste lagen van de atmosfeer bevindt. De lucht die we op aarde inademen bestaat uit: 78% stikstof, 21% zuurstof en de resterende 1% uit edelgassen, waterdamp en koolzuurgas.

Lucht bevochtigen

Lucht bevochtigen is noodzakelijk voor het verkrijgen van een gezond binnenklimaat indien de luchtvochtigheid gedurende een aantal dagen te laag is. Vanaf een luchtvochtigheid van 40% wordt aangeraden om binnenlucht te bevochtigen. Bij een luchtvochtigheid lager dan 40 - 45% ontstaan of verergeren gezondheidsklachten als hoofdpijn, kriebelhoest, droge ogen, verstopte neus en huidklachten.

Lucht bevochtiger

Bij droge lucht dient u extra vocht in het binnenklimaat te brengen. Een lucht bevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid tot een gezond niveau. Er zijn diverse soorten lucht bevochtigers op de markt. De meest voorkomende tyoen zijn: luchtwassers, ultrasone bevochtigers, stoom bevochtigers, schijfverdampers en filter bevochtigers. De capaciteit van de bevochtiger dient toereikend te zijn voor de ruimte waarin deze wordt opgesteld. Ook is de aanwezigheid van vloerverwarming of andere krachtige verwarmingssystemen een belangrijk criterium om tot keuze van de juiste bevochtiger te komen.

Lucht drogen

Lucht drogen is een uiterst effectieve werkzijze om vochtproblemen in het binnenklimaat te voorkomen. Vanaf een luchtvochtigheid van 60% ontstaat schimmelgroei en steken condensproblemen de kop op. Door het drogen van lucht wordt de luchtvochtigheid permanent verlaagd waardoor schimmels geen kans krijgen om zich te vermeerderen. Luchtdrogers worden ingezet ter voorkoming van schimmels, condensatie, houtrot en corrosie.

Lucht ionisator

Een lucht ionisator voegt negatieve ionen toe aan de binnenlucht. Deze negatieve ionen zorgen voor luchtreiniging en verrijking van de binnenlucht. Er zijn grofweg 2 soorten lucht ionisatoren, High Density ionisatoren en Low Density ionisatoren. Het aantal negatieve ionen dat geproduceerd wordt, is maatgevend voor de effectiviteit van de lucht ionisator.

Lucht meten

Luchtmetingen geven inzicht in de luchtkwaliteit. Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden. Ter controle van de luchtkwaliteit worden metingen verricht in het binnenklimaat én buiten. Luchtmetingen geven inzicht in bijvoorbeeld fijnstof, luchtvochtigheid, temperatuur, luchtsnelheid, CO2, CO, VOS (Vluchtige Organische Componenten) en ozon. Voor het meten van de luchtkwaliteit zijn diverse meetinstrumenten verkrijgbaar waaronder fijnstofmeters, hygrometers, thermometers, CO2-meters en CO meters. De CO2-concentratie in de binnenlucht is maatgevend voor de mate van ventilatie in een binnenruimte. Voor het verkrijgen van een goede luchtkwaliteit in het binnenklimaat is goede ventilatie een must.

Lucht ontvochtigen

Lucht ontvochtigen luidt het advies als de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Dankzij ontvochtiging worden vochtproblemen voorkomen of tot stilstand gebracht. Lucht ontvochtigen is zeer eenvoudig. Er is een grote verscheidenheid aan luchtontvochtigers verkrijgbaar. Voor het ontvochtigen van lucht in een kleine ruimte volstaat een ontvochtiger met een geringe ontvochtigingscapaciteit. Voor het ontvochtigen van grote bedrijfsruimten en opslagplaatsen dient een krachtige luchtontvochtiger te worden geïnstalleerd.

Lucht ontvochtiger

Een luchtontvochtiger verwijdert vocht uit de binnenlucht en verlaagt daarmee de luchtvochtigheid. Elke ontvochtiger heeft een eigen ontvochtigingscapaciteit. Om vocht succesvol uit de lucht te verwijderen dient de capaciteit van de ontvochtiger toereikend te zijn voor de afmetingen in de binnenruimte en de hoeveelheid vochtaanvoer. Zo moet de capaciteit van een luchtontvochtiger voor calamiteiten zoals waterschade hoger zijn als de capaciteit van een ontvochtiger voor het verlagen van de luchtvochtigheid in een kleine woonkamer. Er is een grote keuze aan ontvochtigers op de markt, variërend van huishoudelijke ontvochtigers tot professionele ontvochtigers voor de industrie.

Lucht reiniger

Afhankelijk van het type verwijderen luchtreinigers stof, fijnstof, geuren, allergenen, huisstofmijt, stuifmeelpollen en huidschilfers uit het binnenmilieu. Vooral mensen met astma, copd en allergie kunnen verlichting ondervinden als de belastende verontreinigingen uit de lucht worden gefilterd. Indien de lucht reinigers uitgerust zijn met verwisselbare filters zijn deze als vervangingsfilters ook los verkrijgbaar.

Lucht vochtigheid

Luchtvochtigheid is de natuurkundige benaming voor de hoeveelheid vocht in de lucht. De hoeveelheid vocht in de lucht wordt meestal uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid. Dit is een waarde voor de maximale hoeveelheid waterdamp dat de lucht bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk bevat. De absolute luchtvochtigheid is een waarde voor de hoeveelheid water in een vastgestelde hoeveelheid lucht. De realtieve luchtvochtigheid wordt gemeten met een hygrometer. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid - RV - in het binnenklimaat bedraagt 40% - 60%.

Lucht zuiveren

Indien last van hooikoorts, bij hinder van stank en luchtverontreinigingen kan men de lucht zuiveren met een kwalitatieve luchtreiniger. Er is een groot aantal modellen op de markt waarmee de lucht optimaal kan worden gezuiverd. De luchtreinigers zijn uitgerust met luchtfilters of elektrostatische filters. Bij twijfel over de geschikte wijze van luchtzuivering, kan de expert gedegen advies geven.

Luchtafvoer

Met luchtafvoer wordt over het algemeen bedoeld: de luchtuitlaat van luchtbehandelingsapparaten zoals luchtwassers, luchtontvochtigers, airconditioners, luchtreinigers en ventilatoren. De luchtafvoer verdeelt de behandelde lucht opnieuw in de ruimte.

Luchtafzuiging

Onder luchtafzuiging wordt meestal verstaan: de mechanische afzuiging van vervuilde binnenlucht. Verontreinigde binnenlucht wordt door een ventilatiesysteem aangetrokken en naar buiten afgevoerd. Verse, schone lucht wordt in het binnenklimaat gebracht.

Luchtbehandeling

Luchtbehandeling is de term voor alle verbeteringen en aanpassingen aan binnenlucht om een goede luchtkwaliteit te verkrijgen en een behaaglijk binnenklimaat. Onderdelen van luchtbehandeling zijn bijvoorbeeld airconditioning, luchtbevochtiging, ontvochtiging, luchtreiniging, verwarming, geurafzuiging en ventilatie. Er zijn uitvoerige, complexe luchtbehandelingssystemen verkrijgbaar, maar ook eenvoudige mobiele oplossingen.

Luchtbehandelingssystemen

Luchtbevochtigers, luchtontvochtigers, luchtreinigers, airconditioners en verwarmingsunits zijn voorbeelden van luchtbehandelingssytemen. Deze mobiele systemen zijn direct inzetbaar en eenvoudig te plaatsen in een ruimte naar wens. Centrale luchtbehandelingssystemen worden voornamelijk toegepast in kantoren en industriële gebouwen.

Luchtbevochtiger

Met een luchtbevochtiger wordt de luchtvochtigheid in het binnenklimaat verhoogd. Luchtbevochtiging wordt vooral toegepast in woningen en kantoren, maar ook bij opslag en industriële processen is een goede luchtvochtigheid vaak vereist. We onderscheiden 4 technieken om lucht te bevochtigen, namelijk met behulp van stoombevochtigers, ultrasoon bevochtigers, koud-water bevochtigers en luchtwassers. De luchtvochtigheid waarbij men zich doorgaans prettig voelt ligt rond 50 tot 55%. Met name in de winterperiode (okt-mrt) is de luchtvochtigheid binnenshuis laag. Dit kan resulteren in o.a. droge ogen, verstopte neus, kriebelhoest, kloven in lippen en handen, hoofdpijn, vermoeidheid.

luchtbevochtiger ontkalken

Tijdens het ontkalken van een luchtbevochtiger wordt kalkaanslag in het waterreservoir verwijderd met behulp van een antikalk reinigingsmiddel. Na een intensieve gebruiksperiode verharden kalkresten in een luchtbevochtiger tot het lastig te verwijderen ketelsteen. De kalkaanslag bevindt zich op de onderdelen van de bevochtiger die met water in contact komen. Om jarenlang gebruiksplezier van de luchtbevochtiger te beleven dient men het apparaat regelmatig te ontkalken.

Luchtbevochtiger ontkalker

Een luchtbevochtiger ontkalker is een onderhoudsmiddel voor luchtbevochtigers. Een ontkalker verwijdert de hardnekkige kalkaanslag die na verloop van tijd in een luchtbevochtiger ontstaat. De moeilijk te verwijderen aanslag wordt door het antikalk middel losgeweekt en verwijderd. Luchtbevochtiger ontkalkers zijn verkrijgbaar in poedervorm.

Luchtbevochtiger reiniger

Goede reinigingsmiddelen voor luchtbevochtigers verwijderen resten van kalk en aangekoekte stofdelen. Bovendien zorgt de reiniger ervoor dat kalkafzetting minder snel plaatsvindt. Voor optimale, hygienische luchtbevochtiging dient een bevochtiger regelmatig met een reiniger te worden behandeld.

Luchtbevochtiger zonder filter

Een luchtbevochtiger zonder filter bezit geen bevochtigingsfilter. Dit filter wordt ook wel een verdampingsfilter of mistfilter genoemd. Een belangrijk voordeel van een luchtbevochtiger zonder filter is de besparing op vervangingsfilters. Luchtbevochtigers zonder filters verspreiden het vocht met behulp van schijvensets of ultrasone trilplaatjes. Ook de stoombevochtiger is een luchtbevochtiger zonder filter.

Luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers bestrijden droge lucht. Bekende merken luchtbevochtigers zijn AiroSwiss, Airtek, Boneco, Brune, Sanvia, Venta. Luchtbevochtigers zijn verkrijgbaar in diverse afnetingen. De bevochtigingscaoaciteit moet toereikend zijn om de bestemde binnenruimte van een goede luchtvochtigheid te voorzien. De ideale luchtvochtigheid in het binnenmilieu bedraagt 40-60%.

Luchtbevochtiging

Geforceerde verspreiding van vocht in de lucht waardoor de luchtvochtigheid stijgt. Er zijn diverse methoden van luchtbevochtiging: bevochtigen met stoom, natuurlijke verdamping van water, ultrasoon bevochtigen waarbij water door hoge freguentie in de lucht wordt gebracht. Door diverse manieren van luchtbevochtiging wordt waterdamp of waternevel gelijkmatig in de lucht verdeeld. Droge lucht neemt vocht op zodat de luchtvochtigheid snel naar een gezond peil stijgt. Airsain is leverancier van luchtbevochtiging in huis, kantoor en bedrijf.

AIRSAIN VOOR UW LUCHTBEVOCHTIGER

Luchtbevochtigingsinstallatie

Een uitvoerige luchtbevochtigingsinstallatie bestaat uit diverse technische onderdelen zoals apparaten voor waterbehandeling, een leidingnetwerk, vernevelaars of nozzles en een meet-en regelsysteem. Zeer grote bedrijfshallen worden in veel gevallen voorzien van een complete luchtbevochtigingsinstallatie. De grootte van het complex vraagt om een uitvoerige vochtinstallatie. Een vochtinstallatie wordt ontworpen en geïnstalleerd door gespecialiseerde bedrijven. Het onderhoud van een dergelijk systeem is vaak onderdeel van een servicecontract. Voor bevochtigen in kleine en middelgrote ruimten zijn verplaatsbare luchtbevochtigers een goed alternatief. De vaste bevochtigers kunnen optioneel aangesloten worden op een toevoerleiding voor vers water en een afvoerleiding voor spoelwater.

AIRSAIN VOOR UW PROFESSIONELE LUCHTBEVOCHTIGER EN INDUSTRIËLE LUCHTBEVOCHTIGER

Luchtbevochtigingssysteem

Luchtbevochtigingssystemen kan men onderscheiden in vaste systemen en mobiele systemen. Een vast luchtbevochtigingssysteem wordt ontworpen en geïnstalleerd door een gespecialiseerd bedrijf. De verplaatsbare luchtbevochtigers vormen een stekkerklare oplossing voor droge lucht: de stekker in het stopcontact en het bevochtigen kan beginnen. Een verplaatsbaar luchtbevochtigingssysteem is ideaal voor de meeste toepassingen: woningen, kantoren, gezondheidszorg, wellness, industriële ruimten. Alleen in grote bedrijfsruimten en grote opslagplaatsen is een vast luchtbevochtigingssysteem met leidingnetwerk vereist.

Luchtcirculatie

De mate van luchtcirculatie geeft aan hoe goed de lucht in een binnenruimte wordt verdeeld. Bij een goede luchtcirculatie wordt de lucht gelijkmatig door een vertrek verdeeld. Luchtreinigers zijn zodanig ontworpen dat de luchtcirculatie optimaal is. De behandelde lucht verlaat de luchtreiniger via speciaal ontworpen uitblaaskanalen.

Luchtdebiet

Luchtdebiet is de hoeveelheid lucht dat in een bepaalde tijdseenheid verplaatst wordt. De capaciteit van een luchtreiniger met ventilator wordt met behulp van het luchtdebiet weergegeven, bijvoorbeeld 300 m3/h (staat voor 300 kuub lucht per uur). Het is de hoeveelheid lucht dat door de luchtreiniger wordt gevoerd. Is een term die gebruikt wordt voor de hoeveelheid beweging van gassen en vloeistoffen. Deze term wordt regelmatig gebruikt in de meet en regeltechniek o.a. bij geografie, hydrologie, civiele techniek en procestechniek. Het debiet wordt bepaald door het volume lucht te meten dat binnen een bepaalde tijdseenheid verplaatst wordt (luchtverplaatsing). Deze term wordt ook gebruikt voor aanduiding van de ventilatiecapaciteit van airconditioners, luchtreinigers en ventilatoren.
Links: Lucht, Debiet

Luchtdroger

Een luchtdroger is verkrijgbaar als mobiele luchtontvochtiger of als vaste ontvochtiger. Luchtdrogers hebben een verschillende ontvochtigingscapaciteit en zijn geschikt om automatisch de luchtvochtigheid in een ruimte te verlagen. Voor huishoudelijk gebruik zijn compacte, mobiele luchtdrogers geschikt. Voor industriële vochtbeheersing zijn de krachtige, professionele Fral luchtdrogers geschikt.

Luchtdroger compressor

Een compressor luchtdroger is een type droger met een werkingsprincipe dat lijkt op de techniek van een koelkast. Vochtige omgevingslucht wordt door een ventilator aangezogen en versneld afgekoeld. Het vocht uit de lucht condenseert in de luchtdroger en wordt afgevoerd naar een opvangtank, of het verlaat de luchtdroger via een vaste afvoerleiding. De gekoelde, gedroogde lucht wordt daarna opgewarmd tot kamertemperatuur, en opnieuw in de binnenruimte verdeeld.

Luchtdruk

Luchtdruk is een grootheid waarmee de druk in de atmosfeer wordt aangegeven. De luchtdruk wordt gemeten met een barometer en uitgedrukt in hPa (hectoPascal). Weerstations zijn uitgerust met een barometer om een weersvoorspelling te maken.

Luchtfilter

Filter dat gebruikt wordt om lucht te ontdoen van verontreinigingen zoals stof, bacteriën, allergenen van dieren, huisstofmijt, geuren, pollen en fijnstof. Een filter-luchtreiniger bevat één of meerdere luchtfilters. Voorbeelden zijn koolstoffilters voor geuren en Hepafilters voor fijnstof. Steeds meer luchtreinigers worden uitgerust met een filterpakket. Eén filterset bestaat uit meerdere soorten luchtfilters. Elk filter is ontworpen om een bepaalde groep verontreinigingen optimaal uit de lucht te verwijderen. Luchtfilters worden bij aankoop van een luchtreiniger meegeleverd. Als de filters vervangen moeten worden zijn deze eenvoudig als vervangingsfilter los te bestellen. Luchtfilters voor het reinigen van binnenlucht zijn beter bekend als filters voor luchtreinigers. Een luchtreiniger zuigt vervuilde lucht aan en zuivert de lucht met verschillende filtertechnieken. Het meest bekende filter in luchtreinigers is het hepa-filter. Dit is een uiterst nauwkeurig filter waarmee kleine verontreinigingen uit de lucht verwijderd worden. Luchtfilters voor luchtreinigers zijn los als vervangingsfilter verkrijgbaar. Op tijd wisselen van luchtfilters draagt bij aan een optimale luchtkwaliteit.

Luchtkwaliteit

De vervuiling van de lucht wordt aangegeven met de term luchtkwaliteit. Een goede luchtkwaliteit betekent dat weinig ongewenste bestanddelen in de lucht aanwezig zijn. Van een slechte luchtkwaliteit is sprake als een verhoogde concentratie verontreiningen in de lucht aanwezig is. De meest voorkomende verontreinigingen in buitenlucht zijn o.a. fijnstof, roetdeeltjes en stikstofoxiden. Bij een slechte luchtkwaliteit in het binnenmilieu is vaak sprake van te veel CO2, bestanddelen van sigarettenrook en allergenen (pollen, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmels)
Links: Sharp, Daikin

Luchtkwaliteit meten

Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden. Ter controle van de luchtkwaliteit worden metingen verricht in zowel het binnenklimaat als buiten. Luchtkwaliteit metingen geven inzicht in bijvoorbeeld fijnstof, luchtvochtigheid, temperatuur, luchtsnelheid, CO2, CO, VOS (Vluchtige Organische Componenten) en ozon. Voor het meten van de luchtkwaliteit zijn diverse meetinstrumenten verkrijgbaar waaronder fijnstofmeters, hygrometers, thermometers, CO2-meters en CO meters. De CO2-concentratie in de binnenlucht is maatgevend voor de mate van ventilatie in een binnenruimte. Voor het verkrijgen van een goede luchtkwaliteit in het binnenklimaat is goede ventilatie een must.

Luchtmetingen

Luchtmetingen worden verricht om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit, zowel in het binnenklimaat als buiten. Fijnstof, luchtvochtigheid, temperatuur, luchtsnelheid, CO2, CO, VOS (Vluchtige Organische Componenten) en ozon zijn voorbeelden van belangrijke luchtmetingen. Voor het verrichten van nauwkeurige luchtmetingen zijn er diverse meetinstrumenten verkrijgbaar.

Luchtontvochtigen

Lucht ontvochtigen voorkomt vochtproblemen in huis. Een luchtontvochtiger verwijdert overtollig vocht uit de woning. Vooral in het voorjaar, zomer en najaar kan het huis erg vochtig zijn. Door het ontvochtigen van lucht voorkomt u condensvorming en overlast van schimmels, insecten en andere soorten ongedierte. Na ontvochtigen zal het huis frisser ruiken. Niet alleen in huis is ontvochtigen vaak noodzakelijk, ook in bedrijfsruimten en technische ruimten wordt luchtontvochtiging op grote schaal toegepast.

Luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger is een apparaat waarmee vocht uit het binnenmilieu wordt verwijderd. Luchtontvochtigers verlagen de luchtvochtigheid zodat een gezond binnenklimaat behouden blijft. Te veel vocht in binnenlucht veroorzaakt condensatie en schimmelgroei. Een luchtontvochtiger zuigt vochtige lucht aan en koelt de lucht zeer snel af. Door deze versnelde afkoeling van lucht condenseert het vocht in de ontvochtiger en niet in het binnenmilieu. Het condensvocht wordt opgevangen in een waterreservoir of rechtstreeks verwijderd via een afvoerleiding. Er zijn diverse luchtontvochtigers verkrijgbaar, van kleine huishoudelijke ontvochtigers tot grote industriële luchtontvochtigers. Andere typen luchtontvochtigers zijn bouwdrogers en zwembadontvochtigers. Luchtontvochtigers worden veelvuldig ingezet voor het verkrijgen van een gezond leefklimaat in woningen en bedrijven. Industriële luchtontvochtigers behouden optimale omstandigheden in productieruimten en opslagruimten.
Links: Fral, Meaco, Gree, Delonghi

Luchtontvochtiger badkamer

Een luchtontvochtiger voor in de badkamer is klein, maar heeft voldoende droogcapaciteit om condensvorming te voorkomen. Een badkamerontvochtiger voorkomt schimmelgroei, de badruimte blijft fris en hygienisch. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Luchtontvochtiger industrie

Industriële luchtontvochtigers zijn robuust, bezitten een hoge ontvochtigingscapaciteit en vragen weinig onderhoud. Speciaal voor ontvochtiging in grootschalige industriële ruimten zijn er diverse vaste ontvochtigers te koop. De ontvochtigingscapaciteit loopt op tot vele honderden liters vocht per dag. Voor flexibel ontvochtigen in kleinere industriële ruimten is er een ruim aanbod aan verrijdbare luchtontvochtigers die tegen een stootje kunnen.

Luchtontvochtiger met afvoer

Luchtontvochtigers met automatische afvoer van condenswater vragen weinig toezicht. De ontvochtiger voert het water direct af met behulp van een vaste afvoerleiding of een flexibele slang. Het ontvochtigingsproces kan ongestoord verder verlopen. Als een ontvochtiger het aan de ruimte onttrokken vocht opvangt in een watertank, dient deze regelmatig te worden geleegd. Mobiele luchtontvochtigers zijn meestal voorzien van een watertank én een koppelstuk voor het aansluiten van een flexibele slang. Vaste, industriële ontvochtigers worden doorgaans aan het plafond of aan een muur geïnstalleerd waarbij een vaste afvoerleiding naar de riolering wordt gevoerd.

Luchtontvochtiger museum

Luchtontvochtigers voor musea bezitten een hoge capaciteit voor ontvochtiging en zijn flexibel inzetbaar. Daarnaast moet een museum ontvochtiger er netjes en neutraal uitzien zodat het apparaat niet misstaat in de met zorg samengestelde ruimte. Luchtontvochtigers in musea voorkomen schimmelgroei én aantasting van waardevolle materialen.

Luchtontvochtiger professioneel

Een professionele luchtontvochtiger is robuust en zeker niet storingsgevoelig. Vooral bij professioneel gebruik is het belangrijk dat de ontvochtiger onder extreme omstandigheden kan werken. Professionele ontvochtigers zijn geschikt voor industrie, opslag, salvage, overslag en verhuur. Er zijn drie typen luchtontvochtigers voor de industrie: vaste ontvochtigers, verrijdbare ontvochtigers en bouwdrogers.

Luchtontvochtiger zonder compressor

Luchtontvochtigers zonder compressor drogen de lucht door adsorptie. De adsorptiedrogers gebruiken geen koelgas om de ruimte te ontvochtigen. Een adsorptiedroger bevat een adsorptiemiddel dat vocht aan de omgevingslucht onttrekt. Tijdens regeneratie van het adsorptiemiddel komt het vocht in een ander deel van het apparaat vrij. Maar nu wordt het vocht opgevangen in de interne watertank of direct afgevoerd met een vaste afvoerleiding. Een luchtontvochtiger zonder compressor is ook inzetbaar bij lage temperaturen.

Luchtontvochtigers

Luchtontvochtigers verwijderen vocht uit de binnenlucht en verlagen daarmee de luchtvochtigheid. Elke luchtontvochtiger / luchtdroger heeft een eigen ontvochtigingscapaciteit. Voor succesvolle ontvochtiging dient de capaciteit toereikend te zijn voor de afmetingen in de binnenruimte en de hoeveelheid vochtaanvoer. Zo moet de capaciteit van een luchtontvochtiger voor calamiteiten zoals waterschade hoger zijn als de capaciteit van een ontvochtiger voor het verlagen van de luchtvochtigheid in een kleine woonkamer. Speciaal voor de industrie zijn er grote professionele luchtontvochtigers verkrijgbaar die in staat zijn tot het verwijderen van honderden liters vocht per dag. Een aantal merken luchtontvochtigers zijn: Fral, Meaco, Dryfast, DeLonghi, Gree, Zibro, Tronix, Duracraft, Einhell, Lanaform, Rowenta. Luchtontvochtigers worden veelal in huis geplaatst, maar ook ingezet voor het conditioneren van hallen en bedrijfsruimten.

Luchtontvochtiging

Luchtontvochtiging heeft als doel de luchtvochtigheid verlagen én de vochtigheidsgraad op een gezond peil houden. Tijdens luchtontvochtiging wordt in een binnenruimte vocht aan de lucht onttrokken met behulp van een luchtontvochtiger / luchtdroger. Wanneer de lucht een lage luchtvochtigheid heeft zullen natte materialen in een ruimte sneller drogen. Het binnenklimaat streeft immers altijd naar een vochtbalans. Luchtontvochtiging wordt ingezet in binnenruimten die langdurig vochtig zijn. In huis kan dat bijvoorbeeld de badkamer of de woonkamer zijn. Ook bedrijfsmatig is de vraag naar ontvochtiging groot. In grote hallen, opslagruimten en zwembadruimten zorgen industriële luchtontvochtigers voortdurend voor goede omstandigheden in het binnenklimaat. Luchtontvochtiging voorkomt schimmelgroei, corrosie, houtrot, loslatend stucwerk en behang, muffe geuren en overlast door ongedierte zoals insecten.

AIRSAIN VOOR UW LUCHTONTVOCHTIGER EN INDUSTRIËLE LUCHTONTVOCHTIGER!

Luchtreiniger

Een luchtreiniger verbetert de luchtkwaliteit in het binnenmilieu. Er zijn diverse soorten luchtreinigers verkrijgbaar. Een groot aantal luchtreinigers bezit meerdere filters waarmee de aangezogen binnenlucht wordt gezuiverd. Andere luchtreinigers reinigen de lucht door ionisatie (ionisatoren). Een ionisator zuivert de lucht voornamelijk van kleine verontreinigingen zoals fijnstof. Steeds meer luchtreinigers maken gebruik van filters én ionisatie voor een optimaal resultaat. Luchtreinigers verwijderen o.a. stof, fijnstof, stuifmeel, haren, fijnstofdeeltjes, rook, schimmels, bacteriën, virussen en nare luchtjes uit de lucht.

Luchtreiniger Daikin

Luchtreinigers van het Japanse merk Daikin. De Daikin airconditioners voor Europa en delen van Afrika en het Midden Oosten worden gefabriceerd in Oostende(België). Er zijn diverse modellen Daikin luchtreinigers op de markt gebracht. Een Daikin Ururu luchtreiniger verzorgt naast luchtreiniging tevens luchtbevochtiging. Een bekende technologie in Daikin luchtreinigers is de Flash Streamer Technologie.

Luchtreiniger en bevochtiger

Een luchtwasser is een duidelijk voorbeeld van een luchtreiniger en bevochtiger. Droge omgevingslucht wordt 'gewassen' en voorzien van voldoende vocht. Met name grote stofdeeltjes blijven in het waterreservoir achter. Ook filter luchtreinigers zijn steeds vaker uitgerust met luchtbevochtiging. Dit type luchtreiniger en bevochtiger voegt tijdens luchtreiniging extra vocht aan de lucht toe met als doel het verbeteren van ionisatie en tevens het verhogen van de luchtvochtigheid.

Luchtreiniger filter

Er zijn verscheidene soorten filters voor luchtreinigers te koop. Elke filter-luchtreiniger heeft een eigen luchtreinigingssysteem met één of meerdere luchtfilters. Het meest bekende luchtfilter is het HEPA filter. Andere filters voor luchtreinigers zijn geurfilters (actief kool filters), elektrostatische filters en bevochtigingsfilters (mist filters).

Luchtreiniger filterpakket

Een filterpakket voor luchtreinigers is een verzameling van luchtfilters die in de meeste gevallen op hetzelfde tijdstip aan vervanging toe zijn. Luchtreiniger filterpaketten bestaan bijvoorbeeld uit een actief koolfilter en een HEPA filter. In het instructieboekje van de luchtreiniger staat vermeld welk filterpakket nodig is en wanneer deze aan vervanging toe is. Na aanschaf van het geschikte filterpakket is de luchtreiniger weer klaar voor optimale luchtreiniging. Als de luchtreiniger opgesteld is in een sterk vervuilde omgeving wordt geadviseerd om het filterpakket vaker te vervangen.

Luchtreiniger High Density

Een High Density luchtreiniger is een type luchtreiniger dat grote hoeveelheden negatieve ionen in de binnenlucht brengt voor luchtreiniging en verrijking van de omgevingslucht. Een High Density luchtreiniger (ionisator) produceert een veelvoud aan negatieve ionen ten opzichte van een Low Density luchtreiniger.

Luchtreiniger met UV

Een luchtreiniger met UV is voorzien van een UV lamp. Het zijn doorgaans luchtreinigers met (plasma) ionisatie die ook voorzien zijn van UV technologie. De UV lamp in een luchtreiniger dient voor afdoding van bacterien en virussen.

Luchtreiniger Sharp

Luchtreinigers van Sharp zijn al jarenlang zeer populair vanwege de dubbele luchtzuiverende werking. De zogenaamde Plasmacluster luchtreinigers zijn zowel uitgerust met een Hepa filterset als met een Plasmacluster ionisator. Diverse Sharp luchtreinigers zijn bovendien uitgerust met bevochtiging voor verbeterde ionisatie en optimalisatie van de luchtvochtigheid.

Luchtreiniger zonder filter

Ionisatoren zijn luchtreinigers zonder filter. Dit type luchtreiniger verbruikt geen vervangingsfilters, maar zuivert de lucht door verspreiding van luchtzuiverende ionen. De negatieve ionen binden zich aan alle positief geladen vuildeeltjes. Hierdoor krijgen de vuildeeltjes een andere lading en worden ze aangetrokken door een afwasbare vuilcollector in de luchtreiniger. Het grote voordeel van een luchtreiniger zonder filter is de besparing op luchtfilters.

Luchtreiniger zonder ozon

Als men spreekt over een luchtreiniger zonder ozon, bedoelt men een krachtige ionisator met ozonvrije werking. Ozonvrije luchtreinigers verspreiden grote hoeveelheden luchtzuiverende ionen zonder de vorming van ozon.

Luchtreinigers

Luchtreinigers zuiveren de lucht in het binnenklimaat. Er is een grote verscheidenheid aan luchtreinigers op de markt. Vaak wordt gekozen voor een luchtreiniger met hepa-filter. De meeste fabrikanten van luchtreinigers hebben een eigen technologie voor luchtreiniging ontwikkeld. Zo bezitten Sharp luchtreinigers plamaclusterionisatie en Daikin luchtreinigers worden uitgerust met de Flash Streamer Technologie. High density ionisatoren van Lightair behoren tot het type luchtreiniger zonder filter en ventilator (Ionflow).

Luchtreiniging

Tijdens luchtreiniging worden zwevende verontreinigingen uit de lucht verwijderd. Indien een luchtreiniger voorzien is van de juiste filters of filtertechnieken worden ook gasvormige componenten verwijdert. Goede luchtreiniging verbetert de luchtkwaliteit in een binnenruimte. Vuildeeltjes zoals stof, fijnstof, roet, bestanddelen van sigarettenrook, pollen, haren, huidschilfers en allergenen worden effectief verwijderd. Luchtreiniging met filters en luchtreiniging door ionisatie zijn de meest toegepaste vormen van luchtzuivering.

Luchtreinigingsfilter

Filter in luchtreinigers dat o.a. fijnstof, tabakslucht, pollen etc. uit de lucht verwijderd. Elk filter in een luchtreiniger heeft een specifieke werking. Luchtreinigers kunnen voorzien zijn van een voorfilter, elektrostatisch filter, geurfilter, hepa filter en bevochtigingsfilter. Het meest bekende filter voor luchtreinigers is het hepa filter. Fabrikanten trachten het aantal filters in luchtreinigers te beperken zodat vervangingskosten laag blijven.

Luchtstroming

De weersomstandigheden zijn voortdurend afhankelijk van luchtstromingen. Komt de wind uit het oosten of uit het westen? Het zal bepalend zijn voor de weersomstandigheden. In huis is dit niet anders. Ventilatievoorzieningen veroorzaken luchtstromingen in huis. Verse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd, mits de ventilatie optimaal is. Luchtbehandelingsapparaten zoals luchtreinigers en airconditioners zijn zodanig ontworpen dat een luchtstroming kunstmatig wordt opgewekt. Onbehandelde lucht wordt naar het apparaat gezogen en behandelde lucht wordt gelijkmatig in het vertrek verdeeld.

Luchttechniek

Het begrip luchttechniek omvat alle disciplines van luchtbehandeling. Luchttechnische installaties behandelen en optimaliseren binnenlucht zodat een gezond en aangenaam binnenklimaat wordt verkregen. Ventilatie, luchtreiniging, luchtbevochtiging, luchtontvochtiging, ionisatie, afzuiging, koeling, verwarming. Dit zijn specifieke technieken om de kwaliteit van het binnenmilieu te verbeteren. Verschillende technieken zijn samengevoegd in moderne airconditioning-systemen.

Luchttoevoer

Met luchttoevoer wordt over het algemeen bedoeld: de luchtinlaat van luchtbehandelingsapparaten zoals luchtwassers, luchtontvochtigers, airconditioners, luchtreinigers en ventilatoren. De luchttoevoer voert de te behandelen lucht uit de omgeving aan.

Luchtuitlaat

Een luchtuitlaat is het afvoerkanaal van behandelde lucht in luchtontvochtigers, luchtbevochtigers, luchtreinigers en airconditioners. De luchtuitlaat is zodanig ontworpen dat een optimale verdeling van de behandelde lucht plaatsvindt. Een typische luchtuitlaat is de uitlaat van een airblower. De grote uitblaasmond van de professionele ventilator is prima te richten.

Luchtverdeling

Verdeling van lucht in een ruimte d.m.v. een ventilator, airconditioner, ventilatorkachel etc. Een ventilator verplaatst lucht met kracht zodat de lucht in snel tempo in het binnenklimaat wordt verdeeld. Airconditioners en ventilatorkachels zijn voorbeelden van apparaten die behandelde lucht in de leefomgeving verdelen.

Luchtverfrisser

Een luchtverfrisser verspreidt een prettige geur en draagt bij aan een aangename sfeer in het binnenmilieu. Er zijn luchtverfrissers op de markt die voortdurend geuren verspreiden. Moderne luchtverfrissers zijn veelal voorzien van een timer of bewegingssensor. De lucht wordt aangenaam verfrist op het moment dat de gebruiker het wenst.

Luchtverplaatsing

Een ventilator zorgt voor luchtverplaatsing. Het doel van luchtverplaatsing kan zijn: het opwekken van een fris briesje, afvoeren van vervuilde, vochtige lucht, en aanvoeren van frisse, droge lucht. Voor succesvol ontvochtigen van een vochtige woning of bedrijfsruimte is goede luchtverplaatsing is erg belangrijk. Hoe sneller vochtige lucht de ontvochtiger bereikt, des te sneller daalt de luchtvochtigheid in de binnenruimte. Bij ernstige vochtproblemen en voor verwijdering van bouwvocht worden daarom naast ontvochtigers ook airblowers ingezet.

Luchtverversing

Voor het behouden van een goede binnenluchtkwaliteit is luchtverversing erg belangrijk. Verse zuurstofrijke lucht moet de ruimte binnenstromen en vervuilde binnenlucht moet afgevoerd worden. De mate van luchtverversing in een binnenruimte wordt getest met een CO2-meter. CO2 komt vrij tijdens de ademhaling. Als de concentratie CO2 in binnenlucht te hoog is, wijst dit op onvoldoende ventilatie in het vertrek. Om luchtverversing te controleren worden daarom CO2-meters opgehangen in bijvoorbeeld kinderdagverblijven en klaslokalen.

Luchtverversingsinstallatie

Een luchtverversingsinstallatie blaast verse lucht in het binnenmilieu en voert vervuilde binnenlucht af. Gezonde binnenlucht bevat voldoende zuurstof en voldoende vocht. De afvalstoffen en luchtverontreinigingen moeten voortdurend verwijderd worden. Luchtverversingsinstallaties houden de luchtkwaliteit op peil. Indien het binnenklimaat te droog is, verhogen luchtbevochtigers de luchtvochtigheid. Luchtontvochtigers verwijderen overtollig vocht uit een binnenruimte.

Luchtvervuiling

Vervuiling van de lucht door bijvoorbeeld uitlaatgassen, rook, fijnstof en roet. Luchtvervuiling wordt grotendeels veroorzaakt door verkeer en industrie. Tijdens de verbranding van fossiele brandstoffen wordt een groot aantal verbrandingsproducten aan de lucht afgegeven. Deze deeltjes komen in de lucht terecht waarna ze ingeademd worden. Luchtvervuiling bestaat doorgaans uit zeer kleine vuildeeltjes en fijnstof. Luchtreiniging bij luchtvervuiling dient zich dan ook te concentreren op het verwijderen van de kleinste deeltjes. Krachtige ionisatoren en luchtreinigers met ionisatie en/of hepafilters worden ingezet voor het verwijderen van kleine verontreinigingen in de lucht.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is de natuurkundige benaming voor de hoeveelheid vocht in de lucht. De hoeveelheid vocht in de lucht wordt meestal uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid. Dit is een waarde voor de maximale hoeveelheid waterdamp dat de lucht bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk bevat. De absolute luchtvochtigheid is een waarde voor de hoeveelheid water in een vastgestelde hoeveelheid lucht. De relatieve luchtvochtigheid wordt gemeten met een hygrometer. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid - RV - in het binnenklimaat bedraagt 40% - 60%.

Luchtvochtigheid binnen

De luchtvochtigheid in huis en in kantoor is erg belangrijk omdat we daar een groot deel van de dag aanwezig zijn. Als de luchtvochtigheid in het binnenklimaat te laag is, kunnen hinderlijke gezondheidsklachten ontstaan. Daarnaast is de hoeveelheid statische elektriciteit ook hoger als de luchtvochtigheid te laag is. Als de luchtvochtigheid binnen voor langere tijd te hoog is, ontstaan vochtproblemen. Vooral condesnvocht en schimmels kunnen het binnenklimaat ernstig verzieken.

Luchtvochtigheid buiten

In een vorstperiode is de luchtvochtigheid buiten erg laag. Droge vrieslucht voelt onaangenaam, vooral bij een schrale Oostenwind. De luchtvochtigheid die buiten gemeten wordt is ook erg afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Als sprake is van een zeeklimaat zal de luchtvochtigheid altijd hoger zijn dan in een woestijnklimaat. De luchtvochtigheid van de buitenlucht wordt gemeten met een weerstation. Voor het meten van de vochtigheidsgraad van de lucht kan men kiezen voor een analoog of een digitaal weerstation.

Luchtvochtigheid in huis

Net als een behaaglijke temperatuur in huis is een goede luchtvochtigheid in huis erg belangrijk. De lucht mag niet te droog zijn en zeker niet te vochtig omdat dan schimmelgroei ontstaat. Voor het meten van de luchtvochtigheid in huis kunt u gebruik maken van een hygrometer. Dit eenvoudige meetinstrument laat in één oogopslag de actuele luchtvochtigheid in de binnenruimte zien. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40% en 60%.

Luchtvochtigheid kantoor

Voor een verkrijgen en behouden van een gezonde werkplek is de luchtvochtigheid in kantoor erg belangrijk. Als de lucht te droog is krijgen werknemers klachten als hoofdpijn, droge ogen, verstopte neus, concentratieproblemen, vermoeidheid, algemene malaise. Een lage luchtvochtigheid in kantoorruimten is funest voor het welbevinden van de medewerkers én de productiviteit op de werkvloer. Als de luchtvochtigheid in kantoor te hoog is, ontstaat na verloop van tijd een benauwd, klam binnenklimaat. Indien schimmelgroei optreedt, is het risico op het ontstaan of verergeren van luchtwegklachten en allergie groot.

Luchtvochtigheid meten

Heerst in uw binnenklimaat een goede luchtvochtigheid? Met een hygrometer / vochtmeter meet u snel en nauwkeurig de vochtigheidsgraad. De luchtvochtigheid in het binnenmilieu wordt het hele jaar door sterk beïnvloed door de weersomstandigheden. In de maanden maart tot en met november kan de luchtvochtigheid sterk oplopen door de vochtige weersomstandigheden. Tijdens de wintermaanden meten we vaak een lage luchtvochtigheid die veroorzaakt wordt door lage temperaturen en het gebruik van de verwarming of kachel. Wat is de luchtvochtigheid? Moet ik bevochtigen of juist ontvochtigen? Door het meten van de luchtvochtigheid heeft u het hele jaar door een goed zicht op het vochtgehalte in huis of op de werkplek. Ook in industriële bedrijven, magazijnen, musea en kantoren meet men voortdurend de luchtvochtigheid. Bij afwijkende waarden kunnen snel passende acties worden ondernomen.

Luchtvochtigheid Nederland

Nederland is een vochtig land. Vanwege het zeeklimaat is gedurende een groot deel van het jaar de luchtvochtigheid op veel plaatsen hoog. Het binnenland van Nederland is eveneens waterrijk. Ons land is rijk aan rivieren, kanalen, grachten en beken. Voor woningen en andere gebouwen in de directe nabijheid van water betekent dit ook extra blootstelling aan vocht. De binnenlucht is extra vochtig waardoor op grote schaal vochtproblemen voorkomen in kelders en kruipruimten, maar ook in woonkamers en slaapkamers. Een hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaakt condens, schimmels, zwammen, houtrot en corrosie. Woningen op vochtige lokaties in het land blijven droog door de werking van een luchtontvochtiger.

Luchtvochtigheid temperatuur

Luchtvochtigheid en temperatuur zijn belangrijke waarden in het binnenklimaat. Iedereen weet dat een aangename temperatuur nodig is in een comfortabele leefomgeving. De luchtvochtigheid is echter minstens zo belangrijk. Bij een lage luchtvochtigheid is sprake van droge lucht. Statische elektriciteit, pijnlijke ogen en keelirritatie zijn kenmerken van een lage luchtvochtigheid. Bij een hoge luchtvochtigheid bestaat de kans op schimmelproblemen. Door het hoge vochtgehalte in huis ervaart men de woning als benauwend en klam. Bij een lage temperatuur kan lucht minder vocht bevatten als bij een hoge temperatuur. Gedurende een winterperiode is de luchtvochtigheid daarom meestal laag. Thermohygrometers en weerstations zijn meetinstrumenten voor weergave van luchtvochtigheid en temperatuur.

Luchtvochtigheid verhogen

De luchtvochtigheid verhoogt men om droge lucht te bestrijden of te voorkomen. Bij een lage luchtvochtigheid in het binnenklimaat kan men gezondheidsklachten ervaren zoals droge ogen, neusverstopping, keelirritatie, huidklachten en hoofdpijn. Vooral in kantoren moet men vaak de luchtvochtigheid verhogen om een gezond binnenmilieu te krijgen. Ook in productiebedrijven en magazijnen moet men de luchtvochtigheid verhogen om productieprocessen voorspoedig te laten verlopen en om opslagcondities te optimaliseren. Voor het verhogen van de luchtvochtigheid worden luchtbevochtigers ingezet. Er zijn diverse soorten bevochtigers waarmee de luchtvochtigheid succesvol op niveau wordt gebracht.

Luchtvochtigheid verlagen

In huis verlaagt men de luchtvochtigheid om vochtproblemen te stoppen of te voorkomen. Bij een hoge luchtvochtigheid in het binnenklimaat ontstaan problemen zoals condens, schimmelvorming en muffe geuren. Ook bedrijfsmatig en na calamiteiten is er behoefte aan verlaging van de luchtvochtigheid. Voor het verlagen van de luchtvochtigheid worden luchtontvochtigers ingezet. Er zijn diverse soorten ontvochtigers waarmee de luchtvochtigheid prima onder controle wordt gehouden.

Luchtvochtigheidsmeter

Een andere naam voor luchtvochtigheidsmeter is hygrometer. Dit meetinstrument meet de hoeveelheid vocht dat in de lucht aanwezig is. Een luchtvochtigheidsmeter laat zien of het binnenklimaat droog is, optimaal, of juist vochtig. Een optimale luchtvochtigheid in het binnenmilieu bedraagt 40% - 60% RV. In geval van droge lucht verhogen luchtbevochtigers de luchtvochtigheid. Bij vochtige omstandigheden verwijderen luchtontvochtigers direct het overtollige vocht. Met een luchtvochtigheidsmeter controleert u tevens de status van bevochtiging en ontvochtiging.

Luchtwasser

Een luchtwasser is een luchtbevochtiger en luchtreiniger in één apparaat. Droge lucht wordt door een schijvenset gevoerd dat voortdurend door een waterreservoir draait. De droge lucht wordt met behulp van een ventilator door de vochtige schijvenset geblazen. De lucht neemt het vocht op waarbij stof en vuildeeltjes in de bevochtiger achterblijven. Een luchtwasser verhoogt de luchtvochtigheid op basis van natuurlijke verdamping. Overbevochtiging is niet mogelijk met dit type bevochtiging.
Links: Venta, Boneco

Luchtwegallergie

Allergieklachten in de luchtwegen. De klachten uiten zich vaak in symptomen zoals loopneus of verstopte neus, jeukende neus, tranende ogen, niezen en benauwdheid. Een luchtwegallergie kan o.a. veroorzaakt worden door stuifmeel, huisstofmijt, dierenallergenen en schimmels.

Luchtwegen

Verzamelnaam van o.a. de gebieden vanaf neus, bijholten en mond zoals de luchtpijp, bronchiën en longblaasjes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de bovenste luchtwegen en de onderste luchtwegen.

Luchtweginfectie

Een luchtweginfectie is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Na een verkoudheid ontstaat vaak een infectie doordat een virus of bacterie zich nestelt in het slijmvlies van de keel, neus en luchtpijp.
Links: Bronchitis

Luchtwegirritatie

Een luchtwegirritatie kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijke oorzaken zijn allergie / hooikoorts, luchtweginfectie of andere luchtwegaandoeningen zoals astma. Bij geïrriteerde luchtwegen moet men vaak hoesten, dit kan zijn een droge hoest of een lichte kriebelhoest. Ook droge lucht en bloostelling aan chemische componenten kan luchtwegirritatie veroorzaken.

Luchtzuiveraar HEPA

Een HEPA luchtzuiveraar is uitgerust met een HEPA filter voor het verwijderen van fijne stofdeeltjes uit de lucht. HEPA luchtzuiveraars verwijderen 99,97% van alle stofdeeltjes tegen met een grote van 0,3 micron. Hepa luchtzuiveraars verwijderen o.a. allergenen van huisstofmijt, stuifmeel, fijnstof, schimmels en bacteriën.

Luchtzuivering

Zuivering van de lucht m.b.v. luchtreinigers, ionisatoren, filters of planten met een luchtzuiverende werking. Ongewenste vuildeeltjes worden verwijderd door toepassen van verschillende zuiveringstechnieken. Verontreinigingen in de lucht kunnen zijn: zwevende deeltjes zoals stof, fijnstof, stuifmeel en vluchtige componenten zoals onaangename geuren en bestanddelen van sigarettenrook. Luchtzuivering vindt zowel in huis plaats als op werkplekken, bijvoorbeeld in kantoren.
VOCHTIGE LUCHT
DROGE LUCHT
FIJNSTOF EN ALLERGIE
VENTILATIE
METEN
VERWARMING
DESINFECTIE STERILISATIE
AIRCONDITIONERS
GEUR OF STANK
VLIEGENVANGER

OKTOBER 2021

Gratis

TFA Thermo Hygro Climate met logo
t.w.v. € 23,90 bij bestellingen vanaf € 299,00

  
Home
L


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter L

Lage luchtvochtigheid

Bij een lage luchtvochtigheid in het binnenklimaat spreken we over minder dan 40% relatieve luchtvochtigheid. Bij een lage luchtvochtigheid kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals hoofdpijn, verstopte neus, huidklachten, kriebelhoest en droge ogen. Een te lage luchtvochtigheid in huis veroorzaakt ook een toename van statische elektriciteit. Door droge lucht ontstaat krimpschade aan houten vloeren, houten meubelen en muziekinstrumenten. Een lage luchtvochtigheid vermijden is eenvoudig met een luchtbevochtiger / luchtwasser. De ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt 40%-60%.

Laminaatvloer

Vloer van laminaat vloerdelen. Een laminaatvloer bestaat uit een ondervloer met daarop laminaat vloerdelen. Een laminaatvloer is eenvoudig te reinigen zodat stof in huis niet ophoopt. Een laminaatvloer kan krimpen of uitzetten afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis of kantoor. Een te hoge luchtvochtigheid is te verlagen met een luchtontvochtiger. Een lage luchtvochtigheid verhoogt men snel met een luchtbevochtiger.

Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit

Het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit voert metingen uit op het gebied van luchtverontreinigingen. Het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beheerd.

Landklimaat

Klimaat wat gekenmerkt wordt door hete zomers en strenge winters. Er valt het hele jaar door regelmatig regen waardoor dit klimaat bijzonder geschikt is voor landbouw.

Lasdamp

Lasdamp is de term voor de gasvormige stoffen die vrijkomen tijdens het bewerken van metaal, bijvoorbeeld tijdens lassen en snijden. Door verhitting van metaal komt een verzameling aan gassen vrij. Goede afzuiging is erg belangrijk om onnodige verspreiding van lasdampen te voorkomen.

Laserprinter uitstoot

Een laserprinter bevat een toner met daarin poedervormige inkt. Tijdens printen met een laserprinter komt ook tonerstof in de lucht vrij. Deze stofdeeltjes hebben zeer kleine afmetingen en kunnen daarom diep in de longen dringen. De uitstoot van laserprinters wordt daarom als schadelijk voor de gezondheid beschouwd. Geadviseerd wordt om laserprinters en kopieermachines bij veelvuldig gebruik niet in een kantoorruimte te plaatsen, maar in een aparte ruimte met voldoende ventilatie.

Lasrook

Lasrook komt vrij tijdens de bewerking van metaal. Tijdens lassen en snijden komen dampen vrij die zich in de omgevingslucht verdelen. Er dienen goede voorzieningen aanwezig te zijn om overmatige blootstelling aan deze dampen te voorkomen. Goede afzuiging, ventilatie en luchtreiniging draagt bij aan een gezonde werkomgeving. Naast de gevaarlijke dampen bevat lasrook ook fijnstof.

Lekkage

Lekkage leidt tot wateroverlast en vervelende vochtproblemen. Een lekkage dient zo snel mogelijk verholpen te worden om onherstelbare vochtschade te voorkomen. Lekkages worden o.a. veroorzaakt door loszittend lood, beschadigde dakgoten, slagregens en breuken in leidingen. Bij lekkage kan in een kort tijdsbestek een grote hoeveelheid vocht in de woning terechtkomen. Vloeren en muren raken verzadigd met vocht als de oorzaak van de lekkage niet snel gerepareerd wordt. De gevolgen van lekkages zijn: vochtkringen / vochtplekken, schimmels, houtrot, stank.

Lekke kelder

In een lekke kelder treedt het vocht binnen door de vloer, door muren of door scheuren. Vochtproblemen in de kelder ontstaan ook door lekkages in leidingen of bij doorvoeren van leidingen. Bij een slechte waterdichtheid raakt het beton aangetast en corroderen leidingen. Een structurele oplossing is noodzakelijk om het binnendringen van water te voorkomen. Door het plaatsen van een luchtontvochtiger kan men het binnengedrongen vocht afvoeren.

Lightair

Lightair is een Zweedse fabrikant van luchtreinigers. De High density ionisatoren maken gebruik van de Lightair Ionflow technologie. Lightair is in 2004 opgericht na het samengaan van twee bedrijven met jarenlange ervaring in luchtreiniging.

Lightair Ionflow

Lightair Ionflow is de naam van een serie unieke luchtreinigers van de firma Lightair. Ionflow luchtreinigers verspreiden negatieve ionen in de lucht. Deze ionen zorgen op actieve wijze voor grondige luchtreiniging. Lightair Ionflow luchtreinigers verwijderen met name kleine luchtverontreinigingen. De lucht wordt tevens verrijkt door de hoge concentratie negatieve ionen dat dit type luchtreiniger verspreidt.

Lightair Ionflow 50

Ionisator van het merk Lightair. Deze Ionflow luchtreiniger verzorgt High Density ionisatie. De ionisator verrijkt de binnenlucht met een ionenconcentratie van 250.000 negatieve ionen per cm3. De lightair Ionflow 50 is in Zweden ontwikkeld. Ionflow 50 luchtreinigers / ionisatoren hebben een stijlvol uiterlijk, ideaal voor gebruik in huis, kantoor en openbaar gebouw.

Lightair Ionflow Sky

De High Density Ionisator Ionflow Sky is een krachtige ionisator van het merk Lightair. Dankzij krachtige ionisatie met maar liefst 250.000 negatieve ionen per cm3 wordt de lucht intensief gereinigd en verfrist. Een ionisator met moderne vormgeving voor luchtreiniging in woningen, kantoren en openbare ruimten. Lightair Ionflow 50 Sky is geschikt voor montage aan het plafond. Krachtige ionisatie en luchtreiniging zonder verlies van vloeroppervlakte.

Lightair Ionflow Style

Lightair Ionflow Style is een krachtige High Density ionisator. Dankzij krachtige ionisatie met maar liefst 250.000 negatieve ionen per cm3 wordt de lucht intensief gereinigd en verfrist. Een ionisator met moderne vormgeving voor luchtreiniging in woningen, kantoren en openbare ruimten. Lightair Ionflow 50 Style is geschikt voor plaatsing op de vloer.

Lightair Ionflow Surface

High Density Ionisator van het merk Lightair. Deze Ionflow luchtreiniger is geschikt voor plaatsing op de vloer, tafel, bureau of kast. Met een ionenconcentratie van 250.000 negatieve ionen per cm3 wordt de lucht geïoniseerd en gereinigd. De lightair Ionflow Surface luchtreiniger / ionisator heeft een afwasbare vuilcollector en verbruikt dus geen luchtfilters. Een stijlvolle luchtreiniger zonder filters, ideaal voor gebruik in huis, kantoor en openbaar gebouw.

Lightair luchtreiniger

Lightair Ionflow luchtreinigers zijn zogenaamde High Density ionisatie luchtreinigers. Een Lightair luchtreiniger gebruikt geen filters voor luchtzuivering, maar verspreidt luchtzuiverende ionen die verontreinigingen in de lucht onschadelijk maken. LightAir Ionflow luchtreinigers staan ook wel bekend als goede fijnstof luchtreinigers en sigarettenrook luchtreinigers. Deze reinigers verwijderen zeer effectief ultra fijnstof, fijnstof, rookdeeltjes en rooklucht dankzij de high density ionisatie technologie.

Lijmbord

Een lijmbord is een kartonnen plaat met lijmlaag waarop vliegende insecten blijven kleven. De vliegende insecten worden door uv-licht aangetrokken waarna ze op het lijmbord gaan zitten. Dit type insectenverdelger wordt ook wel een vliegenlamp genoemd. De lijmborden in een insectenvanger zijn eenvoudig en hygiënisch verwisselbaar. Lijmborden worden ook wel kleefplaten en glueborden genoemd.

Longblaasjes

De alveolen in de longen worden ook wel longblaasjes genoemd. De longblaasjes bevinden zich aan het uiteinde van de kleine bronchiën en bepalen voor een groot deel de werking van de longen. De longblaasjes nemen zuurstof op uit de lucht en geven dit af aan het bloed. Afvalstoffen zoals kooldioxide worden uit het bloed opgenomen en door uitademen uitgescheiden.

Longemfyseem

Longemfyseem is een ernstige, chronische ziekte waarbij de longblaasjes aangetast zijn. Longemfyseem wordt onder andere veroorzaakt wordt door roken. Longemfyseem kan ook ontstaan door ouderdom en de aanwezigheid van andere longaandoeningen. Door langdurige blootstelling aan verontreinigingen in de lucht kan longemfyseem ontstaan, denk hierbij aan luchtvervuiling en passief roken ofwel meeroken. COPD is de Engelse afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases, een chronische obstructieve longaandoening. COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten longemfyseem en chronische bronchitis. Het betekent dat de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen die blijvende schade veroorzaken. De ziekte is ongeneeslijk met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk.

Loslatend behang

Loslatend behang is een bekend vochtprobleem. Te veel vocht in de muur is funest voor de sierlijke behangwand. Behangstroken laten los en krullen naar beneden. Ook verkleuringen en afgetekende vlekken worden zichtbaar als de muur te veel vocht bevat. Een hoge luchtvochtigheid in de kamer heeft hetzelfde effect op het behang. De lijmlaag laat los en het behang zakt naar beneden. Muren die geteisterd worden door optrekkend vocht of doorlatend vocht vertonen het snelst schade aan behang. Vochtproblemen op tijd aanpakken en de luchtvochtigheid op een gezond peil houden luidt het advies om de afwerkmaterialen van het interieur te beschermen.

Loslatend voegwerk

Loslatend voegwerk is een ernstig vochtprobleem. Doorslaand vocht tast muren ernstig aan. Na verloop van tijd kan het voegwerk zelfs loslaten. Op dat moment is de muur doorgaans geheel verzadigd met vocht. Zowel op een buitenmuur als op een binnenmuur kan sprake zijn van loslatende voegen. Om verdere vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat de muur opnieuw waterdicht wordt gemaakt. Door het plaatsen van een luchtontvochtiger in de binnenruimte wordt de muur versneld gedroogd. Naast de loslatende voegen zijn er meestal ook schimmels en vochtplekken op de muur aanwezig.

Low Density

Low-Density staat voor lage dichtheid. De verspreiding van het aantal luchtzuiverende ionen van een luchtreiniger of ionisator wordt vaak uitgedrukt in density. Een Low-density luchtreiniger verspreidt minder ionen voor luchtreiniging dan een high-density luchtreiniger.
Links: High Density

Low Density ionisator

Een Low Density ionisator is een type luchtreiniger dat de lucht zuivert en verrijkt door verspreiding van negatieve ionen. Een Low Density ionisator produceert minder negatieve ionen ten opzichte van een High Density ionisator.

Lucht

Lucht is een gasmengsel dat zich in de onderste lagen van de atmosfeer bevindt. De lucht die we op aarde inademen bestaat uit: 78% stikstof, 21% zuurstof en de resterende 1% uit edelgassen, waterdamp en koolzuurgas.

Lucht bevochtigen

Lucht bevochtigen is noodzakelijk voor het verkrijgen van een gezond binnenklimaat indien de luchtvochtigheid gedurende een aantal dagen te laag is. Vanaf een luchtvochtigheid van 40% wordt aangeraden om binnenlucht te bevochtigen. Bij een luchtvochtigheid lager dan 40 - 45% ontstaan of verergeren gezondheidsklachten als hoofdpijn, kriebelhoest, droge ogen, verstopte neus en huidklachten.

Lucht bevochtiger

Bij droge lucht dient u extra vocht in het binnenklimaat te brengen. Een lucht bevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid tot een gezond niveau. Er zijn diverse soorten lucht bevochtigers op de markt. De meest voorkomende tyoen zijn: luchtwassers, ultrasone bevochtigers, stoom bevochtigers, schijfverdampers en filter bevochtigers. De capaciteit van de bevochtiger dient toereikend te zijn voor de ruimte waarin deze wordt opgesteld. Ook is de aanwezigheid van vloerverwarming of andere krachtige verwarmingssystemen een belangrijk criterium om tot keuze van de juiste bevochtiger te komen.

Lucht drogen

Lucht drogen is een uiterst effectieve werkzijze om vochtproblemen in het binnenklimaat te voorkomen. Vanaf een luchtvochtigheid van 60% ontstaat schimmelgroei en steken condensproblemen de kop op. Door het drogen van lucht wordt de luchtvochtigheid permanent verlaagd waardoor schimmels geen kans krijgen om zich te vermeerderen. Luchtdrogers worden ingezet ter voorkoming van schimmels, condensatie, houtrot en corrosie.

Lucht ionisator

Een lucht ionisator voegt negatieve ionen toe aan de binnenlucht. Deze negatieve ionen zorgen voor luchtreiniging en verrijking van de binnenlucht. Er zijn grofweg 2 soorten lucht ionisatoren, High Density ionisatoren en Low Density ionisatoren. Het aantal negatieve ionen dat geproduceerd wordt, is maatgevend voor de effectiviteit van de lucht ionisator.

Lucht meten

Luchtmetingen geven inzicht in de luchtkwaliteit. Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden. Ter controle van de luchtkwaliteit worden metingen verricht in het binnenklimaat én buiten. Luchtmetingen geven inzicht in bijvoorbeeld fijnstof, luchtvochtigheid, temperatuur, luchtsnelheid, CO2, CO, VOS (Vluchtige Organische Componenten) en ozon. Voor het meten van de luchtkwaliteit zijn diverse meetinstrumenten verkrijgbaar waaronder fijnstofmeters, hygrometers, thermometers, CO2-meters en CO meters. De CO2-concentratie in de binnenlucht is maatgevend voor de mate van ventilatie in een binnenruimte. Voor het verkrijgen van een goede luchtkwaliteit in het binnenklimaat is goede ventilatie een must.

Lucht ontvochtigen

Lucht ontvochtigen luidt het advies als de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Dankzij ontvochtiging worden vochtproblemen voorkomen of tot stilstand gebracht. Lucht ontvochtigen is zeer eenvoudig. Er is een grote verscheidenheid aan luchtontvochtigers verkrijgbaar. Voor het ontvochtigen van lucht in een kleine ruimte volstaat een ontvochtiger met een geringe ontvochtigingscapaciteit. Voor het ontvochtigen van grote bedrijfsruimten en opslagplaatsen dient een krachtige luchtontvochtiger te worden geïnstalleerd.

Lucht ontvochtiger

Een luchtontvochtiger verwijdert vocht uit de binnenlucht en verlaagt daarmee de luchtvochtigheid. Elke ontvochtiger heeft een eigen ontvochtigingscapaciteit. Om vocht succesvol uit de lucht te verwijderen dient de capaciteit van de ontvochtiger toereikend te zijn voor de afmetingen in de binnenruimte en de hoeveelheid vochtaanvoer. Zo moet de capaciteit van een luchtontvochtiger voor calamiteiten zoals waterschade hoger zijn als de capaciteit van een ontvochtiger voor het verlagen van de luchtvochtigheid in een kleine woonkamer. Er is een grote keuze aan ontvochtigers op de markt, variërend van huishoudelijke ontvochtigers tot professionele ontvochtigers voor de industrie.

Lucht reiniger

Afhankelijk van het type verwijderen luchtreinigers stof, fijnstof, geuren, allergenen, huisstofmijt, stuifmeelpollen en huidschilfers uit het binnenmilieu. Vooral mensen met astma, copd en allergie kunnen verlichting ondervinden als de belastende verontreinigingen uit de lucht worden gefilterd. Indien de lucht reinigers uitgerust zijn met verwisselbare filters zijn deze als vervangingsfilters ook los verkrijgbaar.

Lucht vochtigheid

Luchtvochtigheid is de natuurkundige benaming voor de hoeveelheid vocht in de lucht. De hoeveelheid vocht in de lucht wordt meestal uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid. Dit is een waarde voor de maximale hoeveelheid waterdamp dat de lucht bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk bevat. De absolute luchtvochtigheid is een waarde voor de hoeveelheid water in een vastgestelde hoeveelheid lucht. De realtieve luchtvochtigheid wordt gemeten met een hygrometer. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid - RV - in het binnenklimaat bedraagt 40% - 60%.

Lucht zuiveren

Indien last van hooikoorts, bij hinder van stank en luchtverontreinigingen kan men de lucht zuiveren met een kwalitatieve luchtreiniger. Er is een groot aantal modellen op de markt waarmee de lucht optimaal kan worden gezuiverd. De luchtreinigers zijn uitgerust met luchtfilters of elektrostatische filters. Bij twijfel over de geschikte wijze van luchtzuivering, kan de expert gedegen advies geven.

Luchtafvoer

Met luchtafvoer wordt over het algemeen bedoeld: de luchtuitlaat van luchtbehandelingsapparaten zoals luchtwassers, luchtontvochtigers, airconditioners, luchtreinigers en ventilatoren. De luchtafvoer verdeelt de behandelde lucht opnieuw in de ruimte.

Luchtafzuiging

Onder luchtafzuiging wordt meestal verstaan: de mechanische afzuiging van vervuilde binnenlucht. Verontreinigde binnenlucht wordt door een ventilatiesysteem aangetrokken en naar buiten afgevoerd. Verse, schone lucht wordt in het binnenklimaat gebracht.

Luchtbehandeling

Luchtbehandeling is de term voor alle verbeteringen en aanpassingen aan binnenlucht om een goede luchtkwaliteit te verkrijgen en een behaaglijk binnenklimaat. Onderdelen van luchtbehandeling zijn bijvoorbeeld airconditioning, luchtbevochtiging, ontvochtiging, luchtreiniging, verwarming, geurafzuiging en ventilatie. Er zijn uitvoerige, complexe luchtbehandelingssystemen verkrijgbaar, maar ook eenvoudige mobiele oplossingen.

Luchtbehandelingssystemen

Luchtbevochtigers, luchtontvochtigers, luchtreinigers, airconditioners en verwarmingsunits zijn voorbeelden van luchtbehandelingssytemen. Deze mobiele systemen zijn direct inzetbaar en eenvoudig te plaatsen in een ruimte naar wens. Centrale luchtbehandelingssystemen worden voornamelijk toegepast in kantoren en industriële gebouwen.

Luchtbevochtiger

Met een luchtbevochtiger wordt de luchtvochtigheid in het binnenklimaat verhoogd. Luchtbevochtiging wordt vooral toegepast in woningen en kantoren, maar ook bij opslag en industriële processen is een goede luchtvochtigheid vaak vereist. We onderscheiden 4 technieken om lucht te bevochtigen, namelijk met behulp van stoombevochtigers, ultrasoon bevochtigers, koud-water bevochtigers en luchtwassers. De luchtvochtigheid waarbij men zich doorgaans prettig voelt ligt rond 50 tot 55%. Met name in de winterperiode (okt-mrt) is de luchtvochtigheid binnenshuis laag. Dit kan resulteren in o.a. droge ogen, verstopte neus, kriebelhoest, kloven in lippen en handen, hoofdpijn, vermoeidheid.

luchtbevochtiger ontkalken

Tijdens het ontkalken van een luchtbevochtiger wordt kalkaanslag in het waterreservoir verwijderd met behulp van een antikalk reinigingsmiddel. Na een intensieve gebruiksperiode verharden kalkresten in een luchtbevochtiger tot het lastig te verwijderen ketelsteen. De kalkaanslag bevindt zich op de onderdelen van de bevochtiger die met water in contact komen. Om jarenlang gebruiksplezier van de luchtbevochtiger te beleven dient men het apparaat regelmatig te ontkalken.

Luchtbevochtiger ontkalker

Een luchtbevochtiger ontkalker is een onderhoudsmiddel voor luchtbevochtigers. Een ontkalker verwijdert de hardnekkige kalkaanslag die na verloop van tijd in een luchtbevochtiger ontstaat. De moeilijk te verwijderen aanslag wordt door het antikalk middel losgeweekt en verwijderd. Luchtbevochtiger ontkalkers zijn verkrijgbaar in poedervorm.

Luchtbevochtiger reiniger

Goede reinigingsmiddelen voor luchtbevochtigers verwijderen resten van kalk en aangekoekte stofdelen. Bovendien zorgt de reiniger ervoor dat kalkafzetting minder snel plaatsvindt. Voor optimale, hygienische luchtbevochtiging dient een bevochtiger regelmatig met een reiniger te worden behandeld.

Luchtbevochtiger zonder filter

Een luchtbevochtiger zonder filter bezit geen bevochtigingsfilter. Dit filter wordt ook wel een verdampingsfilter of mistfilter genoemd. Een belangrijk voordeel van een luchtbevochtiger zonder filter is de besparing op vervangingsfilters. Luchtbevochtigers zonder filters verspreiden het vocht met behulp van schijvensets of ultrasone trilplaatjes. Ook de stoombevochtiger is een luchtbevochtiger zonder filter.

Luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers bestrijden droge lucht. Bekende merken luchtbevochtigers zijn AiroSwiss, Airtek, Boneco, Brune, Sanvia, Venta. Luchtbevochtigers zijn verkrijgbaar in diverse afnetingen. De bevochtigingscaoaciteit moet toereikend zijn om de bestemde binnenruimte van een goede luchtvochtigheid te voorzien. De ideale luchtvochtigheid in het binnenmilieu bedraagt 40-60%.

Luchtbevochtiging

Geforceerde verspreiding van vocht in de lucht waardoor de luchtvochtigheid stijgt. Er zijn diverse methoden van luchtbevochtiging: bevochtigen met stoom, natuurlijke verdamping van water, ultrasoon bevochtigen waarbij water door hoge freguentie in de lucht wordt gebracht. Door diverse manieren van luchtbevochtiging wordt waterdamp of waternevel gelijkmatig in de lucht verdeeld. Droge lucht neemt vocht op zodat de luchtvochtigheid snel naar een gezond peil stijgt. Airsain is leverancier van luchtbevochtiging in huis, kantoor en bedrijf.

AIRSAIN VOOR UW LUCHTBEVOCHTIGER

Luchtbevochtigingsinstallatie

Een uitvoerige luchtbevochtigingsinstallatie bestaat uit diverse technische onderdelen zoals apparaten voor waterbehandeling, een leidingnetwerk, vernevelaars of nozzles en een meet-en regelsysteem. Zeer grote bedrijfshallen worden in veel gevallen voorzien van een complete luchtbevochtigingsinstallatie. De grootte van het complex vraagt om een uitvoerige vochtinstallatie. Een vochtinstallatie wordt ontworpen en geïnstalleerd door gespecialiseerde bedrijven. Het onderhoud van een dergelijk systeem is vaak onderdeel van een servicecontract. Voor bevochtigen in kleine en middelgrote ruimten zijn verplaatsbare luchtbevochtigers een goed alternatief. De vaste bevochtigers kunnen optioneel aangesloten worden op een toevoerleiding voor vers water en een afvoerleiding voor spoelwater.

AIRSAIN VOOR UW PROFESSIONELE LUCHTBEVOCHTIGER EN INDUSTRIËLE LUCHTBEVOCHTIGER

Luchtbevochtigingssysteem

Luchtbevochtigingssystemen kan men onderscheiden in vaste systemen en mobiele systemen. Een vast luchtbevochtigingssysteem wordt ontworpen en geïnstalleerd door een gespecialiseerd bedrijf. De verplaatsbare luchtbevochtigers vormen een stekkerklare oplossing voor droge lucht: de stekker in het stopcontact en het bevochtigen kan beginnen. Een verplaatsbaar luchtbevochtigingssysteem is ideaal voor de meeste toepassingen: woningen, kantoren, gezondheidszorg, wellness, industriële ruimten. Alleen in grote bedrijfsruimten en grote opslagplaatsen is een vast luchtbevochtigingssysteem met leidingnetwerk vereist.

Luchtcirculatie

De mate van luchtcirculatie geeft aan hoe goed de lucht in een binnenruimte wordt verdeeld. Bij een goede luchtcirculatie wordt de lucht gelijkmatig door een vertrek verdeeld. Luchtreinigers zijn zodanig ontworpen dat de luchtcirculatie optimaal is. De behandelde lucht verlaat de luchtreiniger via speciaal ontworpen uitblaaskanalen.

Luchtdebiet

Luchtdebiet is de hoeveelheid lucht dat in een bepaalde tijdseenheid verplaatst wordt. De capaciteit van een luchtreiniger met ventilator wordt met behulp van het luchtdebiet weergegeven, bijvoorbeeld 300 m3/h (staat voor 300 kuub lucht per uur). Het is de hoeveelheid lucht dat door de luchtreiniger wordt gevoerd. Is een term die gebruikt wordt voor de hoeveelheid beweging van gassen en vloeistoffen. Deze term wordt regelmatig gebruikt in de meet en regeltechniek o.a. bij geografie, hydrologie, civiele techniek en procestechniek. Het debiet wordt bepaald door het volume lucht te meten dat binnen een bepaalde tijdseenheid verplaatst wordt (luchtverplaatsing). Deze term wordt ook gebruikt voor aanduiding van de ventilatiecapaciteit van airconditioners, luchtreinigers en ventilatoren.
Links: Lucht, Debiet

Luchtdroger

Een luchtdroger is verkrijgbaar als mobiele luchtontvochtiger of als vaste ontvochtiger. Luchtdrogers hebben een verschillende ontvochtigingscapaciteit en zijn geschikt om automatisch de luchtvochtigheid in een ruimte te verlagen. Voor huishoudelijk gebruik zijn compacte, mobiele luchtdrogers geschikt. Voor industriële vochtbeheersing zijn de krachtige, professionele Fral luchtdrogers geschikt.

Luchtdroger compressor

Een compressor luchtdroger is een type droger met een werkingsprincipe dat lijkt op de techniek van een koelkast. Vochtige omgevingslucht wordt door een ventilator aangezogen en versneld afgekoeld. Het vocht uit de lucht condenseert in de luchtdroger en wordt afgevoerd naar een opvangtank, of het verlaat de luchtdroger via een vaste afvoerleiding. De gekoelde, gedroogde lucht wordt daarna opgewarmd tot kamertemperatuur, en opnieuw in de binnenruimte verdeeld.

Luchtdruk

Luchtdruk is een grootheid waarmee de druk in de atmosfeer wordt aangegeven. De luchtdruk wordt gemeten met een barometer en uitgedrukt in hPa (hectoPascal). Weerstations zijn uitgerust met een barometer om een weersvoorspelling te maken.

Luchtfilter

Filter dat gebruikt wordt om lucht te ontdoen van verontreinigingen zoals stof, bacteriën, allergenen van dieren, huisstofmijt, geuren, pollen en fijnstof. Een filter-luchtreiniger bevat één of meerdere luchtfilters. Voorbeelden zijn koolstoffilters voor geuren en Hepafilters voor fijnstof. Steeds meer luchtreinigers worden uitgerust met een filterpakket. Eén filterset bestaat uit meerdere soorten luchtfilters. Elk filter is ontworpen om een bepaalde groep verontreinigingen optimaal uit de lucht te verwijderen. Luchtfilters worden bij aankoop van een luchtreiniger meegeleverd. Als de filters vervangen moeten worden zijn deze eenvoudig als vervangingsfilter los te bestellen. Luchtfilters voor het reinigen van binnenlucht zijn beter bekend als filters voor luchtreinigers. Een luchtreiniger zuigt vervuilde lucht aan en zuivert de lucht met verschillende filtertechnieken. Het meest bekende filter in luchtreinigers is het hepa-filter. Dit is een uiterst nauwkeurig filter waarmee kleine verontreinigingen uit de lucht verwijderd worden. Luchtfilters voor luchtreinigers zijn los als vervangingsfilter verkrijgbaar. Op tijd wisselen van luchtfilters draagt bij aan een optimale luchtkwaliteit.

Luchtkwaliteit

De vervuiling van de lucht wordt aangegeven met de term luchtkwaliteit. Een goede luchtkwaliteit betekent dat weinig ongewenste bestanddelen in de lucht aanwezig zijn. Van een slechte luchtkwaliteit is sprake als een verhoogde concentratie verontreiningen in de lucht aanwezig is. De meest voorkomende verontreinigingen in buitenlucht zijn o.a. fijnstof, roetdeeltjes en stikstofoxiden. Bij een slechte luchtkwaliteit in het binnenmilieu is vaak sprake van te veel CO2, bestanddelen van sigarettenrook en allergenen (pollen, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmels)
Links: Sharp, Daikin

Luchtkwaliteit meten

Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden. Ter controle van de luchtkwaliteit worden metingen verricht in zowel het binnenklimaat als buiten. Luchtkwaliteit metingen geven inzicht in bijvoorbeeld fijnstof, luchtvochtigheid, temperatuur, luchtsnelheid, CO2, CO, VOS (Vluchtige Organische Componenten) en ozon. Voor het meten van de luchtkwaliteit zijn diverse meetinstrumenten verkrijgbaar waaronder fijnstofmeters, hygrometers, thermometers, CO2-meters en CO meters. De CO2-concentratie in de binnenlucht is maatgevend voor de mate van ventilatie in een binnenruimte. Voor het verkrijgen van een goede luchtkwaliteit in het binnenklimaat is goede ventilatie een must.

Luchtmetingen

Luchtmetingen worden verricht om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit, zowel in het binnenklimaat als buiten. Fijnstof, luchtvochtigheid, temperatuur, luchtsnelheid, CO2, CO, VOS (Vluchtige Organische Componenten) en ozon zijn voorbeelden van belangrijke luchtmetingen. Voor het verrichten van nauwkeurige luchtmetingen zijn er diverse meetinstrumenten verkrijgbaar.

Luchtontvochtigen

Lucht ontvochtigen voorkomt vochtproblemen in huis. Een luchtontvochtiger verwijdert overtollig vocht uit de woning. Vooral in het voorjaar, zomer en najaar kan het huis erg vochtig zijn. Door het ontvochtigen van lucht voorkomt u condensvorming en overlast van schimmels, insecten en andere soorten ongedierte. Na ontvochtigen zal het huis frisser ruiken. Niet alleen in huis is ontvochtigen vaak noodzakelijk, ook in bedrijfsruimten en technische ruimten wordt luchtontvochtiging op grote schaal toegepast.

Luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger is een apparaat waarmee vocht uit het binnenmilieu wordt verwijderd. Luchtontvochtigers verlagen de luchtvochtigheid zodat een gezond binnenklimaat behouden blijft. Te veel vocht in binnenlucht veroorzaakt condensatie en schimmelgroei. Een luchtontvochtiger zuigt vochtige lucht aan en koelt de lucht zeer snel af. Door deze versnelde afkoeling van lucht condenseert het vocht in de ontvochtiger en niet in het binnenmilieu. Het condensvocht wordt opgevangen in een waterreservoir of rechtstreeks verwijderd via een afvoerleiding. Er zijn diverse luchtontvochtigers verkrijgbaar, van kleine huishoudelijke ontvochtigers tot grote industriële luchtontvochtigers. Andere typen luchtontvochtigers zijn bouwdrogers en zwembadontvochtigers. Luchtontvochtigers worden veelvuldig ingezet voor het verkrijgen van een gezond leefklimaat in woningen en bedrijven. Industriële luchtontvochtigers behouden optimale omstandigheden in productieruimten en opslagruimten.
Links: Fral, Meaco, Gree, Delonghi

Luchtontvochtiger badkamer

Een luchtontvochtiger voor in de badkamer is klein, maar heeft voldoende droogcapaciteit om condensvorming te voorkomen. Een badkamerontvochtiger voorkomt schimmelgroei, de badruimte blijft fris en hygienisch. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Luchtontvochtiger industrie

Industriële luchtontvochtigers zijn robuust, bezitten een hoge ontvochtigingscapaciteit en vragen weinig onderhoud. Speciaal voor ontvochtiging in grootschalige industriële ruimten zijn er diverse vaste ontvochtigers te koop. De ontvochtigingscapaciteit loopt op tot vele honderden liters vocht per dag. Voor flexibel ontvochtigen in kleinere industriële ruimten is er een ruim aanbod aan verrijdbare luchtontvochtigers die tegen een stootje kunnen.

Luchtontvochtiger met afvoer

Luchtontvochtigers met automatische afvoer van condenswater vragen weinig toezicht. De ontvochtiger voert het water direct af met behulp van een vaste afvoerleiding of een flexibele slang. Het ontvochtigingsproces kan ongestoord verder verlopen. Als een ontvochtiger het aan de ruimte onttrokken vocht opvangt in een watertank, dient deze regelmatig te worden geleegd. Mobiele luchtontvochtigers zijn meestal voorzien van een watertank én een koppelstuk voor het aansluiten van een flexibele slang. Vaste, industriële ontvochtigers worden doorgaans aan het plafond of aan een muur geïnstalleerd waarbij een vaste afvoerleiding naar de riolering wordt gevoerd.

Luchtontvochtiger museum

Luchtontvochtigers voor musea bezitten een hoge capaciteit voor ontvochtiging en zijn flexibel inzetbaar. Daarnaast moet een museum ontvochtiger er netjes en neutraal uitzien zodat het apparaat niet misstaat in de met zorg samengestelde ruimte. Luchtontvochtigers in musea voorkomen schimmelgroei én aantasting van waardevolle materialen.

Luchtontvochtiger professioneel

Een professionele luchtontvochtiger is robuust en zeker niet storingsgevoelig. Vooral bij professioneel gebruik is het belangrijk dat de ontvochtiger onder extreme omstandigheden kan werken. Professionele ontvochtigers zijn geschikt voor industrie, opslag, salvage, overslag en verhuur. Er zijn drie typen luchtontvochtigers voor de industrie: vaste ontvochtigers, verrijdbare ontvochtigers en bouwdrogers.

Luchtontvochtiger zonder compressor

Luchtontvochtigers zonder compressor drogen de lucht door adsorptie. De adsorptiedrogers gebruiken geen koelgas om de ruimte te ontvochtigen. Een adsorptiedroger bevat een adsorptiemiddel dat vocht aan de omgevingslucht onttrekt. Tijdens regeneratie van het adsorptiemiddel komt het vocht in een ander deel van het apparaat vrij. Maar nu wordt het vocht opgevangen in de interne watertank of direct afgevoerd met een vaste afvoerleiding. Een luchtontvochtiger zonder compressor is ook inzetbaar bij lage temperaturen.

Luchtontvochtigers

Luchtontvochtigers verwijderen vocht uit de binnenlucht en verlagen daarmee de luchtvochtigheid. Elke luchtontvochtiger / luchtdroger heeft een eigen ontvochtigingscapaciteit. Voor succesvolle ontvochtiging dient de capaciteit toereikend te zijn voor de afmetingen in de binnenruimte en de hoeveelheid vochtaanvoer. Zo moet de capaciteit van een luchtontvochtiger voor calamiteiten zoals waterschade hoger zijn als de capaciteit van een ontvochtiger voor het verlagen van de luchtvochtigheid in een kleine woonkamer. Speciaal voor de industrie zijn er grote professionele luchtontvochtigers verkrijgbaar die in staat zijn tot het verwijderen van honderden liters vocht per dag. Een aantal merken luchtontvochtigers zijn: Fral, Meaco, Dryfast, DeLonghi, Gree, Zibro, Tronix, Duracraft, Einhell, Lanaform, Rowenta. Luchtontvochtigers worden veelal in huis geplaatst, maar ook ingezet voor het conditioneren van hallen en bedrijfsruimten.

Luchtontvochtiging

Luchtontvochtiging heeft als doel de luchtvochtigheid verlagen én de vochtigheidsgraad op een gezond peil houden. Tijdens luchtontvochtiging wordt in een binnenruimte vocht aan de lucht onttrokken met behulp van een luchtontvochtiger / luchtdroger. Wanneer de lucht een lage luchtvochtigheid heeft zullen natte materialen in een ruimte sneller drogen. Het binnenklimaat streeft immers altijd naar een vochtbalans. Luchtontvochtiging wordt ingezet in binnenruimten die langdurig vochtig zijn. In huis kan dat bijvoorbeeld de badkamer of de woonkamer zijn. Ook bedrijfsmatig is de vraag naar ontvochtiging groot. In grote hallen, opslagruimten en zwembadruimten zorgen industriële luchtontvochtigers voortdurend voor goede omstandigheden in het binnenklimaat. Luchtontvochtiging voorkomt schimmelgroei, corrosie, houtrot, loslatend stucwerk en behang, muffe geuren en overlast door ongedierte zoals insecten.

AIRSAIN VOOR UW LUCHTONTVOCHTIGER EN INDUSTRIËLE LUCHTONTVOCHTIGER!

Luchtreiniger

Een luchtreiniger verbetert de luchtkwaliteit in het binnenmilieu. Er zijn diverse soorten luchtreinigers verkrijgbaar. Een groot aantal luchtreinigers bezit meerdere filters waarmee de aangezogen binnenlucht wordt gezuiverd. Andere luchtreinigers reinigen de lucht door ionisatie (ionisatoren). Een ionisator zuivert de lucht voornamelijk van kleine verontreinigingen zoals fijnstof. Steeds meer luchtreinigers maken gebruik van filters én ionisatie voor een optimaal resultaat. Luchtreinigers verwijderen o.a. stof, fijnstof, stuifmeel, haren, fijnstofdeeltjes, rook, schimmels, bacteriën, virussen en nare luchtjes uit de lucht.

Luchtreiniger Daikin

Luchtreinigers van het Japanse merk Daikin. De Daikin airconditioners voor Europa en delen van Afrika en het Midden Oosten worden gefabriceerd in Oostende(België). Er zijn diverse modellen Daikin luchtreinigers op de markt gebracht. Een Daikin Ururu luchtreiniger verzorgt naast luchtreiniging tevens luchtbevochtiging. Een bekende technologie in Daikin luchtreinigers is de Flash Streamer Technologie.

Luchtreiniger en bevochtiger

Een luchtwasser is een duidelijk voorbeeld van een luchtreiniger en bevochtiger. Droge omgevingslucht wordt 'gewassen' en voorzien van voldoende vocht. Met name grote stofdeeltjes blijven in het waterreservoir achter. Ook filter luchtreinigers zijn steeds vaker uitgerust met luchtbevochtiging. Dit type luchtreiniger en bevochtiger voegt tijdens luchtreiniging extra vocht aan de lucht toe met als doel het verbeteren van ionisatie en tevens het verhogen van de luchtvochtigheid.

Luchtreiniger filter

Er zijn verscheidene soorten filters voor luchtreinigers te koop. Elke filter-luchtreiniger heeft een eigen luchtreinigingssysteem met één of meerdere luchtfilters. Het meest bekende luchtfilter is het HEPA filter. Andere filters voor luchtreinigers zijn geurfilters (actief kool filters), elektrostatische filters en bevochtigingsfilters (mist filters).

Luchtreiniger filterpakket

Een filterpakket voor luchtreinigers is een verzameling van luchtfilters die in de meeste gevallen op hetzelfde tijdstip aan vervanging toe zijn. Luchtreiniger filterpaketten bestaan bijvoorbeeld uit een actief koolfilter en een HEPA filter. In het instructieboekje van de luchtreiniger staat vermeld welk filterpakket nodig is en wanneer deze aan vervanging toe is. Na aanschaf van het geschikte filterpakket is de luchtreiniger weer klaar voor optimale luchtreiniging. Als de luchtreiniger opgesteld is in een sterk vervuilde omgeving wordt geadviseerd om het filterpakket vaker te vervangen.

Luchtreiniger High Density

Een High Density luchtreiniger is een type luchtreiniger dat grote hoeveelheden negatieve ionen in de binnenlucht brengt voor luchtreiniging en verrijking van de omgevingslucht. Een High Density luchtreiniger (ionisator) produceert een veelvoud aan negatieve ionen ten opzichte van een Low Density luchtreiniger.

Luchtreiniger met UV

Een luchtreiniger met UV is voorzien van een UV lamp. Het zijn doorgaans luchtreinigers met (plasma) ionisatie die ook voorzien zijn van UV technologie. De UV lamp in een luchtreiniger dient voor afdoding van bacterien en virussen.

Luchtreiniger Sharp

Luchtreinigers van Sharp zijn al jarenlang zeer populair vanwege de dubbele luchtzuiverende werking. De zogenaamde Plasmacluster luchtreinigers zijn zowel uitgerust met een Hepa filterset als met een Plasmacluster ionisator. Diverse Sharp luchtreinigers zijn bovendien uitgerust met bevochtiging voor verbeterde ionisatie en optimalisatie van de luchtvochtigheid.

Luchtreiniger zonder filter

Ionisatoren zijn luchtreinigers zonder filter. Dit type luchtreiniger verbruikt geen vervangingsfilters, maar zuivert de lucht door verspreiding van luchtzuiverende ionen. De negatieve ionen binden zich aan alle positief geladen vuildeeltjes. Hierdoor krijgen de vuildeeltjes een andere lading en worden ze aangetrokken door een afwasbare vuilcollector in de luchtreiniger. Het grote voordeel van een luchtreiniger zonder filter is de besparing op luchtfilters.

Luchtreiniger zonder ozon

Als men spreekt over een luchtreiniger zonder ozon, bedoelt men een krachtige ionisator met ozonvrije werking. Ozonvrije luchtreinigers verspreiden grote hoeveelheden luchtzuiverende ionen zonder de vorming van ozon.

Luchtreinigers

Luchtreinigers zuiveren de lucht in het binnenklimaat. Er is een grote verscheidenheid aan luchtreinigers op de markt. Vaak wordt gekozen voor een luchtreiniger met hepa-filter. De meeste fabrikanten van luchtreinigers hebben een eigen technologie voor luchtreiniging ontwikkeld. Zo bezitten Sharp luchtreinigers plamaclusterionisatie en Daikin luchtreinigers worden uitgerust met de Flash Streamer Technologie. High density ionisatoren van Lightair behoren tot het type luchtreiniger zonder filter en ventilator (Ionflow).

Luchtreiniging

Tijdens luchtreiniging worden zwevende verontreinigingen uit de lucht verwijderd. Indien een luchtreiniger voorzien is van de juiste filters of filtertechnieken worden ook gasvormige componenten verwijdert. Goede luchtreiniging verbetert de luchtkwaliteit in een binnenruimte. Vuildeeltjes zoals stof, fijnstof, roet, bestanddelen van sigarettenrook, pollen, haren, huidschilfers en allergenen worden effectief verwijderd. Luchtreiniging met filters en luchtreiniging door ionisatie zijn de meest toegepaste vormen van luchtzuivering.

Luchtreinigingsfilter

Filter in luchtreinigers dat o.a. fijnstof, tabakslucht, pollen etc. uit de lucht verwijderd. Elk filter in een luchtreiniger heeft een specifieke werking. Luchtreinigers kunnen voorzien zijn van een voorfilter, elektrostatisch filter, geurfilter, hepa filter en bevochtigingsfilter. Het meest bekende filter voor luchtreinigers is het hepa filter. Fabrikanten trachten het aantal filters in luchtreinigers te beperken zodat vervangingskosten laag blijven.

Luchtstroming

De weersomstandigheden zijn voortdurend afhankelijk van luchtstromingen. Komt de wind uit het oosten of uit het westen? Het zal bepalend zijn voor de weersomstandigheden. In huis is dit niet anders. Ventilatievoorzieningen veroorzaken luchtstromingen in huis. Verse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd, mits de ventilatie optimaal is. Luchtbehandelingsapparaten zoals luchtreinigers en airconditioners zijn zodanig ontworpen dat een luchtstroming kunstmatig wordt opgewekt. Onbehandelde lucht wordt naar het apparaat gezogen en behandelde lucht wordt gelijkmatig in het vertrek verdeeld.

Luchttechniek

Het begrip luchttechniek omvat alle disciplines van luchtbehandeling. Luchttechnische installaties behandelen en optimaliseren binnenlucht zodat een gezond en aangenaam binnenklimaat wordt verkregen. Ventilatie, luchtreiniging, luchtbevochtiging, luchtontvochtiging, ionisatie, afzuiging, koeling, verwarming. Dit zijn specifieke technieken om de kwaliteit van het binnenmilieu te verbeteren. Verschillende technieken zijn samengevoegd in moderne airconditioning-systemen.

Luchttoevoer

Met luchttoevoer wordt over het algemeen bedoeld: de luchtinlaat van luchtbehandelingsapparaten zoals luchtwassers, luchtontvochtigers, airconditioners, luchtreinigers en ventilatoren. De luchttoevoer voert de te behandelen lucht uit de omgeving aan.

Luchtuitlaat

Een luchtuitlaat is het afvoerkanaal van behandelde lucht in luchtontvochtigers, luchtbevochtigers, luchtreinigers en airconditioners. De luchtuitlaat is zodanig ontworpen dat een optimale verdeling van de behandelde lucht plaatsvindt. Een typische luchtuitlaat is de uitlaat van een airblower. De grote uitblaasmond van de professionele ventilator is prima te richten.

Luchtverdeling

Verdeling van lucht in een ruimte d.m.v. een ventilator, airconditioner, ventilatorkachel etc. Een ventilator verplaatst lucht met kracht zodat de lucht in snel tempo in het binnenklimaat wordt verdeeld. Airconditioners en ventilatorkachels zijn voorbeelden van apparaten die behandelde lucht in de leefomgeving verdelen.

Luchtverfrisser

Een luchtverfrisser verspreidt een prettige geur en draagt bij aan een aangename sfeer in het binnenmilieu. Er zijn luchtverfrissers op de markt die voortdurend geuren verspreiden. Moderne luchtverfrissers zijn veelal voorzien van een timer of bewegingssensor. De lucht wordt aangenaam verfrist op het moment dat de gebruiker het wenst.

Luchtverplaatsing

Een ventilator zorgt voor luchtverplaatsing. Het doel van luchtverplaatsing kan zijn: het opwekken van een fris briesje, afvoeren van vervuilde, vochtige lucht, en aanvoeren van frisse, droge lucht. Voor succesvol ontvochtigen van een vochtige woning of bedrijfsruimte is goede luchtverplaatsing is erg belangrijk. Hoe sneller vochtige lucht de ontvochtiger bereikt, des te sneller daalt de luchtvochtigheid in de binnenruimte. Bij ernstige vochtproblemen en voor verwijdering van bouwvocht worden daarom naast ontvochtigers ook airblowers ingezet.

Luchtverversing

Voor het behouden van een goede binnenluchtkwaliteit is luchtverversing erg belangrijk. Verse zuurstofrijke lucht moet de ruimte binnenstromen en vervuilde binnenlucht moet afgevoerd worden. De mate van luchtverversing in een binnenruimte wordt getest met een CO2-meter. CO2 komt vrij tijdens de ademhaling. Als de concentratie CO2 in binnenlucht te hoog is, wijst dit op onvoldoende ventilatie in het vertrek. Om luchtverversing te controleren worden daarom CO2-meters opgehangen in bijvoorbeeld kinderdagverblijven en klaslokalen.

Luchtverversingsinstallatie

Een luchtverversingsinstallatie blaast verse lucht in het binnenmilieu en voert vervuilde binnenlucht af. Gezonde binnenlucht bevat voldoende zuurstof en voldoende vocht. De afvalstoffen en luchtverontreinigingen moeten voortdurend verwijderd worden. Luchtverversingsinstallaties houden de luchtkwaliteit op peil. Indien het binnenklimaat te droog is, verhogen luchtbevochtigers de luchtvochtigheid. Luchtontvochtigers verwijderen overtollig vocht uit een binnenruimte.

Luchtvervuiling

Vervuiling van de lucht door bijvoorbeeld uitlaatgassen, rook, fijnstof en roet. Luchtvervuiling wordt grotendeels veroorzaakt door verkeer en industrie. Tijdens de verbranding van fossiele brandstoffen wordt een groot aantal verbrandingsproducten aan de lucht afgegeven. Deze deeltjes komen in de lucht terecht waarna ze ingeademd worden. Luchtvervuiling bestaat doorgaans uit zeer kleine vuildeeltjes en fijnstof. Luchtreiniging bij luchtvervuiling dient zich dan ook te concentreren op het verwijderen van de kleinste deeltjes. Krachtige ionisatoren en luchtreinigers met ionisatie en/of hepafilters worden ingezet voor het verwijderen van kleine verontreinigingen in de lucht.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is de natuurkundige benaming voor de hoeveelheid vocht in de lucht. De hoeveelheid vocht in de lucht wordt meestal uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid. Dit is een waarde voor de maximale hoeveelheid waterdamp dat de lucht bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk bevat. De absolute luchtvochtigheid is een waarde voor de hoeveelheid water in een vastgestelde hoeveelheid lucht. De relatieve luchtvochtigheid wordt gemeten met een hygrometer. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid - RV - in het binnenklimaat bedraagt 40% - 60%.

Luchtvochtigheid binnen

De luchtvochtigheid in huis en in kantoor is erg belangrijk omdat we daar een groot deel van de dag aanwezig zijn. Als de luchtvochtigheid in het binnenklimaat te laag is, kunnen hinderlijke gezondheidsklachten ontstaan. Daarnaast is de hoeveelheid statische elektriciteit ook hoger als de luchtvochtigheid te laag is. Als de luchtvochtigheid binnen voor langere tijd te hoog is, ontstaan vochtproblemen. Vooral condesnvocht en schimmels kunnen het binnenklimaat ernstig verzieken.

Luchtvochtigheid buiten

In een vorstperiode is de luchtvochtigheid buiten erg laag. Droge vrieslucht voelt onaangenaam, vooral bij een schrale Oostenwind. De luchtvochtigheid die buiten gemeten wordt is ook erg afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Als sprake is van een zeeklimaat zal de luchtvochtigheid altijd hoger zijn dan in een woestijnklimaat. De luchtvochtigheid van de buitenlucht wordt gemeten met een weerstation. Voor het meten van de vochtigheidsgraad van de lucht kan men kiezen voor een analoog of een digitaal weerstation.

Luchtvochtigheid in huis

Net als een behaaglijke temperatuur in huis is een goede luchtvochtigheid in huis erg belangrijk. De lucht mag niet te droog zijn en zeker niet te vochtig omdat dan schimmelgroei ontstaat. Voor het meten van de luchtvochtigheid in huis kunt u gebruik maken van een hygrometer. Dit eenvoudige meetinstrument laat in één oogopslag de actuele luchtvochtigheid in de binnenruimte zien. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40% en 60%.

Luchtvochtigheid kantoor

Voor een verkrijgen en behouden van een gezonde werkplek is de luchtvochtigheid in kantoor erg belangrijk. Als de lucht te droog is krijgen werknemers klachten als hoofdpijn, droge ogen, verstopte neus, concentratieproblemen, vermoeidheid, algemene malaise. Een lage luchtvochtigheid in kantoorruimten is funest voor het welbevinden van de medewerkers én de productiviteit op de werkvloer. Als de luchtvochtigheid in kantoor te hoog is, ontstaat na verloop van tijd een benauwd, klam binnenklimaat. Indien schimmelgroei optreedt, is het risico op het ontstaan of verergeren van luchtwegklachten en allergie groot.

Luchtvochtigheid meten

Heerst in uw binnenklimaat een goede luchtvochtigheid? Met een hygrometer / vochtmeter meet u snel en nauwkeurig de vochtigheidsgraad. De luchtvochtigheid in het binnenmilieu wordt het hele jaar door sterk beïnvloed door de weersomstandigheden. In de maanden maart tot en met november kan de luchtvochtigheid sterk oplopen door de vochtige weersomstandigheden. Tijdens de wintermaanden meten we vaak een lage luchtvochtigheid die veroorzaakt wordt door lage temperaturen en het gebruik van de verwarming of kachel. Wat is de luchtvochtigheid? Moet ik bevochtigen of juist ontvochtigen? Door het meten van de luchtvochtigheid heeft u het hele jaar door een goed zicht op het vochtgehalte in huis of op de werkplek. Ook in industriële bedrijven, magazijnen, musea en kantoren meet men voortdurend de luchtvochtigheid. Bij afwijkende waarden kunnen snel passende acties worden ondernomen.

Luchtvochtigheid Nederland

Nederland is een vochtig land. Vanwege het zeeklimaat is gedurende een groot deel van het jaar de luchtvochtigheid op veel plaatsen hoog. Het binnenland van Nederland is eveneens waterrijk. Ons land is rijk aan rivieren, kanalen, grachten en beken. Voor woningen en andere gebouwen in de directe nabijheid van water betekent dit ook extra blootstelling aan vocht. De binnenlucht is extra vochtig waardoor op grote schaal vochtproblemen voorkomen in kelders en kruipruimten, maar ook in woonkamers en slaapkamers. Een hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaakt condens, schimmels, zwammen, houtrot en corrosie. Woningen op vochtige lokaties in het land blijven droog door de werking van een luchtontvochtiger.

Luchtvochtigheid temperatuur

Luchtvochtigheid en temperatuur zijn belangrijke waarden in het binnenklimaat. Iedereen weet dat een aangename temperatuur nodig is in een comfortabele leefomgeving. De luchtvochtigheid is echter minstens zo belangrijk. Bij een lage luchtvochtigheid is sprake van droge lucht. Statische elektriciteit, pijnlijke ogen en keelirritatie zijn kenmerken van een lage luchtvochtigheid. Bij een hoge luchtvochtigheid bestaat de kans op schimmelproblemen. Door het hoge vochtgehalte in huis ervaart men de woning als benauwend en klam. Bij een lage temperatuur kan lucht minder vocht bevatten als bij een hoge temperatuur. Gedurende een winterperiode is de luchtvochtigheid daarom meestal laag. Thermohygrometers en weerstations zijn meetinstrumenten voor weergave van luchtvochtigheid en temperatuur.

Luchtvochtigheid verhogen

De luchtvochtigheid verhoogt men om droge lucht te bestrijden of te voorkomen. Bij een lage luchtvochtigheid in het binnenklimaat kan men gezondheidsklachten ervaren zoals droge ogen, neusverstopping, keelirritatie, huidklachten en hoofdpijn. Vooral in kantoren moet men vaak de luchtvochtigheid verhogen om een gezond binnenmilieu te krijgen. Ook in productiebedrijven en magazijnen moet men de luchtvochtigheid verhogen om productieprocessen voorspoedig te laten verlopen en om opslagcondities te optimaliseren. Voor het verhogen van de luchtvochtigheid worden luchtbevochtigers ingezet. Er zijn diverse soorten bevochtigers waarmee de luchtvochtigheid succesvol op niveau wordt gebracht.

Luchtvochtigheid verlagen

In huis verlaagt men de luchtvochtigheid om vochtproblemen te stoppen of te voorkomen. Bij een hoge luchtvochtigheid in het binnenklimaat ontstaan problemen zoals condens, schimmelvorming en muffe geuren. Ook bedrijfsmatig en na calamiteiten is er behoefte aan verlaging van de luchtvochtigheid. Voor het verlagen van de luchtvochtigheid worden luchtontvochtigers ingezet. Er zijn diverse soorten ontvochtigers waarmee de luchtvochtigheid prima onder controle wordt gehouden.

Luchtvochtigheidsmeter

Een andere naam voor luchtvochtigheidsmeter is hygrometer. Dit meetinstrument meet de hoeveelheid vocht dat in de lucht aanwezig is. Een luchtvochtigheidsmeter laat zien of het binnenklimaat droog is, optimaal, of juist vochtig. Een optimale luchtvochtigheid in het binnenmilieu bedraagt 40% - 60% RV. In geval van droge lucht verhogen luchtbevochtigers de luchtvochtigheid. Bij vochtige omstandigheden verwijderen luchtontvochtigers direct het overtollige vocht. Met een luchtvochtigheidsmeter controleert u tevens de status van bevochtiging en ontvochtiging.

Luchtwasser

Een luchtwasser is een luchtbevochtiger en luchtreiniger in één apparaat. Droge lucht wordt door een schijvenset gevoerd dat voortdurend door een waterreservoir draait. De droge lucht wordt met behulp van een ventilator door de vochtige schijvenset geblazen. De lucht neemt het vocht op waarbij stof en vuildeeltjes in de bevochtiger achterblijven. Een luchtwasser verhoogt de luchtvochtigheid op basis van natuurlijke verdamping. Overbevochtiging is niet mogelijk met dit type bevochtiging.
Links: Venta, Boneco

Luchtwegallergie

Allergieklachten in de luchtwegen. De klachten uiten zich vaak in symptomen zoals loopneus of verstopte neus, jeukende neus, tranende ogen, niezen en benauwdheid. Een luchtwegallergie kan o.a. veroorzaakt worden door stuifmeel, huisstofmijt, dierenallergenen en schimmels.

Luchtwegen

Verzamelnaam van o.a. de gebieden vanaf neus, bijholten en mond zoals de luchtpijp, bronchiën en longblaasjes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de bovenste luchtwegen en de onderste luchtwegen.

Luchtweginfectie

Een luchtweginfectie is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Na een verkoudheid ontstaat vaak een infectie doordat een virus of bacterie zich nestelt in het slijmvlies van de keel, neus en luchtpijp.
Links: Bronchitis

Luchtwegirritatie

Een luchtwegirritatie kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijke oorzaken zijn allergie / hooikoorts, luchtweginfectie of andere luchtwegaandoeningen zoals astma. Bij geïrriteerde luchtwegen moet men vaak hoesten, dit kan zijn een droge hoest of een lichte kriebelhoest. Ook droge lucht en bloostelling aan chemische componenten kan luchtwegirritatie veroorzaken.

Luchtzuiveraar HEPA

Een HEPA luchtzuiveraar is uitgerust met een HEPA filter voor het verwijderen van fijne stofdeeltjes uit de lucht. HEPA luchtzuiveraars verwijderen 99,97% van alle stofdeeltjes tegen met een grote van 0,3 micron. Hepa luchtzuiveraars verwijderen o.a. allergenen van huisstofmijt, stuifmeel, fijnstof, schimmels en bacteriën.

Luchtzuivering

Zuivering van de lucht m.b.v. luchtreinigers, ionisatoren, filters of planten met een luchtzuiverende werking. Ongewenste vuildeeltjes worden verwijderd door toepassen van verschillende zuiveringstechnieken. Verontreinigingen in de lucht kunnen zijn: zwevende deeltjes zoals stof, fijnstof, stuifmeel en vluchtige componenten zoals onaangename geuren en bestanddelen van sigarettenrook. Luchtzuivering vindt zowel in huis plaats als op werkplekken, bijvoorbeeld in kantoren.

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

Rubrieken


Klantenservice


© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 19 oktober 2021 Sitemap

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

Klantenservice

Rubrieken

© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 19 oktober 2021 Sitemap

Rubrieken

Klantenservice

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 19 oktober 2021 Sitemap