Home Nieuws Ademhalen nog een hele klus
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Ademhalen nog een hele klus

Ademhalen nog een hele klus

Ademen moeten we allemaal. Als we het niet meer doen is het klaar, afgelopen. Maar ook al is ademhalen een automatisme, het gaat niet bij iedereen automatisch goed.

1 Hoe voorkom ik dat ik ga hyperventileren?

Bij hyperventilatie is er sprake van een versnelde en/of hoge ademhaling. U neemt te veel zuurstof op en ademt te veel koolzuurgas uit, waardoor het lijkt alsof u te weinig lucht krijgt, met als gevolg een nog snellere ademhaling. Vaak wordt hyperventilatie veroorzaakt door stress of angst. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen helpen om meer controle over de spier(ont)spanning te krijgen, waardoor de kans op een paniekaanval vermindert.

2 Wat kan ik doen als ik benauwd ben?

Hyperventilatie, astma, luchtweginfecties, ontsteking van strottenhoofd of stembanden en hartfalen veroorzaken benauwdheid. Met te veel mensen in een slecht geventileerde ruimte zijn, kan ook ademklachten geven. Probeer vóór behandeling eerst de oorzaak te achterhalen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

3 Ik moet vaak niezen. Heb ik astma?

Dat hoeft niet. Astma is een (chronische) ontsteking van de luchtwegen. Niezen betekent dat uw neusslijmvlies sterk reageert op bepaalde prikkels. Vaak door stuifmeel en pollen (hooikoorts), soms ook door rook, parfum en etensluchtjes.

Gaan Gaan de niesbuien gepaard met jeukende, tranende ogen en kriebel in de keel, dan is dit een allergische reactie. Een antihistaminicum kan verlichting geven. Doe eventueel de astmatest op www.astmatest.nl.

4 Als ik de trap neem, raak ik buiten adem. Heb ik een slechte conditie?

Kortademigheid na geringe inspanning kan duiden op een slechte conditie. Houdt de kortademigheid aan, of komt het zonder aanwijsbare reden geregeld voor, dan moet de oorzaak worden gezocht in het niet goed functioneren van de longen, luchtwegen of het hart. Ga in dat geval naar de huisarts voor advies. Gezond eten, niet roken en regelmatig bewegen verbeteren in elk geval de conditie.

5 Hoe kom ik aan een slechte adem?

In de mond komen veel soorten bacteriën voor die samen zorgen voor een gezond mondmilieu. Meestal wordt een slechte adem veroorzaakt door verstoring van die bacteriebalans.

Dit kan tijdelijk zijn. Vaak ziet u dan een wittige aanslag achter op de tong. De tong poetsen of schoonmaken met een speciale tongreiniger helpt. Bij tandvleesontstekingen of na het eten van sterk gekruid eten ruikt de adem ook minder fris.

Een derde oorzaak is een droge mond. Als u (te) weinig speeksel produceert (bijvoorbeeld 's nachts, of door medicijngebruik, koffie of roken) wordt de ademgeur ook onaangenaam. Geregeld een glas water drinken kan al wonderen doen.

6 Hoe kan ik een buikademhaling trainen?

Ga om de buikademhaling te trainen op de rug liggen met één hand op de borst en één hand op de buik. Bij inademing mag alleen de hand van de buik omhoog komen. Hebt u dit onder de knie, oefen het dan zittend en daarna staand.

7 Mijn man zegt dat ik in mijn slaap weleens ophoud met ademen. Is dat gevaarlijk?

Op zich kan het geen kwaad. De hersenen waarschuwen op tijd, u wordt wakker en begint weer te ademen. Gebeurt het heel vaak per nacht? Dan is er sprake van een slaapapneusyndroom. Dit kan wel weer schadelijk zijn.

De onderbroken slaap leidt tot oververmoeidheid, een slechte concentratie, vergeetachtigheid en een vergroot risico op hart- en vaatziekten. Mogelijke oorzaken zijn zwaarlijvigheid, alcoholgebruik, verslapping van het gehemelte, vergrote neusamandelen en luchtwegproblemen. Ga bij klachten voor advies naar de huisarts.

Met dank aan het Astma Fonds

 

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen