Luchtbevochtigers

Sorteer op:

Heeft u last van droge lucht? Dat kan opgelost worden met een luchtbevochtiger. Luchtbevochtigers zorgen voor het verhogen van de luchtvochtigheid in uw huis, kantoor of bedrijfspand. Bij AirSain heeft u keuze uit een ruim assortiment luchtbevochtigers van diverse bekende merken. Bij ons vindt u kleine bevochtigers voor slaapkamers en woonkamer tot grote bevochtigers voor professioneel of industrieel gebruik.


Lees meer

Gezondheidsklachten en schade door droge lucht

Een te lage luchtvochtigheid veroorzaakt droge ogen, hoofdpijn, een verstopte neus, huidklachten, vermoeidheid en keelirritatie. De vatbaarheid voor verkoudheid en griep neemt toe bij een te lage luchtvochtigheid. Naast gezondheidsklachten ontstaat ook schade aan vloeren en meubelen door een te laag vochtgehalte in de lucht.

De centrale verwarming, kachel of vloerverwarming in woningen, kantoren en bedrijven drogen de lucht enorm uit. Ook de steeds betere isolatie van gebouwen heeft een nadelig effect op de luchtvochtigheid in een ruimte.

Luchtvochtigheid verhogen

Luchtbevochtigers verhogen de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte. Een goede en gezonde luchtvochtigheid ligt tussen 50% - 60%. Bij deze luchtvochtigheid kan de lucht optimaal worden gereinigd met een luchtreiniger. De luchtverontreinigingen zweven minder en zijn beter te binden. Het openen van ramen in de winter biedt geen oplossing omdat koude buitenlucht vaak nog droger is.

Soorten luchtbevochtigers

We onderscheiden 4 verschillende technieken van bevochtiging. De relatieve vochtigheid van de lucht is te verhogen met:

  • Stoombevochtigers: Een stoombevochtiger kookt het water dat in een waterreservoir zit. Dit is een vorm van luchtbevochtiging die veel energie vraagt, dus het is met name geschikt voor kortstondig bevochtigen. Waterdamp (kleine druppeltjes) wordt direct in de lucht gebracht. De temperatuur van de lucht stijgt hierdoor ook.
  • Ultrasone luchtbevochtigers: Een ultrasone luchtbevochtiger zorgt voor snelle, directe bevochtiging. Het water in de ultrasone bevochtiger wordt in beweging gebracht door een trilplaatje waardoor een zeer fijne waternevel (microfijne druppeltjes) ontstaat. Om kalkaanslag te voorkomen, wordt een anti-kalk patroon gebruikt dat regelmatig moet worden vervangen.
  • Luchtwassers: Luchtwassers zorgen voor het bevochtigen van lucht door middel van natuurlijke verdamping van water. De luchtvochtigheid wordt verhoogd met behulp van een schijvenpakket dat door een waterreservoir draait. Deze wijze van lucht bevochtigen is zeer gelijkmatig. Met dit soort luchtbevochtigers is te veel bevochtigen niet mogelijk.
  • Koudwaterverdampers: Koudwaterverdampers verhogen de luchtvochtigheid eveneens door natuurlijke verdamping van water, met behulp van een verdampingsfilter. Droge lucht wordt aangezogen en door het vochtige filter gevoerd, waardoor de lucht een hogere luchtvochtigheid krijgt. 

Luchtbevochtigers voor grote ruimtes

Voor bevochtiging van een grote ruimte bieden wij vaste luchtbevochtigers. Deze bevochtigers hebben een vaste aansluiting op de waterleiding en zijn voorzien van hygrostaat of timer.

Grootschalig lucht bevochtigen in een bedrijfsruimte, magazijnruimte, kantoorruimte, winkel of kas? Hiervoor bieden we bij AirSain een ruime keuze industriële luchtbevochtigers aan.