Home Nieuws Belastingdienst betaalt fijnstoftaks terug
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Belastingdienst betaalt fijnstoftaks terug

Belastingdienst betaalt fijnstoftaks terug

Zit je in geldnood door de economische crisis? Zit je krap bij kas nu de feestdagen eraan komen? Wie weet helpt de Belastingdienst je een handje. Jawel, je leest het goed: De Belastingdienst gaat geld weggeven. En wel aan de bezitters van een dieselauto die dit jaar fijnstoftaks hebben betaald.

De fijnstoftaks werd pas op 1 april van dit jaar ingevoerd, maar verdwijnt alweer per 1 januari aanstaande. Dat is het gevolg van de uitspraak in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag, die concludeert dat de belastingmaatregel in strijd is met de Europese regels.

Met de fijnstoftaks probeerde de regering het gebruik van schonere dieselauto's te stimuleren. Automobilisten die het afgelopen jaar een dieselauto aanschaften die relatief weinig fijnstof uitstoot, kregen een BPM-bonus. Maar degenen die gingen voor een auto die relatief veel fijnstof de lucht inblaast, kregen een BPM-boete. Dat kon in de duizenden euro's lopen. De auto-organisaties Bovag en Rai gingen daarop naar de rechter, omdat de maatregel er in feite op neerkwam dat de verkoop van dieselauto?s zonder roetfilter onmogelijk werd.

Nu deze organisaties door de rechter in het gelijk zijn gesteld, heeft staatssecretaris De Jager van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt wat de regering voor actie onderneemt. Ondanks dat de staat tegen het beroep in cassatie gaat, wordt de fijnstoftaks officieel beëindigd per 1 januari 2009. Op die datum treedt weer de oude subsidie van 600 euro in werking voor auto's met roetfilter.

Tot 1 januari vervalt de BPM-boete bij aankoop van een vervuilende diesel. De BPM-bonus blijft echter tot 1 januari bestaan voor de schonere dieselauto's. Wie een diesel wil aanschaffen zonder roetfilter, doet er dus goed aan dit vóór het nieuwe jaar te doen. Nog gunstiger is het natuurlijk om in deze maanden een schone dieselauto aan te schaffen. Mensen die tussen 1 april en heden een BPM-boete hebben betaald, krijgen deze automatisch terug van de Belastingdienst. De automobilisten die een BPM-bonus ontvingen mogen deze houden. Da?s toch mooi meegenomen in deze dure tijden.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen