Home Nieuws Bewoners Vathorst ziek door ventilatie
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Bewoners Vathorst ziek door ventilatie

Bewoners Vathorst ziek door ventilatie

In de nieuwbouwwijk Vathorst in Amersfoort zijn honderden mensen chronisch ziek door het energiezuinige ventilatiesysteem in hun huis. Volgens het televisieprogramma Zembla hebben bewoners van meer dan 300 huizen klachten. Ze hebben long- en oogontstekingen en hebben last van benauwdheid.

De oorzaak is de zogeheten balansventilatie, waarbij de lucht via buizen wordt ververst. Vaak kunnen de ramen niet open. De Eindhovense hoogleraar Annelies van Bronswijk zegt vanavond in het programma dat het energiezuinige balansventilatiesysteem niet meer zou mogen worden gebruikt. Zij krijgt daarvoor steun van het Astmafonds en de Vereniging Eigen Huis.

In Nederland zijn al zo’n 400.000 huizen met zo’n energiezuinig ventilatiesysteem. Het is al langer bekend dat het tot gezondheidsklachten leidt. Bewoners van Vathorst zeggen in Zembla dat het voelt alsof ze leven in een plastic kooi. Ze omschrijven hun huis als verstikkend.

Controle

Deskundigen zeggen dat het systeem goed kan werken, maar dat de eisen nu te laag zijn en de controle door de gemeente tekortschiet.

Volgens Van Bronswijk, die is gespecialiseerd in gezondheidstechniek voor het gebouw, zijn wetenschappelijke rapporten uit de periode 1990-2005 waarin is gewaarschuwd voor gezondheidsklachten als gevolg van energiezuinige huizen en balansventilatie, genegeerd.

Volgens haar leent het Nederlandse zachte en vochtige klimaat zich slecht voor een dergelijk systeem. Bovendien lukt het de bouwwereld niet om de benodigde zorgvuldigheid en kwaliteit te leveren. Toch, zegt zij, willen de overheid en de politiek maar niet luisteren. “Er is alleen nog maar oog voor energieprestatie.”

In Zembla laten bouwers in Amersfoort weten dat zij willen stoppen met het systeem, omdat er te veel problemen zijn.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen