Home Luchtkwaliteit Luchtvervuiling Binnenklimaat in scholen verbeteren
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Binnenklimaat in scholen verbeteren

Slecht binnenklimaat in scholen

In het verleden werd weinig aandacht geschonken aan het binnenklimaat in scholen. Als het warm is, of als het klaslokaal benauwd of bedompt is, zette men voor een paar minuten een raam open. In deze tijd is er meer aandacht voor het binnenklimaat in scholen. Men is zich er van bewust dat een goede luchtkwaliteit bijdraagt aan het concentratievermogen en daarmee de leerprestaties van scholieren.

Zowel scholieren als leerkrachten zijn gebaat bij de aanwezigheid van voldoende frisse lucht in het lokaal. In een gezond binnenklimaat ervaart men minder last van benauwdheid, hoofdpijn en vermoeidheid.

Binnenklimaat in school verbeteren door extra ventileren

Gezonde lucht in scholen is geen overbodige luxe. In volle klaslokalen is de binnenlucht vaak muf en benauwd. CO2 dat we uitademen is in hoge concentraties in de lucht aanwezig wanneer onvoldoende geventileerd wordt. De afvalstoffen moeten voortdurend uit het binnenklimaat worden verwijderd om een leslokaal fris te houden. Ongezonde binnenlucht afvoeren en zuurstofrijke, frisse lucht aanvoeren luidt het advies. Extra ventilatie zorgt voor goede luchtcirculatie in het klaslokaal, maar wanneer is extra ventilatie vereist?

CO2 meten in klaslokalen

Het binnenmilieu in scholen verbeteren, start met het uitvoeren van CO2-metingen. De binnenluchtmeting kan eenvoudig worden uitgevoerd. Wanneer een leslokaal voorzien is van een CO2-meter wordt men direct gewaarschuwd als de CO2-waarde in de lucht stijgt. Extra natuurlijke ventilatie door het openen van ramen, of het ventilatiesysteem een stand hoger zetten, laat het CO2-gehalte in de lucht dalen.

Een CO2-meter is een klein apparaatje dat op een centrale plaats in het lokaal gemonteerd wordt. De meeste koolstofdioxidemeters waarschuwen middels gekleurde led-lampjes zodat de luchtkwaliteit in het binnenklimaat in beeld wordt gebracht. CO2-meters zijn direct te monteren en eenvoudig te bedienen.

Aangenaam binnenklimaat in scholen, wat is verder belangrijk?

Voor het verkrijgen van een aangenaam, gezond binnenmilieu in scholen is meer nodig dan alleen voldoende ventileren. Voldoende luchtverversing in een klaslokaal is vereist, maar daarnaast is lichtinval en de afwezigheid van tocht en geluidshinder belangrijk.

In een vochtig klaslokaal raken ramen beslagen en groeien schimmels op vochtige muren en plafonds. Het mag duidelijk zijn dat schimmels een gevaar vormen voor een goede binnenmilieukwaliteit. Door de aanwezigheid van schimmels is de lucht bedompt en bestaat het risico op luchtwegklachten. Een gezonde luchtvochtigheid in het binnenklimaat bedraagt omstreeks 50% RV.

Indien een school voorzien is van een ventilatiesysteem, is regelmatige controle en onderhoud noodzakelijk. Ook de luchtkanalen dient men te laten inspecteren en zo nodig te laten reinigen.

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen