Home Luchtkwaliteit Huis Droge lucht en relatieve luchtvochtigheid
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Droge lucht en relatieve luchtvochtigheid

Te weinig vocht in de lucht

Luchtvochtigheid laag: ongezonde droge lucht

U weet waarschijnlijk al dat droge lucht niet gezond is, omdat op den duur de slijmvliezen uitdrogen. Maar weet u ook waar het het droogst is? Neen, niet in de Sahara, maar in een vliegtuig. Daar is de relatieve luchtvochtigheid vaak nog geen 5% tijdens een vlucht.
 
En de reden? Op een vlieghoogte van 7 tot 11 kilometer is de buitentemperatuur ongeveer -50°C. Lucht die zo koud is kan erg weinig water opnemen. De lucht wordt in het vliegtuig weliswaar opgewarmd voordat ze in de cabine wordt geblazen, maar niet bevochtigd. Het vliegtuig zou anders meer dan 1.000 liter water extra moeten meenemen. 

De mens zelf treed in zo'n omgeving als luchtbevochtiger op door transpiratie. Daarom is in de 'first class' de luchtvochtigheid het laagst en in de 'economy class' de luchtvochtigheid hoger, omdat daar meer mensen aanwezig zijn.

Luchtvochtigheid in de winter, te weinig vocht in de lucht

Van belang is om te weten dat de hoeveelheid water die lucht kan opnemen afhankelijk is van de temperatuur. Bij een temperatuur van 20°C kan lucht meer vocht bevatten als bij een lagere temperatuur van bijvoorbeeld 5°C. Wanneer de lucht bij een bepaalde temperatuur de maximale hoeveelheid vocht bevat, dan is de relatieve luchtvochtigheid 100%. De hoeveelheid waterdamp is dan zo groot dat je niets meer ziet (dikke mist). De waarde voor luchtvochtigheid is dus afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid vocht in de lucht.

Dit is dan ook de reden dat de lucht in de winter veel droger is dan in de zomer. Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht. Dit leidt uiteindelijk tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen. Door de droge lucht zijn de longblaasjes namelijk niet in staat voldoende zuurstof uit de ingeademde lucht op te nemen, waardoor er minder zuurstof in het bloed kan komen. 

Ideale luchtvochtigheid

De meest ideale relatieve vochtigheid bedraagt 50 - 60 %. Met name in de winter ligt in veel woningen en kantoren de luchtvochtigheid ver onder deze grens. Een veel gemaakte fout is namelijk dat de ramen op een kier worden gezet zodat gedurende lange tijd frisse lucht van buiten in de ruimte komt. Alleen deze lucht is droog en koud en de relatieve vochtigheid daalt nog verder.

Luchtvochtigheid meten in woning en kantoor

Daarom is het de moeite waard om de luchtvochtigheid in woning en kantoor te meten met een eenvoudige hygrometer. Monteer de hygrometer echter niet aan de binnenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam, omdat daar de relatieve vochtigheid vaak hoger is.

Is de luchtvochtigheid daadwerkelijk onder de 50%, dan kunnen planten iets helpen. Deze geven - net zoals mensen - waterdamp af. Vaak is dit echter niet toereikend en biedt een luchtbevochtiger uitkomst.

Luchtvochtigheid verhogen met luchtbevochtigers

Er bestaan verschillende systemen. Belangrijk is echter dat luchtbevochtigers - afhankelijk van het type - regelmatig worden schoongemaakt. In stilstaand warm water kunnen namelijk bacteriën groeien. 

Door de ramen gelijktijdig gedurende 10 minuten open te zetten, komt voldoende frisse lucht voor velen uren in de ruimte. Door dan de lucht te bevochtigen bent u in staat om een gezond binnenklimaat te creëren.

Een optimale luchtvochtigheid in huis, kantoor en bedrijf

AIRSAIN VOOR UW HYGROMETER EN LUCHTBEVOCHTIGER!

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen