20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen
Home 2008 Fijnstof in lucht Belgie
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Fijnstof in lucht Belgie

Fijnstof


Vlaanderen behoort tot de sterkst vervuilde regio's in de wereld wat fijn stof betreft. Fijn stof kan diep doordringen in de longen en zelfs tot in de bloedvaten. Men schat dat in België elke persoon gemiddeld vier gezonde levensmaanden verliest door de blootstelling aan fijn stof.

Van Brempt eist regeling tegen fijn stof Oosterweel

ANTWERPEN - Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt wil dat de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel maatregelen treft om voor de Oosterweelverbinding het fijn stof te beperken.

In Deurne, Merksem en Luchtbal groeit het verzet tegen de Oosterweelverbinding en de Lange Wapper. Buurtbewoners vrezen dat hun wijken onleefbaar worden door het fijn stof van het verwachte vrachtverkeer op de stadsautostrade.

Vlaams Minister Kathleen Van Brempt (SP.A), zelf uit Deurne, geeft de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) opdracht om maatregelen uit te werken om de buurten te sparen. Ze formuleerde daarbij al enkele ideeën. ‘In het Nederlandse Putten experimenteert men met geluidsschermen die ook fijn stof tegengaan. Of er kunnen snelheidsbeperkingen komen, waar de verkeersas woonwijken passeert. Of waarom de Oosterweelverbinding niet verbieden voor vrachtwagens zonder roetfilter, zodat ze langs de Liefkenshoektunnel moeten omrijden?’, suggereert de minister.

Ze beklemtoont wel, net zoals de BAM eerder, dat de Oosterweelverbinding en het Masterplan globaal bekeken fijn stof-neutraal zijn. Anders gezegd, of de nieuwe snelweg er komt of niet, het fijn stof blijft in heel groot-Antwerpen gelijk. Toch geeft Van Brempt toe dat in bepaalde delen van de stad het fijn stof in de lucht gevoelig zou verhogen. De BAM reageerde gisteren al dat ze de voorstellen zal onderzoeken. ‘We hebben altijd veel aandacht besteed aan de milieuproblematiek van fijn stof’, zegt BAM-woordvoerder Nick Orbaen.

‘Die geluidsschermen zijn een optie die we nog onderzoeken. Maar veel fijn stof komt van het stilstaande verkeer op de Antwerpse Ring. De Oosterweelverbinding zou daar net een eind aan moeten maken.’

Met of zonder Oosterweelverbinding, de Scheldestad kreunt nu al onder een teveel aan fijn stof. Ook daar wil Van Brempt een globaal plan voor. ‘Het is naïef te denken dat door het opgeven van de Oosterweelverbinding het probleem van fijn stof hier verdwijnt. Het stadsbestuur en de Vlaamse Overheid moeten de handen in elkaar slaan. Schepen van Milieu Guy Lauwers heeft alvast een onderzoek naar fijn stof in Antwerpen lopen’, zegt Van Brempt.

De minister opende gisteren op Linkeroever het nieuwe waterpark Middenvijver. De BAM investeerde zwaar in dit verwaarloosde opgespoten gebied. Zo werd er een waterplas voor vogels en vissen van acht hectare gegraven. In het gebied werden maar liefst 38.000 bomen, planten en struiken geplant. Op de centrale kijkheuvel kan alles worden overschouwd.

 

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen

AirSain voor gezonde lucht

AirSain biedt oplossingen voor een breed scala aan problemen op het gebied van binnenluchtkwaliteit.
“Snel bestellen en zeer snel geleverd!”
Irma
“Niet alleen een zeer uitgebreide keuze maar ook top producten”
Bert V.
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies