Home Luchtkwaliteit Allergie Hooikoorts Allergie voor pollen en stuifmeel
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Hooikoorts Allergie voor pollen en stuifmeel

Uw ideale luchtreiniger vindt u bij AirSain!

Wat is hooikoorts?

In Nederland heeft ongeveer 30 procent van de bevolking een aangeboren aanleg om allergisch te worden. Hun afweersysteem (immuunsysteem) maakt een bepaald type afweerstoffen tegen omgevingsfactoren die eigenlijk ongevaarlijk of onschadelijk zijn, zoals stuifmeel, kattenhuidschilfers en uitwerpselen van huisstofmijten. Bij allergieklachten door stuifmeel (pollen) spreken we van pollinose of hooikoorts.

Heb ik hooikoorts?

De belangrijkste verschijnselen bij hooikoorts zijn: jeukende of kriebelende neus en neus-keelholte, niezen, verstopte neus, tranende ogen (last van veel licht), en soms lichte benauwdheid. Er is geen koorts.

Hoe lang duurt hooikoorts?

Geschat wordt dat ongeveer 5 procent van de Nederlanders gedurende een periode van een aantal jaren lichte tot ernstige hooikoortsklachten heeft. Deze klachten doen zich bij deze mensen voor als de pollen, waarvoor ze allergisch zijn geworden door eerder contact in voorgaande jaren, in grote hoeveelheden in de lucht zweven.

Hoe komen pollen in de lucht?

Pollen zijn afkomstig van windbestuivende planten, zoals van wilde grassen, van sommige bomen zoals elzen en berken, en van sommige onkruiden zoals bijvoet. Stuifmeelkorrels (pollen) zijn microscopisch klein: gemiddeld 0,025 mm in doorsnee. Men kan allergisch zijn voor één of meerdere soorten pollen. Hooikoortsklachten treden op als díe planten bloeien waarvoor men allergisch is.

BRON: www.lumc.nl

Leids Universitair Medisch Centrum

Welke pollen zijn in de lucht aanwezig?

Een handig hulpmiddel hierbij is de zogenaamde pollenkalender. In de pollenkalender ziet u snel in welke maanden van het jaar stuifmeelpollen in de lucht voorkomen. Ook ziet u welke pollen in de lucht aanwezig zijn. Heeft u hooikoortsklachten door stuifmeel van berken, grassen of toch van kruidachtigen? Raadpleeg de pollenkalender.

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen