20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen
Home Vochtprobleem Hygrostaat voor bevochtiging en ontvochtiging
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Hygrostaat voor bevochtiging en ontvochtiging

Uw hygrostaat vindt u bij AirSain!

Hygrostaat voor bevochtigers en ontvochtigers

Een hygrostaat is een instrument dat de luchtvochtigheid in een ruimte op het juiste niveau houdt. Een hygrostaat meet de luchtvochtigheid in de ruimte en schakelt een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger in als dat nodig is. In de hygrostaat kan de ondergrens en de bovengrens van de wenselijke luchtvochtigheid ingesteld worden. De hygrostaat meet vervolgens met vaste intervallen of de luchtvochtigheid in een ruimte binnen de gestelde grenzen blijft.

Vocht meten en vocht regelen met een hygrostaat

Een hygrostaat is geschikt voor het meten én regelen van de relatieve luchtvochtigheid in een binnenruimte. De hygrostaat neemt de omstandigheden in het binnenklimaat waar, maar neemt ook actie als een vochtwaarde wordt gemeten die buiten het gebied van de gestelde grenzen ligt. Een hygrostaat dient als brein voor een apparaat dat invloed heeft op de luchtvochtigheid in een ruimte. Dergelijke apparaten zijn luchtbevochtigers en luchtontvochtigers. Een hygrostaat kan dus gebruikt worden voor zowel het bevochtigen als ontvochtigen van één of meerdere ruimtes.

Luchtvochtigheid verhogen met bevochtigers

Indien de luchtvochtigheid in een ruimte vaak te laag is, maakt men gebruik van een luchtbevochtiger. Droge lucht, dat wil zeggen lucht met een lage luchtvochtigheid, komt vooral tijdens de wintermaanden voor. Koude lucht bevat weinig vocht en door gebruik van de verwarming in een binnenruimte daalt de luchtvochtigheid nog verder. Té droge lucht veroorzaakt problemen met de gezondheid en veroorzaakt schade aan bijvoorbeeld houten materialen. Om dergelijke zaken te voorkomen is het wenselijk dat de luchtvochtigheid in een ruimte niet daalt beneden 40% relatieve luchtvochtigheid. Zowel in woningen, bedrijven en openbare gebouwen wordt gebruik gemaakt van luchtbevochtigers om de relatieve vochtigheid van de lucht niet beneden deze onderwaarde te laten zakken.

Bevochtigen en ontvochtigen zonder hygrostaat

Door zelf de vochtigheid in een ruimte te meten met een hygrometer kan men snel zien wanneer behoefte is aan luchtbevochtiging. Als het percentage vocht in de lucht te laag is, kan men zelf handmatig de luchtbevochtiger aanzetten. Wie op deze manier te werk gaat moet in bezit zijn van een nauwkeurige hygrometer. Een haarhygrometer behoort tot de meest nauwkeurige vochtmeters die verkrijgbaar zijn. Haarhygrometers hebben een hoge meetnauwkeurigheid en kunnen geijkt worden zodat de nauwkeurigheid eindeloos gewaarborgd blijft.

Naast het beschikken over een nauwkeurige hygrometer, is ook een consequente alertheid van de gebruiker vereist. Een aantal keren per dag dient men de luchtvochtigheid in de ruimte af te lezen en te beoordelen of de luchtbevochtiger ingeschakeld moet blijven of dat de bevochtiger moet worden uitgeschakeld. Een hygrostaat neemt deze zorgen uit handen.

Bevochtigen en ontvochtigen mét hygrostaat

Met een hygrostaat heeft u geen omkijken meer naar de werking van uw luchtbevochtiger of luchtontvochtiger. Slechts eenmalig behoort de ondergrens en bovengrens van de wenselijke luchtvochtigheid te worden ingesteld. De meest wenselijke waarde voor de relatieve luchtvochtigheid in huis is een waarde tussen 40% en 60% luchtvochtigheid.

De stekker van de bevochtiger wordt in de hygrostaat geplaatst waarna de stekker van de hygrostaat in het stopcontact wordt geplaatst. Als de luchtvochtigheid in de ruimte lager is dan 40% RV zorgt de hygrostaat automatisch voor inschakeling van de luchtbevochtiger. Bij een relatieve luchtvochtigheid hoger dan 60% wordt de luchtbevochtiger automatisch uitgeschakeld (Bij ingestelde waarden 40/60). Deze wijze van vochtbeheersing blijft zich eindeloos herhalen. Vanzelfsprekend dient de gebruiker wel water in de voorraadtank van de luchtbevochtiger bij te vullen en tijdig de bevochtiger te reinigen. Na een vaste tijdsperiode dient de bevochtiger eventueel te worden voorzien van een Ionic Silver Stick, verdampingsfilter of anti-kalk patroon. Deze accessoires zijn afhankelijk van het merk en type luchtbevochtiger dat gebruikt wordt. Verder heeft men geen omkijken naar de luchtbevochtiging in de ruimte. De hygrostaat neemt het gehele meet- en regelproces van luchtbevochtiging uit handen.

Stekkerhygrostaat Hale of MioStar eenvoudig online kopen

Voor meer informatie of bestellen zie Stekkerhygrostaat Hale en Stekkerhygrostaat MioStar.

 

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen

AirSain voor gezonde lucht

AirSain biedt oplossingen voor een breed scala aan problemen op het gebied van binnenluchtkwaliteit.
“Zeer correct advies gekregen. Dank!”
Piet
“Snel bestellen en zeer snel geleverd!”
Irma
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies