Home Luchtkwaliteit Allergie Ionisatoren doen ziekenhuisinfecties de das om
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Ionisatoren doen ziekenhuisinfecties de das om

Ionisatoren doen ziekenhuisinfecties de das om

Herhaaldelijke infecties van de acinetobacter bacterie op een intensive care afdeling zijn geëlimineerd door de installatie van een negatieve lucht ionisator.

Het eerste epidemiologische onderzoek wees uit dat het infectiepercentage tot het nulpunt daalde tijdens het proefjaar.

"We waren absoluut verbaasd over zulke duidelijke scherpe resultaten" vertelde ingenieur Clive Begg verbonden aan de Universiteit van Leeds (UK).

Stephen Dean - consultant van het St. James ziekenhuis in Leeds waar de proef plaatsvond zei: "De resultaten zijn fantastisch, ze zijn zelfs zo goed dat we de universiteit gevraagd hebben om de ionisatoren te laten staan."

De ionisatoren produceren negatieve luchtionen die met de deeltjes die in de lucht voorkomen botsen en geven deze deeltjes een lading. De wetenschappers geloven dat de geladen deeltjes samenklonteren en neerslaan en zo de lucht desinfecteren en de besmetting stoppen.

"We begrijpen niet helemaal hoe het werkt, maar we vermoeden dat het de bacteriën beschadigd of dood maakt." zegt Clive Begg. "Als ionisatoren op zo'n wijze de lucht reinigen, dachten we ook meer neerslag van de acinetobacter bacterie op de grond aan te treffen en dat is exact wat we ook vonden."

Antibiotica resistent

Infecties met de acinetobacter zijn vaak moeilijk te behandelen, omdat de bacterie resistent is voor verschillende antibiotica. Het is geen groot gevaar voor gezonde mensen, maar kan tot ernstige infecties leiden bij mensen met een zwak immuunsysteem.

"Ionisatoren kunnen een krachtig wapen worden in de strijd tegen ziekenhuisinfecties." zegt klinisch microbioloog Kevin Kerr, een ander lid van het team. "Men was er op gericht dat artsen en verpleegkundigen hun handen wasten en verder niets".

Men schat dat ongeveer 10 procent van de infecties in de openbare ziekenhuizen in Groot-Brittannië wordt veroorzaakt door besmetting via de lucht, maar volgens Kevin Kerr zou dit veel hoger kunnen zijn, omdat conventionele methoden om luchtmonsters van bacteriën - die in de lucht voorkomen - te nemen, niet efficiënt zijn.

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, voegt hij er aan toe dat verder onderzoek nodig is omdat acinetobacter infecties de neiging hebben cyclisch te zijn. "Ze worden soms gedurende weken of maanden niet aangetroffen en dan zie je weer een opeenhoping."

TBC

Het team is momenteel bezig met laboratorium onderzoek om te zien of andere organismen eveneens gericht kunnen worden aangepakt. Tuberculose is een belovend doel.

Brian Duerden - directeur van de UK's Public Health Laboratory Service - is bemoedigd over de resultaten. "Het is niet hèt antwoord op het voorkomen van alle besmettingen, omdat veel infecties worden verspreid door aanraking, maar het is een potentiële aanvulling op het wapenarsenaal voor het bestrijden van infecties".

Uit onderzoek van elektronica bedrijf Sharp blijkt dat positieve en negatieve ionen die worden geproduceerd door hun airconditioning systeem in staat zijn om virussen inclusief influenza te deactiveren. Maar dit nieuwe onderzoek is het eerste dat een verband legt tussen zo'n effect en het verminderen van infecties in ziekenhuizen.

Natasha McDowell

Bron: New Scientist

 

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen