Home Luchtkwaliteit Huis Lucht bevochtigen in huis
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Lucht bevochtigen in huis

AIRSAIN VOOR UW LUCHTBEVOCHTIGER!

De ideale luchtbevochtiger voor gebruik in huis

Een vochtig huis of juist een droog huis?

Oude huizen zijn vaak erg vochtig. Slechte isolatie, geen geïsoleerd glas in de ramen en onvoldoende verwarmingscapaciteit. Zaken die ervoor zorgen dat het binnenklimaat in een wat ouder huis koud en klam is. Moderne woningen zijn gebouwd met hoogwaardige bouwmaterialen die voorzien zijn van isolatie en vochtwerende materialen. In nieuwe huizen worden vaak ramen met hoog rendement glas geplaatst en de spouwmuren zijn grondig geïsoleerd. In nieuwe huizen wordt alles gedaan om het vocht buiten de deur te houden.
Zoals bekend zorgt té vochtige lucht in huis voor een onprettig leefklimaat. Minder bekend is het feit dat droge lucht in huis eveneens onaangenaam is. Bovendien veroorzaakt droge lucht hinderlijke gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en irritatie van neus, keel en ogen.
Vooral in de winter is de lucht in veel huizen erg droog. Bij een lage luchtvochtigheid in huis kunt u de lucht bevochtigen zodat een mild binnenklimaat wordt verkregen.

Waarom lucht bevochtigen in huis?

Door het bevochtigen van lucht verhoogt u de luchtvochtigheid in huis. Lucht met een goede luchtvochtigheid (40% - 55%) is mild voor ogen en luchtwegen zodat irritatie wordt voorkomen. Door in uw woning de lucht te bevochtigen voorkomt u ook schade aan bijvoorbeeld houten meubelen, houten vloeren en muziekinstrumenten. Door droge lucht vertonen houten materialen krimp en scheuren. Muziekinstrumenten zoals piano en viool raken ontstemd bij een lage luchtvochtigheid.
In huis lucht bevochtigen is dus goed voor uzelf maar ook voor uw kostbare bezittingen! Bovendien is luchtbevochtiging in huis eenvoudig en snel te realiseren. Plaats een handzame luchtbevochtiger in de ruimte die te droog is, vul het reservoir met water en het bevochtigen van lucht kan starten. Voor goede luchtbevochtiging dient u een bevochtiger te kiezen waarvan de capaciteit toereikend is voor de grootte van het vertrek in huis. Bij huizen met een open indeling is het verstandig te kiezen voor een luchtbevochtiger met een hoge capaciteit zodat in meerdere ruimten tegelijk een goede luchtvochtigheid wordt verkregen.

Luchtbevochtigers voor gebruik in huis

In een woning met een gesloten indeling - de kamers zijn gescheiden met wanden en afgesloten met een tussendeur - kiest men vaak voor bevochtiging van de kamers waar men het meest aanwezig is. Doorgaans kiest men voor het bevochtigen van lucht in de woonkamer en slaapkamer. Afhankelijk van het gebruik van de ruimte is luchtbevochtiging ook in een kantoor, speelkamer, serre of hobbyruimte gewenst.
Voor het bevochtigen van lucht in huis zijn er talloze bevochtigers op de markt. De kleinste luchtbevochtigers beschikken meestal over voldoende capaciteit om de luchtvochtigheid in een slaapkamer prima te verhogen. Voor het bevochtigen van een woonkamer dient de capaciteit van de bevochtiger vaak wat groter te zijn. Bij aanschaf van één of meerdere luchtbevochtigers is het belangrijk om de oppervlakte of inhoud van de te bevochtigen ruimte(s) te weten. De capaciteit van de bevochtiger moet toereikend zijn voor het te bevochtigen vertrek in huis. Een kleine overcapaciteit is wenselijk om extra te bevochtigen als dat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij intensief gebruik van verwarming en/of kachels als houtkachel, gaskachel of elektrische kachel. Voor het bevochtigen van lucht in afzonderlijke kamers zie:

Lucht bevochtigen in een woning met een open indeling

In een huis met een open indeling is door luchtbevochtiging in elke ruimte een aangename luchtvochtigheid te realiseren. Als voldoende luchtcirculatie tussen verschillende vertrekken mogelijk is, volstaat doorgaans één krachtige luchtbevochtiger. De verschillende ruimtes mogen dan niet met een tussendeur worden afgesloten omdat de luchtcirculatie dan onvoldoende is. Appartementen, penthouses en verbouwde panden met voorheen een andere bestemming hebben vaak een open indeling. Lucht bevochtigen betekent in dat geval kiezen voor één krachtige luchtbevochtiger met een capaciteit die toereikend is voor de totale vloeroppervlakte en/of inhoud van de ruimte.
Voor krachtige luchtbevochtigers voor dit type woningen zie: Lucht bevochtigen in een grote ruimte.

Ruime keuze luchtbevochtiging voor uw woning!

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen