Home Luchtkwaliteit Huis Luchtbevochtiging voor verhogen luchtvochtigheid
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Luchtbevochtiging voor verhogen luchtvochtigheid

AIRSAIN VOOR UW LUCHTBEVOCHTIGER!

Snel een hogere luchtvochtigheid dankzij bevochtiging

Waarom een luchtbevochtiger inzetten?

Een luchtbevochtiger voorkomt gezondheidsklachten, schade en statische elektriciteit door droge lucht. Zowel thuis als op de werkplek kan veel hinder ontstaan als de luchtvochtigheid in een ruimte te laag is. Luchtbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid gelijkmatig en houden de hoeveelheid vocht in de lucht constant op niveau. In dit artikel leest u waarom een luchtbevochtiger wordt ingezet voor het verkrijgen en behouden van een gezond binnenklimaat.

Luchtkwaliteit in winter vaak slecht

Vorst, sneeuw, ijzige wind. De winter heeft dit jaar vroeg toegeslagen in West-Europa. 's Nachts matige tot strenge vorst en overdag temperaturen die het vriespunt niet overstijgen. In huis wordt de verwarming weer flink opgestookt. Ramen zijn slechts gedurende een kortere periode geopend en zelfs ventilatieroosters worden vaak gesloten om koude trek te voorkomen. U kunt zich voorstellen dat deze acties het binnenklimaat niet ten goede komen.

Tijdens een strenge winterperiode wordt de luchtkwaliteit in huis slechter, zelfs als de woning ondanks het koude weer regelmatig geventileerd wordt. Daarnaast is de luchtvochtigheid in huis tijdens koude weersomstandigheden zeer laag. Door verminderde ventilatie zien we een toename van kleine verontreinigingen in de lucht. De luchtkwaliteit wordt ook slechter doordat bewoners zich langer binnenshuis bevinden. Gedurende de wintermaanden worden vaak meer sigaretten of ander tabaksproducten in huis gerookt. Het stoken van een houtkachel veroorzaakt een toename van het aantal verontreinigingen in de lucht, en ten opzichte van de zomermaanden begeven huisdieren zich in de winter ook meer in huis. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waardoor tijdens de donkere wintermaanden binnenshuis een slechte luchtkwaliteit ontstaat.

Droge lucht Luchtvochtigheid in huis vaak te laag

Koude winterlucht bevat weinig vocht. Vooral tijdens een vorstperiode is de luchtvochtigheid zeer laag. Deze relatieve vochtigheid daalt snel in de buitenlucht, maar ook vooral in huis. Een luchtvochtigheid in huis van 20 – 30% is geen uitzondering. De koude lucht die door ventilatie de woning binnentreedt bevat eveneens weinig vocht. Deze 'verse' lucht wordt door het gebruik van verwarming in huis nog sterker gedroogd. Droge, scherpe lucht is hiervan het logische gevolg.

Schade door droge lucht, een hogere luchtvochtigheid is gewenst

De droge lucht onttrekt vocht aan materialen in het interieur totdat een zogenaamde vochtbalans in de woning ontstaat. Vloeren, wanden, plafonds, meubelen en overige inboedel verliezen vocht aan de droge omgevingslucht. Geen probleem denkt u? Het tegengestelde is waar! Door het lage vochtgehalte ontstaat bijvoorbeeld schade aan houten vloeren, parket, laminaat, houten meubelen en stucwerk op wanden en plafonds. Omdat de materialen drogen ontstaat krimp in de structuren. De droge lucht veroorzaakt spanning in de materialen met scheuren en breuk als gevolg. Houten vloeren scheuren, plinten laten los van de muur, houten wanden vertonen scheuren op aanhechtingen bij plafonds etcetera.

Droge lucht in huis veroorzaakt aanzienlijke schade aan woning én inboedel. Door de lage luchtvochtigheid worden uw waardevolle bezittingen onherstelbaar beschadigd. Vooral tijdens een lange periode van vrieskou neemt de kans op schade als gevolg van droge lucht toe. Dit jaar heeft de winter zeer vroeg zijn intrede gedaan. Wij adviseren daarom alert te zijn op de luchtkwaliteit in huis.

Luchtbevochtiger voor bevochtiging in Slaapkamer Kinderkamer Babykamer

Luchtbevochtigers voor een gezonde nachtrust! In huis brengen we doorgaans meeste tijd achtereen door in de slaapkamer. Droge lucht in een slaapkamer is zeer vermoeiend. Uitdroging van de slijmvliezen tijdens het slapen veroorzaakt irritatie van de luchtwegen. Voldoende vocht in de lucht verzacht de ademhaling en komt de nachtrust ten goede. Een luchtbevochtiger voor een kleine ruimte is ideaal voor de bevochtiging van een slaapkamer, babykamer en kinderkamer. Met name ultrasone luchtbevochtigers worden vaak ingezet in een slaapkamer vanwege de stille werking.

Luchtvochtigheid eenvoudig meten met een hygrometer

De luchtvochtigheid in huis is zeer makkelijk te bepalen met een hygrometer. Deze vochtmeter meet de relatieve luchtvochtigheid waardoor u snel weet of de lucht in huis te weinig vocht bevat. Een gezond binnenklimaat heeft een luchtvochtigheid van 45 – 60%. Bij waarden voor luchtvochtigheid hoger dan 60% kan schimmelgroei ontstaan, hetgeen natuurlijk ongewenst is. Bij een luchtvochtigheid lager dan 45% wordt vocht uit de materialen getrokken met mogelijke krimpschade tot gevolg.

Droge lucht en gezondheidsklachten

Zover hebben we u enkel gewezen op het schadelijke effect van droge lucht op uw woning en inboedel. Er is echter een belangrijker aspect: de gezondheid van uzelf en uw medebewoners. Een gezonde hoeveelheid vocht in de lucht is wenselijk voor onze luchtwegen. Droge lucht irriteert behalve de luchtwegen ook de ogen, huid en lippen. Keel en neus raken geïrriteerd door inademing van droge, scherpe lucht. Dit kan het gevoel van een verstopte neus veroorzaken. Daarnaast ondervindt men vaak jeuk, korstvorming en zelfs bloedingen in de neus. Irritatie van de keel leidt tot hoesten en keelpijn.

Een lage luchtvochtigheid heeft ook een nadelige invloed op de ogen. Droge ogen zijn hinderlijk, vooral bij mensen die lenzen dragen. Traanogen en geïrriteerde ogen door veelvuldig wrijven zien we vaak als de lucht in huis te droog is. Een lage luchtvochtigheid heeft ook invloed op onze huid en lippen. Schrale, droge huid kan jeuk veroorzaken. Kloven in de vingers zijn zelfs pijnlijk. Droge lucht veroorzaakt schrale lippen waarin kleine scheurtjes ontstaan.

Een optelsom van bovenstaande gezondheidsklachten leidt tot een toename van algemene klachten als vermoeidheid en hoofdpijn. Door verminderde concentratie zitten we minder lekker in ons vel. Droge lucht kan zelfs het gevoel geven alsof men griep heeft.

Luchtbevochtiging met verschillende luchtbevochtigers

Luchtbevochtiging in de winter is onmisbaar voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Een luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid door direct toevoegen van vocht aan de lucht. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers verkrijgbaar. AirSain ondersteunt u graag bij het kiezen van een goede luchtbevochtiger

AirSain heeft een zeer uitgebreid assortiment luchtbevochtigers.

Vanzelfsprekend bieden wij ook een compleet assortiment toebehoren voor luchtbevochtigers aan. U kunt hierbij denken aan anti-kalkfilters, Ionic Silver Sticks, hygrometers, hygrostaten, verdampingsfilters en hygiënemiddelen. U ziet, AirSain is hét adres voor bevochtiging!

Luchtbevochtigers en luchtwassers eenvoudig kiezen en kopen

Bij AirSain vindt u zowel luchtbevochtigers voor kleine vertrekken als krachtige bevochtigers voor grote ruimten. Particulieren, bedrijven en instellingen vinden bij AirSain een perfecte oplossing voor het verkrijgen van een aangenaam binnenklimaat. De verschillende bevochtigers zijn eenvoudig online te bestellen. Natuurlijk is persoonlijk contact met één van onze deskundige medewerkers ook mogelijk.

Bezoek onze website en laat u verrassen door het uitvoerige aanbod van apparatuur voor luchtbehandeling. Verzeker uzelf het hele jaar door van een goede luchtkwaliteit in huis én kantoor!

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen