Home Luchtkwaliteit Airconditioning Luchtkoeler kopen of mobiele airco
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Luchtkoeler kopen of mobiele airco

AIRSAIN VOOR UW LUCHTKOELER, MOBIELE AIRCO EN AIRCONDITIONER!

Luchtkoeler of airconditioner?

Een mobiele airco heeft een hogere aanschafprijs dan een luchtkoeler / aircooler. Dan maar een luchtkoeler kopen, of toch die duurdere mobiele airco kiezen? Deze afweging wordt regelmatig gemaakt. Het advies luidt, ga vóór aanschaf goed uw eisen met betrekking tot het binnenklimaat na. Wil ik alleen de gevoelstemperatuur wat lager of wil ik de temperatuur in de binnenruimte kunnen instellen en daarbij sterker verlagen? Wil ik daarnaast de luchtvochtigheid verhogen of juist verlagen? Dit zijn de belangrijkste vragen die u zichzelf moet stellen bij het kiezen tussen een luchtkoeler en een mobiele airco.

Luchtkoelers, eigenschappen

Een luchtkoeler, of aircooler, koelt de omgevingslucht door water te verdampen. Warme, droge lucht wordt aangezogen en langs een nat filter of rooster gevoerd. De voor verdamping benodigde warmte wordt aan de lucht onttrokken waardoor deze afkoelt. De afgekoelde, bevochtigde lucht wordt vervolgens opnieuw in de binnenruimte gebracht.

Een luchtkoeler werkt het best bij warme, droge omstandigheden. Bij benauwd weer - hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid - is de werking slechter omdat de lucht weinig extra vocht kan opnemen. De verdamping, en dus koeling zal dan gering zijn. Bij benauwd weer is extra vocht overigens ook niet gewenst! Hieraan ontkomt u echter niet bij het gebruik van een luchtkoeler. De grote voordelen van luchtkoelers / aircoolers ten opzichte mobiele airconditioners zijn de lagere aanschafprijs en het geringe stroomverbruik.

 

Zie ook

Mobiele airco's, eigenschappen

Een mobiele airco koelt de lucht met behulp van een gesloten koelsysteem, gevuld met een koelvloeistof. De koelvloeistof onttrekt effectiever warmte aan de lucht waardoor een lagere temperatuur wordt bereikt. Een mobiele airco kan sterker koelen dan een luchtkoeler. Het apparaat voegt geen vocht aan de lucht toe, maar verlaagt de luchtvochtigheid wat. Bij warm, vochtig weer is dit ideaal. Bij droge weersomstandigheden is extra verlaging van de luchtvochtigheid niet gewenst. Omdat in de zomer doorgaans een veel hogere luchtvochtigheid wordt gemeten dan in de winter, hoeft dit geen probleem te zijn. Desnoods kan een luchtbevochtiger de luchtvochtigheid op peil houden. Vaste airconditioners behorend tot het topsegment zijn veelal voorzien van de functie luchtbevochtiging.

Een mobiele airco is veelzijdiger dan een luchtkoeler / aircooler dankzij extra functies als ontvochtigen, ventileren en lucht reinigen. Indien een mobiele airco voorzien is van een warmtepomp behoort ook verwarmen tot de mogelijkheden. Op een mobiele airco kan de gewenste temperatuur worden ingesteld waarna het koelen automatisch verloopt.

De belangrijkste verschillen tussen luchtkoelers en mobiele airco's zijn het werkingsprincipe, de aanschafprijs en het energieverbruik. Beide apparaten zijn eenvoudig verplaatsbaar en beslaan weinig ruimte. Een luchtkoeler is een goedkoper alternatief voor een mobiele airco, maar biedt minder comfort. Om te besparen op het energieverbruik kunt u kiezen voor een energiezuinige airco behorend tot de energieklasse A+.

Heeft u vragen over luchtkoeling, bevochtiging, ontvochtiging of airconditioning? Neem dan contact op met AirSain voor vrijblijvend advies.

AirSain, voor een aangenaam binnenklimaat!

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen