Luchtkoelers

Sorteer op:

Een luchtkoeler gebruikt koud water om de temperatuur van de omgevingslucht te laten dalen. Deze manier van koelen werkt energiezuiniger dan het gebruik van bijvoorbeeld een mobiele airco, daartegenover staat wel dat het koelen van een ruimte minder krachtig is. Desondanks voelt u wel degelijk het effect van de verkoeling. Een groot pluspunt van een luchtkoeler is dat er geen lucht- of koelslang nodig is, dit maakt het installeren en plaatsen van een luchtkoeler een stuk gemakkelijker. Het biedt u ook de flexibiliteit om de luchtkoeler te plaatsen naar wens. Is deze manier van koelen geschikt voor u? Bekijk dan hieronder ons assortiment, we hebben al onze luchtkoelers overzichtelijk voor u op een rijtje gezet!


Lees meer

Mobiele luchtkoelers voor verkoeling en comfort

(Mobiele) luchtkoelers zijn eenvoudig en efficiënt in gebruik. Het enige dat u hoeft te doen is het aanvullen van het waterreservoir, waarna de luchtkoeler de ruimte zal voorzien van een koel briesje. Deze koelers zijn niet alleen geschikt voor gebruik in huis, maar worden ook vaak ingezet op kantoren waar een airco-installatie ontbreekt. De verkoeling en het comfort maken het werken in warme omstandigheden zo een stuk aangenamer.

Dus, is uw woonkamer te warm? Zoekt u verkoeling op de slaapkamer? Mobiele luchtkoelers zijn eenvoudig te verplaatsen naar de kamer waar verkoeling gewenst is. Ze zijn ontworpen voor eenvoudige, maar doeltreffende functionaliteit. Het onderhoud is laag en het gebruik is flexibel in zowel de mate, als de locatie van de koeling. Door de voorziening van meerdere ventilatorstanden stelt u eenvoudig in hoeveel koeling benodigd is!

Ideaal bij droge omstandigheden

Een luchtkoeler -of aircooler- koelt de omgevingslucht door koud water te verdampen. De aanwezige warme, droge lucht wordt aangezogen en langs een nat filter of rooster gevoerd. De afgekoelde, bevochtigde lucht wordt vervolgens opnieuw in de binnenruimte gebracht.

Een luchtkoeler werkt daarom het best bij warme, droge omstandigheden. Bij benauwd weer (hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid) is de werking minder omdat de lucht weinig extra vocht kan opnemen. De verdamping, en daarmee koeling zal dan gering zijn. Bij benauwd weer is extra vocht overigens ook niet gewenst! Hieraan ontkomt u echter niet bij het gebruik van een luchtkoeler. Wij adviseren daarom dan ook om de luchtkoeler uitsluitend in te zetten bij warme en/of droge omstandigheden.

De voordelen van luchtkoelers

De belangrijkste voordelen van luchtkoelers / aircoolers ten opzichte van mobiele airconditioners zijn de lagere aanschafprijs en het relatief lage stroomverbruik. Een ander voordeel van een mobiele luchtkoeler is de verplaatsbaarheid. U kunt het apparaat gemakkelijk verplaatsen naar elke kamer waar verkoeling nodig is. Veel modellen luchtkoelers zijn voorzien van wieltjes, waardoor het verplaatsen geen moeite kost!

Luchtkoelers met extra functies

Luchtkoelers uit een hoger prijssegment beschikken vaak over meer functies dan alleen koelen. Een van deze extra functies is bijvoorbeeld een bijkomende luchtreiniging met filters of door ionisatie. Tijdens het koelen kunt u dan luchtreiniging inschakelen waardoor het apparaat de lucht actief gaat zuiveren. Met name in het hooikoortsseizoen is deze functie welkom. Door de luchtreiniging wordt de lucht gezuiverd van stofdeeltjes en pollen die allergische reacties veroorzaken!

Energiezuinig en milieuvriendelijke koeling

Het energieverbruik van luchtkoelers ligt laag, zeker als u dat vergelijkt met mobiele airconditioners. Het proces van waterverdamping verbruikt minder energie dan de werking van een mobiele airco. Deze gebruikt een compressor om koelvloeistof te circuleren waarbij de koelvloeistof bij elke cyclus wordt gecomprimeerd.

Een luchtkoeler gebruikt geen schadelijke koelmiddelen zoals freon voor het koelen van uw kamer. De luchtkoeler vraagt alleen schoon kraanwater, waardoor koelvloeistoffen die het milieu belasten niet nodig zijn. Deze koelvloeistoffen worden bij mobiele airco's wel gebruikt. Wel wordt er in moderne modellen steeds vaker gekozen voor een type koelvloeistof dat minder belastend voor het milieu is, zoals de koelmiddelen R32 en R1234YF.

Conclusie

Concluderend zijn mobiele luchtkoelers dus het meest effectief bij droge, warme omstandigheden. Bij droog zomerweer brengen ze de meeste verkoeling in huis. Door de natuurlijke luchtbevochtiging koelen ze de omgevingslucht af en verhogen ze tegelijkertijd de luchtvochtigheid. De hogere vochtigheidsgraad is prettig bij langdurig droge omstandigheden. Wanneer het buiten warm en vochtig is, is het koelende effect van een luchtkoeler lager omdat de omgevingslucht in dat geval maar weinig extra vocht kan opnemen.

Met al deze voordelen op een rij, biedt een luchtkoeler een aantrekkelijk alternatief voor een mobiele airco. De lage aanschafprijs, de energiezuinige werking en de flexibele inzetbaarheid zijn de voornaamste pluspunten van een luchtkoeler.

Advies over luchtkoelers nodig?

Bent u er na het lezen van de informatie nog niet over uit of een luchtkoeler geschikt is voor uw gebruik? Neem dan gerust contact op met AirSain. Met onze jarenlange ervaring in luchtkwaliteit kunnen onze experts u altijd voorzien van een vrijblijvend advies op maat!