Home Luchtkwaliteit Allergie Luchtreiniger Informatie Werking Filters Ionisatie
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Luchtreiniger Informatie Werking Filters Ionisatie

Luchtreiniger werking

Zoals u wellicht weet, zijn er talloze luchtreinigers te koop met elk een specifieke luchtzuiverende werking. Het kan lastig zijn om de werking van verschillende merken luchtreinigers met elkaar te vergelijken. In het bijzonder omdat fabrikanten een eigen benaming toekennen aan de toegepaste zuiveringstechniek. Daarom is het goed om de belangrijkste verschillen tussen luchtreinigers nog eens op een rijtje te zetten.

Type luchtreiniger

Een groot aantal luchtreinigers maakt gebruik van twee principes voor luchtzuivering: luchtreiniging met filters en luchtreiniging door ionisatie. Zo bezit een filter-luchtreiniger luchtfilters en een ionisator verspreidt luchtzuiverende ionen in de omgevingslucht. Door de jaren heen worden beide principes steeds vaker in één luchtreiniger verwerkt. Een voorbeeld hiervan is een HEPA-luchtreiniger met High Density plasma ionisatie.

Er zijn ook luchtreinigers die helemaal niet, of slechts voor een deel, gebruik maken van hierboven genoemde zuiveringstechnieken. Een ozon-luchtreiniger - ozonreiniger - reinigt de lucht door verspreiding van ozon in de binnenlucht en een UV-luchtreiniger maakt gebruik van UV-licht. Een luchtreiniger die werkt op basis van elektrolyse van water is met name geschikt voor het verwijderen van bacteriën en virussen uit de lucht. Voor luchtreiniging in huis of kantoor wordt vaak gekozen voor een filter-luchtreiniger.

Luchtreiniger filters

Een filter-luchtreiniger bezit bijna altijd meerdere luchtfilters. Afzonderlijk, of samengesteld in één filterpakket. De meeste luchtreinigers zijn uitgerust met 3 tot 6 filters, elk met een specifieke werking. Dit zijn enkele luchtreiniger filters:

  • Voorfilter
  • Geurfilter (Carbonfilter, koolstoffilter)
  • HEPA-filter
  • Elektrostatisch filter
  • Fotokatalytisch filter
  • Bevochtigingsfilter (Mist filter)

De combinatie van filters in een luchtreiniger zorgt voor een uitgebreide luchtzuiverende werking. Haren, stof, huidschilfers, pollen, fijnstof, bacteriën, virussen, schimmelsporen, allergenen, tabaksrook, VOS, geuren, de filtersamenstelling van een luchtreiniger bepaalt welke verontreinigingen optimaal verwijderd worden. Bij elke luchtreiniger staat vermeld welke luchtverontreinigingen door de aanwezige filters worden verwijderd.

Voor hulp bij het kiezen van de meest geschikte luchtreiniger neemt u vrijblijvend contact op met AirSain. Onze medewerkers staan voor u klaar!

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen