Home Luchtkwaliteit Allergie Luchtreiniging bij allergie en hooikoorts
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Luchtreiniging bij allergie en hooikoorts

Allergieklachten bestrijden met luchtreiniging

Hooikoorts en allergie, last van stuifmeel en pollen

Hooikoorts! Steeds meer mensen hebben last van allergie als gevolg van hooikoorts. De hooikoortsklachten worden veroorzaakt door stuifmeelkorrels die afkomstig zijn van diverse bomen, grassen en kruiden. Deze stuifmeelkorrels worden ook wel pollen genoemd, boompollen etc. Mensen die overgevoelig zijn voor bepaalde typen pollen reageren sterk op deze pollen indien deze de luchtwegen bereiken. Vooral het neusslijmvlies reageert sterk in geval van een pollenallergie. Naast neusklachten hebben mensen met overgevoeligheid voor pollen vaak last van traanogen en benauwdheid in het voorjaar. Het oogbindvlies en de luchtwegen reageren sterk op de aanwezigheid van stuifmeelkorrels.

Pollenallergie: jeuk, traanogen, niezen, loopneus, verstopte neus

Tijdens het hooikoortsseizoen zien we bij hooikoortspatiënten vaak een zwelling van het neusslijmvlies met een toegenomen afscheiding. Doorgaans gaat dit mechanisme gepaard met flinke jeuk en irritatie van de neus en de bovenste luchtwegen. Het stuifmeel dat deze pollenallergie veroorzaakt komt terecht in de lucht als bomen, grassoorten en sommige kruiden in bloei staan. Omdat elk gewas een eigen bloeitijd heeft, kan het hooikoortsseizoen zeer lang duren. Vooral mensen die overgevoelig zijn voor meerdere typen pollen kunnen een lange periode in het voorjaar ernstige last hebben van hooikoortsklachten. Als voorbeeld voor deze situatie nemen we de Els en Hazelaar. Deze bomen bloeien al vroeg in het voorjaar. Als deze bomen uitgebloeid zijn en deze stuifmeelkorrels uit de lucht verdwenen zijn, beginnen grassen te bloeien. Mensen met een meervoudige pollenallergie ervaren hierdoor maandenlang hooikoortsklachten.

Pollenkalender voor inzicht in hooikoorts

In de praktijk zien we vaak dat deze mensen op een bepaald moment niet weten welk gewas de actuele hooikoortsklachten veroorzaakt. Om duidelijkheid te verschaffen in de bloeitijd van diverse bomen, grassen en kruiden kan men een pollenkalender raadplegen. Een pollenkalender geeft de bloeitijd weer van gewassen waarvan de pollen in het voorjaar tot allergie kunnen leiden. Per maand kan men zien welke pollen in de lucht aanwezig zijn. Tijdens het hooikoortsseizoen kan men voor het meest actuele pollennieuws teletekst raadplegen. De hoeveelheid stuifmeel in de lucht is immers ook afhankelijk van de actuele weersomstandigheden.Bij regenachtig weer zullen veel pollen uit de lucht worden "gewassen". Mensen met hooikoortsklachten ervaren tijdens regenachtige dagen in het pollenseizoen tijdelijke verlichting. Helaas is dit natuurlijke effect maar van korte duur. Indien een regenfront verdwijnt, wordt opnieuw lucht met veel stuifmeel via windstromen aangevoerd. Vooral bij warm, droog weer gecombineerd met wind is veel stuifmeel in de lucht aanwezig. Wat voor veel mensen prachtige omstandigheden zijn, wordt door mensen met een pollenallergie als een zeer belastende situatie ervaren.

AirSain voor luchtreinigers bij hooikoorts!

Welke pollen zijn in de lucht aanwezig? De pollenkalender geeft een overzicht van de meest voorkomende pollen gedurende het jaar:

 

pollentype

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep
                                     
Corylus Hazelaar                                  
                                     
Alnus Els                                  
                                     
Fraxinus Es                                  
                                     
Betula Berk                                  
                                     
Poaceae Gras                                  
                                     
Rumex Zuring                                  
                                     
Plantago Weegbree                                  
                                     
Chenopodiaceae Ganzevoetfam.                                  
                                     
Artemisia Bijvoet                                  
                                     

 

Hooikoorts tijdelijk of langdurig?

Een allergie doet een flink beroep op ons immuunsysteem. Naast hoofdpijn, benauwdheid en traanogen is vooral de vermoeidheid zeer hinderlijk. Het functioneren van allergiepatiënten wordt ernstig belemmerd. Hooikoorts kan gezien worden als een overdreven reactie van ons immuunsysteem. Deze overdreven reactie kost het lichaam zeer veel energie.

Helaas heeft men een allergie voor pollen doorgaans niet voor een korte periode in het leven. Vele jaren lang hebben mensen met een overgevoeligheid voor pollen elk voorjaar opnieuw veel last van het vrijgekomen stuifmeel. Laatste jaren blijken steeds meer mensen een allergie (of meerdere!) voor een bepaald type stuifmeel te hebben. Op dit moment hebben onderzoekers de oorzaak hiervan nog niet achterhaald.

Luchtreiniging vermindert hooikoorts

Het goede nieuws is dat men hooikoortsklachten sterk kan verminderen door het plaatsen van een luchtreiniger in huis. Moderne luchtreinigers nemen zelfs de mate van verontreinigingen in de lucht waar, en stellen de luchtreinigende werking hierop af. AirSain heeft voor elke toepassing een geschikte luchtreiniger, zie: LUCHTREINIGERS van de merken Airbi, AirFree, Airpura, Beurer, Bimar, Blaupunkt, BlueAir, Boneco, Camfil, Carrier, Coway, Gree, Daikin, LifaAir, LightAir, Mateko, MeacoClean, Olimpia Splendid, Sharp, Stadler Form, Vaco, Venta, Winix.

Kies een luchtreiniger bewust. Meer informatie over luchtreinigers

Er zijn luchtreinigers verkrijgbaar met diverse werkingsmechanismen. Laat u vrijblijvend informeren over welke luchtreiniger het meest geschikt is voor uw specifieke situatie (inhoud ruimte etc.) Hooikoorts ofwel pollenallergie kan men niet voorkomen. De hinder die men van deze allergie ervaart kan wél sterk worden verminderd door het toepassen van luchtreiniging. Vang de pollen uit de lucht voordat deze de luchtwegen bereiken en hinder kunnen veroorzaken!

Bekijk rustig onze AirSain website en vindt de oplossing voor hooikoorts.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen