Home Luchtkwaliteit Vochtprobleem Luchtvochtigheid in Nederland en Belgie
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Luchtvochtigheid in Nederland en Belgie

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid in elk seizoen

De gemiddelde luchtvochtigheid buiten in Nederland bedraagt omstreeks 80-85%. In ons gematigde zeeklimaat kennen we vooral natte winters, en zomers waarin het eerder benauwd is dan aangenaam warm. In de herfst en in de winter wordt regelmatig een relatieve luchtvochtigheid boven 85% gemeten. Regen en natte sneeuw drijven de vochtigheidsgraad tot hoge waarden op. Mocht er in de winter sprake zijn van strenge vorst, dan daalt de luchtvochtigheid buiten erg snel. De laagste waarden voor relatieve luchtvochtigheid worden in de lente en in de zomer gemeten. De gemiddelde luchtvochtigheid in Nederland ligt dan meestal rond 70%.

Vanwege de hoge luchtvochtigheid in de herfst en in de winter voelt het buiten bij een lagere temperatuur kil en guur. Onze zachte winters kenmerken zich eerder door regenval en een gematigde temperatuur dan door strenge vorst. Een hoge relatieve vochtigheid in de zomer zorgt voor het benauwde weer op warme dagen, niet zelden afgewisseld met onweer aan het einde van de dag.

Luchtvochtigheid aan de kust

Aan de kust in Nederland en België wordt over het algemeen een hogere luchtvochtigheid gemeten dan in het binnenland. Bij westenwind trekt vochtige lucht vanaf zee het binnenland in. Afhankelijk van de luchtstroming wordt dan ook boven land een hogere vochtigheidsgraad waargenomen. Het zal geen verrassing zijn dat ook op de waddeneilanden in Nederland de relatieve luchtvochtigheid regelmatig erg hoog is.

De luchtvochtigheid binnen

In huis kan de luchtvochtigheid sterk afwijken van de luchtvochtigheid buiten. Door intensief gebruik van verwarming of kachels in de winter kan de luchtvochtigheid binnenshuis aanzienlijk lager zijn. Douchen, koken, wasgoed binnenshuis drogen en vochtige schoonmaakwerkzaamheden in huis laten de luchtvochtigheid binnen juist verder stijgen. Wanneer het buiten koud is, zal dit vocht in slecht geïsoleerde huizen als condens op ramen en kozijnen zichtbaar zijn.

Zie ook

Luchtvochtigheid verhogen? Bekijk onze luchtbevochtigers.

Luchtvochtigheid verlagen? Bekijk onze luchtontvochtigers.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen