Home Huis Luchtvochtigheid meten Hygrometer kopen voor vochtmeting
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Luchtvochtigheid meten Hygrometer kopen voor vochtmeting

Luchtvochtigheid meten met een hygrometer

Lage luchtvochtigheid, de gevolgen van te weinig vocht in de lucht

Wat te doen bij een lage luchtvochtigheid? In veel huizen en gebouwen is gedurende meeste tijd van het jaar de luchtvochtigheid te laag. De vochtigheidsgraad van de lucht geeft aan hoeveel vocht in de lucht aanwezig is. Bij een lage vochtigheidsgraad ervaren mensen gezondheidsklachten zoals prikkende ogen, geïrriteerde luchtwegen, droge neus, hoofdpijn, gesprongen lippen en (toegenomen) huidklachten.

Droge lucht in winter door vorst en verwarming

Vooral gedurende de wintermaanden is de vochtigheid van de lucht te laag. In het najaar daalt de vochtigheid van de lucht in huis voornamelijk door het gebruik van centrale verwarming, stadsverwarming en houtkachel. Tijdens het warm stoken van huizen en kantoren daalt de luchtvochtigheid sterk. Naast toename van gezondheidsklachten veroorzaakt een lage luchtvochtigheid schade aan houten vloeren en houten meubelen. Door de geringe vochtigheid in de lucht ontstaan scheuren en laten bijvoorbeeld plinten los van muren.

Luchtvochtigheid in kantoren

Niet alleen in huis ondervinden we veel hinder van een lage luchtvochtigheid. Veelal is de luchtvochtigheid in een kantoor ook ernstig verlaagd. Een kantoorruimte wordt doorgaans minder goed geventileerd waardoor onvoldoende verse, vochtige buitenlucht in de ruimte wordt gebracht. In de winter is de luchtvochtigheid op kantoor vaak schrikbarend laag omdat verse lucht dan ook weinig vocht bevat doordat de lucht koud is. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. Om deze reden wordt tijdens koud weer een lagere vochtigheidsgraad gemeten dan tijdens warme weersomstandigheden.

Luchtbevochtigers verhogen de vochtigheidsgraad snel

Om toch de schadelijke effecten van een te lage luchtvochtigheid te bestrijden, worden luchtbevochtigers ingezet. Luchtbevochtigers verhogen op een hygiënische wijze de vochtigheid in één of meerdere ruimten. AirSain heeft een groot aantal apparaten voor effectieve luchtbevochtiging, zie: assortiment luchtbevochtigers. Het effect van een bevochtiger op de vochtigheidsgraad kan eenvoudig gemeten worden met een vochtmeter. Deze hygrometer geeft aan wat de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte is. Tegenwoordig zien we vooral het gebruik van digitale hygrometers, maar ook de nauwkeurige analoge haarhygrometers worden nog op grote schaal gebruikt. Digitale vochtmeters meten met een speciale voeler in zeer korte tijd de vochtigheidsgraad in een ruimte.

Wat is de ideale luchtvochtigheid?

De ideale luchtvochtigheid in huis en kantoor ligt tussen 40% en 60%. Vooral in een kantoor is de luchtvochtigheid vaak lager. Werknemers klagen van droge ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Bij een te lage luchtvochtigheid in een kantoor neemt het concentratievermogen van de werknemers af. Men krijgt sneller een slaperig, vermoeid gevoel bij een lage luchtvochtigheid in een kantoorgebouw. Voor elk werkproces is natuurlijk de scherpte van elke werknemer van groot belang.

Hygrometer en hygrostaat voor het meten en regelen van de luchtvochtigheid

Vochtmeters geven ook aan als de luchtvochtigheid te hoog is. Bij een hoge vochtigheidsgraad ervaart men een ruimte als zeer benauwd. Het hoge vochtgehalte van de lucht veroorzaakt ook schimmelgroei en aantasting van vloeren, wanden en inboedel van een pand. In het geval van een te hoge vochtigheidsgraad verwijderen luchtontvochtigers effectief het overschot aan vocht uit de lucht. Indien de ontvochtiger wordt gekoppeld aan een hygrostaat (Hale, MioStar) schakelt de ontvochtiger zichzelf uit bij een luchtvochtigheid die u wenst. Een hygrostaat neemt u het meten van de luchtvochtigheid en het schakelen van de luchtontvochtiger uit handen. U heeft geen omkijken naar het apparaat dat zorgt voor een gezonde luchtvochtigheid in huis en kantoor.

Dauwpunt en vochtigheid van de lucht

Een verhoogde vochtigheidsgraad in huis wordt ook zichtbaar indien lucht het dauwpunt bereikt heeft. Het dauwpunt is die temperatuur waarbij lucht niet meer vocht kan opnemen. Op het dauwpunt is de lucht verzadigd met vocht. Het teveel aan vocht zal condenseren op ramen, kozijnen, wanden en allerlei andere (vooral koude) materialen. Lange inwerking van dit condensvocht op de materialen veroorzaakt aantasting zoals corrosie van metalen en houtrot. Deze hoge vochtigheid door condens veroorzaakt ook schimmelvorming zoals eerder besproken.

Luchtbevochtigers en hygrometers eenvoudig online bestellen

AirSain is leverancier van luchtbevochtigers om de vochtigheidsgraad in huis en kantoor te verhogen tot een acceptabel, gezond niveau. Bevochtigers van de merken AirOSwiss, Airtek, Beurer, Boneco, Brune, Daikin, Honeywell, Meaco, Stadler Form, Sharp, Stylies en Venta verhogen effectief de luchtvochtigheid in huis. Airtek, Brune, Sanvia en Venta beschikken over bevochtigers met een zeer grote bevochtigingscapaciteit zodat ook de vochtigheidsgraad in grote huizen, appartementen en kantoren in korte tijd op niveau kan worden gebracht.

Bekijk rustig onze AirSain website en vindt de oplossing voor uw vochtprobleem.

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen

AirSain voor gezonde lucht

AirSain biedt oplossingen voor een breed scala aan problemen op het gebied van binnenluchtkwaliteit.
“Niet alleen een zeer uitgebreide keuze maar ook top producten”
Bert V.
“Zeer correct advies gekregen. Dank!”
Piet
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies