20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen
Home Kantoor Meeroken kost duizenden levens
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Meeroken kost duizenden levens

ANP
DEN HAAG - Meeroken is dodelijker dan tot nu toe werd aangenomen. Duizenden meerokers sterven jaarlijks aan hart- en vaatziekten en enkele honderden aan longkanker, schrijft de Gezondheidsraad in een rapport dat dinsdag wordt aangeboden aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

Volgens het rapport hebben meerokers 20 procent meer kans op longkanker en 20 tot 30 procent meer kans op hart- en vaatziekten.

Behalve long- en hart- en vaatziekten, veroorzaakt meeroken ook enkele wiegendoden per jaar. Verder krijgen naar schatting tienduizenden kinderen er luchtwegaandoeningen van, concludeert de Gezondheidsraad. De raad adviseert nader onderzoek te doen.

De antirokenorganisaties Stichting Clean Air Now en STIVORO zijn niet verbaasd over de conclusies uit het rapport. Het is gebaseerd op een waslijst van wetenschappelijke studies en cijfermateriaal dat de Gezondheidsraad heeft vertaald naar de Nederlandse situatie, aldus een woordvoerster van STIVORO.

'Het bevestigt een Amerikaans onderzoek van de Wereldgezondheidsorganistie WHO uit begin jaren negentig. Maar het zegt wel voor het eerst iets over de Nederlandse situatie', aldus CAN-voorzitter W. van den Oetelaar.

Woensdag praat de Tweede Kamer over het voorstel van de minister om de horeca en sportkantines tijdelijk uit te zonderen van het wettelijke recht op een rookvrije werkplek dat vanaf 1 januari 2004 van kracht is.

Hoogervorst wil de werkgevers in deze sectoren zelf een plan laten maken om de rookvrije werkplek te garanderen.

De Stichting CAN bereidt momenteel een rechtzaak voor om die uitzondering van werknemers aan te vechten. Voorzitter Van den Oetelaar denkt dat die juridisch niet houdbaar is. Dat zou zijn als bouwvakkers als enige het recht op bescherming tegen astbest onthouden, stelt hij

Bron: De Volkskrant

Zie ook 'Gezondheidsschade door passief roken" van de Gezondheidsraad (www.gezondheidsraad.nl)
 

 

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen

AirSain voor gezonde lucht

AirSain biedt oplossingen voor een breed scala aan problemen op het gebied van binnenluchtkwaliteit.
“Prachtig product en perfecte service!”
Dennis
“Snel bestellen en zeer snel geleverd!”
Irma
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies