Home Nieuws Onderzoek kwaliteit lucht in klaslokalen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Onderzoek kwaliteit lucht in klaslokalen

Onderzoek kwaliteit lucht in klaslokalen

Alle Zoetermeerse basisscholen doen sinds vorige week mee aan een onderzoek naar het binnenklimaat in schoolgebouwen. Ze hebben een CO2-meter gekregen waarmee het kooldioxidegehalte kan worden vastgesteld. Dat is een methode om te zien of sprake is van onvoldoende ventilatie of slechte luchtkwaliteit.

Doel van het onderzoek is te bepalen of er in Zoetermeer een probleem is op dit gebied. Eerdere studies hebben uitgewezen dat een bedompte lucht in klaslokalen kan leiden tot hoofdpijn, luchtweginfecties en verminderde leerprestaties. In Zoetermeer vroeg de PvdA dit jaar via schriftelijke vragen aan het college aandacht voor dit probleem.

De scholen hebben van de gemeente en de GGD de opdracht gekregen tot 23 januari volgend jaar vier keer per schooldag het CO2-gehalte te noteren. Na afloop van het onderzoek worden alle gegevens verzameld en geanalyseerd. De GGD onderwerpt vijf schoolgebouwen aan een extra onderzoek. Ze zijn in overleg met de schoolbesturen gekozen, omdat ze met elkaar een representatief beeld geven van de schoolcomplexen voor het basisonderwijs in Zoetermeer. Het gaat om panden aan de Sumatra, de Sieraadlaan, de Broekwegzijde, het Kerkenbos en het Straspad.

De scholen kunnen niet alleen aan de cijfers op de meter zien wat de luchtkwaliteit is. Dat kan ook aan de hand van drie lampjes op het apparaat. Groen staat voor gezond en bij oranje of rood moet er extra worden geventileerd.

Volgens adjunct-directeur Inge Groenheijde van De Edelsteen is het op haar school al enkele keren gebeurd dat het oranje lampje ging branden. Het probleem werd opgelost met het openen van één of meer ramen. Ze verwacht niet dat het onderzoek op haar school verontrustende resultaten oplevert. ,,Maar je weet het nooit. Het is goed dat hier aandacht aan wordt besteed en de leerlingen vinden het ook leuk met dit thema bezig te zijn.??

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen