20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen
Home Vochtprobleem Ontvochtiging Dauwpunt Condensatie Luchtvochtigheid
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Ontvochtiging Dauwpunt Condensatie Luchtvochtigheid

AIRSAIN VOOR LUCHTONTVOCHTIGERS! EN INDUSTRIËLE LUCHTDROGERS!

Dauwpunt en condensatie van vocht

De temperatuur waarbij condensatie van waterdamp ontstaat wordt het dauwpunt genoemd. Voorwaarde voor deze maatgevende temperatuur is een gelijkblijvende dampdruk. Hoe kouder de lucht, hoe sneller deze lucht met vocht verzadigd is. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. Hierdoor zal koude lucht sneller het dauwpunt bereiken dan warme lucht. Condensatie van vocht vindt plaats als lucht verzadigd is met vocht. De lucht kan geen grotere hoeveelheid vocht opnemen.

Dauwpunt in de natuur, verzadiging lucht met waterdamp

Bij condensatie zet het vocht zich af op oppervlakten van voorwerpen en materialen in de omgeving. Buitenshuis kunnen we hierbij denken aan vochtafzetting op bijvoorbeeld bomen en planten. Denk even aan de mooie benevelde frisse grasvelden in de ochtend. Het ochtendzonnetje dat schijnt over een vochtig grasveld zorgt voor een kleurrijk schouwspel. De omgevingstemperatuur waarbij de lucht op dat moment niet meer vocht kan opnemen wordt dus het dauwpunt genoemd. Bij het dauwpunt is de omgevingslucht verzadigd met waterdamp. Waterdamp dat niet meer opgenomen kan worden in de lucht condenseert in dit geval op het grasveld. Waterdamp wordt vloeibaar bij condensatie waardoor het gras nat wordt.

Condensatie van vocht veroorzaakt vochtschade

Het bereiken van het dauwpunt kan in de natuur voor mooie plaatjes zorgen. In huizen en andere gebouwen kan echter het (veelvuldig) bereiken van het dauwpunt grote vochtproblemen veroorzaken. Indien de luchtvochtigheid in een ruimte hoog is, bestaat een verhoogde kans op schimmelgroei, houtrot en het ontstaan van muffe geuren. Een bijkomend nadeel van een hoge luchtvochtigheid zijn de hogere stookkosten. Vochtige omgevingslucht verwarmen vergt meer energie dan het verwarmen van droge omgevingslucht. Het belang van het beheersen van de luchtvochtigheid in binnenruimten mag duidelijk zijn.

Het dauwpunt is dus de omgevingstemperatuur waarbij lucht de maximale hoeveelheid vocht bevat. Waterdamp wordt niet langer door de lucht opgenomen, maar condenseert op alle (vooral koude) materialen in een ruimte. Deze vochtafzetting is behalve hinderlijk ook vooral schadelijk voor materialen en voorwerpen in de ruimte. Indien het dauwpunt vaak en langdurig wordt bereikt, zal het overtollige vocht de aanwezige materialen aantasten. Aantasting door vocht is onder andere zichtbaar aan (vaak zwarte) schimmelplekken, houtrot en corrosie / roestvorming van metalen voorwerpen.

Luchtvochtigheid beheersen bij bereiken dauwpunt

Indien de luchtvochtigheid in een ruimte hoog is, zal het dauwpunt snel worden bereikt. Er is immers maar een geringe hoeveelheid waterdamp nodig om de lucht te verzadigen. Bij verzadiging van de lucht met vocht ontstaat condensatie. Indien lucht wat droger is, heeft het een zogenaamde buffer om vocht op te nemen. In huis komt extra waterdamp vrij tijdens bijvoorbeeld douchen, koken en schoonmaken. De lucht kan de extra waterdamp opnemen indien de luchtvochtigheid nog niet te hoog is. Hierdoor wordt vochtschade voorkomen doordat condensatie van het vocht niet optreedt.

We zien dus dat op het dauwpunt omgevingslucht niet langer vocht kan opnemen. Om vochtschade te voorkomen kunnnen we de natuur een handje helpen door de (overtollige) waterdamp uit de lucht te verwijderen. Luchtontvochtigers verwijderen zeer effectief vocht uit de lucht. De ontvochtigers zijn in staat om de vochtbalans in een ruimte te herstellen en vervolgens te behouden. Hierdoor wordt de inwerking van vocht op materialen en voorwerpen in de ruimte direct gestopt en in de toekomst voorkomen.  In huis betekent dit dat wanden, plafonds, vloeren, kozijnen en meubilair niet langer door vocht wordt aangetast.

Luchtontvochtigers voorkomen vochtschade

Het begrip dauwpunt kennen we voornamelijk uit de natuur, 's ochtends vroeg dauw op het gras. We staan minder vaak stil bij het feit dat het bereiken van het dauwpunt in huis, bedrijfsruimten en opslagplaatsen ook voor veel overlast kan zorgen. Het is niet altijd mogelijk om de temperatuur in een ruimte te beïnvloeden zodat geen condensatie van vocht optreedt. Luchtontvochtigers bieden de helpende hand. Luchtontvochtigers verwijderen eenvoudig de overtollige hoeveelheid vocht dat niet opgenomen kan worden door de omgevingslucht. Met luchtontvochtiging beheerst u de luchtvochtigheid in één of meerdere ruimten op het niveau dat u wenst. Laat vocht geen onoverkomelijk probleem zijn. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden van luchtontvochtiging.

Uw apparatuur voor ontvochtiging vindt u bij AirSain!

 

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen

AirSain voor gezonde lucht

AirSain biedt oplossingen voor een breed scala aan problemen op het gebied van binnenluchtkwaliteit.
“Prachtig product en perfecte service!”
Dennis
“Telefonisch zeer goed advies gekregen. Dank!”
Peter
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies