Home Luchtkwaliteit Huis Optrekkend vocht Vochtbestrijding bij opstijgend vocht
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Optrekkend vocht Vochtbestrijding bij opstijgend vocht

AirSain voor uw luchtontvochtiger en bouwdroger!

Vochtproblemen, schade door optrekkend vocht

Last van vochtproblemen in huis? Het is raadzaam om tijdig vochtbestrijding te overwegen. Vochtproblemen nemen niet vanzelf af. Schade door de inwerking van vocht zal enkel toenemen bij het uitstellen van passende acties. In huis of elk willekeurig ander gebouw kunnen problemen met vocht van diverse aard ontstaan. Men kan onderscheid maken in een aantal vochtproblemen: lekkages, condensatie, optrekkend vocht en doorslaand vocht. Nu meer over vochtoverlast door opstijgend vocht.

Opstijgend vocht veroorzaakt rot, schimmels, aantasting

Vocht afkomstig uit de bodem dat in funderingen, kruipruimten, vloeren en wanden trekt, noemt men optrekkend vocht. Het vocht zuigt zich als het ware omhoog in de structuur van een woning / gebouw. De mate van optrekkend vocht is onder andere afhankelijk van de bodemsamenstelling en grondwaterstand. Vochtbestrijding bij problemen met optrekkend vocht zal vooral plaatsvinden in kruipruimten en kelders. Naast een bouwkundige aanpassing dient vocht zo snel mogelijk uit de structuur van de woning te worden verwijderd. Voortdurende inwerking van vocht kan immers leiden tot betonrot, houtrot, schimmelgroei en aantasting van isolatiematerialen.

Vochtplekken en ongedierte door optrekkend vocht

Bij optrekkend vocht ontstaan vaak vochtplekken en schimmelplekken op muren. Houten vloerbalken en planken vloeren vertonen vaak houtrot. Door de inwerking van vocht komen houten vloeren omhoog, met aanzienlijke schade tot gevolg. De vochtproblemen gaan doorgaans gepaard met muffe geuren en zelfs stankoverlast. Het hoge vochtgehalte in kruipruimten, kelders en woonkamers trekt veel ongedierte aan. Met name muizen, ratten, spinnen, pissebedden en zilvervisjes worden aangetrokken en vermeerderen snel in de voortdurend vochtige omgeving.

Vochtoverlast door opstijgend vocht bestrijden

Bij dergelijke vochtproblemen dient men vochtbestrijding niet uit te stellen. Naast aantasting van de structuur van een gebouw, schilderwerk, stucwerk etc. ontstaat ook een hygiëneprobleem. Grondige vochtbestrijding voorkomt opeenstapeling van problemen. Luchtontvochtigers zijn in staat elke dag tientallen liters vocht uit een ruimte te verwijderen. Het vocht wordt voortdurend uit de natte bouwmaterialen getrokken en aan de lucht afgegeven. De luchtontvochtigers verwijderen voortdurend overtollig vocht, de zogenaamde luchtdroging. De ontvochtigers zijn met zeer uiteenlopende capaciteiten verkrijgbaar. Er zijn ontvochtigers verkrijgbaar voor ontvochtiging van een kleine kamer tot ontvochtigers voor grote opslagloodsen. De grootte van de te ontvochtigen ruimte is mede bepalend voor de benodigde capaciteit van de luchtontvochtiger. Naast het inzetten van luchtdroging zijn bouwkundige aanpassingen wenselijk. Dit brengt helaas vaak hoge kosten met zich mee.

Informatie en advies bij kopen luchtontvochtiger

Voor een overzicht van het complete assortiment luchtontvochtigers van AirSain zie: Luchtontvochtiging van Amcor, DeLonghi, Dryfast, Ecor, Fral, Gree, Meaco, Stadler Form, Toyotomi, Trotec. Onze medewerkers helpen u graag bij het kiezen van de meest geschikte ontvochtiger.

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen