Home Nieuws Rotterdammers leven anderhalf jaar korter
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Rotterdammers leven anderhalf jaar korter

Rotterdammers leven anderhalf jaar korter

Rotterdammers leven gemiddeld anderhalf jaar korter dan andere Nederlanders. Dit blijkt donderdag uit onderzoek van het Erasmus MC.

Er zijn relatief meer rokers in de Maasstad (2 procent) en de concentratie fijnstof in de lucht ligt 13 procent hoger dan elders in het land. Verder spelen overgewicht, te weinig beweging en het lagere opleidings-en inkomensniveau een rol.

Laaggeschoold

Dat laatste is volgens onderzoeker Lex Burdorf van het Erasmus MC een belangrijke factor. Relatief veel Rotterdammers zitten in de bijstand en zijn laaggeschoold. Hierdoor krijgen zij te maken met onder meer slechtere huisvesting en arbeidsomstandigheden.

Volgens de onderzoeker gaat de gezondheid er een stuk op vooruit als het opleidingsniveau en inkomen gelijk kan worden getrokken met de rest van Nederland.

Onderzoek

In 2006 bleken Rotterdammers relatief ongezonder te zijn door het rapport ‘Gezond in de stad’. Naar aanleiding daarvan vroeg de gemeenteraad om meer onderzoek naar de oorzaken.

Het Erasmus MC voerde dat vervolgens uit. De gemeente en de GGD bekijken wat ze met de onderzoeksresultaten gaan doen.

Ventilatiesysteem

Volgens de onderzoeker kunnen Rotterdammers in huis beter een ventilatiesysteem gebruiken dan een raam openzetten. Verder zou men gezonder moeten gaan eten en meer moeten gaan bewegen.

Acties

Een woordvoerster van de gemeente Rotterdam laat weten: “Dit is een mooi onderzoek om onze acties voor het verbeteren van de gezondheid nog gerichter te doen en misschien wel te intensiveren. In het huidige collegeprogramma staat al dat we de gezondheid van de Rotterdammers zo snel mogelijk op hetzelfde peil willen krijgen als dat van de rest van de Nederlanders. We zijn er dan ook al hard mee bezig.”

In maart heeft de gemeente een vollediger beeld van de gezondheid van de Rotterdammers. Dan zal het onderwerp ook besproken worden in de gemeenteraadsvergadering.

Milieudefensie

Milieudefensie verwacht dat de levensduur van Rotterdammers er de komende tijd niet beter op zal worden, gezien de komst van de Tweede Maasvlakte.

Een woordvoerder van de milieuorganisatie verwacht dat het vervoer door de komst van het nieuwe industriegebied zeer sterk zal toenemen. Daardoor zal de uitstoot van CO2 en fijnstof alleen maar toenemen.

De Tweede Maasvlakte moet klaar zijn in 2033. Als alles doorgaat, is het aantal goederen dat vervoerd wordt dan toegenomen met 43 procent.

De woordvoerder noemt de acties die de gemeente Rotterdam neemt om de uitstoot van de stoffen te verminderen “dweilen met de kraan open”. Volgens hem hebben andere steden veel betere methodes om het milieu en daarmee de volksgezondheid te verbeteren.

bron: nu.nl

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen