Home Nieuws Test meet dubbel zoveel fijn stof in auto als op fiets
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Test meet dubbel zoveel fijn stof in auto als op fiets

Test meet dubbel zoveel fijn stof in auto als op fiets

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) heeft onlangs tijdens een test dubbel zoveel ultrafijn stof gemeten in een auto op de autosnelweg, dan op een fiets die in de Brusselse Wetstraat reed.

De onderzoekers van VITO monteerden hun meettoestellen op een fiets en lieten die rijden in de buurt van hun centrum in Mol, in de Brusselse Wetstraat en de Jozef II-straat, die daarmee parallel loopt maar minder druk is. Ze lieten hun toestellen ook meten in de wagen op de autosnelweg, bij vlot verkeer.

De resultaten zijn opmerkelijk. In Mol registreerden de wetenschappers op een fiets 5.000 deeltjes per kubieke centimeter. In de Jozef II-straat was dat al tussen de 20 en de 30.000 deeltjes. In de Wetstraat steeg dat tot 30 - 50.000, met pieken tot 250.000 als er een bus voorbijreed. Op de autosnelweg en in de wagen werden gemiddeld 100.000 deeltjes gemeten.

Het VITO benadrukt dat het slechts om een eerste test gaat en dat er nog heel wat verder onderzoek nodig is. ‘We mogen zeker nog niet veralgemenen’, zegt Rudi Torfs van VITO. ‘Maar andere metingen lijken toch te wijzen op een tendens.’

De testen van VITO maken deel uit van grootschalig onderzoek naar de verbanden tussen volksgezondheid en fiets, dat maandag werd voorgesteld.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen