Home Luchtkwaliteit Airconditioning Tips voor airconditioner kopen Airco koelvermogen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Tips voor airconditioner kopen Airco koelvermogen

Airco Tips Advies Informatie

Airconditioners kopen

De keuze van een airconditioner is afhankelijk van de specifieke kenmerken van de ruimte die gekoeld moet worden (ligging, bouwwijze, blootstelling aan zon, aantal personen, et cetera). Deze variabelen samen bepalen het benodigde koelvermogen van een airconditioner. Dit moet voor elke ruimte apart bepaald worden.

Koelvermogen van airconditioners BTU Watt KW

Er geldt een eenvoudige vuistregel dat u voor het koelen van een ruimte 30 à 50 Watt koelvermogen per kubieke meter nodig heeft. Koelvermogen wordt normaliter in Watt uitgedrukt. Bijvoorbeeld 2000 Watt of 2 kiloWatt (kw). Het koelvermogen wordt soms ook gemeten in BTU/uur (British Thermal Units). 1 Watt is daarbij gelijk aan 3,4121 BTU. Dus 2000 Watt koelvermogen is hetzelfde als ruim 6800 btu.

N.B. 1 BTU komt overeen met de hoeveelheid warmte welke benodigd is om 1 pound (0,45 kg) water 1 graad Fahrenheit (0,56°C) in temperatuur te doen stijgen.

Koelvermogen van een airco, waarvan is de capaciteit van een airconditioner afhankelijk?

Tijdens het kopen van een airconditioner dient u het benodigde koelvermogen van de airco na te gaan. De exacte bepaling van het koelvermogen dat uw (mobiele) airconditioner nodig heeft is echter een gecompliceerd gebeuren. In de praktijk hanteert men veelal de vuistregel van 40 Watt per kubieke meter en past deze naar boven of beneden aan naargelang de omstandigheden.

Andere omstandigheden die het koelvermogen - dat u nodigt heeft - beïnvloeden zijn divers. Elke ruimte is immers verschillend. Een zolder heeft meer koelvermogen nodig dan een kelder. Andere factoren voor de benodigde capaciteit van airconditioning zijn:

  • Aantal personen aanwezig in de ruimte en het werk dat ze verrichten (reken op minimaal 150 Watt per persoon per uur)
  • Oriëntatie van de vensters: de oriëntatie (bijvoorbeeld een zuidelijke ligging) van de ruimte heeft een belangrijke invloed op de berekening van het koelvermogen. De stralingswarmte door een venstervlak verschilt naargelang de windrichting. Zo heeft een zuidelijke ligging de meeste stralingswarmte rond de middag.
  • Soort beglazing: zijn de ramen van enkel of dubbel glas. Is het zonnewerend of reflecterend glas?
  • Zonnewering: een zonnewering levert een aanzienlijke bijdrage aan de stralingsvermindering. Een zonnestore of zonnescherm buiten, vermindert de warmtepenetratie met 75%, zonneblinden, rolluiken of gordijnen verminderen de straling met 35%.
  • Kleur van onderdelen zoals muren, deur, vloer, ramen, plafond. Donker metselwerk zal meer warmte absorberen dan witgeverfde gevels die zonlicht weerkaatsen.
  • Warmtebronnen ofwel hoeveel elektrische apparaten bevinden er zich in de kamer? Denk aan computers e.d.
  • Aantal ramen en deuren in de ruimte en de grootte daarvan.
  • Dak en plafonds: hoe zijn deze geïsoleerd en is er een verdieping of plat dak erboven.
  • Ventilatie: natuurlijke luchtverversing of geforceerde ventilatie of anders.

AirSain voor een uitgebreid assortiment airconditioners. Eenvoudig en snel uw airconditioner kopen!

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen