Home Luchtkwaliteit Vochtprobleem Vocht in badkamer
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Vocht in badkamer

AirSain voor uw badkamer ontvochtiger!

Vocht verwijderen uit badkamer door ontvochtiging

Een vochtige badkamer is geen ontspannende ruimte. Een luchtontvochtiger verwijdert het overtollige vocht in de badkamer. Afhankelijk van de capaciteit van de ontvochtiger wordt dagelijks een grote hoeveelheid vocht uit de badkamer verwijderd. Een luchtontvochtiger is een goede oplossing voor langslepende vochtproblemen in de badkamer. Hoe langer het vocht in de badkamer inwerkt op muren en plafonds, hoe groter de vochtschade. AirSain is leverancier van compacte luchtontvochtigers voor het ontvochtigen van badkamers. Een dergelijke luchtontvochtiger heeft geringe afmetingen maar beschikt over voldoende droogcapaciteit om vocht in de badkamer effectief te verwijderen. Voor een volledig overzicht van luchtontvochtigers voor gebruik in huis zie: ontvochtigers.

Oorzaken van te veel vocht in de badkamer

Een badkamer is een zogenaamde natte ruimte in huis. Een natte ruimte wordt intensief blootgesteld aan de inwerking van vocht. In de badkamer komt het meeste vocht in huis vrij. Tijdens douchen en het nemen van een bad verdampt een grote hoeveelheid vocht in de lucht. De warme waterdamp condenseert op koude oppervlakken in de badkamer. Deze condensvorming op muren en plafonds veroorzaakt aantasting door vocht. Vooral in de directe omgeving van een douche of bad zijn de vochtproblemen het grootst. Ook door rechtstreeks contact met water ontstaan vochtproblemen. Kitnaden en tegelranden kleuren zwart door langdurige inwerking van vocht. Voor het behouden van een kwalitatieve badkamer is het belangrijk om vocht zo snel mogelijk te verwijderen. Indien de luchtvochtigheid in de badkamer te hoog blijft zijn forse vochtproblemen onvermijdbaar.

Vochtproblemen in de badkamer: schimmels, vochtplekken, muffe geuren

Door vorming van condens in de badkamer worden wanden, vloeren en plafonds aangetast door vocht. Vooral stucwerk wordt sterk aangetast door vocht. Het stucwerk wordt na verloop van tijd zo week dat het in brokstukjes van de muur loslaat. Vochtplekken op muren en plafonds doen afbreuk aan de frisse ruimte dat de badkamer zou moeten zijn. Bij onvoldoende vocht verwijderen uit de badkamer worden vochtplekken steeds groter. Na langdurige inwerking van vocht zijn wanden en plafonds niet langer oppervlakkig te repareren. Door vochtschade kan een structurele reparatie met hoge kosten het gevolg zijn.

De zwarte schimmelplekken zijn niet alleen lelijk, maar vormen ook een risico voor de gezondheid. Schimmels in de badkamer zijn slecht voor de luchtwegen. Allergie en astma verergeren in een ruimte met forse schimmelgroei. Door de groei van schimmels en bacteriën ontstaat bovendien een onprettige, muffe geur in de badkamer en de rest van het huis. De onaangename geur is te vergelijken met de geur van een vochtige kelder of vochtige schuur.

Door teveel vocht in de badkamer ontstaat ook houtrot en corrosie. Houtwerk zoals raamkozijnen en deuren lopen schade op door voortdurende inwerking van vocht. Corrosie van radiatoren en leidingen is eveneens een teken van teveel vocht in de badkamer. Teveel vocht in de badkamer is eenvoudig te herkennen aan de vorming van condens op spiegels, ramen en tegelwanden. Als vocht onvoldoende uit de badkamer wordt verwijderd, is het als waterdruppels op deze materialen zichtbaar. Op de koude oppervlakken condenseert het waterdamp dat in de lucht aanwezig is. Een hoge luchtvochtigheid in de badkamer veroorzaakt veel condens. Dit condens is een belangrijke veroorzaker van vochtschade in de badkamer.

Een badkamer of doucheruimte ontvochtigen

Als ventilatiemogelijkheden in een badkamer ontoereikend zijn - dit is het geval bij schimmelgroei en condensvorming - dient u het vocht mechanisch te verwijderen. Een luchtontvochtiger zorgt voor krachtige droging van uw badkamer. Een kleine overcapaciteit van de ontvochtiger is wenselijk om een badkamer voldoende te drogen. Vocht verwijderen in een badkamer is belangrijk voor het behouden van een hygiënische ruimte. Geen groei van schimmels, vochtplekken en muffe geuren maar een comfortabele badkamer met optimale hygiëne!

Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Welke ontvochtiger is geschikt?

Voor snel vergelijken van ontvochtigers zie: overzicht luchtontvochtigers. Natuurlijk kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met een deskundige medewerker van AirSain. Stel uw vraag per mail: info@airsain.nl of bel met AirSain: 0497 - 512164(NL) of 011-515389 (BE). Onze medewerkers helpen u bij het kiezen van de ideale ontvochtiger voor uw specifieke toepassing.

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen