Home Luchtkwaliteit Huis Vocht in huis oorzaak en wat nu
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Vocht in huis oorzaak en wat nu

Wat te doen met een vochtig huis?

Hoe komt vocht in huis?

Wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid in uw woning heeft dit vaak meerdere oorzaken. Op de eerste plaats wordt de luchtvochtigheid in huis voor een belangrijk deel door de weersomstandigheden bepaald. Als het buiten vochtig en warm is, zal de vochtigheidsgraad binnen ook stijgen.

Ook de ligging van de woning is bepalend voor de hoeveelheid vocht in huis. Een woning nabij bossen, grachten of andere waterrijke gebieden is doorgaans vochtiger dan andere woningen. Daarnaast speelt de constructie van het huis een belangrijke rol bij de vochtigheidsgraad van het binnenklimaat. In een goed geïsoleerd huis meet men vaak een lagere luchtvochtigheid dan in een huis zonder spouwmuurisolatie en met enkelglas ramen.

Bij een slechte staat van onderhoud treedt mogelijk ook vocht de woning binnen. Lekke kelders, slecht gevoegde muren, lekke daken, lekkages in waterleidingen of afvoerleidingen. Het zijn mogelijke veroorzakers van vochtoverlast in huis.

Vocht in huis door U als bewoner

Ook U als bewoner heeft invloed op de luchtvochtigheid in huis. Voldoende ventileren is belangrijk om vochtigheid in huis tegen te gaan. Vooral tijdens douchen of het nemen van een bad is afvoer van vocht belangrijk. Het vocht in de badkamer verspreidt zich door de woning als het niet direct afgevoerd wordt via het badkamerraam of door een badkamerventilator.

Vocht in huis door nat wasgoed

Uw stookgedrag is ook mede bepalend voor de hoeveelheid vocht in huis. In een koude kamer zal het vochtgehalte hoger zijn dan in een kamer die regelmatig verwarmd wordt. Hoe droogt U het wasgoed? Hangt U de was buiten, gebruikt U een wasdroger of hangt U het natte wasgoed in huis te drogen? Door het drogen van wasgoed in huis stijgt de luchtvochtigheid eveneens.

Problemen door vocht in huis

Te veel vocht in huis veroorzaakt in korte tijd vochtproblemen. De problemen zijn aanvankelijk klein, maar nemen zeer snel in ernst toe. Mogelijke problemen in een vochtig huis zijn:

  • Schimmel op muren en plafonds
  • Beschadigingen aan houten vloeren, parketvloeren: bol staan door uitzetting
  • Behang en stucwerk dat loslaat
  • Loslatend voegwerk
  • Vochtplekken: vochtige muren
  • Houtrot: kozijnen, vloeren, plafonds, deuren
  • Beslagen ramen: condensatie
  • Muffe lucht in huis: vochtgeuren
  • Overlast door insecten: pissebedden, zilvervisjes

De schimmels bedreigen in ernstige mate de luchtkwaliteit in huis. U moet schimmelgroei dan ook zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Mensen met huisstofmijtallergie zijn ook gebaat bij een droog binnenmilieu. De miniscule spinnetjes gedijen immers beter in een vochtig huis dan in een woning met een lage luchtvochtigheid.

Overmatig vocht in huis ziet U ook terug op uw energierekening. Vochtige muren isoleren slecht waardoor warmteverlies optreedt. Naast de hinderlijke vochtproblemen wordt U in een vochtig huis dus geconfronteerd met hoge stookkosten.

Vocht in huis wat te doen?

Vanzelfsprekend heeft U geen invloed op de weersomstandigheden en kunt U de ligging van uw woning niet wijzigen. Wel kunt U maatregelen nemen om het vrijkomen van vocht in huis te beperken. Extra ventileren, kamers licht verwarmen, wasgoed buiten drogen of in een wasdroger drogen, kort douchen en de doucheruimte na gebruik droog maken. Het zijn handelingen waarmee U het vrijkomen van vocht in huis beperkt.

Lucht ontvochtigen in een vochtig huis

In de meeste woningen met vochtproblemen is de vochtigheidsgraad dermate hoog dat enkel lucht ontvochtigen een passende oplossing is. Een luchtontvochtiger verlaagt direct de luchtvochtigheid en verwijdert condensvocht. Een mobiele ontvochtiger is geschikt voor luchtontvochtiging in diverse ruimten in huis.

Voor ontvochtiging van een onverwarmde ruimte zoals een garage, schuur of berging kunt U het best een adsorptiedroger inzetten. Voor alle andere ruimten van een woning is een condensatie ontvochtiger de beste oplossing. Een luchtontvochtiger met hygrostaat schakelt zichzelf uit als de ingestelde luchtvochtigheid bereikt is.

AirSain voor oplossingen bij vochtproblemen

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen