20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen
Home Vochtprobleem Vochtbeheersing in musea met Fral luchtontvochtigers
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Vochtbeheersing in musea met Fral luchtontvochtigers

Luchtvochtigheid in museum verlagen

Voor het verkrijgen van een optimale luchtkwaliteit in musea is vochtbeheersing zeer belangrijk. Een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt aantasting van kostbare museumstukken door onder andere inwerking van schimmels en condensvocht. Voorwerpen van metaal worden aangetast door corrosie. Ook de fraaie expositieruimte ondervindt vochtschade bij een hoge luchtvochtigheid. Houtwerk raakt beschadigd en vertoont sporen van houtrot. Pleisterwanden en historische schilderwerken worden aangetast door langdurige blootstelling aan vochtige lucht.

De klimaatomstandigheden in opslagruimten en archiefruimten zijn doorgaans slechter dan de omstandigheden in expositieruimten. Een opslagruimte bevindt zich vaak ondergronds waar in veel gevallen een hoge luchtvochtigheid wordt gemeten.

Voor het verkrijgen én behouden van optimale klimaatomstandigheden in musea is ontvochtiging vaak vereist. Waardevolle collecties verdienen adequate bescherming tegen vocht.

Waardevolle museumstukken beschermen tegen vocht

Een groot aantal museumstukken zijn vervaardigd van natuurlijke materialen zoals hout, textiel, leer en papier. Deze materialen worden bij langdurige blootstelling aan vocht sterk aangetast waardoor de oorspronkelijke kwaliteit niet behouden blijft. Schilderijen, boekwerken, fotografisch materiaal, canvas doeken, kostuums, meubelstukken, historische gereedschappen, antiek, allemaal duurzame voorwerpen die beschermt dienen te worden tegen de inwerking van vocht en aantasting door schimmels. Het beheersen van de luchtvochtigheid voorkomt permanente schade aan expositiestukken en expositiematerialen.

Het ontstaan van vochtige lucht in musea kan diverse oorzaken hebben. Met name historische gebouwen zijn doorgaans slecht geïsoleerd waardoor condensvocht vrij spel heeft. Onvoldoende ventilatie en verborgen lekkages brengen veel vocht in het binnenklimaat. Het onderhoud aan gebouwen, bijgebouwen, opslagruimten en archiefruimten moet van hoog niveau zijn om vochtige omstandigheden te voorkomen.

Luchtontvochtiging in musea

Voor kwalitatieve luchtontvochtiging in musea biedt AirSain tal van mogelijkheden. Het assortiment Fral luchtontvochtigers omvat vaste ontvochtigers met uiteenlopende capaciteiten voor permanente ontvochtiging. Omdat een museum in veel gevallen bestaat uit een aaneenschakeling van meerdere kleine ruimten wordt vaak gekozen voor het plaatsen van enkele verplaatsbare ontvochtigers.

Volgende luchtontvochtigers worden veelvuldig ingezet voor vochtbeheersing in musea:

  • Fral Comfort 26
  • Fral Comfort 32

Beide ontvochtigers zijn compact en hebben een elegante vormgeving. De maximale capaciteit voor ontvochtiging bedraagt respectievelijk 26 liter per dag en 32 liter per dag. Deze droogcapaciteiten zijn doorgaans voldoende voor vochtbeheersing in ruimten met afmetingen tot respectievelijk 130m2 en 150m2. De krachtige ontvochtigers zijn uitgerust met een hygrostaat voor automatisch ontvochtigen. Als de gewenste luchtvochtigheid bereikt is, schakelen de ontvochtigers zichzelf uit. Indien het vochtgehalte van de lucht opnieuw te hoog wordt, starten de luchtontvochtigers direct weer met ontvochtigen. De verrijdbare ontvochtigers Fral Comfort 26 en Fral Comfort 32 zijn voorzien van een duurzame metalen behuizing.

AirSain voor klimaatbeheering in musea

Voor het verkrijgen en behouden van ideale klimaatomstandigheden biedt AirSain tal van mogelijkheden. Een zeer uitgebreid assortiment ontvochtigers en jarenlange ervaring in luchtontvochtiging staan garant voor succesvolle vochtbeheersing. Voor extra informatie en advies over klimaatbeheersing in uw expositieruimte, opslagruimte en archiefruimte belt u vrijblijvend met AirSain, tel: 0497 - 512164 (NL). Wij geven advies voor ontvochtiging op maat!

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen

AirSain voor gezonde lucht

AirSain biedt oplossingen voor een breed scala aan problemen op het gebied van binnenluchtkwaliteit.
“Snel bestellen en zeer snel geleverd!”
Irma
“Telefonisch zeer goed advies gekregen. Dank!”
Peter
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies