Home Luchtkwaliteit Huis Vochtprobleem bestrijden Vocht Schimmels Condens
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Vochtprobleem bestrijden Vocht Schimmels Condens

AirSain, oplossingen voor vochtproblemen!

Vochtbestrijding, overlast door vocht aanpakken

Gezonde lucht in huis zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Helaas is dit niet zo vanwege vochtproblemen in huis. Langdurige vochtproblemen zorgen voor een slechte luchtkwaliteit in huis. Schimmelgroei op muren en plafonds, maar ook schimmels die in de lucht zweven vormen een bedreiging voor de gezondheid.

Vooral oude, slecht geïsoleerde huizen hebben vaak te maken met vochtproblemen. Door onvoldoende isolatie treedt vochtige lucht aan alle kanten de woning binnen. Tijdens warmstoken van de woning verdwijnt de warmte snel naar buiten door dezelfde kieren en gaten. De vochtproblemen in huis verergeren doordat het huis nooit voldoende drooggestookt kan worden.

Vochtprobleem verhelpen, start met vocht meten

Een vochtprobleem is na enige tijd zichtbaar als vochtplek, schimmelplek of rotting aan onder andere houten materialen. Deze situatie wil natuurlijk iedereen voorkomen. Om een vochtprobleem op tijd te signaleren is het verstandig om in huis vocht te meten. Het meten van de vochtigheid geeft inzicht in de relatieve vochtigheid die in huis heerst. Bij een hoge vochtigheid ontstaan snel vochtproblemen. Een vochtprobleem ontstaat doorgaans als de waarde voor de vochtigheid in huis gedurende langere tijd boven 65% vocht ligt.

Hygrometer voor meten vocht in lucht en materialen

Vocht meten is eenvoudig. Een hygrometer geeft het hele jaar door elke dag de juiste waarde aan voor de vochtigheid in huis. De hygrometer geeft u inzicht in de vochtigheid in huis tijdens elk seizoen. U ziet waarschijnlijk dat het vochtgehalte van de lucht in de zomer en herfst in huis het hoogst is. Dit geldt tenminste als de vochtigheid in huis enkel veroorzaakt wordt door de weersomstandigheden.

Te veel vocht, luchtontvochtigers voor vochtbestrijding

Vaak is echter ook één of meerdere andere factoren in huis aanwezig waardoor een hoge vochtigheid ontstaat. Slechte ventilatie kan leiden tot grote vochtproblemen. Een vochtig woongebied zoals een polder, veengebied, bosgebied of ander waterrijk gebied zorgt het hele jaar door voor een hoge luchtvochtigheid in huis. Om een vochtprobleem in dat geval de baas te worden, is het belangrijk om het gehele jaar de vochtigheid in huis te meten met een hygrometer en zo nodig het overtollige vocht af te voeren met een luchtontvochtiger.

Welke soorten ontvochtigers zijn er?:

 

Wordt het vochtprobleem veroorzaakt door enkel de weersinvloeden of is er meer aan de hand? Vochtigheid meten in huis loont! Door tijdig in te grijpen zorgt u ervoor dat geen onomkeerbare schade aan het huis en de materialen ontstaat. Immers als u weet dat u een vochtprobleem in huis heeft, kunt u het direct krachtig bestrijden door het inzetten van een luchtontvochtiger.

Vochtproblemen zoals condens en schimmels niet alleen met luchtontvochtiging bestrijden

Naast deze directe vorm van ontvochtiging is het ook zinvol om te kijken of structurele oplossingen mogelijk zijn. Afhankelijk van de locatie van het huis kunnen vochtproblemen wellicht worden voorkomen door isolatie, plaatsing van HR-ramen enz. Deze acties voorkomen condensatie van vocht in huis. Condensatie wijst op een te hoge vochtigheid van de lucht. Bij dit hoge vochtgehalte kan de lucht niet meer vocht in zich opnemen. Het overtollige vocht condenseert op alle materialen in huis. Vooral houten materialen zoals kozijnen rotten hierdoor. Zachte materialen zoals gestoffeerde meubelen, vloerbedekking, gordijnen en beddengoed nemen eenvoudig vocht op waardoor deze materialen zeer muf gaan ruiken.

Vocht meten en starten met ontvochtiging

Blijf vochtproblemen in huis de baas! Voorkom liever nog een vochtprobleem in huis! Door het meten van de vochtigheid wordt u zich bewust van de relatieve luchtvochtigheid in huis. Als u weet dat de vochtigheid vaak te hoog is, kunt u eenvoudig actie ondernemen door het inzetten van een luchtontvochtiger. Airsain ondersteunt u in de strijd tegen het vocht!

Meer lezen over vocht bestrijden en ontvochtiging?

Vochtproblemen verhelpen?

AirSain voor ontvochtigers!

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen