Home Luchtkwaliteit Vochtprobleem Vochtproblemen oplossen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Vochtproblemen oplossen

AIRSAIN VOOR UW LUCHTONTVOCHTIGER!

Vochtproblemen

Milde winter, veel vocht

Op een aantal weken strenge vorst na, kijken we terug op een milde winter. Geen langdurige koude periode maar relatief hoge temperaturen in december en januari. In een milde winter is het binnenklimaat erg vochtig. De verwarming wordt minder gebruikt en de luchtvochtigheid is hoog. Door het hoge vochtgehalte in huis ontstaan uiteenlopende vochtproblemen. Deze vochtproblemen zijn intensiever na een lange, vochtige periode.

Tijdens de koude weken met strenge vocht daalt de luchtvochtigheid in huis snel. Deze koude periode was deze winter echter van korte duur. Inmiddels hebben we weer te maken met vochtige omstandigheden. Temperaturen boven het vriespunt en regelmatig een fikse regenbui.

Problemen met vocht in huis oplossen

Is uw woning ook vochtig? Zijn één of meerdere ruimtes in huis vochtig? het is raadzaam om tijdig te starten met luchtontvochtiging. Door de hoge luchtvochtigheid in huis bevat de lucht veel vocht. Muren, vloeren, plafonds en meubelen nemen het vocht uit de lucht op zodat het vochtgehalte in deze materialen toeneemt.

Bij langdurige opname van vocht uit de lucht ontstaan de bekende vochtproblemen in huis: schimmel, condensatie, vochtplekken en muffe geuren. Ook insecten als zilvervisjes en pissebedden voelen zich thuis in een vochtige woning. In een gestoffeerde woning ruikt vloerbedekking muf door een combinatie van vocht en opgehoopt stof. Vloerbedekking dat regelmatig wordt gereinigd met een stofzuiger bevat nog steeds veel huisstof in tegenstelling tot wat men vaak denkt.

Ook door de aanwezigheid van schimmel ruikt het huis niet fris. Schimmel in huis is bovendien slecht voor de gezondheid. Irritatie van de luchtwegen, benauwdheid en allergie verergeren in een woning met een slechte luchtkwaliteit. Door het verlagen van de luchtvochtigheid krijgt schimmel geen kans om te groeien op muren, plafonds en vloeren. De woning blijft fris en gezond.

Vochtproblemen door een slechte constructie

Te veel vocht in huis kan ook het gevolg zijn van slechte ventilatie. het vocht wordt onvoldoende naar buiten afgevoerd. Vooral in een badkamer is dit een belangrijke oorzaak van vochtproblemen.

Een vochtige kelder kan ontstaan door het ontbreken van voldoende waterdichtheid. Poreuze wanden en lekkage bij de overgang tussen de vloer en de wanden is een vaak voorkomende oorzaak van problemen met vocht in kelders.

Een hoog grondwaterpeil veroorzaakt vochtproblemen in een kruipruimte. Door onvoldoende ventilatie van de kruipruimte kan het vocht niet weg. Als het vochtgehalte te lang verhoogd is, trekt het vocht in de constructie van het huis. Vochtige muren door optrekkend vocht, aantasting van houten vloeren en steunbalken door houtrot. Als gevolg van een vochtige kruipruimte kunnen aanzienlijke vochtproblemen in huis ontstaan.

Een vochtige muur kan bijvoorbeeld ontstaan door de inwerking van doorslaand vocht. Vooral muren aan de regenkant van het huis zijn vaak vochtig. als de muur langdurig aan vocht blootgesteld is, migreert het vocht door de muur in de woning. Vochtplekken op de muur en een hoge luchtvochtigheid in huis zijn het gevolg van dit doorslaand vocht.

Luchtontvochtiging voorkomt vochtproblemen

Als de luchtvochtigheid in huis regelmatig te hoog is, loont het de moeite om een luchtontvochtiger te plaatsen. Effectief vocht verwijderen voorkomt niet alleen vochtproblemen maar draagt ook bij aan lagere stookkosten. Het verwarmen van een droog huis vraagt minder energie dan het verwarmen van een vochtig huis.

Voor het ontvochtigen van een kleine ruimte in huis volstaat doorgaans een kleine luchtontvochtiger. Voorbeelden van kleine ontvochtigers voor gebruik in huis zijn: Meaco 10L, Gree GDN20, Meaco 20L, Fral MiniDry, Fral Drybasic.

Voor het ontvochtigen van een woonkamer met gemiddelde afmetingen dient de ontvochtiger een hogere capaciteit te bezitten. Voorbeelden zijn: Fral FlipperDry 300, Fral FlipperDry 400, Fral Comfort 26, Delonghi DD30P, Fral Comfort 32.

Om vochtproblemen optimaal te bestrijden kiest u het best voor een luchtontvochtiger met een kleine overcapaciteit. Zo bent u ook onder de meest vochtige omstandigheden gegarandeerd van een aangenaam droog binnenklimaat. De ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt 40 - 55%. Verlaag de luchtvochtigheid niet beneden 40%. Te veel vocht in huis is niet goed, maar te weinig ook niet. Indien u hulp wenst bij het kiezen van de juiste ontvochtiger neemt u vrijblijvend contact op met een deskundige medewerker van AirSain: 0497 - 512164 (NL) of 011-515389 (BE).

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen