Woorden met b
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
Over Airsain
Contact
VacaturesHome
Woordenboek
B


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter B

Badkamer hygrostaat

Badkamerventilatoren zijn in veel gevallen voorzien van een hygrostaat. De luchtvochtigheidsmeter schakelt de ventilator aan als de luchtvochtigheid in de badkamer tot boven de ingestelde waarde stijgt. In de badkamer kan een hygrostaat ook eenvoudig worden aangesloten op een luchtontvochtiger. Als er te veel vocht in de lucht aanwezig is, wordt de ontvochtiger automatisch ingeschakeld. Het vocht wordt door de ontvochtiger direct uit de badkamer verwijderd. Een ontvochtiger met ingebouwde hygrostaat is ideaal voor het ontvochtigen van een badkamer. Voor automatisch ontvochtigen is in dat geval geen losse hygrostaat vereist. Bij een lage luchtvochtigheid krijgen schimmels geen kans te groeien en blijven de muren in de badkamer vrij van vochtplekken. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Badkamer ontvochtiger

Luchtontvochtiger voor het verwijderen van vocht uit een badkamer. Een badkamerontvochtiger is compact een heeft een fraaie vormgeving. In een gemiddelde badkamer volstaat het gebruik van een kleine ontvochtiger. Het vocht dat tijdens douchen of het nemen van een bad in de lucht vrijkomt, wordt direct verwijderd. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Badkamerventilator

Badkamerventilatoren zijn kleine ventilatoren die in een muur of het plafond van een badkamer worden gemonteerd. Tijdens het douchen zuigt de badkamerventilator vochtige lucht naar buiten zodat er minder condens gevormd wordt op tegelwanden en spiegels. Als er geen badkamerventilator aanwezig is, of de werking van de ventilator is onvoldoende, dan biedt een luchtontvochtiger uitkomst. Voor een badkamer volstaat al een kleine ontvochtiger voor het afvoeren van het vocht dat vrijkomt tijdens douchen en het nemen van een bad. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Bakluchtjes

Bakluchtjes zijn de geuren die tijdens het bakken vrijkomen. Bakgeuren zijn intensieve geuren, die geruime tijd na het bakken nog te ruiken zijn. Vooral bakluchtjes na frituren blijven lang in huis aanwezig. Voor effectieve verwijdering van geuren, waaronder bakgeuren, zijn er diverse luchtreinigers verkrijgbaar.

Barometer

Een barometer is een meetinstrument waarmee de luchtdruk gemeten wordt. Barometers zijn verkrijgbaar als losse analoge luchtdrukmeters of geïntegreerd in analoge en digitale weerstations. Barometers geven een indicatie van de weersverwachting. Veranderingen van het weer zijn op barometers zichtbaar. Een lage luchtdruk wijst op slechte weersomstandigheden. Een hoge luchtdruk is een voorbode voor goede weersomstandigheden.
Links: Fischer

Barometer analoog

Een analoge barometer geeft de luchtdruk weer via een wijzer en een wijzerplaat. Analoge barometers hebben een mooie, nostalgische uitstraling.

Barometer digitaal

Een digitale barometer is meestal onderdeel van een digitaal weerstation. Het aantal millibar luchtdruk wordt op een display getoond. De digitale barometer is vaak gekoppeld aan een weersvoorspeller in hetzelfde digitale weerstation.

Bedompte lucht

Benauwde lucht met vaak een nare geur. Bedompte lucht in het binnenklimaat ontstaat wanneer er onvoldoende ventilatiemogelijkheden in de ruimte aanwezig zijn. Als de luchtvochtigheid in het binnenklimaat te hoog is, ontstaat schimmelgroei en vinden er rottingsprocessen plaats. Dit heeft een bedompte, muffe lucht tot gevolg. Ook lucht met een hoog gehalte CO2 wordt als bedompt ervaren. Dit is meestal het geval in ruimten waarin zich veel mensen bevinden zoals bijvoorbeeld in een klaslokaal of op een kantoorverdieping.

Behang en vocht

Onder vochtige omstandigheden raakt een fraaie behangwand beschadigd. Indien muren vochtig zijn, of als de luchtvochtigheid te hoog is, hecht de lijmlaag van het behang niet langer. Behangstroken laten aan de bovenzijde los en krullen naar beneden. Ook op de hoeken van de stroken laat het behang los. Wanneer de luchtvochtigheid gedurende een lange periode te hoog is, neemt het behangpapier te veel vocht op waardoor de lijmlaag loslaat. Een luchtontvochtiger verlaagt de relatieve luchtvochtigheid in huis en beschermt daarmee de behangwand. Voordat een muur opnieuw wordt behangen, moet deze voldoende droog zijn.

BelleAir

Merknaam van o.a. luchtverfrissers. BelleAir luchtverfrissers zijn ideaal voor gebruik in toiletruimten. Bijvoorbeeld een programmeerbare luchtverfrisser met bewegingssensor voor automatische luchtverfrissing.

Benzeen

Benzeen in de buitenlucht is voor een belangrijk deel afkomstig van gemotoriseerd verkeer. Maar ook in de binnenlucht worden in een aantal gevallen verhoogde concentraties benzeen gemeten. Benzeen in huis kan vrijkomen uit vloerbedekking, matrassen, kussens, gordijnen, verf en afwerkingsmaterialen. Voldoende ventilatie en effectieve luchtreiniging beperkt de blootstelling aan vluchtige gifstoffen in het binnenmilieu. Benzeen behoort tot de VOC's: Vluchtige Organische Componenten.

Beslagen ramen

Een beslagen raam is een teken van een hoge luchtvochtigheid in huis. Het vocht dat als waterdamp in de binnenlucht aanwezig is condenseert op het koude raam. Als ramen voor een lange periode beslagen blijven ontstaan condensproblemen. Het condensvocht loopt van het raam af en blijft achter op het raamkozijn. Door inwerking van het vocht ontstaat na verloop van tijd schimmelgroei en houtrot.

Beste luchtbevochtiger

De beste luchtbevochtiger beschikt over een bevochtigingscapaciteit die toereikend is voor de inhoud van de ruimte waarin het apparaat geplaatst wordt. Verder dient u bij de keuze van de bevochtiger rekening te houden met uitdrogende omstandigheden in de ruimte zoals intensief gebruik van de verwarming. In dat geval is een kleine overcapaciteit van de luchtbevochtiger gewenst. Welk type luchtbevochtiger kunt u het beste kiezen? In grote lijnen kan men stellen dat een ultrasone luchtbevochtiger de luchtvochtigheid snel verhoogt en bovendien tot hoge waarden kan laten stijgen. Luchtwassers en koud water verdampers verhogen de luchtvochtigheid op natuurlijke wijze. Overbevochtiging is niet mogelijk met dit type luchtbevochtiger. Stoombevochtigers zijn vergelijkbaar met waterkokers. Door verhitting van water wordt waterdamp in de lucht gebracht. Bij het kiezen van de beste luchtbevochtiger spelen ook de kosten een rol. Men moet letten op de aanschafprijs, de kosten van eventuele toebehoren en tenslotte het energieverbruik. Uw leverancier helpt bij het kiezen van de ideale luchtbevochtiger indien u dat wenst.

Beste luchtontvochtiger

Wat de beste luchtontvochtiger is voor uw specifieke toepassing, is afhankelijk van factoren zoals: de grootte van de ruimte, gemiddelde temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte en aard van de ruimte (woonruimte of bedrijfsruimte). De beste luchtontvochtiger voor gebruik in huis is compact, makkelijk verplaatsbaar en voorzien van een fraaie afwerking. De beste luchtontvochtiger voor het verlagen van luchtvochtigheid in grote bedrijfsruimten en grote opslagruimten is doorgaans een vaste ontvochtiger met automatische waterafvoer. Voor kleinere bedrijfsruimten kiest men het best voor een mobiele luchtontvochtiger met robuuste omkasting. Natuurlijk geldt voor elke luchtontvochtiger dat het apparaat niet storingsgevoelig is en zeer weinig onderhoud nodig heeft.

Beste luchtreiniger

De beste luchtreiniger is dat model luchtreiniger dat alle verontreinigingen uit uw specifieke ruimte verwijderd. Daarom dient u bij aanschaf van een luchtreiniger na te gaan welke verontreinigingen het meest aanwezig zijn, bijvoorbeeld stof, rook, onaangename geuren, allergenen enzovoorts. Uw leverancier kan u de sterke punten noemen van de diverse luchtreinigers. Daarbij kunt u kiezen voor filter luchtreinigers of ionisatoren. De beste luchtreiniger voor uw situatie is wellicht uitgerust met een aantal functies zoals bevochtiging, plasma reiniging, UV reiniging of pollenprogramma.

Betonrot

Als de bewapening van beton door roest wordt aangetast noemt men dit beronrot. Door het roesten van de stalen draden gaat het beton barsten of brokkelt het zelfs af. Onderdelen van een constructie raken ernstig beschadigd bij het optreden van betonrot.

Betonstof

Betonstof komt vrij tijdens de productie en bewerking van beton en bij verwerking van puin. Het fijne stof zweeft in de lucht en wordt direct ingeademd in slecht geventileerde ruimten. Goede luchtafzuiging is belangrijk om blootstelling aan betonstof te beperken. Het stof op een betonnen vloer wordt ook betonstof genoemd.

Beurer

Beurer is de merknaam van o.a stoombevochtigers. Beurer is een Duitse fabrikant van producten voor gezondheid en wellness. Naast luchtbevochtigers en luchtwassers produceert het bedrijf o.a. bloeddrukmeters, bloedsuikermeters, weegschalem. thermometers, infraroodlampen en hartslagmeters.

Bevochtigen

Door het bevochtigen van lucht stijgt de luchtvochtigheid. Vooral bij droge lucht dient u de luchtvochtigheid te verhogen. Lucht bevochtigen kan plaatsvinden om een aangenaam, gezond binnenklimaat te verkrijgen. Bevochtiging wordt ook toegepast voor het verbeteren van opslagcondities, het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het verlagen van de statische elektriciteit in een binnenruimte. Voor bevochtiging in huis zijn er talrijke bevochtigers beschikbaar met uiteenlopende capaciteiten beschikbaar. Speciaal voor grote toepassingen is er keuze uit een groot aantal krachtige luchtbevochtigers met een hoge bevochtigingscapaciteit.

Bevochtigen lucht

Lucht bevochtigen is noodzakelijk om gezondheidsklachten en schade door droge lucht te voorkomen. Vanaf een relatieve vochtigheid van 40% en lager ontstaan de problemen in snel tempo. Geadviseerd wordt om te starten met luchtbevochtiging als de ruimte nog niet gortdroog is. Het kost dan immers minder moeite om de luchtvochtigheid weer op peil te krijgen als wanneer men wacht tot de luchtvochtigheid gedaalt is beneden 30% of zelfs 20%.

Bevochtiger

Apparaat voor het verhogen van de luchtvochtigheid in een ruimte. Verhoging van het vochtgehalte door het mechanisch verspreiden van vocht in een ruimte. Veel gebruikte bevochtigers zijn koudwaterverdampers, bevochtiger-luchtwassers, ultrasoonbevochtigers en stoombevochtigers.

Bevochtiger Luchtwasser

Een Bevochtiger-Luchtwasser bevochtigt de ruimte door natuurlijke verdamping van water. Droge lucht wordt gevoerd door een schijvenpakket dat in een waterbasin draait. Met deze wijze van bevochtigen wordt de lucht van vocht voorzien en tegelijkertijd gezuiverd van stofdeeltjes; de stofdeeltjes komen in het water terecht.

Bevochtiging

Het kunstmatig verhogen van het vochtgehalte of luchtvochtigheid. In het binnenklimaat voorkomt u met luchtbevochtiging problemen door droge lucht. Voor bevochtiging kunt u gebruik maken van diverse typen luchtbevochtigers: ultrasoon bevochtigers, luchtwassers, koud water verdampers, stoombevochtigers. Voor bevochtiging in huis volstaan doorgaans de kleinere luchtbevochtigers. Voor industriële / professionele bevochtiging worden luchtbevochtigers met een hogere bevochtigingscapaciteit ingezet.

Bevochtigingscapaciteit

Het vermogen dat een bevochtiger bezit om een ruimte te bevochtigen. Een ultrasone luchtbevochtiger bezit een hoge bevochtigingscapaciteit. In korte tijd wordt de luchtvochtigheid verhoogd. Speciaal voor bevochtiging in grote ruimtes zijn krachtige bevochtigers verkrijgbaar. Deze grote luchtbevochtigers zijn o.a. geschikt voor luchtbevochtiging in een grote woning, kantoor of museum. Voor het verhogen van de luchtvochtigheid in een kleine kamer volstaat een luchtbevochtiger met een kleinere bevochtigingscapaciteit.

Bevochtigingsfilter

Het bevochtigingsfilter is onderdeel van bepaalde typen luchtbevochtigers. Het bevochtigingsfilter neemt vocht op uit het interne waterreservoir van de bevochtiger. Een ventilator blaast voortdurend droge omgevingslucht door het bevochtigingsfilter. De droge lucht neemt het vocht op en wordt tenslotte opnieuw in de binnenruimte verspreid.

Bevochtigingsinstallatie

Er wordt onderscheid gemaakt tussen grote en kleine bevochtigingsinstallaties. Voor bevochtiging van bedrijfsruimten en optimaliseren van opslagcondities maakt men gebruik van uitgebreide bevochtigingsinstallaties. Dit type installatie bestaat uit een aantal technische onderdelen zoals waterbehandeling, een leidingstelsel en een verdeelsysteem. Een grote vochtinstallatie wordt o.a. toegepast bij de verwerking van hout, papier en tabak. Kleine bevochtigingsinstallaties zijn als stekkerklare oplossing verkrijgbaar. De compacte luchtbevochtigers zijn verplaatsbaar, maar bezitten desondanks een hoge bevochtigingscapaciteit.

Bevochtigingstechniek

Met bevochtigingstechniek bedoelt men de wijze waarop een luchtbevochtiger de ruimte van vocht voorziet. Bekende bevochtigingstechnieken zijn: ultrasoon bevochtigen, stoombevochtigen, luchtwassing en verdamping. Bij de aanschaf van een luchtbevochtiger dient men na te gaan wat de voordelen en nadelen van een bepaalde bevochtigingstechniek zijn.

Bijverwarming

Onder bijverwarming wordt verstaan: alle vormen van verwarming die gebruikt worden naast hoofdverwarming. In de meeste woningen dient de centrale verwarming (CV) als hoofdverwarming. Andere soorten hoofdverwarming zijn o.a. gaskachel, houtkachel en stadsverwarming. Als behoefte is aan extra warmte kunnen mobiele kachels worden bijgezet. Bekende soorten bijverwarming zijn: infrarood kachel, ventilatorkachel, keramische kachel, olieradiator. De voordelen van bijverwarming zijn: warmte in uw directe omgeving en eenvoudig te verplaatsen.

Binnenklimaat

Het binnenklimaat omvat de klimaatomstandigheden in een binnenruimte. Voor het verkrijgen van een optimaal binnenklimaat zijn diverse oplossingen beschikbaar. Voor het verbeteren van het binnenklimaat in woningen, kantoren, bedrijven, detailhandel, openbare gebouwen etc. zijn volgende oplossingen direct toe te passen: luchtbevochtiging, luchtontvochtiging, luchtreiniging, ionisatie, extra ventilatie. Diverse apparaten verbeteren het binnenklimaat in hoog tempo. De kwaliteit van het binnenklimaat wordt gemeten met meters voor luchtvochtigheid, temperatuur, CO, CO2, fijnstof.

Binnenklimaat kantoor

In kantoren is vaak sprake van een slecht binnenklimaat. Door intensief gebruik van de verwarming droogt de lucht sterk uit. Een lage luchtvochtigheid kan leiden tot oogirritatie, hoofdpijn, vermoeidheid en verminderde concentratie. Ook airco-systemen en klimaatbeheersing leiden mogelijk tot droge lucht in het kantoorgebouw. Printers en kopieerapparaten verspreiden hoge doseringen fijnstof in de lucht waardoor de luchtkwaliteit sterk verslechterd. Om deze reden moeten dergelijke apparaten bij intensief gebruik in een afzonderlijke ruimte worden geplaatst. Met de nodige aandacht voor het binnenklimaat is uw kantoorruimte een aangename werkplek.

Binnenklimaat meting

Metingen in het binnenklimaat laten zien hoe het met de luchtkwaliteit in een binnenruimte gesteld is. Voor gezonde en aangename binnenlucht dienen een aantal zaken op orde te zijn: temperatuur, luchtvochtigheid, luchtverversing, afwezigheid van verontreinigingen. Voor het verrichten van binnenklimaat metingen maakt men onder andere gebruik van thermometers, hygrometers, CO meters, CO2 meters, fijnstofmeters en ionenmeters.

Binnenklimaat onderzoek

Tijdens een binnenklimaat onderzoek worden een aantal metingen verricht, waaronder temperatuur, luchtvochtigheid, hoeveelheid ventilatie en aanwezigheid van eventuele verontreinigingen en schadelijke gassen. Een binnenklimaat onderzoek wordt ingesteld bij het vermoeden van een slechte luchtkwaliteit in huis.

Binnenklimaat techniek

Het begrip binnenklimaat techniek omschrijft alle facetten die te maken hebben met het conditioneren van het binnenklimaat. Ventilatie, verwarming, airconditioning, luchtbevochtiging, luchtontvochtiging, luchtreiniging. Het doel van binnenklimaat techniek is om een aangename en bovenal gezonde leef- en werkomgeving te creëren.

Binnenklimaat woning

Het binnenklimaat in een woning wordt door tal van factoren beïnvloed. Staat de verwarming vaak hoog? Wordt er gerookt in huis? Zijn er huisdieren aanwezig? Wordt er voldoende geventileerd? Is er sprake van een vochtprobleem? Het zijn allemaal zaken die van invloed zijn op het binnenklimaat in huis. In een gezonde woning is de luchtvochtigheid op peil en de lucht vrij van verontreinigingen. Voldoende ventilatie is broodnodig om voortdurend verse lucht aan te voeren en vervuilde lucht te verwijderen.

Binnenlucht

Lucht aanwezig in een woonhuis of elke andere binnenruimte. Regelmatig ventileren zorgt voor een kwalitatieve verbetering van de binnenlucht. Het binnenklimaat wordt voorzien van zuivere lucht en overmatig vocht wordt afgevoerd. Voor het conditioneren en optimaliseren van binnenlucht zijn diverse apparaten beschikbaar zoals luchtreinigers, luchtbevochtigers, luchtontvochtigers, ionisatoren en airconditioners.

Binnenluchtkwaliteit

Het begrip binnenluchtkwaliteit omhelst omgevingsfactoren als temperatuur, luchtvochtigheid, luchtverversing, biologische luchtverontreinigingen en chemische luchtverontreinigingen. Als de binnenluchtkwaliteit gedurende een langere periode ondermaats is, kunnen gebruikers van de binnenruimte gezondheidsklachten ontwikkelen. Als de klachten gerelateerd zijn aan deze specifieke woon- of werkomgeving spreekt men ook wel van het Sick Building Syndroom.

Binnenluchtmeting

Binnenluchtmetingen geven inzicht in de kwaliteit van het binnenklimaat. Verschillende omgevingsfactoren zijn met behulp van geschikte meetinstrumenten nauwkeurig meetbaar. Binnenluchtmetingen worden regelmatig verricht om informatie te krijgen over: temperatuur, luchtvochtigheid, koolstofmonoxide, koolstofdioxide, (fijn)stof, vluchtige stoffen, biologische verontreinigingen.

Binnenmilieu

Met binnenmilieu wordt bedoeld de klimatologische en hygiënische omstandigheden in een binnenruimte. Belangrijke parameters in het binnenmilieu zijn luchtvochtigheid en temperatuur. Daarnaast behoren CO, CO2, ongewenste luchtverontreinigingen en gassen ook tot de indicatoren die het binnenmilieu kenmerken. Een gezond en comfortabel binnenmilieu kenmerkt zich door een aangename temperatuur, een goede luchtvochtigheid, de afwezigheid van vuildeeltjes en de mogelijkheid tot voldoende ventilatie.

Binnenmilieu verbeteren

Voor het verbeteren van het binnenmilieu zijn talrijke oplossingen beschikbaar. Als de luchtvochtigheid laag is, kan men luchtbevochtigers plaatsen. In een vochtig binnenmilieu plaatst men ontvochtigers zodat het vochtgehalte snel naar een gezonde waarde daalt. Luchtreinigers verwijderen nare luchtjes, allergenen en stofdeeltjes zodat de lucht aangenaam schoon blijft. Het binnenmilieu verrijken met ionen is mogelijk met behulp van ionisatoren. Airconditioners en mobiele kachels zorgen voor comfort in het binnenklimaat.

Binnenmilieukwaliteit

De term binnenmilieukwaliteit omvat alle omgevingsfactoren die bijdragen aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. Op de werkplek stelt de Arbowet eisen aan de binnenmilieukwaliteit of heeft een adviserende rol met betrekking tot kou, warmte, luchtvochtigheid, tocht en ventilatie. Overige bedreigingen voor een slechte binnenmilieukwaliteit zijn o.a.: vrijgekomen gassen, tabaksrook, tonerstof en schimmels.

Biologische luchtverontreinigingen

Tot de biologische luchtverontreinigingen behoren bacteriën, virussen, schimmelsporen, gisten, algen, pollen en andere allergenen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Grotere verontreinigingen van biologische oorsprong zoals stuifmeel, worden tijdens luchtreiniging verwijderd met een Hepa filter. Voor het verwijderen van de kleinste biologische vuildeeltjes zijn diverse luchtreinigers uitgerust met een speciaal biologisch filter. Deze verontreinigingen worden ook bestreden met plasma ionisatie.

Blacklight

Lampen te gebruiken tegen vliegende insecten. De blauwe black light lampen zijn gemaakt van helder glas en geven een relatief grote hoeveelheid blauw zichtbaar licht, samen met de lange golf ultraviolet licht. Deze lampen worden vaak gebruikt in insectenvangers voor het aantrekken van vliegen, motten en andere vliegende insecten.
Links: Isotronic

Blueair

Blueair is een producent van hoogwaardige luchtreinigers uit Zweden. De Blueair luchtreinigers zijn stijlvol, energiezuinig en werken bovendien fluisterstil. Blueair's gepatenteerde HEPASilent® filtratie in combinatie met ionisatie technologie levert veel betere resultaten op dan alleen mechanische of elektrostatische technologie. De luchtreinigers hebben tijdens onafhankelijke testen de beste resultaten ooit behaald. Maar Blueair gaat verder, zelfs volledig automatische luchtreiniging is gerealiseerd. Kies voor een Blueair i-model luchtreiniger en de lucht wordt continu gemeten en indien nodig direct gezuiverd. Blueair levert eveneens een zeer succesvolle reeks professionele luchtreinigers.

Blueair Aware

Blueair Aware is een slimme luchtkwaliteitsmeter die de metingen weergeeft op je smartphone. Blueair Aware laat weten hoe het met de luchtkwaliteit in huis of op kantoor is gesteld. Gebruik de Blueair Aware realtime luchtkwaliteitsmeter met app voor het meten van fijnstof, VOC's zoals formaldehyde en benzeen, temperatuur en luchtvochtigheid. Samen met de Blueair Sense+ luchtreiniger zorgt Blueair Aware voor automatische luchtreiniging en geeft vervolgens alle luchtkwaliteit informatie. Via je smartphone of tablet kan je de luchtreiniger overal vandaan bedienen.

Blueair luchtreiniger filters

Filters voor Blueair luchtreinigers. Specifieke Blueair filters voor het elimineren van diverse verontreinigingen uit de lucht. Een Blueair HEPA Particle filter verwijdert stof, fijnstof, huisstofmijt, allergenen van huisdieren, pollen, bacteriën, virussen, schimmels en andere kleine deeltjes die in de lucht zweven. Een Blueair HEPA Smokestop filter verwijdert naast bovengenoemde verontreinigingen ook sigarettenrook, kookluchtjes, VOC's (geuren van schoonmaakmiddelen, verf etc.) en andere chemische luchtjes uit de lucht. Het filterpakket in een professionele Blueair luchtreiniger kan uitgebreid worden met een Blueair Pro serie Carbon Plus filter. De luchtreiniger stemt de werking dan nog beter af op hoge concentraties onaangename geuren en gasvormige verontreinigingen.

Blueair luchtreinigers

Blueair luchtreinigers hebben prestigieuze design awards en diverse prestatie awards gewonnen. De luchtreinigers zijn onafhankelijk gecertificeerd door de Association of Home Appliance Manufacturers (AHAM) en het Clean Air Delivery Rate (CADR) programma. Blueair combineert filter luchtreiniging met ionisatie in haar luchtreinigers. Het maakt ze tot één van 's werelds beste luchtreinigers op het gebied van fijnstof en sigarettenrook luchtreiniging.

Blueair Particle luchtreiniger

De Blueair Particle uitvoering als HEPA luchtreiniger tegen stof, fijnstof, huisstofmijt, allergenen van huisdieren, pollen, bacteriën, virussen, schimmels en andere zwevende deeltjes. Een van de best presterende fijnstof luchtreinigers ter wereld. Blueair's gepatenteerde HEPASilent® luchtreiniging in combinatie met ionisatie technologie levert veel betere resultaten op dan alleen mechanische of elektrostatische technologie.

Blueair Smokestop luchtreiniger

De Blueair Smokestop uitvoering als HEPA luchtreiniger tegen zwevende deeltjes, rook, sigarettenrook en geuren. Een Blueair Smokestop luchtreiniger is een uiterst effectieve luchtreiniger tegen tabaksrook, rooklucht en andere vervelende geuren. De HEPASilent® filter technologie met ionisatie levert hoge prestaties tegen een laag energieverbruik. Blueair's gepatenteerde HEPASilent® luchtreiniging in combinatie met ionisatie technologie levert veel betere resultaten op dan alleen mechanische of elektrostatische technologie.

Boneco

Boneco is een merk van de firma Plaston uit Zwitserland. Onder dit merk worden luchtbevochtigers verkocht. Naast Boneco is Air-o-Swiss eveneens een merk van Plaston.

Boneco luchtbevochtiger

Luchtbevochtigers van Boneco worden geproduceerd door de Plaston Group. De Boneco luchtbevochtigers worden wereldwijd verkocht. Het assortiment bestaat uit verschillende modellen luchtbevochtigers waaronder luchtwassers en ultrasone luchtbevochtigers.

Boot ontvochtiger

Een ontvochtiger voor de boot verlaagt voortdurend de luchtvochtigheid zodat vocht onttrokken wordt aan de houten materialen. De houten onderdelen worden niet aangetast door het vocht indien dit vocht tijdig wordt verwijderd. Een boot ontvochtiger verwijdert dagelijks enkele liters vocht zodat de boot beschermt blijft tegen aantasting en het ontstaan van muffe luchtjes. Een vochtarme bootstalling is eenvoudig te realiseren door het inzetten van een ontvochtiger met een geschikte ontvochtigingscapaciteit.

Bouwdroger

Een robuuste, stootvaste ontvochtiger waarmee vocht uit een ruimte wordt verwijderd tijdens en na bouwwerkzaamheden. Een bouwdroger wordt ook vaak ingezet bij calamiteiten.

Bouwdroger verhuur

Met bouwdroger verhuur wordt bedoeld: een verhuuradres voor bouwdrogers. Zowel particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen kunnen op dit adres één of meerdere bouwdrogers voor een bepaalde periode huren.

Bouwdroger verkoop

Met bouwdroger verkoop wordt bedoeld: een verkoopadres voor bouwdrogers. Zowel particulieren, bedrijven, overheid én verhuurbedrijven kunnen op dit bouwdrogers en luchtontvochtigers aanschaffen.

Bouwdroging

Bouwdroging laat bouwvocht versneld verdwijnen waardoor het bouwproces spoedig verloopt en een kwalitatieve afwerking van het project kan worden gegarandeerd. Bouwdroging wordt toegepast in nieuwbouwwoningen en bij renovatieprojecten. Bouwmaterialen drogen gelijkmatig en snel bij gebruik van een bouwdroger. Ook een vochtige kelder of vochtige kruipruimte wordt aangenaam droog door inzet van bouwdroging. Bouwdroging met luchtdrogers én airblowers geeft het snelste resultaat.

Bouwstof

Bouwstof komt vrij tijdens de productie en verwerking van bouwmaterialen zoals steen, (fijn) zand, hout, tegels, isolatiematerialen en vezelproducten. Bouwstof is een verzameling van verschillende stofdeeltjes met verschillende afmetingen. Om blootstelling aan bouwstof te verminderen kan men gebruik maken van onder andere: stofmaskers, stoffilters, afzuiginstallaties en luchtreinigers.

Bouwvocht

Het teveel aan vocht dat aanwezig is in vochtige bouwmaterialen noemt men bouwvocht. Het bouwvocht bevindt zich veelal in beton, cement, stenen, stucwerk etc. Voordat een nieuwbouwwoning, kantoorpand of ander type bouwproject wordt opgeleverd, dient een groot gedeelte van het bouwvocht te zijn verwijderd. Om vochtschade te voorkomen is het belangrijk dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning snel wordt teruggebracht naar 50-55% RV. De kwaliteit van afwerking kan nadelig beïnvloed worden door vochtige omstandigheden. Speciaal voor het effectief verwijderen van bouwvocht zijn robuuste, krachtige bouwdrogers verkrijgbaar. Met een bouwdroger loopt de oplevering geen vertraging op.

Brandlucht verwijderen

Een bekend type brandlucht luchtreiniger is een ozongenerator. Dit apparaat is een sterke geurbestrijder en verwijdert onder andere rookgeur en brandlucht. Een ozongenerator wordt ingezet na brand, bij rookschade en bij andere soorten geuroverlast. Een luchtreiniger die effectief is in het verwijderen van rook en brandgeur bezit filtertechnieken waarmee de kleinste deeltjes en gasvormige deeltjes onschadelijk worden gemaakt. Zo combineren Blueair Smokestop luchtreinigers diverse filters met krachtige ionisatie. Het zijn één van 's werelds beste luchtreinigers op het gebied van rook luchtreiniging is uit onafhankelijke testen gebleken. Lightair Ionflow luchtreinigers staan ook bekend als goede rook luchtreinigers, deze reinigers verwijderen rook en rooklucht door High Density ionisatie.

Brandpreventie

Met brandpreventie wordt bedoeld: alle voorzieningen en afspraken die bijdragen aan het voorkomen of verergeren van brand. De aanwezigheid en kwaliteit van blusmiddelen, een vluchtplan en rookdetectie zijn voorbeelden van brandpreventie.

Brandschade

Bij brandschade is een binnenruimte verontreinigd met roetdeeltjes en andere fijnstofdeeltjes. De ruimte is bovendien gevuld geweest met rook dat hardnekkige stank veroorzaakt. Na een calamiteit zoals brand zorgt een ozonreiniger voor verfrissing van de ruimte. Rookbestanddelen en andere stankcomponenten worden met behulp van ozon afgebroken.

Brandveiligheid

Brandveiligheid omvat talrijke onderdelen die bijdragen aan een brandveilige omgeving. Bijvoorbeeld: de indeling van een gebouw / woning, gebruik van brandveilige materialen, de aanwezigheid van een calamiteitenplan en vluchtroutes, de beschikbaarheid van de juiste blusmiddelen en nauwkeurige branddetectie.
Links: Rook, Rookdetectie

Brennenstuhl

Brennenstuhl is een Duitse fabrikant van o.a. rookmelders en koolmonoxidemelders. De Brennenstuhl rookmelders waarschuwen met een geluidssignaal bij brand en rookontwikkeling. Een CO melder waarschuwt bij hoge concentraties van het giftige koolmonoxide.

Broeikaseffect menselijk

Het menselijk broeikaseffect ontstaat als gevolg van emissies die door mensen worden veroorzaakt. Er komen te veel broeikasgassen in de lucht die de ozonlaag afbreken, bijvoorbeeld door industrie, ontbossing, gebruik van fossiele brandstoffen en het energiegebruik. Door het afbreken van de ozonlaag bereikt meer schadelijke straling de aarde. Ook houden broeikasgassen de warmte op aarde vast, hierdoor stijgt de temperatuur op aarde.

Broeikaseffect natuurlijk

Het natuurlijk broeikaseffect zorgt ervoor dat de aarde zijn warmte vasthoudt en niet meteen kwijtraakt aan de hogere atmosfeer. Dit gebeurt door middel van broeikasgassen in de atmosfeer zoals, waterdamp, koolstofdioxide, stikstofdioxide en ozon. Deze barriére in de atmosfeer houdt de aarde warm.

Broeikasgassen

Broeikasgassen bevinden zich in de atmosfeer en zorgen ervoor dat warmte opwarmt. De opwarming van de aarde door aanwezigheid van broeikasgassen wordt het broeikaseffect genoemd. Voorbeelden van broeikasgassen zijn: waterdamp, kooldioxide, methaan, ozon en fluor-gassen. Er wordt volop aandacht besteedt aan het verminderen van emissie van broeikasgassen om opwarming van de aarde te vertragen. Broeikasgassen zijn onder andere afkomstig van verkeer, industrie en landbouw.

Bronchien

De aftakkingen van de luchtpijp naar de longen noemen we bronchiën. Deze bronchiën vertakken zelf ook weer in steeds kleiner wordende takjes. Aan het einde van de kleinste takjes zitten de longblaasjes.
Links: Daikin, Sharp

Bronchitis

Bronchitis is een ontsteking van de lagere luchtwegen (bronchiën). Oorzaken van bronchitis kunnen zijn: Roken, virussen, bacteriën en allergische reacties.

Brune

Brune is een fabrikant van luchtbevochtigers en luchtontvochtigers. Brune luchtbevochtigers behoren tot de zogenaamde koud water verdampers. Een Brune bevochtiger bevat een verdampingsfilter. Droge lucht wordt aangezogen en langs het bevochtigingsfilter geleid. De luchtvochtigheid stijgt snel en hygiënisch met Brune luchtbevochtigers

Buitenasbak

Asbak voor buitengebruik. Dit systeem wordt sinds de nieuwe wetgeving bij bedrijven en kantoren aan de buitenmuur bevestigd. De omgeving blijft vrij van sigarettenpeuken. En buitenasbak kan het best geplaatst worden bij een ingang / uitgang van een gebouw. Ook in een rookabri en bij tourniquets voorkomt het plaatsen van een buitenasbak vervuiling door sigarettenpeuken. Staande modellen buitenasbakken zijn makkelijk te verplaatsen.

Buitenthermometer

Iedereen kent de buitenthermometers van de bouwmarkt. Vaak zijn het losse glasthermometers geplakt op een houder. Maar ook de sensor van een weerstation waarmee de buitentemperatuur wordt gemeten noemt men een buitenthermometer. De sensor kan draadloos zijn of toch voorzien zijn van een draad.

Bureauventilator

Een bureauventilator is een klein model ventilator. Dit type ventilator wordt dichtbij geplaatst, op het bureau of tafel waar men aan werkt. Indien uitgerust met een oscillatiefunctie beweegt de ventilator op en neer voor een goede verdeling van de frisse lucht.

Home
Woordenboek
B


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter B

Badkamer hygrostaat

Badkamerventilatoren zijn in veel gevallen voorzien van een hygrostaat. De luchtvochtigheidsmeter schakelt de ventilator aan als de luchtvochtigheid in de badkamer tot boven de ingestelde waarde stijgt. In de badkamer kan een hygrostaat ook eenvoudig worden aangesloten op een luchtontvochtiger. Als er te veel vocht in de lucht aanwezig is, wordt de ontvochtiger automatisch ingeschakeld. Het vocht wordt door de ontvochtiger direct uit de badkamer verwijderd. Een ontvochtiger met ingebouwde hygrostaat is ideaal voor het ontvochtigen van een badkamer. Voor automatisch ontvochtigen is in dat geval geen losse hygrostaat vereist. Bij een lage luchtvochtigheid krijgen schimmels geen kans te groeien en blijven de muren in de badkamer vrij van vochtplekken. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Badkamer ontvochtiger

Luchtontvochtiger voor het verwijderen van vocht uit een badkamer. Een badkamerontvochtiger is compact een heeft een fraaie vormgeving. In een gemiddelde badkamer volstaat het gebruik van een kleine ontvochtiger. Het vocht dat tijdens douchen of het nemen van een bad in de lucht vrijkomt, wordt direct verwijderd. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Badkamerventilator

Badkamerventilatoren zijn kleine ventilatoren die in een muur of het plafond van een badkamer worden gemonteerd. Tijdens het douchen zuigt de badkamerventilator vochtige lucht naar buiten zodat er minder condens gevormd wordt op tegelwanden en spiegels. Als er geen badkamerventilator aanwezig is, of de werking van de ventilator is onvoldoende, dan biedt een luchtontvochtiger uitkomst. Voor een badkamer volstaat al een kleine ontvochtiger voor het afvoeren van het vocht dat vrijkomt tijdens douchen en het nemen van een bad. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Bakluchtjes

Bakluchtjes zijn de geuren die tijdens het bakken vrijkomen. Bakgeuren zijn intensieve geuren, die geruime tijd na het bakken nog te ruiken zijn. Vooral bakluchtjes na frituren blijven lang in huis aanwezig. Voor effectieve verwijdering van geuren, waaronder bakgeuren, zijn er diverse luchtreinigers verkrijgbaar.

Barometer

Een barometer is een meetinstrument waarmee de luchtdruk gemeten wordt. Barometers zijn verkrijgbaar als losse analoge luchtdrukmeters of geïntegreerd in analoge en digitale weerstations. Barometers geven een indicatie van de weersverwachting. Veranderingen van het weer zijn op barometers zichtbaar. Een lage luchtdruk wijst op slechte weersomstandigheden. Een hoge luchtdruk is een voorbode voor goede weersomstandigheden.
Links: Fischer

Barometer analoog

Een analoge barometer geeft de luchtdruk weer via een wijzer en een wijzerplaat. Analoge barometers hebben een mooie, nostalgische uitstraling.

Barometer digitaal

Een digitale barometer is meestal onderdeel van een digitaal weerstation. Het aantal millibar luchtdruk wordt op een display getoond. De digitale barometer is vaak gekoppeld aan een weersvoorspeller in hetzelfde digitale weerstation.

Bedompte lucht

Benauwde lucht met vaak een nare geur. Bedompte lucht in het binnenklimaat ontstaat wanneer er onvoldoende ventilatiemogelijkheden in de ruimte aanwezig zijn. Als de luchtvochtigheid in het binnenklimaat te hoog is, ontstaat schimmelgroei en vinden er rottingsprocessen plaats. Dit heeft een bedompte, muffe lucht tot gevolg. Ook lucht met een hoog gehalte CO2 wordt als bedompt ervaren. Dit is meestal het geval in ruimten waarin zich veel mensen bevinden zoals bijvoorbeeld in een klaslokaal of op een kantoorverdieping.

Behang en vocht

Onder vochtige omstandigheden raakt een fraaie behangwand beschadigd. Indien muren vochtig zijn, of als de luchtvochtigheid te hoog is, hecht de lijmlaag van het behang niet langer. Behangstroken laten aan de bovenzijde los en krullen naar beneden. Ook op de hoeken van de stroken laat het behang los. Wanneer de luchtvochtigheid gedurende een lange periode te hoog is, neemt het behangpapier te veel vocht op waardoor de lijmlaag loslaat. Een luchtontvochtiger verlaagt de relatieve luchtvochtigheid in huis en beschermt daarmee de behangwand. Voordat een muur opnieuw wordt behangen, moet deze voldoende droog zijn.

BelleAir

Merknaam van o.a. luchtverfrissers. BelleAir luchtverfrissers zijn ideaal voor gebruik in toiletruimten. Bijvoorbeeld een programmeerbare luchtverfrisser met bewegingssensor voor automatische luchtverfrissing.

Benzeen

Benzeen in de buitenlucht is voor een belangrijk deel afkomstig van gemotoriseerd verkeer. Maar ook in de binnenlucht worden in een aantal gevallen verhoogde concentraties benzeen gemeten. Benzeen in huis kan vrijkomen uit vloerbedekking, matrassen, kussens, gordijnen, verf en afwerkingsmaterialen. Voldoende ventilatie en effectieve luchtreiniging beperkt de blootstelling aan vluchtige gifstoffen in het binnenmilieu. Benzeen behoort tot de VOC's: Vluchtige Organische Componenten.

Beslagen ramen

Een beslagen raam is een teken van een hoge luchtvochtigheid in huis. Het vocht dat als waterdamp in de binnenlucht aanwezig is condenseert op het koude raam. Als ramen voor een lange periode beslagen blijven ontstaan condensproblemen. Het condensvocht loopt van het raam af en blijft achter op het raamkozijn. Door inwerking van het vocht ontstaat na verloop van tijd schimmelgroei en houtrot.

Beste luchtbevochtiger

De beste luchtbevochtiger beschikt over een bevochtigingscapaciteit die toereikend is voor de inhoud van de ruimte waarin het apparaat geplaatst wordt. Verder dient u bij de keuze van de bevochtiger rekening te houden met uitdrogende omstandigheden in de ruimte zoals intensief gebruik van de verwarming. In dat geval is een kleine overcapaciteit van de luchtbevochtiger gewenst. Welk type luchtbevochtiger kunt u het beste kiezen? In grote lijnen kan men stellen dat een ultrasone luchtbevochtiger de luchtvochtigheid snel verhoogt en bovendien tot hoge waarden kan laten stijgen. Luchtwassers en koud water verdampers verhogen de luchtvochtigheid op natuurlijke wijze. Overbevochtiging is niet mogelijk met dit type luchtbevochtiger. Stoombevochtigers zijn vergelijkbaar met waterkokers. Door verhitting van water wordt waterdamp in de lucht gebracht. Bij het kiezen van de beste luchtbevochtiger spelen ook de kosten een rol. Men moet letten op de aanschafprijs, de kosten van eventuele toebehoren en tenslotte het energieverbruik. Uw leverancier helpt bij het kiezen van de ideale luchtbevochtiger indien u dat wenst.

Beste luchtontvochtiger

Wat de beste luchtontvochtiger is voor uw specifieke toepassing, is afhankelijk van factoren zoals: de grootte van de ruimte, gemiddelde temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte en aard van de ruimte (woonruimte of bedrijfsruimte). De beste luchtontvochtiger voor gebruik in huis is compact, makkelijk verplaatsbaar en voorzien van een fraaie afwerking. De beste luchtontvochtiger voor het verlagen van luchtvochtigheid in grote bedrijfsruimten en grote opslagruimten is doorgaans een vaste ontvochtiger met automatische waterafvoer. Voor kleinere bedrijfsruimten kiest men het best voor een mobiele luchtontvochtiger met robuuste omkasting. Natuurlijk geldt voor elke luchtontvochtiger dat het apparaat niet storingsgevoelig is en zeer weinig onderhoud nodig heeft.

Beste luchtreiniger

De beste luchtreiniger is dat model luchtreiniger dat alle verontreinigingen uit uw specifieke ruimte verwijderd. Daarom dient u bij aanschaf van een luchtreiniger na te gaan welke verontreinigingen het meest aanwezig zijn, bijvoorbeeld stof, rook, onaangename geuren, allergenen enzovoorts. Uw leverancier kan u de sterke punten noemen van de diverse luchtreinigers. Daarbij kunt u kiezen voor filter luchtreinigers of ionisatoren. De beste luchtreiniger voor uw situatie is wellicht uitgerust met een aantal functies zoals bevochtiging, plasma reiniging, UV reiniging of pollenprogramma.

Betonrot

Als de bewapening van beton door roest wordt aangetast noemt men dit beronrot. Door het roesten van de stalen draden gaat het beton barsten of brokkelt het zelfs af. Onderdelen van een constructie raken ernstig beschadigd bij het optreden van betonrot.

Betonstof

Betonstof komt vrij tijdens de productie en bewerking van beton en bij verwerking van puin. Het fijne stof zweeft in de lucht en wordt direct ingeademd in slecht geventileerde ruimten. Goede luchtafzuiging is belangrijk om blootstelling aan betonstof te beperken. Het stof op een betonnen vloer wordt ook betonstof genoemd.

Beurer

Beurer is de merknaam van o.a stoombevochtigers. Beurer is een Duitse fabrikant van producten voor gezondheid en wellness. Naast luchtbevochtigers en luchtwassers produceert het bedrijf o.a. bloeddrukmeters, bloedsuikermeters, weegschalem. thermometers, infraroodlampen en hartslagmeters.

Bevochtigen

Door het bevochtigen van lucht stijgt de luchtvochtigheid. Vooral bij droge lucht dient u de luchtvochtigheid te verhogen. Lucht bevochtigen kan plaatsvinden om een aangenaam, gezond binnenklimaat te verkrijgen. Bevochtiging wordt ook toegepast voor het verbeteren van opslagcondities, het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het verlagen van de statische elektriciteit in een binnenruimte. Voor bevochtiging in huis zijn er talrijke bevochtigers beschikbaar met uiteenlopende capaciteiten beschikbaar. Speciaal voor grote toepassingen is er keuze uit een groot aantal krachtige luchtbevochtigers met een hoge bevochtigingscapaciteit.

Bevochtigen lucht

Lucht bevochtigen is noodzakelijk om gezondheidsklachten en schade door droge lucht te voorkomen. Vanaf een relatieve vochtigheid van 40% en lager ontstaan de problemen in snel tempo. Geadviseerd wordt om te starten met luchtbevochtiging als de ruimte nog niet gortdroog is. Het kost dan immers minder moeite om de luchtvochtigheid weer op peil te krijgen als wanneer men wacht tot de luchtvochtigheid gedaalt is beneden 30% of zelfs 20%.

Bevochtiger

Apparaat voor het verhogen van de luchtvochtigheid in een ruimte. Verhoging van het vochtgehalte door het mechanisch verspreiden van vocht in een ruimte. Veel gebruikte bevochtigers zijn koudwaterverdampers, bevochtiger-luchtwassers, ultrasoonbevochtigers en stoombevochtigers.

Bevochtiger Luchtwasser

Een Bevochtiger-Luchtwasser bevochtigt de ruimte door natuurlijke verdamping van water. Droge lucht wordt gevoerd door een schijvenpakket dat in een waterbasin draait. Met deze wijze van bevochtigen wordt de lucht van vocht voorzien en tegelijkertijd gezuiverd van stofdeeltjes; de stofdeeltjes komen in het water terecht.

Bevochtiging

Het kunstmatig verhogen van het vochtgehalte of luchtvochtigheid. In het binnenklimaat voorkomt u met luchtbevochtiging problemen door droge lucht. Voor bevochtiging kunt u gebruik maken van diverse typen luchtbevochtigers: ultrasoon bevochtigers, luchtwassers, koud water verdampers, stoombevochtigers. Voor bevochtiging in huis volstaan doorgaans de kleinere luchtbevochtigers. Voor industriële / professionele bevochtiging worden luchtbevochtigers met een hogere bevochtigingscapaciteit ingezet.

Bevochtigingscapaciteit

Het vermogen dat een bevochtiger bezit om een ruimte te bevochtigen. Een ultrasone luchtbevochtiger bezit een hoge bevochtigingscapaciteit. In korte tijd wordt de luchtvochtigheid verhoogd. Speciaal voor bevochtiging in grote ruimtes zijn krachtige bevochtigers verkrijgbaar. Deze grote luchtbevochtigers zijn o.a. geschikt voor luchtbevochtiging in een grote woning, kantoor of museum. Voor het verhogen van de luchtvochtigheid in een kleine kamer volstaat een luchtbevochtiger met een kleinere bevochtigingscapaciteit.

Bevochtigingsfilter

Het bevochtigingsfilter is onderdeel van bepaalde typen luchtbevochtigers. Het bevochtigingsfilter neemt vocht op uit het interne waterreservoir van de bevochtiger. Een ventilator blaast voortdurend droge omgevingslucht door het bevochtigingsfilter. De droge lucht neemt het vocht op en wordt tenslotte opnieuw in de binnenruimte verspreid.

Bevochtigingsinstallatie

Er wordt onderscheid gemaakt tussen grote en kleine bevochtigingsinstallaties. Voor bevochtiging van bedrijfsruimten en optimaliseren van opslagcondities maakt men gebruik van uitgebreide bevochtigingsinstallaties. Dit type installatie bestaat uit een aantal technische onderdelen zoals waterbehandeling, een leidingstelsel en een verdeelsysteem. Een grote vochtinstallatie wordt o.a. toegepast bij de verwerking van hout, papier en tabak. Kleine bevochtigingsinstallaties zijn als stekkerklare oplossing verkrijgbaar. De compacte luchtbevochtigers zijn verplaatsbaar, maar bezitten desondanks een hoge bevochtigingscapaciteit.

Bevochtigingstechniek

Met bevochtigingstechniek bedoelt men de wijze waarop een luchtbevochtiger de ruimte van vocht voorziet. Bekende bevochtigingstechnieken zijn: ultrasoon bevochtigen, stoombevochtigen, luchtwassing en verdamping. Bij de aanschaf van een luchtbevochtiger dient men na te gaan wat de voordelen en nadelen van een bepaalde bevochtigingstechniek zijn.

Bijverwarming

Onder bijverwarming wordt verstaan: alle vormen van verwarming die gebruikt worden naast hoofdverwarming. In de meeste woningen dient de centrale verwarming (CV) als hoofdverwarming. Andere soorten hoofdverwarming zijn o.a. gaskachel, houtkachel en stadsverwarming. Als behoefte is aan extra warmte kunnen mobiele kachels worden bijgezet. Bekende soorten bijverwarming zijn: infrarood kachel, ventilatorkachel, keramische kachel, olieradiator. De voordelen van bijverwarming zijn: warmte in uw directe omgeving en eenvoudig te verplaatsen.

Binnenklimaat

Het binnenklimaat omvat de klimaatomstandigheden in een binnenruimte. Voor het verkrijgen van een optimaal binnenklimaat zijn diverse oplossingen beschikbaar. Voor het verbeteren van het binnenklimaat in woningen, kantoren, bedrijven, detailhandel, openbare gebouwen etc. zijn volgende oplossingen direct toe te passen: luchtbevochtiging, luchtontvochtiging, luchtreiniging, ionisatie, extra ventilatie. Diverse apparaten verbeteren het binnenklimaat in hoog tempo. De kwaliteit van het binnenklimaat wordt gemeten met meters voor luchtvochtigheid, temperatuur, CO, CO2, fijnstof.

Binnenklimaat kantoor

In kantoren is vaak sprake van een slecht binnenklimaat. Door intensief gebruik van de verwarming droogt de lucht sterk uit. Een lage luchtvochtigheid kan leiden tot oogirritatie, hoofdpijn, vermoeidheid en verminderde concentratie. Ook airco-systemen en klimaatbeheersing leiden mogelijk tot droge lucht in het kantoorgebouw. Printers en kopieerapparaten verspreiden hoge doseringen fijnstof in de lucht waardoor de luchtkwaliteit sterk verslechterd. Om deze reden moeten dergelijke apparaten bij intensief gebruik in een afzonderlijke ruimte worden geplaatst. Met de nodige aandacht voor het binnenklimaat is uw kantoorruimte een aangename werkplek.

Binnenklimaat meting

Metingen in het binnenklimaat laten zien hoe het met de luchtkwaliteit in een binnenruimte gesteld is. Voor gezonde en aangename binnenlucht dienen een aantal zaken op orde te zijn: temperatuur, luchtvochtigheid, luchtverversing, afwezigheid van verontreinigingen. Voor het verrichten van binnenklimaat metingen maakt men onder andere gebruik van thermometers, hygrometers, CO meters, CO2 meters, fijnstofmeters en ionenmeters.

Binnenklimaat onderzoek

Tijdens een binnenklimaat onderzoek worden een aantal metingen verricht, waaronder temperatuur, luchtvochtigheid, hoeveelheid ventilatie en aanwezigheid van eventuele verontreinigingen en schadelijke gassen. Een binnenklimaat onderzoek wordt ingesteld bij het vermoeden van een slechte luchtkwaliteit in huis.

Binnenklimaat techniek

Het begrip binnenklimaat techniek omschrijft alle facetten die te maken hebben met het conditioneren van het binnenklimaat. Ventilatie, verwarming, airconditioning, luchtbevochtiging, luchtontvochtiging, luchtreiniging. Het doel van binnenklimaat techniek is om een aangename en bovenal gezonde leef- en werkomgeving te creëren.

Binnenklimaat woning

Het binnenklimaat in een woning wordt door tal van factoren beïnvloed. Staat de verwarming vaak hoog? Wordt er gerookt in huis? Zijn er huisdieren aanwezig? Wordt er voldoende geventileerd? Is er sprake van een vochtprobleem? Het zijn allemaal zaken die van invloed zijn op het binnenklimaat in huis. In een gezonde woning is de luchtvochtigheid op peil en de lucht vrij van verontreinigingen. Voldoende ventilatie is broodnodig om voortdurend verse lucht aan te voeren en vervuilde lucht te verwijderen.

Binnenlucht

Lucht aanwezig in een woonhuis of elke andere binnenruimte. Regelmatig ventileren zorgt voor een kwalitatieve verbetering van de binnenlucht. Het binnenklimaat wordt voorzien van zuivere lucht en overmatig vocht wordt afgevoerd. Voor het conditioneren en optimaliseren van binnenlucht zijn diverse apparaten beschikbaar zoals luchtreinigers, luchtbevochtigers, luchtontvochtigers, ionisatoren en airconditioners.

Binnenluchtkwaliteit

Het begrip binnenluchtkwaliteit omhelst omgevingsfactoren als temperatuur, luchtvochtigheid, luchtverversing, biologische luchtverontreinigingen en chemische luchtverontreinigingen. Als de binnenluchtkwaliteit gedurende een langere periode ondermaats is, kunnen gebruikers van de binnenruimte gezondheidsklachten ontwikkelen. Als de klachten gerelateerd zijn aan deze specifieke woon- of werkomgeving spreekt men ook wel van het Sick Building Syndroom.

Binnenluchtmeting

Binnenluchtmetingen geven inzicht in de kwaliteit van het binnenklimaat. Verschillende omgevingsfactoren zijn met behulp van geschikte meetinstrumenten nauwkeurig meetbaar. Binnenluchtmetingen worden regelmatig verricht om informatie te krijgen over: temperatuur, luchtvochtigheid, koolstofmonoxide, koolstofdioxide, (fijn)stof, vluchtige stoffen, biologische verontreinigingen.

Binnenmilieu

Met binnenmilieu wordt bedoeld de klimatologische en hygiënische omstandigheden in een binnenruimte. Belangrijke parameters in het binnenmilieu zijn luchtvochtigheid en temperatuur. Daarnaast behoren CO, CO2, ongewenste luchtverontreinigingen en gassen ook tot de indicatoren die het binnenmilieu kenmerken. Een gezond en comfortabel binnenmilieu kenmerkt zich door een aangename temperatuur, een goede luchtvochtigheid, de afwezigheid van vuildeeltjes en de mogelijkheid tot voldoende ventilatie.

Binnenmilieu verbeteren

Voor het verbeteren van het binnenmilieu zijn talrijke oplossingen beschikbaar. Als de luchtvochtigheid laag is, kan men luchtbevochtigers plaatsen. In een vochtig binnenmilieu plaatst men ontvochtigers zodat het vochtgehalte snel naar een gezonde waarde daalt. Luchtreinigers verwijderen nare luchtjes, allergenen en stofdeeltjes zodat de lucht aangenaam schoon blijft. Het binnenmilieu verrijken met ionen is mogelijk met behulp van ionisatoren. Airconditioners en mobiele kachels zorgen voor comfort in het binnenklimaat.

Binnenmilieukwaliteit

De term binnenmilieukwaliteit omvat alle omgevingsfactoren die bijdragen aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. Op de werkplek stelt de Arbowet eisen aan de binnenmilieukwaliteit of heeft een adviserende rol met betrekking tot kou, warmte, luchtvochtigheid, tocht en ventilatie. Overige bedreigingen voor een slechte binnenmilieukwaliteit zijn o.a.: vrijgekomen gassen, tabaksrook, tonerstof en schimmels.

Biologische luchtverontreinigingen

Tot de biologische luchtverontreinigingen behoren bacteriën, virussen, schimmelsporen, gisten, algen, pollen en andere allergenen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Grotere verontreinigingen van biologische oorsprong zoals stuifmeel, worden tijdens luchtreiniging verwijderd met een Hepa filter. Voor het verwijderen van de kleinste biologische vuildeeltjes zijn diverse luchtreinigers uitgerust met een speciaal biologisch filter. Deze verontreinigingen worden ook bestreden met plasma ionisatie.

Blacklight

Lampen te gebruiken tegen vliegende insecten. De blauwe black light lampen zijn gemaakt van helder glas en geven een relatief grote hoeveelheid blauw zichtbaar licht, samen met de lange golf ultraviolet licht. Deze lampen worden vaak gebruikt in insectenvangers voor het aantrekken van vliegen, motten en andere vliegende insecten.
Links: Isotronic

Blueair

Blueair is een producent van hoogwaardige luchtreinigers uit Zweden. De Blueair luchtreinigers zijn stijlvol, energiezuinig en werken bovendien fluisterstil. Blueair's gepatenteerde HEPASilent® filtratie in combinatie met ionisatie technologie levert veel betere resultaten op dan alleen mechanische of elektrostatische technologie. De luchtreinigers hebben tijdens onafhankelijke testen de beste resultaten ooit behaald. Maar Blueair gaat verder, zelfs volledig automatische luchtreiniging is gerealiseerd. Kies voor een Blueair i-model luchtreiniger en de lucht wordt continu gemeten en indien nodig direct gezuiverd. Blueair levert eveneens een zeer succesvolle reeks professionele luchtreinigers.

Blueair Aware

Blueair Aware is een slimme luchtkwaliteitsmeter die de metingen weergeeft op je smartphone. Blueair Aware laat weten hoe het met de luchtkwaliteit in huis of op kantoor is gesteld. Gebruik de Blueair Aware realtime luchtkwaliteitsmeter met app voor het meten van fijnstof, VOC's zoals formaldehyde en benzeen, temperatuur en luchtvochtigheid. Samen met de Blueair Sense+ luchtreiniger zorgt Blueair Aware voor automatische luchtreiniging en geeft vervolgens alle luchtkwaliteit informatie. Via je smartphone of tablet kan je de luchtreiniger overal vandaan bedienen.

Blueair luchtreiniger filters

Filters voor Blueair luchtreinigers. Specifieke Blueair filters voor het elimineren van diverse verontreinigingen uit de lucht. Een Blueair HEPA Particle filter verwijdert stof, fijnstof, huisstofmijt, allergenen van huisdieren, pollen, bacteriën, virussen, schimmels en andere kleine deeltjes die in de lucht zweven. Een Blueair HEPA Smokestop filter verwijdert naast bovengenoemde verontreinigingen ook sigarettenrook, kookluchtjes, VOC's (geuren van schoonmaakmiddelen, verf etc.) en andere chemische luchtjes uit de lucht. Het filterpakket in een professionele Blueair luchtreiniger kan uitgebreid worden met een Blueair Pro serie Carbon Plus filter. De luchtreiniger stemt de werking dan nog beter af op hoge concentraties onaangename geuren en gasvormige verontreinigingen.

Blueair luchtreinigers

Blueair luchtreinigers hebben prestigieuze design awards en diverse prestatie awards gewonnen. De luchtreinigers zijn onafhankelijk gecertificeerd door de Association of Home Appliance Manufacturers (AHAM) en het Clean Air Delivery Rate (CADR) programma. Blueair combineert filter luchtreiniging met ionisatie in haar luchtreinigers. Het maakt ze tot één van 's werelds beste luchtreinigers op het gebied van fijnstof en sigarettenrook luchtreiniging.

Blueair Particle luchtreiniger

De Blueair Particle uitvoering als HEPA luchtreiniger tegen stof, fijnstof, huisstofmijt, allergenen van huisdieren, pollen, bacteriën, virussen, schimmels en andere zwevende deeltjes. Een van de best presterende fijnstof luchtreinigers ter wereld. Blueair's gepatenteerde HEPASilent® luchtreiniging in combinatie met ionisatie technologie levert veel betere resultaten op dan alleen mechanische of elektrostatische technologie.

Blueair Smokestop luchtreiniger

De Blueair Smokestop uitvoering als HEPA luchtreiniger tegen zwevende deeltjes, rook, sigarettenrook en geuren. Een Blueair Smokestop luchtreiniger is een uiterst effectieve luchtreiniger tegen tabaksrook, rooklucht en andere vervelende geuren. De HEPASilent® filter technologie met ionisatie levert hoge prestaties tegen een laag energieverbruik. Blueair's gepatenteerde HEPASilent® luchtreiniging in combinatie met ionisatie technologie levert veel betere resultaten op dan alleen mechanische of elektrostatische technologie.

Boneco

Boneco is een merk van de firma Plaston uit Zwitserland. Onder dit merk worden luchtbevochtigers verkocht. Naast Boneco is Air-o-Swiss eveneens een merk van Plaston.

Boneco luchtbevochtiger

Luchtbevochtigers van Boneco worden geproduceerd door de Plaston Group. De Boneco luchtbevochtigers worden wereldwijd verkocht. Het assortiment bestaat uit verschillende modellen luchtbevochtigers waaronder luchtwassers en ultrasone luchtbevochtigers.

Boot ontvochtiger

Een ontvochtiger voor de boot verlaagt voortdurend de luchtvochtigheid zodat vocht onttrokken wordt aan de houten materialen. De houten onderdelen worden niet aangetast door het vocht indien dit vocht tijdig wordt verwijderd. Een boot ontvochtiger verwijdert dagelijks enkele liters vocht zodat de boot beschermt blijft tegen aantasting en het ontstaan van muffe luchtjes. Een vochtarme bootstalling is eenvoudig te realiseren door het inzetten van een ontvochtiger met een geschikte ontvochtigingscapaciteit.

Bouwdroger

Een robuuste, stootvaste ontvochtiger waarmee vocht uit een ruimte wordt verwijderd tijdens en na bouwwerkzaamheden. Een bouwdroger wordt ook vaak ingezet bij calamiteiten.

Bouwdroger verhuur

Met bouwdroger verhuur wordt bedoeld: een verhuuradres voor bouwdrogers. Zowel particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen kunnen op dit adres één of meerdere bouwdrogers voor een bepaalde periode huren.

Bouwdroger verkoop

Met bouwdroger verkoop wordt bedoeld: een verkoopadres voor bouwdrogers. Zowel particulieren, bedrijven, overheid én verhuurbedrijven kunnen op dit bouwdrogers en luchtontvochtigers aanschaffen.

Bouwdroging

Bouwdroging laat bouwvocht versneld verdwijnen waardoor het bouwproces spoedig verloopt en een kwalitatieve afwerking van het project kan worden gegarandeerd. Bouwdroging wordt toegepast in nieuwbouwwoningen en bij renovatieprojecten. Bouwmaterialen drogen gelijkmatig en snel bij gebruik van een bouwdroger. Ook een vochtige kelder of vochtige kruipruimte wordt aangenaam droog door inzet van bouwdroging. Bouwdroging met luchtdrogers én airblowers geeft het snelste resultaat.

Bouwstof

Bouwstof komt vrij tijdens de productie en verwerking van bouwmaterialen zoals steen, (fijn) zand, hout, tegels, isolatiematerialen en vezelproducten. Bouwstof is een verzameling van verschillende stofdeeltjes met verschillende afmetingen. Om blootstelling aan bouwstof te verminderen kan men gebruik maken van onder andere: stofmaskers, stoffilters, afzuiginstallaties en luchtreinigers.

Bouwvocht

Het teveel aan vocht dat aanwezig is in vochtige bouwmaterialen noemt men bouwvocht. Het bouwvocht bevindt zich veelal in beton, cement, stenen, stucwerk etc. Voordat een nieuwbouwwoning, kantoorpand of ander type bouwproject wordt opgeleverd, dient een groot gedeelte van het bouwvocht te zijn verwijderd. Om vochtschade te voorkomen is het belangrijk dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning snel wordt teruggebracht naar 50-55% RV. De kwaliteit van afwerking kan nadelig beïnvloed worden door vochtige omstandigheden. Speciaal voor het effectief verwijderen van bouwvocht zijn robuuste, krachtige bouwdrogers verkrijgbaar. Met een bouwdroger loopt de oplevering geen vertraging op.

Brandlucht verwijderen

Een bekend type brandlucht luchtreiniger is een ozongenerator. Dit apparaat is een sterke geurbestrijder en verwijdert onder andere rookgeur en brandlucht. Een ozongenerator wordt ingezet na brand, bij rookschade en bij andere soorten geuroverlast. Een luchtreiniger die effectief is in het verwijderen van rook en brandgeur bezit filtertechnieken waarmee de kleinste deeltjes en gasvormige deeltjes onschadelijk worden gemaakt. Zo combineren Blueair Smokestop luchtreinigers diverse filters met krachtige ionisatie. Het zijn één van 's werelds beste luchtreinigers op het gebied van rook luchtreiniging is uit onafhankelijke testen gebleken. Lightair Ionflow luchtreinigers staan ook bekend als goede rook luchtreinigers, deze reinigers verwijderen rook en rooklucht door High Density ionisatie.

Brandpreventie

Met brandpreventie wordt bedoeld: alle voorzieningen en afspraken die bijdragen aan het voorkomen of verergeren van brand. De aanwezigheid en kwaliteit van blusmiddelen, een vluchtplan en rookdetectie zijn voorbeelden van brandpreventie.

Brandschade

Bij brandschade is een binnenruimte verontreinigd met roetdeeltjes en andere fijnstofdeeltjes. De ruimte is bovendien gevuld geweest met rook dat hardnekkige stank veroorzaakt. Na een calamiteit zoals brand zorgt een ozonreiniger voor verfrissing van de ruimte. Rookbestanddelen en andere stankcomponenten worden met behulp van ozon afgebroken.

Brandveiligheid

Brandveiligheid omvat talrijke onderdelen die bijdragen aan een brandveilige omgeving. Bijvoorbeeld: de indeling van een gebouw / woning, gebruik van brandveilige materialen, de aanwezigheid van een calamiteitenplan en vluchtroutes, de beschikbaarheid van de juiste blusmiddelen en nauwkeurige branddetectie.
Links: Rook, Rookdetectie

Brennenstuhl

Brennenstuhl is een Duitse fabrikant van o.a. rookmelders en koolmonoxidemelders. De Brennenstuhl rookmelders waarschuwen met een geluidssignaal bij brand en rookontwikkeling. Een CO melder waarschuwt bij hoge concentraties van het giftige koolmonoxide.

Broeikaseffect menselijk

Het menselijk broeikaseffect ontstaat als gevolg van emissies die door mensen worden veroorzaakt. Er komen te veel broeikasgassen in de lucht die de ozonlaag afbreken, bijvoorbeeld door industrie, ontbossing, gebruik van fossiele brandstoffen en het energiegebruik. Door het afbreken van de ozonlaag bereikt meer schadelijke straling de aarde. Ook houden broeikasgassen de warmte op aarde vast, hierdoor stijgt de temperatuur op aarde.

Broeikaseffect natuurlijk

Het natuurlijk broeikaseffect zorgt ervoor dat de aarde zijn warmte vasthoudt en niet meteen kwijtraakt aan de hogere atmosfeer. Dit gebeurt door middel van broeikasgassen in de atmosfeer zoals, waterdamp, koolstofdioxide, stikstofdioxide en ozon. Deze barriére in de atmosfeer houdt de aarde warm.

Broeikasgassen

Broeikasgassen bevinden zich in de atmosfeer en zorgen ervoor dat warmte opwarmt. De opwarming van de aarde door aanwezigheid van broeikasgassen wordt het broeikaseffect genoemd. Voorbeelden van broeikasgassen zijn: waterdamp, kooldioxide, methaan, ozon en fluor-gassen. Er wordt volop aandacht besteedt aan het verminderen van emissie van broeikasgassen om opwarming van de aarde te vertragen. Broeikasgassen zijn onder andere afkomstig van verkeer, industrie en landbouw.

Bronchien

De aftakkingen van de luchtpijp naar de longen noemen we bronchiën. Deze bronchiën vertakken zelf ook weer in steeds kleiner wordende takjes. Aan het einde van de kleinste takjes zitten de longblaasjes.
Links: Daikin, Sharp

Bronchitis

Bronchitis is een ontsteking van de lagere luchtwegen (bronchiën). Oorzaken van bronchitis kunnen zijn: Roken, virussen, bacteriën en allergische reacties.

Brune

Brune is een fabrikant van luchtbevochtigers en luchtontvochtigers. Brune luchtbevochtigers behoren tot de zogenaamde koud water verdampers. Een Brune bevochtiger bevat een verdampingsfilter. Droge lucht wordt aangezogen en langs het bevochtigingsfilter geleid. De luchtvochtigheid stijgt snel en hygiënisch met Brune luchtbevochtigers

Buitenasbak

Asbak voor buitengebruik. Dit systeem wordt sinds de nieuwe wetgeving bij bedrijven en kantoren aan de buitenmuur bevestigd. De omgeving blijft vrij van sigarettenpeuken. En buitenasbak kan het best geplaatst worden bij een ingang / uitgang van een gebouw. Ook in een rookabri en bij tourniquets voorkomt het plaatsen van een buitenasbak vervuiling door sigarettenpeuken. Staande modellen buitenasbakken zijn makkelijk te verplaatsen.

Buitenthermometer

Iedereen kent de buitenthermometers van de bouwmarkt. Vaak zijn het losse glasthermometers geplakt op een houder. Maar ook de sensor van een weerstation waarmee de buitentemperatuur wordt gemeten noemt men een buitenthermometer. De sensor kan draadloos zijn of toch voorzien zijn van een draad.

Bureauventilator

Een bureauventilator is een klein model ventilator. Dit type ventilator wordt dichtbij geplaatst, op het bureau of tafel waar men aan werkt. Indien uitgerust met een oscillatiefunctie beweegt de ventilator op en neer voor een goede verdeling van de frisse lucht.
VOCHTIGE LUCHT
DROGE LUCHT
FIJNSTOF EN ALLERGIE
VENTILATIE
METEN
VERWARMING
DESINFECTIE STERILISATIE
AIRCONDITIONERS
GEUR OF STANK
VLIEGENVANGER

OKTOBER 2021

Gratis

TFA Thermo Hygro Climate met logo
t.w.v. € 23,90 bij bestellingen vanaf € 299,00

  
Home
B


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter B

Badkamer hygrostaat

Badkamerventilatoren zijn in veel gevallen voorzien van een hygrostaat. De luchtvochtigheidsmeter schakelt de ventilator aan als de luchtvochtigheid in de badkamer tot boven de ingestelde waarde stijgt. In de badkamer kan een hygrostaat ook eenvoudig worden aangesloten op een luchtontvochtiger. Als er te veel vocht in de lucht aanwezig is, wordt de ontvochtiger automatisch ingeschakeld. Het vocht wordt door de ontvochtiger direct uit de badkamer verwijderd. Een ontvochtiger met ingebouwde hygrostaat is ideaal voor het ontvochtigen van een badkamer. Voor automatisch ontvochtigen is in dat geval geen losse hygrostaat vereist. Bij een lage luchtvochtigheid krijgen schimmels geen kans te groeien en blijven de muren in de badkamer vrij van vochtplekken. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Badkamer ontvochtiger

Luchtontvochtiger voor het verwijderen van vocht uit een badkamer. Een badkamerontvochtiger is compact een heeft een fraaie vormgeving. In een gemiddelde badkamer volstaat het gebruik van een kleine ontvochtiger. Het vocht dat tijdens douchen of het nemen van een bad in de lucht vrijkomt, wordt direct verwijderd. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Badkamerventilator

Badkamerventilatoren zijn kleine ventilatoren die in een muur of het plafond van een badkamer worden gemonteerd. Tijdens het douchen zuigt de badkamerventilator vochtige lucht naar buiten zodat er minder condens gevormd wordt op tegelwanden en spiegels. Als er geen badkamerventilator aanwezig is, of de werking van de ventilator is onvoldoende, dan biedt een luchtontvochtiger uitkomst. Voor een badkamer volstaat al een kleine ontvochtiger voor het afvoeren van het vocht dat vrijkomt tijdens douchen en het nemen van een bad. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Bakluchtjes

Bakluchtjes zijn de geuren die tijdens het bakken vrijkomen. Bakgeuren zijn intensieve geuren, die geruime tijd na het bakken nog te ruiken zijn. Vooral bakluchtjes na frituren blijven lang in huis aanwezig. Voor effectieve verwijdering van geuren, waaronder bakgeuren, zijn er diverse luchtreinigers verkrijgbaar.

Barometer

Een barometer is een meetinstrument waarmee de luchtdruk gemeten wordt. Barometers zijn verkrijgbaar als losse analoge luchtdrukmeters of geïntegreerd in analoge en digitale weerstations. Barometers geven een indicatie van de weersverwachting. Veranderingen van het weer zijn op barometers zichtbaar. Een lage luchtdruk wijst op slechte weersomstandigheden. Een hoge luchtdruk is een voorbode voor goede weersomstandigheden.
Links: Fischer

Barometer analoog

Een analoge barometer geeft de luchtdruk weer via een wijzer en een wijzerplaat. Analoge barometers hebben een mooie, nostalgische uitstraling.

Barometer digitaal

Een digitale barometer is meestal onderdeel van een digitaal weerstation. Het aantal millibar luchtdruk wordt op een display getoond. De digitale barometer is vaak gekoppeld aan een weersvoorspeller in hetzelfde digitale weerstation.

Bedompte lucht

Benauwde lucht met vaak een nare geur. Bedompte lucht in het binnenklimaat ontstaat wanneer er onvoldoende ventilatiemogelijkheden in de ruimte aanwezig zijn. Als de luchtvochtigheid in het binnenklimaat te hoog is, ontstaat schimmelgroei en vinden er rottingsprocessen plaats. Dit heeft een bedompte, muffe lucht tot gevolg. Ook lucht met een hoog gehalte CO2 wordt als bedompt ervaren. Dit is meestal het geval in ruimten waarin zich veel mensen bevinden zoals bijvoorbeeld in een klaslokaal of op een kantoorverdieping.

Behang en vocht

Onder vochtige omstandigheden raakt een fraaie behangwand beschadigd. Indien muren vochtig zijn, of als de luchtvochtigheid te hoog is, hecht de lijmlaag van het behang niet langer. Behangstroken laten aan de bovenzijde los en krullen naar beneden. Ook op de hoeken van de stroken laat het behang los. Wanneer de luchtvochtigheid gedurende een lange periode te hoog is, neemt het behangpapier te veel vocht op waardoor de lijmlaag loslaat. Een luchtontvochtiger verlaagt de relatieve luchtvochtigheid in huis en beschermt daarmee de behangwand. Voordat een muur opnieuw wordt behangen, moet deze voldoende droog zijn.

BelleAir

Merknaam van o.a. luchtverfrissers. BelleAir luchtverfrissers zijn ideaal voor gebruik in toiletruimten. Bijvoorbeeld een programmeerbare luchtverfrisser met bewegingssensor voor automatische luchtverfrissing.

Benzeen

Benzeen in de buitenlucht is voor een belangrijk deel afkomstig van gemotoriseerd verkeer. Maar ook in de binnenlucht worden in een aantal gevallen verhoogde concentraties benzeen gemeten. Benzeen in huis kan vrijkomen uit vloerbedekking, matrassen, kussens, gordijnen, verf en afwerkingsmaterialen. Voldoende ventilatie en effectieve luchtreiniging beperkt de blootstelling aan vluchtige gifstoffen in het binnenmilieu. Benzeen behoort tot de VOC's: Vluchtige Organische Componenten.

Beslagen ramen

Een beslagen raam is een teken van een hoge luchtvochtigheid in huis. Het vocht dat als waterdamp in de binnenlucht aanwezig is condenseert op het koude raam. Als ramen voor een lange periode beslagen blijven ontstaan condensproblemen. Het condensvocht loopt van het raam af en blijft achter op het raamkozijn. Door inwerking van het vocht ontstaat na verloop van tijd schimmelgroei en houtrot.

Beste luchtbevochtiger

De beste luchtbevochtiger beschikt over een bevochtigingscapaciteit die toereikend is voor de inhoud van de ruimte waarin het apparaat geplaatst wordt. Verder dient u bij de keuze van de bevochtiger rekening te houden met uitdrogende omstandigheden in de ruimte zoals intensief gebruik van de verwarming. In dat geval is een kleine overcapaciteit van de luchtbevochtiger gewenst. Welk type luchtbevochtiger kunt u het beste kiezen? In grote lijnen kan men stellen dat een ultrasone luchtbevochtiger de luchtvochtigheid snel verhoogt en bovendien tot hoge waarden kan laten stijgen. Luchtwassers en koud water verdampers verhogen de luchtvochtigheid op natuurlijke wijze. Overbevochtiging is niet mogelijk met dit type luchtbevochtiger. Stoombevochtigers zijn vergelijkbaar met waterkokers. Door verhitting van water wordt waterdamp in de lucht gebracht. Bij het kiezen van de beste luchtbevochtiger spelen ook de kosten een rol. Men moet letten op de aanschafprijs, de kosten van eventuele toebehoren en tenslotte het energieverbruik. Uw leverancier helpt bij het kiezen van de ideale luchtbevochtiger indien u dat wenst.

Beste luchtontvochtiger

Wat de beste luchtontvochtiger is voor uw specifieke toepassing, is afhankelijk van factoren zoals: de grootte van de ruimte, gemiddelde temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte en aard van de ruimte (woonruimte of bedrijfsruimte). De beste luchtontvochtiger voor gebruik in huis is compact, makkelijk verplaatsbaar en voorzien van een fraaie afwerking. De beste luchtontvochtiger voor het verlagen van luchtvochtigheid in grote bedrijfsruimten en grote opslagruimten is doorgaans een vaste ontvochtiger met automatische waterafvoer. Voor kleinere bedrijfsruimten kiest men het best voor een mobiele luchtontvochtiger met robuuste omkasting. Natuurlijk geldt voor elke luchtontvochtiger dat het apparaat niet storingsgevoelig is en zeer weinig onderhoud nodig heeft.

Beste luchtreiniger

De beste luchtreiniger is dat model luchtreiniger dat alle verontreinigingen uit uw specifieke ruimte verwijderd. Daarom dient u bij aanschaf van een luchtreiniger na te gaan welke verontreinigingen het meest aanwezig zijn, bijvoorbeeld stof, rook, onaangename geuren, allergenen enzovoorts. Uw leverancier kan u de sterke punten noemen van de diverse luchtreinigers. Daarbij kunt u kiezen voor filter luchtreinigers of ionisatoren. De beste luchtreiniger voor uw situatie is wellicht uitgerust met een aantal functies zoals bevochtiging, plasma reiniging, UV reiniging of pollenprogramma.

Betonrot

Als de bewapening van beton door roest wordt aangetast noemt men dit beronrot. Door het roesten van de stalen draden gaat het beton barsten of brokkelt het zelfs af. Onderdelen van een constructie raken ernstig beschadigd bij het optreden van betonrot.

Betonstof

Betonstof komt vrij tijdens de productie en bewerking van beton en bij verwerking van puin. Het fijne stof zweeft in de lucht en wordt direct ingeademd in slecht geventileerde ruimten. Goede luchtafzuiging is belangrijk om blootstelling aan betonstof te beperken. Het stof op een betonnen vloer wordt ook betonstof genoemd.

Beurer

Beurer is de merknaam van o.a stoombevochtigers. Beurer is een Duitse fabrikant van producten voor gezondheid en wellness. Naast luchtbevochtigers en luchtwassers produceert het bedrijf o.a. bloeddrukmeters, bloedsuikermeters, weegschalem. thermometers, infraroodlampen en hartslagmeters.

Bevochtigen

Door het bevochtigen van lucht stijgt de luchtvochtigheid. Vooral bij droge lucht dient u de luchtvochtigheid te verhogen. Lucht bevochtigen kan plaatsvinden om een aangenaam, gezond binnenklimaat te verkrijgen. Bevochtiging wordt ook toegepast voor het verbeteren van opslagcondities, het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het verlagen van de statische elektriciteit in een binnenruimte. Voor bevochtiging in huis zijn er talrijke bevochtigers beschikbaar met uiteenlopende capaciteiten beschikbaar. Speciaal voor grote toepassingen is er keuze uit een groot aantal krachtige luchtbevochtigers met een hoge bevochtigingscapaciteit.

Bevochtigen lucht

Lucht bevochtigen is noodzakelijk om gezondheidsklachten en schade door droge lucht te voorkomen. Vanaf een relatieve vochtigheid van 40% en lager ontstaan de problemen in snel tempo. Geadviseerd wordt om te starten met luchtbevochtiging als de ruimte nog niet gortdroog is. Het kost dan immers minder moeite om de luchtvochtigheid weer op peil te krijgen als wanneer men wacht tot de luchtvochtigheid gedaalt is beneden 30% of zelfs 20%.

Bevochtiger

Apparaat voor het verhogen van de luchtvochtigheid in een ruimte. Verhoging van het vochtgehalte door het mechanisch verspreiden van vocht in een ruimte. Veel gebruikte bevochtigers zijn koudwaterverdampers, bevochtiger-luchtwassers, ultrasoonbevochtigers en stoombevochtigers.

Bevochtiger Luchtwasser

Een Bevochtiger-Luchtwasser bevochtigt de ruimte door natuurlijke verdamping van water. Droge lucht wordt gevoerd door een schijvenpakket dat in een waterbasin draait. Met deze wijze van bevochtigen wordt de lucht van vocht voorzien en tegelijkertijd gezuiverd van stofdeeltjes; de stofdeeltjes komen in het water terecht.

Bevochtiging

Het kunstmatig verhogen van het vochtgehalte of luchtvochtigheid. In het binnenklimaat voorkomt u met luchtbevochtiging problemen door droge lucht. Voor bevochtiging kunt u gebruik maken van diverse typen luchtbevochtigers: ultrasoon bevochtigers, luchtwassers, koud water verdampers, stoombevochtigers. Voor bevochtiging in huis volstaan doorgaans de kleinere luchtbevochtigers. Voor industriële / professionele bevochtiging worden luchtbevochtigers met een hogere bevochtigingscapaciteit ingezet.

Bevochtigingscapaciteit

Het vermogen dat een bevochtiger bezit om een ruimte te bevochtigen. Een ultrasone luchtbevochtiger bezit een hoge bevochtigingscapaciteit. In korte tijd wordt de luchtvochtigheid verhoogd. Speciaal voor bevochtiging in grote ruimtes zijn krachtige bevochtigers verkrijgbaar. Deze grote luchtbevochtigers zijn o.a. geschikt voor luchtbevochtiging in een grote woning, kantoor of museum. Voor het verhogen van de luchtvochtigheid in een kleine kamer volstaat een luchtbevochtiger met een kleinere bevochtigingscapaciteit.

Bevochtigingsfilter

Het bevochtigingsfilter is onderdeel van bepaalde typen luchtbevochtigers. Het bevochtigingsfilter neemt vocht op uit het interne waterreservoir van de bevochtiger. Een ventilator blaast voortdurend droge omgevingslucht door het bevochtigingsfilter. De droge lucht neemt het vocht op en wordt tenslotte opnieuw in de binnenruimte verspreid.

Bevochtigingsinstallatie

Er wordt onderscheid gemaakt tussen grote en kleine bevochtigingsinstallaties. Voor bevochtiging van bedrijfsruimten en optimaliseren van opslagcondities maakt men gebruik van uitgebreide bevochtigingsinstallaties. Dit type installatie bestaat uit een aantal technische onderdelen zoals waterbehandeling, een leidingstelsel en een verdeelsysteem. Een grote vochtinstallatie wordt o.a. toegepast bij de verwerking van hout, papier en tabak. Kleine bevochtigingsinstallaties zijn als stekkerklare oplossing verkrijgbaar. De compacte luchtbevochtigers zijn verplaatsbaar, maar bezitten desondanks een hoge bevochtigingscapaciteit.

Bevochtigingstechniek

Met bevochtigingstechniek bedoelt men de wijze waarop een luchtbevochtiger de ruimte van vocht voorziet. Bekende bevochtigingstechnieken zijn: ultrasoon bevochtigen, stoombevochtigen, luchtwassing en verdamping. Bij de aanschaf van een luchtbevochtiger dient men na te gaan wat de voordelen en nadelen van een bepaalde bevochtigingstechniek zijn.

Bijverwarming

Onder bijverwarming wordt verstaan: alle vormen van verwarming die gebruikt worden naast hoofdverwarming. In de meeste woningen dient de centrale verwarming (CV) als hoofdverwarming. Andere soorten hoofdverwarming zijn o.a. gaskachel, houtkachel en stadsverwarming. Als behoefte is aan extra warmte kunnen mobiele kachels worden bijgezet. Bekende soorten bijverwarming zijn: infrarood kachel, ventilatorkachel, keramische kachel, olieradiator. De voordelen van bijverwarming zijn: warmte in uw directe omgeving en eenvoudig te verplaatsen.

Binnenklimaat

Het binnenklimaat omvat de klimaatomstandigheden in een binnenruimte. Voor het verkrijgen van een optimaal binnenklimaat zijn diverse oplossingen beschikbaar. Voor het verbeteren van het binnenklimaat in woningen, kantoren, bedrijven, detailhandel, openbare gebouwen etc. zijn volgende oplossingen direct toe te passen: luchtbevochtiging, luchtontvochtiging, luchtreiniging, ionisatie, extra ventilatie. Diverse apparaten verbeteren het binnenklimaat in hoog tempo. De kwaliteit van het binnenklimaat wordt gemeten met meters voor luchtvochtigheid, temperatuur, CO, CO2, fijnstof.

Binnenklimaat kantoor

In kantoren is vaak sprake van een slecht binnenklimaat. Door intensief gebruik van de verwarming droogt de lucht sterk uit. Een lage luchtvochtigheid kan leiden tot oogirritatie, hoofdpijn, vermoeidheid en verminderde concentratie. Ook airco-systemen en klimaatbeheersing leiden mogelijk tot droge lucht in het kantoorgebouw. Printers en kopieerapparaten verspreiden hoge doseringen fijnstof in de lucht waardoor de luchtkwaliteit sterk verslechterd. Om deze reden moeten dergelijke apparaten bij intensief gebruik in een afzonderlijke ruimte worden geplaatst. Met de nodige aandacht voor het binnenklimaat is uw kantoorruimte een aangename werkplek.

Binnenklimaat meting

Metingen in het binnenklimaat laten zien hoe het met de luchtkwaliteit in een binnenruimte gesteld is. Voor gezonde en aangename binnenlucht dienen een aantal zaken op orde te zijn: temperatuur, luchtvochtigheid, luchtverversing, afwezigheid van verontreinigingen. Voor het verrichten van binnenklimaat metingen maakt men onder andere gebruik van thermometers, hygrometers, CO meters, CO2 meters, fijnstofmeters en ionenmeters.

Binnenklimaat onderzoek

Tijdens een binnenklimaat onderzoek worden een aantal metingen verricht, waaronder temperatuur, luchtvochtigheid, hoeveelheid ventilatie en aanwezigheid van eventuele verontreinigingen en schadelijke gassen. Een binnenklimaat onderzoek wordt ingesteld bij het vermoeden van een slechte luchtkwaliteit in huis.

Binnenklimaat techniek

Het begrip binnenklimaat techniek omschrijft alle facetten die te maken hebben met het conditioneren van het binnenklimaat. Ventilatie, verwarming, airconditioning, luchtbevochtiging, luchtontvochtiging, luchtreiniging. Het doel van binnenklimaat techniek is om een aangename en bovenal gezonde leef- en werkomgeving te creëren.

Binnenklimaat woning

Het binnenklimaat in een woning wordt door tal van factoren beïnvloed. Staat de verwarming vaak hoog? Wordt er gerookt in huis? Zijn er huisdieren aanwezig? Wordt er voldoende geventileerd? Is er sprake van een vochtprobleem? Het zijn allemaal zaken die van invloed zijn op het binnenklimaat in huis. In een gezonde woning is de luchtvochtigheid op peil en de lucht vrij van verontreinigingen. Voldoende ventilatie is broodnodig om voortdurend verse lucht aan te voeren en vervuilde lucht te verwijderen.

Binnenlucht

Lucht aanwezig in een woonhuis of elke andere binnenruimte. Regelmatig ventileren zorgt voor een kwalitatieve verbetering van de binnenlucht. Het binnenklimaat wordt voorzien van zuivere lucht en overmatig vocht wordt afgevoerd. Voor het conditioneren en optimaliseren van binnenlucht zijn diverse apparaten beschikbaar zoals luchtreinigers, luchtbevochtigers, luchtontvochtigers, ionisatoren en airconditioners.

Binnenluchtkwaliteit

Het begrip binnenluchtkwaliteit omhelst omgevingsfactoren als temperatuur, luchtvochtigheid, luchtverversing, biologische luchtverontreinigingen en chemische luchtverontreinigingen. Als de binnenluchtkwaliteit gedurende een langere periode ondermaats is, kunnen gebruikers van de binnenruimte gezondheidsklachten ontwikkelen. Als de klachten gerelateerd zijn aan deze specifieke woon- of werkomgeving spreekt men ook wel van het Sick Building Syndroom.

Binnenluchtmeting

Binnenluchtmetingen geven inzicht in de kwaliteit van het binnenklimaat. Verschillende omgevingsfactoren zijn met behulp van geschikte meetinstrumenten nauwkeurig meetbaar. Binnenluchtmetingen worden regelmatig verricht om informatie te krijgen over: temperatuur, luchtvochtigheid, koolstofmonoxide, koolstofdioxide, (fijn)stof, vluchtige stoffen, biologische verontreinigingen.

Binnenmilieu

Met binnenmilieu wordt bedoeld de klimatologische en hygiënische omstandigheden in een binnenruimte. Belangrijke parameters in het binnenmilieu zijn luchtvochtigheid en temperatuur. Daarnaast behoren CO, CO2, ongewenste luchtverontreinigingen en gassen ook tot de indicatoren die het binnenmilieu kenmerken. Een gezond en comfortabel binnenmilieu kenmerkt zich door een aangename temperatuur, een goede luchtvochtigheid, de afwezigheid van vuildeeltjes en de mogelijkheid tot voldoende ventilatie.

Binnenmilieu verbeteren

Voor het verbeteren van het binnenmilieu zijn talrijke oplossingen beschikbaar. Als de luchtvochtigheid laag is, kan men luchtbevochtigers plaatsen. In een vochtig binnenmilieu plaatst men ontvochtigers zodat het vochtgehalte snel naar een gezonde waarde daalt. Luchtreinigers verwijderen nare luchtjes, allergenen en stofdeeltjes zodat de lucht aangenaam schoon blijft. Het binnenmilieu verrijken met ionen is mogelijk met behulp van ionisatoren. Airconditioners en mobiele kachels zorgen voor comfort in het binnenklimaat.

Binnenmilieukwaliteit

De term binnenmilieukwaliteit omvat alle omgevingsfactoren die bijdragen aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. Op de werkplek stelt de Arbowet eisen aan de binnenmilieukwaliteit of heeft een adviserende rol met betrekking tot kou, warmte, luchtvochtigheid, tocht en ventilatie. Overige bedreigingen voor een slechte binnenmilieukwaliteit zijn o.a.: vrijgekomen gassen, tabaksrook, tonerstof en schimmels.

Biologische luchtverontreinigingen

Tot de biologische luchtverontreinigingen behoren bacteriën, virussen, schimmelsporen, gisten, algen, pollen en andere allergenen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Grotere verontreinigingen van biologische oorsprong zoals stuifmeel, worden tijdens luchtreiniging verwijderd met een Hepa filter. Voor het verwijderen van de kleinste biologische vuildeeltjes zijn diverse luchtreinigers uitgerust met een speciaal biologisch filter. Deze verontreinigingen worden ook bestreden met plasma ionisatie.

Blacklight

Lampen te gebruiken tegen vliegende insecten. De blauwe black light lampen zijn gemaakt van helder glas en geven een relatief grote hoeveelheid blauw zichtbaar licht, samen met de lange golf ultraviolet licht. Deze lampen worden vaak gebruikt in insectenvangers voor het aantrekken van vliegen, motten en andere vliegende insecten.
Links: Isotronic

Blueair

Blueair is een producent van hoogwaardige luchtreinigers uit Zweden. De Blueair luchtreinigers zijn stijlvol, energiezuinig en werken bovendien fluisterstil. Blueair's gepatenteerde HEPASilent® filtratie in combinatie met ionisatie technologie levert veel betere resultaten op dan alleen mechanische of elektrostatische technologie. De luchtreinigers hebben tijdens onafhankelijke testen de beste resultaten ooit behaald. Maar Blueair gaat verder, zelfs volledig automatische luchtreiniging is gerealiseerd. Kies voor een Blueair i-model luchtreiniger en de lucht wordt continu gemeten en indien nodig direct gezuiverd. Blueair levert eveneens een zeer succesvolle reeks professionele luchtreinigers.

Blueair Aware

Blueair Aware is een slimme luchtkwaliteitsmeter die de metingen weergeeft op je smartphone. Blueair Aware laat weten hoe het met de luchtkwaliteit in huis of op kantoor is gesteld. Gebruik de Blueair Aware realtime luchtkwaliteitsmeter met app voor het meten van fijnstof, VOC's zoals formaldehyde en benzeen, temperatuur en luchtvochtigheid. Samen met de Blueair Sense+ luchtreiniger zorgt Blueair Aware voor automatische luchtreiniging en geeft vervolgens alle luchtkwaliteit informatie. Via je smartphone of tablet kan je de luchtreiniger overal vandaan bedienen.

Blueair luchtreiniger filters

Filters voor Blueair luchtreinigers. Specifieke Blueair filters voor het elimineren van diverse verontreinigingen uit de lucht. Een Blueair HEPA Particle filter verwijdert stof, fijnstof, huisstofmijt, allergenen van huisdieren, pollen, bacteriën, virussen, schimmels en andere kleine deeltjes die in de lucht zweven. Een Blueair HEPA Smokestop filter verwijdert naast bovengenoemde verontreinigingen ook sigarettenrook, kookluchtjes, VOC's (geuren van schoonmaakmiddelen, verf etc.) en andere chemische luchtjes uit de lucht. Het filterpakket in een professionele Blueair luchtreiniger kan uitgebreid worden met een Blueair Pro serie Carbon Plus filter. De luchtreiniger stemt de werking dan nog beter af op hoge concentraties onaangename geuren en gasvormige verontreinigingen.

Blueair luchtreinigers

Blueair luchtreinigers hebben prestigieuze design awards en diverse prestatie awards gewonnen. De luchtreinigers zijn onafhankelijk gecertificeerd door de Association of Home Appliance Manufacturers (AHAM) en het Clean Air Delivery Rate (CADR) programma. Blueair combineert filter luchtreiniging met ionisatie in haar luchtreinigers. Het maakt ze tot één van 's werelds beste luchtreinigers op het gebied van fijnstof en sigarettenrook luchtreiniging.

Blueair Particle luchtreiniger

De Blueair Particle uitvoering als HEPA luchtreiniger tegen stof, fijnstof, huisstofmijt, allergenen van huisdieren, pollen, bacteriën, virussen, schimmels en andere zwevende deeltjes. Een van de best presterende fijnstof luchtreinigers ter wereld. Blueair's gepatenteerde HEPASilent® luchtreiniging in combinatie met ionisatie technologie levert veel betere resultaten op dan alleen mechanische of elektrostatische technologie.

Blueair Smokestop luchtreiniger

De Blueair Smokestop uitvoering als HEPA luchtreiniger tegen zwevende deeltjes, rook, sigarettenrook en geuren. Een Blueair Smokestop luchtreiniger is een uiterst effectieve luchtreiniger tegen tabaksrook, rooklucht en andere vervelende geuren. De HEPASilent® filter technologie met ionisatie levert hoge prestaties tegen een laag energieverbruik. Blueair's gepatenteerde HEPASilent® luchtreiniging in combinatie met ionisatie technologie levert veel betere resultaten op dan alleen mechanische of elektrostatische technologie.

Boneco

Boneco is een merk van de firma Plaston uit Zwitserland. Onder dit merk worden luchtbevochtigers verkocht. Naast Boneco is Air-o-Swiss eveneens een merk van Plaston.

Boneco luchtbevochtiger

Luchtbevochtigers van Boneco worden geproduceerd door de Plaston Group. De Boneco luchtbevochtigers worden wereldwijd verkocht. Het assortiment bestaat uit verschillende modellen luchtbevochtigers waaronder luchtwassers en ultrasone luchtbevochtigers.

Boot ontvochtiger

Een ontvochtiger voor de boot verlaagt voortdurend de luchtvochtigheid zodat vocht onttrokken wordt aan de houten materialen. De houten onderdelen worden niet aangetast door het vocht indien dit vocht tijdig wordt verwijderd. Een boot ontvochtiger verwijdert dagelijks enkele liters vocht zodat de boot beschermt blijft tegen aantasting en het ontstaan van muffe luchtjes. Een vochtarme bootstalling is eenvoudig te realiseren door het inzetten van een ontvochtiger met een geschikte ontvochtigingscapaciteit.

Bouwdroger

Een robuuste, stootvaste ontvochtiger waarmee vocht uit een ruimte wordt verwijderd tijdens en na bouwwerkzaamheden. Een bouwdroger wordt ook vaak ingezet bij calamiteiten.

Bouwdroger verhuur

Met bouwdroger verhuur wordt bedoeld: een verhuuradres voor bouwdrogers. Zowel particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen kunnen op dit adres één of meerdere bouwdrogers voor een bepaalde periode huren.

Bouwdroger verkoop

Met bouwdroger verkoop wordt bedoeld: een verkoopadres voor bouwdrogers. Zowel particulieren, bedrijven, overheid én verhuurbedrijven kunnen op dit bouwdrogers en luchtontvochtigers aanschaffen.

Bouwdroging

Bouwdroging laat bouwvocht versneld verdwijnen waardoor het bouwproces spoedig verloopt en een kwalitatieve afwerking van het project kan worden gegarandeerd. Bouwdroging wordt toegepast in nieuwbouwwoningen en bij renovatieprojecten. Bouwmaterialen drogen gelijkmatig en snel bij gebruik van een bouwdroger. Ook een vochtige kelder of vochtige kruipruimte wordt aangenaam droog door inzet van bouwdroging. Bouwdroging met luchtdrogers én airblowers geeft het snelste resultaat.

Bouwstof

Bouwstof komt vrij tijdens de productie en verwerking van bouwmaterialen zoals steen, (fijn) zand, hout, tegels, isolatiematerialen en vezelproducten. Bouwstof is een verzameling van verschillende stofdeeltjes met verschillende afmetingen. Om blootstelling aan bouwstof te verminderen kan men gebruik maken van onder andere: stofmaskers, stoffilters, afzuiginstallaties en luchtreinigers.

Bouwvocht

Het teveel aan vocht dat aanwezig is in vochtige bouwmaterialen noemt men bouwvocht. Het bouwvocht bevindt zich veelal in beton, cement, stenen, stucwerk etc. Voordat een nieuwbouwwoning, kantoorpand of ander type bouwproject wordt opgeleverd, dient een groot gedeelte van het bouwvocht te zijn verwijderd. Om vochtschade te voorkomen is het belangrijk dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning snel wordt teruggebracht naar 50-55% RV. De kwaliteit van afwerking kan nadelig beïnvloed worden door vochtige omstandigheden. Speciaal voor het effectief verwijderen van bouwvocht zijn robuuste, krachtige bouwdrogers verkrijgbaar. Met een bouwdroger loopt de oplevering geen vertraging op.

Brandlucht verwijderen

Een bekend type brandlucht luchtreiniger is een ozongenerator. Dit apparaat is een sterke geurbestrijder en verwijdert onder andere rookgeur en brandlucht. Een ozongenerator wordt ingezet na brand, bij rookschade en bij andere soorten geuroverlast. Een luchtreiniger die effectief is in het verwijderen van rook en brandgeur bezit filtertechnieken waarmee de kleinste deeltjes en gasvormige deeltjes onschadelijk worden gemaakt. Zo combineren Blueair Smokestop luchtreinigers diverse filters met krachtige ionisatie. Het zijn één van 's werelds beste luchtreinigers op het gebied van rook luchtreiniging is uit onafhankelijke testen gebleken. Lightair Ionflow luchtreinigers staan ook bekend als goede rook luchtreinigers, deze reinigers verwijderen rook en rooklucht door High Density ionisatie.

Brandpreventie

Met brandpreventie wordt bedoeld: alle voorzieningen en afspraken die bijdragen aan het voorkomen of verergeren van brand. De aanwezigheid en kwaliteit van blusmiddelen, een vluchtplan en rookdetectie zijn voorbeelden van brandpreventie.

Brandschade

Bij brandschade is een binnenruimte verontreinigd met roetdeeltjes en andere fijnstofdeeltjes. De ruimte is bovendien gevuld geweest met rook dat hardnekkige stank veroorzaakt. Na een calamiteit zoals brand zorgt een ozonreiniger voor verfrissing van de ruimte. Rookbestanddelen en andere stankcomponenten worden met behulp van ozon afgebroken.

Brandveiligheid

Brandveiligheid omvat talrijke onderdelen die bijdragen aan een brandveilige omgeving. Bijvoorbeeld: de indeling van een gebouw / woning, gebruik van brandveilige materialen, de aanwezigheid van een calamiteitenplan en vluchtroutes, de beschikbaarheid van de juiste blusmiddelen en nauwkeurige branddetectie.
Links: Rook, Rookdetectie

Brennenstuhl

Brennenstuhl is een Duitse fabrikant van o.a. rookmelders en koolmonoxidemelders. De Brennenstuhl rookmelders waarschuwen met een geluidssignaal bij brand en rookontwikkeling. Een CO melder waarschuwt bij hoge concentraties van het giftige koolmonoxide.

Broeikaseffect menselijk

Het menselijk broeikaseffect ontstaat als gevolg van emissies die door mensen worden veroorzaakt. Er komen te veel broeikasgassen in de lucht die de ozonlaag afbreken, bijvoorbeeld door industrie, ontbossing, gebruik van fossiele brandstoffen en het energiegebruik. Door het afbreken van de ozonlaag bereikt meer schadelijke straling de aarde. Ook houden broeikasgassen de warmte op aarde vast, hierdoor stijgt de temperatuur op aarde.

Broeikaseffect natuurlijk

Het natuurlijk broeikaseffect zorgt ervoor dat de aarde zijn warmte vasthoudt en niet meteen kwijtraakt aan de hogere atmosfeer. Dit gebeurt door middel van broeikasgassen in de atmosfeer zoals, waterdamp, koolstofdioxide, stikstofdioxide en ozon. Deze barriére in de atmosfeer houdt de aarde warm.

Broeikasgassen

Broeikasgassen bevinden zich in de atmosfeer en zorgen ervoor dat warmte opwarmt. De opwarming van de aarde door aanwezigheid van broeikasgassen wordt het broeikaseffect genoemd. Voorbeelden van broeikasgassen zijn: waterdamp, kooldioxide, methaan, ozon en fluor-gassen. Er wordt volop aandacht besteedt aan het verminderen van emissie van broeikasgassen om opwarming van de aarde te vertragen. Broeikasgassen zijn onder andere afkomstig van verkeer, industrie en landbouw.

Bronchien

De aftakkingen van de luchtpijp naar de longen noemen we bronchiën. Deze bronchiën vertakken zelf ook weer in steeds kleiner wordende takjes. Aan het einde van de kleinste takjes zitten de longblaasjes.
Links: Daikin, Sharp

Bronchitis

Bronchitis is een ontsteking van de lagere luchtwegen (bronchiën). Oorzaken van bronchitis kunnen zijn: Roken, virussen, bacteriën en allergische reacties.

Brune

Brune is een fabrikant van luchtbevochtigers en luchtontvochtigers. Brune luchtbevochtigers behoren tot de zogenaamde koud water verdampers. Een Brune bevochtiger bevat een verdampingsfilter. Droge lucht wordt aangezogen en langs het bevochtigingsfilter geleid. De luchtvochtigheid stijgt snel en hygiënisch met Brune luchtbevochtigers

Buitenasbak

Asbak voor buitengebruik. Dit systeem wordt sinds de nieuwe wetgeving bij bedrijven en kantoren aan de buitenmuur bevestigd. De omgeving blijft vrij van sigarettenpeuken. En buitenasbak kan het best geplaatst worden bij een ingang / uitgang van een gebouw. Ook in een rookabri en bij tourniquets voorkomt het plaatsen van een buitenasbak vervuiling door sigarettenpeuken. Staande modellen buitenasbakken zijn makkelijk te verplaatsen.

Buitenthermometer

Iedereen kent de buitenthermometers van de bouwmarkt. Vaak zijn het losse glasthermometers geplakt op een houder. Maar ook de sensor van een weerstation waarmee de buitentemperatuur wordt gemeten noemt men een buitenthermometer. De sensor kan draadloos zijn of toch voorzien zijn van een draad.

Bureauventilator

Een bureauventilator is een klein model ventilator. Dit type ventilator wordt dichtbij geplaatst, op het bureau of tafel waar men aan werkt. Indien uitgerust met een oscillatiefunctie beweegt de ventilator op en neer voor een goede verdeling van de frisse lucht.

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

Rubrieken


Klantenservice


© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 23 oktober 2021 Sitemap

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

Klantenservice

Rubrieken

© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 23 oktober 2021 Sitemap

Rubrieken

Klantenservice

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 23 oktober 2021 Sitemap