Woorden met d
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
Over Airsain
Contact
VacaturesHome
Woordenboek
D


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter D

Daikin

Fabrikant van o.a. airconditioners en luchtreinigers.
Links: Luchtreiniger

Daikin airco

Airconditioners van het Japanse merk Daikin. De Daikin airconditioners voor Europa en delen van Afrika en het Midden Oosten worden gefabriceerd in Oostende(België). Daikin is een wereldwijd bekend merk in verwarming, ventilatie en airconditioning. Bekende Daikin airconditioners zijn de modellen Ururu Sarara, Emura en Nexura. Daikin Ururu Sarara is een airco voor volledige klimaatbeheersing in bijvoorbeeld huis of kantoor. Het Daikin assortiment omvat een groot aantal airco binnenunits en airco buitenunits geschikt voor airconditioning mét of zonder verwarming.

Daikin Altherma

Altherma is de naam voor bepaalde airco-systemen van Daikin. Er zijn verschillende Daikin Altherma warmtepompen verkrijgbaar, bijvoorbeeld Altherma lagetemperatuur-split en Altherma hogetemperatuur-split. Daikin Altherma warmtepompen zijn geschikt voor koeling en verwarming in huis of kantoor.

Daikin Domotica

Een Daikin Domotica airco kan worden aangesloten op een domoticasysteem. Domotica is de term voor huisautomatisering. Diverse apparaten en regelaars worden met elkaar verbonden en kunnen centraal aangestuurd worden. Domotica heeft als doel om de kwaliteit van leven en wonen te verbeteren. Een Daikin Domotica airconditioner is geschikt voor integratie in een dergelijke huisinstallatie.

Daikin Emura

Daikin Emura is een warmtepomp voor optimalisatie van het binnenmilieu. Deze warmtepomp is geschikt voor verwarmen, koelen, ontvochtigen en ventileren. Daikin Emura onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert deze naar het binnenklimaat. Indien men het binnenklimaat wenst te koelen vindt dit warmtetransport omgekeerd plaats. Daikin Emura is een wandmodel warmtepomp met een moderne vormgeving.

Daikin Nexura

Daikin Nexura is een "lucht-lucht" warmtepomp. Deze warmtepomp is geschikt voor verwarmen, koelen en lucht reinigen. Daikin Nexura onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert deze naar het binnenklimaat. Via het stralingspaneel aan de voorzijde wordt de warmte in de ruimte vesrpeid. Indien men het binnenklimaat wenst te koelen vindt dit warmtetransport omgekeerd plaats. Daikin Nexura is een vloermodel warmtepomp.

Daikin Ururu Sarara

Daikin Ururu Sarara is een uitgebreide warmtepomp / airconditioner voor volledige klimaatbeheersing. Daikin Ururu Sarara verzorgt koeling, verwarming, bevochtiging, ontvochtiging, ventilatie en luchtzuivering. Ururu is de Japanse benaming voor bevochtiging. De Ururu Sarara airconditioner is uitgerust met Flash Streamer Technologie voor optimale luchtzuivering.

Datalogger

Een datalogger is een meetinstrument dat de uitgevoerde meetwaarden vastlegt. Voor het verrichten van metingen in het binnenklimaat heeft Extech een aantal dataloggers op de markt gebracht waarmee meetwaarden van temperatuur en luchtvochtigheid worden vastgelegd. Een Atal CO2 datalogger meet en registreert kooldioxide-waarden in het binnenmilieu. De meetgegevens van een datalogger kunnen met behulp van een PC in rapporten verwerkt worden.

Dauwpunt

Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp condenseert door afkoeling van de lucht, zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd. Zodra het dauwpunt (temperatuur) bereikt wordt is de lucht verzadigd met waterdamp (100%). Op het moment dat de lucht verder afkoelt, zal er op een kouder oppervlak b.v. een spiegel, buitenraam of een bril condens ontstaan.

Delonghi

Ontwerper en fabrikant van o.a. airconditioners, luchtontvochtigers en verwarmingskachels uit Italië.

Delonghi luchtontvochtiger

Delonghi heeft een reeks luchtontvochtigers op de markt gebracht voor ontvochtiging in huis of op de werkplek. Het merendeel van de Delonghi ontvochtigers is uitgerust met compressor. De Delonghi luchtontvochtiger zonder compressor noemt men ook wel een adsorptiedroger. Dit type ontvochtiger werkt het best bij lage temperaturen. Delonghi luchtontvochtigers zijn compact en zeer praktisch. Direct stekkerklare ontvochtiging in de ruimte naar keuze.

Depressief

Een stemming waarbij negatieve gevoelens overheersen. Een depressie kenmerkt zich o.a. door: - neerslachtigheid - het verlies van belangstelling voor en plezier in aangename dingen - meer of minder eetlust - moeilijk in slaap kunnen komen of juist veel slapen - geagiteerdheid of juist lusteloosheid - vermoeidheid - concentratieproblemen Een goede luchtkwaliteit in huis kan negatieve gevoelens sterk verminderen.

Design hygrometer

Bij een design hygrometer is extra aandacht besteedt aan de vormgeving van het meetinstrument. Zowel analoge hygrometers als digitale hygrometers zijn als designmodel verkrijgbaar. Een hygrometer moet de luchtvochtigheid nauwkeurig meten en weergeven, maar het kan eveneens als design-object in huis of kantoor dienen.

Design luchtreiniger

Tijdens de ontwerpfase van een design luchtreiniger is extra aandacht besteedt aan de vormgeving. De luchtreinigers zijn style-objecten maar verzorgen vanzelfsprekend ook grondige luchtreiniging.

Design ventilator

Ventilator met een eigentijdse vormgeving. Design ventilatoren zijn geen doorsnee ventilatoren van wit kunststof, maar hebben een fraai ontwerp en zijn gemaakt van duurzame materialen. Een design ventilator heeft een toegevoegde waarde in elke interieur in woning, kantoor, showroom of horecagelegenheid.

DHZ airco

DHZ staat voor Doe Het Zelf. Een DHZ airconditioner kan eenvoudig zelf geïnstalleerd worden. De montage van de binnenunit en buitenunit en het leggen van airco-leidingen kan men zelf uitvoeren. Een Doe het Zelf airconditioner is voorzien van snelkoppelingen voor eenvoudig monteren. Door zelf de airco te installeren kan men flink besparen op installatiekosten. Alleen de laatste installatiewerkzaamheden en inwerkingstelling van de airco dient verricht te worden door een installateur.

Dierenallergie

Iemand met een dierenallergie reageert allergisch op de allergenen van bijvoorbeeld honden, katten en vogels. Benauwdheid, huiduitslag, prikkende ogen, een verstopte neus of juist een loopneus zijn normale allergieklachten die ook kunnen optreden bij allergie voor dieren. Men kan allergisch reageren op fijne stofdeeltjes uit de vacht of veren, op allergenen in speeksel of urine en op allergenen in huidschilfers en dierenharen.

Digitaal weerstation

Digitale weerstations zijn aan een opmars bezig. Voorheen zag je overal de klassieke weerstations met wijzerplaat en bevestigd op een houten paneel. Dat is verleden tijd. Tegenwoordig vindt men bijna in elke woning of kantoorruimte een digitaal weerstation. Temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en eventueel weersvoorspelling worden op een overzichtelijk display gepresenteerd.

Digitale hygrometer

Een digitale hygrometer is uitgerust met een display waarop de actuele luchtvochtigheid in cijfers wordt getoond. Digitale hygrometers zijn duidelijk afleesbaar. In de meeste woningen en kantoren zien we tegenwoordig een digitale hygrometer toegepast.

Digitale hygrostaat

Een digitale hygrostaat bezit een display en functietoetsen waarmee de gewenste luchtvochtigheid wordt ingesteld. De digitale hygrostaat meet de luchtvochtigheid in een ruimte en vergelijkt de meetwaarde met de ingestelde waarde. Als de luchtvochtigheid in de ruimte afwijkt van de ingestelde waarde, wordt een luchtbehandelingsapparaat ingeschakeld. Een groot aantal luchtbevochtigers en luchtontvochtigers zijn standaard uitgerust met een digitale hygrostaat.

Digitale thermometer

Op een digitale thermometer is de actuele temperatuur zeer duidelijk zichtbaar. Geen miniscule schaalverdeling welke slecht leesbaar is, maar een weergave van cijfers in een helder display. Digitale thermometers voor in huis zijn in veel gevallen ook uitgerust met een hygrometer. Zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid wordt dan direct weergegeven. Ook digitale weerstations zijn standaard uitgerust met dit type thermometer. Een digitale thermometer voor het meten van de temperatuur in materialen is uitgerust met een steeksonde. De steeksonde wordt dan in de kern van het materiaal geprikt.

Dimmer

Met een dimmer kan de werking van een apparaat of lamp worden geregeld. Met een lamp voorzien van dimmer kan eenvoudig de lichtsterkte worden bijgesteld. Ook diverse luchtbevochtigers zijn voorzien van dimmer. De hoeveelheid vocht dat in de ruimte wordt verspreid kan direct worden bijgesteld. De intensiteit van bevochtiging is op deze wijze eenvoudig in te stellen. Een digitale dimmer voor bevochtigers en ontvochtigers noemt men een hygrostaat. De ideale luchtvochtigheid is met deze elektronische dimmer eenvoudig instelbaar.

Domotica airco

Een Domotica airco kan worden aangesloten op een domoticasysteem. Domotica is de term voor huisautomatisering. Diverse apparaten en regelaars worden met elkaar verbonden en kunnen centraal aangestuurd worden. Domotica heeft als doel om de kwaliteit van leven en wonen te verbeteren. Een Domotica airconditioner is geschikt voor integratie in een dergelijke huisinstallatie.

Doorslaand vocht

Vocht dat door muren heen trekt wordt doorslaand vocht genoemd. Door bijvoorbeeld slagregens of lekkage wordt de muur intensief blootgesteld aan vocht. Als de waterdichtheid van de muur het af laat weten raakt deze verzadigd met vocht. De muur absorbeert het vocht als het ware als een spons. Als dit proces lang voortduurt migreert het water door de muur en zal uiteindelijk aan de binnenzijde van de muur zichtbaar worden. Het doorslaand vocht is zichtbaar in de vorm van vochtplekken of als witte aanslag. Een natte binnenmuur is ook herkenbaar aan loslatend stucwerk of loslatend behang.

DOP test

Een DOP test meet de efficiëntie van een filter d.m.v. aërosoldruppeltjes en de stof dioctylphtalaat (geijkt op 0,3 micrometer) op basis van weerhouding. Deze wordt gewoonlijk uitgedrukt in procent. Een HEPA filter wordt gekarakteriseerd door een weerhouding van 99.97% DOP.

Drie M HAF filter

Elektrostatisch filter dat zeer kleine deeltjes (welke vaak allergische reacties veroorzaken) zoals fijnstof, pollen en huidschilfers uit de lucht filtert. Mobiele airco Zibro 229 is voorzien van dit 3M HAF filter voor luchtreiniging.

Droge hoest

Hoest zonder slijm noemt men droge hoest, ofwel kriebelhoest. Verontreinigen in de lucht en/of lucht met een lage luchtvochtigheid (droge lucht) is vaak de veroorzaker van droge hoest. Te veel (fijn)stof of roken kan een oorzaak zijn van kriebelhoest.

Droge lucht

Lucht met een lage luchtvochtigheid noemt men droge lucht. In het woonklimaat en werkklimaat is een goede luchtvochtigheid erg belangrijk. Te droge lucht komt met name vaak voor in het stookseizoen (en dat is in ons land erg lang). Vooral het gebruik van de verwarming of kachel zorgt voor uitdroging van de omgevingslucht. Tijdens het gebruik van de centrale verwarming, vloerverwarming, houtkachel, of gaskachel daalt de luchtvochtigheid snel. Hoofdpijn, droge branderige ogen, lusteloosheid, keelpijn en een droge huid zijn het gevolg van lucht met een te laag vochtgehalte. Het uitdrogen van de slijmvliezen vergroot de kans op luchtweginfecties. Bij droge lucht worden grote hoeveelheden stofdeeltjes door het vertrek verspreid. Deze deeltjes worden ook ingeademd. Kijkt u maar eens goed in bijvoorbeeld een lichtbundel hoeveel stof er ronddwarrelt. Te droge lucht kan erg vervelend zijn voor uw mooie parketvloer en uw kostbare meubelen. Het hout kan gaan scheuren en met name vloeren kunnen gaan kraken. Deurposten en kozijnen gaan werken als de lucht te droog is. Muziekinstrumenten als violen en piano's raken ontstemd bij een te lage luchtvochtigheid.

Droge lucht in huis

Droge lucht in huis is een veelvoorkomend probleem. Vooral tijdens de wintermaanden is de luchtvochtigheid in huis erg laag. Door intensief gebruik van de verwarming of kachel droogt binnenlucht sterk uit. De lage luchtvochtigheid is eenvoudig te verhogen met een of meerdere luchtbevochtigers. De meest ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt 40% - 60%. Let op bij het kopen van een luchtbevochtiger dat de capaciteit van het apparaat toereikend is voor de grootte van de kamer waarin bevochtiging gewenst is. Luchtbevochtigers worden voornamelijk geplaatst in woonkamers, slaapkamers en woonkeukens. Dit zijn de ruimten waarin men het meest verblijft.

Droge ogen

Droge ogen geven vaak een branderig gevoel dat gepaard kan gaan met o.a. jeuk, vermoeidheid van de ogen en een drukkend gevoel rond de ogen. De oorzaak is vaak een te lage luchtvochtigheid. Dit is eenvoudig op te lossen door het plaatsen van een luchtbevochtiger.

Droge slijmvliezen

Slijmvliezen drogen uit als de luchtvochtigheid laag is. Vooral in het binnenklimaat daalt de luchtvochtigheid sterk door gebruik van verwarming of kachel. Droge slijmvliezen veroorzaken mogelijk gezondheidsklachten zoals het gevoel van een verstopte neus, oogirritatie en irritatie van de bovenste luchtwegen. De slijmvliezen vormen een verdedigingslinie van het lichaam tegen virussen, bacteriën en andere verontreinigingen in de lucht. Bij een lage luchtvochtigheid drogen slijmvliezen uit waardoor de vatbaarheid voor infecties en luchtwegaandoeningen toeneemt.

Droog

Een droog klimaat wordt gekenmerkt door de afwezigheid van vocht in de lucht. In een droog binnenklimaat gelden dezelfde omstandigheden. Door gebruik van verwarming in een koude periode daalt de luchtvochtigheid in een binnenruimte razendsnel. Tijdens een vorstperiode is de luchtvochtigheid van nature laag, maar deze wordt extra verlaagd door alle vormen van verwarmen: cv, houtkachel, gaskachel, vloerverwarming, stadsverwarming etc. Als het binnenklimaat droog is, heeft men snel last van droge ogen, kriebelhoest, keelirritatie, verstopte neus, hoofdpijn, huidklachten. Luchtbevochtiging laat de luchtvochtigheid stijgen naar een gezond peil.

Droog binnenmilieu

Men noemt het binnenmilieu droog als de relatieve luchtvochtigheid laag is. De ideale luchtvochtigheid in het binnenmilieu bedraagt omstreeks 50%. Bij een luchtvochtigheid vanaf 45% en lager wordt luchtbevochtiging aanbevolen. In een extreem droog binnenmilieu kan de luchtvochtigheid zelfs zakken tot 20%. Tekenen van een droog binnenmilieu kunnen zijn: hoofdpijn, verstopte neus, vermoeidheid, kriebelhoest, concentratieproblemen, huidklachten, maar ook droogschade aan houten vloeren, meubelen en muziekinstrumenten.

Droog klimaat

Klimaat waar weinig neerslag valt. Er groeien geen bomen alleen sterke planten die lang zonder water kunnen. Een droog binnenklimaat is vrij van overmatig vocht. Er zal geen groei van schimmels plaatsvinden en kleine insecten hebben het in een droog binnenklimaat ook niet naar de zin. Als het klimaat in huis te droog is ontstaan gezondheidsklachten als prikkende ogen, kriebelhoest en huidklachten. De ideale luchtvochtigheid in het binnenklimaat bedraagt 40% tot 60% relatieve luchtvochtigheid.

Droogschade

Droogteschade ontstaat als de luchtvochtigheid gedurende een langere periode te laag is. Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt droogschade aan vloeren, wanden, plinten, meubelen en muziekinstrumenten, kortom alle materialen van hout. De droogschade aan hout is zichtbaar in de vorm van krimp en scheuren. Houten materialen en houten interieurstukken raken onherstelbaar beschadigd als de luchtvochtigheid te laag is.

Droogteschade

Schade aan houten meubelen, houten vloeren, kasten etc. door een te lage luchtvochtigheid. Bij een lage luchtvochtigheid raken natuurlijke materialen beschadigd. Houten materialen drogen uit, vertonen krimp en gaan scheuren. Vooral houten vloeren en muziekinstrumenten ondervinden schade door droge lucht. Ook materialen zoals textiel en leer vertonen schade bij langdurige blootstelling aan droge omstandigheden.

Dry Digit luchtdroger

Een Dry Digit luchtontvochtiger van Fral wordt ingezet voor het oplossen van vochtproblemen in kleine ruimtes zoals badkamers en waskamers. De kleine Dry Digit luchtdrogers verbruiken weinig energie en hebben een stille werking. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Duivenstof

Duivenstof is een verzamelnaam voor het fijnstof dat in de lucht aanwezig is in en in de nabijheid van duivenhokken. Duivenstof kan bij mensen een overgevoeligheidsreactie opwekken. Duivenmelkers en andere duivenliefhebbers komen vanzelfsprekend het meest in contact met het duivenstof.

Duraflame

Duraflame is een merknaam voor elektrische kachels. Duraflame infrarood kachels worden ingezet als bijverwarming in woningen en kantoren. Deze heaters zijn ook te gebruiken als therapeutische warmtebron.

Dylos

Fabrikant van luchtreinigers en meetinstrumenten voor de luchtkwaliteit.

Dyson

Ontwikkelaar en fabrikant van o.a. stofzuigers en ventilatoren. Dyson apparaten staan bekend om de bijzondere ontwerpen en vooruitstrevende technieken. Zo kent iedereen de Dyson stofzuiger zonder stofzuigerzak en de Dyson ventilatoren en verwarmingsventilatoren zonder bladen voor trillingsvrij ventileren.

Home
Woordenboek
D


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter D

Daikin

Fabrikant van o.a. airconditioners en luchtreinigers.
Links: Luchtreiniger

Daikin airco

Airconditioners van het Japanse merk Daikin. De Daikin airconditioners voor Europa en delen van Afrika en het Midden Oosten worden gefabriceerd in Oostende(België). Daikin is een wereldwijd bekend merk in verwarming, ventilatie en airconditioning. Bekende Daikin airconditioners zijn de modellen Ururu Sarara, Emura en Nexura. Daikin Ururu Sarara is een airco voor volledige klimaatbeheersing in bijvoorbeeld huis of kantoor. Het Daikin assortiment omvat een groot aantal airco binnenunits en airco buitenunits geschikt voor airconditioning mét of zonder verwarming.

Daikin Altherma

Altherma is de naam voor bepaalde airco-systemen van Daikin. Er zijn verschillende Daikin Altherma warmtepompen verkrijgbaar, bijvoorbeeld Altherma lagetemperatuur-split en Altherma hogetemperatuur-split. Daikin Altherma warmtepompen zijn geschikt voor koeling en verwarming in huis of kantoor.

Daikin Domotica

Een Daikin Domotica airco kan worden aangesloten op een domoticasysteem. Domotica is de term voor huisautomatisering. Diverse apparaten en regelaars worden met elkaar verbonden en kunnen centraal aangestuurd worden. Domotica heeft als doel om de kwaliteit van leven en wonen te verbeteren. Een Daikin Domotica airconditioner is geschikt voor integratie in een dergelijke huisinstallatie.

Daikin Emura

Daikin Emura is een warmtepomp voor optimalisatie van het binnenmilieu. Deze warmtepomp is geschikt voor verwarmen, koelen, ontvochtigen en ventileren. Daikin Emura onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert deze naar het binnenklimaat. Indien men het binnenklimaat wenst te koelen vindt dit warmtetransport omgekeerd plaats. Daikin Emura is een wandmodel warmtepomp met een moderne vormgeving.

Daikin Nexura

Daikin Nexura is een "lucht-lucht" warmtepomp. Deze warmtepomp is geschikt voor verwarmen, koelen en lucht reinigen. Daikin Nexura onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert deze naar het binnenklimaat. Via het stralingspaneel aan de voorzijde wordt de warmte in de ruimte vesrpeid. Indien men het binnenklimaat wenst te koelen vindt dit warmtetransport omgekeerd plaats. Daikin Nexura is een vloermodel warmtepomp.

Daikin Ururu Sarara

Daikin Ururu Sarara is een uitgebreide warmtepomp / airconditioner voor volledige klimaatbeheersing. Daikin Ururu Sarara verzorgt koeling, verwarming, bevochtiging, ontvochtiging, ventilatie en luchtzuivering. Ururu is de Japanse benaming voor bevochtiging. De Ururu Sarara airconditioner is uitgerust met Flash Streamer Technologie voor optimale luchtzuivering.

Datalogger

Een datalogger is een meetinstrument dat de uitgevoerde meetwaarden vastlegt. Voor het verrichten van metingen in het binnenklimaat heeft Extech een aantal dataloggers op de markt gebracht waarmee meetwaarden van temperatuur en luchtvochtigheid worden vastgelegd. Een Atal CO2 datalogger meet en registreert kooldioxide-waarden in het binnenmilieu. De meetgegevens van een datalogger kunnen met behulp van een PC in rapporten verwerkt worden.

Dauwpunt

Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp condenseert door afkoeling van de lucht, zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd. Zodra het dauwpunt (temperatuur) bereikt wordt is de lucht verzadigd met waterdamp (100%). Op het moment dat de lucht verder afkoelt, zal er op een kouder oppervlak b.v. een spiegel, buitenraam of een bril condens ontstaan.

Delonghi

Ontwerper en fabrikant van o.a. airconditioners, luchtontvochtigers en verwarmingskachels uit Italië.

Delonghi luchtontvochtiger

Delonghi heeft een reeks luchtontvochtigers op de markt gebracht voor ontvochtiging in huis of op de werkplek. Het merendeel van de Delonghi ontvochtigers is uitgerust met compressor. De Delonghi luchtontvochtiger zonder compressor noemt men ook wel een adsorptiedroger. Dit type ontvochtiger werkt het best bij lage temperaturen. Delonghi luchtontvochtigers zijn compact en zeer praktisch. Direct stekkerklare ontvochtiging in de ruimte naar keuze.

Depressief

Een stemming waarbij negatieve gevoelens overheersen. Een depressie kenmerkt zich o.a. door: - neerslachtigheid - het verlies van belangstelling voor en plezier in aangename dingen - meer of minder eetlust - moeilijk in slaap kunnen komen of juist veel slapen - geagiteerdheid of juist lusteloosheid - vermoeidheid - concentratieproblemen Een goede luchtkwaliteit in huis kan negatieve gevoelens sterk verminderen.

Design hygrometer

Bij een design hygrometer is extra aandacht besteedt aan de vormgeving van het meetinstrument. Zowel analoge hygrometers als digitale hygrometers zijn als designmodel verkrijgbaar. Een hygrometer moet de luchtvochtigheid nauwkeurig meten en weergeven, maar het kan eveneens als design-object in huis of kantoor dienen.

Design luchtreiniger

Tijdens de ontwerpfase van een design luchtreiniger is extra aandacht besteedt aan de vormgeving. De luchtreinigers zijn style-objecten maar verzorgen vanzelfsprekend ook grondige luchtreiniging.

Design ventilator

Ventilator met een eigentijdse vormgeving. Design ventilatoren zijn geen doorsnee ventilatoren van wit kunststof, maar hebben een fraai ontwerp en zijn gemaakt van duurzame materialen. Een design ventilator heeft een toegevoegde waarde in elke interieur in woning, kantoor, showroom of horecagelegenheid.

DHZ airco

DHZ staat voor Doe Het Zelf. Een DHZ airconditioner kan eenvoudig zelf geïnstalleerd worden. De montage van de binnenunit en buitenunit en het leggen van airco-leidingen kan men zelf uitvoeren. Een Doe het Zelf airconditioner is voorzien van snelkoppelingen voor eenvoudig monteren. Door zelf de airco te installeren kan men flink besparen op installatiekosten. Alleen de laatste installatiewerkzaamheden en inwerkingstelling van de airco dient verricht te worden door een installateur.

Dierenallergie

Iemand met een dierenallergie reageert allergisch op de allergenen van bijvoorbeeld honden, katten en vogels. Benauwdheid, huiduitslag, prikkende ogen, een verstopte neus of juist een loopneus zijn normale allergieklachten die ook kunnen optreden bij allergie voor dieren. Men kan allergisch reageren op fijne stofdeeltjes uit de vacht of veren, op allergenen in speeksel of urine en op allergenen in huidschilfers en dierenharen.

Digitaal weerstation

Digitale weerstations zijn aan een opmars bezig. Voorheen zag je overal de klassieke weerstations met wijzerplaat en bevestigd op een houten paneel. Dat is verleden tijd. Tegenwoordig vindt men bijna in elke woning of kantoorruimte een digitaal weerstation. Temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en eventueel weersvoorspelling worden op een overzichtelijk display gepresenteerd.

Digitale hygrometer

Een digitale hygrometer is uitgerust met een display waarop de actuele luchtvochtigheid in cijfers wordt getoond. Digitale hygrometers zijn duidelijk afleesbaar. In de meeste woningen en kantoren zien we tegenwoordig een digitale hygrometer toegepast.

Digitale hygrostaat

Een digitale hygrostaat bezit een display en functietoetsen waarmee de gewenste luchtvochtigheid wordt ingesteld. De digitale hygrostaat meet de luchtvochtigheid in een ruimte en vergelijkt de meetwaarde met de ingestelde waarde. Als de luchtvochtigheid in de ruimte afwijkt van de ingestelde waarde, wordt een luchtbehandelingsapparaat ingeschakeld. Een groot aantal luchtbevochtigers en luchtontvochtigers zijn standaard uitgerust met een digitale hygrostaat.

Digitale thermometer

Op een digitale thermometer is de actuele temperatuur zeer duidelijk zichtbaar. Geen miniscule schaalverdeling welke slecht leesbaar is, maar een weergave van cijfers in een helder display. Digitale thermometers voor in huis zijn in veel gevallen ook uitgerust met een hygrometer. Zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid wordt dan direct weergegeven. Ook digitale weerstations zijn standaard uitgerust met dit type thermometer. Een digitale thermometer voor het meten van de temperatuur in materialen is uitgerust met een steeksonde. De steeksonde wordt dan in de kern van het materiaal geprikt.

Dimmer

Met een dimmer kan de werking van een apparaat of lamp worden geregeld. Met een lamp voorzien van dimmer kan eenvoudig de lichtsterkte worden bijgesteld. Ook diverse luchtbevochtigers zijn voorzien van dimmer. De hoeveelheid vocht dat in de ruimte wordt verspreid kan direct worden bijgesteld. De intensiteit van bevochtiging is op deze wijze eenvoudig in te stellen. Een digitale dimmer voor bevochtigers en ontvochtigers noemt men een hygrostaat. De ideale luchtvochtigheid is met deze elektronische dimmer eenvoudig instelbaar.

Domotica airco

Een Domotica airco kan worden aangesloten op een domoticasysteem. Domotica is de term voor huisautomatisering. Diverse apparaten en regelaars worden met elkaar verbonden en kunnen centraal aangestuurd worden. Domotica heeft als doel om de kwaliteit van leven en wonen te verbeteren. Een Domotica airconditioner is geschikt voor integratie in een dergelijke huisinstallatie.

Doorslaand vocht

Vocht dat door muren heen trekt wordt doorslaand vocht genoemd. Door bijvoorbeeld slagregens of lekkage wordt de muur intensief blootgesteld aan vocht. Als de waterdichtheid van de muur het af laat weten raakt deze verzadigd met vocht. De muur absorbeert het vocht als het ware als een spons. Als dit proces lang voortduurt migreert het water door de muur en zal uiteindelijk aan de binnenzijde van de muur zichtbaar worden. Het doorslaand vocht is zichtbaar in de vorm van vochtplekken of als witte aanslag. Een natte binnenmuur is ook herkenbaar aan loslatend stucwerk of loslatend behang.

DOP test

Een DOP test meet de efficiëntie van een filter d.m.v. aërosoldruppeltjes en de stof dioctylphtalaat (geijkt op 0,3 micrometer) op basis van weerhouding. Deze wordt gewoonlijk uitgedrukt in procent. Een HEPA filter wordt gekarakteriseerd door een weerhouding van 99.97% DOP.

Drie M HAF filter

Elektrostatisch filter dat zeer kleine deeltjes (welke vaak allergische reacties veroorzaken) zoals fijnstof, pollen en huidschilfers uit de lucht filtert. Mobiele airco Zibro 229 is voorzien van dit 3M HAF filter voor luchtreiniging.

Droge hoest

Hoest zonder slijm noemt men droge hoest, ofwel kriebelhoest. Verontreinigen in de lucht en/of lucht met een lage luchtvochtigheid (droge lucht) is vaak de veroorzaker van droge hoest. Te veel (fijn)stof of roken kan een oorzaak zijn van kriebelhoest.

Droge lucht

Lucht met een lage luchtvochtigheid noemt men droge lucht. In het woonklimaat en werkklimaat is een goede luchtvochtigheid erg belangrijk. Te droge lucht komt met name vaak voor in het stookseizoen (en dat is in ons land erg lang). Vooral het gebruik van de verwarming of kachel zorgt voor uitdroging van de omgevingslucht. Tijdens het gebruik van de centrale verwarming, vloerverwarming, houtkachel, of gaskachel daalt de luchtvochtigheid snel. Hoofdpijn, droge branderige ogen, lusteloosheid, keelpijn en een droge huid zijn het gevolg van lucht met een te laag vochtgehalte. Het uitdrogen van de slijmvliezen vergroot de kans op luchtweginfecties. Bij droge lucht worden grote hoeveelheden stofdeeltjes door het vertrek verspreid. Deze deeltjes worden ook ingeademd. Kijkt u maar eens goed in bijvoorbeeld een lichtbundel hoeveel stof er ronddwarrelt. Te droge lucht kan erg vervelend zijn voor uw mooie parketvloer en uw kostbare meubelen. Het hout kan gaan scheuren en met name vloeren kunnen gaan kraken. Deurposten en kozijnen gaan werken als de lucht te droog is. Muziekinstrumenten als violen en piano's raken ontstemd bij een te lage luchtvochtigheid.

Droge lucht in huis

Droge lucht in huis is een veelvoorkomend probleem. Vooral tijdens de wintermaanden is de luchtvochtigheid in huis erg laag. Door intensief gebruik van de verwarming of kachel droogt binnenlucht sterk uit. De lage luchtvochtigheid is eenvoudig te verhogen met een of meerdere luchtbevochtigers. De meest ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt 40% - 60%. Let op bij het kopen van een luchtbevochtiger dat de capaciteit van het apparaat toereikend is voor de grootte van de kamer waarin bevochtiging gewenst is. Luchtbevochtigers worden voornamelijk geplaatst in woonkamers, slaapkamers en woonkeukens. Dit zijn de ruimten waarin men het meest verblijft.

Droge ogen

Droge ogen geven vaak een branderig gevoel dat gepaard kan gaan met o.a. jeuk, vermoeidheid van de ogen en een drukkend gevoel rond de ogen. De oorzaak is vaak een te lage luchtvochtigheid. Dit is eenvoudig op te lossen door het plaatsen van een luchtbevochtiger.

Droge slijmvliezen

Slijmvliezen drogen uit als de luchtvochtigheid laag is. Vooral in het binnenklimaat daalt de luchtvochtigheid sterk door gebruik van verwarming of kachel. Droge slijmvliezen veroorzaken mogelijk gezondheidsklachten zoals het gevoel van een verstopte neus, oogirritatie en irritatie van de bovenste luchtwegen. De slijmvliezen vormen een verdedigingslinie van het lichaam tegen virussen, bacteriën en andere verontreinigingen in de lucht. Bij een lage luchtvochtigheid drogen slijmvliezen uit waardoor de vatbaarheid voor infecties en luchtwegaandoeningen toeneemt.

Droog

Een droog klimaat wordt gekenmerkt door de afwezigheid van vocht in de lucht. In een droog binnenklimaat gelden dezelfde omstandigheden. Door gebruik van verwarming in een koude periode daalt de luchtvochtigheid in een binnenruimte razendsnel. Tijdens een vorstperiode is de luchtvochtigheid van nature laag, maar deze wordt extra verlaagd door alle vormen van verwarmen: cv, houtkachel, gaskachel, vloerverwarming, stadsverwarming etc. Als het binnenklimaat droog is, heeft men snel last van droge ogen, kriebelhoest, keelirritatie, verstopte neus, hoofdpijn, huidklachten. Luchtbevochtiging laat de luchtvochtigheid stijgen naar een gezond peil.

Droog binnenmilieu

Men noemt het binnenmilieu droog als de relatieve luchtvochtigheid laag is. De ideale luchtvochtigheid in het binnenmilieu bedraagt omstreeks 50%. Bij een luchtvochtigheid vanaf 45% en lager wordt luchtbevochtiging aanbevolen. In een extreem droog binnenmilieu kan de luchtvochtigheid zelfs zakken tot 20%. Tekenen van een droog binnenmilieu kunnen zijn: hoofdpijn, verstopte neus, vermoeidheid, kriebelhoest, concentratieproblemen, huidklachten, maar ook droogschade aan houten vloeren, meubelen en muziekinstrumenten.

Droog klimaat

Klimaat waar weinig neerslag valt. Er groeien geen bomen alleen sterke planten die lang zonder water kunnen. Een droog binnenklimaat is vrij van overmatig vocht. Er zal geen groei van schimmels plaatsvinden en kleine insecten hebben het in een droog binnenklimaat ook niet naar de zin. Als het klimaat in huis te droog is ontstaan gezondheidsklachten als prikkende ogen, kriebelhoest en huidklachten. De ideale luchtvochtigheid in het binnenklimaat bedraagt 40% tot 60% relatieve luchtvochtigheid.

Droogschade

Droogteschade ontstaat als de luchtvochtigheid gedurende een langere periode te laag is. Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt droogschade aan vloeren, wanden, plinten, meubelen en muziekinstrumenten, kortom alle materialen van hout. De droogschade aan hout is zichtbaar in de vorm van krimp en scheuren. Houten materialen en houten interieurstukken raken onherstelbaar beschadigd als de luchtvochtigheid te laag is.

Droogteschade

Schade aan houten meubelen, houten vloeren, kasten etc. door een te lage luchtvochtigheid. Bij een lage luchtvochtigheid raken natuurlijke materialen beschadigd. Houten materialen drogen uit, vertonen krimp en gaan scheuren. Vooral houten vloeren en muziekinstrumenten ondervinden schade door droge lucht. Ook materialen zoals textiel en leer vertonen schade bij langdurige blootstelling aan droge omstandigheden.

Dry Digit luchtdroger

Een Dry Digit luchtontvochtiger van Fral wordt ingezet voor het oplossen van vochtproblemen in kleine ruimtes zoals badkamers en waskamers. De kleine Dry Digit luchtdrogers verbruiken weinig energie en hebben een stille werking. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Duivenstof

Duivenstof is een verzamelnaam voor het fijnstof dat in de lucht aanwezig is in en in de nabijheid van duivenhokken. Duivenstof kan bij mensen een overgevoeligheidsreactie opwekken. Duivenmelkers en andere duivenliefhebbers komen vanzelfsprekend het meest in contact met het duivenstof.

Duraflame

Duraflame is een merknaam voor elektrische kachels. Duraflame infrarood kachels worden ingezet als bijverwarming in woningen en kantoren. Deze heaters zijn ook te gebruiken als therapeutische warmtebron.

Dylos

Fabrikant van luchtreinigers en meetinstrumenten voor de luchtkwaliteit.

Dyson

Ontwikkelaar en fabrikant van o.a. stofzuigers en ventilatoren. Dyson apparaten staan bekend om de bijzondere ontwerpen en vooruitstrevende technieken. Zo kent iedereen de Dyson stofzuiger zonder stofzuigerzak en de Dyson ventilatoren en verwarmingsventilatoren zonder bladen voor trillingsvrij ventileren.
VOCHTIGE LUCHT
DROGE LUCHT
FIJNSTOF EN ALLERGIE
VENTILATIE
METEN
VERWARMING
DESINFECTIE STERILISATIE
AIRCONDITIONERS
GEUR OF STANK
VLIEGENVANGER

OKTOBER 2021

Gratis

TFA Thermo Hygro Climate met logo
t.w.v. € 23,90 bij bestellingen vanaf € 299,00

  
Home
D


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter D

Daikin

Fabrikant van o.a. airconditioners en luchtreinigers.
Links: Luchtreiniger

Daikin airco

Airconditioners van het Japanse merk Daikin. De Daikin airconditioners voor Europa en delen van Afrika en het Midden Oosten worden gefabriceerd in Oostende(België). Daikin is een wereldwijd bekend merk in verwarming, ventilatie en airconditioning. Bekende Daikin airconditioners zijn de modellen Ururu Sarara, Emura en Nexura. Daikin Ururu Sarara is een airco voor volledige klimaatbeheersing in bijvoorbeeld huis of kantoor. Het Daikin assortiment omvat een groot aantal airco binnenunits en airco buitenunits geschikt voor airconditioning mét of zonder verwarming.

Daikin Altherma

Altherma is de naam voor bepaalde airco-systemen van Daikin. Er zijn verschillende Daikin Altherma warmtepompen verkrijgbaar, bijvoorbeeld Altherma lagetemperatuur-split en Altherma hogetemperatuur-split. Daikin Altherma warmtepompen zijn geschikt voor koeling en verwarming in huis of kantoor.

Daikin Domotica

Een Daikin Domotica airco kan worden aangesloten op een domoticasysteem. Domotica is de term voor huisautomatisering. Diverse apparaten en regelaars worden met elkaar verbonden en kunnen centraal aangestuurd worden. Domotica heeft als doel om de kwaliteit van leven en wonen te verbeteren. Een Daikin Domotica airconditioner is geschikt voor integratie in een dergelijke huisinstallatie.

Daikin Emura

Daikin Emura is een warmtepomp voor optimalisatie van het binnenmilieu. Deze warmtepomp is geschikt voor verwarmen, koelen, ontvochtigen en ventileren. Daikin Emura onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert deze naar het binnenklimaat. Indien men het binnenklimaat wenst te koelen vindt dit warmtetransport omgekeerd plaats. Daikin Emura is een wandmodel warmtepomp met een moderne vormgeving.

Daikin Nexura

Daikin Nexura is een "lucht-lucht" warmtepomp. Deze warmtepomp is geschikt voor verwarmen, koelen en lucht reinigen. Daikin Nexura onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert deze naar het binnenklimaat. Via het stralingspaneel aan de voorzijde wordt de warmte in de ruimte vesrpeid. Indien men het binnenklimaat wenst te koelen vindt dit warmtetransport omgekeerd plaats. Daikin Nexura is een vloermodel warmtepomp.

Daikin Ururu Sarara

Daikin Ururu Sarara is een uitgebreide warmtepomp / airconditioner voor volledige klimaatbeheersing. Daikin Ururu Sarara verzorgt koeling, verwarming, bevochtiging, ontvochtiging, ventilatie en luchtzuivering. Ururu is de Japanse benaming voor bevochtiging. De Ururu Sarara airconditioner is uitgerust met Flash Streamer Technologie voor optimale luchtzuivering.

Datalogger

Een datalogger is een meetinstrument dat de uitgevoerde meetwaarden vastlegt. Voor het verrichten van metingen in het binnenklimaat heeft Extech een aantal dataloggers op de markt gebracht waarmee meetwaarden van temperatuur en luchtvochtigheid worden vastgelegd. Een Atal CO2 datalogger meet en registreert kooldioxide-waarden in het binnenmilieu. De meetgegevens van een datalogger kunnen met behulp van een PC in rapporten verwerkt worden.

Dauwpunt

Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp condenseert door afkoeling van de lucht, zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd. Zodra het dauwpunt (temperatuur) bereikt wordt is de lucht verzadigd met waterdamp (100%). Op het moment dat de lucht verder afkoelt, zal er op een kouder oppervlak b.v. een spiegel, buitenraam of een bril condens ontstaan.

Delonghi

Ontwerper en fabrikant van o.a. airconditioners, luchtontvochtigers en verwarmingskachels uit Italië.

Delonghi luchtontvochtiger

Delonghi heeft een reeks luchtontvochtigers op de markt gebracht voor ontvochtiging in huis of op de werkplek. Het merendeel van de Delonghi ontvochtigers is uitgerust met compressor. De Delonghi luchtontvochtiger zonder compressor noemt men ook wel een adsorptiedroger. Dit type ontvochtiger werkt het best bij lage temperaturen. Delonghi luchtontvochtigers zijn compact en zeer praktisch. Direct stekkerklare ontvochtiging in de ruimte naar keuze.

Depressief

Een stemming waarbij negatieve gevoelens overheersen. Een depressie kenmerkt zich o.a. door: - neerslachtigheid - het verlies van belangstelling voor en plezier in aangename dingen - meer of minder eetlust - moeilijk in slaap kunnen komen of juist veel slapen - geagiteerdheid of juist lusteloosheid - vermoeidheid - concentratieproblemen Een goede luchtkwaliteit in huis kan negatieve gevoelens sterk verminderen.

Design hygrometer

Bij een design hygrometer is extra aandacht besteedt aan de vormgeving van het meetinstrument. Zowel analoge hygrometers als digitale hygrometers zijn als designmodel verkrijgbaar. Een hygrometer moet de luchtvochtigheid nauwkeurig meten en weergeven, maar het kan eveneens als design-object in huis of kantoor dienen.

Design luchtreiniger

Tijdens de ontwerpfase van een design luchtreiniger is extra aandacht besteedt aan de vormgeving. De luchtreinigers zijn style-objecten maar verzorgen vanzelfsprekend ook grondige luchtreiniging.

Design ventilator

Ventilator met een eigentijdse vormgeving. Design ventilatoren zijn geen doorsnee ventilatoren van wit kunststof, maar hebben een fraai ontwerp en zijn gemaakt van duurzame materialen. Een design ventilator heeft een toegevoegde waarde in elke interieur in woning, kantoor, showroom of horecagelegenheid.

DHZ airco

DHZ staat voor Doe Het Zelf. Een DHZ airconditioner kan eenvoudig zelf geïnstalleerd worden. De montage van de binnenunit en buitenunit en het leggen van airco-leidingen kan men zelf uitvoeren. Een Doe het Zelf airconditioner is voorzien van snelkoppelingen voor eenvoudig monteren. Door zelf de airco te installeren kan men flink besparen op installatiekosten. Alleen de laatste installatiewerkzaamheden en inwerkingstelling van de airco dient verricht te worden door een installateur.

Dierenallergie

Iemand met een dierenallergie reageert allergisch op de allergenen van bijvoorbeeld honden, katten en vogels. Benauwdheid, huiduitslag, prikkende ogen, een verstopte neus of juist een loopneus zijn normale allergieklachten die ook kunnen optreden bij allergie voor dieren. Men kan allergisch reageren op fijne stofdeeltjes uit de vacht of veren, op allergenen in speeksel of urine en op allergenen in huidschilfers en dierenharen.

Digitaal weerstation

Digitale weerstations zijn aan een opmars bezig. Voorheen zag je overal de klassieke weerstations met wijzerplaat en bevestigd op een houten paneel. Dat is verleden tijd. Tegenwoordig vindt men bijna in elke woning of kantoorruimte een digitaal weerstation. Temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en eventueel weersvoorspelling worden op een overzichtelijk display gepresenteerd.

Digitale hygrometer

Een digitale hygrometer is uitgerust met een display waarop de actuele luchtvochtigheid in cijfers wordt getoond. Digitale hygrometers zijn duidelijk afleesbaar. In de meeste woningen en kantoren zien we tegenwoordig een digitale hygrometer toegepast.

Digitale hygrostaat

Een digitale hygrostaat bezit een display en functietoetsen waarmee de gewenste luchtvochtigheid wordt ingesteld. De digitale hygrostaat meet de luchtvochtigheid in een ruimte en vergelijkt de meetwaarde met de ingestelde waarde. Als de luchtvochtigheid in de ruimte afwijkt van de ingestelde waarde, wordt een luchtbehandelingsapparaat ingeschakeld. Een groot aantal luchtbevochtigers en luchtontvochtigers zijn standaard uitgerust met een digitale hygrostaat.

Digitale thermometer

Op een digitale thermometer is de actuele temperatuur zeer duidelijk zichtbaar. Geen miniscule schaalverdeling welke slecht leesbaar is, maar een weergave van cijfers in een helder display. Digitale thermometers voor in huis zijn in veel gevallen ook uitgerust met een hygrometer. Zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid wordt dan direct weergegeven. Ook digitale weerstations zijn standaard uitgerust met dit type thermometer. Een digitale thermometer voor het meten van de temperatuur in materialen is uitgerust met een steeksonde. De steeksonde wordt dan in de kern van het materiaal geprikt.

Dimmer

Met een dimmer kan de werking van een apparaat of lamp worden geregeld. Met een lamp voorzien van dimmer kan eenvoudig de lichtsterkte worden bijgesteld. Ook diverse luchtbevochtigers zijn voorzien van dimmer. De hoeveelheid vocht dat in de ruimte wordt verspreid kan direct worden bijgesteld. De intensiteit van bevochtiging is op deze wijze eenvoudig in te stellen. Een digitale dimmer voor bevochtigers en ontvochtigers noemt men een hygrostaat. De ideale luchtvochtigheid is met deze elektronische dimmer eenvoudig instelbaar.

Domotica airco

Een Domotica airco kan worden aangesloten op een domoticasysteem. Domotica is de term voor huisautomatisering. Diverse apparaten en regelaars worden met elkaar verbonden en kunnen centraal aangestuurd worden. Domotica heeft als doel om de kwaliteit van leven en wonen te verbeteren. Een Domotica airconditioner is geschikt voor integratie in een dergelijke huisinstallatie.

Doorslaand vocht

Vocht dat door muren heen trekt wordt doorslaand vocht genoemd. Door bijvoorbeeld slagregens of lekkage wordt de muur intensief blootgesteld aan vocht. Als de waterdichtheid van de muur het af laat weten raakt deze verzadigd met vocht. De muur absorbeert het vocht als het ware als een spons. Als dit proces lang voortduurt migreert het water door de muur en zal uiteindelijk aan de binnenzijde van de muur zichtbaar worden. Het doorslaand vocht is zichtbaar in de vorm van vochtplekken of als witte aanslag. Een natte binnenmuur is ook herkenbaar aan loslatend stucwerk of loslatend behang.

DOP test

Een DOP test meet de efficiëntie van een filter d.m.v. aërosoldruppeltjes en de stof dioctylphtalaat (geijkt op 0,3 micrometer) op basis van weerhouding. Deze wordt gewoonlijk uitgedrukt in procent. Een HEPA filter wordt gekarakteriseerd door een weerhouding van 99.97% DOP.

Drie M HAF filter

Elektrostatisch filter dat zeer kleine deeltjes (welke vaak allergische reacties veroorzaken) zoals fijnstof, pollen en huidschilfers uit de lucht filtert. Mobiele airco Zibro 229 is voorzien van dit 3M HAF filter voor luchtreiniging.

Droge hoest

Hoest zonder slijm noemt men droge hoest, ofwel kriebelhoest. Verontreinigen in de lucht en/of lucht met een lage luchtvochtigheid (droge lucht) is vaak de veroorzaker van droge hoest. Te veel (fijn)stof of roken kan een oorzaak zijn van kriebelhoest.

Droge lucht

Lucht met een lage luchtvochtigheid noemt men droge lucht. In het woonklimaat en werkklimaat is een goede luchtvochtigheid erg belangrijk. Te droge lucht komt met name vaak voor in het stookseizoen (en dat is in ons land erg lang). Vooral het gebruik van de verwarming of kachel zorgt voor uitdroging van de omgevingslucht. Tijdens het gebruik van de centrale verwarming, vloerverwarming, houtkachel, of gaskachel daalt de luchtvochtigheid snel. Hoofdpijn, droge branderige ogen, lusteloosheid, keelpijn en een droge huid zijn het gevolg van lucht met een te laag vochtgehalte. Het uitdrogen van de slijmvliezen vergroot de kans op luchtweginfecties. Bij droge lucht worden grote hoeveelheden stofdeeltjes door het vertrek verspreid. Deze deeltjes worden ook ingeademd. Kijkt u maar eens goed in bijvoorbeeld een lichtbundel hoeveel stof er ronddwarrelt. Te droge lucht kan erg vervelend zijn voor uw mooie parketvloer en uw kostbare meubelen. Het hout kan gaan scheuren en met name vloeren kunnen gaan kraken. Deurposten en kozijnen gaan werken als de lucht te droog is. Muziekinstrumenten als violen en piano's raken ontstemd bij een te lage luchtvochtigheid.

Droge lucht in huis

Droge lucht in huis is een veelvoorkomend probleem. Vooral tijdens de wintermaanden is de luchtvochtigheid in huis erg laag. Door intensief gebruik van de verwarming of kachel droogt binnenlucht sterk uit. De lage luchtvochtigheid is eenvoudig te verhogen met een of meerdere luchtbevochtigers. De meest ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt 40% - 60%. Let op bij het kopen van een luchtbevochtiger dat de capaciteit van het apparaat toereikend is voor de grootte van de kamer waarin bevochtiging gewenst is. Luchtbevochtigers worden voornamelijk geplaatst in woonkamers, slaapkamers en woonkeukens. Dit zijn de ruimten waarin men het meest verblijft.

Droge ogen

Droge ogen geven vaak een branderig gevoel dat gepaard kan gaan met o.a. jeuk, vermoeidheid van de ogen en een drukkend gevoel rond de ogen. De oorzaak is vaak een te lage luchtvochtigheid. Dit is eenvoudig op te lossen door het plaatsen van een luchtbevochtiger.

Droge slijmvliezen

Slijmvliezen drogen uit als de luchtvochtigheid laag is. Vooral in het binnenklimaat daalt de luchtvochtigheid sterk door gebruik van verwarming of kachel. Droge slijmvliezen veroorzaken mogelijk gezondheidsklachten zoals het gevoel van een verstopte neus, oogirritatie en irritatie van de bovenste luchtwegen. De slijmvliezen vormen een verdedigingslinie van het lichaam tegen virussen, bacteriën en andere verontreinigingen in de lucht. Bij een lage luchtvochtigheid drogen slijmvliezen uit waardoor de vatbaarheid voor infecties en luchtwegaandoeningen toeneemt.

Droog

Een droog klimaat wordt gekenmerkt door de afwezigheid van vocht in de lucht. In een droog binnenklimaat gelden dezelfde omstandigheden. Door gebruik van verwarming in een koude periode daalt de luchtvochtigheid in een binnenruimte razendsnel. Tijdens een vorstperiode is de luchtvochtigheid van nature laag, maar deze wordt extra verlaagd door alle vormen van verwarmen: cv, houtkachel, gaskachel, vloerverwarming, stadsverwarming etc. Als het binnenklimaat droog is, heeft men snel last van droge ogen, kriebelhoest, keelirritatie, verstopte neus, hoofdpijn, huidklachten. Luchtbevochtiging laat de luchtvochtigheid stijgen naar een gezond peil.

Droog binnenmilieu

Men noemt het binnenmilieu droog als de relatieve luchtvochtigheid laag is. De ideale luchtvochtigheid in het binnenmilieu bedraagt omstreeks 50%. Bij een luchtvochtigheid vanaf 45% en lager wordt luchtbevochtiging aanbevolen. In een extreem droog binnenmilieu kan de luchtvochtigheid zelfs zakken tot 20%. Tekenen van een droog binnenmilieu kunnen zijn: hoofdpijn, verstopte neus, vermoeidheid, kriebelhoest, concentratieproblemen, huidklachten, maar ook droogschade aan houten vloeren, meubelen en muziekinstrumenten.

Droog klimaat

Klimaat waar weinig neerslag valt. Er groeien geen bomen alleen sterke planten die lang zonder water kunnen. Een droog binnenklimaat is vrij van overmatig vocht. Er zal geen groei van schimmels plaatsvinden en kleine insecten hebben het in een droog binnenklimaat ook niet naar de zin. Als het klimaat in huis te droog is ontstaan gezondheidsklachten als prikkende ogen, kriebelhoest en huidklachten. De ideale luchtvochtigheid in het binnenklimaat bedraagt 40% tot 60% relatieve luchtvochtigheid.

Droogschade

Droogteschade ontstaat als de luchtvochtigheid gedurende een langere periode te laag is. Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt droogschade aan vloeren, wanden, plinten, meubelen en muziekinstrumenten, kortom alle materialen van hout. De droogschade aan hout is zichtbaar in de vorm van krimp en scheuren. Houten materialen en houten interieurstukken raken onherstelbaar beschadigd als de luchtvochtigheid te laag is.

Droogteschade

Schade aan houten meubelen, houten vloeren, kasten etc. door een te lage luchtvochtigheid. Bij een lage luchtvochtigheid raken natuurlijke materialen beschadigd. Houten materialen drogen uit, vertonen krimp en gaan scheuren. Vooral houten vloeren en muziekinstrumenten ondervinden schade door droge lucht. Ook materialen zoals textiel en leer vertonen schade bij langdurige blootstelling aan droge omstandigheden.

Dry Digit luchtdroger

Een Dry Digit luchtontvochtiger van Fral wordt ingezet voor het oplossen van vochtproblemen in kleine ruimtes zoals badkamers en waskamers. De kleine Dry Digit luchtdrogers verbruiken weinig energie en hebben een stille werking. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Duivenstof

Duivenstof is een verzamelnaam voor het fijnstof dat in de lucht aanwezig is in en in de nabijheid van duivenhokken. Duivenstof kan bij mensen een overgevoeligheidsreactie opwekken. Duivenmelkers en andere duivenliefhebbers komen vanzelfsprekend het meest in contact met het duivenstof.

Duraflame

Duraflame is een merknaam voor elektrische kachels. Duraflame infrarood kachels worden ingezet als bijverwarming in woningen en kantoren. Deze heaters zijn ook te gebruiken als therapeutische warmtebron.

Dylos

Fabrikant van luchtreinigers en meetinstrumenten voor de luchtkwaliteit.

Dyson

Ontwikkelaar en fabrikant van o.a. stofzuigers en ventilatoren. Dyson apparaten staan bekend om de bijzondere ontwerpen en vooruitstrevende technieken. Zo kent iedereen de Dyson stofzuiger zonder stofzuigerzak en de Dyson ventilatoren en verwarmingsventilatoren zonder bladen voor trillingsvrij ventileren.

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

Rubrieken


Klantenservice


© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 17 oktober 2021 Sitemap

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

Klantenservice

Rubrieken

© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 17 oktober 2021 Sitemap

Rubrieken

Klantenservice

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 17 oktober 2021 Sitemap