Woorden met h
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
Over Airsain
Contact
VacaturesHome
Woordenboek
H


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter H

H2O

Chemische benaming voor water. De H staat voor waterstof(atoom). De 2 staat voor aantal waterstofatomen De O staat voor zuurstof(atoom)
Links: Water

Haarhygrometer

Een haarhygrometer is een analoge vochtmeter met een werkingsprincipe dat gebaseerd is op het uitzetten van haren. Haar wordt langer naarmate de luchtvochtigheid toeneemt. Dit meetinstrument bevat haren die verwerkt zijn in het mechanisme. De uitzetting van het haar wordt weergegeven op een wijzerplaat als Relatieve Luchtvochtigheid. Een haarhygrometer is een uiterst betrouwbare hygrometer.

HACCP

Hazard Analysis and Critical Control Points ( Gevaren analyse en kritische controlepunten). Dit is een controleproces waar bedrijven die voedsel opslaan, bereiden, verpakken etc. zich aan dienen te houden. Naleving zorgt voor beheersen van de gevaren met als doel, zo weing mogelijk risico op besmetting.

Hale

Merk van o.a. hygrostaten
Links: hygrostaat

Hard water

Water met een kalkgehalte hoger dan 3 dH. Door gebruik van water met een hoog kalkgehalte -hard water- ontstaat sneller een harde aanslag in uw luchtbevochtiger dan bij gebruik van zacht water.

Heet gas module

Module in luchtontvochtigers die het mogelijk maakt om te ontvochtigen in ruimtes bij een temperatuur lager dan 7C. Een ontvochtiger met een heetgas module is ideaal voor het drogen van een ongeconditioneerde opslagruimte, een onverwarmde ruimte en koude ruimten zoals koelruimten.

HEPA

Hepa staat voor High Efficiency Particulate Air. HEPAfilters worden vaak toegepast in luchtreinigers. Een hepa-filter is een uitermate effectief luchtfilter dat lucht zuivert van kleine, zwevende verontreinigingen. Luchtreinigers met hepafilters bevatten doorgaans meerdere luchtfilters zoals een voorfilter voor het verwijderen van grove stofdeeltjes, een antibacterieel filter en een geurfilter.
Links: Hepafilter

Hepa filter

Een hepa-filter is een uitermate effectief luchtfilter. Hepa filters zijn in staat om de kleinste deeltjes in de lucht met een hoge nauwkeurigheid te verwijderen. Hepa betekent High Efficiency Particulate Air. Luchtreinigers zijn vaak uitgerust met een hepafilter om deeltjes zoals uitwerpselen van huisstofmijt, pollen, fijnstof, schimmels en bacteriën uit de lucht te verwijderen. Een Hepafilter houdt 99,97% van alle stofdeeltjes met een grote van 0,3 micron tegen.

HEPA luchtreiniger

Een HEPA luchtreiniger is uitgerust met een HEPA filter voor het verwijderen van fijne stofdeeltjes uit de lucht. HEPA luchtreinigers verwijderen 99,97% van alle stofdeeltjes tegen met een grote van 0,3 micron. Hepa luchtreinigers verwijderen o.a. allergenen van huisstofmijt, stuifmeelpollen, fijnstof, schimmels en bacteriën.

High Density

High-Density staat voor hoge dichtheid. De verspreiding van het aantal luchtzuiverende ionen van een luchtreiniger of ionisator wordt vaak uitgedrukt in density. Een High-density luchtreiniger verspreidt aanzienlijk meer ionen voor luchtreiniging dan een Low-density luchtreiniger.

High Density ionisator

Een High Density ionisator is een apparaat voor luchtreiniging in het binnenklimaat. De High Density ionisator verspreidt enorme hoeveelheden negatieve ionen in de lucht (tot wel 250.000 / cm³). Door ionisatie krijgen vuildeeltjes in de lucht zoals fijnstof, pollen en bestanddelen van rook een elektrische lading. De geladen verontreinigingen slaan neer en/of worden aangetrokken door de positief geladen collector van de High Density ionisator. De verontreinigingen zijn onschadelijk gemaakt en uit het binnenklimaat verwijderd. Lightair Ionflow luchtreinigers zijn bekende High Density ionisatie luchtreinigers. Een Lightair High Density ionisator gebruikt geen filters voor luchtzuivering, maar verspreidt daarvoor in de plaats de luchtzuiverende ionen die verontreinigingen in de lucht onschadelijk maken.

Histamine

Histamine is een stof dat in het lichaam vrijkomt bij allergie. Histamine zorgt ook voor verwijding van de bloedvaten in de neus. Hierdoor komt veel vocht vrij zodat een loopneus ontstaat. Na verloop van de tijd gaat het neusslijmvlies zwellen waardoor de neus verstopt raakt. Histamine hecht zich ook aan bepaalde zenuwuiteinden waardoor jeuk en vervelende niesbuien ontstaan.

Hoge luchtvochtigheid

Bij een hoge luchtvochtigheid in het binnenklimaat spreken we over meer dan 60% relatieve luchtvochtigheid. Bij een hogere luchtvochtigheid ontstaat schimmelgroei en raakt een ruimte bedompt en muf. Een te hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaakt condens. Door condensatie van vocht uit de lucht ontstaan vochtproblemen op muren, plafonds en kozijnen. Een hoge luchtvochtigheid vermijden is eenvoudig met een luchtontvochtiger / luchtdroger. De ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt 40%-60%.

Hondenallergie

Een allergie voor honden uit zich in traditionele allergieklachten zoals niezen, traanogen, loopneus, benauwdheid, hoofdpijn en vermoeidheid. De allergenen die verantwoordelijk zijn voor de hondenallergie bevinden zich in het speeksel en urine van honden.

Honeywell

Honeywell is een merknaam. Onder de naam Honeywell zijn een groot aantal apparaten verkrijgbaar op het gebied van gezondheid en comfort. Voor luchtbehandeling zijn onder andere Honeywell luchtreinigers en Honeywell luchtbevochtigers op de markt gebracht.

Honeywell

Honeywell is een fabrikant van onder andere luchtbevochtigers, luchtreinigers, verwarmingstoestellen en ventilatoren. Deze portable apparaten zijn geschikt voor gebruik in huis en in kantoren. Honeywell beschikt daarnaast over divisies die zich richten op veiligheid, energie en beveiliging. Honeywell is uitgegroeid tot een wereldwijde onderneming.

Hooikoorts

Hooikoorts ontstaat door allergie voor stuifmeel (pollen) van planten, grassen of bomen. Het gaat daarbij speciaal om pollen die door de wind worden verspreid. Bij hooikoorts komt een verhoogde hoeveelheid histamine in het lichaam vrij dat allergieklachten zoals een loopneus of juist verstopte neus, traanogen, niesbuien en vermoeidheid veroorzaakt. De door insecten bestoven planten bezitten pollen die te zwaar zijn voor verspreiding door de wind. Hooikoorts is seizoensgebonden (pollenseizoen) in tegenstelling tot allergische rhinitis dat net als huisstofmijtallergie het hele jaar aanhoudt.

Hooikoorts kalender

De hooikoorts kalender is een overzichtelijke tabel met een opsomming van alle seizoensallergenen afgezet tegen de maanden waarin de allergenen in de lucht aanwezig zijn. De hooikoorts kalender bevat de bloeigegevens van diverse bomen, planten, grassen en kruidachtigen. Hooikoortspatiënten kunnen de kalender raadplegen om te zien in welke maanden van het jaar ze veel last kunnen ondervinden van de specifieke stuifmeelsoorten.

Hooikoorts verwachting

Een hooikoorts verwachting informeert mensen over hoeveel en welke pollen men in de lucht verwacht. De pollenconcentratie in de lucht is afhankelijk van het weer. Op droge dagen met veel wind is over het algemeen de hoeveelheid hooikoorts veroorzakende pollen in de lucht hoger. Ook de windrichting speelt hierbij een rol. De hooikoorts verwachting noemt men ook wel het pollennieuws. Mensen met hooikoorts kunnen zich voorbereiden op de hoeveelheid pollen in de lucht dat verwacht wordt.

Hooikoortsalarm

Een hooikoortsalarm waarschuwt voor hoge concentraties stuifmeel in de lucht. Al jaren kan op diverse internetsites een hooikoortsalarm worden geraadpleegd. Tegenwoordig is een hooikoortsalarm ook mobiel te raadplegen na downloaden van een App.

Hooikoortsklachten

Hooikoortsklachten zijn het gevolg van een allergische reactie op de pollen (stuifmeel) van bomen, planten, grassen, kruiden. Hooikoortsklachten openbaren zich in het pollenseizoen dat loopt van januari tot september. De meeste mensen hebben last van een verstopte neus of juist een loopneus, niezen, jeuk, tranende ogen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Hooikoortsmaanden

Met de hooikoortsmaanden worden die maanden bedoeld waarin veel stuifmeel in de lucht aanwezig is. Het stuifmeel zorgt voor veel problemen bij mensen met hooikoorts. Omdat niet alle hooikoortspatiënten voor hetzelfde soort stuifmeel allergisch zijn, kunnen de hooikoortsmaanden voor elke patiënt anders zijn. Maar over het algemeen horen de maanden maart tot en met september bij de hooikoortsmaanden. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen allergieklachten voor sommige patiënten al in januari en februari optreden. Een overzicht van de hooikoortsmaanden is te vinden in de pollenkalender.

Houten vloer

Een houten vloer of parketvloer bestaat uit afzonderlijke houten vloerdelen en afwerkmaterialen - zoals plinten - van hout. De kwaliteit van een houten vloer wordt beïnvloed door de omstandigheden in het binnenklimaat. Bij een hoge luchtvochtigheid zet een houten vloer uit zodat deze bol komt staan. Door de druk worden vloerdelen en /of plinten omhoog gestuwd. Bij een lage luchtvochtigheid krimpt en/of scheurt een parketvloer. Door uitdroging van het hout ontstaan onherstelbare krimpscheuren in de vloer. Te vochtig in huis? Een luchtontvochtiger beschermt de vloer tegen stuwen, rot en schimmels. Te droog in huis? Een luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid in de kamer zodat de vloer niet krimpt of scheuren vertoont.

Houtrot

Houtrot treedt niet alleen aan de buitenzijde van een woning op, maar ook aan de binnenzijde. Houtrot kan bijvoorbeeld optreden in kozijnen, vloeren, deuren, wanden en lambrisering. Bij een hoge luchtvochtigheid nemen de houten materialen vocht op waardoor het vochtgehalte in het hout stijgt. In eerste instantie wordt het hout alleen aangetast, maar al snel begint het hout te rotten door inwerking van schimmels. Om houtrot te stoppen moet de woning -of kamer- gedroogd worden. Een luchtontvochtiger onttrekt voortdurend vocht aan de lucht waardoor het houtwerk snel droogt. Als het vochtgehalte ver genoeg gedaald is, kan de luchtontvochtiger dit vochtgehalte handhaven. Vanzelfsprekend moeten eventuele lekkages gerepareerd worden om binnendringen van water te stoppen.

Houtstof

Houtstof komt vrij tijdens de bewerking van hout, o.a. bij zagen, schaven en schuren. Vooral het fijne houtstof dat vrijkomt bij de bewerking van hardhout kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Tijdens werkzaamheden in de werkplaats is goede afzuiging noodzakelijk om een goede luchtkwaliteit te behouden.

Huidirritatie

Als de luchtvochtigheid in een binnenruimte te laag is, kan huidirritatie ontstaan. Een droge huid is schilferig en kan behoorlijk irriteren. Door het inzetten van één of meerdere luchtbevochtigers neemt de huid weer vocht op en kan herstellen zodat jeuk en irritatie verdwijnt.

Huidschilfers

In elke binnenruimte waar mensen aanwezig zijn, of huisdieren zoals honden en katten, zweven huidschilfers in de lucht. De huidschilfers vormen de ideale voedselbron voor huisstofmijten. De uitwerpselen van deze huisstofmijten zorgen bij veel mensen voor hinderlijke allergieklachten. Het is dus zaak om huidschilfers uit het binnenklimaat te verwijderen. Dit is mogelijk met goede luchtreiniging.

Huisdierallergie

Mensen met huisdierallergie reageren allergisch op miniscule stofjes die afkomstig zijn van bijvoorbeeld honden, katten, vogels of knaagdieren. De allergenen bevinden zich op de huid, in speeksel, op veren en in de haren. Men kan last hebben van benauwdheid, niesbuien, neusklachten, oogklachten en huidklachten.

Huishoudelijke luchtbevochtigers

Een huishoudelijke luchtbevochtiger is direct inzetbaar in elke ruimte in huis. Wanneer de lucht te droog is, verhoogt een huishoudelijke luchtbevochtiger de luchtvochtigheid totdat opnieuw een aangenaam binnenklimaat ontstaat. In huis worden luchtbevochtigers voornamelijk ingezet in de woonkamer, slaapkamers en kantoorruimte. Er zijn verschillende typen huishoudelijke luchtbevochtigers, namelijk: ultrasone bevochtigers, koud water verdampers, stoombevochtigers en luchtwassers.

Huishoudelijke luchtontvochtigers

Huishoudelijke luchtontvochtigers zijn speciaal geschikt voor gebruik in woonruimten. De ontvochtigers hebben bescheiden afmetingen en een stille werking. Er is ook extra aandacht gegeven aan de vormgeving en de materialen van een huishoudelijke ontvochtiger. De ontvochtigingscapaciteit is toereikend voor het verlagen van de luchtvochtigheid in kamers met gemiddelde afmetingen. Een luchtontvochtiger in huis beschermt uw vloeren, muren, meubilair, muziekinstrumenten, antiquiteiten en schilderijen tegen de schadelijke inwerking van vocht.

Huisstofmijt

De alom bekende huisstofmijt is een nagenoeg onzichtbaar, spinachtig beestje dat in huisstof leeft. Huisstofmijten leven vooral in stoffige voorwerpen zoals kussens, matrassen, gordijnen, gestoffeerde meubelen, en tapijt. De huisstofmijt is gemiddeld slechts 0,3 mm groot. De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen bij mensen gezondheidsklachten zoals allergische reacties veroorzaken (waaronder eczeem en astma). Naar schatting heeft 10% van de Westerse bevolking een huisstofmijtallergie.
Links: Daikin, Sharp, Coway

Huisstofmijt bestrijden

De bestrijding van huisstofmijten kan op verschillende manieren worden aangepakt. Door het wegnemen van de voedselbron - huidschilfers - worden de omstandigheden voor de huisstofmijten ongunstig gemaakt. Regelmatig ventileren, lucht ontvochtigen en lucht reinigen draagt bij aan een schoon, droog binnenklimaat hetgeen ongunstig is voor huisstofmijten. Beddengoed op tijd wisselen en wassen op een hoge temperatuur maakt de huisstofmijten ook hier onschadelijk. Verwijder stof regelmatig, liefst met een vochtige doek.

Huisstofmijt luchtreiniger

Een huisstofmijt luchtreiniger verwijdert allergenen van de kleine stofmijten uit de lucht. De luchtreiniger is uitgerust met een ionisator of een fijn luchtfilter waarmee de allergenen onderschept worden.

Huisstofmijt voorkomen

Huisstofmijten houden van een warme, vochtige omgeving in huis. Vooral in beddengoed worden daarom veel huisstofmijten aangetroffen. De hoeveelheid huisstofmijten in huis kan men terugdringen door een verlaging van de luchtvochtigheid te bewerkstelligen. Een luchtontvochtiger verlaagt de luchtvochtigheid zodanig dat ongunstige omstandigheden voor de huisstofmijt ontstaan. Voldoende ventilatie draagt eveneens bij aan een droge, frisse woning. Regelmatig stofzuigen en gedegen luchtreiniging laat de hoeveelheid stof en huidschilfers in huis afnemen. Huisstofmijten voeden zich met deze huidschilfers.

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie is een vaak voorkomende allergie in Nederland. Benauwdheid, jeuk, traanogen, huidklachten, dit zijn belangrijke klachten bij mensen met allergie voor huisstofmijt. Mensen met huisstofmijtallergie zijn allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Voldoende ventileren, goede hygiëne in huis, gladde materialen i.p.v. gestofferde materialen, luchtreiniging en gebruik van medicijnen zijn maatregelen om klachten door huisstofmijtallergie te verlichten.

Huisvliegen

Huisvliegen worden aangetrokken door voedsel, voedselresten, afval en andere organische materialen. Huisvliegen worden als zeer hinderlijk ervaren en geassocieerd met slechte hygiëne. Daarom wordt veel aandacht besteed aan de bestrijding van (huis-)vliegen. Er zijn verscheidene insectenvangers verkrijgbaar welke overlast door vliegen effectief tegengaan. De meest bekende vliegenvanger is de UV-insectenlamp.

Huiszwam

Huiszwam is een schimmelsoort (Serpula Lacrymans) en groeit op vochtige plaatsen in huis. Huiszwammen verspreiden zich snel in een vochtige ruimte en tasten houten delen van de constructie aan. Een droog binnenklimaat is een vereiste in de strijd tegen huiszwam. Lekkages opsporen en repareren, muren vochtwerend maken, het zijn noodzakelijke maatregelen om het leefmilieu voor huiszwammen te verslechteren. Luchtontvochtigers verwijderen snel het vocht uit kelders en kruipruimten.

Hygro barometer

Op een hygrobarometer kan men in één oogopslag de luchtvochtigheid en luchtdruk aflezen. Een weerstation is in feite een hygro barometer uitgebreid met een thermometer.

Hygro sensor

De andere benaming voor hygrosensor is vochtsensor. De hygrosensor is het deel van een weerstation dat buiten wordt gehangen en aldaar de luchtvochtigheid meet. De meetwaarden worden door de hygrosensor naar het digitale weerstation gezonden.

Hygro thermometer

Een hygrothermometer is een vaak gebruikt meetinstrument om de condities in een binnenruimte te meten. De belangrijkste eigenschappen van gezonde, aangename binnenlucht zijn immers luchtvochtigheid en temperatuur.

Hygrometer

Een hygrometer is een instrument waarmee de luchtvochtigheid wordt gemeten. We onderscheiden de digitale hygrometer en de anologe hygrometer. Een digitale hygrometer bevat een vochtsensor met een display waarop de vochtwaarden elektronisch worden weergegeven. Een analoge hygrometer bevat een meetmechanisme en een wijzerplaat. Een zeer nauwkeurige analoge hygrometer is een haarhygrometer.

Hygrometer ijken

Om de nauwkeurigheid van een hygrometer te behouden, dient men deze regelmatig te ijken. Niet alle hygrometers beschikken overigens over de mogelijkheid tot ijken. Voor het ijken van een hygrometer gebruikt men doorgaans een vochtige doek. De vochtige doek wordt over de hygrometer geplaatst. Als na verloop van tijd de hygrometer niet 100% luchtvochtigheid aangeeft, kan met een stelschroef de juiste luchtvochtigheid (100%) ingesteld worden. Als de hygrometer beschikt over een ijkmogelijkheid wordt de procedure in de bijgesloten instructies uitgelegd.

Hygrometing

Hygrometing is een andere benaming voor vochtmeting. Een bekende hygrometing is de luchtvochtigheidsmeting. Met behulp van een hygrometer / vochtmeter wordt de relatieve luchtvochtigheid vastgesteld. Een hygrometing in gezonde binnenlucht wijst 40 -60% luchtvochtigheid aan. Hygrometingen worden uitgevoerd om te kijken of de binnenruimte het juiste vochtgehalte heeft.

Hygroscopisch

Hygroscopische stoffen nemen vocht uit de lucht op. Een adsorptie ontvochtiger onttrekt vocht aan de lucht door gebruik te maken van hygroscopische materialen, de adsorptiemiddelen. De vulling van een vochteter is ook een bekend voorbeeld van een hygroscopisch middel.

Hygrostaat

Een hygrostaat is een instrument dat de luchtvochtigheid meet en vervolgens een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger inschakelt of uitschakelt. Met een hygrostaat wordt bevochtiging of ontvochtiging automatisch gestart of gestopt. Automatisch bevochtigen of ontvochtigen vraagt op deze wijze weinig aandacht. De optimale omstandigheden in het binnenklimaat worden behouden onder toezicht van de hygrostaat. Bovendien draagt een hygrostaat bij aan energiezuinige bevochtiging of ontvochtiging. Het apparaat wordt immers uitgeschakeld als de omstandigheden optimaal zijn.

Hygrostaat schakelaar

Een hygrostaat schakelaar is een kleine regelaar waarmee luchtbehandelingsapparaten worden aangestuurd. De hygrostaat schakelaar meet de relatieve luchtvochtigheid in de binnenlucht en vergelijkt de gemeten waarde met de ingestelde waarden. Als de gemeten luchtvochtigheid buiten de ingestelde waarden valt, wordt het apparaat automatisch ingeschakeld. Hygrostaat schakelaars worden gebruikt voor het aansturen van luchtbevochtigers, luchtontvochtigers en badkamerventilatoren.

Hygrothermostaat

Een hygrothermostaat meet en regelt de vochtigheidsgraad en de temperatuur in een binnenruimte. De vocht/temperatuur thermostaat wordt gebruikt om luchtbehandelingsapparaten aan te sturen. Regelt twee belangrijke parameters van gezonde binnenlucht, een aangename temperatuur en een goede luchtvochtigheid.

HyperHEPA filter

Een HyperHEPA filter houdt 99,5% van alle fijnstofdeeltjes tegen met grootte vanaf 0,16 micron. Een uiterst effectief luchtfilter dat wordt toegepast voor luchtreiniging.

Home
Woordenboek
H


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter H

H2O

Chemische benaming voor water. De H staat voor waterstof(atoom). De 2 staat voor aantal waterstofatomen De O staat voor zuurstof(atoom)
Links: Water

Haarhygrometer

Een haarhygrometer is een analoge vochtmeter met een werkingsprincipe dat gebaseerd is op het uitzetten van haren. Haar wordt langer naarmate de luchtvochtigheid toeneemt. Dit meetinstrument bevat haren die verwerkt zijn in het mechanisme. De uitzetting van het haar wordt weergegeven op een wijzerplaat als Relatieve Luchtvochtigheid. Een haarhygrometer is een uiterst betrouwbare hygrometer.

HACCP

Hazard Analysis and Critical Control Points ( Gevaren analyse en kritische controlepunten). Dit is een controleproces waar bedrijven die voedsel opslaan, bereiden, verpakken etc. zich aan dienen te houden. Naleving zorgt voor beheersen van de gevaren met als doel, zo weing mogelijk risico op besmetting.

Hale

Merk van o.a. hygrostaten
Links: hygrostaat

Hard water

Water met een kalkgehalte hoger dan 3 dH. Door gebruik van water met een hoog kalkgehalte -hard water- ontstaat sneller een harde aanslag in uw luchtbevochtiger dan bij gebruik van zacht water.

Heet gas module

Module in luchtontvochtigers die het mogelijk maakt om te ontvochtigen in ruimtes bij een temperatuur lager dan 7C. Een ontvochtiger met een heetgas module is ideaal voor het drogen van een ongeconditioneerde opslagruimte, een onverwarmde ruimte en koude ruimten zoals koelruimten.

HEPA

Hepa staat voor High Efficiency Particulate Air. HEPAfilters worden vaak toegepast in luchtreinigers. Een hepa-filter is een uitermate effectief luchtfilter dat lucht zuivert van kleine, zwevende verontreinigingen. Luchtreinigers met hepafilters bevatten doorgaans meerdere luchtfilters zoals een voorfilter voor het verwijderen van grove stofdeeltjes, een antibacterieel filter en een geurfilter.
Links: Hepafilter

Hepa filter

Een hepa-filter is een uitermate effectief luchtfilter. Hepa filters zijn in staat om de kleinste deeltjes in de lucht met een hoge nauwkeurigheid te verwijderen. Hepa betekent High Efficiency Particulate Air. Luchtreinigers zijn vaak uitgerust met een hepafilter om deeltjes zoals uitwerpselen van huisstofmijt, pollen, fijnstof, schimmels en bacteriën uit de lucht te verwijderen. Een Hepafilter houdt 99,97% van alle stofdeeltjes met een grote van 0,3 micron tegen.

HEPA luchtreiniger

Een HEPA luchtreiniger is uitgerust met een HEPA filter voor het verwijderen van fijne stofdeeltjes uit de lucht. HEPA luchtreinigers verwijderen 99,97% van alle stofdeeltjes tegen met een grote van 0,3 micron. Hepa luchtreinigers verwijderen o.a. allergenen van huisstofmijt, stuifmeelpollen, fijnstof, schimmels en bacteriën.

High Density

High-Density staat voor hoge dichtheid. De verspreiding van het aantal luchtzuiverende ionen van een luchtreiniger of ionisator wordt vaak uitgedrukt in density. Een High-density luchtreiniger verspreidt aanzienlijk meer ionen voor luchtreiniging dan een Low-density luchtreiniger.

High Density ionisator

Een High Density ionisator is een apparaat voor luchtreiniging in het binnenklimaat. De High Density ionisator verspreidt enorme hoeveelheden negatieve ionen in de lucht (tot wel 250.000 / cm³). Door ionisatie krijgen vuildeeltjes in de lucht zoals fijnstof, pollen en bestanddelen van rook een elektrische lading. De geladen verontreinigingen slaan neer en/of worden aangetrokken door de positief geladen collector van de High Density ionisator. De verontreinigingen zijn onschadelijk gemaakt en uit het binnenklimaat verwijderd. Lightair Ionflow luchtreinigers zijn bekende High Density ionisatie luchtreinigers. Een Lightair High Density ionisator gebruikt geen filters voor luchtzuivering, maar verspreidt daarvoor in de plaats de luchtzuiverende ionen die verontreinigingen in de lucht onschadelijk maken.

Histamine

Histamine is een stof dat in het lichaam vrijkomt bij allergie. Histamine zorgt ook voor verwijding van de bloedvaten in de neus. Hierdoor komt veel vocht vrij zodat een loopneus ontstaat. Na verloop van de tijd gaat het neusslijmvlies zwellen waardoor de neus verstopt raakt. Histamine hecht zich ook aan bepaalde zenuwuiteinden waardoor jeuk en vervelende niesbuien ontstaan.

Hoge luchtvochtigheid

Bij een hoge luchtvochtigheid in het binnenklimaat spreken we over meer dan 60% relatieve luchtvochtigheid. Bij een hogere luchtvochtigheid ontstaat schimmelgroei en raakt een ruimte bedompt en muf. Een te hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaakt condens. Door condensatie van vocht uit de lucht ontstaan vochtproblemen op muren, plafonds en kozijnen. Een hoge luchtvochtigheid vermijden is eenvoudig met een luchtontvochtiger / luchtdroger. De ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt 40%-60%.

Hondenallergie

Een allergie voor honden uit zich in traditionele allergieklachten zoals niezen, traanogen, loopneus, benauwdheid, hoofdpijn en vermoeidheid. De allergenen die verantwoordelijk zijn voor de hondenallergie bevinden zich in het speeksel en urine van honden.

Honeywell

Honeywell is een merknaam. Onder de naam Honeywell zijn een groot aantal apparaten verkrijgbaar op het gebied van gezondheid en comfort. Voor luchtbehandeling zijn onder andere Honeywell luchtreinigers en Honeywell luchtbevochtigers op de markt gebracht.

Honeywell

Honeywell is een fabrikant van onder andere luchtbevochtigers, luchtreinigers, verwarmingstoestellen en ventilatoren. Deze portable apparaten zijn geschikt voor gebruik in huis en in kantoren. Honeywell beschikt daarnaast over divisies die zich richten op veiligheid, energie en beveiliging. Honeywell is uitgegroeid tot een wereldwijde onderneming.

Hooikoorts

Hooikoorts ontstaat door allergie voor stuifmeel (pollen) van planten, grassen of bomen. Het gaat daarbij speciaal om pollen die door de wind worden verspreid. Bij hooikoorts komt een verhoogde hoeveelheid histamine in het lichaam vrij dat allergieklachten zoals een loopneus of juist verstopte neus, traanogen, niesbuien en vermoeidheid veroorzaakt. De door insecten bestoven planten bezitten pollen die te zwaar zijn voor verspreiding door de wind. Hooikoorts is seizoensgebonden (pollenseizoen) in tegenstelling tot allergische rhinitis dat net als huisstofmijtallergie het hele jaar aanhoudt.

Hooikoorts kalender

De hooikoorts kalender is een overzichtelijke tabel met een opsomming van alle seizoensallergenen afgezet tegen de maanden waarin de allergenen in de lucht aanwezig zijn. De hooikoorts kalender bevat de bloeigegevens van diverse bomen, planten, grassen en kruidachtigen. Hooikoortspatiënten kunnen de kalender raadplegen om te zien in welke maanden van het jaar ze veel last kunnen ondervinden van de specifieke stuifmeelsoorten.

Hooikoorts verwachting

Een hooikoorts verwachting informeert mensen over hoeveel en welke pollen men in de lucht verwacht. De pollenconcentratie in de lucht is afhankelijk van het weer. Op droge dagen met veel wind is over het algemeen de hoeveelheid hooikoorts veroorzakende pollen in de lucht hoger. Ook de windrichting speelt hierbij een rol. De hooikoorts verwachting noemt men ook wel het pollennieuws. Mensen met hooikoorts kunnen zich voorbereiden op de hoeveelheid pollen in de lucht dat verwacht wordt.

Hooikoortsalarm

Een hooikoortsalarm waarschuwt voor hoge concentraties stuifmeel in de lucht. Al jaren kan op diverse internetsites een hooikoortsalarm worden geraadpleegd. Tegenwoordig is een hooikoortsalarm ook mobiel te raadplegen na downloaden van een App.

Hooikoortsklachten

Hooikoortsklachten zijn het gevolg van een allergische reactie op de pollen (stuifmeel) van bomen, planten, grassen, kruiden. Hooikoortsklachten openbaren zich in het pollenseizoen dat loopt van januari tot september. De meeste mensen hebben last van een verstopte neus of juist een loopneus, niezen, jeuk, tranende ogen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Hooikoortsmaanden

Met de hooikoortsmaanden worden die maanden bedoeld waarin veel stuifmeel in de lucht aanwezig is. Het stuifmeel zorgt voor veel problemen bij mensen met hooikoorts. Omdat niet alle hooikoortspatiënten voor hetzelfde soort stuifmeel allergisch zijn, kunnen de hooikoortsmaanden voor elke patiënt anders zijn. Maar over het algemeen horen de maanden maart tot en met september bij de hooikoortsmaanden. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen allergieklachten voor sommige patiënten al in januari en februari optreden. Een overzicht van de hooikoortsmaanden is te vinden in de pollenkalender.

Houten vloer

Een houten vloer of parketvloer bestaat uit afzonderlijke houten vloerdelen en afwerkmaterialen - zoals plinten - van hout. De kwaliteit van een houten vloer wordt beïnvloed door de omstandigheden in het binnenklimaat. Bij een hoge luchtvochtigheid zet een houten vloer uit zodat deze bol komt staan. Door de druk worden vloerdelen en /of plinten omhoog gestuwd. Bij een lage luchtvochtigheid krimpt en/of scheurt een parketvloer. Door uitdroging van het hout ontstaan onherstelbare krimpscheuren in de vloer. Te vochtig in huis? Een luchtontvochtiger beschermt de vloer tegen stuwen, rot en schimmels. Te droog in huis? Een luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid in de kamer zodat de vloer niet krimpt of scheuren vertoont.

Houtrot

Houtrot treedt niet alleen aan de buitenzijde van een woning op, maar ook aan de binnenzijde. Houtrot kan bijvoorbeeld optreden in kozijnen, vloeren, deuren, wanden en lambrisering. Bij een hoge luchtvochtigheid nemen de houten materialen vocht op waardoor het vochtgehalte in het hout stijgt. In eerste instantie wordt het hout alleen aangetast, maar al snel begint het hout te rotten door inwerking van schimmels. Om houtrot te stoppen moet de woning -of kamer- gedroogd worden. Een luchtontvochtiger onttrekt voortdurend vocht aan de lucht waardoor het houtwerk snel droogt. Als het vochtgehalte ver genoeg gedaald is, kan de luchtontvochtiger dit vochtgehalte handhaven. Vanzelfsprekend moeten eventuele lekkages gerepareerd worden om binnendringen van water te stoppen.

Houtstof

Houtstof komt vrij tijdens de bewerking van hout, o.a. bij zagen, schaven en schuren. Vooral het fijne houtstof dat vrijkomt bij de bewerking van hardhout kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Tijdens werkzaamheden in de werkplaats is goede afzuiging noodzakelijk om een goede luchtkwaliteit te behouden.

Huidirritatie

Als de luchtvochtigheid in een binnenruimte te laag is, kan huidirritatie ontstaan. Een droge huid is schilferig en kan behoorlijk irriteren. Door het inzetten van één of meerdere luchtbevochtigers neemt de huid weer vocht op en kan herstellen zodat jeuk en irritatie verdwijnt.

Huidschilfers

In elke binnenruimte waar mensen aanwezig zijn, of huisdieren zoals honden en katten, zweven huidschilfers in de lucht. De huidschilfers vormen de ideale voedselbron voor huisstofmijten. De uitwerpselen van deze huisstofmijten zorgen bij veel mensen voor hinderlijke allergieklachten. Het is dus zaak om huidschilfers uit het binnenklimaat te verwijderen. Dit is mogelijk met goede luchtreiniging.

Huisdierallergie

Mensen met huisdierallergie reageren allergisch op miniscule stofjes die afkomstig zijn van bijvoorbeeld honden, katten, vogels of knaagdieren. De allergenen bevinden zich op de huid, in speeksel, op veren en in de haren. Men kan last hebben van benauwdheid, niesbuien, neusklachten, oogklachten en huidklachten.

Huishoudelijke luchtbevochtigers

Een huishoudelijke luchtbevochtiger is direct inzetbaar in elke ruimte in huis. Wanneer de lucht te droog is, verhoogt een huishoudelijke luchtbevochtiger de luchtvochtigheid totdat opnieuw een aangenaam binnenklimaat ontstaat. In huis worden luchtbevochtigers voornamelijk ingezet in de woonkamer, slaapkamers en kantoorruimte. Er zijn verschillende typen huishoudelijke luchtbevochtigers, namelijk: ultrasone bevochtigers, koud water verdampers, stoombevochtigers en luchtwassers.

Huishoudelijke luchtontvochtigers

Huishoudelijke luchtontvochtigers zijn speciaal geschikt voor gebruik in woonruimten. De ontvochtigers hebben bescheiden afmetingen en een stille werking. Er is ook extra aandacht gegeven aan de vormgeving en de materialen van een huishoudelijke ontvochtiger. De ontvochtigingscapaciteit is toereikend voor het verlagen van de luchtvochtigheid in kamers met gemiddelde afmetingen. Een luchtontvochtiger in huis beschermt uw vloeren, muren, meubilair, muziekinstrumenten, antiquiteiten en schilderijen tegen de schadelijke inwerking van vocht.

Huisstofmijt

De alom bekende huisstofmijt is een nagenoeg onzichtbaar, spinachtig beestje dat in huisstof leeft. Huisstofmijten leven vooral in stoffige voorwerpen zoals kussens, matrassen, gordijnen, gestoffeerde meubelen, en tapijt. De huisstofmijt is gemiddeld slechts 0,3 mm groot. De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen bij mensen gezondheidsklachten zoals allergische reacties veroorzaken (waaronder eczeem en astma). Naar schatting heeft 10% van de Westerse bevolking een huisstofmijtallergie.
Links: Daikin, Sharp, Coway

Huisstofmijt bestrijden

De bestrijding van huisstofmijten kan op verschillende manieren worden aangepakt. Door het wegnemen van de voedselbron - huidschilfers - worden de omstandigheden voor de huisstofmijten ongunstig gemaakt. Regelmatig ventileren, lucht ontvochtigen en lucht reinigen draagt bij aan een schoon, droog binnenklimaat hetgeen ongunstig is voor huisstofmijten. Beddengoed op tijd wisselen en wassen op een hoge temperatuur maakt de huisstofmijten ook hier onschadelijk. Verwijder stof regelmatig, liefst met een vochtige doek.

Huisstofmijt luchtreiniger

Een huisstofmijt luchtreiniger verwijdert allergenen van de kleine stofmijten uit de lucht. De luchtreiniger is uitgerust met een ionisator of een fijn luchtfilter waarmee de allergenen onderschept worden.

Huisstofmijt voorkomen

Huisstofmijten houden van een warme, vochtige omgeving in huis. Vooral in beddengoed worden daarom veel huisstofmijten aangetroffen. De hoeveelheid huisstofmijten in huis kan men terugdringen door een verlaging van de luchtvochtigheid te bewerkstelligen. Een luchtontvochtiger verlaagt de luchtvochtigheid zodanig dat ongunstige omstandigheden voor de huisstofmijt ontstaan. Voldoende ventilatie draagt eveneens bij aan een droge, frisse woning. Regelmatig stofzuigen en gedegen luchtreiniging laat de hoeveelheid stof en huidschilfers in huis afnemen. Huisstofmijten voeden zich met deze huidschilfers.

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie is een vaak voorkomende allergie in Nederland. Benauwdheid, jeuk, traanogen, huidklachten, dit zijn belangrijke klachten bij mensen met allergie voor huisstofmijt. Mensen met huisstofmijtallergie zijn allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Voldoende ventileren, goede hygiëne in huis, gladde materialen i.p.v. gestofferde materialen, luchtreiniging en gebruik van medicijnen zijn maatregelen om klachten door huisstofmijtallergie te verlichten.

Huisvliegen

Huisvliegen worden aangetrokken door voedsel, voedselresten, afval en andere organische materialen. Huisvliegen worden als zeer hinderlijk ervaren en geassocieerd met slechte hygiëne. Daarom wordt veel aandacht besteed aan de bestrijding van (huis-)vliegen. Er zijn verscheidene insectenvangers verkrijgbaar welke overlast door vliegen effectief tegengaan. De meest bekende vliegenvanger is de UV-insectenlamp.

Huiszwam

Huiszwam is een schimmelsoort (Serpula Lacrymans) en groeit op vochtige plaatsen in huis. Huiszwammen verspreiden zich snel in een vochtige ruimte en tasten houten delen van de constructie aan. Een droog binnenklimaat is een vereiste in de strijd tegen huiszwam. Lekkages opsporen en repareren, muren vochtwerend maken, het zijn noodzakelijke maatregelen om het leefmilieu voor huiszwammen te verslechteren. Luchtontvochtigers verwijderen snel het vocht uit kelders en kruipruimten.

Hygro barometer

Op een hygrobarometer kan men in één oogopslag de luchtvochtigheid en luchtdruk aflezen. Een weerstation is in feite een hygro barometer uitgebreid met een thermometer.

Hygro sensor

De andere benaming voor hygrosensor is vochtsensor. De hygrosensor is het deel van een weerstation dat buiten wordt gehangen en aldaar de luchtvochtigheid meet. De meetwaarden worden door de hygrosensor naar het digitale weerstation gezonden.

Hygro thermometer

Een hygrothermometer is een vaak gebruikt meetinstrument om de condities in een binnenruimte te meten. De belangrijkste eigenschappen van gezonde, aangename binnenlucht zijn immers luchtvochtigheid en temperatuur.

Hygrometer

Een hygrometer is een instrument waarmee de luchtvochtigheid wordt gemeten. We onderscheiden de digitale hygrometer en de anologe hygrometer. Een digitale hygrometer bevat een vochtsensor met een display waarop de vochtwaarden elektronisch worden weergegeven. Een analoge hygrometer bevat een meetmechanisme en een wijzerplaat. Een zeer nauwkeurige analoge hygrometer is een haarhygrometer.

Hygrometer ijken

Om de nauwkeurigheid van een hygrometer te behouden, dient men deze regelmatig te ijken. Niet alle hygrometers beschikken overigens over de mogelijkheid tot ijken. Voor het ijken van een hygrometer gebruikt men doorgaans een vochtige doek. De vochtige doek wordt over de hygrometer geplaatst. Als na verloop van tijd de hygrometer niet 100% luchtvochtigheid aangeeft, kan met een stelschroef de juiste luchtvochtigheid (100%) ingesteld worden. Als de hygrometer beschikt over een ijkmogelijkheid wordt de procedure in de bijgesloten instructies uitgelegd.

Hygrometing

Hygrometing is een andere benaming voor vochtmeting. Een bekende hygrometing is de luchtvochtigheidsmeting. Met behulp van een hygrometer / vochtmeter wordt de relatieve luchtvochtigheid vastgesteld. Een hygrometing in gezonde binnenlucht wijst 40 -60% luchtvochtigheid aan. Hygrometingen worden uitgevoerd om te kijken of de binnenruimte het juiste vochtgehalte heeft.

Hygroscopisch

Hygroscopische stoffen nemen vocht uit de lucht op. Een adsorptie ontvochtiger onttrekt vocht aan de lucht door gebruik te maken van hygroscopische materialen, de adsorptiemiddelen. De vulling van een vochteter is ook een bekend voorbeeld van een hygroscopisch middel.

Hygrostaat

Een hygrostaat is een instrument dat de luchtvochtigheid meet en vervolgens een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger inschakelt of uitschakelt. Met een hygrostaat wordt bevochtiging of ontvochtiging automatisch gestart of gestopt. Automatisch bevochtigen of ontvochtigen vraagt op deze wijze weinig aandacht. De optimale omstandigheden in het binnenklimaat worden behouden onder toezicht van de hygrostaat. Bovendien draagt een hygrostaat bij aan energiezuinige bevochtiging of ontvochtiging. Het apparaat wordt immers uitgeschakeld als de omstandigheden optimaal zijn.

Hygrostaat schakelaar

Een hygrostaat schakelaar is een kleine regelaar waarmee luchtbehandelingsapparaten worden aangestuurd. De hygrostaat schakelaar meet de relatieve luchtvochtigheid in de binnenlucht en vergelijkt de gemeten waarde met de ingestelde waarden. Als de gemeten luchtvochtigheid buiten de ingestelde waarden valt, wordt het apparaat automatisch ingeschakeld. Hygrostaat schakelaars worden gebruikt voor het aansturen van luchtbevochtigers, luchtontvochtigers en badkamerventilatoren.

Hygrothermostaat

Een hygrothermostaat meet en regelt de vochtigheidsgraad en de temperatuur in een binnenruimte. De vocht/temperatuur thermostaat wordt gebruikt om luchtbehandelingsapparaten aan te sturen. Regelt twee belangrijke parameters van gezonde binnenlucht, een aangename temperatuur en een goede luchtvochtigheid.

HyperHEPA filter

Een HyperHEPA filter houdt 99,5% van alle fijnstofdeeltjes tegen met grootte vanaf 0,16 micron. Een uiterst effectief luchtfilter dat wordt toegepast voor luchtreiniging.
VOCHTIGE LUCHT
DROGE LUCHT
FIJNSTOF EN ALLERGIE
VENTILATIE
METEN
VERWARMING
DESINFECTIE STERILISATIE
AIRCONDITIONERS
GEUR OF STANK
VLIEGENVANGER

OKTOBER 2021

Gratis

TFA Thermo Hygro Climate met logo
t.w.v. € 23,90 bij bestellingen vanaf € 299,00

  
Home
H


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter H

H2O

Chemische benaming voor water. De H staat voor waterstof(atoom). De 2 staat voor aantal waterstofatomen De O staat voor zuurstof(atoom)
Links: Water

Haarhygrometer

Een haarhygrometer is een analoge vochtmeter met een werkingsprincipe dat gebaseerd is op het uitzetten van haren. Haar wordt langer naarmate de luchtvochtigheid toeneemt. Dit meetinstrument bevat haren die verwerkt zijn in het mechanisme. De uitzetting van het haar wordt weergegeven op een wijzerplaat als Relatieve Luchtvochtigheid. Een haarhygrometer is een uiterst betrouwbare hygrometer.

HACCP

Hazard Analysis and Critical Control Points ( Gevaren analyse en kritische controlepunten). Dit is een controleproces waar bedrijven die voedsel opslaan, bereiden, verpakken etc. zich aan dienen te houden. Naleving zorgt voor beheersen van de gevaren met als doel, zo weing mogelijk risico op besmetting.

Hale

Merk van o.a. hygrostaten
Links: hygrostaat

Hard water

Water met een kalkgehalte hoger dan 3 dH. Door gebruik van water met een hoog kalkgehalte -hard water- ontstaat sneller een harde aanslag in uw luchtbevochtiger dan bij gebruik van zacht water.

Heet gas module

Module in luchtontvochtigers die het mogelijk maakt om te ontvochtigen in ruimtes bij een temperatuur lager dan 7C. Een ontvochtiger met een heetgas module is ideaal voor het drogen van een ongeconditioneerde opslagruimte, een onverwarmde ruimte en koude ruimten zoals koelruimten.

HEPA

Hepa staat voor High Efficiency Particulate Air. HEPAfilters worden vaak toegepast in luchtreinigers. Een hepa-filter is een uitermate effectief luchtfilter dat lucht zuivert van kleine, zwevende verontreinigingen. Luchtreinigers met hepafilters bevatten doorgaans meerdere luchtfilters zoals een voorfilter voor het verwijderen van grove stofdeeltjes, een antibacterieel filter en een geurfilter.
Links: Hepafilter

Hepa filter

Een hepa-filter is een uitermate effectief luchtfilter. Hepa filters zijn in staat om de kleinste deeltjes in de lucht met een hoge nauwkeurigheid te verwijderen. Hepa betekent High Efficiency Particulate Air. Luchtreinigers zijn vaak uitgerust met een hepafilter om deeltjes zoals uitwerpselen van huisstofmijt, pollen, fijnstof, schimmels en bacteriën uit de lucht te verwijderen. Een Hepafilter houdt 99,97% van alle stofdeeltjes met een grote van 0,3 micron tegen.

HEPA luchtreiniger

Een HEPA luchtreiniger is uitgerust met een HEPA filter voor het verwijderen van fijne stofdeeltjes uit de lucht. HEPA luchtreinigers verwijderen 99,97% van alle stofdeeltjes tegen met een grote van 0,3 micron. Hepa luchtreinigers verwijderen o.a. allergenen van huisstofmijt, stuifmeelpollen, fijnstof, schimmels en bacteriën.

High Density

High-Density staat voor hoge dichtheid. De verspreiding van het aantal luchtzuiverende ionen van een luchtreiniger of ionisator wordt vaak uitgedrukt in density. Een High-density luchtreiniger verspreidt aanzienlijk meer ionen voor luchtreiniging dan een Low-density luchtreiniger.

High Density ionisator

Een High Density ionisator is een apparaat voor luchtreiniging in het binnenklimaat. De High Density ionisator verspreidt enorme hoeveelheden negatieve ionen in de lucht (tot wel 250.000 / cm³). Door ionisatie krijgen vuildeeltjes in de lucht zoals fijnstof, pollen en bestanddelen van rook een elektrische lading. De geladen verontreinigingen slaan neer en/of worden aangetrokken door de positief geladen collector van de High Density ionisator. De verontreinigingen zijn onschadelijk gemaakt en uit het binnenklimaat verwijderd. Lightair Ionflow luchtreinigers zijn bekende High Density ionisatie luchtreinigers. Een Lightair High Density ionisator gebruikt geen filters voor luchtzuivering, maar verspreidt daarvoor in de plaats de luchtzuiverende ionen die verontreinigingen in de lucht onschadelijk maken.

Histamine

Histamine is een stof dat in het lichaam vrijkomt bij allergie. Histamine zorgt ook voor verwijding van de bloedvaten in de neus. Hierdoor komt veel vocht vrij zodat een loopneus ontstaat. Na verloop van de tijd gaat het neusslijmvlies zwellen waardoor de neus verstopt raakt. Histamine hecht zich ook aan bepaalde zenuwuiteinden waardoor jeuk en vervelende niesbuien ontstaan.

Hoge luchtvochtigheid

Bij een hoge luchtvochtigheid in het binnenklimaat spreken we over meer dan 60% relatieve luchtvochtigheid. Bij een hogere luchtvochtigheid ontstaat schimmelgroei en raakt een ruimte bedompt en muf. Een te hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaakt condens. Door condensatie van vocht uit de lucht ontstaan vochtproblemen op muren, plafonds en kozijnen. Een hoge luchtvochtigheid vermijden is eenvoudig met een luchtontvochtiger / luchtdroger. De ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt 40%-60%.

Hondenallergie

Een allergie voor honden uit zich in traditionele allergieklachten zoals niezen, traanogen, loopneus, benauwdheid, hoofdpijn en vermoeidheid. De allergenen die verantwoordelijk zijn voor de hondenallergie bevinden zich in het speeksel en urine van honden.

Honeywell

Honeywell is een merknaam. Onder de naam Honeywell zijn een groot aantal apparaten verkrijgbaar op het gebied van gezondheid en comfort. Voor luchtbehandeling zijn onder andere Honeywell luchtreinigers en Honeywell luchtbevochtigers op de markt gebracht.

Honeywell

Honeywell is een fabrikant van onder andere luchtbevochtigers, luchtreinigers, verwarmingstoestellen en ventilatoren. Deze portable apparaten zijn geschikt voor gebruik in huis en in kantoren. Honeywell beschikt daarnaast over divisies die zich richten op veiligheid, energie en beveiliging. Honeywell is uitgegroeid tot een wereldwijde onderneming.

Hooikoorts

Hooikoorts ontstaat door allergie voor stuifmeel (pollen) van planten, grassen of bomen. Het gaat daarbij speciaal om pollen die door de wind worden verspreid. Bij hooikoorts komt een verhoogde hoeveelheid histamine in het lichaam vrij dat allergieklachten zoals een loopneus of juist verstopte neus, traanogen, niesbuien en vermoeidheid veroorzaakt. De door insecten bestoven planten bezitten pollen die te zwaar zijn voor verspreiding door de wind. Hooikoorts is seizoensgebonden (pollenseizoen) in tegenstelling tot allergische rhinitis dat net als huisstofmijtallergie het hele jaar aanhoudt.

Hooikoorts kalender

De hooikoorts kalender is een overzichtelijke tabel met een opsomming van alle seizoensallergenen afgezet tegen de maanden waarin de allergenen in de lucht aanwezig zijn. De hooikoorts kalender bevat de bloeigegevens van diverse bomen, planten, grassen en kruidachtigen. Hooikoortspatiënten kunnen de kalender raadplegen om te zien in welke maanden van het jaar ze veel last kunnen ondervinden van de specifieke stuifmeelsoorten.

Hooikoorts verwachting

Een hooikoorts verwachting informeert mensen over hoeveel en welke pollen men in de lucht verwacht. De pollenconcentratie in de lucht is afhankelijk van het weer. Op droge dagen met veel wind is over het algemeen de hoeveelheid hooikoorts veroorzakende pollen in de lucht hoger. Ook de windrichting speelt hierbij een rol. De hooikoorts verwachting noemt men ook wel het pollennieuws. Mensen met hooikoorts kunnen zich voorbereiden op de hoeveelheid pollen in de lucht dat verwacht wordt.

Hooikoortsalarm

Een hooikoortsalarm waarschuwt voor hoge concentraties stuifmeel in de lucht. Al jaren kan op diverse internetsites een hooikoortsalarm worden geraadpleegd. Tegenwoordig is een hooikoortsalarm ook mobiel te raadplegen na downloaden van een App.

Hooikoortsklachten

Hooikoortsklachten zijn het gevolg van een allergische reactie op de pollen (stuifmeel) van bomen, planten, grassen, kruiden. Hooikoortsklachten openbaren zich in het pollenseizoen dat loopt van januari tot september. De meeste mensen hebben last van een verstopte neus of juist een loopneus, niezen, jeuk, tranende ogen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Hooikoortsmaanden

Met de hooikoortsmaanden worden die maanden bedoeld waarin veel stuifmeel in de lucht aanwezig is. Het stuifmeel zorgt voor veel problemen bij mensen met hooikoorts. Omdat niet alle hooikoortspatiënten voor hetzelfde soort stuifmeel allergisch zijn, kunnen de hooikoortsmaanden voor elke patiënt anders zijn. Maar over het algemeen horen de maanden maart tot en met september bij de hooikoortsmaanden. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen allergieklachten voor sommige patiënten al in januari en februari optreden. Een overzicht van de hooikoortsmaanden is te vinden in de pollenkalender.

Houten vloer

Een houten vloer of parketvloer bestaat uit afzonderlijke houten vloerdelen en afwerkmaterialen - zoals plinten - van hout. De kwaliteit van een houten vloer wordt beïnvloed door de omstandigheden in het binnenklimaat. Bij een hoge luchtvochtigheid zet een houten vloer uit zodat deze bol komt staan. Door de druk worden vloerdelen en /of plinten omhoog gestuwd. Bij een lage luchtvochtigheid krimpt en/of scheurt een parketvloer. Door uitdroging van het hout ontstaan onherstelbare krimpscheuren in de vloer. Te vochtig in huis? Een luchtontvochtiger beschermt de vloer tegen stuwen, rot en schimmels. Te droog in huis? Een luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid in de kamer zodat de vloer niet krimpt of scheuren vertoont.

Houtrot

Houtrot treedt niet alleen aan de buitenzijde van een woning op, maar ook aan de binnenzijde. Houtrot kan bijvoorbeeld optreden in kozijnen, vloeren, deuren, wanden en lambrisering. Bij een hoge luchtvochtigheid nemen de houten materialen vocht op waardoor het vochtgehalte in het hout stijgt. In eerste instantie wordt het hout alleen aangetast, maar al snel begint het hout te rotten door inwerking van schimmels. Om houtrot te stoppen moet de woning -of kamer- gedroogd worden. Een luchtontvochtiger onttrekt voortdurend vocht aan de lucht waardoor het houtwerk snel droogt. Als het vochtgehalte ver genoeg gedaald is, kan de luchtontvochtiger dit vochtgehalte handhaven. Vanzelfsprekend moeten eventuele lekkages gerepareerd worden om binnendringen van water te stoppen.

Houtstof

Houtstof komt vrij tijdens de bewerking van hout, o.a. bij zagen, schaven en schuren. Vooral het fijne houtstof dat vrijkomt bij de bewerking van hardhout kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Tijdens werkzaamheden in de werkplaats is goede afzuiging noodzakelijk om een goede luchtkwaliteit te behouden.

Huidirritatie

Als de luchtvochtigheid in een binnenruimte te laag is, kan huidirritatie ontstaan. Een droge huid is schilferig en kan behoorlijk irriteren. Door het inzetten van één of meerdere luchtbevochtigers neemt de huid weer vocht op en kan herstellen zodat jeuk en irritatie verdwijnt.

Huidschilfers

In elke binnenruimte waar mensen aanwezig zijn, of huisdieren zoals honden en katten, zweven huidschilfers in de lucht. De huidschilfers vormen de ideale voedselbron voor huisstofmijten. De uitwerpselen van deze huisstofmijten zorgen bij veel mensen voor hinderlijke allergieklachten. Het is dus zaak om huidschilfers uit het binnenklimaat te verwijderen. Dit is mogelijk met goede luchtreiniging.

Huisdierallergie

Mensen met huisdierallergie reageren allergisch op miniscule stofjes die afkomstig zijn van bijvoorbeeld honden, katten, vogels of knaagdieren. De allergenen bevinden zich op de huid, in speeksel, op veren en in de haren. Men kan last hebben van benauwdheid, niesbuien, neusklachten, oogklachten en huidklachten.

Huishoudelijke luchtbevochtigers

Een huishoudelijke luchtbevochtiger is direct inzetbaar in elke ruimte in huis. Wanneer de lucht te droog is, verhoogt een huishoudelijke luchtbevochtiger de luchtvochtigheid totdat opnieuw een aangenaam binnenklimaat ontstaat. In huis worden luchtbevochtigers voornamelijk ingezet in de woonkamer, slaapkamers en kantoorruimte. Er zijn verschillende typen huishoudelijke luchtbevochtigers, namelijk: ultrasone bevochtigers, koud water verdampers, stoombevochtigers en luchtwassers.

Huishoudelijke luchtontvochtigers

Huishoudelijke luchtontvochtigers zijn speciaal geschikt voor gebruik in woonruimten. De ontvochtigers hebben bescheiden afmetingen en een stille werking. Er is ook extra aandacht gegeven aan de vormgeving en de materialen van een huishoudelijke ontvochtiger. De ontvochtigingscapaciteit is toereikend voor het verlagen van de luchtvochtigheid in kamers met gemiddelde afmetingen. Een luchtontvochtiger in huis beschermt uw vloeren, muren, meubilair, muziekinstrumenten, antiquiteiten en schilderijen tegen de schadelijke inwerking van vocht.

Huisstofmijt

De alom bekende huisstofmijt is een nagenoeg onzichtbaar, spinachtig beestje dat in huisstof leeft. Huisstofmijten leven vooral in stoffige voorwerpen zoals kussens, matrassen, gordijnen, gestoffeerde meubelen, en tapijt. De huisstofmijt is gemiddeld slechts 0,3 mm groot. De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen bij mensen gezondheidsklachten zoals allergische reacties veroorzaken (waaronder eczeem en astma). Naar schatting heeft 10% van de Westerse bevolking een huisstofmijtallergie.
Links: Daikin, Sharp, Coway

Huisstofmijt bestrijden

De bestrijding van huisstofmijten kan op verschillende manieren worden aangepakt. Door het wegnemen van de voedselbron - huidschilfers - worden de omstandigheden voor de huisstofmijten ongunstig gemaakt. Regelmatig ventileren, lucht ontvochtigen en lucht reinigen draagt bij aan een schoon, droog binnenklimaat hetgeen ongunstig is voor huisstofmijten. Beddengoed op tijd wisselen en wassen op een hoge temperatuur maakt de huisstofmijten ook hier onschadelijk. Verwijder stof regelmatig, liefst met een vochtige doek.

Huisstofmijt luchtreiniger

Een huisstofmijt luchtreiniger verwijdert allergenen van de kleine stofmijten uit de lucht. De luchtreiniger is uitgerust met een ionisator of een fijn luchtfilter waarmee de allergenen onderschept worden.

Huisstofmijt voorkomen

Huisstofmijten houden van een warme, vochtige omgeving in huis. Vooral in beddengoed worden daarom veel huisstofmijten aangetroffen. De hoeveelheid huisstofmijten in huis kan men terugdringen door een verlaging van de luchtvochtigheid te bewerkstelligen. Een luchtontvochtiger verlaagt de luchtvochtigheid zodanig dat ongunstige omstandigheden voor de huisstofmijt ontstaan. Voldoende ventilatie draagt eveneens bij aan een droge, frisse woning. Regelmatig stofzuigen en gedegen luchtreiniging laat de hoeveelheid stof en huidschilfers in huis afnemen. Huisstofmijten voeden zich met deze huidschilfers.

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie is een vaak voorkomende allergie in Nederland. Benauwdheid, jeuk, traanogen, huidklachten, dit zijn belangrijke klachten bij mensen met allergie voor huisstofmijt. Mensen met huisstofmijtallergie zijn allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Voldoende ventileren, goede hygiëne in huis, gladde materialen i.p.v. gestofferde materialen, luchtreiniging en gebruik van medicijnen zijn maatregelen om klachten door huisstofmijtallergie te verlichten.

Huisvliegen

Huisvliegen worden aangetrokken door voedsel, voedselresten, afval en andere organische materialen. Huisvliegen worden als zeer hinderlijk ervaren en geassocieerd met slechte hygiëne. Daarom wordt veel aandacht besteed aan de bestrijding van (huis-)vliegen. Er zijn verscheidene insectenvangers verkrijgbaar welke overlast door vliegen effectief tegengaan. De meest bekende vliegenvanger is de UV-insectenlamp.

Huiszwam

Huiszwam is een schimmelsoort (Serpula Lacrymans) en groeit op vochtige plaatsen in huis. Huiszwammen verspreiden zich snel in een vochtige ruimte en tasten houten delen van de constructie aan. Een droog binnenklimaat is een vereiste in de strijd tegen huiszwam. Lekkages opsporen en repareren, muren vochtwerend maken, het zijn noodzakelijke maatregelen om het leefmilieu voor huiszwammen te verslechteren. Luchtontvochtigers verwijderen snel het vocht uit kelders en kruipruimten.

Hygro barometer

Op een hygrobarometer kan men in één oogopslag de luchtvochtigheid en luchtdruk aflezen. Een weerstation is in feite een hygro barometer uitgebreid met een thermometer.

Hygro sensor

De andere benaming voor hygrosensor is vochtsensor. De hygrosensor is het deel van een weerstation dat buiten wordt gehangen en aldaar de luchtvochtigheid meet. De meetwaarden worden door de hygrosensor naar het digitale weerstation gezonden.

Hygro thermometer

Een hygrothermometer is een vaak gebruikt meetinstrument om de condities in een binnenruimte te meten. De belangrijkste eigenschappen van gezonde, aangename binnenlucht zijn immers luchtvochtigheid en temperatuur.

Hygrometer

Een hygrometer is een instrument waarmee de luchtvochtigheid wordt gemeten. We onderscheiden de digitale hygrometer en de anologe hygrometer. Een digitale hygrometer bevat een vochtsensor met een display waarop de vochtwaarden elektronisch worden weergegeven. Een analoge hygrometer bevat een meetmechanisme en een wijzerplaat. Een zeer nauwkeurige analoge hygrometer is een haarhygrometer.

Hygrometer ijken

Om de nauwkeurigheid van een hygrometer te behouden, dient men deze regelmatig te ijken. Niet alle hygrometers beschikken overigens over de mogelijkheid tot ijken. Voor het ijken van een hygrometer gebruikt men doorgaans een vochtige doek. De vochtige doek wordt over de hygrometer geplaatst. Als na verloop van tijd de hygrometer niet 100% luchtvochtigheid aangeeft, kan met een stelschroef de juiste luchtvochtigheid (100%) ingesteld worden. Als de hygrometer beschikt over een ijkmogelijkheid wordt de procedure in de bijgesloten instructies uitgelegd.

Hygrometing

Hygrometing is een andere benaming voor vochtmeting. Een bekende hygrometing is de luchtvochtigheidsmeting. Met behulp van een hygrometer / vochtmeter wordt de relatieve luchtvochtigheid vastgesteld. Een hygrometing in gezonde binnenlucht wijst 40 -60% luchtvochtigheid aan. Hygrometingen worden uitgevoerd om te kijken of de binnenruimte het juiste vochtgehalte heeft.

Hygroscopisch

Hygroscopische stoffen nemen vocht uit de lucht op. Een adsorptie ontvochtiger onttrekt vocht aan de lucht door gebruik te maken van hygroscopische materialen, de adsorptiemiddelen. De vulling van een vochteter is ook een bekend voorbeeld van een hygroscopisch middel.

Hygrostaat

Een hygrostaat is een instrument dat de luchtvochtigheid meet en vervolgens een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger inschakelt of uitschakelt. Met een hygrostaat wordt bevochtiging of ontvochtiging automatisch gestart of gestopt. Automatisch bevochtigen of ontvochtigen vraagt op deze wijze weinig aandacht. De optimale omstandigheden in het binnenklimaat worden behouden onder toezicht van de hygrostaat. Bovendien draagt een hygrostaat bij aan energiezuinige bevochtiging of ontvochtiging. Het apparaat wordt immers uitgeschakeld als de omstandigheden optimaal zijn.

Hygrostaat schakelaar

Een hygrostaat schakelaar is een kleine regelaar waarmee luchtbehandelingsapparaten worden aangestuurd. De hygrostaat schakelaar meet de relatieve luchtvochtigheid in de binnenlucht en vergelijkt de gemeten waarde met de ingestelde waarden. Als de gemeten luchtvochtigheid buiten de ingestelde waarden valt, wordt het apparaat automatisch ingeschakeld. Hygrostaat schakelaars worden gebruikt voor het aansturen van luchtbevochtigers, luchtontvochtigers en badkamerventilatoren.

Hygrothermostaat

Een hygrothermostaat meet en regelt de vochtigheidsgraad en de temperatuur in een binnenruimte. De vocht/temperatuur thermostaat wordt gebruikt om luchtbehandelingsapparaten aan te sturen. Regelt twee belangrijke parameters van gezonde binnenlucht, een aangename temperatuur en een goede luchtvochtigheid.

HyperHEPA filter

Een HyperHEPA filter houdt 99,5% van alle fijnstofdeeltjes tegen met grootte vanaf 0,16 micron. Een uiterst effectief luchtfilter dat wordt toegepast voor luchtreiniging.

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

Rubrieken


Klantenservice


© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 27 oktober 2021 Sitemap

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

Klantenservice

Rubrieken

© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 27 oktober 2021 Sitemap

Rubrieken

Klantenservice

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 27 oktober 2021 Sitemap