Woorden met s
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
Over Airsain
Contact
VacaturesHome
Woordenboek
S


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter S

Salvage

Salvage is een dienstverlening bij calamiteiten zoals brand en explosies. Salvagebedrijven regelen praktische zaken na een calamiteit zoals tijdelijke opvang en staan de gedupeerden met advies bij. Tijdens salvage wordt ook alles in het werk gesteld om verdere schade aan gebouwen en inventaris te voorkomen. Belangrijke acties zijn: wegpompen van water, ventileren, geurverwijdering en ontvochtigen. Professionele reinigingsbedrijven en reconditioneringsbedrijven herstellen de beschadigde ruimte en inboedel waar mogelijk.

Sanvia

Sanvia is een Zwitserse producent van o.a. luchtbevochtigers. Bekende modellen luchtbevochtigers van Sanvia zijn de LB50 en LB100. Deze Sanvia bevochtigers zijn uitgerust met verdampingsfilters.

Sanyo

Fabrikant van o.a. consumentenelektronica zoals luchtreinigers. Sanyo produceert luchtreinigers zowel voor huishoudelijk gebruik als professioneel gebruik.
Links: Luchtreiniger

SARS-CoV-2

SARS-CoV-2 (coronavirus-2) is het nieuwe coronavirus van 2019/2020 waarbij de bijbehorende ziekte COVID-19 wordt genoemd. SARS-CoV-2 werd eind 2019 geïdentificeerd in China en is een nieuw type coronavirus dat nog niet eerder bij mensen is geïdentificeerd. Coronavirussen zijn virussen die tussen dieren circuleren, maar van enkele is ook bekend dat ze de mens beïnvloeden. Nadat ze dieren geïnfecteerd hebben, kunnen ze uiteindelijk worden overgedragen op mensen. Coronavirussen (CoV) zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variërend van verkoudheid tot ernstigere ziekten zoals het Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) en Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV). Veel voorkomende tekenen van infectie zijn ademhalingsklachten, koorts, hoest en kortademigheid. In meer ernstige gevallen kan een infectie longontsteking, ernstig acuut ademhalingssyndroom, nierfalen en zelfs de dood veroorzaken. Enkele standaardaanbevelingen om verspreiding van infecties te voorkomen zijn onder meer 1,5 meter afstand van elkaar houden, regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog, en papieren zakdoekjes gebruiken.

Satelliet airco

Satelliet airco is een andere benaming voor Cassette airco. Een satelliet airconditioner wordt volledig in het plafond geïnstalleerd. Alleen de uitblaasopeningen bevinden zich aan de onderzijde van het plafond. Een groot voordeel van satelliet airco's is de mogelijkheid om de airconditioners op een centrale plaats in de ruimte te installeren. Mede dankzij verstelbare uitblaasroosters kan de koele luchtstroom optimaal gestuurd worden.

Schijvenset

Een schijvenset van een luchtbevochtiger is een aaneenschakeling van een aantal kunststof bevochtigingsschijven die door het waterreservoir draaien. Een schijvenset wordt gebruikt in luchtbevochtigers met natuurlijke verdamping, de luchtwassers. Droge lucht wordt met behulp van een ventilator in de bevochtiger gezogen en vervolgens door het vochtige schijvenpakket gevoerd. Droge lucht neemt vocht op van het oppervlakte van de schijven waardoor het vochtgehalte in de lucht stijgt. Stofdeeltjes blijven achter op de schijven en komen uiteindelijk terecht in het waterreservoir van de bevochtiger. Tenslotte wordt de vochtige lucht in de ruimte verspreid. Luchtbevochtigers met een schijvenset zijn verkrijgbaar van de merken Venta, Boneco, Airoswiss, Stylies en Stadler Form.

Schimmel

Een schimmel is een micro-organisme die zich snel vermeerdert onder vochtige omstandigheden. Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is zal schimmelvorming plaatsvinden op muren, plafonds, kozijnen en kitnaden. Beschimmeling van de badkamer en keuken komt vaak voor in huis. Te veel vocht en te weinig ventilatie verergert schimmelgroei. Ook bedrijven kampen vaak met overlast door schimmelgroei. Vooral opslagplaatsen zoals magazijnen en koelruimten krijgen te maken met schimmelgroei. Luchtontvochtiging voorkomt de groei van schimmels.

Schimmel badkamer

De badkamer is de meest vochtige ruimte in huis. Tijdens douchen en het nemen van een bad komt veel vocht vrij. Muren en plafonds nemen het vocht op en houden dit vocht lang vast. Op de vochtige muren en vochtige plafonds ontstaan na verloop van tijd onaangename zwarte vochtplekken. Deze schimmelvlekken verspreiden zich razendsnel door de badkamer. Wat te doen om schimmels in de badkamer te voorkomen? Zorg voor voldoende ventilatie. Het vocht moet zo snel mogelijk uit de badkamer worden verwijderd. Een luchtontvochtiger verwijdert het vocht direct, voordat muren en plafonds vochtig worden. Pas als inwerking van vocht in de badkamer wordt beperkt, zal het schimmelprobleem onder controle blijven. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Schimmel en vocht in huis

Een vochtig huis is een ideale broedplaats voor schimmels. Vooral op donkere, vochtige plaatsen is de verspreiding van schimmelplekken moeilijk te stoppen. Dé oplossing tegen schimmel en vocht in huis luidt: luchtontvochtiging. Enkel door intensieve verwijdering van vocht stopt schimmelgroei. Pas nadat het vochtgehalte in huis voldoende verlaagd is, heeft het zin om aangetaste muren, plafonds en vloeren te herstellen. De schimmels komen in korte tijd terug wanneer het vochtgehalte in huis te hoog blijft. Met een hygrometer controleert u eenvoudig de luchtvochtigheid in huis. De optimale luchtvochtigheid bedraagt 40% - 60%. Let bij het kopen van een luchtdroger op de capaciteit van de ontvochtiger. Deze moet toereikend zijn voor de inhoud van de kamer(s) waarin het apparaat wordt geplaatst.

Schimmel in huis

Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is ontstaat schimmelgroei. In de meest vochtige ruimten steken de schimmelproblemen het snelst de kop op. Vaak is dit het geval in de badkamer, keuken, kelder, berging en kruipruimte. Maar ook woonkamers en slaapkamers zijn vaak aangetast door schimmels. Voldoende luchten en op tijd ontvochtigen voorkomt overlast door schimmels in huis. Door het meten van de luchtvochtigheid kan men zien of de woning te vochtig is. Schimmelgroei ontstaat bij een relatieve luchtvochtigheid boven 60%.

Schimmel op muur

Op muren ontstaat schimmelgroei wanneer deze te lang aan vocht blootgesteld worden. Vochtige muren vormen een aangename woonomgeving voor schimmels. De schimmels vermeerderen zich razendsnel en verspreiden zich door een ruimte. Als er geen adequate maatregelen worden getroffen zal schimmel ook snel zichtbaar zijn op andere muren en plafonds. Voor het verwijderen van schimmel op een muur zijn er talloze schimmelreinigers verkrijgbaar. Deze middelen zijn echter geen definitieve oplossing voor het schimmelprobleemn. Om schimmelgroei definitief te stoppen moeten de muren drogen. Extra ventilatie laat muren sneller drogen. Als het binnenklimaat al een geruimte tijd te vochtig is, zal luchtontvochtiging sneller uitkomst bieden. Schimmels kunnen de gezondheid schaden, vooral indien grote hoeveelheden aanwezig zijn. Vooral op muren in de badkamer en in de kelder worden vaak grote schimmelplekken aangetroffen.

Schimmel verwijderen

Schimmel verwijderen is noodzakelijk voor gezonde binnenlucht. Voor het verwijderen van zwarte schimmelvlekken op muren zijn er diverse schimmelreinigers te koop. Deze reinigingsmiddelen werken zeer effectief. Het is echter minstens zo belangrijk om naast het verwijderen van schimmels ook de luchtvochtigheid te verlagen. Als het vochtgehalte in de binnenruimte hoog blijft, zijn de schimmelvlekken in een mum van tijd terug.

Schimmel verwijderen muur

Voor het verwijderen van schimmels op muren gebruikt men speciale reinigingsmiddelen. Deze middelen worden schimmelreinigers genoemd. Deze agressieve middelen verwijderen de schimmels prima, maar het gebruik van een dergelijk middel alleen is niet voldoende. Om schimmelgroei definitief te stoppen moet de vochtigheidsgraad van de muur verlaagd worden. Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht waardoor vochtige muren snel drogen. Op deze wijze worden de omstandigheden voor schimmels ongunstig gemaakt en zal de aantasting gestopt worden.

Schimmelallergie

Een schimmelallergie uit zich in luchtwegklachten zoals benauwdheid, loopneus of verstopte neus en keelpijn. Schimmels houden van vochtige omstandigheden. Vooral in de herfst komen daarom in de natuur veel schimmels voor. In huis kan een schimmelallergie het hele jaar door opspelen. In een vochtige woning ontstaan schimmels vooral op muren en plafonds. Een vochtige badkamer is een ideale broeiplaats voor schimmels. Een droog binnenklimaat is belangrijk om allergieklachten door schimmels te beperken.

Schimmelbestrijding

Bij overlast van schimmels in huis is schimmelbestrijding sterk aan te bevelen. Schimmels kunnen allergische klachten en luchtwegaandoeningen veroorzaken of verergeren. De belangrijkste factor bij effectieve schimmelbestrijding is ontvochtiging. Als het vochtgehalte in huis niet wordt teruggedrongen zal schimmelgroei snel weer terugkeren. De schimmelplekken kunnen wel handmatig worden verwijderd met behulp van een schoonmaakmiddel, maar zullen snel weer terugkeren. Tijdens schoonmaken worden schimmels vaak verder verspreid zelfs. Goede schimmelbestrijding omvat: opsporen van het vochtprobleem en de oorzaak aanpakken, extra ventileren en ontvochtigen, de luchtvochtigheid voortaan gecontroleerd houden op 40 - 50% RV.

Schimmelfilter

Een schimmelfilter heeft een dusdanig fijne structuur dat de draadvormige schimmeldeeltjes worden tegengehouden. Luchtreinigers bezitten doorgaans geen specifiek schimmelfilter maar het bekende HEPA filter. Dit filter verwijdert naast schimmels ook fijnstof, pollen en andere kleine luchtverontreinigingen.

Schimmelgeur

Als sprake is van schimmeloverlast in huis zijn de schimmels zichtbaar als zwarte plekken op muren, vloeren en plafonds. Er hangt bovendien een muffe schimmelgeur in huis. Schimmels veroorzaken een bedompte lucht in huis en de geur is vergelijkbaar met de geur van rotting.

Schimmellucht

Een schimmellucht ontstaat bij overlast van schimmels in een vochtige ruimte. Schimmels veroorzaken een bedompte lucht en de geur is vergelijkbaar met de geur van rotting.

Schimmelmijt

Schimmelmijten zijn kleine spinachtige diertjes die zich voeden met schimmels. Deze schimmels groeien in een vochtige omgeving, bijvoorbeeld in huizen waar de luchtvochtigheid te hoog is. Schimmelmijten kunnen net als huisstofmijten allergieklachten veroorzaken.

Schimmelplekken

Schimmelplekken zijn herkenbaar als grote, zwarte plekken op muren en plafonds. Ook op vochtige vloeren en vochtige houten deuren ontstaan schimmelplekken na verloop van tijd. Als de omstandigheden vochtig blijven, worden schimmelplekken steeds groter. Omdat schimmels zich door de lucht verspreiden ontstaan na een korte tijd ook schimmelplekken op andere plaatsen in dezelfde ruimte. Schimmelplekken zijn relatief eenvoudig te verwijderen. Het is wel belangrijk om de ruimte daarna goed te ontvochtigen omdat de schimmelplekken anders zeer snel terugkeren. Een luchtontvochtiger houdt de luchtvochtigheid laag zodat schimmelgroei stopt.

Schimmelreiniger

Een schimmelreiniger is een reinigingsmiddel voor het verwijderen van schimmels. Dit middel heeft een schimmeldodende werking. Schimmelreinigers worden gebruikt voor het verwijderen van schimmelplekken op muren en plafonds. Vooral in badkamers ontstaan schimmelplekken snel vanwege de vochtige omstandigheden.

Schimmels

Schimmels zijn micro-organismen die zich volop vermeerderen bij vochtige omstandigheden. Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is zal schimmelvorming plaatsvinden op muren, plafonds, kozijnen en kitnaden. Beschimmeling van de badkamer en keuken komt vaak voor in huis. Te veel vocht en te weinig ventilatie verergert schimmelgroei. Ook bedrijven kampen vaak met overlast door schimmelgroei. Vooral opslagplaatsen zoals magazijnen en koelruimten krijgen te maken met schimmelgroei. Luchtontvochtiging voorkomt de groei van schimmels. Er is een grote verscheidenheid aan schimmels. Verschillende schimmels vormen toxinen, dit zijn de zogenaamde Mycotoxinen. Schimmels kunnen zich door de lucht verspreiden.

Schimmelsporen

Schimmels zijn kleine organismen die op tal van plaatsen in de natuur voorkomen. Schimmels kunnen een positieve werking hebben zoals tijdens groei in samenwerking met bomen en planten (symbiose). Schimmels kunnen ook een negatieve effect hebben, met name de verspreiding van toxinen. Schimmels planten zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk voort. Tijdens de geslachtelijke voortplanting verspreiden schimmelsporen zich in de omgeving om nieuwe schimmelvorming in gang te zetten. Schimmelsporen zijn kleine schimmelcellen die voor reproductie zorgen. Schimmels zijn een belangrijke veroorzaker van allergie en luchtwegklachten. Met een luchtontvochtiger wordt vocht aan de omgeving onttrokken waardoor schimmelgroei wordt gestopt. Een goede luchtreiniger verwijdert schimmelsporen uit de lucht.

Schimmeltoxinen

Schimmeltoxinen zijn gifstoffen welke door sommige schimmelsoorten worden gevormd. Een andere benaming voor schimmeltoxinen is mycotoxinen. De schimmeltoxinen kunnen voorkomen in een huis dat kampt met schimmelgroei. Door vochtige omstandigheden kunnen schimmels blijven leven en zich eenvoudig vermeerderen. Het gevaar van schimmeltoxinen is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid toxinevormende schimmels dat in een ruimte groeit en of een persoon lang in de ruimte aanwezig is.

Schimmelvorming

Schimmels zijn organismen die zich volop vermeerderen bij vochtige omstandigheden. Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is zal schimmelvorming plaatsvinden op muren, plafonds, kozijnen en kitnaden. Met name mensen met astma of allergie ondervinden last van schimmels. Bovendien vormen de zwarte schimmelplekken op wanden en plafonds geen fraai plaatje. Schimmels verwijderen kan door de luchtvochtigheid te verlagen. Bij droge omstandigheden in huis krijgen schimmels geen kans te groeien.

Schimmelvreter

Schimmelvreters zijn reinigingsmiddelen voor het verwijderen van schimmelplekken op muren. Schimmelreinigers zijn op vloeistofbasis en verpakt in sprayflacons voor eenvoudig aanbrengen. Het gebruik van een schimmelvreter werkt direct schimmeldodend. Het verdient aanbeveling om na te gaan waardoor de schimmelproblemen ontstaan. Wanneer vocht voldoende uit een ruimte wordt afgevoerd, zullen schimmelplekken niet ontstaan of niet uitbreiden indien ze al aanwezig zijn.

Schone lucht

Schone lucht is essentieel voor een gezond leven. Lucht die wij inademen bestaat uit stikstofgas, zuurstofgas, edelgassen, een sterk wisselende hoeveelheid waterdamp en koolzuurgas. Schone lucht is rijk aan negatieve ionen en vrij van fijnstof en andere verontreinigingen. Vooral in de bergen en aan zee is de lucht rijk aan negatieve ionen. Gezonde lucht in het binnenklimaat is erg belangrijk. In veel gevallen is binnenlucht sterker vervuild dan buitenlucht.

Schone lucht in huis

Schone lucht in huis is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden. Voor een frisse woning dienen luchtverontreinigingen en onaangename geuren afwezig te zijn of te worden geminimaliseerd. Vooral in woningen waar gerookt wordt, in woningen met vochtproblemen, in woningen nabij drukke verkeerswegen of industriegebieden en in woningen waar huisdieren verblijven is de lucht niet altijd schoon. Dankzij voldoende ventilatie en goede luchtreiniging verbetert de luchtkwaliteit in huis. Bij vochtproblemen is ontvochtiging aan te raden zodat schimmels de binnenlucht niet langer verontreinigen.

SenseAir

Firma afkomstig uit Zweden. Fabrikant van o.a. CO2 meters.
Links: CO2

Serotonine

Serotonine is een neurotransmitter(signaalstof) met een exciterende (stimulerende) werking. Het is een tryptamine (organische verbinding) die invloed heeft op slaap, stemming, zelfvertrouwen, eetlust, seksuele activiteit en emotie. Serotonine speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.

Sharp

Ontwerper en fabrikant van o.a. luchtreinigers, solar panelen, magnetrons en mobiele telefoons uit Japan. Sharp luchtreinigers zijn wereldwijd bekend vanwege de gepatenteerde Plasmacluster technologie, luchtreiniging met ionen en filters. Een Sharp Plasmacluster luchtreiniger bestrijdt verontreinigingen in de lucht met meerdere reinigingstechnieken.

Sharp filters

Filters voor Sharp luchtreinigers. Specifieke Sharp filters voor het elimineren van diverse verontreinigingen uit de lucht, of voor bevochting met een Sharp luchtreiniger. Diverse vervangingsfilters van Sharp zijn direct verkrijgbaar: filtersets, aktief koolfilters, bevochtigingsfilters, HEPA-filters, geurfilters. Zowel voor nieuwe luchtreinigers als de oudere modellen Sharp luchtreinigers zijn de filters leverbaar.

Sharp luchtreiniger

luchtreinigers van het merk Sharp. Bekend vanwege de gepatenteerde Plasmacluster technologie, luchtreiniging met ionen en filters. Een Sharp Plasmacluster luchtreiniger bestrijdt verontreinigingen in de lucht met meerdere reinigingstechnieken.

Sharp Plasmacluster

Sharp Plasmacluster is de naam voor de zuiveringstechnologie dat Sharp in haar luchtreinigers toepast. Plasmacluster luchtreinigers van Sharp hebben een dubbele luchtzuiverende werking. Vervuilde lucht wordt in het apparaat gereinigd met filters en de omgevingslucht wordt gezuiverd door Plasmaclusterionen.

Sick building syndroom

Het Sick Building Syndroom geeft lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, oogirritatie, luchtwegirritaties en vermoeidheid. Het Sick building syndroom doet zich vooral voor bij mensen die in grote, moderne(kantoor) gebouwen werkzaam zijn. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de eigenschappen van de werkomgeving. De intensiteit van verwarming, de kwaliteit van ventilatie, het gassen van bouwmaterialen en de aanwezigheid van schimmels worden vaak in verband gebracht met het Sick Building Syndroom.

Sigarettenrook

Sigarettenrook komt vrij bij ontbranding van een sigaret. De schadelijke rook wordt door de roker en omstanders in dezelfde ruimte ingeademd. Sigarettenrook is een samenstelling van vele gasvormige deeltjes en vaste deeltjes. Sigarettenrook bevat veel giftige stoffen zoals: arseen, benzeen, beryllium, cadmium, ethanal, etheenoxide, dioxines enz.

Sigarettenrook luchtreiniger

Een luchtreiniger die effectief is in het verwijderen van sigarettenrook en andere soorten tabaksrook bezit filtertechnieken waarmee de kleinste deeltjes en gasvormige deeltjes onschadelijk worden gemaakt. Zo combineren Blueair Smokestop luchtreinigers diverse filters met krachtige ionisatie. Het zijn één van 's werelds beste luchtreinigers op het gebied van sigarettenrook luchtreiniging is uit onafhankelijke testen gebleken. LightAir Ionflow luchtreinigers staan ook bekend als goede sigarettenrook luchtreinigers, deze reinigers verwijderen rookdeeltjes en rooklucht door high density ionisatie.

AIRSAIN VOOR UW SIGARETTENROOK LUCHTREINIGER VAN BLUEAIR en LIGHTAIR!

Sigarettenrook verwijderen

Sigarettenrook bestaat uit duizenden gasdeeltjes en kleine, vaste verbrandingsdeeltjes. Er zijn diverse modellen luchtreinigers die sigarettenrook uitstekend verwijderen. Een luchtreiniger die effectief is in het verwijderen van sigarettenrook en andere soorten tabaksrook bezit filtertechnieken waarmee de kleinste deeltjes en gasvormige deeltjes onschadelijk worden gemaakt. Zo combineren Blueair Smokestop luchtreinigers diverse filters met krachtige ionisatie. Het zijn één van 's werelds beste luchtreinigers op het gebied van sigarettenrook luchtreiniging is uit onafhankelijke testen gebleken. Lightair Ionflow luchtreinigers staan ook bekend als goede sigarettenrook luchtreinigers, deze reinigers verwijderen rook en rooklucht door High Density ionisatie.

Silica gel

Silica gel is een absorptiemiddel. Vocht wordt uit de lucht opgevangen en gebonden aan de silicakorrels. Silica gel wordt onder andere gebruikt in vochtvangers. Kleine zakjes silicagel worden ook in verpakkingen toegevoegd om artikelen te beschermen tegen vocht. De zakjes droogmiddel worden bijvoorbeeld in schoendozen bijgevoegd om schoenen te beschermen tegen inwerking van vocht tijdens opslag.

Single split airco

Single split airconditioners zijn Split airconditioners met één binnenunit. De airco buitenunit wordt buiten de te koelen ruimte geïnstalleerd. Een Single split airco is geschikt voor het koelen van één open ruimte of een ruimte met open doorgangen. Voor het koelen van meerdere ruimten tegelijk kiest men liever een Multi split airco.

Sjogren syndroom

Het Sjögren syndroom is een auto-immuunziekte. Door deze ziekte raken traanklieren en speekselklieren ontstoken. Patiënten met het Sjögren syndroom hebben vaak last van een droge mond en droge ogen. Daarnaast ervaart men vaak hoofdpijn, vermoeidheidsklachten en gewrichtsklachten. Voor het verlichten van keelirritatie, droge hoest, een droge neus en een droge huid wordt een goede luchtvochtigheid aanbevolen. Met behulp van een luchtbevochtiger wordt de luchtvochtigheid verhoogd.

Slaapkamer luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger voor gebruik in een slaapkamer dient te beschikken over een geluidsarme werking of een geluidsarme stand. Een goede luchtvochtigheid in de slaapkamer is belangrijk voor een gezonde nachtrust waarbij het lichaam ontspant en herstelt van de dagelijkse bezigheden. De nachtrust moet vanzelfsprekend niet verstoord worden door een luchtbehandelingsapparaat dat veel lawaai maakt. Er zijn diverse typen luchtbevochtigers verkrijgbaar met een fluisterstille werking, zoals ultrasone bevochtigers en luchtwassers.

Slagregen

Van slagregen is sprake als grote hoeveelheden neerslag door windkracht tegen een muur slaan of in het slechtse geval onder de dakafwerking slaan. Slagregen kan zorgen voor doorslaand vocht in muren die blootstaan aan de krachtige vlagen van neerslag. De muren raken verzadigd met vocht waardoor ook aan de binnenzijde van de muur vochtproblemen ontstaan. Slagregens veroorzaken in enkele gevallen ook lekkages. Door een slechte afwerking van de woning treedt het regenwater door kieren de woning binnen.

Sleeptimer

Functie die het mogelijk maakt om op een ingestelde tijd een apparaat uit te schakelen. De sleeptimer wordt o.a. toegepast bij televisies en airconditioners.
Links: Zibro

Slijmvliezen

De slijmvliezen beschermen het lichaam tegen het binnendringen van ongewenste stofjes. Het slijmvlies in de luchtwegen heeft daarnaast een bevochtigingsfunctie zodat de ingeademde lucht mild en aangenaam is. Bij droge lucht, hooikoorts en andere vormen van allergie kunnen slijmvliezen geïrriteerd raken. Irritatie van het oogslijmvlies veroorzaakt de bekende jeukende, rode ogen. Voor een goede werking van de slijmvliezen moet er voldoende vocht in de lucht aanwezig zijn. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid zowel buiten als binnen vaak erg laag. Hierdoor drogen de slijmvliezen uit. Met een luchtbevochtiger kan men de luchtvochtigheid in het binnenklimaat eenvoudig verhogen.

Smeltpunt

Temperatuur waarbij een vaste stof vloeibaar wordt, ofwel de temperatuur waarbij een stof gaat smelten.
Links: Vriespunt

Smog

De term smog is een samentrekking van het Engelse woord smoke en fog wat staat voor rook en mist. Het begrip smog dateert uit de jaren 50 van de vorige eeuw. We spreken nu van smog als de lucht sterk verontreinigd is door één of meer van de volgende stoffen: Ozon (O3), fijn stof (PM10), zwaveldioxide (SO2) en stikstofdioxide (NO2).

Smogalarm

Een smogalarm wordt afgegeven door de autoriteiten van een land. Het is een waarschuwing voor verhoogde concentraties fijnstof in de lucht. Een smogalarm gaat meestal gepaard met acties om smogvorming tegen te gaan. Een bekende maatregel is de snelheidsbeperking voor verkeer. Mensen worden afgeraden om langdurig fysieke inspanningen te leveren als een smogalarm van kracht is.

Smogfilter

Een smogfilter verwijdert kleine deeltjes en gassen uit de lucht zoals fijnstof, roetdeeltjes, rook en uitlaatgassen.

Smogverwachting

De smogverwachting geeft aan wat de verwachting is met betrekking tot microscopisch kleine verontreinigingen in de lucht. Bij hoge concentraties fijnstof in de lucht wordt een smogalarm afgekondigd. De hoeveelheid smog in de lucht is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook bij bosbranden worden hoge concentraties smog gemeten.

Smogvorming

Er is sprake van smogvorming als de lucht vervuild is met grote hoeveelheden miniscule verontreinigingen zoals fijnstof, ozon, zwaveldioxide, stikstofdioxide. Ernstige smogvorming is schadelijk voor de gezondheid, het kan benauwdheid, duizeligheid en misselijkheid veroorzaken. Bij langdurige blootstelling kunnen de klachten ernstig toenemen. Bekende smogvormers zijn verkeer en industrie.

Solis

Het in 1908 opgerichte Solis behoort inmiddels tot één van de meest vooraanstaande Zwitserse fabrikanten van luchtbehandelingsapparatuur, personal care en espresso-apparatuur. Solis ontwikkelt kwaliteitsprodukten en wordt wereldwijd vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. Solis is fabrikant van mobiele bijverwarming. Het Solis assortiment omvat mobiele heaters zoals keramische kachels, ventilatorkachels en torenventilatoren met verwarming.

Spanningsrooster

Metalen rooster in een vliegenlamp. Vliegen worden geëlektrocuteerd op het moment dat ze in contact komen met het rooster. Ipv een spanningsrooster kan ook een lijmbord worden gebruikt.

Split unit airco

Een split unit airconditioner is voorzien van een binnenunit en buitenunit. De airco buitenunit is aan de binnenunit gekoppeld met een koperen leiding en een voedingskabel. De airco binnenunit verspreid de koele lucht in de ruimte. De binnenunit van een split airco is te monteren aan de muur of aan / in het plafond. De verdamper van dit airco-systeem wordt aan de buitenmuur of op het dak geplaatst. Een split unit airconditioner beslaat weinig plaats in een ruimte.

Staande ventilator

Een staande ventilator wordt ook wel een statiefventilator genoemd. Dit is een ventilator met een standaard. Het ventilatordeel bevindt zich op zithoogte. Staande ventilatoren zijn meestal voorzien van een telescopische standaard en daarom in hoogte verstelbaar. Een staande ventilator met oscillatiefunctie beweegt het ventilatordeel van links naar rechts. Wanneer de oscillatiefunctie uitgeschakeld wordt, blaast de ventilator in een vaste richting.

Stabiele luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid die nagenoeg constant blijft. Een optimale luchtvochtigheid ligt tussen 40% en 60%. Als het te vochtig is, stijgt de luchtvochtigheid boven 60%. Is het gedurende een lange periode te droog, dan daalt de luchtvochtigheid onder 40%. In het binnenklimaat is een stabiele luchtvochtigheid gewenst tussen 40% en 60%. Bij droge lucht kan een luchtbevochtiger de luchtvochtigheid verhogen. Bij vochtige lucht verlaagt een luchtontvochtiger de luchtvochtigheid. Deze apparaten houden de luchtvochtigheid stabiel. Als een bevochtiger of ontvochtiger voorzien is van een instelbare hygrostaat is de gewenste, stabiele luchtvochtigheid naar wens te regelen.

Stadler Form

Fabrikant van huishoudelijke apparaten met een stijlvolle vormgeving. De producten van Stadler Form worden ontworpen en ontwikkeld in Zwitserland. Stadler Form voert een breed assortiment apparaten voor het optimaliseren van comfort in huis en op de werkvloer. Voor luchtbevochtiging biedt Stadler Form keuze uit een luchtwasser SF Tom, een koud water bevochtiger SF Oskar, ultrasone bevochtigers SF Anton en SF Jack en stoombevochtiger SF Fred. Voor mobiele verwarming heeft u keuze uit SF Anna-little, SF Anna-big en SF Max. Stadler Form is tevens producent van design ventilatoren: tafelventilator SF Charly small, tafel/vloer ventilator SF Charly-Std en vloerventilator met standaard SF Charly Big. SF Q-fan en SF Otto zijn bijzonder fraaie venilatoren vervaardigd van hoogwaardige materialen zoals rvs, aluminium en walnoten hout. Luchtreiniger Stadler Form Viktor is een design luchtreiniger die past in een modern interieur.

Standalone werking

De mogelijkheid van een apparaat om zelfstandig te werken zonder aansturing van een ander apparaat of instrument.

Stank

Stank is in subjectieve betekenis een geur die door de mens wordt waargenomen en door onze hersenen negatief wordt beoordeeld. Er zijn diverse methoden om stank te bestrijden. Een luchtverfrisser verpreidt een aangename geurstof in de lucht zodat nare luchtjes niet meer worden waargenomen. Een luchtreiniger verwijdert componenten uit de lucht die stank veroorzaken. Een ozonreiniger wordt ingezet bij stankoverlast bijvoorbeeld na calamiteiten zoals brand en waterschade. Stankverwijdering kan op grote schaal plaatsvinden met ozon of met actief zuurstof.

Stankbestrijder

Luchtverfrissers zijn populaire stankbestrijders. Technisch gezien bestrijdt een luchtverfrisser de stank niet, maar drukt de kwalijke geur naar de achtergrond door het verspreiden van een aangename geur. Echte stankbestrijders breken geuren in de lucht af of absorberen de geuren zodat deze permanent uit de binnenlucht worden verwijderd. Luchtreinigers met geurfilter of Plasma ionisator bestrijden vieze geuren. Voor grootschalig ontgeuren is een ozonreiniger geschikt.

Stankbestrijding

Het intensief verwijderen van ongewenste geuren noemt men stankbestrijding. Voor het verwijderen van geuren zijn talrijke apparaten en middelen verkrijgbaar. Stankbestrijding is de meest zware vorm van ontgeuren. Na calamiteiten zoals brand en wateroverlast is stankbestrijding vereist. de vrijgekomen geuren laten zich moeilijk verwijderen. Krachtige ozonreinigers worden ingezet bij dergelijke stankproblemen. Problemen met stank komen ook voor bij afvalverwerking, waterzuivering en een aantal industrieën.

Stankcirkel

De afstand van een stankveroorzaker waarbij de vieze geuren nog waarneembaar zijn wordt de stankcirkel genoemd. Het begrip stankcirkel wordt vaak gebruikt om stankproblemen die door veehouderijen worden veroorzaakt in kaart te brengen.

Stankdetectie

De oorzaak van stank in huis is niet altijd duidelijk. Riooltechnische bedrijven onderzoeken door middel van stankdetectie waar rioollucht vandaan komt. Een rookgenerator is een apparaat voor het detecteren van stank in huis. Rook wordt in de riolering geblazen en vervolgens wordt gekeken of rook ontsnapt uit leidingen of sifons. Op de plaatsen waar rook ontsnapt zijn reparaties nodig.

Stankfilter

Het stankfilter is onderdeel van een luchtreinigingssysteem. Op grote schaal worden luchtwassers geïnstalleerd om emissie van kwalijke geuren in de lucht te voorkomen. Om stankproblemen in het binnenmilieu aan te pakken kan men in een luchtreiniger inzetten. De luchtreiniger dient dan wel een stankfilter te bezitten. Voorbeelden van stankfilters zijn het koolstoffilter en het fotokatalytisch filter.

Stankhinder

Meestal wordt van stankhinder gesproken wanneer men langdurig hinder ondervindt van stank of onprettige geuren. Klachten van stankhinder worden o.a. gehoord nabij afvalverwerkers, grootschalige landbouwbedrijven, biocentrales, waterzuiveringsinstallaties en industriële bedrijven. Stankhinder kan het dagelijkse leven nadelig beïnvloeden. De kwaliteit van wonen en werken komt in het geding wanneer langdurig hinder van stank wordt ervaren.

Stankoverlast

Stankoverlast door verkeer, stankoverlast door slechte ventilatie. Op talrijke manieren kan stank overlast veroorzaken. In woningen in de binnenstad en in woningen nabij drukke verkeerswegen in het buitengebied veroorzaken uitlaatgassen een ongunstig binnenklimaat. De binnenlucht in deze huizen is vaak ongezond en door het binnendringen van verontreinigde lucht spelen stankproblemen voortdurend op. Maar bij onvoldoende ventileren ontstaat ook muffe lucht in huis. Geuren van rotting en schimmels, kookluchtjes en stank van sigarettenrook veroorzaken overlast bij slecht ventileren.

Stankprobleem

Stankproblemen in huis kunnen erg hinderlijk zijn, vooral als de oorzaak van het stankprobleem niet bekend is. Problemen met stank worden vaak veroorzaakt door: riolering, industrie, verkeer, agrarische bedrijven, afvalverwerking, waterzuivering, verstoppingen en lekkages. Als stank afkomstig is uit het riool kan een gespecialiseerd rioleringsbedrijf worden aangewend. Als stank uit de buitenomgeving van een woning afkomstig is, kan men de aanschaf van een luchtreiniger met geurfilter overwegen.

Stankverdrijver

Stankverdrijvers zijn krachtige luchtreinigers waarvan de werking toegespitst is op ontgeuren. Een ozonreiniger is een voorbeeld van een effectieve stankverdrijver. Luchtreinigers met plasma-ionisatie bestrijden eveneens kwalijke geuren. Een stankverdrijver biedt uitkomst bij hardnekkige stankproblemen.

Stankverwijderaar

Voor het verwijderen van ongewenste geurtjes kan een stankverwijderaar worden ingezet. Een luchtreiniger met geurfilter zuivert de lucht van kwalijke geuren. Sommige luchtreinigers zijn ook voorzien van een Plasma ionisator waarmee muffe geuren effectief worden bestreden. Een ozonreiniger is een model stankverwijderaar voor grootschalige toepassingen.

Statiefventilator

Een statiefventilator is een ventilator met een standaard. Het ventilatordeel bevindt zich op zithoogte. Statiefventilatoren zijn meestal voorzien van een telescoop standaard en daarom in hoogte verstelbaar. Een statiefventilator met oscillatiefunctie beweegt het ventilatordeel van links naar rechts. Wanneer de oscillatiefunctie uitgeschakeld wordt, blaast de ventilator in een vaste richting.

Statische elektriciteit

Opwekken van elektriciteit zonder stroom door o.a. wrijving, verwarming en druk. Bijvoorbeeld een trui die bij uittrekken vonkjes afgeeft in een ruimte met droge lucht. Statische elektriciteit is ook voelbaar als u tijdens vorst in huis komt en een metalen voorwerp aanraakt (bijvoorbeeld een deurklink). Bij een lage luchtvochtigheid in huis is de hoeveelheid statische elektriciteit het hoogst. Dit is vooral het geval tijdens koude weersomstandigheden in de winter en bij gebruik van verwarming. Een hygrometer laat zien of de lucht in huis (te) droog is. Een luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid in huis zodat de statische elektriciteit afneemt.

Steenstof

Steenstof komt vrij tijdens de bewerking van steensoorten, o.a. bij zagen, slijpen en schuren. Steenstof bestaat uit kleine stofdeeltjes. Tijdens werkzaamheden in de werkplaats is goede afzuiging noodzakelijk om een goede luchtkwaliteit te behouden.

STEK

STEK is de afkorting voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek. STEK is door het ministerie van VROM in het leven geroepen met als doel om emissies in de koudetechniek te verlagen. STEK neemt hiervoor examens af onder koelmonteurs en geeft certificaten aan bedrijven die op een verantwoorde manier werkzaam zijn met koudetechniek.

STEK installatie

Als een airco-systeem door een erkend STEK installatiebedrijf wordt geïnstalleerd noemt men dit in de volksmond een STEK installatie. Het installatiebedrijf bezit het STEK-bedrijfscertificaat en de monteurs zijn opgeleid volgens de STEK richtlijnen. STEK staat voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek, een organisatie die zich bezighoudt met opleiding en certificering op het gebied van duurzaam, kwalitatief en veilig omgaan met milieubelastende gassen die in de koudetechniek gebruikt worden.

STEK monteur

Een STEK monteur is werkzaam in de koudetechniek en installeert bijvoorbeeld airconditioners. Als de airco-monteur met zogenaamde F-gassen (Fluor-gassen) werkt, dient deze in bezit te zijn van het STEK diploma. Een STEK monteur heeft daarmee aangetoond dat hij op verantwoorde wijze koeltechnische werkzaamheden kan verrichten. Een STEK gekwalificeerde monteur verricht de werkzaamheden met inachtname van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

Stekkerhygrostaat

Een stekkerhygrostaat kan rechtstreeks op het stopcontact worden aangesloten. Elke bevochtiger of ontvochtiger met een passende stekker kan vervolgens op de stekkerhygrostaat worden aangesloten. Op de stekkerhygrostaat kan de gewenste luchtvochtigheid worden ingesteld. Zodra de luchtvochtigheid in de ruimte buiten de instelwaarden komt, zal de stekkerhygrostaat -afhankelijk van de toepassing- de bevochtiger of ontvochtiger inschakelen. Gebruik alleen een stekkerhygrostaat als het apparaat niet voorzien is van een ingebouwde hygrostaat.

Sterionizer

Een aantal mobiele airconditioners van Zibro zijn uitgerust met een Sterionizer. Het systeem brengt geladen ionen in de lucht. Deze ionen verbeteren de luchtkwaliteit doordat ze o.a. bacteriën, schimmels, fijnstof etc. neutraliseren.
Links: Zibro

Stikstofdioxide

Stikstofdioxide (NO2) is giftig gas dat roodbruin gekleurd is. Stikstofdioxide vormt een deel van de luchtvervuiling en komt vrij door uitstoot van elektriciteitscentrales, zware industrie en autoverkeer.

Stikstofoxiden

Uitlaatgassen van auto's en motoren bevatten stikstofoxiden. Deze stoffen dragen bij aan het broeikaseffect en zijn schadelijk voor de luchtwegen. Luchtvervuiling met stikstofoxiden wordt ook veroorzaakt door grootschalige industriële bedrijven zoals elektriciteitscentrales.

Stille ontvochtiger

Huishoudelijke luchtontvochtigers hebben steeds vaker een stille werking. De fabrikanten besteden extra aandacht aan het ontwerp en afwerking van een ontvochtiger om een geluidsarme werking te realiseren. Vooral voor gebruik in een woonkamer, slaapkamer of kantoorruimte is een stille werking wenselijk. Omdat een ontvochtiger voor een groot deel van de dag werkzaam moet zijn is het belangrijk om ook op het geluidsniveau te letten bij aanschaf.

Stofallergie

Van een stofallergie is sprake als het lichaam een allergische reactie vertoont bij blootstelling aan (huis-)stof. Huisstof is een verzameling van diverse verontreinigingen waaronder fysieke stofdeeltjes, zand en huidschilfers. Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers. De daadwerkelijke allergie is meestal voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Medicijnen voor stofallergie laten benauwdheid afnemen en nemen jeuk en irritatie weg.

Stofbestrijding

Wanneer in een binnenruimte grote hoeveelheden stof vrijkomen is stofbestrijding raadzaam, zoniet verplicht. Om blootstelling aan stof, fijnstof en ultra fijn stof te beperken is onafgebroken stofafzuiging noodzakelijk. Stofbestrijding wordt toegepast in stofrijke bedrijfsruimten waaronder timmerwerkplaatsen en overslagbedrijven. Ook luchtbevochtigers en luchtwassers dragen bij aan een stofarme omgeving.

Stofdeeltjes

Stofdeeltjes in het binnenmilieu zijn hinderlijk voor de luchtwegen. De zichtbare, grotere stofdeeltjes zijn afkomstig van kleding en stoffering als gordijnen, beddengoed en vloerbedekking. De kleinste stofdeeltjes -fijnstof- is niet zichtbaar met het blote oog. De oorsprong van fijnstof is zeer divers. De belangrijkste veroorzakers van fijnstofdeeltjes zijn: verkeer, industrie, verwarmingsapparatuur, maar ook kopieerapparaten en printers. Vooral fijnstof is schadelijk voor de gezondheid.

Stoffilter

Stoffilters behoren tot de beschermingsmiddelen van de luchtwegen. Een stoffilter houdt bij inademen de grotere verontreinigingen uit de lucht tegen. Er zijn verschillende gradaties stoffilters: P1, P2, P3. Een P3 stofmasker geeft de meeste bescherming van deze 3 stofmaskers.

Stoflongen

Longaandoening die veroorzaakt wordt door het inademen van stofdeeltjes. Door het inademen van stofdeeltjes kunnen in de luchtwegen krampen ontstaan die het ademen bemoeilijken. Een goede luchtkwaliteit in uw woning én in uw werkomgeving is van groot belang.

Stofmasker

Stofmaskers behoren tot de beschermingsmiddelen van de luchtwegen. Een stofmasker houdt bij inademen de grotere verontreinigingen uit de lucht tegen. Er zijn verschillende gradaties stofmaskers: FFP1, FFP2, FFP3. Een FFP3 stofmasker geeft de meeste bescherming van deze 3 stofmaskers. FFP staat voor Filtering FacePiece Particals.

Stofmijt

Een andere benaming voor stofmijt is huisstofmijt. Het kleine, spinachtige beestje houdt van een warme en vochtige omgeving. In huis is de stofmijt vooral aanwezig in beddengoed, vloerbedekking en gestoffeerde meubelen. De stofmijt voedt zich met huidschilfers van mensen. Een allergie voor stofmijt komt vaak voor. De allergische reactie wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van de stofmijt. Goede ventilatie en luchtreiniging voorkomt overlast door stofmijten. Indien het binnenklimaat te vochtig is, zal luchtontvochtiging de omstandigheden voor stofmijten ongunstig maken.

Stofsensor

Sensor die stofdeeltjes in lucht signaleert. Moderne luchtreinigers zijn vaak voorzien van een stofsensor. Door het uitvoeren van luchtmetingen verkrijgt de luchtreiniger informatie over het aantal stofdeeltjes in de lucht. De intensiteit van luchtreiniging wordt automatisch opgevoerd zodra de stofsensor meer verontreinigingen waarneemt.

Stoombevochtiger

Een stoombevochtiger is een type luchtbevochtiger dat vocht verspreidt door verhitting van water. Het water wordt aan de kook gebracht en vervolgens wordt de waterdamp in de lucht geblazen. Het voordeel van een stoombevochtiger is de directe inbreng van waterdamp in de lucht zodat de luchtvochtigheid snel stijgt. Het nadeel van een stoombevochtiger is het hoge energieverbruik. Stoombevochtigers zijn relatief goedkoop in aanschaf.

Straalkachel

Een straalkachel is een populaire naam voor verschillende typen mobiele kachels. Een echte straalkachel warmt de ruimte op door lucht langs een hete gloeidraad te geleiden. Straalkachels zijn compact en dus handig in gebruik. Alleen even aansluiten op het lichtnet, de stand kiezen, en de kachel start direct met verwarmen. Ideaal voor bijverwarming in een studentenkamer, kantoor of kleine werkplaats.

Stralingswarmte

De straling van warmte door een verwarming of kachel wordt stralingswarmte genoemd. Een mobiele kachel geeft stralingswarmte aan de lucht af als het hitte-element heet wordt. In een straalkachel wordt lucht door een ventilator langs hete spiralen gevoerd waardoor de temperatuur van de lucht stijgt.

Streamer technologie

Streamer-technologie is een type luchtreiniging dat wordt toegepast in Daikin luchtreinigers. Door plasma-ontlading worden elektronen in botsing gebracht met zuurstof- en stikstofmoleculen. Deze zuurstof- en stikstofmoleculen worden geactiveerd en zorgen vervolgens voor oxyderende afbraak van schimmels, bacteriën, allergenen, geuren en gevaarlijke chemische stoffen in de lucht.
Links: Daikin, Ionen

Stucwerk en vocht

Loslatend stucwerk is in de meeste gevallen het gevolg van een teveel aan vocht in de muur. Het overtollig vocht kan afkomstig zijn uit de vloer (optrekkend vocht), door de buitenmuur heen trekken (doorslaand vocht) of vrijkomen bij lekkages. Het stucwerk raakt ernstig beschadigd indien het vochtgehalte van de muur te hoog is. Voordat het beschadigde stucwerk kan worden gerepareerd moet de oorzaak van het vochtprobleem opgespoord en verholpen worden. Door ontvochtiging dient men vervolgens het overtollige vocht uit de muur te verwijderen. Tenslotte kan het beschadigde stucwerk worden gerepareerd of zonodig helemaal worden vervangen.

Stuifmeel

In het hooikoortsseizoen zweeft stuifmeel (pollen) rijkelijk door de lucht. Het stuifmeel is afkomstig van bloemen en zorgt voor bestuiving van andere bloemen. Veel mensen zijn allergisch voor diverse soorten stuifmeel. Deze hooikoortspatiënten zijn vooral allergisch voor het stuifmeel van bomen en grassen.

Stuifmeelallergie

Een allergie voor stuifmeel van bepaalde bomen, grassen, planten of kruidachtige gewassen wordt ook wel een stuifmeelallergie (hooikoorts) genoemd. Het aantal mensen met een stuifmeelallergie groeit. Vaak voorkomende klachten bij stuifmeelallergie zijn hoofdpijn, verstopte neus, loopneus, niezen, kriebelhoest, vermoeidheid, concentratieproblemen.

Stylies

Fabrikant van o.a. luchtbevochtigers, stoombevochtigers, ultrasoonbevochtigers, koud-water bevochtigers en hygrometers.

Sunheat

Sunheat is een fabrikant van infrarood kachels en is gevestigd in de Verenigde Staten. De eerste Sunheat elektrische infrarood kachel werd in 2006 op de markt gebracht.

Swingfunctie

De Swingfunctie is de roterende functie van bijvoorbeeld een verwarmingskachel of ventilator. De zogenaamde oscillatie zorgt voor een optimale verspreiding van warme of koude lucht. Een verticale Swingfunctie wordt toegepast in airconditioners met regeling van de luchtuitlaat.
Links: oscillatie

Home
Woordenboek
S


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter S

Salvage

Salvage is een dienstverlening bij calamiteiten zoals brand en explosies. Salvagebedrijven regelen praktische zaken na een calamiteit zoals tijdelijke opvang en staan de gedupeerden met advies bij. Tijdens salvage wordt ook alles in het werk gesteld om verdere schade aan gebouwen en inventaris te voorkomen. Belangrijke acties zijn: wegpompen van water, ventileren, geurverwijdering en ontvochtigen. Professionele reinigingsbedrijven en reconditioneringsbedrijven herstellen de beschadigde ruimte en inboedel waar mogelijk.

Sanvia

Sanvia is een Zwitserse producent van o.a. luchtbevochtigers. Bekende modellen luchtbevochtigers van Sanvia zijn de LB50 en LB100. Deze Sanvia bevochtigers zijn uitgerust met verdampingsfilters.

Sanyo

Fabrikant van o.a. consumentenelektronica zoals luchtreinigers. Sanyo produceert luchtreinigers zowel voor huishoudelijk gebruik als professioneel gebruik.
Links: Luchtreiniger

SARS-CoV-2

SARS-CoV-2 (coronavirus-2) is het nieuwe coronavirus van 2019/2020 waarbij de bijbehorende ziekte COVID-19 wordt genoemd. SARS-CoV-2 werd eind 2019 geïdentificeerd in China en is een nieuw type coronavirus dat nog niet eerder bij mensen is geïdentificeerd. Coronavirussen zijn virussen die tussen dieren circuleren, maar van enkele is ook bekend dat ze de mens beïnvloeden. Nadat ze dieren geïnfecteerd hebben, kunnen ze uiteindelijk worden overgedragen op mensen. Coronavirussen (CoV) zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variërend van verkoudheid tot ernstigere ziekten zoals het Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) en Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV). Veel voorkomende tekenen van infectie zijn ademhalingsklachten, koorts, hoest en kortademigheid. In meer ernstige gevallen kan een infectie longontsteking, ernstig acuut ademhalingssyndroom, nierfalen en zelfs de dood veroorzaken. Enkele standaardaanbevelingen om verspreiding van infecties te voorkomen zijn onder meer 1,5 meter afstand van elkaar houden, regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog, en papieren zakdoekjes gebruiken.

Satelliet airco

Satelliet airco is een andere benaming voor Cassette airco. Een satelliet airconditioner wordt volledig in het plafond geïnstalleerd. Alleen de uitblaasopeningen bevinden zich aan de onderzijde van het plafond. Een groot voordeel van satelliet airco's is de mogelijkheid om de airconditioners op een centrale plaats in de ruimte te installeren. Mede dankzij verstelbare uitblaasroosters kan de koele luchtstroom optimaal gestuurd worden.

Schijvenset

Een schijvenset van een luchtbevochtiger is een aaneenschakeling van een aantal kunststof bevochtigingsschijven die door het waterreservoir draaien. Een schijvenset wordt gebruikt in luchtbevochtigers met natuurlijke verdamping, de luchtwassers. Droge lucht wordt met behulp van een ventilator in de bevochtiger gezogen en vervolgens door het vochtige schijvenpakket gevoerd. Droge lucht neemt vocht op van het oppervlakte van de schijven waardoor het vochtgehalte in de lucht stijgt. Stofdeeltjes blijven achter op de schijven en komen uiteindelijk terecht in het waterreservoir van de bevochtiger. Tenslotte wordt de vochtige lucht in de ruimte verspreid. Luchtbevochtigers met een schijvenset zijn verkrijgbaar van de merken Venta, Boneco, Airoswiss, Stylies en Stadler Form.

Schimmel

Een schimmel is een micro-organisme die zich snel vermeerdert onder vochtige omstandigheden. Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is zal schimmelvorming plaatsvinden op muren, plafonds, kozijnen en kitnaden. Beschimmeling van de badkamer en keuken komt vaak voor in huis. Te veel vocht en te weinig ventilatie verergert schimmelgroei. Ook bedrijven kampen vaak met overlast door schimmelgroei. Vooral opslagplaatsen zoals magazijnen en koelruimten krijgen te maken met schimmelgroei. Luchtontvochtiging voorkomt de groei van schimmels.

Schimmel badkamer

De badkamer is de meest vochtige ruimte in huis. Tijdens douchen en het nemen van een bad komt veel vocht vrij. Muren en plafonds nemen het vocht op en houden dit vocht lang vast. Op de vochtige muren en vochtige plafonds ontstaan na verloop van tijd onaangename zwarte vochtplekken. Deze schimmelvlekken verspreiden zich razendsnel door de badkamer. Wat te doen om schimmels in de badkamer te voorkomen? Zorg voor voldoende ventilatie. Het vocht moet zo snel mogelijk uit de badkamer worden verwijderd. Een luchtontvochtiger verwijdert het vocht direct, voordat muren en plafonds vochtig worden. Pas als inwerking van vocht in de badkamer wordt beperkt, zal het schimmelprobleem onder controle blijven. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Schimmel en vocht in huis

Een vochtig huis is een ideale broedplaats voor schimmels. Vooral op donkere, vochtige plaatsen is de verspreiding van schimmelplekken moeilijk te stoppen. Dé oplossing tegen schimmel en vocht in huis luidt: luchtontvochtiging. Enkel door intensieve verwijdering van vocht stopt schimmelgroei. Pas nadat het vochtgehalte in huis voldoende verlaagd is, heeft het zin om aangetaste muren, plafonds en vloeren te herstellen. De schimmels komen in korte tijd terug wanneer het vochtgehalte in huis te hoog blijft. Met een hygrometer controleert u eenvoudig de luchtvochtigheid in huis. De optimale luchtvochtigheid bedraagt 40% - 60%. Let bij het kopen van een luchtdroger op de capaciteit van de ontvochtiger. Deze moet toereikend zijn voor de inhoud van de kamer(s) waarin het apparaat wordt geplaatst.

Schimmel in huis

Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is ontstaat schimmelgroei. In de meest vochtige ruimten steken de schimmelproblemen het snelst de kop op. Vaak is dit het geval in de badkamer, keuken, kelder, berging en kruipruimte. Maar ook woonkamers en slaapkamers zijn vaak aangetast door schimmels. Voldoende luchten en op tijd ontvochtigen voorkomt overlast door schimmels in huis. Door het meten van de luchtvochtigheid kan men zien of de woning te vochtig is. Schimmelgroei ontstaat bij een relatieve luchtvochtigheid boven 60%.

Schimmel op muur

Op muren ontstaat schimmelgroei wanneer deze te lang aan vocht blootgesteld worden. Vochtige muren vormen een aangename woonomgeving voor schimmels. De schimmels vermeerderen zich razendsnel en verspreiden zich door een ruimte. Als er geen adequate maatregelen worden getroffen zal schimmel ook snel zichtbaar zijn op andere muren en plafonds. Voor het verwijderen van schimmel op een muur zijn er talloze schimmelreinigers verkrijgbaar. Deze middelen zijn echter geen definitieve oplossing voor het schimmelprobleemn. Om schimmelgroei definitief te stoppen moeten de muren drogen. Extra ventilatie laat muren sneller drogen. Als het binnenklimaat al een geruimte tijd te vochtig is, zal luchtontvochtiging sneller uitkomst bieden. Schimmels kunnen de gezondheid schaden, vooral indien grote hoeveelheden aanwezig zijn. Vooral op muren in de badkamer en in de kelder worden vaak grote schimmelplekken aangetroffen.

Schimmel verwijderen

Schimmel verwijderen is noodzakelijk voor gezonde binnenlucht. Voor het verwijderen van zwarte schimmelvlekken op muren zijn er diverse schimmelreinigers te koop. Deze reinigingsmiddelen werken zeer effectief. Het is echter minstens zo belangrijk om naast het verwijderen van schimmels ook de luchtvochtigheid te verlagen. Als het vochtgehalte in de binnenruimte hoog blijft, zijn de schimmelvlekken in een mum van tijd terug.

Schimmel verwijderen muur

Voor het verwijderen van schimmels op muren gebruikt men speciale reinigingsmiddelen. Deze middelen worden schimmelreinigers genoemd. Deze agressieve middelen verwijderen de schimmels prima, maar het gebruik van een dergelijk middel alleen is niet voldoende. Om schimmelgroei definitief te stoppen moet de vochtigheidsgraad van de muur verlaagd worden. Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht waardoor vochtige muren snel drogen. Op deze wijze worden de omstandigheden voor schimmels ongunstig gemaakt en zal de aantasting gestopt worden.

Schimmelallergie

Een schimmelallergie uit zich in luchtwegklachten zoals benauwdheid, loopneus of verstopte neus en keelpijn. Schimmels houden van vochtige omstandigheden. Vooral in de herfst komen daarom in de natuur veel schimmels voor. In huis kan een schimmelallergie het hele jaar door opspelen. In een vochtige woning ontstaan schimmels vooral op muren en plafonds. Een vochtige badkamer is een ideale broeiplaats voor schimmels. Een droog binnenklimaat is belangrijk om allergieklachten door schimmels te beperken.

Schimmelbestrijding

Bij overlast van schimmels in huis is schimmelbestrijding sterk aan te bevelen. Schimmels kunnen allergische klachten en luchtwegaandoeningen veroorzaken of verergeren. De belangrijkste factor bij effectieve schimmelbestrijding is ontvochtiging. Als het vochtgehalte in huis niet wordt teruggedrongen zal schimmelgroei snel weer terugkeren. De schimmelplekken kunnen wel handmatig worden verwijderd met behulp van een schoonmaakmiddel, maar zullen snel weer terugkeren. Tijdens schoonmaken worden schimmels vaak verder verspreid zelfs. Goede schimmelbestrijding omvat: opsporen van het vochtprobleem en de oorzaak aanpakken, extra ventileren en ontvochtigen, de luchtvochtigheid voortaan gecontroleerd houden op 40 - 50% RV.

Schimmelfilter

Een schimmelfilter heeft een dusdanig fijne structuur dat de draadvormige schimmeldeeltjes worden tegengehouden. Luchtreinigers bezitten doorgaans geen specifiek schimmelfilter maar het bekende HEPA filter. Dit filter verwijdert naast schimmels ook fijnstof, pollen en andere kleine luchtverontreinigingen.

Schimmelgeur

Als sprake is van schimmeloverlast in huis zijn de schimmels zichtbaar als zwarte plekken op muren, vloeren en plafonds. Er hangt bovendien een muffe schimmelgeur in huis. Schimmels veroorzaken een bedompte lucht in huis en de geur is vergelijkbaar met de geur van rotting.

Schimmellucht

Een schimmellucht ontstaat bij overlast van schimmels in een vochtige ruimte. Schimmels veroorzaken een bedompte lucht en de geur is vergelijkbaar met de geur van rotting.

Schimmelmijt

Schimmelmijten zijn kleine spinachtige diertjes die zich voeden met schimmels. Deze schimmels groeien in een vochtige omgeving, bijvoorbeeld in huizen waar de luchtvochtigheid te hoog is. Schimmelmijten kunnen net als huisstofmijten allergieklachten veroorzaken.

Schimmelplekken

Schimmelplekken zijn herkenbaar als grote, zwarte plekken op muren en plafonds. Ook op vochtige vloeren en vochtige houten deuren ontstaan schimmelplekken na verloop van tijd. Als de omstandigheden vochtig blijven, worden schimmelplekken steeds groter. Omdat schimmels zich door de lucht verspreiden ontstaan na een korte tijd ook schimmelplekken op andere plaatsen in dezelfde ruimte. Schimmelplekken zijn relatief eenvoudig te verwijderen. Het is wel belangrijk om de ruimte daarna goed te ontvochtigen omdat de schimmelplekken anders zeer snel terugkeren. Een luchtontvochtiger houdt de luchtvochtigheid laag zodat schimmelgroei stopt.

Schimmelreiniger

Een schimmelreiniger is een reinigingsmiddel voor het verwijderen van schimmels. Dit middel heeft een schimmeldodende werking. Schimmelreinigers worden gebruikt voor het verwijderen van schimmelplekken op muren en plafonds. Vooral in badkamers ontstaan schimmelplekken snel vanwege de vochtige omstandigheden.

Schimmels

Schimmels zijn micro-organismen die zich volop vermeerderen bij vochtige omstandigheden. Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is zal schimmelvorming plaatsvinden op muren, plafonds, kozijnen en kitnaden. Beschimmeling van de badkamer en keuken komt vaak voor in huis. Te veel vocht en te weinig ventilatie verergert schimmelgroei. Ook bedrijven kampen vaak met overlast door schimmelgroei. Vooral opslagplaatsen zoals magazijnen en koelruimten krijgen te maken met schimmelgroei. Luchtontvochtiging voorkomt de groei van schimmels. Er is een grote verscheidenheid aan schimmels. Verschillende schimmels vormen toxinen, dit zijn de zogenaamde Mycotoxinen. Schimmels kunnen zich door de lucht verspreiden.

Schimmelsporen

Schimmels zijn kleine organismen die op tal van plaatsen in de natuur voorkomen. Schimmels kunnen een positieve werking hebben zoals tijdens groei in samenwerking met bomen en planten (symbiose). Schimmels kunnen ook een negatieve effect hebben, met name de verspreiding van toxinen. Schimmels planten zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk voort. Tijdens de geslachtelijke voortplanting verspreiden schimmelsporen zich in de omgeving om nieuwe schimmelvorming in gang te zetten. Schimmelsporen zijn kleine schimmelcellen die voor reproductie zorgen. Schimmels zijn een belangrijke veroorzaker van allergie en luchtwegklachten. Met een luchtontvochtiger wordt vocht aan de omgeving onttrokken waardoor schimmelgroei wordt gestopt. Een goede luchtreiniger verwijdert schimmelsporen uit de lucht.

Schimmeltoxinen

Schimmeltoxinen zijn gifstoffen welke door sommige schimmelsoorten worden gevormd. Een andere benaming voor schimmeltoxinen is mycotoxinen. De schimmeltoxinen kunnen voorkomen in een huis dat kampt met schimmelgroei. Door vochtige omstandigheden kunnen schimmels blijven leven en zich eenvoudig vermeerderen. Het gevaar van schimmeltoxinen is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid toxinevormende schimmels dat in een ruimte groeit en of een persoon lang in de ruimte aanwezig is.

Schimmelvorming

Schimmels zijn organismen die zich volop vermeerderen bij vochtige omstandigheden. Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is zal schimmelvorming plaatsvinden op muren, plafonds, kozijnen en kitnaden. Met name mensen met astma of allergie ondervinden last van schimmels. Bovendien vormen de zwarte schimmelplekken op wanden en plafonds geen fraai plaatje. Schimmels verwijderen kan door de luchtvochtigheid te verlagen. Bij droge omstandigheden in huis krijgen schimmels geen kans te groeien.

Schimmelvreter

Schimmelvreters zijn reinigingsmiddelen voor het verwijderen van schimmelplekken op muren. Schimmelreinigers zijn op vloeistofbasis en verpakt in sprayflacons voor eenvoudig aanbrengen. Het gebruik van een schimmelvreter werkt direct schimmeldodend. Het verdient aanbeveling om na te gaan waardoor de schimmelproblemen ontstaan. Wanneer vocht voldoende uit een ruimte wordt afgevoerd, zullen schimmelplekken niet ontstaan of niet uitbreiden indien ze al aanwezig zijn.

Schone lucht

Schone lucht is essentieel voor een gezond leven. Lucht die wij inademen bestaat uit stikstofgas, zuurstofgas, edelgassen, een sterk wisselende hoeveelheid waterdamp en koolzuurgas. Schone lucht is rijk aan negatieve ionen en vrij van fijnstof en andere verontreinigingen. Vooral in de bergen en aan zee is de lucht rijk aan negatieve ionen. Gezonde lucht in het binnenklimaat is erg belangrijk. In veel gevallen is binnenlucht sterker vervuild dan buitenlucht.

Schone lucht in huis

Schone lucht in huis is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden. Voor een frisse woning dienen luchtverontreinigingen en onaangename geuren afwezig te zijn of te worden geminimaliseerd. Vooral in woningen waar gerookt wordt, in woningen met vochtproblemen, in woningen nabij drukke verkeerswegen of industriegebieden en in woningen waar huisdieren verblijven is de lucht niet altijd schoon. Dankzij voldoende ventilatie en goede luchtreiniging verbetert de luchtkwaliteit in huis. Bij vochtproblemen is ontvochtiging aan te raden zodat schimmels de binnenlucht niet langer verontreinigen.

SenseAir

Firma afkomstig uit Zweden. Fabrikant van o.a. CO2 meters.
Links: CO2

Serotonine

Serotonine is een neurotransmitter(signaalstof) met een exciterende (stimulerende) werking. Het is een tryptamine (organische verbinding) die invloed heeft op slaap, stemming, zelfvertrouwen, eetlust, seksuele activiteit en emotie. Serotonine speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.

Sharp

Ontwerper en fabrikant van o.a. luchtreinigers, solar panelen, magnetrons en mobiele telefoons uit Japan. Sharp luchtreinigers zijn wereldwijd bekend vanwege de gepatenteerde Plasmacluster technologie, luchtreiniging met ionen en filters. Een Sharp Plasmacluster luchtreiniger bestrijdt verontreinigingen in de lucht met meerdere reinigingstechnieken.

Sharp filters

Filters voor Sharp luchtreinigers. Specifieke Sharp filters voor het elimineren van diverse verontreinigingen uit de lucht, of voor bevochting met een Sharp luchtreiniger. Diverse vervangingsfilters van Sharp zijn direct verkrijgbaar: filtersets, aktief koolfilters, bevochtigingsfilters, HEPA-filters, geurfilters. Zowel voor nieuwe luchtreinigers als de oudere modellen Sharp luchtreinigers zijn de filters leverbaar.

Sharp luchtreiniger

luchtreinigers van het merk Sharp. Bekend vanwege de gepatenteerde Plasmacluster technologie, luchtreiniging met ionen en filters. Een Sharp Plasmacluster luchtreiniger bestrijdt verontreinigingen in de lucht met meerdere reinigingstechnieken.

Sharp Plasmacluster

Sharp Plasmacluster is de naam voor de zuiveringstechnologie dat Sharp in haar luchtreinigers toepast. Plasmacluster luchtreinigers van Sharp hebben een dubbele luchtzuiverende werking. Vervuilde lucht wordt in het apparaat gereinigd met filters en de omgevingslucht wordt gezuiverd door Plasmaclusterionen.

Sick building syndroom

Het Sick Building Syndroom geeft lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, oogirritatie, luchtwegirritaties en vermoeidheid. Het Sick building syndroom doet zich vooral voor bij mensen die in grote, moderne(kantoor) gebouwen werkzaam zijn. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de eigenschappen van de werkomgeving. De intensiteit van verwarming, de kwaliteit van ventilatie, het gassen van bouwmaterialen en de aanwezigheid van schimmels worden vaak in verband gebracht met het Sick Building Syndroom.

Sigarettenrook

Sigarettenrook komt vrij bij ontbranding van een sigaret. De schadelijke rook wordt door de roker en omstanders in dezelfde ruimte ingeademd. Sigarettenrook is een samenstelling van vele gasvormige deeltjes en vaste deeltjes. Sigarettenrook bevat veel giftige stoffen zoals: arseen, benzeen, beryllium, cadmium, ethanal, etheenoxide, dioxines enz.

Sigarettenrook luchtreiniger

Een luchtreiniger die effectief is in het verwijderen van sigarettenrook en andere soorten tabaksrook bezit filtertechnieken waarmee de kleinste deeltjes en gasvormige deeltjes onschadelijk worden gemaakt. Zo combineren Blueair Smokestop luchtreinigers diverse filters met krachtige ionisatie. Het zijn één van 's werelds beste luchtreinigers op het gebied van sigarettenrook luchtreiniging is uit onafhankelijke testen gebleken. LightAir Ionflow luchtreinigers staan ook bekend als goede sigarettenrook luchtreinigers, deze reinigers verwijderen rookdeeltjes en rooklucht door high density ionisatie.

AIRSAIN VOOR UW SIGARETTENROOK LUCHTREINIGER VAN BLUEAIR en LIGHTAIR!

Sigarettenrook verwijderen

Sigarettenrook bestaat uit duizenden gasdeeltjes en kleine, vaste verbrandingsdeeltjes. Er zijn diverse modellen luchtreinigers die sigarettenrook uitstekend verwijderen. Een luchtreiniger die effectief is in het verwijderen van sigarettenrook en andere soorten tabaksrook bezit filtertechnieken waarmee de kleinste deeltjes en gasvormige deeltjes onschadelijk worden gemaakt. Zo combineren Blueair Smokestop luchtreinigers diverse filters met krachtige ionisatie. Het zijn één van 's werelds beste luchtreinigers op het gebied van sigarettenrook luchtreiniging is uit onafhankelijke testen gebleken. Lightair Ionflow luchtreinigers staan ook bekend als goede sigarettenrook luchtreinigers, deze reinigers verwijderen rook en rooklucht door High Density ionisatie.

Silica gel

Silica gel is een absorptiemiddel. Vocht wordt uit de lucht opgevangen en gebonden aan de silicakorrels. Silica gel wordt onder andere gebruikt in vochtvangers. Kleine zakjes silicagel worden ook in verpakkingen toegevoegd om artikelen te beschermen tegen vocht. De zakjes droogmiddel worden bijvoorbeeld in schoendozen bijgevoegd om schoenen te beschermen tegen inwerking van vocht tijdens opslag.

Single split airco

Single split airconditioners zijn Split airconditioners met één binnenunit. De airco buitenunit wordt buiten de te koelen ruimte geïnstalleerd. Een Single split airco is geschikt voor het koelen van één open ruimte of een ruimte met open doorgangen. Voor het koelen van meerdere ruimten tegelijk kiest men liever een Multi split airco.

Sjogren syndroom

Het Sjögren syndroom is een auto-immuunziekte. Door deze ziekte raken traanklieren en speekselklieren ontstoken. Patiënten met het Sjögren syndroom hebben vaak last van een droge mond en droge ogen. Daarnaast ervaart men vaak hoofdpijn, vermoeidheidsklachten en gewrichtsklachten. Voor het verlichten van keelirritatie, droge hoest, een droge neus en een droge huid wordt een goede luchtvochtigheid aanbevolen. Met behulp van een luchtbevochtiger wordt de luchtvochtigheid verhoogd.

Slaapkamer luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger voor gebruik in een slaapkamer dient te beschikken over een geluidsarme werking of een geluidsarme stand. Een goede luchtvochtigheid in de slaapkamer is belangrijk voor een gezonde nachtrust waarbij het lichaam ontspant en herstelt van de dagelijkse bezigheden. De nachtrust moet vanzelfsprekend niet verstoord worden door een luchtbehandelingsapparaat dat veel lawaai maakt. Er zijn diverse typen luchtbevochtigers verkrijgbaar met een fluisterstille werking, zoals ultrasone bevochtigers en luchtwassers.

Slagregen

Van slagregen is sprake als grote hoeveelheden neerslag door windkracht tegen een muur slaan of in het slechtse geval onder de dakafwerking slaan. Slagregen kan zorgen voor doorslaand vocht in muren die blootstaan aan de krachtige vlagen van neerslag. De muren raken verzadigd met vocht waardoor ook aan de binnenzijde van de muur vochtproblemen ontstaan. Slagregens veroorzaken in enkele gevallen ook lekkages. Door een slechte afwerking van de woning treedt het regenwater door kieren de woning binnen.

Sleeptimer

Functie die het mogelijk maakt om op een ingestelde tijd een apparaat uit te schakelen. De sleeptimer wordt o.a. toegepast bij televisies en airconditioners.
Links: Zibro

Slijmvliezen

De slijmvliezen beschermen het lichaam tegen het binnendringen van ongewenste stofjes. Het slijmvlies in de luchtwegen heeft daarnaast een bevochtigingsfunctie zodat de ingeademde lucht mild en aangenaam is. Bij droge lucht, hooikoorts en andere vormen van allergie kunnen slijmvliezen geïrriteerd raken. Irritatie van het oogslijmvlies veroorzaakt de bekende jeukende, rode ogen. Voor een goede werking van de slijmvliezen moet er voldoende vocht in de lucht aanwezig zijn. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid zowel buiten als binnen vaak erg laag. Hierdoor drogen de slijmvliezen uit. Met een luchtbevochtiger kan men de luchtvochtigheid in het binnenklimaat eenvoudig verhogen.

Smeltpunt

Temperatuur waarbij een vaste stof vloeibaar wordt, ofwel de temperatuur waarbij een stof gaat smelten.
Links: Vriespunt

Smog

De term smog is een samentrekking van het Engelse woord smoke en fog wat staat voor rook en mist. Het begrip smog dateert uit de jaren 50 van de vorige eeuw. We spreken nu van smog als de lucht sterk verontreinigd is door één of meer van de volgende stoffen: Ozon (O3), fijn stof (PM10), zwaveldioxide (SO2) en stikstofdioxide (NO2).

Smogalarm

Een smogalarm wordt afgegeven door de autoriteiten van een land. Het is een waarschuwing voor verhoogde concentraties fijnstof in de lucht. Een smogalarm gaat meestal gepaard met acties om smogvorming tegen te gaan. Een bekende maatregel is de snelheidsbeperking voor verkeer. Mensen worden afgeraden om langdurig fysieke inspanningen te leveren als een smogalarm van kracht is.

Smogfilter

Een smogfilter verwijdert kleine deeltjes en gassen uit de lucht zoals fijnstof, roetdeeltjes, rook en uitlaatgassen.

Smogverwachting

De smogverwachting geeft aan wat de verwachting is met betrekking tot microscopisch kleine verontreinigingen in de lucht. Bij hoge concentraties fijnstof in de lucht wordt een smogalarm afgekondigd. De hoeveelheid smog in de lucht is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook bij bosbranden worden hoge concentraties smog gemeten.

Smogvorming

Er is sprake van smogvorming als de lucht vervuild is met grote hoeveelheden miniscule verontreinigingen zoals fijnstof, ozon, zwaveldioxide, stikstofdioxide. Ernstige smogvorming is schadelijk voor de gezondheid, het kan benauwdheid, duizeligheid en misselijkheid veroorzaken. Bij langdurige blootstelling kunnen de klachten ernstig toenemen. Bekende smogvormers zijn verkeer en industrie.

Solis

Het in 1908 opgerichte Solis behoort inmiddels tot één van de meest vooraanstaande Zwitserse fabrikanten van luchtbehandelingsapparatuur, personal care en espresso-apparatuur. Solis ontwikkelt kwaliteitsprodukten en wordt wereldwijd vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. Solis is fabrikant van mobiele bijverwarming. Het Solis assortiment omvat mobiele heaters zoals keramische kachels, ventilatorkachels en torenventilatoren met verwarming.

Spanningsrooster

Metalen rooster in een vliegenlamp. Vliegen worden geëlektrocuteerd op het moment dat ze in contact komen met het rooster. Ipv een spanningsrooster kan ook een lijmbord worden gebruikt.

Split unit airco

Een split unit airconditioner is voorzien van een binnenunit en buitenunit. De airco buitenunit is aan de binnenunit gekoppeld met een koperen leiding en een voedingskabel. De airco binnenunit verspreid de koele lucht in de ruimte. De binnenunit van een split airco is te monteren aan de muur of aan / in het plafond. De verdamper van dit airco-systeem wordt aan de buitenmuur of op het dak geplaatst. Een split unit airconditioner beslaat weinig plaats in een ruimte.

Staande ventilator

Een staande ventilator wordt ook wel een statiefventilator genoemd. Dit is een ventilator met een standaard. Het ventilatordeel bevindt zich op zithoogte. Staande ventilatoren zijn meestal voorzien van een telescopische standaard en daarom in hoogte verstelbaar. Een staande ventilator met oscillatiefunctie beweegt het ventilatordeel van links naar rechts. Wanneer de oscillatiefunctie uitgeschakeld wordt, blaast de ventilator in een vaste richting.

Stabiele luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid die nagenoeg constant blijft. Een optimale luchtvochtigheid ligt tussen 40% en 60%. Als het te vochtig is, stijgt de luchtvochtigheid boven 60%. Is het gedurende een lange periode te droog, dan daalt de luchtvochtigheid onder 40%. In het binnenklimaat is een stabiele luchtvochtigheid gewenst tussen 40% en 60%. Bij droge lucht kan een luchtbevochtiger de luchtvochtigheid verhogen. Bij vochtige lucht verlaagt een luchtontvochtiger de luchtvochtigheid. Deze apparaten houden de luchtvochtigheid stabiel. Als een bevochtiger of ontvochtiger voorzien is van een instelbare hygrostaat is de gewenste, stabiele luchtvochtigheid naar wens te regelen.

Stadler Form

Fabrikant van huishoudelijke apparaten met een stijlvolle vormgeving. De producten van Stadler Form worden ontworpen en ontwikkeld in Zwitserland. Stadler Form voert een breed assortiment apparaten voor het optimaliseren van comfort in huis en op de werkvloer. Voor luchtbevochtiging biedt Stadler Form keuze uit een luchtwasser SF Tom, een koud water bevochtiger SF Oskar, ultrasone bevochtigers SF Anton en SF Jack en stoombevochtiger SF Fred. Voor mobiele verwarming heeft u keuze uit SF Anna-little, SF Anna-big en SF Max. Stadler Form is tevens producent van design ventilatoren: tafelventilator SF Charly small, tafel/vloer ventilator SF Charly-Std en vloerventilator met standaard SF Charly Big. SF Q-fan en SF Otto zijn bijzonder fraaie venilatoren vervaardigd van hoogwaardige materialen zoals rvs, aluminium en walnoten hout. Luchtreiniger Stadler Form Viktor is een design luchtreiniger die past in een modern interieur.

Standalone werking

De mogelijkheid van een apparaat om zelfstandig te werken zonder aansturing van een ander apparaat of instrument.

Stank

Stank is in subjectieve betekenis een geur die door de mens wordt waargenomen en door onze hersenen negatief wordt beoordeeld. Er zijn diverse methoden om stank te bestrijden. Een luchtverfrisser verpreidt een aangename geurstof in de lucht zodat nare luchtjes niet meer worden waargenomen. Een luchtreiniger verwijdert componenten uit de lucht die stank veroorzaken. Een ozonreiniger wordt ingezet bij stankoverlast bijvoorbeeld na calamiteiten zoals brand en waterschade. Stankverwijdering kan op grote schaal plaatsvinden met ozon of met actief zuurstof.

Stankbestrijder

Luchtverfrissers zijn populaire stankbestrijders. Technisch gezien bestrijdt een luchtverfrisser de stank niet, maar drukt de kwalijke geur naar de achtergrond door het verspreiden van een aangename geur. Echte stankbestrijders breken geuren in de lucht af of absorberen de geuren zodat deze permanent uit de binnenlucht worden verwijderd. Luchtreinigers met geurfilter of Plasma ionisator bestrijden vieze geuren. Voor grootschalig ontgeuren is een ozonreiniger geschikt.

Stankbestrijding

Het intensief verwijderen van ongewenste geuren noemt men stankbestrijding. Voor het verwijderen van geuren zijn talrijke apparaten en middelen verkrijgbaar. Stankbestrijding is de meest zware vorm van ontgeuren. Na calamiteiten zoals brand en wateroverlast is stankbestrijding vereist. de vrijgekomen geuren laten zich moeilijk verwijderen. Krachtige ozonreinigers worden ingezet bij dergelijke stankproblemen. Problemen met stank komen ook voor bij afvalverwerking, waterzuivering en een aantal industrieën.

Stankcirkel

De afstand van een stankveroorzaker waarbij de vieze geuren nog waarneembaar zijn wordt de stankcirkel genoemd. Het begrip stankcirkel wordt vaak gebruikt om stankproblemen die door veehouderijen worden veroorzaakt in kaart te brengen.

Stankdetectie

De oorzaak van stank in huis is niet altijd duidelijk. Riooltechnische bedrijven onderzoeken door middel van stankdetectie waar rioollucht vandaan komt. Een rookgenerator is een apparaat voor het detecteren van stank in huis. Rook wordt in de riolering geblazen en vervolgens wordt gekeken of rook ontsnapt uit leidingen of sifons. Op de plaatsen waar rook ontsnapt zijn reparaties nodig.

Stankfilter

Het stankfilter is onderdeel van een luchtreinigingssysteem. Op grote schaal worden luchtwassers geïnstalleerd om emissie van kwalijke geuren in de lucht te voorkomen. Om stankproblemen in het binnenmilieu aan te pakken kan men in een luchtreiniger inzetten. De luchtreiniger dient dan wel een stankfilter te bezitten. Voorbeelden van stankfilters zijn het koolstoffilter en het fotokatalytisch filter.

Stankhinder

Meestal wordt van stankhinder gesproken wanneer men langdurig hinder ondervindt van stank of onprettige geuren. Klachten van stankhinder worden o.a. gehoord nabij afvalverwerkers, grootschalige landbouwbedrijven, biocentrales, waterzuiveringsinstallaties en industriële bedrijven. Stankhinder kan het dagelijkse leven nadelig beïnvloeden. De kwaliteit van wonen en werken komt in het geding wanneer langdurig hinder van stank wordt ervaren.

Stankoverlast

Stankoverlast door verkeer, stankoverlast door slechte ventilatie. Op talrijke manieren kan stank overlast veroorzaken. In woningen in de binnenstad en in woningen nabij drukke verkeerswegen in het buitengebied veroorzaken uitlaatgassen een ongunstig binnenklimaat. De binnenlucht in deze huizen is vaak ongezond en door het binnendringen van verontreinigde lucht spelen stankproblemen voortdurend op. Maar bij onvoldoende ventileren ontstaat ook muffe lucht in huis. Geuren van rotting en schimmels, kookluchtjes en stank van sigarettenrook veroorzaken overlast bij slecht ventileren.

Stankprobleem

Stankproblemen in huis kunnen erg hinderlijk zijn, vooral als de oorzaak van het stankprobleem niet bekend is. Problemen met stank worden vaak veroorzaakt door: riolering, industrie, verkeer, agrarische bedrijven, afvalverwerking, waterzuivering, verstoppingen en lekkages. Als stank afkomstig is uit het riool kan een gespecialiseerd rioleringsbedrijf worden aangewend. Als stank uit de buitenomgeving van een woning afkomstig is, kan men de aanschaf van een luchtreiniger met geurfilter overwegen.

Stankverdrijver

Stankverdrijvers zijn krachtige luchtreinigers waarvan de werking toegespitst is op ontgeuren. Een ozonreiniger is een voorbeeld van een effectieve stankverdrijver. Luchtreinigers met plasma-ionisatie bestrijden eveneens kwalijke geuren. Een stankverdrijver biedt uitkomst bij hardnekkige stankproblemen.

Stankverwijderaar

Voor het verwijderen van ongewenste geurtjes kan een stankverwijderaar worden ingezet. Een luchtreiniger met geurfilter zuivert de lucht van kwalijke geuren. Sommige luchtreinigers zijn ook voorzien van een Plasma ionisator waarmee muffe geuren effectief worden bestreden. Een ozonreiniger is een model stankverwijderaar voor grootschalige toepassingen.

Statiefventilator

Een statiefventilator is een ventilator met een standaard. Het ventilatordeel bevindt zich op zithoogte. Statiefventilatoren zijn meestal voorzien van een telescoop standaard en daarom in hoogte verstelbaar. Een statiefventilator met oscillatiefunctie beweegt het ventilatordeel van links naar rechts. Wanneer de oscillatiefunctie uitgeschakeld wordt, blaast de ventilator in een vaste richting.

Statische elektriciteit

Opwekken van elektriciteit zonder stroom door o.a. wrijving, verwarming en druk. Bijvoorbeeld een trui die bij uittrekken vonkjes afgeeft in een ruimte met droge lucht. Statische elektriciteit is ook voelbaar als u tijdens vorst in huis komt en een metalen voorwerp aanraakt (bijvoorbeeld een deurklink). Bij een lage luchtvochtigheid in huis is de hoeveelheid statische elektriciteit het hoogst. Dit is vooral het geval tijdens koude weersomstandigheden in de winter en bij gebruik van verwarming. Een hygrometer laat zien of de lucht in huis (te) droog is. Een luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid in huis zodat de statische elektriciteit afneemt.

Steenstof

Steenstof komt vrij tijdens de bewerking van steensoorten, o.a. bij zagen, slijpen en schuren. Steenstof bestaat uit kleine stofdeeltjes. Tijdens werkzaamheden in de werkplaats is goede afzuiging noodzakelijk om een goede luchtkwaliteit te behouden.

STEK

STEK is de afkorting voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek. STEK is door het ministerie van VROM in het leven geroepen met als doel om emissies in de koudetechniek te verlagen. STEK neemt hiervoor examens af onder koelmonteurs en geeft certificaten aan bedrijven die op een verantwoorde manier werkzaam zijn met koudetechniek.

STEK installatie

Als een airco-systeem door een erkend STEK installatiebedrijf wordt geïnstalleerd noemt men dit in de volksmond een STEK installatie. Het installatiebedrijf bezit het STEK-bedrijfscertificaat en de monteurs zijn opgeleid volgens de STEK richtlijnen. STEK staat voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek, een organisatie die zich bezighoudt met opleiding en certificering op het gebied van duurzaam, kwalitatief en veilig omgaan met milieubelastende gassen die in de koudetechniek gebruikt worden.

STEK monteur

Een STEK monteur is werkzaam in de koudetechniek en installeert bijvoorbeeld airconditioners. Als de airco-monteur met zogenaamde F-gassen (Fluor-gassen) werkt, dient deze in bezit te zijn van het STEK diploma. Een STEK monteur heeft daarmee aangetoond dat hij op verantwoorde wijze koeltechnische werkzaamheden kan verrichten. Een STEK gekwalificeerde monteur verricht de werkzaamheden met inachtname van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

Stekkerhygrostaat

Een stekkerhygrostaat kan rechtstreeks op het stopcontact worden aangesloten. Elke bevochtiger of ontvochtiger met een passende stekker kan vervolgens op de stekkerhygrostaat worden aangesloten. Op de stekkerhygrostaat kan de gewenste luchtvochtigheid worden ingesteld. Zodra de luchtvochtigheid in de ruimte buiten de instelwaarden komt, zal de stekkerhygrostaat -afhankelijk van de toepassing- de bevochtiger of ontvochtiger inschakelen. Gebruik alleen een stekkerhygrostaat als het apparaat niet voorzien is van een ingebouwde hygrostaat.

Sterionizer

Een aantal mobiele airconditioners van Zibro zijn uitgerust met een Sterionizer. Het systeem brengt geladen ionen in de lucht. Deze ionen verbeteren de luchtkwaliteit doordat ze o.a. bacteriën, schimmels, fijnstof etc. neutraliseren.
Links: Zibro

Stikstofdioxide

Stikstofdioxide (NO2) is giftig gas dat roodbruin gekleurd is. Stikstofdioxide vormt een deel van de luchtvervuiling en komt vrij door uitstoot van elektriciteitscentrales, zware industrie en autoverkeer.

Stikstofoxiden

Uitlaatgassen van auto's en motoren bevatten stikstofoxiden. Deze stoffen dragen bij aan het broeikaseffect en zijn schadelijk voor de luchtwegen. Luchtvervuiling met stikstofoxiden wordt ook veroorzaakt door grootschalige industriële bedrijven zoals elektriciteitscentrales.

Stille ontvochtiger

Huishoudelijke luchtontvochtigers hebben steeds vaker een stille werking. De fabrikanten besteden extra aandacht aan het ontwerp en afwerking van een ontvochtiger om een geluidsarme werking te realiseren. Vooral voor gebruik in een woonkamer, slaapkamer of kantoorruimte is een stille werking wenselijk. Omdat een ontvochtiger voor een groot deel van de dag werkzaam moet zijn is het belangrijk om ook op het geluidsniveau te letten bij aanschaf.

Stofallergie

Van een stofallergie is sprake als het lichaam een allergische reactie vertoont bij blootstelling aan (huis-)stof. Huisstof is een verzameling van diverse verontreinigingen waaronder fysieke stofdeeltjes, zand en huidschilfers. Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers. De daadwerkelijke allergie is meestal voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Medicijnen voor stofallergie laten benauwdheid afnemen en nemen jeuk en irritatie weg.

Stofbestrijding

Wanneer in een binnenruimte grote hoeveelheden stof vrijkomen is stofbestrijding raadzaam, zoniet verplicht. Om blootstelling aan stof, fijnstof en ultra fijn stof te beperken is onafgebroken stofafzuiging noodzakelijk. Stofbestrijding wordt toegepast in stofrijke bedrijfsruimten waaronder timmerwerkplaatsen en overslagbedrijven. Ook luchtbevochtigers en luchtwassers dragen bij aan een stofarme omgeving.

Stofdeeltjes

Stofdeeltjes in het binnenmilieu zijn hinderlijk voor de luchtwegen. De zichtbare, grotere stofdeeltjes zijn afkomstig van kleding en stoffering als gordijnen, beddengoed en vloerbedekking. De kleinste stofdeeltjes -fijnstof- is niet zichtbaar met het blote oog. De oorsprong van fijnstof is zeer divers. De belangrijkste veroorzakers van fijnstofdeeltjes zijn: verkeer, industrie, verwarmingsapparatuur, maar ook kopieerapparaten en printers. Vooral fijnstof is schadelijk voor de gezondheid.

Stoffilter

Stoffilters behoren tot de beschermingsmiddelen van de luchtwegen. Een stoffilter houdt bij inademen de grotere verontreinigingen uit de lucht tegen. Er zijn verschillende gradaties stoffilters: P1, P2, P3. Een P3 stofmasker geeft de meeste bescherming van deze 3 stofmaskers.

Stoflongen

Longaandoening die veroorzaakt wordt door het inademen van stofdeeltjes. Door het inademen van stofdeeltjes kunnen in de luchtwegen krampen ontstaan die het ademen bemoeilijken. Een goede luchtkwaliteit in uw woning én in uw werkomgeving is van groot belang.

Stofmasker

Stofmaskers behoren tot de beschermingsmiddelen van de luchtwegen. Een stofmasker houdt bij inademen de grotere verontreinigingen uit de lucht tegen. Er zijn verschillende gradaties stofmaskers: FFP1, FFP2, FFP3. Een FFP3 stofmasker geeft de meeste bescherming van deze 3 stofmaskers. FFP staat voor Filtering FacePiece Particals.

Stofmijt

Een andere benaming voor stofmijt is huisstofmijt. Het kleine, spinachtige beestje houdt van een warme en vochtige omgeving. In huis is de stofmijt vooral aanwezig in beddengoed, vloerbedekking en gestoffeerde meubelen. De stofmijt voedt zich met huidschilfers van mensen. Een allergie voor stofmijt komt vaak voor. De allergische reactie wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van de stofmijt. Goede ventilatie en luchtreiniging voorkomt overlast door stofmijten. Indien het binnenklimaat te vochtig is, zal luchtontvochtiging de omstandigheden voor stofmijten ongunstig maken.

Stofsensor

Sensor die stofdeeltjes in lucht signaleert. Moderne luchtreinigers zijn vaak voorzien van een stofsensor. Door het uitvoeren van luchtmetingen verkrijgt de luchtreiniger informatie over het aantal stofdeeltjes in de lucht. De intensiteit van luchtreiniging wordt automatisch opgevoerd zodra de stofsensor meer verontreinigingen waarneemt.

Stoombevochtiger

Een stoombevochtiger is een type luchtbevochtiger dat vocht verspreidt door verhitting van water. Het water wordt aan de kook gebracht en vervolgens wordt de waterdamp in de lucht geblazen. Het voordeel van een stoombevochtiger is de directe inbreng van waterdamp in de lucht zodat de luchtvochtigheid snel stijgt. Het nadeel van een stoombevochtiger is het hoge energieverbruik. Stoombevochtigers zijn relatief goedkoop in aanschaf.

Straalkachel

Een straalkachel is een populaire naam voor verschillende typen mobiele kachels. Een echte straalkachel warmt de ruimte op door lucht langs een hete gloeidraad te geleiden. Straalkachels zijn compact en dus handig in gebruik. Alleen even aansluiten op het lichtnet, de stand kiezen, en de kachel start direct met verwarmen. Ideaal voor bijverwarming in een studentenkamer, kantoor of kleine werkplaats.

Stralingswarmte

De straling van warmte door een verwarming of kachel wordt stralingswarmte genoemd. Een mobiele kachel geeft stralingswarmte aan de lucht af als het hitte-element heet wordt. In een straalkachel wordt lucht door een ventilator langs hete spiralen gevoerd waardoor de temperatuur van de lucht stijgt.

Streamer technologie

Streamer-technologie is een type luchtreiniging dat wordt toegepast in Daikin luchtreinigers. Door plasma-ontlading worden elektronen in botsing gebracht met zuurstof- en stikstofmoleculen. Deze zuurstof- en stikstofmoleculen worden geactiveerd en zorgen vervolgens voor oxyderende afbraak van schimmels, bacteriën, allergenen, geuren en gevaarlijke chemische stoffen in de lucht.
Links: Daikin, Ionen

Stucwerk en vocht

Loslatend stucwerk is in de meeste gevallen het gevolg van een teveel aan vocht in de muur. Het overtollig vocht kan afkomstig zijn uit de vloer (optrekkend vocht), door de buitenmuur heen trekken (doorslaand vocht) of vrijkomen bij lekkages. Het stucwerk raakt ernstig beschadigd indien het vochtgehalte van de muur te hoog is. Voordat het beschadigde stucwerk kan worden gerepareerd moet de oorzaak van het vochtprobleem opgespoord en verholpen worden. Door ontvochtiging dient men vervolgens het overtollige vocht uit de muur te verwijderen. Tenslotte kan het beschadigde stucwerk worden gerepareerd of zonodig helemaal worden vervangen.

Stuifmeel

In het hooikoortsseizoen zweeft stuifmeel (pollen) rijkelijk door de lucht. Het stuifmeel is afkomstig van bloemen en zorgt voor bestuiving van andere bloemen. Veel mensen zijn allergisch voor diverse soorten stuifmeel. Deze hooikoortspatiënten zijn vooral allergisch voor het stuifmeel van bomen en grassen.

Stuifmeelallergie

Een allergie voor stuifmeel van bepaalde bomen, grassen, planten of kruidachtige gewassen wordt ook wel een stuifmeelallergie (hooikoorts) genoemd. Het aantal mensen met een stuifmeelallergie groeit. Vaak voorkomende klachten bij stuifmeelallergie zijn hoofdpijn, verstopte neus, loopneus, niezen, kriebelhoest, vermoeidheid, concentratieproblemen.

Stylies

Fabrikant van o.a. luchtbevochtigers, stoombevochtigers, ultrasoonbevochtigers, koud-water bevochtigers en hygrometers.

Sunheat

Sunheat is een fabrikant van infrarood kachels en is gevestigd in de Verenigde Staten. De eerste Sunheat elektrische infrarood kachel werd in 2006 op de markt gebracht.

Swingfunctie

De Swingfunctie is de roterende functie van bijvoorbeeld een verwarmingskachel of ventilator. De zogenaamde oscillatie zorgt voor een optimale verspreiding van warme of koude lucht. Een verticale Swingfunctie wordt toegepast in airconditioners met regeling van de luchtuitlaat.
Links: oscillatie
AIRCONDITIONERS
VOCHTIGE LUCHT
VENTILATIE
FIJNSTOF EN ALLERGIE
DROGE LUCHT
DESINFECTIE STERILISATIE
METEN
GEUR OF STANK
VLIEGENVANGER
VERWARMING

SEPTEMBER 2021

Gratis

TFA Thermo Hygro Climate met logo
t.w.v. € 23,90 bij bestellingen vanaf € 299,00

  
Home
S


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter S

Salvage

Salvage is een dienstverlening bij calamiteiten zoals brand en explosies. Salvagebedrijven regelen praktische zaken na een calamiteit zoals tijdelijke opvang en staan de gedupeerden met advies bij. Tijdens salvage wordt ook alles in het werk gesteld om verdere schade aan gebouwen en inventaris te voorkomen. Belangrijke acties zijn: wegpompen van water, ventileren, geurverwijdering en ontvochtigen. Professionele reinigingsbedrijven en reconditioneringsbedrijven herstellen de beschadigde ruimte en inboedel waar mogelijk.

Sanvia

Sanvia is een Zwitserse producent van o.a. luchtbevochtigers. Bekende modellen luchtbevochtigers van Sanvia zijn de LB50 en LB100. Deze Sanvia bevochtigers zijn uitgerust met verdampingsfilters.

Sanyo

Fabrikant van o.a. consumentenelektronica zoals luchtreinigers. Sanyo produceert luchtreinigers zowel voor huishoudelijk gebruik als professioneel gebruik.
Links: Luchtreiniger

SARS-CoV-2

SARS-CoV-2 (coronavirus-2) is het nieuwe coronavirus van 2019/2020 waarbij de bijbehorende ziekte COVID-19 wordt genoemd. SARS-CoV-2 werd eind 2019 geïdentificeerd in China en is een nieuw type coronavirus dat nog niet eerder bij mensen is geïdentificeerd. Coronavirussen zijn virussen die tussen dieren circuleren, maar van enkele is ook bekend dat ze de mens beïnvloeden. Nadat ze dieren geïnfecteerd hebben, kunnen ze uiteindelijk worden overgedragen op mensen. Coronavirussen (CoV) zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variërend van verkoudheid tot ernstigere ziekten zoals het Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) en Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV). Veel voorkomende tekenen van infectie zijn ademhalingsklachten, koorts, hoest en kortademigheid. In meer ernstige gevallen kan een infectie longontsteking, ernstig acuut ademhalingssyndroom, nierfalen en zelfs de dood veroorzaken. Enkele standaardaanbevelingen om verspreiding van infecties te voorkomen zijn onder meer 1,5 meter afstand van elkaar houden, regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog, en papieren zakdoekjes gebruiken.

Satelliet airco

Satelliet airco is een andere benaming voor Cassette airco. Een satelliet airconditioner wordt volledig in het plafond geïnstalleerd. Alleen de uitblaasopeningen bevinden zich aan de onderzijde van het plafond. Een groot voordeel van satelliet airco's is de mogelijkheid om de airconditioners op een centrale plaats in de ruimte te installeren. Mede dankzij verstelbare uitblaasroosters kan de koele luchtstroom optimaal gestuurd worden.

Schijvenset

Een schijvenset van een luchtbevochtiger is een aaneenschakeling van een aantal kunststof bevochtigingsschijven die door het waterreservoir draaien. Een schijvenset wordt gebruikt in luchtbevochtigers met natuurlijke verdamping, de luchtwassers. Droge lucht wordt met behulp van een ventilator in de bevochtiger gezogen en vervolgens door het vochtige schijvenpakket gevoerd. Droge lucht neemt vocht op van het oppervlakte van de schijven waardoor het vochtgehalte in de lucht stijgt. Stofdeeltjes blijven achter op de schijven en komen uiteindelijk terecht in het waterreservoir van de bevochtiger. Tenslotte wordt de vochtige lucht in de ruimte verspreid. Luchtbevochtigers met een schijvenset zijn verkrijgbaar van de merken Venta, Boneco, Airoswiss, Stylies en Stadler Form.

Schimmel

Een schimmel is een micro-organisme die zich snel vermeerdert onder vochtige omstandigheden. Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is zal schimmelvorming plaatsvinden op muren, plafonds, kozijnen en kitnaden. Beschimmeling van de badkamer en keuken komt vaak voor in huis. Te veel vocht en te weinig ventilatie verergert schimmelgroei. Ook bedrijven kampen vaak met overlast door schimmelgroei. Vooral opslagplaatsen zoals magazijnen en koelruimten krijgen te maken met schimmelgroei. Luchtontvochtiging voorkomt de groei van schimmels.

Schimmel badkamer

De badkamer is de meest vochtige ruimte in huis. Tijdens douchen en het nemen van een bad komt veel vocht vrij. Muren en plafonds nemen het vocht op en houden dit vocht lang vast. Op de vochtige muren en vochtige plafonds ontstaan na verloop van tijd onaangename zwarte vochtplekken. Deze schimmelvlekken verspreiden zich razendsnel door de badkamer. Wat te doen om schimmels in de badkamer te voorkomen? Zorg voor voldoende ventilatie. Het vocht moet zo snel mogelijk uit de badkamer worden verwijderd. Een luchtontvochtiger verwijdert het vocht direct, voordat muren en plafonds vochtig worden. Pas als inwerking van vocht in de badkamer wordt beperkt, zal het schimmelprobleem onder controle blijven. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Schimmel en vocht in huis

Een vochtig huis is een ideale broedplaats voor schimmels. Vooral op donkere, vochtige plaatsen is de verspreiding van schimmelplekken moeilijk te stoppen. Dé oplossing tegen schimmel en vocht in huis luidt: luchtontvochtiging. Enkel door intensieve verwijdering van vocht stopt schimmelgroei. Pas nadat het vochtgehalte in huis voldoende verlaagd is, heeft het zin om aangetaste muren, plafonds en vloeren te herstellen. De schimmels komen in korte tijd terug wanneer het vochtgehalte in huis te hoog blijft. Met een hygrometer controleert u eenvoudig de luchtvochtigheid in huis. De optimale luchtvochtigheid bedraagt 40% - 60%. Let bij het kopen van een luchtdroger op de capaciteit van de ontvochtiger. Deze moet toereikend zijn voor de inhoud van de kamer(s) waarin het apparaat wordt geplaatst.

Schimmel in huis

Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is ontstaat schimmelgroei. In de meest vochtige ruimten steken de schimmelproblemen het snelst de kop op. Vaak is dit het geval in de badkamer, keuken, kelder, berging en kruipruimte. Maar ook woonkamers en slaapkamers zijn vaak aangetast door schimmels. Voldoende luchten en op tijd ontvochtigen voorkomt overlast door schimmels in huis. Door het meten van de luchtvochtigheid kan men zien of de woning te vochtig is. Schimmelgroei ontstaat bij een relatieve luchtvochtigheid boven 60%.

Schimmel op muur

Op muren ontstaat schimmelgroei wanneer deze te lang aan vocht blootgesteld worden. Vochtige muren vormen een aangename woonomgeving voor schimmels. De schimmels vermeerderen zich razendsnel en verspreiden zich door een ruimte. Als er geen adequate maatregelen worden getroffen zal schimmel ook snel zichtbaar zijn op andere muren en plafonds. Voor het verwijderen van schimmel op een muur zijn er talloze schimmelreinigers verkrijgbaar. Deze middelen zijn echter geen definitieve oplossing voor het schimmelprobleemn. Om schimmelgroei definitief te stoppen moeten de muren drogen. Extra ventilatie laat muren sneller drogen. Als het binnenklimaat al een geruimte tijd te vochtig is, zal luchtontvochtiging sneller uitkomst bieden. Schimmels kunnen de gezondheid schaden, vooral indien grote hoeveelheden aanwezig zijn. Vooral op muren in de badkamer en in de kelder worden vaak grote schimmelplekken aangetroffen.

Schimmel verwijderen

Schimmel verwijderen is noodzakelijk voor gezonde binnenlucht. Voor het verwijderen van zwarte schimmelvlekken op muren zijn er diverse schimmelreinigers te koop. Deze reinigingsmiddelen werken zeer effectief. Het is echter minstens zo belangrijk om naast het verwijderen van schimmels ook de luchtvochtigheid te verlagen. Als het vochtgehalte in de binnenruimte hoog blijft, zijn de schimmelvlekken in een mum van tijd terug.

Schimmel verwijderen muur

Voor het verwijderen van schimmels op muren gebruikt men speciale reinigingsmiddelen. Deze middelen worden schimmelreinigers genoemd. Deze agressieve middelen verwijderen de schimmels prima, maar het gebruik van een dergelijk middel alleen is niet voldoende. Om schimmelgroei definitief te stoppen moet de vochtigheidsgraad van de muur verlaagd worden. Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht waardoor vochtige muren snel drogen. Op deze wijze worden de omstandigheden voor schimmels ongunstig gemaakt en zal de aantasting gestopt worden.

Schimmelallergie

Een schimmelallergie uit zich in luchtwegklachten zoals benauwdheid, loopneus of verstopte neus en keelpijn. Schimmels houden van vochtige omstandigheden. Vooral in de herfst komen daarom in de natuur veel schimmels voor. In huis kan een schimmelallergie het hele jaar door opspelen. In een vochtige woning ontstaan schimmels vooral op muren en plafonds. Een vochtige badkamer is een ideale broeiplaats voor schimmels. Een droog binnenklimaat is belangrijk om allergieklachten door schimmels te beperken.

Schimmelbestrijding

Bij overlast van schimmels in huis is schimmelbestrijding sterk aan te bevelen. Schimmels kunnen allergische klachten en luchtwegaandoeningen veroorzaken of verergeren. De belangrijkste factor bij effectieve schimmelbestrijding is ontvochtiging. Als het vochtgehalte in huis niet wordt teruggedrongen zal schimmelgroei snel weer terugkeren. De schimmelplekken kunnen wel handmatig worden verwijderd met behulp van een schoonmaakmiddel, maar zullen snel weer terugkeren. Tijdens schoonmaken worden schimmels vaak verder verspreid zelfs. Goede schimmelbestrijding omvat: opsporen van het vochtprobleem en de oorzaak aanpakken, extra ventileren en ontvochtigen, de luchtvochtigheid voortaan gecontroleerd houden op 40 - 50% RV.

Schimmelfilter

Een schimmelfilter heeft een dusdanig fijne structuur dat de draadvormige schimmeldeeltjes worden tegengehouden. Luchtreinigers bezitten doorgaans geen specifiek schimmelfilter maar het bekende HEPA filter. Dit filter verwijdert naast schimmels ook fijnstof, pollen en andere kleine luchtverontreinigingen.

Schimmelgeur

Als sprake is van schimmeloverlast in huis zijn de schimmels zichtbaar als zwarte plekken op muren, vloeren en plafonds. Er hangt bovendien een muffe schimmelgeur in huis. Schimmels veroorzaken een bedompte lucht in huis en de geur is vergelijkbaar met de geur van rotting.

Schimmellucht

Een schimmellucht ontstaat bij overlast van schimmels in een vochtige ruimte. Schimmels veroorzaken een bedompte lucht en de geur is vergelijkbaar met de geur van rotting.

Schimmelmijt

Schimmelmijten zijn kleine spinachtige diertjes die zich voeden met schimmels. Deze schimmels groeien in een vochtige omgeving, bijvoorbeeld in huizen waar de luchtvochtigheid te hoog is. Schimmelmijten kunnen net als huisstofmijten allergieklachten veroorzaken.

Schimmelplekken

Schimmelplekken zijn herkenbaar als grote, zwarte plekken op muren en plafonds. Ook op vochtige vloeren en vochtige houten deuren ontstaan schimmelplekken na verloop van tijd. Als de omstandigheden vochtig blijven, worden schimmelplekken steeds groter. Omdat schimmels zich door de lucht verspreiden ontstaan na een korte tijd ook schimmelplekken op andere plaatsen in dezelfde ruimte. Schimmelplekken zijn relatief eenvoudig te verwijderen. Het is wel belangrijk om de ruimte daarna goed te ontvochtigen omdat de schimmelplekken anders zeer snel terugkeren. Een luchtontvochtiger houdt de luchtvochtigheid laag zodat schimmelgroei stopt.

Schimmelreiniger

Een schimmelreiniger is een reinigingsmiddel voor het verwijderen van schimmels. Dit middel heeft een schimmeldodende werking. Schimmelreinigers worden gebruikt voor het verwijderen van schimmelplekken op muren en plafonds. Vooral in badkamers ontstaan schimmelplekken snel vanwege de vochtige omstandigheden.

Schimmels

Schimmels zijn micro-organismen die zich volop vermeerderen bij vochtige omstandigheden. Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is zal schimmelvorming plaatsvinden op muren, plafonds, kozijnen en kitnaden. Beschimmeling van de badkamer en keuken komt vaak voor in huis. Te veel vocht en te weinig ventilatie verergert schimmelgroei. Ook bedrijven kampen vaak met overlast door schimmelgroei. Vooral opslagplaatsen zoals magazijnen en koelruimten krijgen te maken met schimmelgroei. Luchtontvochtiging voorkomt de groei van schimmels. Er is een grote verscheidenheid aan schimmels. Verschillende schimmels vormen toxinen, dit zijn de zogenaamde Mycotoxinen. Schimmels kunnen zich door de lucht verspreiden.

Schimmelsporen

Schimmels zijn kleine organismen die op tal van plaatsen in de natuur voorkomen. Schimmels kunnen een positieve werking hebben zoals tijdens groei in samenwerking met bomen en planten (symbiose). Schimmels kunnen ook een negatieve effect hebben, met name de verspreiding van toxinen. Schimmels planten zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk voort. Tijdens de geslachtelijke voortplanting verspreiden schimmelsporen zich in de omgeving om nieuwe schimmelvorming in gang te zetten. Schimmelsporen zijn kleine schimmelcellen die voor reproductie zorgen. Schimmels zijn een belangrijke veroorzaker van allergie en luchtwegklachten. Met een luchtontvochtiger wordt vocht aan de omgeving onttrokken waardoor schimmelgroei wordt gestopt. Een goede luchtreiniger verwijdert schimmelsporen uit de lucht.

Schimmeltoxinen

Schimmeltoxinen zijn gifstoffen welke door sommige schimmelsoorten worden gevormd. Een andere benaming voor schimmeltoxinen is mycotoxinen. De schimmeltoxinen kunnen voorkomen in een huis dat kampt met schimmelgroei. Door vochtige omstandigheden kunnen schimmels blijven leven en zich eenvoudig vermeerderen. Het gevaar van schimmeltoxinen is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid toxinevormende schimmels dat in een ruimte groeit en of een persoon lang in de ruimte aanwezig is.

Schimmelvorming

Schimmels zijn organismen die zich volop vermeerderen bij vochtige omstandigheden. Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is zal schimmelvorming plaatsvinden op muren, plafonds, kozijnen en kitnaden. Met name mensen met astma of allergie ondervinden last van schimmels. Bovendien vormen de zwarte schimmelplekken op wanden en plafonds geen fraai plaatje. Schimmels verwijderen kan door de luchtvochtigheid te verlagen. Bij droge omstandigheden in huis krijgen schimmels geen kans te groeien.

Schimmelvreter

Schimmelvreters zijn reinigingsmiddelen voor het verwijderen van schimmelplekken op muren. Schimmelreinigers zijn op vloeistofbasis en verpakt in sprayflacons voor eenvoudig aanbrengen. Het gebruik van een schimmelvreter werkt direct schimmeldodend. Het verdient aanbeveling om na te gaan waardoor de schimmelproblemen ontstaan. Wanneer vocht voldoende uit een ruimte wordt afgevoerd, zullen schimmelplekken niet ontstaan of niet uitbreiden indien ze al aanwezig zijn.

Schone lucht

Schone lucht is essentieel voor een gezond leven. Lucht die wij inademen bestaat uit stikstofgas, zuurstofgas, edelgassen, een sterk wisselende hoeveelheid waterdamp en koolzuurgas. Schone lucht is rijk aan negatieve ionen en vrij van fijnstof en andere verontreinigingen. Vooral in de bergen en aan zee is de lucht rijk aan negatieve ionen. Gezonde lucht in het binnenklimaat is erg belangrijk. In veel gevallen is binnenlucht sterker vervuild dan buitenlucht.

Schone lucht in huis

Schone lucht in huis is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden. Voor een frisse woning dienen luchtverontreinigingen en onaangename geuren afwezig te zijn of te worden geminimaliseerd. Vooral in woningen waar gerookt wordt, in woningen met vochtproblemen, in woningen nabij drukke verkeerswegen of industriegebieden en in woningen waar huisdieren verblijven is de lucht niet altijd schoon. Dankzij voldoende ventilatie en goede luchtreiniging verbetert de luchtkwaliteit in huis. Bij vochtproblemen is ontvochtiging aan te raden zodat schimmels de binnenlucht niet langer verontreinigen.

SenseAir

Firma afkomstig uit Zweden. Fabrikant van o.a. CO2 meters.
Links: CO2

Serotonine

Serotonine is een neurotransmitter(signaalstof) met een exciterende (stimulerende) werking. Het is een tryptamine (organische verbinding) die invloed heeft op slaap, stemming, zelfvertrouwen, eetlust, seksuele activiteit en emotie. Serotonine speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.

Sharp

Ontwerper en fabrikant van o.a. luchtreinigers, solar panelen, magnetrons en mobiele telefoons uit Japan. Sharp luchtreinigers zijn wereldwijd bekend vanwege de gepatenteerde Plasmacluster technologie, luchtreiniging met ionen en filters. Een Sharp Plasmacluster luchtreiniger bestrijdt verontreinigingen in de lucht met meerdere reinigingstechnieken.

Sharp filters

Filters voor Sharp luchtreinigers. Specifieke Sharp filters voor het elimineren van diverse verontreinigingen uit de lucht, of voor bevochting met een Sharp luchtreiniger. Diverse vervangingsfilters van Sharp zijn direct verkrijgbaar: filtersets, aktief koolfilters, bevochtigingsfilters, HEPA-filters, geurfilters. Zowel voor nieuwe luchtreinigers als de oudere modellen Sharp luchtreinigers zijn de filters leverbaar.

Sharp luchtreiniger

luchtreinigers van het merk Sharp. Bekend vanwege de gepatenteerde Plasmacluster technologie, luchtreiniging met ionen en filters. Een Sharp Plasmacluster luchtreiniger bestrijdt verontreinigingen in de lucht met meerdere reinigingstechnieken.

Sharp Plasmacluster

Sharp Plasmacluster is de naam voor de zuiveringstechnologie dat Sharp in haar luchtreinigers toepast. Plasmacluster luchtreinigers van Sharp hebben een dubbele luchtzuiverende werking. Vervuilde lucht wordt in het apparaat gereinigd met filters en de omgevingslucht wordt gezuiverd door Plasmaclusterionen.

Sick building syndroom

Het Sick Building Syndroom geeft lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, oogirritatie, luchtwegirritaties en vermoeidheid. Het Sick building syndroom doet zich vooral voor bij mensen die in grote, moderne(kantoor) gebouwen werkzaam zijn. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de eigenschappen van de werkomgeving. De intensiteit van verwarming, de kwaliteit van ventilatie, het gassen van bouwmaterialen en de aanwezigheid van schimmels worden vaak in verband gebracht met het Sick Building Syndroom.

Sigarettenrook

Sigarettenrook komt vrij bij ontbranding van een sigaret. De schadelijke rook wordt door de roker en omstanders in dezelfde ruimte ingeademd. Sigarettenrook is een samenstelling van vele gasvormige deeltjes en vaste deeltjes. Sigarettenrook bevat veel giftige stoffen zoals: arseen, benzeen, beryllium, cadmium, ethanal, etheenoxide, dioxines enz.

Sigarettenrook luchtreiniger

Een luchtreiniger die effectief is in het verwijderen van sigarettenrook en andere soorten tabaksrook bezit filtertechnieken waarmee de kleinste deeltjes en gasvormige deeltjes onschadelijk worden gemaakt. Zo combineren Blueair Smokestop luchtreinigers diverse filters met krachtige ionisatie. Het zijn één van 's werelds beste luchtreinigers op het gebied van sigarettenrook luchtreiniging is uit onafhankelijke testen gebleken. LightAir Ionflow luchtreinigers staan ook bekend als goede sigarettenrook luchtreinigers, deze reinigers verwijderen rookdeeltjes en rooklucht door high density ionisatie.

AIRSAIN VOOR UW SIGARETTENROOK LUCHTREINIGER VAN BLUEAIR en LIGHTAIR!

Sigarettenrook verwijderen

Sigarettenrook bestaat uit duizenden gasdeeltjes en kleine, vaste verbrandingsdeeltjes. Er zijn diverse modellen luchtreinigers die sigarettenrook uitstekend verwijderen. Een luchtreiniger die effectief is in het verwijderen van sigarettenrook en andere soorten tabaksrook bezit filtertechnieken waarmee de kleinste deeltjes en gasvormige deeltjes onschadelijk worden gemaakt. Zo combineren Blueair Smokestop luchtreinigers diverse filters met krachtige ionisatie. Het zijn één van 's werelds beste luchtreinigers op het gebied van sigarettenrook luchtreiniging is uit onafhankelijke testen gebleken. Lightair Ionflow luchtreinigers staan ook bekend als goede sigarettenrook luchtreinigers, deze reinigers verwijderen rook en rooklucht door High Density ionisatie.

Silica gel

Silica gel is een absorptiemiddel. Vocht wordt uit de lucht opgevangen en gebonden aan de silicakorrels. Silica gel wordt onder andere gebruikt in vochtvangers. Kleine zakjes silicagel worden ook in verpakkingen toegevoegd om artikelen te beschermen tegen vocht. De zakjes droogmiddel worden bijvoorbeeld in schoendozen bijgevoegd om schoenen te beschermen tegen inwerking van vocht tijdens opslag.

Single split airco

Single split airconditioners zijn Split airconditioners met één binnenunit. De airco buitenunit wordt buiten de te koelen ruimte geïnstalleerd. Een Single split airco is geschikt voor het koelen van één open ruimte of een ruimte met open doorgangen. Voor het koelen van meerdere ruimten tegelijk kiest men liever een Multi split airco.

Sjogren syndroom

Het Sjögren syndroom is een auto-immuunziekte. Door deze ziekte raken traanklieren en speekselklieren ontstoken. Patiënten met het Sjögren syndroom hebben vaak last van een droge mond en droge ogen. Daarnaast ervaart men vaak hoofdpijn, vermoeidheidsklachten en gewrichtsklachten. Voor het verlichten van keelirritatie, droge hoest, een droge neus en een droge huid wordt een goede luchtvochtigheid aanbevolen. Met behulp van een luchtbevochtiger wordt de luchtvochtigheid verhoogd.

Slaapkamer luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger voor gebruik in een slaapkamer dient te beschikken over een geluidsarme werking of een geluidsarme stand. Een goede luchtvochtigheid in de slaapkamer is belangrijk voor een gezonde nachtrust waarbij het lichaam ontspant en herstelt van de dagelijkse bezigheden. De nachtrust moet vanzelfsprekend niet verstoord worden door een luchtbehandelingsapparaat dat veel lawaai maakt. Er zijn diverse typen luchtbevochtigers verkrijgbaar met een fluisterstille werking, zoals ultrasone bevochtigers en luchtwassers.

Slagregen

Van slagregen is sprake als grote hoeveelheden neerslag door windkracht tegen een muur slaan of in het slechtse geval onder de dakafwerking slaan. Slagregen kan zorgen voor doorslaand vocht in muren die blootstaan aan de krachtige vlagen van neerslag. De muren raken verzadigd met vocht waardoor ook aan de binnenzijde van de muur vochtproblemen ontstaan. Slagregens veroorzaken in enkele gevallen ook lekkages. Door een slechte afwerking van de woning treedt het regenwater door kieren de woning binnen.

Sleeptimer

Functie die het mogelijk maakt om op een ingestelde tijd een apparaat uit te schakelen. De sleeptimer wordt o.a. toegepast bij televisies en airconditioners.
Links: Zibro

Slijmvliezen

De slijmvliezen beschermen het lichaam tegen het binnendringen van ongewenste stofjes. Het slijmvlies in de luchtwegen heeft daarnaast een bevochtigingsfunctie zodat de ingeademde lucht mild en aangenaam is. Bij droge lucht, hooikoorts en andere vormen van allergie kunnen slijmvliezen geïrriteerd raken. Irritatie van het oogslijmvlies veroorzaakt de bekende jeukende, rode ogen. Voor een goede werking van de slijmvliezen moet er voldoende vocht in de lucht aanwezig zijn. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid zowel buiten als binnen vaak erg laag. Hierdoor drogen de slijmvliezen uit. Met een luchtbevochtiger kan men de luchtvochtigheid in het binnenklimaat eenvoudig verhogen.

Smeltpunt

Temperatuur waarbij een vaste stof vloeibaar wordt, ofwel de temperatuur waarbij een stof gaat smelten.
Links: Vriespunt

Smog

De term smog is een samentrekking van het Engelse woord smoke en fog wat staat voor rook en mist. Het begrip smog dateert uit de jaren 50 van de vorige eeuw. We spreken nu van smog als de lucht sterk verontreinigd is door één of meer van de volgende stoffen: Ozon (O3), fijn stof (PM10), zwaveldioxide (SO2) en stikstofdioxide (NO2).

Smogalarm

Een smogalarm wordt afgegeven door de autoriteiten van een land. Het is een waarschuwing voor verhoogde concentraties fijnstof in de lucht. Een smogalarm gaat meestal gepaard met acties om smogvorming tegen te gaan. Een bekende maatregel is de snelheidsbeperking voor verkeer. Mensen worden afgeraden om langdurig fysieke inspanningen te leveren als een smogalarm van kracht is.

Smogfilter

Een smogfilter verwijdert kleine deeltjes en gassen uit de lucht zoals fijnstof, roetdeeltjes, rook en uitlaatgassen.

Smogverwachting

De smogverwachting geeft aan wat de verwachting is met betrekking tot microscopisch kleine verontreinigingen in de lucht. Bij hoge concentraties fijnstof in de lucht wordt een smogalarm afgekondigd. De hoeveelheid smog in de lucht is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook bij bosbranden worden hoge concentraties smog gemeten.

Smogvorming

Er is sprake van smogvorming als de lucht vervuild is met grote hoeveelheden miniscule verontreinigingen zoals fijnstof, ozon, zwaveldioxide, stikstofdioxide. Ernstige smogvorming is schadelijk voor de gezondheid, het kan benauwdheid, duizeligheid en misselijkheid veroorzaken. Bij langdurige blootstelling kunnen de klachten ernstig toenemen. Bekende smogvormers zijn verkeer en industrie.

Solis

Het in 1908 opgerichte Solis behoort inmiddels tot één van de meest vooraanstaande Zwitserse fabrikanten van luchtbehandelingsapparatuur, personal care en espresso-apparatuur. Solis ontwikkelt kwaliteitsprodukten en wordt wereldwijd vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. Solis is fabrikant van mobiele bijverwarming. Het Solis assortiment omvat mobiele heaters zoals keramische kachels, ventilatorkachels en torenventilatoren met verwarming.

Spanningsrooster

Metalen rooster in een vliegenlamp. Vliegen worden geëlektrocuteerd op het moment dat ze in contact komen met het rooster. Ipv een spanningsrooster kan ook een lijmbord worden gebruikt.

Split unit airco

Een split unit airconditioner is voorzien van een binnenunit en buitenunit. De airco buitenunit is aan de binnenunit gekoppeld met een koperen leiding en een voedingskabel. De airco binnenunit verspreid de koele lucht in de ruimte. De binnenunit van een split airco is te monteren aan de muur of aan / in het plafond. De verdamper van dit airco-systeem wordt aan de buitenmuur of op het dak geplaatst. Een split unit airconditioner beslaat weinig plaats in een ruimte.

Staande ventilator

Een staande ventilator wordt ook wel een statiefventilator genoemd. Dit is een ventilator met een standaard. Het ventilatordeel bevindt zich op zithoogte. Staande ventilatoren zijn meestal voorzien van een telescopische standaard en daarom in hoogte verstelbaar. Een staande ventilator met oscillatiefunctie beweegt het ventilatordeel van links naar rechts. Wanneer de oscillatiefunctie uitgeschakeld wordt, blaast de ventilator in een vaste richting.

Stabiele luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid die nagenoeg constant blijft. Een optimale luchtvochtigheid ligt tussen 40% en 60%. Als het te vochtig is, stijgt de luchtvochtigheid boven 60%. Is het gedurende een lange periode te droog, dan daalt de luchtvochtigheid onder 40%. In het binnenklimaat is een stabiele luchtvochtigheid gewenst tussen 40% en 60%. Bij droge lucht kan een luchtbevochtiger de luchtvochtigheid verhogen. Bij vochtige lucht verlaagt een luchtontvochtiger de luchtvochtigheid. Deze apparaten houden de luchtvochtigheid stabiel. Als een bevochtiger of ontvochtiger voorzien is van een instelbare hygrostaat is de gewenste, stabiele luchtvochtigheid naar wens te regelen.

Stadler Form

Fabrikant van huishoudelijke apparaten met een stijlvolle vormgeving. De producten van Stadler Form worden ontworpen en ontwikkeld in Zwitserland. Stadler Form voert een breed assortiment apparaten voor het optimaliseren van comfort in huis en op de werkvloer. Voor luchtbevochtiging biedt Stadler Form keuze uit een luchtwasser SF Tom, een koud water bevochtiger SF Oskar, ultrasone bevochtigers SF Anton en SF Jack en stoombevochtiger SF Fred. Voor mobiele verwarming heeft u keuze uit SF Anna-little, SF Anna-big en SF Max. Stadler Form is tevens producent van design ventilatoren: tafelventilator SF Charly small, tafel/vloer ventilator SF Charly-Std en vloerventilator met standaard SF Charly Big. SF Q-fan en SF Otto zijn bijzonder fraaie venilatoren vervaardigd van hoogwaardige materialen zoals rvs, aluminium en walnoten hout. Luchtreiniger Stadler Form Viktor is een design luchtreiniger die past in een modern interieur.

Standalone werking

De mogelijkheid van een apparaat om zelfstandig te werken zonder aansturing van een ander apparaat of instrument.

Stank

Stank is in subjectieve betekenis een geur die door de mens wordt waargenomen en door onze hersenen negatief wordt beoordeeld. Er zijn diverse methoden om stank te bestrijden. Een luchtverfrisser verpreidt een aangename geurstof in de lucht zodat nare luchtjes niet meer worden waargenomen. Een luchtreiniger verwijdert componenten uit de lucht die stank veroorzaken. Een ozonreiniger wordt ingezet bij stankoverlast bijvoorbeeld na calamiteiten zoals brand en waterschade. Stankverwijdering kan op grote schaal plaatsvinden met ozon of met actief zuurstof.

Stankbestrijder

Luchtverfrissers zijn populaire stankbestrijders. Technisch gezien bestrijdt een luchtverfrisser de stank niet, maar drukt de kwalijke geur naar de achtergrond door het verspreiden van een aangename geur. Echte stankbestrijders breken geuren in de lucht af of absorberen de geuren zodat deze permanent uit de binnenlucht worden verwijderd. Luchtreinigers met geurfilter of Plasma ionisator bestrijden vieze geuren. Voor grootschalig ontgeuren is een ozonreiniger geschikt.

Stankbestrijding

Het intensief verwijderen van ongewenste geuren noemt men stankbestrijding. Voor het verwijderen van geuren zijn talrijke apparaten en middelen verkrijgbaar. Stankbestrijding is de meest zware vorm van ontgeuren. Na calamiteiten zoals brand en wateroverlast is stankbestrijding vereist. de vrijgekomen geuren laten zich moeilijk verwijderen. Krachtige ozonreinigers worden ingezet bij dergelijke stankproblemen. Problemen met stank komen ook voor bij afvalverwerking, waterzuivering en een aantal industrieën.

Stankcirkel

De afstand van een stankveroorzaker waarbij de vieze geuren nog waarneembaar zijn wordt de stankcirkel genoemd. Het begrip stankcirkel wordt vaak gebruikt om stankproblemen die door veehouderijen worden veroorzaakt in kaart te brengen.

Stankdetectie

De oorzaak van stank in huis is niet altijd duidelijk. Riooltechnische bedrijven onderzoeken door middel van stankdetectie waar rioollucht vandaan komt. Een rookgenerator is een apparaat voor het detecteren van stank in huis. Rook wordt in de riolering geblazen en vervolgens wordt gekeken of rook ontsnapt uit leidingen of sifons. Op de plaatsen waar rook ontsnapt zijn reparaties nodig.

Stankfilter

Het stankfilter is onderdeel van een luchtreinigingssysteem. Op grote schaal worden luchtwassers geïnstalleerd om emissie van kwalijke geuren in de lucht te voorkomen. Om stankproblemen in het binnenmilieu aan te pakken kan men in een luchtreiniger inzetten. De luchtreiniger dient dan wel een stankfilter te bezitten. Voorbeelden van stankfilters zijn het koolstoffilter en het fotokatalytisch filter.

Stankhinder

Meestal wordt van stankhinder gesproken wanneer men langdurig hinder ondervindt van stank of onprettige geuren. Klachten van stankhinder worden o.a. gehoord nabij afvalverwerkers, grootschalige landbouwbedrijven, biocentrales, waterzuiveringsinstallaties en industriële bedrijven. Stankhinder kan het dagelijkse leven nadelig beïnvloeden. De kwaliteit van wonen en werken komt in het geding wanneer langdurig hinder van stank wordt ervaren.

Stankoverlast

Stankoverlast door verkeer, stankoverlast door slechte ventilatie. Op talrijke manieren kan stank overlast veroorzaken. In woningen in de binnenstad en in woningen nabij drukke verkeerswegen in het buitengebied veroorzaken uitlaatgassen een ongunstig binnenklimaat. De binnenlucht in deze huizen is vaak ongezond en door het binnendringen van verontreinigde lucht spelen stankproblemen voortdurend op. Maar bij onvoldoende ventileren ontstaat ook muffe lucht in huis. Geuren van rotting en schimmels, kookluchtjes en stank van sigarettenrook veroorzaken overlast bij slecht ventileren.

Stankprobleem

Stankproblemen in huis kunnen erg hinderlijk zijn, vooral als de oorzaak van het stankprobleem niet bekend is. Problemen met stank worden vaak veroorzaakt door: riolering, industrie, verkeer, agrarische bedrijven, afvalverwerking, waterzuivering, verstoppingen en lekkages. Als stank afkomstig is uit het riool kan een gespecialiseerd rioleringsbedrijf worden aangewend. Als stank uit de buitenomgeving van een woning afkomstig is, kan men de aanschaf van een luchtreiniger met geurfilter overwegen.

Stankverdrijver

Stankverdrijvers zijn krachtige luchtreinigers waarvan de werking toegespitst is op ontgeuren. Een ozonreiniger is een voorbeeld van een effectieve stankverdrijver. Luchtreinigers met plasma-ionisatie bestrijden eveneens kwalijke geuren. Een stankverdrijver biedt uitkomst bij hardnekkige stankproblemen.

Stankverwijderaar

Voor het verwijderen van ongewenste geurtjes kan een stankverwijderaar worden ingezet. Een luchtreiniger met geurfilter zuivert de lucht van kwalijke geuren. Sommige luchtreinigers zijn ook voorzien van een Plasma ionisator waarmee muffe geuren effectief worden bestreden. Een ozonreiniger is een model stankverwijderaar voor grootschalige toepassingen.

Statiefventilator

Een statiefventilator is een ventilator met een standaard. Het ventilatordeel bevindt zich op zithoogte. Statiefventilatoren zijn meestal voorzien van een telescoop standaard en daarom in hoogte verstelbaar. Een statiefventilator met oscillatiefunctie beweegt het ventilatordeel van links naar rechts. Wanneer de oscillatiefunctie uitgeschakeld wordt, blaast de ventilator in een vaste richting.

Statische elektriciteit

Opwekken van elektriciteit zonder stroom door o.a. wrijving, verwarming en druk. Bijvoorbeeld een trui die bij uittrekken vonkjes afgeeft in een ruimte met droge lucht. Statische elektriciteit is ook voelbaar als u tijdens vorst in huis komt en een metalen voorwerp aanraakt (bijvoorbeeld een deurklink). Bij een lage luchtvochtigheid in huis is de hoeveelheid statische elektriciteit het hoogst. Dit is vooral het geval tijdens koude weersomstandigheden in de winter en bij gebruik van verwarming. Een hygrometer laat zien of de lucht in huis (te) droog is. Een luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid in huis zodat de statische elektriciteit afneemt.

Steenstof

Steenstof komt vrij tijdens de bewerking van steensoorten, o.a. bij zagen, slijpen en schuren. Steenstof bestaat uit kleine stofdeeltjes. Tijdens werkzaamheden in de werkplaats is goede afzuiging noodzakelijk om een goede luchtkwaliteit te behouden.

STEK

STEK is de afkorting voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek. STEK is door het ministerie van VROM in het leven geroepen met als doel om emissies in de koudetechniek te verlagen. STEK neemt hiervoor examens af onder koelmonteurs en geeft certificaten aan bedrijven die op een verantwoorde manier werkzaam zijn met koudetechniek.

STEK installatie

Als een airco-systeem door een erkend STEK installatiebedrijf wordt geïnstalleerd noemt men dit in de volksmond een STEK installatie. Het installatiebedrijf bezit het STEK-bedrijfscertificaat en de monteurs zijn opgeleid volgens de STEK richtlijnen. STEK staat voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek, een organisatie die zich bezighoudt met opleiding en certificering op het gebied van duurzaam, kwalitatief en veilig omgaan met milieubelastende gassen die in de koudetechniek gebruikt worden.

STEK monteur

Een STEK monteur is werkzaam in de koudetechniek en installeert bijvoorbeeld airconditioners. Als de airco-monteur met zogenaamde F-gassen (Fluor-gassen) werkt, dient deze in bezit te zijn van het STEK diploma. Een STEK monteur heeft daarmee aangetoond dat hij op verantwoorde wijze koeltechnische werkzaamheden kan verrichten. Een STEK gekwalificeerde monteur verricht de werkzaamheden met inachtname van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

Stekkerhygrostaat

Een stekkerhygrostaat kan rechtstreeks op het stopcontact worden aangesloten. Elke bevochtiger of ontvochtiger met een passende stekker kan vervolgens op de stekkerhygrostaat worden aangesloten. Op de stekkerhygrostaat kan de gewenste luchtvochtigheid worden ingesteld. Zodra de luchtvochtigheid in de ruimte buiten de instelwaarden komt, zal de stekkerhygrostaat -afhankelijk van de toepassing- de bevochtiger of ontvochtiger inschakelen. Gebruik alleen een stekkerhygrostaat als het apparaat niet voorzien is van een ingebouwde hygrostaat.

Sterionizer

Een aantal mobiele airconditioners van Zibro zijn uitgerust met een Sterionizer. Het systeem brengt geladen ionen in de lucht. Deze ionen verbeteren de luchtkwaliteit doordat ze o.a. bacteriën, schimmels, fijnstof etc. neutraliseren.
Links: Zibro

Stikstofdioxide

Stikstofdioxide (NO2) is giftig gas dat roodbruin gekleurd is. Stikstofdioxide vormt een deel van de luchtvervuiling en komt vrij door uitstoot van elektriciteitscentrales, zware industrie en autoverkeer.

Stikstofoxiden

Uitlaatgassen van auto's en motoren bevatten stikstofoxiden. Deze stoffen dragen bij aan het broeikaseffect en zijn schadelijk voor de luchtwegen. Luchtvervuiling met stikstofoxiden wordt ook veroorzaakt door grootschalige industriële bedrijven zoals elektriciteitscentrales.

Stille ontvochtiger

Huishoudelijke luchtontvochtigers hebben steeds vaker een stille werking. De fabrikanten besteden extra aandacht aan het ontwerp en afwerking van een ontvochtiger om een geluidsarme werking te realiseren. Vooral voor gebruik in een woonkamer, slaapkamer of kantoorruimte is een stille werking wenselijk. Omdat een ontvochtiger voor een groot deel van de dag werkzaam moet zijn is het belangrijk om ook op het geluidsniveau te letten bij aanschaf.

Stofallergie

Van een stofallergie is sprake als het lichaam een allergische reactie vertoont bij blootstelling aan (huis-)stof. Huisstof is een verzameling van diverse verontreinigingen waaronder fysieke stofdeeltjes, zand en huidschilfers. Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers. De daadwerkelijke allergie is meestal voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Medicijnen voor stofallergie laten benauwdheid afnemen en nemen jeuk en irritatie weg.

Stofbestrijding

Wanneer in een binnenruimte grote hoeveelheden stof vrijkomen is stofbestrijding raadzaam, zoniet verplicht. Om blootstelling aan stof, fijnstof en ultra fijn stof te beperken is onafgebroken stofafzuiging noodzakelijk. Stofbestrijding wordt toegepast in stofrijke bedrijfsruimten waaronder timmerwerkplaatsen en overslagbedrijven. Ook luchtbevochtigers en luchtwassers dragen bij aan een stofarme omgeving.

Stofdeeltjes

Stofdeeltjes in het binnenmilieu zijn hinderlijk voor de luchtwegen. De zichtbare, grotere stofdeeltjes zijn afkomstig van kleding en stoffering als gordijnen, beddengoed en vloerbedekking. De kleinste stofdeeltjes -fijnstof- is niet zichtbaar met het blote oog. De oorsprong van fijnstof is zeer divers. De belangrijkste veroorzakers van fijnstofdeeltjes zijn: verkeer, industrie, verwarmingsapparatuur, maar ook kopieerapparaten en printers. Vooral fijnstof is schadelijk voor de gezondheid.

Stoffilter

Stoffilters behoren tot de beschermingsmiddelen van de luchtwegen. Een stoffilter houdt bij inademen de grotere verontreinigingen uit de lucht tegen. Er zijn verschillende gradaties stoffilters: P1, P2, P3. Een P3 stofmasker geeft de meeste bescherming van deze 3 stofmaskers.

Stoflongen

Longaandoening die veroorzaakt wordt door het inademen van stofdeeltjes. Door het inademen van stofdeeltjes kunnen in de luchtwegen krampen ontstaan die het ademen bemoeilijken. Een goede luchtkwaliteit in uw woning én in uw werkomgeving is van groot belang.

Stofmasker

Stofmaskers behoren tot de beschermingsmiddelen van de luchtwegen. Een stofmasker houdt bij inademen de grotere verontreinigingen uit de lucht tegen. Er zijn verschillende gradaties stofmaskers: FFP1, FFP2, FFP3. Een FFP3 stofmasker geeft de meeste bescherming van deze 3 stofmaskers. FFP staat voor Filtering FacePiece Particals.

Stofmijt

Een andere benaming voor stofmijt is huisstofmijt. Het kleine, spinachtige beestje houdt van een warme en vochtige omgeving. In huis is de stofmijt vooral aanwezig in beddengoed, vloerbedekking en gestoffeerde meubelen. De stofmijt voedt zich met huidschilfers van mensen. Een allergie voor stofmijt komt vaak voor. De allergische reactie wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van de stofmijt. Goede ventilatie en luchtreiniging voorkomt overlast door stofmijten. Indien het binnenklimaat te vochtig is, zal luchtontvochtiging de omstandigheden voor stofmijten ongunstig maken.

Stofsensor

Sensor die stofdeeltjes in lucht signaleert. Moderne luchtreinigers zijn vaak voorzien van een stofsensor. Door het uitvoeren van luchtmetingen verkrijgt de luchtreiniger informatie over het aantal stofdeeltjes in de lucht. De intensiteit van luchtreiniging wordt automatisch opgevoerd zodra de stofsensor meer verontreinigingen waarneemt.

Stoombevochtiger

Een stoombevochtiger is een type luchtbevochtiger dat vocht verspreidt door verhitting van water. Het water wordt aan de kook gebracht en vervolgens wordt de waterdamp in de lucht geblazen. Het voordeel van een stoombevochtiger is de directe inbreng van waterdamp in de lucht zodat de luchtvochtigheid snel stijgt. Het nadeel van een stoombevochtiger is het hoge energieverbruik. Stoombevochtigers zijn relatief goedkoop in aanschaf.

Straalkachel

Een straalkachel is een populaire naam voor verschillende typen mobiele kachels. Een echte straalkachel warmt de ruimte op door lucht langs een hete gloeidraad te geleiden. Straalkachels zijn compact en dus handig in gebruik. Alleen even aansluiten op het lichtnet, de stand kiezen, en de kachel start direct met verwarmen. Ideaal voor bijverwarming in een studentenkamer, kantoor of kleine werkplaats.

Stralingswarmte

De straling van warmte door een verwarming of kachel wordt stralingswarmte genoemd. Een mobiele kachel geeft stralingswarmte aan de lucht af als het hitte-element heet wordt. In een straalkachel wordt lucht door een ventilator langs hete spiralen gevoerd waardoor de temperatuur van de lucht stijgt.

Streamer technologie

Streamer-technologie is een type luchtreiniging dat wordt toegepast in Daikin luchtreinigers. Door plasma-ontlading worden elektronen in botsing gebracht met zuurstof- en stikstofmoleculen. Deze zuurstof- en stikstofmoleculen worden geactiveerd en zorgen vervolgens voor oxyderende afbraak van schimmels, bacteriën, allergenen, geuren en gevaarlijke chemische stoffen in de lucht.
Links: Daikin, Ionen

Stucwerk en vocht

Loslatend stucwerk is in de meeste gevallen het gevolg van een teveel aan vocht in de muur. Het overtollig vocht kan afkomstig zijn uit de vloer (optrekkend vocht), door de buitenmuur heen trekken (doorslaand vocht) of vrijkomen bij lekkages. Het stucwerk raakt ernstig beschadigd indien het vochtgehalte van de muur te hoog is. Voordat het beschadigde stucwerk kan worden gerepareerd moet de oorzaak van het vochtprobleem opgespoord en verholpen worden. Door ontvochtiging dient men vervolgens het overtollige vocht uit de muur te verwijderen. Tenslotte kan het beschadigde stucwerk worden gerepareerd of zonodig helemaal worden vervangen.

Stuifmeel

In het hooikoortsseizoen zweeft stuifmeel (pollen) rijkelijk door de lucht. Het stuifmeel is afkomstig van bloemen en zorgt voor bestuiving van andere bloemen. Veel mensen zijn allergisch voor diverse soorten stuifmeel. Deze hooikoortspatiënten zijn vooral allergisch voor het stuifmeel van bomen en grassen.

Stuifmeelallergie

Een allergie voor stuifmeel van bepaalde bomen, grassen, planten of kruidachtige gewassen wordt ook wel een stuifmeelallergie (hooikoorts) genoemd. Het aantal mensen met een stuifmeelallergie groeit. Vaak voorkomende klachten bij stuifmeelallergie zijn hoofdpijn, verstopte neus, loopneus, niezen, kriebelhoest, vermoeidheid, concentratieproblemen.

Stylies

Fabrikant van o.a. luchtbevochtigers, stoombevochtigers, ultrasoonbevochtigers, koud-water bevochtigers en hygrometers.

Sunheat

Sunheat is een fabrikant van infrarood kachels en is gevestigd in de Verenigde Staten. De eerste Sunheat elektrische infrarood kachel werd in 2006 op de markt gebracht.

Swingfunctie

De Swingfunctie is de roterende functie van bijvoorbeeld een verwarmingskachel of ventilator. De zogenaamde oscillatie zorgt voor een optimale verspreiding van warme of koude lucht. Een verticale Swingfunctie wordt toegepast in airconditioners met regeling van de luchtuitlaat.
Links: oscillatie

Contact

Airsain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

Rubrieken


Klantenservice


© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 19 september 2021 Sitemap

Contact

Airsain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

Klantenservice

Rubrieken

© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 19 september 2021 Sitemap

Rubrieken

Klantenservice

Contact

Airsain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 19 september 2021 Sitemap