21 juni zijn wij telefonisch niet bereikbaar. Bestellingen worden normaal verwerkt. Via e-mail zijn wij gewoon bereikbaar.
Home Nieuws Zicht op langer leven door schone lucht
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Zicht op langer leven door schone lucht

Zicht op langer leven door schone lucht

BRUSSEL - Overleg over nieuwe normen voor stof in Europa nadert dinsdag een climax. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de gezamenlijke EU-landen zoeken een compromis.

De stoffige lucht is momenteel een probleem in Europa. Gemiddeld sterven Europeanen negen maanden te vroeg door de vuile lucht, vooral bij snelwegen. Maar EU-landen zijn terughoudend om hun industrie te strenge eisen op te leggen.

Vervuilers

Overleg in Brussel spitst zich toe op grote vervuilers als schepen en vrachtwagens, evenals op de normen voor de Europese lucht.
"Ons voorstel is de norm voor de kleinste stofdeeltjes van 2,5 micrometer te beperken tot 20 deeltjes per kuub in 2015", zegt onderhandelaarster Dorette Corbey (PvdA) namens het Europees Parlement. “Dat scheelt iedere Europeaan gemiddeld 4,5 maand van zijn leven.”

Norm

De gezamenlijke EU-landen willen de norm op 25 deeltjes stellen in 2015. Dat zou weinig effect hebben op de levensduur van Europanen. Die norm zou ook niet-bindend hoeven te zijn voor landen.

De Nederlandse regering heeft zich lang verzet tegen strenge bindende regels voor luchtkwaliteit. Het vreesde dat bouwprojecten zoals nieuwe snelwegen niet van de grond zouden komen als die meer luchtvervuiling geven.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen