Home Luchtkwaliteit Vochtprobleem Condens voorkomen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Condens voorkomen

AIRSAIN, VAN LUCHTONTVOCHTIGERS IN HUIS TOT INDUSTRIËLE LUCHTDROGERS!

Condens wat is het?

Als warme, vochtige lucht afkoelt, zal het aanwezige vocht in deze lucht condenseren. In warme lucht is het vocht in dampvorm aanwezig. Bij afkoeling van deze warme lucht gaat het vocht over van damp naar de vloeibare vorm: water. De afgekoelde lucht kan immers niet dezelfde hoeveelheid lucht in zich opnemen. De hoeveelheid vrijgekomen water dat op koude oppervlakken achterblijft wordt ook wel condens genoemd. Condens wordt dus gevormd doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht.

Condens in badkamer

Condensatie of condensvorming wordt zichtbaar op koude oppervlakken. De condens (gecondenseerde vocht uit de lucht) is in de vorm van water aanwezig op deze koude oppervlakken. Condensvorming in huis is vaak waarneembaar in de badkamer. Tijdens douchen komt een grote hoeveelheid warme, vochtige lucht vrij. Na verloop van tijd is condens zichtbaar op onder andere spiegels, kranen, ramen en tegels. Deze materialen hebben doorgaans een lagere temperatuur dan de vrijgekomen vochtige lucht. Condensvorming is een feit.

Het omgekeerde proces van condensatie is verdamping. Dezelfde beslagen spiegels en ramen geven na voldoende ventilatie het condensvocht weer af aan de omgevingslucht. Wanneer het douchen gestopt is, en de ruimte wordt voldoende geventileerd, wordt minder warme en minder vochtige lucht in de badruimte gebracht. De condens wordt door deze minder vochtige omgevingslucht opgenomen. De vochtbalans in de ruimte herstelt zich waardoor de condensvorming verdwijnt.

Condens in huis leidt tot vochtschade

Helaas kan men vaak in bepaalde ruimten van een woning de hoeveelheid ventilatie niet laten toenemen. Voor het voorkomen van condensvorming kan men dan gebruik maken van een luchtontvochtiger. Een dergelijke ontvochtiger voorkomt de vorming van condens in uw woning of gebouw doordat dit apparaat vocht aan de omgevingslucht onttrekt. Dit vocht (condens) wordt opgevangen in een vloeistofreservoir, of eventueel verwijderd met behulp van vaste leidingen bij grotere installaties. Condens zet zich niet meer af in uw ruimte, maar wordt structureel afgevoerd.

Natuurlijk kan bijvoorbeeld tijdens douchen nog kortstondig een kleine hoeveelheid condens op o.a. spiegels zichtbaar zijn, maar de eerdergenoemde vochtbalans zal zich vele malen sneller herstellen. De condensvorming is hoogstens van zeer korte duur. Deze verkorte aanwezigheid van condens is zeer belangrijk omdat condens veel vochtschade kan veroorzaken. Hiermee komen we op een serieuzer aspect van condens in uw woning. Natuurlijk is condensvorming op spiegels en dergelijke hinderlijk, maar bovenal is condensvocht zeer schadelijk voor allerlei materialen in uw woning.

Houtrot en aantasting van materialen in huis door condens

Door condensatie zet zich vaak vocht af op materialen die daardoor worden aangetast. Voorbeelden hiervan zijn houten kozijnen, vloeren, wanden, plafonds, behangpapier, meubelen enzovoort. Vooral houten, papieren en vezelachtige materialen worden aangetast door condens. Door de aanwezigheid van het vocht treden rottingsprocessen in werking waardoor de levensduur van deze materialen ernstig verkort wordt. Als gevolg van de aantasting door vocht verdwijnt de structuur en stevigheid van de materialen. Om deze reden is condens niet enkel een onschuldige bijzaak.

Schimmels in huis door condens

Naast directe schade aan de materialen is condens ook direct aanleiding voor schimmelgroei in uw woning. U kunt bijvoorbeeld hierbij denken aan kitranden in uw badkamer of hoeken van wanden, plafonds en kozijnen. Door langdurige aanwezigheid van condens veroorzaken schimmels een onaangename bruine/zwarte aanslag. Zonder het nemen van maatregelen neemt deze schimmelgroei toe met als gevolg muffe geuren en eventueel zelfs schadelijke lucht.

Luchtvochtigheid in huis verlagen met een luchtontvochtiger

De vorming van condens dient zoveel mogelijk te worden voorkomen voor het behouden of verkrijgen van een aangenaam leefklimaat. Condensvorming kan voor meer problemen zorgen als alleen die vervelende beslagen spiegel. Vooral mensen met astma, bronchitus, allergieën en overige luchtwegaandoeningen kunnen veel hinder ondervinden van de gevolgen van schimmelgroei. Een condensprobleem kan eenvoudig voorkomen worden door o.a. het inzetten van luchtontvochtiging. Een luchtontvochtiger verwijdert zeer effectief vocht uit de lucht. De luchtvochtigheid in huis daalt tot een gezond niveau.

Welke luchtontvochtiger is geschikt voor uw woning?

Voor het voorkomen van condens in huis én het handhaven van een gezonde luchtvochtigheid heeft AirSain een ruim assortiment verplaatsbare luchtontvochtigers. Voor het ontvochtigen van een kleine ruimte zoals een badkamer of slaapkamer volstaat een kleine, compacte ontvochtiger. Een geringe overcapaciteit van de luchtdroger is wel gewenst. Als extra vocht vrijkomt dat voor condens kan zorgen, kan de luchtontvochtiger dit ook makkelijk afvoeren. Voor het verlagen van de luchtvochtigheid in grotere ruimten dient de ontvochtiger vanzelfsprekend over een hogere ontvochtigingscapaciteit te beschikken. In het volgende overzicht vindt u alle kleine, verplaatsbare luchtontvochtigers van AirSain. Bij elke luchtontvochtiger staat vermeld voor welke kamerafmeting de ontvochtiger geschikt is: KLEINE, VERPLAATSBARE LUCHTONTVOCHTIGERS

Condens voorkomen in bedrijf, magazijn, zwembad

Speciaal voor zware luchtontvochtiging heeft AirSain diverse industriële ontvochtigers in het assortiment. Deze krachtige luchtdrogers voorkomen condensvorming in grote hallen en productieruimten. Per dag verwijderen deze krachtpatsers honderden liters vocht uit de lucht zodat vochtproblemen door condens worden voorkomen: INDUSTRIËLE LUCHTONTVOCHTIGERS

Liever mobiel ontvochtigen in uw bedrijf, zwembad, museum of opslag? Dan kunt u gebruik maken van robuuste ontvochtigers die makkelijk te verplaatsen zijn. Fral FD luchtontvochtigers voorkomen condens in een grotere ruimte en zijn desondanks eenvoudig verplaatsbaar.

Condens verhelpen

Op zoek naar verplaatsbare ontvochtigers voor bouw, loods of verhuur? Met een bouwdroger haalt u een ontvochtiger in huis die tegen een stootje kan!: BOUWDROGERS

U ziet, bij AirSain vindt u altijd een geschikte luchtontvochtiger voor huis of bedrijf. Vochtproblemen door condens zijn eenvoudig te verhelpen door goede luchtontvochtiging!

AirSain Uw hulp bij het voorkomen van condens!

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen