Home Luchtkwaliteit Vochtprobleem Verwijdert een vochtvanger voldoende vocht Luchtontvochtigers
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Verwijdert een vochtvanger voldoende vocht Luchtontvochtigers

AIRSAIN VOOR UW LUCHTONTVOCHTIGER!

Vochtvanger in huis

De vochtvanger, wie kent hem niet? De kunststof bakjes met vochtabsorberende korrels gaan als zoete broodjes over de toonbank. Een vochtvanger is ideaal voor het verwijderen van vocht in een kleine afgesloten ruimte zoals een kast of kleine toiletruimte. Maar is een vochtvanger ook geschikt voor structurele verlaging van de luchtvochtigheid in huis?

Werkt een vochtvanger voldoende?

In vochtige woningen moet dagelijks enkele liters vocht worden verwijderd om de luchtvochtigheid tot een gezonde waarde te laten dalen. Eén of zelfs meerdere vochtvangers zijn niet in staat om zoveel vocht te verwijderen. Een vochtvanger haalt onvoldoende vocht uit de lucht om vochtproblemen definitief te verhelpen.

Vochtvanger, de nadelen

Daar waar u een vochtvanger prima kan gebruiken in bijvoorbeeld een kleine kast, kleven er nadelen aan het gebruik van een vochtvanger in de rest van de woning:

  • Er komt meer vocht in huis vrij dan de vochtslurper kan opnemen
  • Er zijn meerdere vochteters in dezelfde kamer nodig om extra vocht te verwijderen
  • De vochtabsorberende korrels in een vochtvanger raken snel met vocht verzadigd
  • U moet in de gaten houden of de navulling nog werkt of al verbruikt is
  • Er is altijd navulling vereist, dit is niet praktisch
  • Navulling wisselen in een vochtvanger is een vervelend klusje
  • Op lange termijn zijn vochtvanger navullingen niet goedkoop
  • De vochtabsorberende Calciumcloride korrels in navullingen voor de vochtvanger zijn irriterend waardoor gevaarlijk voor kinderen en huisdieren

Vochtproblemen ondanks het gebruik van een vochtvanger

Het heeft weinig zin om met behulp van een vochtvanger kleine hoeveelheden vocht aan de lucht te onttrekken. Het vocht zal even snel de ruimte weer binnentreden via andere kamers. Door aanvoer van vochtige buitenlucht zal de luchtvochtigheid onverminderd hoog blijven. Ook in een natte ruimte zoals een badkamer of waskamer komt meer vocht vrij dan een vochtvanger in korte tijd kan opnemen. In een vochtige ruimte ontstaan ondanks het gebruik van een vochtvanger vochtproblemen in de vorm van schimmels, vochtplekken en overlast van ongedierte. Om deze reden is voor succesvolle ontvochtiging een geringe overcapaciteit gewenst. Pas dan verkrijgt u een goede vochtbalans in huis.

Elektrische vochtvanger: luchtontvochtiger

Wat werkt wel? Voor het bestrijden van vocht in een woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken, zolder, kelder, waskamer of garage maakt u het best gebruik van een elektrische vochtvanger, een luchtontvochtiger. Luchtontvochtigers verwijderen dagelijks enkele liters vocht uit huis. In veel gevallen volstaat een kleine ontvochtiger om voldoende vocht uit de lucht te verwijderen. Een elektrische vochtvanger verlaagt de luchtvochtigheid bovendien snel. Hierdoor krijgen schimmels geen kans te groeien en worden vochtproblemen door condensatie voorkomen.

Automatisch vocht verwijderen

Een krachtige, elektrische vochtvanger houdt de luchtvochtigheid laag zonder dat u er omkijken naar heeft. Enkel het waterreservoir af en toe leeggieten is voldoende voor succesvolle ontvochtiging. Diverse ontvochtigers zijn bovendien voorzien van een afvoerleiding waarmee automatische afvoer van water tot de mogelijkheden behoort.

Vochtvanger zonder navullingen

Voor een relatief lage aanschafprijs heeft u al een luchtontvochtiger waarmee u de woning jarenlang droog houdt. Na aanschaf van een elektrische vochtvanger heeft u geen kosten voor navullingen. Een normale vochtvanger daarentegen blijft de navullingen altijd nodig hebben.

Luchtontvochtigers

Ook voor het ontvochtigen van uw caravan, camper, schip of jacht bent u niet veroordeeld tot het gebruik van een vochtvanger. Met een luchtontvochtiger houdt u elke ruimte aangenaam droog. Hier vindt u een overzicht van elektrische vochtvangers: luchtontvochtigers

Voor verlaging van de luchtvochtigheid in een onverwarmde ruimte gebruikt u het best een adsorptiedroger. Dit is een ideale elektrische vochtvanger voor gebruik in een stalling, garage of schuur.

Voor hulp en advies staan onze medewerkers voor u klaar. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

AirSain, hét adres voor luchtontvochtiging!

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen