Woorden met v
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
Over Airsain
Contact
VacaturesHome
Woordenboek
V


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter V

Vangreflector

Een vangreflector is een type insectenvanger. Deze insectenverdelger trekt vliegende insecten aan met behulp van een U.V lamp. In de vangreflector komen de insecten in aanraking met een kleefplaat. De insecten worden hierdoor permanent uit het binnenmilieu verwijderd. Er zijn diverse insectenvangers te koop. Let op dat de insectenverdelger voldoende capaciteit heeft voor de grootte van de ruimte. Vangreflectoren worden vaak gebruikt in keuken, restaurant, grootkeuken, bar, kantine, en productiebedrijf.

Vaste ontvochtiger

Ontvochtiger voor magazijn, bedrijfsruimte, zwembad en openbare gebouwen met een hoge luchtvochtigheid (Vanaf 700m3). Deze robuuste luchtontvochtigers zijn verkrijgbaar met verschillende droogcapaciteiten en zijn voorzien van een vaste afvoer. Vaste luchtdrogers zijn geschikt voor permanente ontvochtiging / conditionering in musea, binnenzwembaden, scheepvaart, grafische sector, productiebedrijven voor hout, papier en levensmiddelen.

Vaste waterafvoer

Permanente leiding die gebruikt wordt om water af te voeren. Een luchtontvochtiger met permanente waterafvoer, voert automatisch het uit de lucht onttrokken vocht af. De meeste luchtontvochtigers vangen het vocht op in een waterreservoir. Bij ontvochtigers met een vaste waterafvoer wordt het vocht automatisch afgevoerd. Ideaal voor continu ontvochtigen waarbij de luchtdroger weinig onderhoud en gebruikshandelingen vraagt.

Vector One

Vector One is een compacte insectenbestrijder. De vangreflector behoort tot insectenvangers uit de Vector-serie die uitgerust zijn met een uv-lamp. Deze vangreflector onttrekt vliegende insecten middels kleefplaten. Deze lijmfolieplaten laten de insecten permanent uit het binnenklimaat verdwijnen dankzij de kleeflaag aan de buitenzijde van de verwisselbare platen.

Venta

Venta is fabrikant van de Venta luchtbevochtigers. Venta luchtbevochtigers bevochtigen de lucht door natuurlijke verdamping van water. Een Venta bevochtiger wordt ook wel een luchtwasser genoemd. Droge lucht wordt door een schijvenset gevoerd dat voortdurend door een waterreservoir draait. De luchtvochtigheid wordt gelijkmatig verhoogd en blijft constant. Naast bevochtiging vindt ook luchtreiniging plaats. Vooral grote stofdeeltjes blijven in het reservoir achter. Venta luchtbevochtigers zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar. Van kleine luchtwassers voor gebruik in een slaapkamer of woonkamer tot grote luchtwassers voor bevochtiging van appartementen en kantoorruimten.

Venta airwasher

Venta airwashers worden ook wel Venta luchtwassers of Venta luchtreinigers genoemd. Een airwasher van Venta bevochtigt en reinigt de lucht. Droge, vervuilde binnenlucht wordt door een ventilator naar de airwasher gevoerd. Een roterend, vochtig schijvenpakket geeft vocht aan de droge lucht af zodat de luchtvochtigheid hoger wordt. Vuildeeltjes zoals stof blijven in de airwasher achter.

Venta bevochtiger

Met een Venta bevochtiger wordt bedoeld: een luchtbevochtiger van het merk Venta. Venta bevochtigers zijn luchtwassers. Deze bevochtigers verhogen de luchtvochtigheid op natuurlijke wijze zonder risico op overbevochtiging.

Venta etherische olien

De etherische oliën van Venta worden gedoseerd in Venta luchtbevochtigers-luchtreinigers. De Venta bevochtigers zijn uitgerust met een houder voor de olieflesjes. Zo kan aan het water dat gebruikt wordt voor bevochtiging een heerlijke geur worden toegevoegd. Venta etherische oliën verfrissen de binnenlucht. De luchtvochtigheid op peil én een aangename geur in huis of kantoor door een bevochtiger te voorzien van etherische olie.

Venta geurolie

Venta geurolie is een andere naam voor Venta etherische olie. Door het toevoegen van Venta geurolie aan het water in de bevochtiger, verspreidt de aangename geur zich door het hele huis. Met Venta geurolie krijg de binnenlucht een persoonlijk tintje.

Venta hygienemiddel

Venta hygiënemiddel wordt toegevoegd aan het waterreservoir van een Venta luchtbevochtiger. Het hygiënemiddel zorgt ervoor dat het water vrij van bacteriën en virussen blijft. Venta hygiënemiddel verlaagt ook de oppervlaktespanning van water zodat het beter verdampt. Het hygiënemiddel laat kalkdeeltjes samenklonteren zodat deze nauwelijks neerslaan op onderdelen van de luchtbevochtiger. Een scheutje hygiënemiddel toevoegen aan het water in een Venta luchtbevochtiger is voldoende om goede luchtbevochtiging te waarborgen.
Links: Venta

Venta luchtbevochtiger

Een Venta luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid door natuurlijke verdamping. In een Venta bevochtiger draaien vochtschijven voortdurend door een waterreservoir. Droge omgevingslucht wordt met behulp van een ventilator tussen de vochtige schijven geleid. De lucht neemt het vocht op en wordt vervolgens opnieuw in de ruimte geblazen. Venta luchtbevochtigers zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Venta luchtreiniger

Een Venta luchtbevochtiger wordt ook wel een Venta luchtreiniger of een Venta luchtwasser genoemd. Dit type luchtbevochtiger voegt niet alleen vocht aan de lucht toe, maar zuivert de lucht ook van grove stofdeeltjes en bijvoorbeeld stuifmeel. Deze vuildeeltjes blijven in de Venta luchtreiniger in het waterreservoir achter. Een interne ventilator blaast droge lucht tussen bevochtigingsschijven door. De lucht neemt het vocht op en tegelijkertijd blijven vuildeeltjes op de schijven achter. De schijven roteren door het waterreservoir zodat de vuildeeltjes van de schijven afgespoeld worden. Met recht noemt men een Venta bevochtiger dus ook wel een Venta luchtreiniger.

Venta luchtwasser

Een Venta luchtwasser zorgt voor luchtbevochtiging en luchtreiniging in het binnenklimaat. Er zijn diverse modellen Venta luchtwassers. Voor het bevochtigen van een kleine ruimte volstaat een kleinere luchtwasser (bijvoorbeeld slaapkamer, klein kantoor). Voor een middelgrote ruimte zoals een woonkamer is een hogere bevochtigingscapaciteit vereist. Een Venta LW45 luchtwasser is ideaal voor bevochtiging van middelgrote woonkamers. De grootste luchtwassers van Venta zijn geschikt voor het bevochtigen van o.a. een grote living, appartement of kantoorverdieping. Voor automatische luchtbevochtiging wordt een Venta LW82 rechtstreeks op de waterleiding aangesloten.

Venta reiniger

Venta reiniger is de commerciële naam van het reinigingsmiddel waarmee Venta luchtbevochtigers worden onderhouden. Venta reiniger wordt gebruikt voor de halfjaarlijkse reiniging van Venta luchtbevochtigers-luchtreinigers. Het middel houdt de bevochtigers schoon en fris.

Venta reinigingsmiddel

Venta reinigingsmiddel wordt gebruikt voor de halfjaarlijkse reiniging van de Venta bevochtiger-luchtwasser. Het middel houdt de bevochtiger schoon en fris. Een behandeling met Venta reiniger is ook aan te bevelen als de luchtwasser voor een langere periode niet gebruikt wordt.

Venti Light

Venti Light is een model CO2 meter van Atal. Op het display wordt de actuele meetwaarde voor CO2 getoond. Daarnaast is de Venti Light uitgerust met kleurenleds zodat in één oogopslag de kwaliteit van de binnenlucht te zien is. Als de CO2 waarde te hoog is, heeft de binnenruimte extra ventilatie nodig.

Ventilatie

Onder ventilatie verstaan we het vervangen van een hoeveelheid lucht door een ander deel, meestal schone lucht. Tijdens ventilatie wordt vervuilde binnenlucht vervangen door verse buitenlucht. De kwaliteit van de aangevoerde lucht wordt nadelig beïnvloed door zaken als verkeer en industrie. Voldoende ventilatie is ook noodzakelijk om vocht uit het binnenmilieu te verwijderen. Het vochtgehalte in het binnenklimaat zal niet dalen als de luchtvochtigheid van de verse lucht hoog is.

Ventilatierooster

In huis zorgen ventilatieroosters voor toevoer van verse lucht en afvoer van vocht en kwalijke geuren. Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor het behouden van een aangenaam en gezond leefklimaat. Voortdurend ventileren is daarom een must. Veel woningen zijn echter zó vochtig dat alleen ventileren de luchtvochtigheid niet voldoende laat dalen. In dat geval is extra ontvochtiging gewenst. Luchtontvochtigers zijn stekkerklare apparaten die het overtollig vocht in huis snel verwijderen.

Ventilator

Een ventilator is een apparaat dat lucht in beweging brengt. De aangezogen lucht wordt direct verplaatst voor o.a. koelen en drogen. Het volume lucht dat verplaatst wordt is afhankelijk van de capaciteit van de ventilator. Voor gebruik in huis of op de werkplek zijn diverse ventilatoren verkrijgbaar zoals een tafelventilator, vloerventilator, statiefventilator (staande ventilator) of torenventilator. Voor grote toepassingen kan een industriële ventilator worden aangeschaft. Deze krachtige, professionele ventilator wordt ingezet bij calamiteiten of voor het versneld drogen van panden.

Ventilator verwarming

Een ventilator met verwarming blaast warme lucht in de kamer. Deze ventilatorkachels worden ingezet voor bijverwarming in studiekamers, kantoorruimten, hobbyruimten en werkplaatsen. Ventilatoren met verwarming verspreiden de warme lucht zeer snel in de binnenruimte.

Ventilator zonder bladen

Een ventilator zonder bladen heeft geen rotorbladen zoals de meeste ventilatoren hebben. Voordelen van dit type ventilator zijn het trillingsvrij verplaatsen van lucht, de veilige wijze van ventileren en het eenvoudige onderhoud. Een ventilator zonder bladen heeft een eigenzinnige vormgeving, een uniek design.

Ventilatorbladen

De schoepen van een ventilator noemt men ventilatorbladen. De hoeveelheid luchtverplaatsing van een ventilator is afhankelijk van zijn afmetingen, het motorvermogen en de vorm van de ventilatorbladen. Ventilatoren van het merk Dyson hebben geen ventilatorbladen. De traditionele bladen zijn vervangen door een roterend mechanisme waarmee de luchtverplaatsing tot stand wordt gebracht.

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel is een mobiele verwarmingskachel voor bijverwarming van een binnenruimte. Met behulp van een ventilator wordt omgevingslucht langs een verwarmingselement gevoerd zodat de temperatuur van de lucht stijgt. Ventilatorkachels zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar zoals een vloermodel en een torenmodel. Voor gebruik in een badkamer dient de ventilatorkachel waterdicht te zijn. Een ventilatorkachel verwarmt een ruimte snel en de warmte wordt goed verdeeld.

Ventileren

Ventileren is noodzakelijk voor het behouden van een goede luchtkwaliteit in het binnenmilieu. Verse lucht moet in huis worden gebracht, terwijl vocht en kwalijke geuren afgevoerd moeten worden. In verscheidene kantoren en grote industriële gebouwen brengen luchtbehandelingssystemen de ventilatie tot stand. In huis ventileert men met ventilatieroosters of kleinschalige ventilatiesystemen. Om de mate van ventilatie te controleren worden CO2-meters geplaatst. Een hoge CO2 waarde wijst op onvoldoende ventileren.

Verdamping

De overgangsfase van vloeibaar naar gas noemt men verdamping. Luchtwassers en koud water verdampers behoren tot de luchtbevochtigers die de luchtvochtigheid verhogen door natuurlijke verdamping. Een stoombevochtiger verdampt water door verwarming met behulp van een hitte-element. Deze geforceerde vorm van verdamping brengt snel een grote hoeveelheid vocht in de lucht.

Verdampingsbakje

Het verdampingsbakje kent iedereen als het ouderwetse porseleinen waterbakje aan de verwarming. Vooral vroeger werden deze verdampingsbakjes aan radiatoren gehangen als de lucht in huis te droog was. De bakjes hebben echter nauwelijks effect op de luchtvochtigheid in huis. Het wateroppervlakte is gewoonweg te klein om voldoende vocht te laten verdampen. De lucht in huis blijft nagenoeg even droog. Gelukkig staat de techniek niet stil en is er tegenwoordig volop keuze uit effectieve luchtbevochtigers voor gebruik in huis. Luchtbevochtigers zijn speciaal ontworpen om voldoende vocht aan de lucht toe te voegen zodat de luchtvochtigheid op een aangenaam peil blijft.

Verdampingsbevochtigers

Verdampingsbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid door natuurlijke verdamping van water. Om verdamping mogelijk te maken zijn deze luchtbevochtigers uitgerust met verdampingsschijven of verdampingsfilters. Zowel schijven als filters nemen schoon water op vanuit een watertank. Een ventilator blaast vervolgens droge omgevingslucht tussen de verdampingsschijven of door het verdampingsfilter. Hierdoor neemt de droge lucht het vocht versneld op. Verdampingsbevochtigers zijn dusdanig ontworpen dat in korte tijd veel water kan verdampen. Verdampingsbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid zeer gelijkmatig en houden de vochtbalans prima in stand.

Verdampingsfilter

Filter dat gebruikt wordt in o.a. luchtbevochtigers. Het verdanpingsfilter absorbeert vocht uit het waterreservoir van de bevochtiger. Droge omgevingslucht wordt met behulp van een ventilator door het vochtige filter geblazen. De droge lucht neemt het vocht op uit het filter waardoor de luchtvochtigheid stijgt. De bevochtigde lucht wordt tenslotte terug in de ruimte gebracht. Verdampingsfilters voor luchtbevochtigers zijn los verkrijgbaar als vervangingsfilter. Bevochtigers met verdampingsfilters zijn verkrijgbaar van de merken Airtek, Brune, Sanvia.

Verdampingsschijven

Verdampingsschijven zijn onderdeel van verdampingsbevochtigers. Deze luchtbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid door verdamping van water. De verdampingsschijven zijn speciale kunststof schijven en bevinden zich op een roterende as. Het schijvenpakket roteert langzaam door een waterreservoir zodat de schijven vochtig worden. Vervolgens wordt droge lucht door het vochtige schijvenpakket geblazen. De verdampingsschijven geven het vocht gelijkmatig aan de droge omgevingslucht af. Voor het behouden van een optimale werking dienen de schijven periodiek te worden gereinigd.

Verdampingssnelheid

Bij luchtbevochtiging bedoelt men met verdampingssnelheid de snelheid waarmee het vocht in de binnenlucht wordt gebracht. De verdampingssnelheid van water in een luchtbevochtiger is onder andere afhankelijk van de temperatuur en het wateroppervlakte. Om de verdampingssnelheid te verhogen zijn luchtwassers uitgerust met bevochtigingsschijven. Het schijvenpakket heeft een groot oppervlakte voor versnelde verdamping.

Verkeersemissie

Tot verkeersemissie behoort de uitstoot van onder andere fijnstof, stikstofoxiden, zwaveldioxide, koolmonoxide, kooldioxide en roetdeeltjes. Deze stoffen bevinden zich in uitlaatgassen van verbrandingsmotoren. Vooral in steden is de luchtkwaliteit slechter vanwege de hoge verkeersdichtheid. Dit heeft ook invloed op de binnenluchtkwaliteit.

Verplaatsbare airco

Een verplaatsbare airco heeft handzame afmetingen en is niet voorzien van vaste airco-leidingen. Deze portable airco's zijn ideaal voor tijdelijke koeling van een ruimte. Verplaatsbare airco's zijn doorgaans uitgerust met wieltjes zodat tillen niet nodig is.

Verplaatsbare kachel

Een verplaatsbare kachel is ideaal voor gebruik als bijverwarming in een kamer, kantoor, werkplaats of berging. Verplaatsbare kachels zijn relatief goedkoop in aanschaf en kunnen op elk moment worden ingezet als een ruimte onvoldoende verwarmd wordt.

Vervangingsfilters

Filters voor luchtreinigers welke niet afwasbaar zijn, noemt men ook wel vervangingsfilters. Als deze filters in luchtreinigers sterk vervuild zijn, moeten deze vervangen worden door nieuwe filters. Als een luchtreiniger intensief wordt gebruikt in een ruimte met veel verontreinigingen moeten luchtfilters soms sneller worden vervangen om optimale luchtreiniging te behouden. In de handleiding van een luchtreiniger staat wanneer de filters onder normale omstandigheden aan vervanging toe zijn. Voorbeelden van vervangingsfilters zijn HEPA filters, geurfilters en bevochtigingsfilters.

Verwarming

Opwarming van een ruimte of object met behulp van o.a. centrale verwarming, stadsverwarming, keramische verwarming, olieradiator of ventilatorkachel. Ook airconditioners die voorzien zijn van een warmtepomp zijn geschikt voor het verwarmen van het binnenklimaat.

Verwarmingstoestel

De CV ketel, een gashaard, kachels, warmtepompen en mobiele heaters worden ook wel verwarmingstoestellen genoemd. Een verwarmingstoestel werkt afhankelijk van het systeem op fossiele brandstoffen, elektriciteit, of aardwarmte. Voorbeelden van mobiele verwarmingstoestellen zijn keramische kachels, olieradiators, infrarood kachels en ventilatorkachels.

Verwarmingsunit

Een verwarmingsunit voorziet het binnenklimaat van aangename warmte. Voor totale klimaatbeheersing in huis of kantoor kan men kiezen voor een airconditioningssysteem met warmtepomptechnologie. Dit systeem is geschikt voor koeling en verwarming. Dit type verwarmingsunit is onder meer verkrijgbaar als wandmodel.

Verwarmingsvermogen

Het verwarmingsvermogen is de capaciteit waarmee een warmtepomp, verwarmingsunit of mobiele kachel binnenlucht verwarmt. Het verwarmingsvermogen wordt uitgedrukt in Watt of kiloWatt.

Virussen

Een virus is een kleine hoeveelheid erfelijk materiaal omhult met een eiwit. Een virus koppelt zich aan een cel -gastheercel- en injecteert vervolgens het erfelijk materiaal in de cel of versmelt met de cel. Binnen in de cel kan het virus zich vermeerderen. Tijdens de vermeerdering van een virus worden oorspronkelijke cellen vaak gedood. Virussen leven dus in een organisme én ten koste van dat organisme. Virussen kunnen zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden. Een griepvirus vertoont zich steeds weer in een andere vorm waardoor vaccinatie moeilijk is.

Vliegenbestrijding

Tot vliegenbestrijding behoren alle middelen en apparaten waarmee vliegen op doelmatige manier uit een woning of ander gebouw worden verwijderd. Effectieve vliegenbestrijding is goed voor de algemene hygiëne en voor het voorkomen van vliegenoverlast.

Vliegenlamp

Vliegenlampen zijn geschikt voor het vangen van vliegen in woonhuizen, horeca, industrie, detailhandel en openbare gebouwen. Een vliegenlamp trekt vliegen aan met UV-licht. De vliegen worden onschadelijk gemaakt door een elektrisch rooster of lijmbord. Een vliegenlamp met lijmbord wordt gebruikt in een ruimte waar etenswaren worden opgeslagen, bereid of geconsumeerd. In een voor het publiek toegankelijke ruimte kan een vliegenlamp met een mooi design worden gebruikt.  Een industriële vliegenlamp met maximale veiligheid wordt ingezet in de voedsel verwerkende industrie. In een ruimte waar het bovenstaande niet van toepassing is, kan een vliegenlamp met een elektrisch rooster worden gebruikt. Er bestaat echter wel een kleine kans dat deeltjes van de vlieg in de lucht terecht komen tijdens het uiteenspatten van de vlieg wanneer deze in contact komt met het spanningsrooster.

Vliegenoverlast

Bij de aanwezigheid van een grote hoeveelheid vliegen spreekt men van vliegenoverlast. Overlast door vliegen is te voorkomen door etenswaren af te dekken en etensresten direct af te voeren in gesloten afvalbakken. Ook worden vliegen aangetrokken door uitwerpselen van dieren. Om vliegenoverlast te voorkomen moeten de uitwerspelen direct opgeruimd worden. Insectenverdelgers verwijderen de vliegen definitief uit een binnenruimte.

Vliegenplaag

Vooral in de zomer kan sprake zijn van een vliegenplaag. In het warme klimaat komen vliegen op afval af en leggen grote hoeveelheden eitjes. Ook in de nabijheid van vee is veel overlast van vliegen. Om een vliegenplaag te voorkomen is het verstandig om etensresten zorgvuldig te verwijderen.

Vliegenvanger

Vliegenvangers zijn er in soorten en maten. Wie kent de kleverige slingers aan het plafond met overblijfselen van vliegen niet? Er zijn ook betere oplossingen verkrijgbaar voor het bestrijden van overlast door vliegen. Een vangreflector vangt vliegen op een hygiënische manier. Vliegen worden naar vangreflector gelokt met behulp van een UV-lamp. Eenmaal in de vliegenvanger beland, kunnen de vliegen niet meer ontsnappen. Vliegen en andere vliegende insecten blijven achter op de kleefplaten. Deze lijmfolieplaten zijn eenvoudig verwisselbaar.

Vloerventilator

Een vloerventilator blaast de lucht vanaf de vloer door de kamer. De meeste vloerventilatoren zijn draaibaar zodat de luchtstroom zelfs horizontaal kan worden gestuurd. De instelbaarheid heeft als voordeel dat de ruimte tochtvrij van frisse lucht wordt voorzien.

Vluchtige stoffen

Vluchtige stoffen zijn een verzameling van organische chemische verbindingen die makkelijk verdampen. Veel vluchtige stoffen behoren tot de koolwaterstoffen en zijn brandbaar in de aanwezigheid van zuurstof. Voorbeelden van vluchtige stoffen zijn aceton, ammoniak, ether, propaan en butaan. Sommige vluchtige stoffen hebben een schadelijke werking op de gezondheid. Steeds meer luchtreinigers bezitten zuiveringstechnieken om vluchtige stoffen uit de lucht te verwijderen. Vluchtige stoffen komen onder andere door vervuiling in de lucht terecht. Het verkeer en de industrie zijn belangrijke bronnen voor uitstoot van vluchtige stoffen.
Links: Luchtreiniger

Vocht

Vocht is een verzamelnaam voor vloeibare stoffen. Vocht duidt echter vaak op water en waterdamp. De hoeveelheid vocht in de lucht is belangrijk voor het verkrijgen van een gezond binnenklimaat. Als het vochtgehalte van de lucht in huis te hoog is, ontstaat een muffe geur en schimmelgroei op muren, plafonds en kozijnen. Te weinig vocht in de lucht veroorzaakt gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, droge ogen, kloven in handen en lippen, vermoeidheid enz. De hoeveelheid vocht in de lucht is eenvoudig te verhogen met een luchtbevochtiger. Voor het verwijderen van vocht worden luchtontvochtigers ingezet. Vocht meten kan snel en direct met een hygrometer of andere vochtmeter.

Vocht in auto

Beslagen ramen zijn een teken van vocht in de auto. Voor het verwijderen van vocht in de auto kunt u gebruik maken van vochteters. Tijdens stalling van uw auto kan de garage aangenaam droog blijven door de werking van een luchtontvochtiger. Met name in opslagplaatsen voor oldtimers zijn luchtontvochtigers zeer handig. De ruimte wordt geconditioneerd zodat het vocht geen vrij spel heeft.

Vocht in badkamer

Vocht in de badkamer komt vrij tijdens douchen of het nemen van een bad. In korte tijd wordt een grote hoeveelheid waterdamp in de lucht gebracht. De waterdamp condenseert op koude oppervlakken zoals tegelwanden en spiegels. Dit condensvocht kan houtrot veroorzaken en voegen in tegelwanden aantasten. Door de hoge luchtvochtigheid wordt ook het eventueel aanwezige stucwerk aangetast. Als een badkamer vochtig is, kan men dit meestal zien aan de groei van schimmls op de wanden en het plafond. Zwarte aanslag in voegen en kitnaden wordt eveneens door schimmels veroorzaakt. Goede ventilatie in de badkamer is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Een luchtontvochtiger verwijdert in snel tempo het aanwezige vocht. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Vocht in caravan

Vocht in de caravan veroorzaakt condens op ramen en aftimmering. Vooral tijdens stalling ontstaat een vochtig binnenklimaat in de caravan. Bij onvoldoende ventilatie kan het vocht de caravan niet uit waardoor vochtproblemen ontstaan zoals houtrot, schimmelvorming en muffe geuren. Een kleine ontvochtiger verwijdert direct het overtollige vocht uit uw caravan. Door goede ontvochtiging worden de materialen in de caravan niet aangetast en blijft de ruimte hygiënisch en fris.

Vocht in hout meten

Hout raakt aangetast indien het te veel vocht bevat. Met name onbehandeld hout wordt snel door vocht aangetast. Voor het meten van het vochtgehalte van hout en houten bouwmaterialen zijn er speciale vochtmeters beschikbaar. Deze vochtmeters zijn voorzien van kleine steekpennen die in het hout worden gestoken. het vochtgehalte van het hout is direct op het display af te lezen. Overmatig vocht in hout veroorzaakt uitzetting en verkleuring waarna uiteindelijk houtrot optreedt.

Vocht in huis

Te veel vocht in huis is funest voor een gezond leefklimaat. Schimmels op muren en plafonds komen vaak in de badkamer voor, maar ook in een vochtige woonkamer of slaapkamer. Te veel vocht in huis veroorzaakt ook vochtproblemen zoals houtrot, condensvorming, loslatend behang of stucwerk. In een vochtig huis kunnen astmaklachten en allergieklachten verergeren door de aanwezigheid van schimmels. Te weinig vocht in huis is eveneens niet gezond. Onze luchtwegen hebben immers een bepaalde hoeveelheid vocht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Onvoldoende vocht in huis leidt ook tot droogteschade aan houten vloeren, houten meubelen. Bovendien neemt de hoeveelheid statische elektriciteit in huis toe bij te droge omstandigheden. Met een hygrometer meet u direct de hoeveelheid vocht in huis. Is de lucht te vochtig? Een ontvochtiger met hygrostaat verwijdert vocht uit huis tot het niveau dat u wenst! Een bevochtiger met hygrostaat verhoogt de luchtvochtigheid tot de door u ingestelde waarde. Een luchtwasser verspreidt het vocht in huis automatisch tot een gezond niveau.

Vocht in kelder

Vocht in een kelder kenmerkt zich door de aanwezigheid van schimmels, vochtplekken op de muur en een bedompte, muffe geur. Vocht in de kelder kan diverse oorzaken hebben. De meest bekende oorzaak is de onvoldoende waterdichtheid van de keldermuren. Andere oorzaken van vocht in de kelder zijn lekkages en opstijgend vocht. Vocht in de kelder is prima te verwijderen met een luchtontvochtiger. Door vocht aan de lucht te onttrekken verdwijnen de vochtproblemen. Vanzelfsprekend dient men eventuele lekkages en doorslaand vocht constructief aan te pakken zodat het probleem zich niet opnieuw voordoet. Bij een lage luchtvochtigheid stopt schimmelgroei, condensvorming en corrosie.

Vocht in kruipruimte

Vocht kan op verschillende manieren een kruipruimte binnendringen. Op de eerste plaats kan het vocht vanuit de bodem in de kruipruimte terechtkomen. Bij een hoge grondwaterstand stijgt het vochtniveau in de kruipruimte. Andere oorzaken van een vochtige kruipruimte zijn: lekkages, slagregens en doorslaand vocht. Het vocht kan vanuit de kruipruimte langs muren omhoog trekken. Dit noemt men opstijgend vocht of optrekkend vocht. Een lagere binnentemperatuur, hinder van ongedierte, houtrot, muffe geuren, schimmel in huis. Dit zijn mogelijke gevolgen van vocht in de kruipruimte.

Vocht in muur

Vocht in muren kan afkomstig zijn van optrekkend vocht, doorslaand vocht of lekkages. Als een muur vochtig is, tekent zich vaak een zogenaamde vochtrand af. Deze witte rand wordt gevormd door zoutaanslag. Als een muur te lang vochtig blijft ontstaan zwarte schimmelvlekken. In eerste instantie moet gecontroleerd worden op lekkages en de bouwkundige staat van de muur. Het is mogelijk dat een buitenmuur het vocht naar binnen doorlaat. In dat geval is impregneren noodzakelijk. De afwerking van een vochtige muur wordt snel aangetast. Behang en stucwerk laten los als de muur te vochtig is. Om overtollig vocht snel uit huis te verwijderen wordt een luchtontvochtiger ingezet.

Vocht in woning

Te veel vocht in een woning is funest voor een gezond leefklimaat. Schimmels op muren en plafonds komen vaak in de badkamer voor, maar ook in een vochtige woonkamer of slaapkamer. Te veel vocht in een woning veroorzaakt ook vochtproblemen zoals houtrot, condensvorming, loslatend behang of stucwerk. In een vochtige woning kunnen astmaklachten en allergieklachten verergeren door de aanwezigheid van schimmels. Te weinig vocht in een woning is eveneens niet gezond. Onze luchtwegen hebben immers een bepaalde hoeveelheid vocht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Onvoldoende vocht in een woning leidt ook tot droogteschade aan houten vloeren, houten meubelen. Bovendien neemt de hoeveelheid statische elektriciteit in de woning toe bij te droge omstandigheden. Met een hygrometer meet u direct de hoeveelheid vocht in huis. Is de lucht te vochtig? Een ontvochtiger met hygrostaat verwijdert vocht uit huis tot het niveau dat u wenst! Een bevochtiger met hygrostaat verhoogt de luchtvochtigheid tot de door u ingestelde waarde. Een luchtwasser verspreidt het vocht in huis automatisch tot een gezond niveau.

Vocht meten

Voor het meten van vocht in materialen en objecten worden vochtmeters mét en zonder steekpennen gebruikt. Daarnaast maakt men steeds vaker gebruik van contactloze vochtmeters. Voor het meten van het vochtgehalte in de lucht kiest men een betrouwbare hygrometer. Dit type vochtmeter meet de relatieve luchtvochtigheid en laat zien of de binnenlucht goed, te droog of te vochtig is.

Vocht meter

Een vochtmeter voor lucht geeft de relatieve luchtvochtigheid aan. Dit type vochtmeter noemt men ook wel een hygrometer. Deze vochtmeter wordt gebruikt om de luchtvochtigheid in een binnenruimte te meten. Een weerstation bevat een vochtmeter voor buiten. Een vochtmeter met een wijzerplaat wordt een analoge vochtmeter genoemd. Een digitale vochtmeter heeft een display en geeft de vochtwaarde weer in cijfers. Een vochtmeter voor het meten van het vochtgehalte van hout of steen beschikt over 2 metalen sondes die tegen of in het te meten materiaal gestoken worden. Het vochtgehalte is direct af te lezen. Zo kunt u bijvoorbeeld het vochtgehalte in uw muur meten voordat u gaat behangen.

Vocht verwijderen

Vocht verwijderen uit binnenlucht noemt men kortweg ontvochtigen. Een luchtontvochtiger verwijdert vocht uit de lucht door middel van condensatie. De zogenaamde adsorptiedrogers gebruiken hiervoor een adsorptiemiddel. Om de luchtvochtigheid op een gezond peil te houden dient men in een vochtige woning dagelijks enkele liters vocht per dag te verwijderen. Op tijd vocht verwijderen voorkomt problemen zoals schimmelvorming, vochtgeuren, houtrot, beslagen ramen, vochtplekken en beschadigingen aan houten vloeren.

Vochtbalans

Van vochtbalans in het binnenklimaat is sprake als vochtuitwisseling tussen materialen en binnenlucht tot stilstand is gekomen. De luchtvochtigheid blijft dan constant. Alle voorwerpen en materialen in het vertrek bevatten die hoeveelheid vocht waarbij de luchtvochtigheid niet afneemt of toeneemt. Het vochtgehalte van in de lucht is zodanig dat bijvoorbeeld vloeren en muren geen vocht meer opnemen of afgeven.

Vochtbestrijding

Het geforceerd drogen van een ruimte met behulp van luchtontvochtigers en airblowers. Langdurige blootstelling aan een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot aanzienlijke vochtschade in huis. Overmatig inwerken van vocht kan ook het gevolg zijn van calamiteiten zoals overstromingen, lekkages of waterschade na brand. In beide gevallen is het belangrijk om het vocht zo snel mogelijk uit het binnenklimaat te verwijderen. Voor het bestrijden van vocht kunt u gebruik maken van diverse apparaten zoals ontvochtigers, bouwdrogers en airblowers. De ontvochtigingscapaciteit van mobiele luchtontvochtigers variëert van 10 liter per dag tot 150 liter per dag. Een airblower versnelt het droogproces door het verzorgen van intensieve luchtcirculatie.

Vochtbrug

De plaats waar vocht door een spouwmuur naar binnen trekt noemt men een vochtbrug. Het doorslaand vocht heeft de mogelijkheid van buitenaf de binnenmuur te bereiken door bijvoorbeeld slecht voegwerk of vanwege scheuren in de buitenmuur. De vochtbrug maakt het mogelijk dat het water in een spouwmuur de binnenmuur kan bereiken, en aldaar de nodige vochtschade veroorzaakt. Specie dat contact maakt met zowel de buitenmuur als de binnenmuur vormt een vochtbrug.

Vochtdetectie

Vochtdetectie is noodzakelijk om bestaande vochtproblemen zichtbaar te maken. Door meten van de luchtvochtigheid -of het vochtgehalte van materialen- krijgt men inzicht in de staat van het binnenklimaat. Als tijdens vochtdetectie blijkt dat het binnenklimaat vochtig is kunnen passende maatregelen genomen worden zoals luchtontvochtiging en extra ventilatie. Hygrometers detecteren de hoeveelheid vocht in de lucht. Voor vochtdetectie in materialen wordt een vochtmeter met één of meerdere steekpennen gebruikt.

Vochtdoorslag

Als muren langdurig aan vocht worden blootgesteld ontstaat vochtdoorslag. Dit doorslaand vocht wordt aan de binnenzijde van muren zichtbaar in de vorm van vochtplekken. Als de muren lang vochtig blijven ontstaat kalkafzetting en schimmelvorming. Vochtdoorslag zien we vooral bij kelderwanden en bij muren die regelmatig geteisterd worden door slagregens. Impregneren van muren, en vocht verwijderen met een luchtontvochtiger is nodig om verdere vochtschade te voorkomen.

Vochteter

Een vochteter haalt overtollig vocht uit de lucht. Er zijn kleine vochteters te koop die gevuld worden met vochtabsorberende korrels. Deze vochteters worden bijvoorbeeld in kasten geplaatst. Om vocht uit huis te verwijderen is het gebruik van een vochteter met navulling niet voldoende. Voor langdurig vocht verwijderen dient men een luchtontvochtiger in te zetten.

Vochtgehalte

Het absolute vochtgehalte geeft de hoeveelheid vocht aan en wordt uitgedrukt in een gewichtseenheid, bijvoorbeeld gram. Het relatieve vochtgehalte wordt weergegeven in procenten. Onder andere in de bouw wordt het vochtgehalte van muren, vloeren en bouwmaterialen gemeten om een goede afwerking te garanderen. Het vochtgehalte van de lucht wordt weergegeven als de relatieve luchtvochtigheid. Dit vochtgehalte wordt gemeten met een luchtvochtigheidsmeter, ook wel een hygrometer genoemd. Het vochtgehalte van lucht en materialen verhogen? Een bevochtiger verhoogt het vochtgehalte. Is het vochtgehalte te hoog? Een ontvochtiger verwijdert vocht zodat het vochtgehalte daalt.

Vochtgehalte in huis

Het absolute vochtgehalte geeft de hoeveelheid vocht aan en wordt uitgedrukt in een gewichtseenheid, bijvoorbeeld gram. Het relatieve vochtgehalte wordt weergegeven in procenten. Het vochtgehalte in huis wordt in de meeste gevallen gemeten met een luchtvochtigheidsmeter. Dit meetinstrument meet het relatieve vochtgehalte in huis. Het ideale vochtgehalte in huis - relatieve luchtvochtigheid bedraagt 40% - 60%. Bij dit vochtgehalte bevat de lucht voldoende vocht zodat sprake is van een aangenaam leefklimaat. Het vochtgehalte in huis optimaliseren? Met behulp van luchtbevochtiging of luchtontvochtiging stuurt u het vochtgehalte naar wens.

Vochtgehalte meten

Het vochtgehalte geeft aan hoeveel vocht een voorwerp, object of bouwmateriaal bevat. Het vochtgehalte wordt uitgedrukt in procenten (0 - 100%). In de bouw streeft men naar een gematigd vochtgehalte omdat anders vochtproblemen ontstaan tijdens de afwerkfase van een bouwproject. Het vochtgehalte van lucht is beter bekend als relatieve luchtvochtigheid. Deze waarde geeft aan hoeveel vocht in de lucht aanwezig is. De luchtvochtigheid meet men met een hygrometer.

Vochtgeur

Vochtgeur is een weeïge, muffe geur. De geuren worden door materialen verspreid die gedurende lange tijd in een vochtige ruimte hebben gelegen. Kleding, beddengoed, vloerbedekking, gestoffeerde meubelen en gordijnen krijgen na verloop van tijd een hinderlijke vochtgeur als de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Vochtige kelders en vochtige kruipruimten verspreiden ook vochtgeuren. De stankproblemen worden veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Schimmelplekken op muren en houtrot zijn bronnen van vochtgeuren.

Vochtgeur in huis

Vochtgeuren in huis zijn zeer hinderlijk. Een vochtige woning is bovendien slecht voor de gezondheid vanwege de groei van schimmels. Op tijd vocht verwijderen is de enige optie om vochtgeuren in huis te voorkomen. Door inwerking van vocht raken houten materialen beschadigd en vertonen muren en plafonds vochtschade. De vochtgeuren in huis worden veroorzaakt door schimmels en bacteriën en komen vooral voor in badkamers, kelders en vochtige (bij-)keukens.

Vochtig huis

De ideale relatieve luchtvochtigheid in huis bedraagt 40 - 60%. Bij een luchtvochtigheid hoger dan 60% ontstaan vochtproblemen in huis zoals schimmelvorming, condensatie en houtrot als gevolg van vochtinwerking. Een vochtig huis is ongezond. Vooral mensen met astma, copd en allergie kunnen extra last ondervinden van schimmels die zich in een vochtig binnenklimaat razendsnel vermeerderen. Vocht meten in huis is zeer eenvoudig. Een goede hygrometer laat direct de actuele luchtvochtigheid zien. Voor het verwijderen van vocht uit huis zet u een luchtontvochtiger in. De mobiele luchtdrogers verwijderen -afhankelijk van het type ontvochtiger- enkele liters vocht tot tientallen liters vocht per dag uit huis. Vaak zijn oude huizen vochtig en huizen in waterrijke en/of bosrijke gebieden.

Vochtige badkamer

Een vochtige badkamer ontstaat door het vrijkomen van grote hoeveelheden vocht tijdens douchen of het nemen van een bad. In korte tijd wordt een grote hoeveelheid waterdamp in de lucht gebracht. De waterdamp condenseert op koude oppervlakken zoals tegelwanden en spiegels. Dit condensvocht kan houtrot veroorzaken en voegen in tegelwanden aantasten. Door de hoge luchtvochtigheid wordt ook het eventueel aanwezige stucwerk aangetast. Als een badkamer vochtig is, kan men dit meestal zien aan de groei van schimmls op de wanden en het plafond. Zwarte aanslag in voegen en kitnaden wordt eveneens door schimmels veroorzaakt. Goede ventilatie in de badkamer is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Een vochtige badkamer is niet alleen onhygiënisch maar ook ongezond vanwege de aanwezige schimmels. Een luchtontvochtiger verwijdert in snel tempo het aanwezige vocht. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Vochtige kelder

Een vochtige kelder kenmerkt zich door de aanwezigheid van schimmels, zwarte vochtvlekken op de muur en een bedompte, muffe geur. Vocht in de kelder kan diverse oorzaken hebben. De meest bekende oorzaak is de onvoldoende waterdichtheid van de keldermuren. Andere oorzaken van een vochtige kelder zijn lekkages en opstijgend vocht. Vocht in de kelder is prima te verwijderen met een luchtontvochtiger. Door vocht aan de lucht te onttrekken verdwijnen de vochtproblemen. Vanzelfsprekend dient men eventuele lekkages en doorslaand vocht constructief aan te pakken zodat het probleem zich niet opnieuw voordoet. Bij een lage luchtvochtigheid stopt schimmelgroei, condensvorming en corrosie.

Vochtige kruipruimte

Een vochtige kruipruimte staat garant voor vochtproblemen in de rest van het huis. Door optrekkend vocht raakt de luchtvochtigheid in het hele huis verhoogd. Vloeren, muren en plafonds worden aangetast door schimmels of zwammen. In de kruipruimte zelf raken houten balken beschadigd door de voortdurende inwerking van vocht. Een vochtige kruipruimte is ook de bron voor stankproblemen. Door inwerking van het vocht gaat de hele woning muf ruiken.

Vochtige lucht

Lucht is vochtig als het een grote hoeveelheid waterdamp of waternevel bevat. We spreken van vochtige lucht als er sprake is van een hoge luchtvochtigheid. Vochtige lucht in het binnenklimaat kan vochtproblemen veroorzaken zoals condens, schimmels en aantasting van natuurlijke materialen. Voor het drogen van vochtige lucht kan een luchtontvochtiger worden ingezet.

Vochtige muren

Vochtige muren zijn het gevolg van optrekkend vocht, doorslaand vocht of lekkages. Als een muur vochtig is, tekent zich vaak een zogenaamde vochtrand af. Deze witte rand wordt gevormd door zoutaanslag. Als een muur te lang vochtig blijft ontstaan zwarte schimmelvlekken. In eerste instantie moet gecontroleerd worden op lekkages en de bouwkundige staat van de muur. Het is mogelijk dat een buitenmuur het vocht naar binnen doorlaat. In dat geval is impregneren noodzakelijk. De afwerking van een vochtige muur wordt snel aangetast. Behang en stucwerk laten los als de muur te vochtig is. Om overtollig vocht snel uit huis te verwijderen wordt een luchtontvochtiger ingezet.

Vochtige muur behandelen

Voor het behandelen van vochtige muren luidt één advies: ontvochtigen. In eerste instantie moet gezocht worden naar de oorzaak van het vochtprobleem. Zijn er lekkages? Is de buitenmuur onvoldoende waterdicht? Zo mogelijk dient men aanpassingen te verrichten zodat sterke opname van vocht wordt voorkomen. Het water dat eenmaal in de muur is getreden moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Een krachtige luchtontvochtiger verwijdert dagelijks een flink aantal liters vocht uit de binnenruimte waardoor de muur snel droogt. Als de vochtigheidsgraad van de muur voldoende afgenomen is, kan de muur worden gereinigd en opgeknapt. Dezelfde luchtontvochtiger zorgt ervoor dat de muur in de toekomst droog blijft en niet opnieuw aangetast wordt.

Vochtige werkplek

Op een vochtige werkplek kunnen schimmels eenvoudig groeien. De schimmels veroorzaken mogelijk gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, benauwdheid en andere luchtwegklachten. Als mensen voor een langere periode in een vochtige omgeving werken, kan men ook last krijgen van huidklachten. Voor het behouden van optimale hygiënische omstandigheden op de werkplek moet de luchtvochtigheid onder controle blijven. De luchtvochtigheid is snel en betrouwbaar te meten met een goede hygrometer.

Vochtige woning

De ideale relatieve luchtvochtigheid in uw woning bedraagt 40 - 60%. Bij een luchtvochtigheid hoger dan 60% ontstaan vochtproblemen in de woning zoals schimmelvorming, condens en houtrot als gevolg van vochtinwerking. Een vochtige woning is ongezond. Vooral mensen met astma, copd en allergie kunnen extra last ondervinden van schimmels die zich in een vochtig binnenklimaat razendsnel vermeerderen. Vocht meten in uw woning is zeer eenvoudig. Een goede hygrometer laat direct de actuele luchtvochtigheid zien. Voor het verwijderen van vocht uit de woning zet u een luchtontvochtiger in. De mobiele luchtdrogers verwijderen -afhankelijk van het type ontvochtiger- enkele liters vocht tot tientallen liters vocht per dag uit huis. Vaak is een oude woning vochtig en woningen in waterrijke en/of bosrijke gebieden.

Vochtigheid

Met vochtigheid wordt vaak bedoeld: de relatieve luchtvochtigheid. In een vochtig binnenklimaat is de luchtvochtigheid hoger dan 60%. In een droog binnenklimaat is de luchtvochtigheid lager dan 40%. Het ideale luchtvochtigheidspercentage in huis en op de werkplek bedraagt 40 - 60%. Te veel vochtigheid leidt tot condens, schimmels, rotting en muffe geuren. Te weinig vochtigheid veroorzaakt gezondheidsklachten als hoofdpijn, luchtwegirritatie, droge ogen en huidproblemen. Daarnaast ondervinden de meeste natuurlijke materialen droogschade bij te weinig vocht. Vochtigheid meten is eenvoudig met een goede vochtmeter.

Vochtigheid in huis

Net als een behaaglijke temperatuur is een goede luchtvochtigheid in huis erg belangrijk. De lucht mag niet te droog zijn en zeker niet te vochtig omdat dan schimmelgroei ontstaat. Voor het meten van de vochtigheid in huis kunt u gebruik maken van een hygrometer. Dit eenvoudige meetinstrument laat in één oogopslag de actuele luchtvochtigheid in de binnenruimte zien. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40% en 60%. Voor het verhogen van de vochtigheid in huis zet u een luchtbevochtiger in. Een luchtontvochtiger gebruikt u juist als de vochtigheid in huis te hoog is.

Vochtigheid lucht

De vochtigheid in de lucht wordt ook wel aangeduid als Relatieve Luchtvochtigheid. Dit is de hoeveelheid vocht dat daadwerkelijk in de lucht aanwezig is ten opzichte van de hoeveelheid vocht dat lucht bij met dezelfde temperatuur maximaal kan bevatten. Vochtigheid in de lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Een gezonde vochtigheidsgraad bedraagt 40% - 60% relatieve luchtvochtigheid. De vochtigheid van lucht is te meten met een luchtvochtigheidsmeter, ook wel hygrometer genoemd.

Vochtigheidsgraad

Hoeveelheid vocht per m3 in verhouding met hoeveelheid lucht. Uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid.

Vochtigheidsgraad in huis

Een gezonde vochtigheidsgraad in huis ligt tussen 40% en 60% relatieve luchtvochtigheid. Een lagere waarde dan 40% wijst op droge lucht en een hogere waarde dan 60% wijst op vochtige lucht. Door droge lucht kunnen gezondheidsklachten optreden zoals pijnlijke ogen, neusklachten, keelpijn, huidklachten en vermoeidheid. Als de vochtigheidsgraad te hoog is, kunnen schimmels volop groeien. Schimmel in huis kan leiden tot benauwdheidsklachten en allergieklachten. De vochtigheidsgraad in huis is eenvoudig met een hygrometer te meten.

Vochtigheidsgraadregelaar

Een vochtigheidsgraadregelaar meet de hoeveelheid vocht in de omgevingslucht en stuurt vervolgens een luchtbehandelingsapparaat aan. Een vochtigheidsgraadregelaar wordt ook wel hygrostaat genoemd. Diverse luchtbevochtigers en luchtontvochtigers zijn standaard uitgerust met een hygrostaat. Het apparaat schakelt dan automatisch uit als de ingestelde waarde bereikt is. Als het apparaat niet standaard voorzien is van een vochtregelaar kan deze aangesloten worden op een stekkerhygrostaat.

Vochtigheidsmeter

Het instrument waarmee het vochtgehalte in materialen wordt gemeten noemt men een vochtigheidsmeter. Dit type vochtmeter is meestal voorzien van één of twee steekpennen. Deze steekpennen worden in het materiaal gestoken waarna zeer snel de vochtigheidsgraad op het display wordt getoond. Voor meten van het vochtgehalte van harde materialen wordt een contactloze vochtmeter gebruikt.

Vochtigheidspercentage

De hoeveelheid vocht in een materiaal ten opzichte van de hoeveelheid droge stoffen in het materiaal wordt uitgedrukt in procenten en noemt men het vochtigheidspercentage. Als men spreekt over het vochtigheidspercentage van lucht bedoelt men meestal de luchtvochtigheid.

Vochtigheidsproblemen

Voorbeelden van vochtigheidsproblemen zijn condensvorming, schimmelvorming en roestvorming. Door een hoge luchtvochtigheid ontstaan na verloop van tijd ernstige vochtigheidsproblemen. Deze problemen laten zich moeizaam herstellen. Zolang het vocht niet weggenomen wordt, blijven nieuwe problemen ontstaan. Vochtigheidsproblemen voorkomt of stopt men door het inzetten van luchtontvochtiging.

Vochtigheidsregelaar

Een vochtigheidsregelaar wordt ook wel hygrostaat genoemd. Het instrument meet de luchtvochtigheid en regelt tegelijk de werking van een bevochtigingsapparaat of ontvochtigingsapparaat. De vochtigheidsregelaar kan ingebouwd zijn in de luchtbevochtiger of luchtontvochtiger, maar het gebruik van een losse vochtregelaar is ook mogelijk. Een vochtigheidsregelaar voor in het stopcontact noemt men een stekkerhygrostaat.

Vochtigheidssensor

Een vochtigheidssensor meet de hoeveelheid vocht in een materiaal of in de lucht. Vochtigheidssensoren in luchtbevochtigers en luchtontvochtigers meten de luchtvochtigheid. De apparaten worden automatisch ingeschakeld en uitgeschakeld dankzij de metingen van de vochtigheidssensoren.

Vochtmeter

Een vochtmeter is een meetinstrument waarmee het vochtgehalte van bijvoorbeeld hout of steen gemeten wordt. De vochtmeter beschikt over 2 metalen sondes die tegen of in het te meten materiaal gestoken worden. Het vochtgehalte is direct af te lezen. Zo kunt u bijvoorbeeld het vochtgehalte in uw muur meten voordat u gaat behangen. Een vochtmeter voor lucht geeft de relatieve luchtvochtigheid aan. Dit type vochtmeter noemt men ook wel een hygrometer. Deze vochtmeter wordt gebruikt om de luchtvochtigheid in een binnenruimte te meten. Een weerstation bevat een vochtmeter voor buiten. Een vochtmeter met een wijzerplaat wordt een analoge vochtmeter genoemd. Een digitale vochtmeter heeft een display en geeft de vochtwaarde weer in cijfers.

Vochtmeting

Voor het meten van de luchtvochtigheid maakt men gebruik van een hygrometer. Dit type vochtmeting vindt zowel buiten plaats als in het binnenklimaat. Naast het meten van vocht in de lucht wordt ook vocht van materialen en objecten gemeten. Deze vochtmeters zijn voorzien van steekpennen om in het materiaal te plaatsen. Vochtmetingen kunt u eenvoudig zelf uitvoeren. Voor een lage prijs heeft u al een betrouwbare vochtmeter in huis.

Vochtmeting in huis

Voor het meten van de luchtvochtigheid in huis zijn er diverse hygrometers verkrijgbaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen digitale hygrometers en analoge hygrometers. Het verschil tussen deze meetinstrumenten bestaat uit de weergave van de vochtmetingen op een display of op een wijzerplaat. Het tijdig uitvoeren van vochtmetingen in huis voorkomt ernstige vochtproblemen. Hoe langer het vocht in kan werken op muren, plafonds, vloeren en andere delen van de constructie, des te hoger zijn de herstelkosten. Het uitvoeren van vochtmetingen is huis is ook zinvol als u vermoed dat de luchtvochtigheid juist te laag is. Op tijd starten met bevochtiging voorkomt in dat geval problemen door droge lucht.

Vochtnevelaar

Een vochtnevelaar verdeeld zeer gelijkmatig vocht in de omgevingslucht. Een bekende vochtnevelaar is de ultrasone luchtbevochtiger. Door water met kleine trillingen in beweging te brengen verdeeld het zich gelijkmatig in de lucht. Een ultrasone vochtnevelaar verhoogt de luchtvochtigheid zeer snel. De uitblaasmond van deze vochtnevelaar is verstelbaar.

Vochtopnemer

Een vochtopnemer wordt ook wel vochteter genoemd. Een vochtopnemer haalt overtollig vocht uit de lucht. Er zijn kleine vochtopnemers te koop die gevuld worden met vochtabsorberende korrels. Deze vochtopnemers worden bijvoorbeeld in kasten geplaatst. Om vocht uit huis te verwijderen is het gebruik van een vochtopnemer met navulling niet voldoende. Voor langdurig vocht verwijderen dient men een luchtontvochtiger in te zetten.

Vochtoverlast

Vochtoverlast in huis kan verschillende oorzaken hebben. Op de eerste plaats ontstaat vochtoverlast door calamiteiten als overstromingen en lekkages. Na een brand kan waterschade door het bluswater aanzienlijk zijn. Vochtoverlast kan ook ontstaan door het binnendringen van water in de woning. Afhankelijk van de wijze waarop het water binnendringt noemt men dit doorslaand vocht of optrekkend vocht. Vochtoverlast door condensatie is mogelijk indien de luchtvochtigheid in huis gedurende een lange periode te hoog is geweest. Het vocht kan de woning niet uit en trekt in vloeren, muren, plafonds, kozijnen en inboedel. Voor effectieve bestrijding van vochtoverlast worden luchtontvochtigers en bouwdrogers ingezet, eventueel in combinatie met airblowers.

Vochtpercentage

Het vochtpercentage geeft weer hoeveel vocht in een object of in een bepaald materiaal aanwezig is ten opzichte van de hoeveelheid vaste stoffen. Het vochtpercentage wordt vastgesteld met een vochtmeter.

Vochtplekken

Plekken op muren die veroorzaakt worden door een te hoge luchtvochtigheid gedurende een lange periode. Bij een hoge luchtvochtigheid vormen schimmels zwarte vochtplekken op de muren. De schimmels verspreiden zich razendsnel zodat in korte tijd op meerdere plaatsen op de muur zwarte vochtplekken ontstaan. Vochtplekken worden ook zichtbaar aan de buitenste rand van een natte vlek op de muur. De bruine aanslag wijst op een oud vochtprobleem, of een vochtprobleem dat tijdelijk niet voorkomt. Vooral muren die herhaaldelijk worden blootgesteld aan slagregens kunnen cirkelvormige vochtplekken gaan vertonen. Vochtplekken op muren ontstaan ook door optrekkend vocht / opstijgend vocht vanuit de verbinding met de vloer of fundering.

Vochtprobleem

Een vochtprobleem ontstaat wanneer overtollig vocht in een woning of ander gebouw onvoldoende wordt verwijderd. Vochtproblemen ontstaan direct na calamiteiten, bijvoorbeeld na overstroming, lekkage of schade door bluswater. Een vochtprobleem openbaart zich ook als de luchtvochtigheid in het binnenklimaat structureel te hoog is. Als de binnenruimte onvoldoende geventileerd wordt, stijgt de luchtvochtigheid bovendien snel. Bekende vochtproblemen zijn: schimmelvorming, condensatie, stank, houtrot en corrosie. Luchtontvochtigers verwijderen in hoog tempo overtollig vocht uit een gebouw.

Vochtprobleem in huis

Een vochtprobleem in huis ontstaat wanneer overtollig vocht langdurig inwerkt op muren, vloeren, plafonds en draagbalken. Een vochtprobleem openbaart zich in de meeste gevallen omdat de luchtvochtigheid in huis structureel te hoog is. Vochtproblemen ontstaan ook door calamiteiten, bijvoorbeeld na overstroming, lekkage of schade door bluswater. Als de woning onvoldoende geventileerd wordt, stijgt de luchtvochtigheid bovendien snel. Bekende vochtproblemen zijn: schimmelvorming, condensatie, stank, houtrot en corrosie. Luchtontvochtigers verwijderen in hoog tempo overtollig vocht uit huis.

Vochtproblemen

Vochtproblemen ontstaan als muren, vloeren, plafonds, voorwerpen en materialen langdurig blootgesteld worden aan vocht. Bekende vochtproblemen in huis zijn: condens, schimmels en houtrot. Bekende vochtproblemen in bedrijven zijn: corrosie, slechte verwerking van producten, schimmelvorming, condensatie. Voor effectieve vochtbestrijding worden luchtontvochtigers ingezet.

Vochtproblemen in huis

In huis ontstaan vochtproblemen ontstaan als muren, vloeren, plafonds, voorwerpen en materialen langdurig blootgesteld worden aan vocht. De bekendste vochtproblemen in huis zijn: condens, schimmels en houtrot. Vochtproblemen in huis treden het snelst op in de meest vochtige ruimten zoals kelders, kruipruimten en badkamers. Het vocht verdeeld zich razendsnel door de woning waardoor ook woonkamers en slaapkamers te vochtig worden. Een luchtontvochtiger inzetten voorkomt langdurige inwerking van vocht. Het is een effectieve methode om vochtproblemen in huis te stoppen en te voorkomen.

Vochtregelaar

Een vochtregelaar meet de hoeveelheid vocht in de omgevingslucht en stuurt vervolgens een luchtbehandelingsapparaat aan. Een vochtregelaar wordt ook wel hygrostaat genoemd. Diverse luchtbevochtigers en luchtontvochtigers zijn standaard uitgerust met een hygrostaat. Het apparaat schakelt dan automatisch uit als de ingestelde waarde bereikt is. Als het apparaat niet standaard voorzien is van een vochtregelaar kan deze aangesloten worden op een stekkerhygrostaat.

Vochtschade

Vochtschade ontstaat door lekkage, overstroming, slagregens, condensatie of door een luchtvochtigheid die voortdurend te hoog is. Vochtschade kan oppervlakkig zijn, maar in veel gevallen is de structuur van een pand ook aangetast. Vochtschade herstellen begint bij het opsporen van de oorsprong van het probleem. Bouwkundige aanpassingen of reparaties zijn vereist bij lekkage of doorslaand vocht. Als de luchtvochtigheid voor een lange periode te hoog is, haalt een luchtdroger het overtollige vocht uit de lucht. De luchtvochtigheid zal naar normale waarden dalen.

Vochtslurper

Een vochtslurper bestaat uit een plastic bakje met daarin vochtaantrekkende korrels. Deze korrels nemen het vocht op uit de omgevingslucht en absorberen het. De vochtslurper neemt niet langer vocht op wanneer de korrels verzadigd zijn. De korrels zijn als navulling te koop. Het droogvermogen van een vochtslurper is beperkt.

Vochttechniek

Vochttechniek is een beknopte omschrijving voor het vakgebied dat zich bezig houdt met het optimaliseren van de vochtigheidsgraad in het binnenklimaat. Vochttechnische bedrijven beschikken over de kennis en de juiste apparatuur om de luchtvochtigheid in het binnenklimaat op peil te krijgen en te houden. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in vochttechniek zijn o.a. deskundig in het verhelpen van vochtproblemen.

Vochtvanger

Vochtvangers zijn er in allerlei soorten en maten. De kleine vochtslurpers nemen vocht uit de omgeving op met behulp van de absorptiekorrels. Vochtvangers worden geplaatst in kleine ruimten zoals kasten. Voor het ontvochtigen van grotere ruimten zijn vochtvangers ongeschikt. De opnamecapaciteit is beperkt.

Vochtwering

Een vochtwering voorkomt de schadelijke inwerking van vocht. Ondergrondse kelders moeten voorzien zijn van een deugdelijke vochtwering om de inwerking van vocht te weerstaan. Een goede vochtwering maakt een constructie waterdicht. Als de vochtwering aangetast is, of erger nog ontbreekt, heeft het water vrij spel. Dit heeft meestal aanzienlijke vochtschade tot gevolg. Een goede vochtwering voorkomt de inwerking van optrekkend vocht en doorslaand vocht. Betonrot, houtrot, vochtplekken en schimmelgroei zijn tekenen van een slechte vochtwering.

Vogelgriep

Vogelgriep is een griepvariant en wordt voornamelijk door pluimvee overgedragen. Vogelgriep wordt onder andere door de lucht verspreidt. Een voor de mens gevaarlijke variant van het virus is H5N1.

Vogelstof

Vogelstof is een verzamelnaam voor het fijnstof dat in de lucht aanwezig is in de omgeving van vogelkooien, voliéres en duivenhokken. Vogels verspreiden microfijne stofdeeltjes in de lucht waardoor de luchtkwaliteit verslechterd. Door extra ventilatie en goede luchtreiniging wordt de lucht ontdaan van het volgelstof. Fijne stofdeeltjes zijn schadelijk voor de luchtwegen omdat deze diep in de longen dringen.

Voorfilter

Een voorfilter is het eerste filter van een luchtreiniger. Het voorfilter van een luchtreiniger verwijdert de grootste verontreinigingen uit de vervuilde lucht. Na het voorfilter wordt de lucht gezuiverd door filters zoals een hepafilter en geurfilter. Het voorfilter in Daikin luchtreinigers bevat het middel catechine dat antibacteriële eigenschappen heeft. Het voorfilter is het eerste filter van 6 filters in moderne Daikin luchtreinigers.

Vorstbeveiliging airconditioner

Beveiliging waardoor de airconditioner ook tijdens de winterperiode gebruikt kan worden. De beveiliging beschermt de airco tegen bevriezen. Gedurende de wintermaanden kan een airconditioner met warmtepomp het binnenklimaat verwarmen.

VRF airco

VRF betekent: Variable Refrigerant Flow. Een VRF airco is een volledig airco-systeem voorzien van meerdere airco binnenunits en één of meerdere airco buitenunit(s). De toevoeging VRF geeft aan dat de capaciteit van het systeem variabel is. De koel- en verwarmingscapciteit is afhankelijk van de totale hoeveelheid koudemiddel dat het airconditioningsysteem bevat. Een VRF systeem wordt op maat ontworpen.

Vriespunt

Temperatuur waarbij een vloeistof overgaat van vloeibaar naar vast(ijs). Het vriespunt van water is nul graden. Een luchtontvochtiger voorzien van een Hot Gas Module is geschikt voor ontvochtiging bij een lage temperatuur.

VRV airco

VRV betekent: Variable Refrigerant Volume. Een andere term voor dit type airconditioning is VRF airco: Variable Refrigerant Flow. Een VRV airco is een volledig airco-systeem voorzien van meerdere airco binnenunits en één of meerdere airco buitenunit(s). De toevoeging VRV geeft aan dat de capaciteit van het systeem variabel is. De koel- en verwarmingscapciteit is afhankelijk van de totale hoeveelheid koudemiddel dat het airconditioningsysteem bevat. Een VRV systeem wordt op maat ontworpen.

Home
Woordenboek
V


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter V

Vangreflector

Een vangreflector is een type insectenvanger. Deze insectenverdelger trekt vliegende insecten aan met behulp van een U.V lamp. In de vangreflector komen de insecten in aanraking met een kleefplaat. De insecten worden hierdoor permanent uit het binnenmilieu verwijderd. Er zijn diverse insectenvangers te koop. Let op dat de insectenverdelger voldoende capaciteit heeft voor de grootte van de ruimte. Vangreflectoren worden vaak gebruikt in keuken, restaurant, grootkeuken, bar, kantine, en productiebedrijf.

Vaste ontvochtiger

Ontvochtiger voor magazijn, bedrijfsruimte, zwembad en openbare gebouwen met een hoge luchtvochtigheid (Vanaf 700m3). Deze robuuste luchtontvochtigers zijn verkrijgbaar met verschillende droogcapaciteiten en zijn voorzien van een vaste afvoer. Vaste luchtdrogers zijn geschikt voor permanente ontvochtiging / conditionering in musea, binnenzwembaden, scheepvaart, grafische sector, productiebedrijven voor hout, papier en levensmiddelen.

Vaste waterafvoer

Permanente leiding die gebruikt wordt om water af te voeren. Een luchtontvochtiger met permanente waterafvoer, voert automatisch het uit de lucht onttrokken vocht af. De meeste luchtontvochtigers vangen het vocht op in een waterreservoir. Bij ontvochtigers met een vaste waterafvoer wordt het vocht automatisch afgevoerd. Ideaal voor continu ontvochtigen waarbij de luchtdroger weinig onderhoud en gebruikshandelingen vraagt.

Vector One

Vector One is een compacte insectenbestrijder. De vangreflector behoort tot insectenvangers uit de Vector-serie die uitgerust zijn met een uv-lamp. Deze vangreflector onttrekt vliegende insecten middels kleefplaten. Deze lijmfolieplaten laten de insecten permanent uit het binnenklimaat verdwijnen dankzij de kleeflaag aan de buitenzijde van de verwisselbare platen.

Venta

Venta is fabrikant van de Venta luchtbevochtigers. Venta luchtbevochtigers bevochtigen de lucht door natuurlijke verdamping van water. Een Venta bevochtiger wordt ook wel een luchtwasser genoemd. Droge lucht wordt door een schijvenset gevoerd dat voortdurend door een waterreservoir draait. De luchtvochtigheid wordt gelijkmatig verhoogd en blijft constant. Naast bevochtiging vindt ook luchtreiniging plaats. Vooral grote stofdeeltjes blijven in het reservoir achter. Venta luchtbevochtigers zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar. Van kleine luchtwassers voor gebruik in een slaapkamer of woonkamer tot grote luchtwassers voor bevochtiging van appartementen en kantoorruimten.

Venta airwasher

Venta airwashers worden ook wel Venta luchtwassers of Venta luchtreinigers genoemd. Een airwasher van Venta bevochtigt en reinigt de lucht. Droge, vervuilde binnenlucht wordt door een ventilator naar de airwasher gevoerd. Een roterend, vochtig schijvenpakket geeft vocht aan de droge lucht af zodat de luchtvochtigheid hoger wordt. Vuildeeltjes zoals stof blijven in de airwasher achter.

Venta bevochtiger

Met een Venta bevochtiger wordt bedoeld: een luchtbevochtiger van het merk Venta. Venta bevochtigers zijn luchtwassers. Deze bevochtigers verhogen de luchtvochtigheid op natuurlijke wijze zonder risico op overbevochtiging.

Venta etherische olien

De etherische oliën van Venta worden gedoseerd in Venta luchtbevochtigers-luchtreinigers. De Venta bevochtigers zijn uitgerust met een houder voor de olieflesjes. Zo kan aan het water dat gebruikt wordt voor bevochtiging een heerlijke geur worden toegevoegd. Venta etherische oliën verfrissen de binnenlucht. De luchtvochtigheid op peil én een aangename geur in huis of kantoor door een bevochtiger te voorzien van etherische olie.

Venta geurolie

Venta geurolie is een andere naam voor Venta etherische olie. Door het toevoegen van Venta geurolie aan het water in de bevochtiger, verspreidt de aangename geur zich door het hele huis. Met Venta geurolie krijg de binnenlucht een persoonlijk tintje.

Venta hygienemiddel

Venta hygiënemiddel wordt toegevoegd aan het waterreservoir van een Venta luchtbevochtiger. Het hygiënemiddel zorgt ervoor dat het water vrij van bacteriën en virussen blijft. Venta hygiënemiddel verlaagt ook de oppervlaktespanning van water zodat het beter verdampt. Het hygiënemiddel laat kalkdeeltjes samenklonteren zodat deze nauwelijks neerslaan op onderdelen van de luchtbevochtiger. Een scheutje hygiënemiddel toevoegen aan het water in een Venta luchtbevochtiger is voldoende om goede luchtbevochtiging te waarborgen.
Links: Venta

Venta luchtbevochtiger

Een Venta luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid door natuurlijke verdamping. In een Venta bevochtiger draaien vochtschijven voortdurend door een waterreservoir. Droge omgevingslucht wordt met behulp van een ventilator tussen de vochtige schijven geleid. De lucht neemt het vocht op en wordt vervolgens opnieuw in de ruimte geblazen. Venta luchtbevochtigers zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Venta luchtreiniger

Een Venta luchtbevochtiger wordt ook wel een Venta luchtreiniger of een Venta luchtwasser genoemd. Dit type luchtbevochtiger voegt niet alleen vocht aan de lucht toe, maar zuivert de lucht ook van grove stofdeeltjes en bijvoorbeeld stuifmeel. Deze vuildeeltjes blijven in de Venta luchtreiniger in het waterreservoir achter. Een interne ventilator blaast droge lucht tussen bevochtigingsschijven door. De lucht neemt het vocht op en tegelijkertijd blijven vuildeeltjes op de schijven achter. De schijven roteren door het waterreservoir zodat de vuildeeltjes van de schijven afgespoeld worden. Met recht noemt men een Venta bevochtiger dus ook wel een Venta luchtreiniger.

Venta luchtwasser

Een Venta luchtwasser zorgt voor luchtbevochtiging en luchtreiniging in het binnenklimaat. Er zijn diverse modellen Venta luchtwassers. Voor het bevochtigen van een kleine ruimte volstaat een kleinere luchtwasser (bijvoorbeeld slaapkamer, klein kantoor). Voor een middelgrote ruimte zoals een woonkamer is een hogere bevochtigingscapaciteit vereist. Een Venta LW45 luchtwasser is ideaal voor bevochtiging van middelgrote woonkamers. De grootste luchtwassers van Venta zijn geschikt voor het bevochtigen van o.a. een grote living, appartement of kantoorverdieping. Voor automatische luchtbevochtiging wordt een Venta LW82 rechtstreeks op de waterleiding aangesloten.

Venta reiniger

Venta reiniger is de commerciële naam van het reinigingsmiddel waarmee Venta luchtbevochtigers worden onderhouden. Venta reiniger wordt gebruikt voor de halfjaarlijkse reiniging van Venta luchtbevochtigers-luchtreinigers. Het middel houdt de bevochtigers schoon en fris.

Venta reinigingsmiddel

Venta reinigingsmiddel wordt gebruikt voor de halfjaarlijkse reiniging van de Venta bevochtiger-luchtwasser. Het middel houdt de bevochtiger schoon en fris. Een behandeling met Venta reiniger is ook aan te bevelen als de luchtwasser voor een langere periode niet gebruikt wordt.

Venti Light

Venti Light is een model CO2 meter van Atal. Op het display wordt de actuele meetwaarde voor CO2 getoond. Daarnaast is de Venti Light uitgerust met kleurenleds zodat in één oogopslag de kwaliteit van de binnenlucht te zien is. Als de CO2 waarde te hoog is, heeft de binnenruimte extra ventilatie nodig.

Ventilatie

Onder ventilatie verstaan we het vervangen van een hoeveelheid lucht door een ander deel, meestal schone lucht. Tijdens ventilatie wordt vervuilde binnenlucht vervangen door verse buitenlucht. De kwaliteit van de aangevoerde lucht wordt nadelig beïnvloed door zaken als verkeer en industrie. Voldoende ventilatie is ook noodzakelijk om vocht uit het binnenmilieu te verwijderen. Het vochtgehalte in het binnenklimaat zal niet dalen als de luchtvochtigheid van de verse lucht hoog is.

Ventilatierooster

In huis zorgen ventilatieroosters voor toevoer van verse lucht en afvoer van vocht en kwalijke geuren. Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor het behouden van een aangenaam en gezond leefklimaat. Voortdurend ventileren is daarom een must. Veel woningen zijn echter zó vochtig dat alleen ventileren de luchtvochtigheid niet voldoende laat dalen. In dat geval is extra ontvochtiging gewenst. Luchtontvochtigers zijn stekkerklare apparaten die het overtollig vocht in huis snel verwijderen.

Ventilator

Een ventilator is een apparaat dat lucht in beweging brengt. De aangezogen lucht wordt direct verplaatst voor o.a. koelen en drogen. Het volume lucht dat verplaatst wordt is afhankelijk van de capaciteit van de ventilator. Voor gebruik in huis of op de werkplek zijn diverse ventilatoren verkrijgbaar zoals een tafelventilator, vloerventilator, statiefventilator (staande ventilator) of torenventilator. Voor grote toepassingen kan een industriële ventilator worden aangeschaft. Deze krachtige, professionele ventilator wordt ingezet bij calamiteiten of voor het versneld drogen van panden.

Ventilator verwarming

Een ventilator met verwarming blaast warme lucht in de kamer. Deze ventilatorkachels worden ingezet voor bijverwarming in studiekamers, kantoorruimten, hobbyruimten en werkplaatsen. Ventilatoren met verwarming verspreiden de warme lucht zeer snel in de binnenruimte.

Ventilator zonder bladen

Een ventilator zonder bladen heeft geen rotorbladen zoals de meeste ventilatoren hebben. Voordelen van dit type ventilator zijn het trillingsvrij verplaatsen van lucht, de veilige wijze van ventileren en het eenvoudige onderhoud. Een ventilator zonder bladen heeft een eigenzinnige vormgeving, een uniek design.

Ventilatorbladen

De schoepen van een ventilator noemt men ventilatorbladen. De hoeveelheid luchtverplaatsing van een ventilator is afhankelijk van zijn afmetingen, het motorvermogen en de vorm van de ventilatorbladen. Ventilatoren van het merk Dyson hebben geen ventilatorbladen. De traditionele bladen zijn vervangen door een roterend mechanisme waarmee de luchtverplaatsing tot stand wordt gebracht.

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel is een mobiele verwarmingskachel voor bijverwarming van een binnenruimte. Met behulp van een ventilator wordt omgevingslucht langs een verwarmingselement gevoerd zodat de temperatuur van de lucht stijgt. Ventilatorkachels zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar zoals een vloermodel en een torenmodel. Voor gebruik in een badkamer dient de ventilatorkachel waterdicht te zijn. Een ventilatorkachel verwarmt een ruimte snel en de warmte wordt goed verdeeld.

Ventileren

Ventileren is noodzakelijk voor het behouden van een goede luchtkwaliteit in het binnenmilieu. Verse lucht moet in huis worden gebracht, terwijl vocht en kwalijke geuren afgevoerd moeten worden. In verscheidene kantoren en grote industriële gebouwen brengen luchtbehandelingssystemen de ventilatie tot stand. In huis ventileert men met ventilatieroosters of kleinschalige ventilatiesystemen. Om de mate van ventilatie te controleren worden CO2-meters geplaatst. Een hoge CO2 waarde wijst op onvoldoende ventileren.

Verdamping

De overgangsfase van vloeibaar naar gas noemt men verdamping. Luchtwassers en koud water verdampers behoren tot de luchtbevochtigers die de luchtvochtigheid verhogen door natuurlijke verdamping. Een stoombevochtiger verdampt water door verwarming met behulp van een hitte-element. Deze geforceerde vorm van verdamping brengt snel een grote hoeveelheid vocht in de lucht.

Verdampingsbakje

Het verdampingsbakje kent iedereen als het ouderwetse porseleinen waterbakje aan de verwarming. Vooral vroeger werden deze verdampingsbakjes aan radiatoren gehangen als de lucht in huis te droog was. De bakjes hebben echter nauwelijks effect op de luchtvochtigheid in huis. Het wateroppervlakte is gewoonweg te klein om voldoende vocht te laten verdampen. De lucht in huis blijft nagenoeg even droog. Gelukkig staat de techniek niet stil en is er tegenwoordig volop keuze uit effectieve luchtbevochtigers voor gebruik in huis. Luchtbevochtigers zijn speciaal ontworpen om voldoende vocht aan de lucht toe te voegen zodat de luchtvochtigheid op een aangenaam peil blijft.

Verdampingsbevochtigers

Verdampingsbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid door natuurlijke verdamping van water. Om verdamping mogelijk te maken zijn deze luchtbevochtigers uitgerust met verdampingsschijven of verdampingsfilters. Zowel schijven als filters nemen schoon water op vanuit een watertank. Een ventilator blaast vervolgens droge omgevingslucht tussen de verdampingsschijven of door het verdampingsfilter. Hierdoor neemt de droge lucht het vocht versneld op. Verdampingsbevochtigers zijn dusdanig ontworpen dat in korte tijd veel water kan verdampen. Verdampingsbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid zeer gelijkmatig en houden de vochtbalans prima in stand.

Verdampingsfilter

Filter dat gebruikt wordt in o.a. luchtbevochtigers. Het verdanpingsfilter absorbeert vocht uit het waterreservoir van de bevochtiger. Droge omgevingslucht wordt met behulp van een ventilator door het vochtige filter geblazen. De droge lucht neemt het vocht op uit het filter waardoor de luchtvochtigheid stijgt. De bevochtigde lucht wordt tenslotte terug in de ruimte gebracht. Verdampingsfilters voor luchtbevochtigers zijn los verkrijgbaar als vervangingsfilter. Bevochtigers met verdampingsfilters zijn verkrijgbaar van de merken Airtek, Brune, Sanvia.

Verdampingsschijven

Verdampingsschijven zijn onderdeel van verdampingsbevochtigers. Deze luchtbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid door verdamping van water. De verdampingsschijven zijn speciale kunststof schijven en bevinden zich op een roterende as. Het schijvenpakket roteert langzaam door een waterreservoir zodat de schijven vochtig worden. Vervolgens wordt droge lucht door het vochtige schijvenpakket geblazen. De verdampingsschijven geven het vocht gelijkmatig aan de droge omgevingslucht af. Voor het behouden van een optimale werking dienen de schijven periodiek te worden gereinigd.

Verdampingssnelheid

Bij luchtbevochtiging bedoelt men met verdampingssnelheid de snelheid waarmee het vocht in de binnenlucht wordt gebracht. De verdampingssnelheid van water in een luchtbevochtiger is onder andere afhankelijk van de temperatuur en het wateroppervlakte. Om de verdampingssnelheid te verhogen zijn luchtwassers uitgerust met bevochtigingsschijven. Het schijvenpakket heeft een groot oppervlakte voor versnelde verdamping.

Verkeersemissie

Tot verkeersemissie behoort de uitstoot van onder andere fijnstof, stikstofoxiden, zwaveldioxide, koolmonoxide, kooldioxide en roetdeeltjes. Deze stoffen bevinden zich in uitlaatgassen van verbrandingsmotoren. Vooral in steden is de luchtkwaliteit slechter vanwege de hoge verkeersdichtheid. Dit heeft ook invloed op de binnenluchtkwaliteit.

Verplaatsbare airco

Een verplaatsbare airco heeft handzame afmetingen en is niet voorzien van vaste airco-leidingen. Deze portable airco's zijn ideaal voor tijdelijke koeling van een ruimte. Verplaatsbare airco's zijn doorgaans uitgerust met wieltjes zodat tillen niet nodig is.

Verplaatsbare kachel

Een verplaatsbare kachel is ideaal voor gebruik als bijverwarming in een kamer, kantoor, werkplaats of berging. Verplaatsbare kachels zijn relatief goedkoop in aanschaf en kunnen op elk moment worden ingezet als een ruimte onvoldoende verwarmd wordt.

Vervangingsfilters

Filters voor luchtreinigers welke niet afwasbaar zijn, noemt men ook wel vervangingsfilters. Als deze filters in luchtreinigers sterk vervuild zijn, moeten deze vervangen worden door nieuwe filters. Als een luchtreiniger intensief wordt gebruikt in een ruimte met veel verontreinigingen moeten luchtfilters soms sneller worden vervangen om optimale luchtreiniging te behouden. In de handleiding van een luchtreiniger staat wanneer de filters onder normale omstandigheden aan vervanging toe zijn. Voorbeelden van vervangingsfilters zijn HEPA filters, geurfilters en bevochtigingsfilters.

Verwarming

Opwarming van een ruimte of object met behulp van o.a. centrale verwarming, stadsverwarming, keramische verwarming, olieradiator of ventilatorkachel. Ook airconditioners die voorzien zijn van een warmtepomp zijn geschikt voor het verwarmen van het binnenklimaat.

Verwarmingstoestel

De CV ketel, een gashaard, kachels, warmtepompen en mobiele heaters worden ook wel verwarmingstoestellen genoemd. Een verwarmingstoestel werkt afhankelijk van het systeem op fossiele brandstoffen, elektriciteit, of aardwarmte. Voorbeelden van mobiele verwarmingstoestellen zijn keramische kachels, olieradiators, infrarood kachels en ventilatorkachels.

Verwarmingsunit

Een verwarmingsunit voorziet het binnenklimaat van aangename warmte. Voor totale klimaatbeheersing in huis of kantoor kan men kiezen voor een airconditioningssysteem met warmtepomptechnologie. Dit systeem is geschikt voor koeling en verwarming. Dit type verwarmingsunit is onder meer verkrijgbaar als wandmodel.

Verwarmingsvermogen

Het verwarmingsvermogen is de capaciteit waarmee een warmtepomp, verwarmingsunit of mobiele kachel binnenlucht verwarmt. Het verwarmingsvermogen wordt uitgedrukt in Watt of kiloWatt.

Virussen

Een virus is een kleine hoeveelheid erfelijk materiaal omhult met een eiwit. Een virus koppelt zich aan een cel -gastheercel- en injecteert vervolgens het erfelijk materiaal in de cel of versmelt met de cel. Binnen in de cel kan het virus zich vermeerderen. Tijdens de vermeerdering van een virus worden oorspronkelijke cellen vaak gedood. Virussen leven dus in een organisme én ten koste van dat organisme. Virussen kunnen zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden. Een griepvirus vertoont zich steeds weer in een andere vorm waardoor vaccinatie moeilijk is.

Vliegenbestrijding

Tot vliegenbestrijding behoren alle middelen en apparaten waarmee vliegen op doelmatige manier uit een woning of ander gebouw worden verwijderd. Effectieve vliegenbestrijding is goed voor de algemene hygiëne en voor het voorkomen van vliegenoverlast.

Vliegenlamp

Vliegenlampen zijn geschikt voor het vangen van vliegen in woonhuizen, horeca, industrie, detailhandel en openbare gebouwen. Een vliegenlamp trekt vliegen aan met UV-licht. De vliegen worden onschadelijk gemaakt door een elektrisch rooster of lijmbord. Een vliegenlamp met lijmbord wordt gebruikt in een ruimte waar etenswaren worden opgeslagen, bereid of geconsumeerd. In een voor het publiek toegankelijke ruimte kan een vliegenlamp met een mooi design worden gebruikt.  Een industriële vliegenlamp met maximale veiligheid wordt ingezet in de voedsel verwerkende industrie. In een ruimte waar het bovenstaande niet van toepassing is, kan een vliegenlamp met een elektrisch rooster worden gebruikt. Er bestaat echter wel een kleine kans dat deeltjes van de vlieg in de lucht terecht komen tijdens het uiteenspatten van de vlieg wanneer deze in contact komt met het spanningsrooster.

Vliegenoverlast

Bij de aanwezigheid van een grote hoeveelheid vliegen spreekt men van vliegenoverlast. Overlast door vliegen is te voorkomen door etenswaren af te dekken en etensresten direct af te voeren in gesloten afvalbakken. Ook worden vliegen aangetrokken door uitwerpselen van dieren. Om vliegenoverlast te voorkomen moeten de uitwerspelen direct opgeruimd worden. Insectenverdelgers verwijderen de vliegen definitief uit een binnenruimte.

Vliegenplaag

Vooral in de zomer kan sprake zijn van een vliegenplaag. In het warme klimaat komen vliegen op afval af en leggen grote hoeveelheden eitjes. Ook in de nabijheid van vee is veel overlast van vliegen. Om een vliegenplaag te voorkomen is het verstandig om etensresten zorgvuldig te verwijderen.

Vliegenvanger

Vliegenvangers zijn er in soorten en maten. Wie kent de kleverige slingers aan het plafond met overblijfselen van vliegen niet? Er zijn ook betere oplossingen verkrijgbaar voor het bestrijden van overlast door vliegen. Een vangreflector vangt vliegen op een hygiënische manier. Vliegen worden naar vangreflector gelokt met behulp van een UV-lamp. Eenmaal in de vliegenvanger beland, kunnen de vliegen niet meer ontsnappen. Vliegen en andere vliegende insecten blijven achter op de kleefplaten. Deze lijmfolieplaten zijn eenvoudig verwisselbaar.

Vloerventilator

Een vloerventilator blaast de lucht vanaf de vloer door de kamer. De meeste vloerventilatoren zijn draaibaar zodat de luchtstroom zelfs horizontaal kan worden gestuurd. De instelbaarheid heeft als voordeel dat de ruimte tochtvrij van frisse lucht wordt voorzien.

Vluchtige stoffen

Vluchtige stoffen zijn een verzameling van organische chemische verbindingen die makkelijk verdampen. Veel vluchtige stoffen behoren tot de koolwaterstoffen en zijn brandbaar in de aanwezigheid van zuurstof. Voorbeelden van vluchtige stoffen zijn aceton, ammoniak, ether, propaan en butaan. Sommige vluchtige stoffen hebben een schadelijke werking op de gezondheid. Steeds meer luchtreinigers bezitten zuiveringstechnieken om vluchtige stoffen uit de lucht te verwijderen. Vluchtige stoffen komen onder andere door vervuiling in de lucht terecht. Het verkeer en de industrie zijn belangrijke bronnen voor uitstoot van vluchtige stoffen.
Links: Luchtreiniger

Vocht

Vocht is een verzamelnaam voor vloeibare stoffen. Vocht duidt echter vaak op water en waterdamp. De hoeveelheid vocht in de lucht is belangrijk voor het verkrijgen van een gezond binnenklimaat. Als het vochtgehalte van de lucht in huis te hoog is, ontstaat een muffe geur en schimmelgroei op muren, plafonds en kozijnen. Te weinig vocht in de lucht veroorzaakt gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, droge ogen, kloven in handen en lippen, vermoeidheid enz. De hoeveelheid vocht in de lucht is eenvoudig te verhogen met een luchtbevochtiger. Voor het verwijderen van vocht worden luchtontvochtigers ingezet. Vocht meten kan snel en direct met een hygrometer of andere vochtmeter.

Vocht in auto

Beslagen ramen zijn een teken van vocht in de auto. Voor het verwijderen van vocht in de auto kunt u gebruik maken van vochteters. Tijdens stalling van uw auto kan de garage aangenaam droog blijven door de werking van een luchtontvochtiger. Met name in opslagplaatsen voor oldtimers zijn luchtontvochtigers zeer handig. De ruimte wordt geconditioneerd zodat het vocht geen vrij spel heeft.

Vocht in badkamer

Vocht in de badkamer komt vrij tijdens douchen of het nemen van een bad. In korte tijd wordt een grote hoeveelheid waterdamp in de lucht gebracht. De waterdamp condenseert op koude oppervlakken zoals tegelwanden en spiegels. Dit condensvocht kan houtrot veroorzaken en voegen in tegelwanden aantasten. Door de hoge luchtvochtigheid wordt ook het eventueel aanwezige stucwerk aangetast. Als een badkamer vochtig is, kan men dit meestal zien aan de groei van schimmls op de wanden en het plafond. Zwarte aanslag in voegen en kitnaden wordt eveneens door schimmels veroorzaakt. Goede ventilatie in de badkamer is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Een luchtontvochtiger verwijdert in snel tempo het aanwezige vocht. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Vocht in caravan

Vocht in de caravan veroorzaakt condens op ramen en aftimmering. Vooral tijdens stalling ontstaat een vochtig binnenklimaat in de caravan. Bij onvoldoende ventilatie kan het vocht de caravan niet uit waardoor vochtproblemen ontstaan zoals houtrot, schimmelvorming en muffe geuren. Een kleine ontvochtiger verwijdert direct het overtollige vocht uit uw caravan. Door goede ontvochtiging worden de materialen in de caravan niet aangetast en blijft de ruimte hygiënisch en fris.

Vocht in hout meten

Hout raakt aangetast indien het te veel vocht bevat. Met name onbehandeld hout wordt snel door vocht aangetast. Voor het meten van het vochtgehalte van hout en houten bouwmaterialen zijn er speciale vochtmeters beschikbaar. Deze vochtmeters zijn voorzien van kleine steekpennen die in het hout worden gestoken. het vochtgehalte van het hout is direct op het display af te lezen. Overmatig vocht in hout veroorzaakt uitzetting en verkleuring waarna uiteindelijk houtrot optreedt.

Vocht in huis

Te veel vocht in huis is funest voor een gezond leefklimaat. Schimmels op muren en plafonds komen vaak in de badkamer voor, maar ook in een vochtige woonkamer of slaapkamer. Te veel vocht in huis veroorzaakt ook vochtproblemen zoals houtrot, condensvorming, loslatend behang of stucwerk. In een vochtig huis kunnen astmaklachten en allergieklachten verergeren door de aanwezigheid van schimmels. Te weinig vocht in huis is eveneens niet gezond. Onze luchtwegen hebben immers een bepaalde hoeveelheid vocht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Onvoldoende vocht in huis leidt ook tot droogteschade aan houten vloeren, houten meubelen. Bovendien neemt de hoeveelheid statische elektriciteit in huis toe bij te droge omstandigheden. Met een hygrometer meet u direct de hoeveelheid vocht in huis. Is de lucht te vochtig? Een ontvochtiger met hygrostaat verwijdert vocht uit huis tot het niveau dat u wenst! Een bevochtiger met hygrostaat verhoogt de luchtvochtigheid tot de door u ingestelde waarde. Een luchtwasser verspreidt het vocht in huis automatisch tot een gezond niveau.

Vocht in kelder

Vocht in een kelder kenmerkt zich door de aanwezigheid van schimmels, vochtplekken op de muur en een bedompte, muffe geur. Vocht in de kelder kan diverse oorzaken hebben. De meest bekende oorzaak is de onvoldoende waterdichtheid van de keldermuren. Andere oorzaken van vocht in de kelder zijn lekkages en opstijgend vocht. Vocht in de kelder is prima te verwijderen met een luchtontvochtiger. Door vocht aan de lucht te onttrekken verdwijnen de vochtproblemen. Vanzelfsprekend dient men eventuele lekkages en doorslaand vocht constructief aan te pakken zodat het probleem zich niet opnieuw voordoet. Bij een lage luchtvochtigheid stopt schimmelgroei, condensvorming en corrosie.

Vocht in kruipruimte

Vocht kan op verschillende manieren een kruipruimte binnendringen. Op de eerste plaats kan het vocht vanuit de bodem in de kruipruimte terechtkomen. Bij een hoge grondwaterstand stijgt het vochtniveau in de kruipruimte. Andere oorzaken van een vochtige kruipruimte zijn: lekkages, slagregens en doorslaand vocht. Het vocht kan vanuit de kruipruimte langs muren omhoog trekken. Dit noemt men opstijgend vocht of optrekkend vocht. Een lagere binnentemperatuur, hinder van ongedierte, houtrot, muffe geuren, schimmel in huis. Dit zijn mogelijke gevolgen van vocht in de kruipruimte.

Vocht in muur

Vocht in muren kan afkomstig zijn van optrekkend vocht, doorslaand vocht of lekkages. Als een muur vochtig is, tekent zich vaak een zogenaamde vochtrand af. Deze witte rand wordt gevormd door zoutaanslag. Als een muur te lang vochtig blijft ontstaan zwarte schimmelvlekken. In eerste instantie moet gecontroleerd worden op lekkages en de bouwkundige staat van de muur. Het is mogelijk dat een buitenmuur het vocht naar binnen doorlaat. In dat geval is impregneren noodzakelijk. De afwerking van een vochtige muur wordt snel aangetast. Behang en stucwerk laten los als de muur te vochtig is. Om overtollig vocht snel uit huis te verwijderen wordt een luchtontvochtiger ingezet.

Vocht in woning

Te veel vocht in een woning is funest voor een gezond leefklimaat. Schimmels op muren en plafonds komen vaak in de badkamer voor, maar ook in een vochtige woonkamer of slaapkamer. Te veel vocht in een woning veroorzaakt ook vochtproblemen zoals houtrot, condensvorming, loslatend behang of stucwerk. In een vochtige woning kunnen astmaklachten en allergieklachten verergeren door de aanwezigheid van schimmels. Te weinig vocht in een woning is eveneens niet gezond. Onze luchtwegen hebben immers een bepaalde hoeveelheid vocht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Onvoldoende vocht in een woning leidt ook tot droogteschade aan houten vloeren, houten meubelen. Bovendien neemt de hoeveelheid statische elektriciteit in de woning toe bij te droge omstandigheden. Met een hygrometer meet u direct de hoeveelheid vocht in huis. Is de lucht te vochtig? Een ontvochtiger met hygrostaat verwijdert vocht uit huis tot het niveau dat u wenst! Een bevochtiger met hygrostaat verhoogt de luchtvochtigheid tot de door u ingestelde waarde. Een luchtwasser verspreidt het vocht in huis automatisch tot een gezond niveau.

Vocht meten

Voor het meten van vocht in materialen en objecten worden vochtmeters mét en zonder steekpennen gebruikt. Daarnaast maakt men steeds vaker gebruik van contactloze vochtmeters. Voor het meten van het vochtgehalte in de lucht kiest men een betrouwbare hygrometer. Dit type vochtmeter meet de relatieve luchtvochtigheid en laat zien of de binnenlucht goed, te droog of te vochtig is.

Vocht meter

Een vochtmeter voor lucht geeft de relatieve luchtvochtigheid aan. Dit type vochtmeter noemt men ook wel een hygrometer. Deze vochtmeter wordt gebruikt om de luchtvochtigheid in een binnenruimte te meten. Een weerstation bevat een vochtmeter voor buiten. Een vochtmeter met een wijzerplaat wordt een analoge vochtmeter genoemd. Een digitale vochtmeter heeft een display en geeft de vochtwaarde weer in cijfers. Een vochtmeter voor het meten van het vochtgehalte van hout of steen beschikt over 2 metalen sondes die tegen of in het te meten materiaal gestoken worden. Het vochtgehalte is direct af te lezen. Zo kunt u bijvoorbeeld het vochtgehalte in uw muur meten voordat u gaat behangen.

Vocht verwijderen

Vocht verwijderen uit binnenlucht noemt men kortweg ontvochtigen. Een luchtontvochtiger verwijdert vocht uit de lucht door middel van condensatie. De zogenaamde adsorptiedrogers gebruiken hiervoor een adsorptiemiddel. Om de luchtvochtigheid op een gezond peil te houden dient men in een vochtige woning dagelijks enkele liters vocht per dag te verwijderen. Op tijd vocht verwijderen voorkomt problemen zoals schimmelvorming, vochtgeuren, houtrot, beslagen ramen, vochtplekken en beschadigingen aan houten vloeren.

Vochtbalans

Van vochtbalans in het binnenklimaat is sprake als vochtuitwisseling tussen materialen en binnenlucht tot stilstand is gekomen. De luchtvochtigheid blijft dan constant. Alle voorwerpen en materialen in het vertrek bevatten die hoeveelheid vocht waarbij de luchtvochtigheid niet afneemt of toeneemt. Het vochtgehalte van in de lucht is zodanig dat bijvoorbeeld vloeren en muren geen vocht meer opnemen of afgeven.

Vochtbestrijding

Het geforceerd drogen van een ruimte met behulp van luchtontvochtigers en airblowers. Langdurige blootstelling aan een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot aanzienlijke vochtschade in huis. Overmatig inwerken van vocht kan ook het gevolg zijn van calamiteiten zoals overstromingen, lekkages of waterschade na brand. In beide gevallen is het belangrijk om het vocht zo snel mogelijk uit het binnenklimaat te verwijderen. Voor het bestrijden van vocht kunt u gebruik maken van diverse apparaten zoals ontvochtigers, bouwdrogers en airblowers. De ontvochtigingscapaciteit van mobiele luchtontvochtigers variëert van 10 liter per dag tot 150 liter per dag. Een airblower versnelt het droogproces door het verzorgen van intensieve luchtcirculatie.

Vochtbrug

De plaats waar vocht door een spouwmuur naar binnen trekt noemt men een vochtbrug. Het doorslaand vocht heeft de mogelijkheid van buitenaf de binnenmuur te bereiken door bijvoorbeeld slecht voegwerk of vanwege scheuren in de buitenmuur. De vochtbrug maakt het mogelijk dat het water in een spouwmuur de binnenmuur kan bereiken, en aldaar de nodige vochtschade veroorzaakt. Specie dat contact maakt met zowel de buitenmuur als de binnenmuur vormt een vochtbrug.

Vochtdetectie

Vochtdetectie is noodzakelijk om bestaande vochtproblemen zichtbaar te maken. Door meten van de luchtvochtigheid -of het vochtgehalte van materialen- krijgt men inzicht in de staat van het binnenklimaat. Als tijdens vochtdetectie blijkt dat het binnenklimaat vochtig is kunnen passende maatregelen genomen worden zoals luchtontvochtiging en extra ventilatie. Hygrometers detecteren de hoeveelheid vocht in de lucht. Voor vochtdetectie in materialen wordt een vochtmeter met één of meerdere steekpennen gebruikt.

Vochtdoorslag

Als muren langdurig aan vocht worden blootgesteld ontstaat vochtdoorslag. Dit doorslaand vocht wordt aan de binnenzijde van muren zichtbaar in de vorm van vochtplekken. Als de muren lang vochtig blijven ontstaat kalkafzetting en schimmelvorming. Vochtdoorslag zien we vooral bij kelderwanden en bij muren die regelmatig geteisterd worden door slagregens. Impregneren van muren, en vocht verwijderen met een luchtontvochtiger is nodig om verdere vochtschade te voorkomen.

Vochteter

Een vochteter haalt overtollig vocht uit de lucht. Er zijn kleine vochteters te koop die gevuld worden met vochtabsorberende korrels. Deze vochteters worden bijvoorbeeld in kasten geplaatst. Om vocht uit huis te verwijderen is het gebruik van een vochteter met navulling niet voldoende. Voor langdurig vocht verwijderen dient men een luchtontvochtiger in te zetten.

Vochtgehalte

Het absolute vochtgehalte geeft de hoeveelheid vocht aan en wordt uitgedrukt in een gewichtseenheid, bijvoorbeeld gram. Het relatieve vochtgehalte wordt weergegeven in procenten. Onder andere in de bouw wordt het vochtgehalte van muren, vloeren en bouwmaterialen gemeten om een goede afwerking te garanderen. Het vochtgehalte van de lucht wordt weergegeven als de relatieve luchtvochtigheid. Dit vochtgehalte wordt gemeten met een luchtvochtigheidsmeter, ook wel een hygrometer genoemd. Het vochtgehalte van lucht en materialen verhogen? Een bevochtiger verhoogt het vochtgehalte. Is het vochtgehalte te hoog? Een ontvochtiger verwijdert vocht zodat het vochtgehalte daalt.

Vochtgehalte in huis

Het absolute vochtgehalte geeft de hoeveelheid vocht aan en wordt uitgedrukt in een gewichtseenheid, bijvoorbeeld gram. Het relatieve vochtgehalte wordt weergegeven in procenten. Het vochtgehalte in huis wordt in de meeste gevallen gemeten met een luchtvochtigheidsmeter. Dit meetinstrument meet het relatieve vochtgehalte in huis. Het ideale vochtgehalte in huis - relatieve luchtvochtigheid bedraagt 40% - 60%. Bij dit vochtgehalte bevat de lucht voldoende vocht zodat sprake is van een aangenaam leefklimaat. Het vochtgehalte in huis optimaliseren? Met behulp van luchtbevochtiging of luchtontvochtiging stuurt u het vochtgehalte naar wens.

Vochtgehalte meten

Het vochtgehalte geeft aan hoeveel vocht een voorwerp, object of bouwmateriaal bevat. Het vochtgehalte wordt uitgedrukt in procenten (0 - 100%). In de bouw streeft men naar een gematigd vochtgehalte omdat anders vochtproblemen ontstaan tijdens de afwerkfase van een bouwproject. Het vochtgehalte van lucht is beter bekend als relatieve luchtvochtigheid. Deze waarde geeft aan hoeveel vocht in de lucht aanwezig is. De luchtvochtigheid meet men met een hygrometer.

Vochtgeur

Vochtgeur is een weeïge, muffe geur. De geuren worden door materialen verspreid die gedurende lange tijd in een vochtige ruimte hebben gelegen. Kleding, beddengoed, vloerbedekking, gestoffeerde meubelen en gordijnen krijgen na verloop van tijd een hinderlijke vochtgeur als de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Vochtige kelders en vochtige kruipruimten verspreiden ook vochtgeuren. De stankproblemen worden veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Schimmelplekken op muren en houtrot zijn bronnen van vochtgeuren.

Vochtgeur in huis

Vochtgeuren in huis zijn zeer hinderlijk. Een vochtige woning is bovendien slecht voor de gezondheid vanwege de groei van schimmels. Op tijd vocht verwijderen is de enige optie om vochtgeuren in huis te voorkomen. Door inwerking van vocht raken houten materialen beschadigd en vertonen muren en plafonds vochtschade. De vochtgeuren in huis worden veroorzaakt door schimmels en bacteriën en komen vooral voor in badkamers, kelders en vochtige (bij-)keukens.

Vochtig huis

De ideale relatieve luchtvochtigheid in huis bedraagt 40 - 60%. Bij een luchtvochtigheid hoger dan 60% ontstaan vochtproblemen in huis zoals schimmelvorming, condensatie en houtrot als gevolg van vochtinwerking. Een vochtig huis is ongezond. Vooral mensen met astma, copd en allergie kunnen extra last ondervinden van schimmels die zich in een vochtig binnenklimaat razendsnel vermeerderen. Vocht meten in huis is zeer eenvoudig. Een goede hygrometer laat direct de actuele luchtvochtigheid zien. Voor het verwijderen van vocht uit huis zet u een luchtontvochtiger in. De mobiele luchtdrogers verwijderen -afhankelijk van het type ontvochtiger- enkele liters vocht tot tientallen liters vocht per dag uit huis. Vaak zijn oude huizen vochtig en huizen in waterrijke en/of bosrijke gebieden.

Vochtige badkamer

Een vochtige badkamer ontstaat door het vrijkomen van grote hoeveelheden vocht tijdens douchen of het nemen van een bad. In korte tijd wordt een grote hoeveelheid waterdamp in de lucht gebracht. De waterdamp condenseert op koude oppervlakken zoals tegelwanden en spiegels. Dit condensvocht kan houtrot veroorzaken en voegen in tegelwanden aantasten. Door de hoge luchtvochtigheid wordt ook het eventueel aanwezige stucwerk aangetast. Als een badkamer vochtig is, kan men dit meestal zien aan de groei van schimmls op de wanden en het plafond. Zwarte aanslag in voegen en kitnaden wordt eveneens door schimmels veroorzaakt. Goede ventilatie in de badkamer is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Een vochtige badkamer is niet alleen onhygiënisch maar ook ongezond vanwege de aanwezige schimmels. Een luchtontvochtiger verwijdert in snel tempo het aanwezige vocht. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Vochtige kelder

Een vochtige kelder kenmerkt zich door de aanwezigheid van schimmels, zwarte vochtvlekken op de muur en een bedompte, muffe geur. Vocht in de kelder kan diverse oorzaken hebben. De meest bekende oorzaak is de onvoldoende waterdichtheid van de keldermuren. Andere oorzaken van een vochtige kelder zijn lekkages en opstijgend vocht. Vocht in de kelder is prima te verwijderen met een luchtontvochtiger. Door vocht aan de lucht te onttrekken verdwijnen de vochtproblemen. Vanzelfsprekend dient men eventuele lekkages en doorslaand vocht constructief aan te pakken zodat het probleem zich niet opnieuw voordoet. Bij een lage luchtvochtigheid stopt schimmelgroei, condensvorming en corrosie.

Vochtige kruipruimte

Een vochtige kruipruimte staat garant voor vochtproblemen in de rest van het huis. Door optrekkend vocht raakt de luchtvochtigheid in het hele huis verhoogd. Vloeren, muren en plafonds worden aangetast door schimmels of zwammen. In de kruipruimte zelf raken houten balken beschadigd door de voortdurende inwerking van vocht. Een vochtige kruipruimte is ook de bron voor stankproblemen. Door inwerking van het vocht gaat de hele woning muf ruiken.

Vochtige lucht

Lucht is vochtig als het een grote hoeveelheid waterdamp of waternevel bevat. We spreken van vochtige lucht als er sprake is van een hoge luchtvochtigheid. Vochtige lucht in het binnenklimaat kan vochtproblemen veroorzaken zoals condens, schimmels en aantasting van natuurlijke materialen. Voor het drogen van vochtige lucht kan een luchtontvochtiger worden ingezet.

Vochtige muren

Vochtige muren zijn het gevolg van optrekkend vocht, doorslaand vocht of lekkages. Als een muur vochtig is, tekent zich vaak een zogenaamde vochtrand af. Deze witte rand wordt gevormd door zoutaanslag. Als een muur te lang vochtig blijft ontstaan zwarte schimmelvlekken. In eerste instantie moet gecontroleerd worden op lekkages en de bouwkundige staat van de muur. Het is mogelijk dat een buitenmuur het vocht naar binnen doorlaat. In dat geval is impregneren noodzakelijk. De afwerking van een vochtige muur wordt snel aangetast. Behang en stucwerk laten los als de muur te vochtig is. Om overtollig vocht snel uit huis te verwijderen wordt een luchtontvochtiger ingezet.

Vochtige muur behandelen

Voor het behandelen van vochtige muren luidt één advies: ontvochtigen. In eerste instantie moet gezocht worden naar de oorzaak van het vochtprobleem. Zijn er lekkages? Is de buitenmuur onvoldoende waterdicht? Zo mogelijk dient men aanpassingen te verrichten zodat sterke opname van vocht wordt voorkomen. Het water dat eenmaal in de muur is getreden moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Een krachtige luchtontvochtiger verwijdert dagelijks een flink aantal liters vocht uit de binnenruimte waardoor de muur snel droogt. Als de vochtigheidsgraad van de muur voldoende afgenomen is, kan de muur worden gereinigd en opgeknapt. Dezelfde luchtontvochtiger zorgt ervoor dat de muur in de toekomst droog blijft en niet opnieuw aangetast wordt.

Vochtige werkplek

Op een vochtige werkplek kunnen schimmels eenvoudig groeien. De schimmels veroorzaken mogelijk gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, benauwdheid en andere luchtwegklachten. Als mensen voor een langere periode in een vochtige omgeving werken, kan men ook last krijgen van huidklachten. Voor het behouden van optimale hygiënische omstandigheden op de werkplek moet de luchtvochtigheid onder controle blijven. De luchtvochtigheid is snel en betrouwbaar te meten met een goede hygrometer.

Vochtige woning

De ideale relatieve luchtvochtigheid in uw woning bedraagt 40 - 60%. Bij een luchtvochtigheid hoger dan 60% ontstaan vochtproblemen in de woning zoals schimmelvorming, condens en houtrot als gevolg van vochtinwerking. Een vochtige woning is ongezond. Vooral mensen met astma, copd en allergie kunnen extra last ondervinden van schimmels die zich in een vochtig binnenklimaat razendsnel vermeerderen. Vocht meten in uw woning is zeer eenvoudig. Een goede hygrometer laat direct de actuele luchtvochtigheid zien. Voor het verwijderen van vocht uit de woning zet u een luchtontvochtiger in. De mobiele luchtdrogers verwijderen -afhankelijk van het type ontvochtiger- enkele liters vocht tot tientallen liters vocht per dag uit huis. Vaak is een oude woning vochtig en woningen in waterrijke en/of bosrijke gebieden.

Vochtigheid

Met vochtigheid wordt vaak bedoeld: de relatieve luchtvochtigheid. In een vochtig binnenklimaat is de luchtvochtigheid hoger dan 60%. In een droog binnenklimaat is de luchtvochtigheid lager dan 40%. Het ideale luchtvochtigheidspercentage in huis en op de werkplek bedraagt 40 - 60%. Te veel vochtigheid leidt tot condens, schimmels, rotting en muffe geuren. Te weinig vochtigheid veroorzaakt gezondheidsklachten als hoofdpijn, luchtwegirritatie, droge ogen en huidproblemen. Daarnaast ondervinden de meeste natuurlijke materialen droogschade bij te weinig vocht. Vochtigheid meten is eenvoudig met een goede vochtmeter.

Vochtigheid in huis

Net als een behaaglijke temperatuur is een goede luchtvochtigheid in huis erg belangrijk. De lucht mag niet te droog zijn en zeker niet te vochtig omdat dan schimmelgroei ontstaat. Voor het meten van de vochtigheid in huis kunt u gebruik maken van een hygrometer. Dit eenvoudige meetinstrument laat in één oogopslag de actuele luchtvochtigheid in de binnenruimte zien. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40% en 60%. Voor het verhogen van de vochtigheid in huis zet u een luchtbevochtiger in. Een luchtontvochtiger gebruikt u juist als de vochtigheid in huis te hoog is.

Vochtigheid lucht

De vochtigheid in de lucht wordt ook wel aangeduid als Relatieve Luchtvochtigheid. Dit is de hoeveelheid vocht dat daadwerkelijk in de lucht aanwezig is ten opzichte van de hoeveelheid vocht dat lucht bij met dezelfde temperatuur maximaal kan bevatten. Vochtigheid in de lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Een gezonde vochtigheidsgraad bedraagt 40% - 60% relatieve luchtvochtigheid. De vochtigheid van lucht is te meten met een luchtvochtigheidsmeter, ook wel hygrometer genoemd.

Vochtigheidsgraad

Hoeveelheid vocht per m3 in verhouding met hoeveelheid lucht. Uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid.

Vochtigheidsgraad in huis

Een gezonde vochtigheidsgraad in huis ligt tussen 40% en 60% relatieve luchtvochtigheid. Een lagere waarde dan 40% wijst op droge lucht en een hogere waarde dan 60% wijst op vochtige lucht. Door droge lucht kunnen gezondheidsklachten optreden zoals pijnlijke ogen, neusklachten, keelpijn, huidklachten en vermoeidheid. Als de vochtigheidsgraad te hoog is, kunnen schimmels volop groeien. Schimmel in huis kan leiden tot benauwdheidsklachten en allergieklachten. De vochtigheidsgraad in huis is eenvoudig met een hygrometer te meten.

Vochtigheidsgraadregelaar

Een vochtigheidsgraadregelaar meet de hoeveelheid vocht in de omgevingslucht en stuurt vervolgens een luchtbehandelingsapparaat aan. Een vochtigheidsgraadregelaar wordt ook wel hygrostaat genoemd. Diverse luchtbevochtigers en luchtontvochtigers zijn standaard uitgerust met een hygrostaat. Het apparaat schakelt dan automatisch uit als de ingestelde waarde bereikt is. Als het apparaat niet standaard voorzien is van een vochtregelaar kan deze aangesloten worden op een stekkerhygrostaat.

Vochtigheidsmeter

Het instrument waarmee het vochtgehalte in materialen wordt gemeten noemt men een vochtigheidsmeter. Dit type vochtmeter is meestal voorzien van één of twee steekpennen. Deze steekpennen worden in het materiaal gestoken waarna zeer snel de vochtigheidsgraad op het display wordt getoond. Voor meten van het vochtgehalte van harde materialen wordt een contactloze vochtmeter gebruikt.

Vochtigheidspercentage

De hoeveelheid vocht in een materiaal ten opzichte van de hoeveelheid droge stoffen in het materiaal wordt uitgedrukt in procenten en noemt men het vochtigheidspercentage. Als men spreekt over het vochtigheidspercentage van lucht bedoelt men meestal de luchtvochtigheid.

Vochtigheidsproblemen

Voorbeelden van vochtigheidsproblemen zijn condensvorming, schimmelvorming en roestvorming. Door een hoge luchtvochtigheid ontstaan na verloop van tijd ernstige vochtigheidsproblemen. Deze problemen laten zich moeizaam herstellen. Zolang het vocht niet weggenomen wordt, blijven nieuwe problemen ontstaan. Vochtigheidsproblemen voorkomt of stopt men door het inzetten van luchtontvochtiging.

Vochtigheidsregelaar

Een vochtigheidsregelaar wordt ook wel hygrostaat genoemd. Het instrument meet de luchtvochtigheid en regelt tegelijk de werking van een bevochtigingsapparaat of ontvochtigingsapparaat. De vochtigheidsregelaar kan ingebouwd zijn in de luchtbevochtiger of luchtontvochtiger, maar het gebruik van een losse vochtregelaar is ook mogelijk. Een vochtigheidsregelaar voor in het stopcontact noemt men een stekkerhygrostaat.

Vochtigheidssensor

Een vochtigheidssensor meet de hoeveelheid vocht in een materiaal of in de lucht. Vochtigheidssensoren in luchtbevochtigers en luchtontvochtigers meten de luchtvochtigheid. De apparaten worden automatisch ingeschakeld en uitgeschakeld dankzij de metingen van de vochtigheidssensoren.

Vochtmeter

Een vochtmeter is een meetinstrument waarmee het vochtgehalte van bijvoorbeeld hout of steen gemeten wordt. De vochtmeter beschikt over 2 metalen sondes die tegen of in het te meten materiaal gestoken worden. Het vochtgehalte is direct af te lezen. Zo kunt u bijvoorbeeld het vochtgehalte in uw muur meten voordat u gaat behangen. Een vochtmeter voor lucht geeft de relatieve luchtvochtigheid aan. Dit type vochtmeter noemt men ook wel een hygrometer. Deze vochtmeter wordt gebruikt om de luchtvochtigheid in een binnenruimte te meten. Een weerstation bevat een vochtmeter voor buiten. Een vochtmeter met een wijzerplaat wordt een analoge vochtmeter genoemd. Een digitale vochtmeter heeft een display en geeft de vochtwaarde weer in cijfers.

Vochtmeting

Voor het meten van de luchtvochtigheid maakt men gebruik van een hygrometer. Dit type vochtmeting vindt zowel buiten plaats als in het binnenklimaat. Naast het meten van vocht in de lucht wordt ook vocht van materialen en objecten gemeten. Deze vochtmeters zijn voorzien van steekpennen om in het materiaal te plaatsen. Vochtmetingen kunt u eenvoudig zelf uitvoeren. Voor een lage prijs heeft u al een betrouwbare vochtmeter in huis.

Vochtmeting in huis

Voor het meten van de luchtvochtigheid in huis zijn er diverse hygrometers verkrijgbaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen digitale hygrometers en analoge hygrometers. Het verschil tussen deze meetinstrumenten bestaat uit de weergave van de vochtmetingen op een display of op een wijzerplaat. Het tijdig uitvoeren van vochtmetingen in huis voorkomt ernstige vochtproblemen. Hoe langer het vocht in kan werken op muren, plafonds, vloeren en andere delen van de constructie, des te hoger zijn de herstelkosten. Het uitvoeren van vochtmetingen is huis is ook zinvol als u vermoed dat de luchtvochtigheid juist te laag is. Op tijd starten met bevochtiging voorkomt in dat geval problemen door droge lucht.

Vochtnevelaar

Een vochtnevelaar verdeeld zeer gelijkmatig vocht in de omgevingslucht. Een bekende vochtnevelaar is de ultrasone luchtbevochtiger. Door water met kleine trillingen in beweging te brengen verdeeld het zich gelijkmatig in de lucht. Een ultrasone vochtnevelaar verhoogt de luchtvochtigheid zeer snel. De uitblaasmond van deze vochtnevelaar is verstelbaar.

Vochtopnemer

Een vochtopnemer wordt ook wel vochteter genoemd. Een vochtopnemer haalt overtollig vocht uit de lucht. Er zijn kleine vochtopnemers te koop die gevuld worden met vochtabsorberende korrels. Deze vochtopnemers worden bijvoorbeeld in kasten geplaatst. Om vocht uit huis te verwijderen is het gebruik van een vochtopnemer met navulling niet voldoende. Voor langdurig vocht verwijderen dient men een luchtontvochtiger in te zetten.

Vochtoverlast

Vochtoverlast in huis kan verschillende oorzaken hebben. Op de eerste plaats ontstaat vochtoverlast door calamiteiten als overstromingen en lekkages. Na een brand kan waterschade door het bluswater aanzienlijk zijn. Vochtoverlast kan ook ontstaan door het binnendringen van water in de woning. Afhankelijk van de wijze waarop het water binnendringt noemt men dit doorslaand vocht of optrekkend vocht. Vochtoverlast door condensatie is mogelijk indien de luchtvochtigheid in huis gedurende een lange periode te hoog is geweest. Het vocht kan de woning niet uit en trekt in vloeren, muren, plafonds, kozijnen en inboedel. Voor effectieve bestrijding van vochtoverlast worden luchtontvochtigers en bouwdrogers ingezet, eventueel in combinatie met airblowers.

Vochtpercentage

Het vochtpercentage geeft weer hoeveel vocht in een object of in een bepaald materiaal aanwezig is ten opzichte van de hoeveelheid vaste stoffen. Het vochtpercentage wordt vastgesteld met een vochtmeter.

Vochtplekken

Plekken op muren die veroorzaakt worden door een te hoge luchtvochtigheid gedurende een lange periode. Bij een hoge luchtvochtigheid vormen schimmels zwarte vochtplekken op de muren. De schimmels verspreiden zich razendsnel zodat in korte tijd op meerdere plaatsen op de muur zwarte vochtplekken ontstaan. Vochtplekken worden ook zichtbaar aan de buitenste rand van een natte vlek op de muur. De bruine aanslag wijst op een oud vochtprobleem, of een vochtprobleem dat tijdelijk niet voorkomt. Vooral muren die herhaaldelijk worden blootgesteld aan slagregens kunnen cirkelvormige vochtplekken gaan vertonen. Vochtplekken op muren ontstaan ook door optrekkend vocht / opstijgend vocht vanuit de verbinding met de vloer of fundering.

Vochtprobleem

Een vochtprobleem ontstaat wanneer overtollig vocht in een woning of ander gebouw onvoldoende wordt verwijderd. Vochtproblemen ontstaan direct na calamiteiten, bijvoorbeeld na overstroming, lekkage of schade door bluswater. Een vochtprobleem openbaart zich ook als de luchtvochtigheid in het binnenklimaat structureel te hoog is. Als de binnenruimte onvoldoende geventileerd wordt, stijgt de luchtvochtigheid bovendien snel. Bekende vochtproblemen zijn: schimmelvorming, condensatie, stank, houtrot en corrosie. Luchtontvochtigers verwijderen in hoog tempo overtollig vocht uit een gebouw.

Vochtprobleem in huis

Een vochtprobleem in huis ontstaat wanneer overtollig vocht langdurig inwerkt op muren, vloeren, plafonds en draagbalken. Een vochtprobleem openbaart zich in de meeste gevallen omdat de luchtvochtigheid in huis structureel te hoog is. Vochtproblemen ontstaan ook door calamiteiten, bijvoorbeeld na overstroming, lekkage of schade door bluswater. Als de woning onvoldoende geventileerd wordt, stijgt de luchtvochtigheid bovendien snel. Bekende vochtproblemen zijn: schimmelvorming, condensatie, stank, houtrot en corrosie. Luchtontvochtigers verwijderen in hoog tempo overtollig vocht uit huis.

Vochtproblemen

Vochtproblemen ontstaan als muren, vloeren, plafonds, voorwerpen en materialen langdurig blootgesteld worden aan vocht. Bekende vochtproblemen in huis zijn: condens, schimmels en houtrot. Bekende vochtproblemen in bedrijven zijn: corrosie, slechte verwerking van producten, schimmelvorming, condensatie. Voor effectieve vochtbestrijding worden luchtontvochtigers ingezet.

Vochtproblemen in huis

In huis ontstaan vochtproblemen ontstaan als muren, vloeren, plafonds, voorwerpen en materialen langdurig blootgesteld worden aan vocht. De bekendste vochtproblemen in huis zijn: condens, schimmels en houtrot. Vochtproblemen in huis treden het snelst op in de meest vochtige ruimten zoals kelders, kruipruimten en badkamers. Het vocht verdeeld zich razendsnel door de woning waardoor ook woonkamers en slaapkamers te vochtig worden. Een luchtontvochtiger inzetten voorkomt langdurige inwerking van vocht. Het is een effectieve methode om vochtproblemen in huis te stoppen en te voorkomen.

Vochtregelaar

Een vochtregelaar meet de hoeveelheid vocht in de omgevingslucht en stuurt vervolgens een luchtbehandelingsapparaat aan. Een vochtregelaar wordt ook wel hygrostaat genoemd. Diverse luchtbevochtigers en luchtontvochtigers zijn standaard uitgerust met een hygrostaat. Het apparaat schakelt dan automatisch uit als de ingestelde waarde bereikt is. Als het apparaat niet standaard voorzien is van een vochtregelaar kan deze aangesloten worden op een stekkerhygrostaat.

Vochtschade

Vochtschade ontstaat door lekkage, overstroming, slagregens, condensatie of door een luchtvochtigheid die voortdurend te hoog is. Vochtschade kan oppervlakkig zijn, maar in veel gevallen is de structuur van een pand ook aangetast. Vochtschade herstellen begint bij het opsporen van de oorsprong van het probleem. Bouwkundige aanpassingen of reparaties zijn vereist bij lekkage of doorslaand vocht. Als de luchtvochtigheid voor een lange periode te hoog is, haalt een luchtdroger het overtollige vocht uit de lucht. De luchtvochtigheid zal naar normale waarden dalen.

Vochtslurper

Een vochtslurper bestaat uit een plastic bakje met daarin vochtaantrekkende korrels. Deze korrels nemen het vocht op uit de omgevingslucht en absorberen het. De vochtslurper neemt niet langer vocht op wanneer de korrels verzadigd zijn. De korrels zijn als navulling te koop. Het droogvermogen van een vochtslurper is beperkt.

Vochttechniek

Vochttechniek is een beknopte omschrijving voor het vakgebied dat zich bezig houdt met het optimaliseren van de vochtigheidsgraad in het binnenklimaat. Vochttechnische bedrijven beschikken over de kennis en de juiste apparatuur om de luchtvochtigheid in het binnenklimaat op peil te krijgen en te houden. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in vochttechniek zijn o.a. deskundig in het verhelpen van vochtproblemen.

Vochtvanger

Vochtvangers zijn er in allerlei soorten en maten. De kleine vochtslurpers nemen vocht uit de omgeving op met behulp van de absorptiekorrels. Vochtvangers worden geplaatst in kleine ruimten zoals kasten. Voor het ontvochtigen van grotere ruimten zijn vochtvangers ongeschikt. De opnamecapaciteit is beperkt.

Vochtwering

Een vochtwering voorkomt de schadelijke inwerking van vocht. Ondergrondse kelders moeten voorzien zijn van een deugdelijke vochtwering om de inwerking van vocht te weerstaan. Een goede vochtwering maakt een constructie waterdicht. Als de vochtwering aangetast is, of erger nog ontbreekt, heeft het water vrij spel. Dit heeft meestal aanzienlijke vochtschade tot gevolg. Een goede vochtwering voorkomt de inwerking van optrekkend vocht en doorslaand vocht. Betonrot, houtrot, vochtplekken en schimmelgroei zijn tekenen van een slechte vochtwering.

Vogelgriep

Vogelgriep is een griepvariant en wordt voornamelijk door pluimvee overgedragen. Vogelgriep wordt onder andere door de lucht verspreidt. Een voor de mens gevaarlijke variant van het virus is H5N1.

Vogelstof

Vogelstof is een verzamelnaam voor het fijnstof dat in de lucht aanwezig is in de omgeving van vogelkooien, voliéres en duivenhokken. Vogels verspreiden microfijne stofdeeltjes in de lucht waardoor de luchtkwaliteit verslechterd. Door extra ventilatie en goede luchtreiniging wordt de lucht ontdaan van het volgelstof. Fijne stofdeeltjes zijn schadelijk voor de luchtwegen omdat deze diep in de longen dringen.

Voorfilter

Een voorfilter is het eerste filter van een luchtreiniger. Het voorfilter van een luchtreiniger verwijdert de grootste verontreinigingen uit de vervuilde lucht. Na het voorfilter wordt de lucht gezuiverd door filters zoals een hepafilter en geurfilter. Het voorfilter in Daikin luchtreinigers bevat het middel catechine dat antibacteriële eigenschappen heeft. Het voorfilter is het eerste filter van 6 filters in moderne Daikin luchtreinigers.

Vorstbeveiliging airconditioner

Beveiliging waardoor de airconditioner ook tijdens de winterperiode gebruikt kan worden. De beveiliging beschermt de airco tegen bevriezen. Gedurende de wintermaanden kan een airconditioner met warmtepomp het binnenklimaat verwarmen.

VRF airco

VRF betekent: Variable Refrigerant Flow. Een VRF airco is een volledig airco-systeem voorzien van meerdere airco binnenunits en één of meerdere airco buitenunit(s). De toevoeging VRF geeft aan dat de capaciteit van het systeem variabel is. De koel- en verwarmingscapciteit is afhankelijk van de totale hoeveelheid koudemiddel dat het airconditioningsysteem bevat. Een VRF systeem wordt op maat ontworpen.

Vriespunt

Temperatuur waarbij een vloeistof overgaat van vloeibaar naar vast(ijs). Het vriespunt van water is nul graden. Een luchtontvochtiger voorzien van een Hot Gas Module is geschikt voor ontvochtiging bij een lage temperatuur.

VRV airco

VRV betekent: Variable Refrigerant Volume. Een andere term voor dit type airconditioning is VRF airco: Variable Refrigerant Flow. Een VRV airco is een volledig airco-systeem voorzien van meerdere airco binnenunits en één of meerdere airco buitenunit(s). De toevoeging VRV geeft aan dat de capaciteit van het systeem variabel is. De koel- en verwarmingscapciteit is afhankelijk van de totale hoeveelheid koudemiddel dat het airconditioningsysteem bevat. Een VRV systeem wordt op maat ontworpen.
VOCHTIGE LUCHT
DROGE LUCHT
FIJNSTOF EN ALLERGIE
VENTILATIE
METEN
VERWARMING
DESINFECTIE STERILISATIE
AIRCONDITIONERS
GEUR OF STANK
VLIEGENVANGER

OKTOBER 2021

Gratis

TFA Thermo Hygro Climate met logo
t.w.v. € 23,90 bij bestellingen vanaf € 299,00

  
Home
V


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter V

Vangreflector

Een vangreflector is een type insectenvanger. Deze insectenverdelger trekt vliegende insecten aan met behulp van een U.V lamp. In de vangreflector komen de insecten in aanraking met een kleefplaat. De insecten worden hierdoor permanent uit het binnenmilieu verwijderd. Er zijn diverse insectenvangers te koop. Let op dat de insectenverdelger voldoende capaciteit heeft voor de grootte van de ruimte. Vangreflectoren worden vaak gebruikt in keuken, restaurant, grootkeuken, bar, kantine, en productiebedrijf.

Vaste ontvochtiger

Ontvochtiger voor magazijn, bedrijfsruimte, zwembad en openbare gebouwen met een hoge luchtvochtigheid (Vanaf 700m3). Deze robuuste luchtontvochtigers zijn verkrijgbaar met verschillende droogcapaciteiten en zijn voorzien van een vaste afvoer. Vaste luchtdrogers zijn geschikt voor permanente ontvochtiging / conditionering in musea, binnenzwembaden, scheepvaart, grafische sector, productiebedrijven voor hout, papier en levensmiddelen.

Vaste waterafvoer

Permanente leiding die gebruikt wordt om water af te voeren. Een luchtontvochtiger met permanente waterafvoer, voert automatisch het uit de lucht onttrokken vocht af. De meeste luchtontvochtigers vangen het vocht op in een waterreservoir. Bij ontvochtigers met een vaste waterafvoer wordt het vocht automatisch afgevoerd. Ideaal voor continu ontvochtigen waarbij de luchtdroger weinig onderhoud en gebruikshandelingen vraagt.

Vector One

Vector One is een compacte insectenbestrijder. De vangreflector behoort tot insectenvangers uit de Vector-serie die uitgerust zijn met een uv-lamp. Deze vangreflector onttrekt vliegende insecten middels kleefplaten. Deze lijmfolieplaten laten de insecten permanent uit het binnenklimaat verdwijnen dankzij de kleeflaag aan de buitenzijde van de verwisselbare platen.

Venta

Venta is fabrikant van de Venta luchtbevochtigers. Venta luchtbevochtigers bevochtigen de lucht door natuurlijke verdamping van water. Een Venta bevochtiger wordt ook wel een luchtwasser genoemd. Droge lucht wordt door een schijvenset gevoerd dat voortdurend door een waterreservoir draait. De luchtvochtigheid wordt gelijkmatig verhoogd en blijft constant. Naast bevochtiging vindt ook luchtreiniging plaats. Vooral grote stofdeeltjes blijven in het reservoir achter. Venta luchtbevochtigers zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar. Van kleine luchtwassers voor gebruik in een slaapkamer of woonkamer tot grote luchtwassers voor bevochtiging van appartementen en kantoorruimten.

Venta airwasher

Venta airwashers worden ook wel Venta luchtwassers of Venta luchtreinigers genoemd. Een airwasher van Venta bevochtigt en reinigt de lucht. Droge, vervuilde binnenlucht wordt door een ventilator naar de airwasher gevoerd. Een roterend, vochtig schijvenpakket geeft vocht aan de droge lucht af zodat de luchtvochtigheid hoger wordt. Vuildeeltjes zoals stof blijven in de airwasher achter.

Venta bevochtiger

Met een Venta bevochtiger wordt bedoeld: een luchtbevochtiger van het merk Venta. Venta bevochtigers zijn luchtwassers. Deze bevochtigers verhogen de luchtvochtigheid op natuurlijke wijze zonder risico op overbevochtiging.

Venta etherische olien

De etherische oliën van Venta worden gedoseerd in Venta luchtbevochtigers-luchtreinigers. De Venta bevochtigers zijn uitgerust met een houder voor de olieflesjes. Zo kan aan het water dat gebruikt wordt voor bevochtiging een heerlijke geur worden toegevoegd. Venta etherische oliën verfrissen de binnenlucht. De luchtvochtigheid op peil én een aangename geur in huis of kantoor door een bevochtiger te voorzien van etherische olie.

Venta geurolie

Venta geurolie is een andere naam voor Venta etherische olie. Door het toevoegen van Venta geurolie aan het water in de bevochtiger, verspreidt de aangename geur zich door het hele huis. Met Venta geurolie krijg de binnenlucht een persoonlijk tintje.

Venta hygienemiddel

Venta hygiënemiddel wordt toegevoegd aan het waterreservoir van een Venta luchtbevochtiger. Het hygiënemiddel zorgt ervoor dat het water vrij van bacteriën en virussen blijft. Venta hygiënemiddel verlaagt ook de oppervlaktespanning van water zodat het beter verdampt. Het hygiënemiddel laat kalkdeeltjes samenklonteren zodat deze nauwelijks neerslaan op onderdelen van de luchtbevochtiger. Een scheutje hygiënemiddel toevoegen aan het water in een Venta luchtbevochtiger is voldoende om goede luchtbevochtiging te waarborgen.
Links: Venta

Venta luchtbevochtiger

Een Venta luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid door natuurlijke verdamping. In een Venta bevochtiger draaien vochtschijven voortdurend door een waterreservoir. Droge omgevingslucht wordt met behulp van een ventilator tussen de vochtige schijven geleid. De lucht neemt het vocht op en wordt vervolgens opnieuw in de ruimte geblazen. Venta luchtbevochtigers zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Venta luchtreiniger

Een Venta luchtbevochtiger wordt ook wel een Venta luchtreiniger of een Venta luchtwasser genoemd. Dit type luchtbevochtiger voegt niet alleen vocht aan de lucht toe, maar zuivert de lucht ook van grove stofdeeltjes en bijvoorbeeld stuifmeel. Deze vuildeeltjes blijven in de Venta luchtreiniger in het waterreservoir achter. Een interne ventilator blaast droge lucht tussen bevochtigingsschijven door. De lucht neemt het vocht op en tegelijkertijd blijven vuildeeltjes op de schijven achter. De schijven roteren door het waterreservoir zodat de vuildeeltjes van de schijven afgespoeld worden. Met recht noemt men een Venta bevochtiger dus ook wel een Venta luchtreiniger.

Venta luchtwasser

Een Venta luchtwasser zorgt voor luchtbevochtiging en luchtreiniging in het binnenklimaat. Er zijn diverse modellen Venta luchtwassers. Voor het bevochtigen van een kleine ruimte volstaat een kleinere luchtwasser (bijvoorbeeld slaapkamer, klein kantoor). Voor een middelgrote ruimte zoals een woonkamer is een hogere bevochtigingscapaciteit vereist. Een Venta LW45 luchtwasser is ideaal voor bevochtiging van middelgrote woonkamers. De grootste luchtwassers van Venta zijn geschikt voor het bevochtigen van o.a. een grote living, appartement of kantoorverdieping. Voor automatische luchtbevochtiging wordt een Venta LW82 rechtstreeks op de waterleiding aangesloten.

Venta reiniger

Venta reiniger is de commerciële naam van het reinigingsmiddel waarmee Venta luchtbevochtigers worden onderhouden. Venta reiniger wordt gebruikt voor de halfjaarlijkse reiniging van Venta luchtbevochtigers-luchtreinigers. Het middel houdt de bevochtigers schoon en fris.

Venta reinigingsmiddel

Venta reinigingsmiddel wordt gebruikt voor de halfjaarlijkse reiniging van de Venta bevochtiger-luchtwasser. Het middel houdt de bevochtiger schoon en fris. Een behandeling met Venta reiniger is ook aan te bevelen als de luchtwasser voor een langere periode niet gebruikt wordt.

Venti Light

Venti Light is een model CO2 meter van Atal. Op het display wordt de actuele meetwaarde voor CO2 getoond. Daarnaast is de Venti Light uitgerust met kleurenleds zodat in één oogopslag de kwaliteit van de binnenlucht te zien is. Als de CO2 waarde te hoog is, heeft de binnenruimte extra ventilatie nodig.

Ventilatie

Onder ventilatie verstaan we het vervangen van een hoeveelheid lucht door een ander deel, meestal schone lucht. Tijdens ventilatie wordt vervuilde binnenlucht vervangen door verse buitenlucht. De kwaliteit van de aangevoerde lucht wordt nadelig beïnvloed door zaken als verkeer en industrie. Voldoende ventilatie is ook noodzakelijk om vocht uit het binnenmilieu te verwijderen. Het vochtgehalte in het binnenklimaat zal niet dalen als de luchtvochtigheid van de verse lucht hoog is.

Ventilatierooster

In huis zorgen ventilatieroosters voor toevoer van verse lucht en afvoer van vocht en kwalijke geuren. Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor het behouden van een aangenaam en gezond leefklimaat. Voortdurend ventileren is daarom een must. Veel woningen zijn echter zó vochtig dat alleen ventileren de luchtvochtigheid niet voldoende laat dalen. In dat geval is extra ontvochtiging gewenst. Luchtontvochtigers zijn stekkerklare apparaten die het overtollig vocht in huis snel verwijderen.

Ventilator

Een ventilator is een apparaat dat lucht in beweging brengt. De aangezogen lucht wordt direct verplaatst voor o.a. koelen en drogen. Het volume lucht dat verplaatst wordt is afhankelijk van de capaciteit van de ventilator. Voor gebruik in huis of op de werkplek zijn diverse ventilatoren verkrijgbaar zoals een tafelventilator, vloerventilator, statiefventilator (staande ventilator) of torenventilator. Voor grote toepassingen kan een industriële ventilator worden aangeschaft. Deze krachtige, professionele ventilator wordt ingezet bij calamiteiten of voor het versneld drogen van panden.

Ventilator verwarming

Een ventilator met verwarming blaast warme lucht in de kamer. Deze ventilatorkachels worden ingezet voor bijverwarming in studiekamers, kantoorruimten, hobbyruimten en werkplaatsen. Ventilatoren met verwarming verspreiden de warme lucht zeer snel in de binnenruimte.

Ventilator zonder bladen

Een ventilator zonder bladen heeft geen rotorbladen zoals de meeste ventilatoren hebben. Voordelen van dit type ventilator zijn het trillingsvrij verplaatsen van lucht, de veilige wijze van ventileren en het eenvoudige onderhoud. Een ventilator zonder bladen heeft een eigenzinnige vormgeving, een uniek design.

Ventilatorbladen

De schoepen van een ventilator noemt men ventilatorbladen. De hoeveelheid luchtverplaatsing van een ventilator is afhankelijk van zijn afmetingen, het motorvermogen en de vorm van de ventilatorbladen. Ventilatoren van het merk Dyson hebben geen ventilatorbladen. De traditionele bladen zijn vervangen door een roterend mechanisme waarmee de luchtverplaatsing tot stand wordt gebracht.

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel is een mobiele verwarmingskachel voor bijverwarming van een binnenruimte. Met behulp van een ventilator wordt omgevingslucht langs een verwarmingselement gevoerd zodat de temperatuur van de lucht stijgt. Ventilatorkachels zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar zoals een vloermodel en een torenmodel. Voor gebruik in een badkamer dient de ventilatorkachel waterdicht te zijn. Een ventilatorkachel verwarmt een ruimte snel en de warmte wordt goed verdeeld.

Ventileren

Ventileren is noodzakelijk voor het behouden van een goede luchtkwaliteit in het binnenmilieu. Verse lucht moet in huis worden gebracht, terwijl vocht en kwalijke geuren afgevoerd moeten worden. In verscheidene kantoren en grote industriële gebouwen brengen luchtbehandelingssystemen de ventilatie tot stand. In huis ventileert men met ventilatieroosters of kleinschalige ventilatiesystemen. Om de mate van ventilatie te controleren worden CO2-meters geplaatst. Een hoge CO2 waarde wijst op onvoldoende ventileren.

Verdamping

De overgangsfase van vloeibaar naar gas noemt men verdamping. Luchtwassers en koud water verdampers behoren tot de luchtbevochtigers die de luchtvochtigheid verhogen door natuurlijke verdamping. Een stoombevochtiger verdampt water door verwarming met behulp van een hitte-element. Deze geforceerde vorm van verdamping brengt snel een grote hoeveelheid vocht in de lucht.

Verdampingsbakje

Het verdampingsbakje kent iedereen als het ouderwetse porseleinen waterbakje aan de verwarming. Vooral vroeger werden deze verdampingsbakjes aan radiatoren gehangen als de lucht in huis te droog was. De bakjes hebben echter nauwelijks effect op de luchtvochtigheid in huis. Het wateroppervlakte is gewoonweg te klein om voldoende vocht te laten verdampen. De lucht in huis blijft nagenoeg even droog. Gelukkig staat de techniek niet stil en is er tegenwoordig volop keuze uit effectieve luchtbevochtigers voor gebruik in huis. Luchtbevochtigers zijn speciaal ontworpen om voldoende vocht aan de lucht toe te voegen zodat de luchtvochtigheid op een aangenaam peil blijft.

Verdampingsbevochtigers

Verdampingsbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid door natuurlijke verdamping van water. Om verdamping mogelijk te maken zijn deze luchtbevochtigers uitgerust met verdampingsschijven of verdampingsfilters. Zowel schijven als filters nemen schoon water op vanuit een watertank. Een ventilator blaast vervolgens droge omgevingslucht tussen de verdampingsschijven of door het verdampingsfilter. Hierdoor neemt de droge lucht het vocht versneld op. Verdampingsbevochtigers zijn dusdanig ontworpen dat in korte tijd veel water kan verdampen. Verdampingsbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid zeer gelijkmatig en houden de vochtbalans prima in stand.

Verdampingsfilter

Filter dat gebruikt wordt in o.a. luchtbevochtigers. Het verdanpingsfilter absorbeert vocht uit het waterreservoir van de bevochtiger. Droge omgevingslucht wordt met behulp van een ventilator door het vochtige filter geblazen. De droge lucht neemt het vocht op uit het filter waardoor de luchtvochtigheid stijgt. De bevochtigde lucht wordt tenslotte terug in de ruimte gebracht. Verdampingsfilters voor luchtbevochtigers zijn los verkrijgbaar als vervangingsfilter. Bevochtigers met verdampingsfilters zijn verkrijgbaar van de merken Airtek, Brune, Sanvia.

Verdampingsschijven

Verdampingsschijven zijn onderdeel van verdampingsbevochtigers. Deze luchtbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid door verdamping van water. De verdampingsschijven zijn speciale kunststof schijven en bevinden zich op een roterende as. Het schijvenpakket roteert langzaam door een waterreservoir zodat de schijven vochtig worden. Vervolgens wordt droge lucht door het vochtige schijvenpakket geblazen. De verdampingsschijven geven het vocht gelijkmatig aan de droge omgevingslucht af. Voor het behouden van een optimale werking dienen de schijven periodiek te worden gereinigd.

Verdampingssnelheid

Bij luchtbevochtiging bedoelt men met verdampingssnelheid de snelheid waarmee het vocht in de binnenlucht wordt gebracht. De verdampingssnelheid van water in een luchtbevochtiger is onder andere afhankelijk van de temperatuur en het wateroppervlakte. Om de verdampingssnelheid te verhogen zijn luchtwassers uitgerust met bevochtigingsschijven. Het schijvenpakket heeft een groot oppervlakte voor versnelde verdamping.

Verkeersemissie

Tot verkeersemissie behoort de uitstoot van onder andere fijnstof, stikstofoxiden, zwaveldioxide, koolmonoxide, kooldioxide en roetdeeltjes. Deze stoffen bevinden zich in uitlaatgassen van verbrandingsmotoren. Vooral in steden is de luchtkwaliteit slechter vanwege de hoge verkeersdichtheid. Dit heeft ook invloed op de binnenluchtkwaliteit.

Verplaatsbare airco

Een verplaatsbare airco heeft handzame afmetingen en is niet voorzien van vaste airco-leidingen. Deze portable airco's zijn ideaal voor tijdelijke koeling van een ruimte. Verplaatsbare airco's zijn doorgaans uitgerust met wieltjes zodat tillen niet nodig is.

Verplaatsbare kachel

Een verplaatsbare kachel is ideaal voor gebruik als bijverwarming in een kamer, kantoor, werkplaats of berging. Verplaatsbare kachels zijn relatief goedkoop in aanschaf en kunnen op elk moment worden ingezet als een ruimte onvoldoende verwarmd wordt.

Vervangingsfilters

Filters voor luchtreinigers welke niet afwasbaar zijn, noemt men ook wel vervangingsfilters. Als deze filters in luchtreinigers sterk vervuild zijn, moeten deze vervangen worden door nieuwe filters. Als een luchtreiniger intensief wordt gebruikt in een ruimte met veel verontreinigingen moeten luchtfilters soms sneller worden vervangen om optimale luchtreiniging te behouden. In de handleiding van een luchtreiniger staat wanneer de filters onder normale omstandigheden aan vervanging toe zijn. Voorbeelden van vervangingsfilters zijn HEPA filters, geurfilters en bevochtigingsfilters.

Verwarming

Opwarming van een ruimte of object met behulp van o.a. centrale verwarming, stadsverwarming, keramische verwarming, olieradiator of ventilatorkachel. Ook airconditioners die voorzien zijn van een warmtepomp zijn geschikt voor het verwarmen van het binnenklimaat.

Verwarmingstoestel

De CV ketel, een gashaard, kachels, warmtepompen en mobiele heaters worden ook wel verwarmingstoestellen genoemd. Een verwarmingstoestel werkt afhankelijk van het systeem op fossiele brandstoffen, elektriciteit, of aardwarmte. Voorbeelden van mobiele verwarmingstoestellen zijn keramische kachels, olieradiators, infrarood kachels en ventilatorkachels.

Verwarmingsunit

Een verwarmingsunit voorziet het binnenklimaat van aangename warmte. Voor totale klimaatbeheersing in huis of kantoor kan men kiezen voor een airconditioningssysteem met warmtepomptechnologie. Dit systeem is geschikt voor koeling en verwarming. Dit type verwarmingsunit is onder meer verkrijgbaar als wandmodel.

Verwarmingsvermogen

Het verwarmingsvermogen is de capaciteit waarmee een warmtepomp, verwarmingsunit of mobiele kachel binnenlucht verwarmt. Het verwarmingsvermogen wordt uitgedrukt in Watt of kiloWatt.

Virussen

Een virus is een kleine hoeveelheid erfelijk materiaal omhult met een eiwit. Een virus koppelt zich aan een cel -gastheercel- en injecteert vervolgens het erfelijk materiaal in de cel of versmelt met de cel. Binnen in de cel kan het virus zich vermeerderen. Tijdens de vermeerdering van een virus worden oorspronkelijke cellen vaak gedood. Virussen leven dus in een organisme én ten koste van dat organisme. Virussen kunnen zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden. Een griepvirus vertoont zich steeds weer in een andere vorm waardoor vaccinatie moeilijk is.

Vliegenbestrijding

Tot vliegenbestrijding behoren alle middelen en apparaten waarmee vliegen op doelmatige manier uit een woning of ander gebouw worden verwijderd. Effectieve vliegenbestrijding is goed voor de algemene hygiëne en voor het voorkomen van vliegenoverlast.

Vliegenlamp

Vliegenlampen zijn geschikt voor het vangen van vliegen in woonhuizen, horeca, industrie, detailhandel en openbare gebouwen. Een vliegenlamp trekt vliegen aan met UV-licht. De vliegen worden onschadelijk gemaakt door een elektrisch rooster of lijmbord. Een vliegenlamp met lijmbord wordt gebruikt in een ruimte waar etenswaren worden opgeslagen, bereid of geconsumeerd. In een voor het publiek toegankelijke ruimte kan een vliegenlamp met een mooi design worden gebruikt.  Een industriële vliegenlamp met maximale veiligheid wordt ingezet in de voedsel verwerkende industrie. In een ruimte waar het bovenstaande niet van toepassing is, kan een vliegenlamp met een elektrisch rooster worden gebruikt. Er bestaat echter wel een kleine kans dat deeltjes van de vlieg in de lucht terecht komen tijdens het uiteenspatten van de vlieg wanneer deze in contact komt met het spanningsrooster.

Vliegenoverlast

Bij de aanwezigheid van een grote hoeveelheid vliegen spreekt men van vliegenoverlast. Overlast door vliegen is te voorkomen door etenswaren af te dekken en etensresten direct af te voeren in gesloten afvalbakken. Ook worden vliegen aangetrokken door uitwerpselen van dieren. Om vliegenoverlast te voorkomen moeten de uitwerspelen direct opgeruimd worden. Insectenverdelgers verwijderen de vliegen definitief uit een binnenruimte.

Vliegenplaag

Vooral in de zomer kan sprake zijn van een vliegenplaag. In het warme klimaat komen vliegen op afval af en leggen grote hoeveelheden eitjes. Ook in de nabijheid van vee is veel overlast van vliegen. Om een vliegenplaag te voorkomen is het verstandig om etensresten zorgvuldig te verwijderen.

Vliegenvanger

Vliegenvangers zijn er in soorten en maten. Wie kent de kleverige slingers aan het plafond met overblijfselen van vliegen niet? Er zijn ook betere oplossingen verkrijgbaar voor het bestrijden van overlast door vliegen. Een vangreflector vangt vliegen op een hygiënische manier. Vliegen worden naar vangreflector gelokt met behulp van een UV-lamp. Eenmaal in de vliegenvanger beland, kunnen de vliegen niet meer ontsnappen. Vliegen en andere vliegende insecten blijven achter op de kleefplaten. Deze lijmfolieplaten zijn eenvoudig verwisselbaar.

Vloerventilator

Een vloerventilator blaast de lucht vanaf de vloer door de kamer. De meeste vloerventilatoren zijn draaibaar zodat de luchtstroom zelfs horizontaal kan worden gestuurd. De instelbaarheid heeft als voordeel dat de ruimte tochtvrij van frisse lucht wordt voorzien.

Vluchtige stoffen

Vluchtige stoffen zijn een verzameling van organische chemische verbindingen die makkelijk verdampen. Veel vluchtige stoffen behoren tot de koolwaterstoffen en zijn brandbaar in de aanwezigheid van zuurstof. Voorbeelden van vluchtige stoffen zijn aceton, ammoniak, ether, propaan en butaan. Sommige vluchtige stoffen hebben een schadelijke werking op de gezondheid. Steeds meer luchtreinigers bezitten zuiveringstechnieken om vluchtige stoffen uit de lucht te verwijderen. Vluchtige stoffen komen onder andere door vervuiling in de lucht terecht. Het verkeer en de industrie zijn belangrijke bronnen voor uitstoot van vluchtige stoffen.
Links: Luchtreiniger

Vocht

Vocht is een verzamelnaam voor vloeibare stoffen. Vocht duidt echter vaak op water en waterdamp. De hoeveelheid vocht in de lucht is belangrijk voor het verkrijgen van een gezond binnenklimaat. Als het vochtgehalte van de lucht in huis te hoog is, ontstaat een muffe geur en schimmelgroei op muren, plafonds en kozijnen. Te weinig vocht in de lucht veroorzaakt gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, droge ogen, kloven in handen en lippen, vermoeidheid enz. De hoeveelheid vocht in de lucht is eenvoudig te verhogen met een luchtbevochtiger. Voor het verwijderen van vocht worden luchtontvochtigers ingezet. Vocht meten kan snel en direct met een hygrometer of andere vochtmeter.

Vocht in auto

Beslagen ramen zijn een teken van vocht in de auto. Voor het verwijderen van vocht in de auto kunt u gebruik maken van vochteters. Tijdens stalling van uw auto kan de garage aangenaam droog blijven door de werking van een luchtontvochtiger. Met name in opslagplaatsen voor oldtimers zijn luchtontvochtigers zeer handig. De ruimte wordt geconditioneerd zodat het vocht geen vrij spel heeft.

Vocht in badkamer

Vocht in de badkamer komt vrij tijdens douchen of het nemen van een bad. In korte tijd wordt een grote hoeveelheid waterdamp in de lucht gebracht. De waterdamp condenseert op koude oppervlakken zoals tegelwanden en spiegels. Dit condensvocht kan houtrot veroorzaken en voegen in tegelwanden aantasten. Door de hoge luchtvochtigheid wordt ook het eventueel aanwezige stucwerk aangetast. Als een badkamer vochtig is, kan men dit meestal zien aan de groei van schimmls op de wanden en het plafond. Zwarte aanslag in voegen en kitnaden wordt eveneens door schimmels veroorzaakt. Goede ventilatie in de badkamer is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Een luchtontvochtiger verwijdert in snel tempo het aanwezige vocht. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Vocht in caravan

Vocht in de caravan veroorzaakt condens op ramen en aftimmering. Vooral tijdens stalling ontstaat een vochtig binnenklimaat in de caravan. Bij onvoldoende ventilatie kan het vocht de caravan niet uit waardoor vochtproblemen ontstaan zoals houtrot, schimmelvorming en muffe geuren. Een kleine ontvochtiger verwijdert direct het overtollige vocht uit uw caravan. Door goede ontvochtiging worden de materialen in de caravan niet aangetast en blijft de ruimte hygiënisch en fris.

Vocht in hout meten

Hout raakt aangetast indien het te veel vocht bevat. Met name onbehandeld hout wordt snel door vocht aangetast. Voor het meten van het vochtgehalte van hout en houten bouwmaterialen zijn er speciale vochtmeters beschikbaar. Deze vochtmeters zijn voorzien van kleine steekpennen die in het hout worden gestoken. het vochtgehalte van het hout is direct op het display af te lezen. Overmatig vocht in hout veroorzaakt uitzetting en verkleuring waarna uiteindelijk houtrot optreedt.

Vocht in huis

Te veel vocht in huis is funest voor een gezond leefklimaat. Schimmels op muren en plafonds komen vaak in de badkamer voor, maar ook in een vochtige woonkamer of slaapkamer. Te veel vocht in huis veroorzaakt ook vochtproblemen zoals houtrot, condensvorming, loslatend behang of stucwerk. In een vochtig huis kunnen astmaklachten en allergieklachten verergeren door de aanwezigheid van schimmels. Te weinig vocht in huis is eveneens niet gezond. Onze luchtwegen hebben immers een bepaalde hoeveelheid vocht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Onvoldoende vocht in huis leidt ook tot droogteschade aan houten vloeren, houten meubelen. Bovendien neemt de hoeveelheid statische elektriciteit in huis toe bij te droge omstandigheden. Met een hygrometer meet u direct de hoeveelheid vocht in huis. Is de lucht te vochtig? Een ontvochtiger met hygrostaat verwijdert vocht uit huis tot het niveau dat u wenst! Een bevochtiger met hygrostaat verhoogt de luchtvochtigheid tot de door u ingestelde waarde. Een luchtwasser verspreidt het vocht in huis automatisch tot een gezond niveau.

Vocht in kelder

Vocht in een kelder kenmerkt zich door de aanwezigheid van schimmels, vochtplekken op de muur en een bedompte, muffe geur. Vocht in de kelder kan diverse oorzaken hebben. De meest bekende oorzaak is de onvoldoende waterdichtheid van de keldermuren. Andere oorzaken van vocht in de kelder zijn lekkages en opstijgend vocht. Vocht in de kelder is prima te verwijderen met een luchtontvochtiger. Door vocht aan de lucht te onttrekken verdwijnen de vochtproblemen. Vanzelfsprekend dient men eventuele lekkages en doorslaand vocht constructief aan te pakken zodat het probleem zich niet opnieuw voordoet. Bij een lage luchtvochtigheid stopt schimmelgroei, condensvorming en corrosie.

Vocht in kruipruimte

Vocht kan op verschillende manieren een kruipruimte binnendringen. Op de eerste plaats kan het vocht vanuit de bodem in de kruipruimte terechtkomen. Bij een hoge grondwaterstand stijgt het vochtniveau in de kruipruimte. Andere oorzaken van een vochtige kruipruimte zijn: lekkages, slagregens en doorslaand vocht. Het vocht kan vanuit de kruipruimte langs muren omhoog trekken. Dit noemt men opstijgend vocht of optrekkend vocht. Een lagere binnentemperatuur, hinder van ongedierte, houtrot, muffe geuren, schimmel in huis. Dit zijn mogelijke gevolgen van vocht in de kruipruimte.

Vocht in muur

Vocht in muren kan afkomstig zijn van optrekkend vocht, doorslaand vocht of lekkages. Als een muur vochtig is, tekent zich vaak een zogenaamde vochtrand af. Deze witte rand wordt gevormd door zoutaanslag. Als een muur te lang vochtig blijft ontstaan zwarte schimmelvlekken. In eerste instantie moet gecontroleerd worden op lekkages en de bouwkundige staat van de muur. Het is mogelijk dat een buitenmuur het vocht naar binnen doorlaat. In dat geval is impregneren noodzakelijk. De afwerking van een vochtige muur wordt snel aangetast. Behang en stucwerk laten los als de muur te vochtig is. Om overtollig vocht snel uit huis te verwijderen wordt een luchtontvochtiger ingezet.

Vocht in woning

Te veel vocht in een woning is funest voor een gezond leefklimaat. Schimmels op muren en plafonds komen vaak in de badkamer voor, maar ook in een vochtige woonkamer of slaapkamer. Te veel vocht in een woning veroorzaakt ook vochtproblemen zoals houtrot, condensvorming, loslatend behang of stucwerk. In een vochtige woning kunnen astmaklachten en allergieklachten verergeren door de aanwezigheid van schimmels. Te weinig vocht in een woning is eveneens niet gezond. Onze luchtwegen hebben immers een bepaalde hoeveelheid vocht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Onvoldoende vocht in een woning leidt ook tot droogteschade aan houten vloeren, houten meubelen. Bovendien neemt de hoeveelheid statische elektriciteit in de woning toe bij te droge omstandigheden. Met een hygrometer meet u direct de hoeveelheid vocht in huis. Is de lucht te vochtig? Een ontvochtiger met hygrostaat verwijdert vocht uit huis tot het niveau dat u wenst! Een bevochtiger met hygrostaat verhoogt de luchtvochtigheid tot de door u ingestelde waarde. Een luchtwasser verspreidt het vocht in huis automatisch tot een gezond niveau.

Vocht meten

Voor het meten van vocht in materialen en objecten worden vochtmeters mét en zonder steekpennen gebruikt. Daarnaast maakt men steeds vaker gebruik van contactloze vochtmeters. Voor het meten van het vochtgehalte in de lucht kiest men een betrouwbare hygrometer. Dit type vochtmeter meet de relatieve luchtvochtigheid en laat zien of de binnenlucht goed, te droog of te vochtig is.

Vocht meter

Een vochtmeter voor lucht geeft de relatieve luchtvochtigheid aan. Dit type vochtmeter noemt men ook wel een hygrometer. Deze vochtmeter wordt gebruikt om de luchtvochtigheid in een binnenruimte te meten. Een weerstation bevat een vochtmeter voor buiten. Een vochtmeter met een wijzerplaat wordt een analoge vochtmeter genoemd. Een digitale vochtmeter heeft een display en geeft de vochtwaarde weer in cijfers. Een vochtmeter voor het meten van het vochtgehalte van hout of steen beschikt over 2 metalen sondes die tegen of in het te meten materiaal gestoken worden. Het vochtgehalte is direct af te lezen. Zo kunt u bijvoorbeeld het vochtgehalte in uw muur meten voordat u gaat behangen.

Vocht verwijderen

Vocht verwijderen uit binnenlucht noemt men kortweg ontvochtigen. Een luchtontvochtiger verwijdert vocht uit de lucht door middel van condensatie. De zogenaamde adsorptiedrogers gebruiken hiervoor een adsorptiemiddel. Om de luchtvochtigheid op een gezond peil te houden dient men in een vochtige woning dagelijks enkele liters vocht per dag te verwijderen. Op tijd vocht verwijderen voorkomt problemen zoals schimmelvorming, vochtgeuren, houtrot, beslagen ramen, vochtplekken en beschadigingen aan houten vloeren.

Vochtbalans

Van vochtbalans in het binnenklimaat is sprake als vochtuitwisseling tussen materialen en binnenlucht tot stilstand is gekomen. De luchtvochtigheid blijft dan constant. Alle voorwerpen en materialen in het vertrek bevatten die hoeveelheid vocht waarbij de luchtvochtigheid niet afneemt of toeneemt. Het vochtgehalte van in de lucht is zodanig dat bijvoorbeeld vloeren en muren geen vocht meer opnemen of afgeven.

Vochtbestrijding

Het geforceerd drogen van een ruimte met behulp van luchtontvochtigers en airblowers. Langdurige blootstelling aan een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot aanzienlijke vochtschade in huis. Overmatig inwerken van vocht kan ook het gevolg zijn van calamiteiten zoals overstromingen, lekkages of waterschade na brand. In beide gevallen is het belangrijk om het vocht zo snel mogelijk uit het binnenklimaat te verwijderen. Voor het bestrijden van vocht kunt u gebruik maken van diverse apparaten zoals ontvochtigers, bouwdrogers en airblowers. De ontvochtigingscapaciteit van mobiele luchtontvochtigers variëert van 10 liter per dag tot 150 liter per dag. Een airblower versnelt het droogproces door het verzorgen van intensieve luchtcirculatie.

Vochtbrug

De plaats waar vocht door een spouwmuur naar binnen trekt noemt men een vochtbrug. Het doorslaand vocht heeft de mogelijkheid van buitenaf de binnenmuur te bereiken door bijvoorbeeld slecht voegwerk of vanwege scheuren in de buitenmuur. De vochtbrug maakt het mogelijk dat het water in een spouwmuur de binnenmuur kan bereiken, en aldaar de nodige vochtschade veroorzaakt. Specie dat contact maakt met zowel de buitenmuur als de binnenmuur vormt een vochtbrug.

Vochtdetectie

Vochtdetectie is noodzakelijk om bestaande vochtproblemen zichtbaar te maken. Door meten van de luchtvochtigheid -of het vochtgehalte van materialen- krijgt men inzicht in de staat van het binnenklimaat. Als tijdens vochtdetectie blijkt dat het binnenklimaat vochtig is kunnen passende maatregelen genomen worden zoals luchtontvochtiging en extra ventilatie. Hygrometers detecteren de hoeveelheid vocht in de lucht. Voor vochtdetectie in materialen wordt een vochtmeter met één of meerdere steekpennen gebruikt.

Vochtdoorslag

Als muren langdurig aan vocht worden blootgesteld ontstaat vochtdoorslag. Dit doorslaand vocht wordt aan de binnenzijde van muren zichtbaar in de vorm van vochtplekken. Als de muren lang vochtig blijven ontstaat kalkafzetting en schimmelvorming. Vochtdoorslag zien we vooral bij kelderwanden en bij muren die regelmatig geteisterd worden door slagregens. Impregneren van muren, en vocht verwijderen met een luchtontvochtiger is nodig om verdere vochtschade te voorkomen.

Vochteter

Een vochteter haalt overtollig vocht uit de lucht. Er zijn kleine vochteters te koop die gevuld worden met vochtabsorberende korrels. Deze vochteters worden bijvoorbeeld in kasten geplaatst. Om vocht uit huis te verwijderen is het gebruik van een vochteter met navulling niet voldoende. Voor langdurig vocht verwijderen dient men een luchtontvochtiger in te zetten.

Vochtgehalte

Het absolute vochtgehalte geeft de hoeveelheid vocht aan en wordt uitgedrukt in een gewichtseenheid, bijvoorbeeld gram. Het relatieve vochtgehalte wordt weergegeven in procenten. Onder andere in de bouw wordt het vochtgehalte van muren, vloeren en bouwmaterialen gemeten om een goede afwerking te garanderen. Het vochtgehalte van de lucht wordt weergegeven als de relatieve luchtvochtigheid. Dit vochtgehalte wordt gemeten met een luchtvochtigheidsmeter, ook wel een hygrometer genoemd. Het vochtgehalte van lucht en materialen verhogen? Een bevochtiger verhoogt het vochtgehalte. Is het vochtgehalte te hoog? Een ontvochtiger verwijdert vocht zodat het vochtgehalte daalt.

Vochtgehalte in huis

Het absolute vochtgehalte geeft de hoeveelheid vocht aan en wordt uitgedrukt in een gewichtseenheid, bijvoorbeeld gram. Het relatieve vochtgehalte wordt weergegeven in procenten. Het vochtgehalte in huis wordt in de meeste gevallen gemeten met een luchtvochtigheidsmeter. Dit meetinstrument meet het relatieve vochtgehalte in huis. Het ideale vochtgehalte in huis - relatieve luchtvochtigheid bedraagt 40% - 60%. Bij dit vochtgehalte bevat de lucht voldoende vocht zodat sprake is van een aangenaam leefklimaat. Het vochtgehalte in huis optimaliseren? Met behulp van luchtbevochtiging of luchtontvochtiging stuurt u het vochtgehalte naar wens.

Vochtgehalte meten

Het vochtgehalte geeft aan hoeveel vocht een voorwerp, object of bouwmateriaal bevat. Het vochtgehalte wordt uitgedrukt in procenten (0 - 100%). In de bouw streeft men naar een gematigd vochtgehalte omdat anders vochtproblemen ontstaan tijdens de afwerkfase van een bouwproject. Het vochtgehalte van lucht is beter bekend als relatieve luchtvochtigheid. Deze waarde geeft aan hoeveel vocht in de lucht aanwezig is. De luchtvochtigheid meet men met een hygrometer.

Vochtgeur

Vochtgeur is een weeïge, muffe geur. De geuren worden door materialen verspreid die gedurende lange tijd in een vochtige ruimte hebben gelegen. Kleding, beddengoed, vloerbedekking, gestoffeerde meubelen en gordijnen krijgen na verloop van tijd een hinderlijke vochtgeur als de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Vochtige kelders en vochtige kruipruimten verspreiden ook vochtgeuren. De stankproblemen worden veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Schimmelplekken op muren en houtrot zijn bronnen van vochtgeuren.

Vochtgeur in huis

Vochtgeuren in huis zijn zeer hinderlijk. Een vochtige woning is bovendien slecht voor de gezondheid vanwege de groei van schimmels. Op tijd vocht verwijderen is de enige optie om vochtgeuren in huis te voorkomen. Door inwerking van vocht raken houten materialen beschadigd en vertonen muren en plafonds vochtschade. De vochtgeuren in huis worden veroorzaakt door schimmels en bacteriën en komen vooral voor in badkamers, kelders en vochtige (bij-)keukens.

Vochtig huis

De ideale relatieve luchtvochtigheid in huis bedraagt 40 - 60%. Bij een luchtvochtigheid hoger dan 60% ontstaan vochtproblemen in huis zoals schimmelvorming, condensatie en houtrot als gevolg van vochtinwerking. Een vochtig huis is ongezond. Vooral mensen met astma, copd en allergie kunnen extra last ondervinden van schimmels die zich in een vochtig binnenklimaat razendsnel vermeerderen. Vocht meten in huis is zeer eenvoudig. Een goede hygrometer laat direct de actuele luchtvochtigheid zien. Voor het verwijderen van vocht uit huis zet u een luchtontvochtiger in. De mobiele luchtdrogers verwijderen -afhankelijk van het type ontvochtiger- enkele liters vocht tot tientallen liters vocht per dag uit huis. Vaak zijn oude huizen vochtig en huizen in waterrijke en/of bosrijke gebieden.

Vochtige badkamer

Een vochtige badkamer ontstaat door het vrijkomen van grote hoeveelheden vocht tijdens douchen of het nemen van een bad. In korte tijd wordt een grote hoeveelheid waterdamp in de lucht gebracht. De waterdamp condenseert op koude oppervlakken zoals tegelwanden en spiegels. Dit condensvocht kan houtrot veroorzaken en voegen in tegelwanden aantasten. Door de hoge luchtvochtigheid wordt ook het eventueel aanwezige stucwerk aangetast. Als een badkamer vochtig is, kan men dit meestal zien aan de groei van schimmls op de wanden en het plafond. Zwarte aanslag in voegen en kitnaden wordt eveneens door schimmels veroorzaakt. Goede ventilatie in de badkamer is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Een vochtige badkamer is niet alleen onhygiënisch maar ook ongezond vanwege de aanwezige schimmels. Een luchtontvochtiger verwijdert in snel tempo het aanwezige vocht. Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Vochtige kelder

Een vochtige kelder kenmerkt zich door de aanwezigheid van schimmels, zwarte vochtvlekken op de muur en een bedompte, muffe geur. Vocht in de kelder kan diverse oorzaken hebben. De meest bekende oorzaak is de onvoldoende waterdichtheid van de keldermuren. Andere oorzaken van een vochtige kelder zijn lekkages en opstijgend vocht. Vocht in de kelder is prima te verwijderen met een luchtontvochtiger. Door vocht aan de lucht te onttrekken verdwijnen de vochtproblemen. Vanzelfsprekend dient men eventuele lekkages en doorslaand vocht constructief aan te pakken zodat het probleem zich niet opnieuw voordoet. Bij een lage luchtvochtigheid stopt schimmelgroei, condensvorming en corrosie.

Vochtige kruipruimte

Een vochtige kruipruimte staat garant voor vochtproblemen in de rest van het huis. Door optrekkend vocht raakt de luchtvochtigheid in het hele huis verhoogd. Vloeren, muren en plafonds worden aangetast door schimmels of zwammen. In de kruipruimte zelf raken houten balken beschadigd door de voortdurende inwerking van vocht. Een vochtige kruipruimte is ook de bron voor stankproblemen. Door inwerking van het vocht gaat de hele woning muf ruiken.

Vochtige lucht

Lucht is vochtig als het een grote hoeveelheid waterdamp of waternevel bevat. We spreken van vochtige lucht als er sprake is van een hoge luchtvochtigheid. Vochtige lucht in het binnenklimaat kan vochtproblemen veroorzaken zoals condens, schimmels en aantasting van natuurlijke materialen. Voor het drogen van vochtige lucht kan een luchtontvochtiger worden ingezet.

Vochtige muren

Vochtige muren zijn het gevolg van optrekkend vocht, doorslaand vocht of lekkages. Als een muur vochtig is, tekent zich vaak een zogenaamde vochtrand af. Deze witte rand wordt gevormd door zoutaanslag. Als een muur te lang vochtig blijft ontstaan zwarte schimmelvlekken. In eerste instantie moet gecontroleerd worden op lekkages en de bouwkundige staat van de muur. Het is mogelijk dat een buitenmuur het vocht naar binnen doorlaat. In dat geval is impregneren noodzakelijk. De afwerking van een vochtige muur wordt snel aangetast. Behang en stucwerk laten los als de muur te vochtig is. Om overtollig vocht snel uit huis te verwijderen wordt een luchtontvochtiger ingezet.

Vochtige muur behandelen

Voor het behandelen van vochtige muren luidt één advies: ontvochtigen. In eerste instantie moet gezocht worden naar de oorzaak van het vochtprobleem. Zijn er lekkages? Is de buitenmuur onvoldoende waterdicht? Zo mogelijk dient men aanpassingen te verrichten zodat sterke opname van vocht wordt voorkomen. Het water dat eenmaal in de muur is getreden moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Een krachtige luchtontvochtiger verwijdert dagelijks een flink aantal liters vocht uit de binnenruimte waardoor de muur snel droogt. Als de vochtigheidsgraad van de muur voldoende afgenomen is, kan de muur worden gereinigd en opgeknapt. Dezelfde luchtontvochtiger zorgt ervoor dat de muur in de toekomst droog blijft en niet opnieuw aangetast wordt.

Vochtige werkplek

Op een vochtige werkplek kunnen schimmels eenvoudig groeien. De schimmels veroorzaken mogelijk gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, benauwdheid en andere luchtwegklachten. Als mensen voor een langere periode in een vochtige omgeving werken, kan men ook last krijgen van huidklachten. Voor het behouden van optimale hygiënische omstandigheden op de werkplek moet de luchtvochtigheid onder controle blijven. De luchtvochtigheid is snel en betrouwbaar te meten met een goede hygrometer.

Vochtige woning

De ideale relatieve luchtvochtigheid in uw woning bedraagt 40 - 60%. Bij een luchtvochtigheid hoger dan 60% ontstaan vochtproblemen in de woning zoals schimmelvorming, condens en houtrot als gevolg van vochtinwerking. Een vochtige woning is ongezond. Vooral mensen met astma, copd en allergie kunnen extra last ondervinden van schimmels die zich in een vochtig binnenklimaat razendsnel vermeerderen. Vocht meten in uw woning is zeer eenvoudig. Een goede hygrometer laat direct de actuele luchtvochtigheid zien. Voor het verwijderen van vocht uit de woning zet u een luchtontvochtiger in. De mobiele luchtdrogers verwijderen -afhankelijk van het type ontvochtiger- enkele liters vocht tot tientallen liters vocht per dag uit huis. Vaak is een oude woning vochtig en woningen in waterrijke en/of bosrijke gebieden.

Vochtigheid

Met vochtigheid wordt vaak bedoeld: de relatieve luchtvochtigheid. In een vochtig binnenklimaat is de luchtvochtigheid hoger dan 60%. In een droog binnenklimaat is de luchtvochtigheid lager dan 40%. Het ideale luchtvochtigheidspercentage in huis en op de werkplek bedraagt 40 - 60%. Te veel vochtigheid leidt tot condens, schimmels, rotting en muffe geuren. Te weinig vochtigheid veroorzaakt gezondheidsklachten als hoofdpijn, luchtwegirritatie, droge ogen en huidproblemen. Daarnaast ondervinden de meeste natuurlijke materialen droogschade bij te weinig vocht. Vochtigheid meten is eenvoudig met een goede vochtmeter.

Vochtigheid in huis

Net als een behaaglijke temperatuur is een goede luchtvochtigheid in huis erg belangrijk. De lucht mag niet te droog zijn en zeker niet te vochtig omdat dan schimmelgroei ontstaat. Voor het meten van de vochtigheid in huis kunt u gebruik maken van een hygrometer. Dit eenvoudige meetinstrument laat in één oogopslag de actuele luchtvochtigheid in de binnenruimte zien. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40% en 60%. Voor het verhogen van de vochtigheid in huis zet u een luchtbevochtiger in. Een luchtontvochtiger gebruikt u juist als de vochtigheid in huis te hoog is.

Vochtigheid lucht

De vochtigheid in de lucht wordt ook wel aangeduid als Relatieve Luchtvochtigheid. Dit is de hoeveelheid vocht dat daadwerkelijk in de lucht aanwezig is ten opzichte van de hoeveelheid vocht dat lucht bij met dezelfde temperatuur maximaal kan bevatten. Vochtigheid in de lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Een gezonde vochtigheidsgraad bedraagt 40% - 60% relatieve luchtvochtigheid. De vochtigheid van lucht is te meten met een luchtvochtigheidsmeter, ook wel hygrometer genoemd.

Vochtigheidsgraad

Hoeveelheid vocht per m3 in verhouding met hoeveelheid lucht. Uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid.

Vochtigheidsgraad in huis

Een gezonde vochtigheidsgraad in huis ligt tussen 40% en 60% relatieve luchtvochtigheid. Een lagere waarde dan 40% wijst op droge lucht en een hogere waarde dan 60% wijst op vochtige lucht. Door droge lucht kunnen gezondheidsklachten optreden zoals pijnlijke ogen, neusklachten, keelpijn, huidklachten en vermoeidheid. Als de vochtigheidsgraad te hoog is, kunnen schimmels volop groeien. Schimmel in huis kan leiden tot benauwdheidsklachten en allergieklachten. De vochtigheidsgraad in huis is eenvoudig met een hygrometer te meten.

Vochtigheidsgraadregelaar

Een vochtigheidsgraadregelaar meet de hoeveelheid vocht in de omgevingslucht en stuurt vervolgens een luchtbehandelingsapparaat aan. Een vochtigheidsgraadregelaar wordt ook wel hygrostaat genoemd. Diverse luchtbevochtigers en luchtontvochtigers zijn standaard uitgerust met een hygrostaat. Het apparaat schakelt dan automatisch uit als de ingestelde waarde bereikt is. Als het apparaat niet standaard voorzien is van een vochtregelaar kan deze aangesloten worden op een stekkerhygrostaat.

Vochtigheidsmeter

Het instrument waarmee het vochtgehalte in materialen wordt gemeten noemt men een vochtigheidsmeter. Dit type vochtmeter is meestal voorzien van één of twee steekpennen. Deze steekpennen worden in het materiaal gestoken waarna zeer snel de vochtigheidsgraad op het display wordt getoond. Voor meten van het vochtgehalte van harde materialen wordt een contactloze vochtmeter gebruikt.

Vochtigheidspercentage

De hoeveelheid vocht in een materiaal ten opzichte van de hoeveelheid droge stoffen in het materiaal wordt uitgedrukt in procenten en noemt men het vochtigheidspercentage. Als men spreekt over het vochtigheidspercentage van lucht bedoelt men meestal de luchtvochtigheid.

Vochtigheidsproblemen

Voorbeelden van vochtigheidsproblemen zijn condensvorming, schimmelvorming en roestvorming. Door een hoge luchtvochtigheid ontstaan na verloop van tijd ernstige vochtigheidsproblemen. Deze problemen laten zich moeizaam herstellen. Zolang het vocht niet weggenomen wordt, blijven nieuwe problemen ontstaan. Vochtigheidsproblemen voorkomt of stopt men door het inzetten van luchtontvochtiging.

Vochtigheidsregelaar

Een vochtigheidsregelaar wordt ook wel hygrostaat genoemd. Het instrument meet de luchtvochtigheid en regelt tegelijk de werking van een bevochtigingsapparaat of ontvochtigingsapparaat. De vochtigheidsregelaar kan ingebouwd zijn in de luchtbevochtiger of luchtontvochtiger, maar het gebruik van een losse vochtregelaar is ook mogelijk. Een vochtigheidsregelaar voor in het stopcontact noemt men een stekkerhygrostaat.

Vochtigheidssensor

Een vochtigheidssensor meet de hoeveelheid vocht in een materiaal of in de lucht. Vochtigheidssensoren in luchtbevochtigers en luchtontvochtigers meten de luchtvochtigheid. De apparaten worden automatisch ingeschakeld en uitgeschakeld dankzij de metingen van de vochtigheidssensoren.

Vochtmeter

Een vochtmeter is een meetinstrument waarmee het vochtgehalte van bijvoorbeeld hout of steen gemeten wordt. De vochtmeter beschikt over 2 metalen sondes die tegen of in het te meten materiaal gestoken worden. Het vochtgehalte is direct af te lezen. Zo kunt u bijvoorbeeld het vochtgehalte in uw muur meten voordat u gaat behangen. Een vochtmeter voor lucht geeft de relatieve luchtvochtigheid aan. Dit type vochtmeter noemt men ook wel een hygrometer. Deze vochtmeter wordt gebruikt om de luchtvochtigheid in een binnenruimte te meten. Een weerstation bevat een vochtmeter voor buiten. Een vochtmeter met een wijzerplaat wordt een analoge vochtmeter genoemd. Een digitale vochtmeter heeft een display en geeft de vochtwaarde weer in cijfers.

Vochtmeting

Voor het meten van de luchtvochtigheid maakt men gebruik van een hygrometer. Dit type vochtmeting vindt zowel buiten plaats als in het binnenklimaat. Naast het meten van vocht in de lucht wordt ook vocht van materialen en objecten gemeten. Deze vochtmeters zijn voorzien van steekpennen om in het materiaal te plaatsen. Vochtmetingen kunt u eenvoudig zelf uitvoeren. Voor een lage prijs heeft u al een betrouwbare vochtmeter in huis.

Vochtmeting in huis

Voor het meten van de luchtvochtigheid in huis zijn er diverse hygrometers verkrijgbaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen digitale hygrometers en analoge hygrometers. Het verschil tussen deze meetinstrumenten bestaat uit de weergave van de vochtmetingen op een display of op een wijzerplaat. Het tijdig uitvoeren van vochtmetingen in huis voorkomt ernstige vochtproblemen. Hoe langer het vocht in kan werken op muren, plafonds, vloeren en andere delen van de constructie, des te hoger zijn de herstelkosten. Het uitvoeren van vochtmetingen is huis is ook zinvol als u vermoed dat de luchtvochtigheid juist te laag is. Op tijd starten met bevochtiging voorkomt in dat geval problemen door droge lucht.

Vochtnevelaar

Een vochtnevelaar verdeeld zeer gelijkmatig vocht in de omgevingslucht. Een bekende vochtnevelaar is de ultrasone luchtbevochtiger. Door water met kleine trillingen in beweging te brengen verdeeld het zich gelijkmatig in de lucht. Een ultrasone vochtnevelaar verhoogt de luchtvochtigheid zeer snel. De uitblaasmond van deze vochtnevelaar is verstelbaar.

Vochtopnemer

Een vochtopnemer wordt ook wel vochteter genoemd. Een vochtopnemer haalt overtollig vocht uit de lucht. Er zijn kleine vochtopnemers te koop die gevuld worden met vochtabsorberende korrels. Deze vochtopnemers worden bijvoorbeeld in kasten geplaatst. Om vocht uit huis te verwijderen is het gebruik van een vochtopnemer met navulling niet voldoende. Voor langdurig vocht verwijderen dient men een luchtontvochtiger in te zetten.

Vochtoverlast

Vochtoverlast in huis kan verschillende oorzaken hebben. Op de eerste plaats ontstaat vochtoverlast door calamiteiten als overstromingen en lekkages. Na een brand kan waterschade door het bluswater aanzienlijk zijn. Vochtoverlast kan ook ontstaan door het binnendringen van water in de woning. Afhankelijk van de wijze waarop het water binnendringt noemt men dit doorslaand vocht of optrekkend vocht. Vochtoverlast door condensatie is mogelijk indien de luchtvochtigheid in huis gedurende een lange periode te hoog is geweest. Het vocht kan de woning niet uit en trekt in vloeren, muren, plafonds, kozijnen en inboedel. Voor effectieve bestrijding van vochtoverlast worden luchtontvochtigers en bouwdrogers ingezet, eventueel in combinatie met airblowers.

Vochtpercentage

Het vochtpercentage geeft weer hoeveel vocht in een object of in een bepaald materiaal aanwezig is ten opzichte van de hoeveelheid vaste stoffen. Het vochtpercentage wordt vastgesteld met een vochtmeter.

Vochtplekken

Plekken op muren die veroorzaakt worden door een te hoge luchtvochtigheid gedurende een lange periode. Bij een hoge luchtvochtigheid vormen schimmels zwarte vochtplekken op de muren. De schimmels verspreiden zich razendsnel zodat in korte tijd op meerdere plaatsen op de muur zwarte vochtplekken ontstaan. Vochtplekken worden ook zichtbaar aan de buitenste rand van een natte vlek op de muur. De bruine aanslag wijst op een oud vochtprobleem, of een vochtprobleem dat tijdelijk niet voorkomt. Vooral muren die herhaaldelijk worden blootgesteld aan slagregens kunnen cirkelvormige vochtplekken gaan vertonen. Vochtplekken op muren ontstaan ook door optrekkend vocht / opstijgend vocht vanuit de verbinding met de vloer of fundering.

Vochtprobleem

Een vochtprobleem ontstaat wanneer overtollig vocht in een woning of ander gebouw onvoldoende wordt verwijderd. Vochtproblemen ontstaan direct na calamiteiten, bijvoorbeeld na overstroming, lekkage of schade door bluswater. Een vochtprobleem openbaart zich ook als de luchtvochtigheid in het binnenklimaat structureel te hoog is. Als de binnenruimte onvoldoende geventileerd wordt, stijgt de luchtvochtigheid bovendien snel. Bekende vochtproblemen zijn: schimmelvorming, condensatie, stank, houtrot en corrosie. Luchtontvochtigers verwijderen in hoog tempo overtollig vocht uit een gebouw.

Vochtprobleem in huis

Een vochtprobleem in huis ontstaat wanneer overtollig vocht langdurig inwerkt op muren, vloeren, plafonds en draagbalken. Een vochtprobleem openbaart zich in de meeste gevallen omdat de luchtvochtigheid in huis structureel te hoog is. Vochtproblemen ontstaan ook door calamiteiten, bijvoorbeeld na overstroming, lekkage of schade door bluswater. Als de woning onvoldoende geventileerd wordt, stijgt de luchtvochtigheid bovendien snel. Bekende vochtproblemen zijn: schimmelvorming, condensatie, stank, houtrot en corrosie. Luchtontvochtigers verwijderen in hoog tempo overtollig vocht uit huis.

Vochtproblemen

Vochtproblemen ontstaan als muren, vloeren, plafonds, voorwerpen en materialen langdurig blootgesteld worden aan vocht. Bekende vochtproblemen in huis zijn: condens, schimmels en houtrot. Bekende vochtproblemen in bedrijven zijn: corrosie, slechte verwerking van producten, schimmelvorming, condensatie. Voor effectieve vochtbestrijding worden luchtontvochtigers ingezet.

Vochtproblemen in huis

In huis ontstaan vochtproblemen ontstaan als muren, vloeren, plafonds, voorwerpen en materialen langdurig blootgesteld worden aan vocht. De bekendste vochtproblemen in huis zijn: condens, schimmels en houtrot. Vochtproblemen in huis treden het snelst op in de meest vochtige ruimten zoals kelders, kruipruimten en badkamers. Het vocht verdeeld zich razendsnel door de woning waardoor ook woonkamers en slaapkamers te vochtig worden. Een luchtontvochtiger inzetten voorkomt langdurige inwerking van vocht. Het is een effectieve methode om vochtproblemen in huis te stoppen en te voorkomen.

Vochtregelaar

Een vochtregelaar meet de hoeveelheid vocht in de omgevingslucht en stuurt vervolgens een luchtbehandelingsapparaat aan. Een vochtregelaar wordt ook wel hygrostaat genoemd. Diverse luchtbevochtigers en luchtontvochtigers zijn standaard uitgerust met een hygrostaat. Het apparaat schakelt dan automatisch uit als de ingestelde waarde bereikt is. Als het apparaat niet standaard voorzien is van een vochtregelaar kan deze aangesloten worden op een stekkerhygrostaat.

Vochtschade

Vochtschade ontstaat door lekkage, overstroming, slagregens, condensatie of door een luchtvochtigheid die voortdurend te hoog is. Vochtschade kan oppervlakkig zijn, maar in veel gevallen is de structuur van een pand ook aangetast. Vochtschade herstellen begint bij het opsporen van de oorsprong van het probleem. Bouwkundige aanpassingen of reparaties zijn vereist bij lekkage of doorslaand vocht. Als de luchtvochtigheid voor een lange periode te hoog is, haalt een luchtdroger het overtollige vocht uit de lucht. De luchtvochtigheid zal naar normale waarden dalen.

Vochtslurper

Een vochtslurper bestaat uit een plastic bakje met daarin vochtaantrekkende korrels. Deze korrels nemen het vocht op uit de omgevingslucht en absorberen het. De vochtslurper neemt niet langer vocht op wanneer de korrels verzadigd zijn. De korrels zijn als navulling te koop. Het droogvermogen van een vochtslurper is beperkt.

Vochttechniek

Vochttechniek is een beknopte omschrijving voor het vakgebied dat zich bezig houdt met het optimaliseren van de vochtigheidsgraad in het binnenklimaat. Vochttechnische bedrijven beschikken over de kennis en de juiste apparatuur om de luchtvochtigheid in het binnenklimaat op peil te krijgen en te houden. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in vochttechniek zijn o.a. deskundig in het verhelpen van vochtproblemen.

Vochtvanger

Vochtvangers zijn er in allerlei soorten en maten. De kleine vochtslurpers nemen vocht uit de omgeving op met behulp van de absorptiekorrels. Vochtvangers worden geplaatst in kleine ruimten zoals kasten. Voor het ontvochtigen van grotere ruimten zijn vochtvangers ongeschikt. De opnamecapaciteit is beperkt.

Vochtwering

Een vochtwering voorkomt de schadelijke inwerking van vocht. Ondergrondse kelders moeten voorzien zijn van een deugdelijke vochtwering om de inwerking van vocht te weerstaan. Een goede vochtwering maakt een constructie waterdicht. Als de vochtwering aangetast is, of erger nog ontbreekt, heeft het water vrij spel. Dit heeft meestal aanzienlijke vochtschade tot gevolg. Een goede vochtwering voorkomt de inwerking van optrekkend vocht en doorslaand vocht. Betonrot, houtrot, vochtplekken en schimmelgroei zijn tekenen van een slechte vochtwering.

Vogelgriep

Vogelgriep is een griepvariant en wordt voornamelijk door pluimvee overgedragen. Vogelgriep wordt onder andere door de lucht verspreidt. Een voor de mens gevaarlijke variant van het virus is H5N1.

Vogelstof

Vogelstof is een verzamelnaam voor het fijnstof dat in de lucht aanwezig is in de omgeving van vogelkooien, voliéres en duivenhokken. Vogels verspreiden microfijne stofdeeltjes in de lucht waardoor de luchtkwaliteit verslechterd. Door extra ventilatie en goede luchtreiniging wordt de lucht ontdaan van het volgelstof. Fijne stofdeeltjes zijn schadelijk voor de luchtwegen omdat deze diep in de longen dringen.

Voorfilter

Een voorfilter is het eerste filter van een luchtreiniger. Het voorfilter van een luchtreiniger verwijdert de grootste verontreinigingen uit de vervuilde lucht. Na het voorfilter wordt de lucht gezuiverd door filters zoals een hepafilter en geurfilter. Het voorfilter in Daikin luchtreinigers bevat het middel catechine dat antibacteriële eigenschappen heeft. Het voorfilter is het eerste filter van 6 filters in moderne Daikin luchtreinigers.

Vorstbeveiliging airconditioner

Beveiliging waardoor de airconditioner ook tijdens de winterperiode gebruikt kan worden. De beveiliging beschermt de airco tegen bevriezen. Gedurende de wintermaanden kan een airconditioner met warmtepomp het binnenklimaat verwarmen.

VRF airco

VRF betekent: Variable Refrigerant Flow. Een VRF airco is een volledig airco-systeem voorzien van meerdere airco binnenunits en één of meerdere airco buitenunit(s). De toevoeging VRF geeft aan dat de capaciteit van het systeem variabel is. De koel- en verwarmingscapciteit is afhankelijk van de totale hoeveelheid koudemiddel dat het airconditioningsysteem bevat. Een VRF systeem wordt op maat ontworpen.

Vriespunt

Temperatuur waarbij een vloeistof overgaat van vloeibaar naar vast(ijs). Het vriespunt van water is nul graden. Een luchtontvochtiger voorzien van een Hot Gas Module is geschikt voor ontvochtiging bij een lage temperatuur.

VRV airco

VRV betekent: Variable Refrigerant Volume. Een andere term voor dit type airconditioning is VRF airco: Variable Refrigerant Flow. Een VRV airco is een volledig airco-systeem voorzien van meerdere airco binnenunits en één of meerdere airco buitenunit(s). De toevoeging VRV geeft aan dat de capaciteit van het systeem variabel is. De koel- en verwarmingscapciteit is afhankelijk van de totale hoeveelheid koudemiddel dat het airconditioningsysteem bevat. Een VRV systeem wordt op maat ontworpen.

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

Rubrieken


Klantenservice


© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 22 oktober 2021 Sitemap

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

Klantenservice

Rubrieken

© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 22 oktober 2021 Sitemap

Rubrieken

Klantenservice

Contact

AirSain Nederland B.V.
Meerheide 56
5521 DZ EERSEL

E. Contactformulier
T. 0497-512164
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

© Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 22 oktober 2021 Sitemap