20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen
Home Huis Schimmel in huis
(text not found: contactBlockImageAlt)
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Schimmel in huis

AirSain voor luchtontvochtigers / luchtdrogers tegen vocht in huis!

Schimmel in de lucht, schimmel op de muur

Schimmel is overal te vinden, zowel buitenshuis als in huis. De schimmels zijn meestal te vinden in de buurt van afstervend organisch materiaal zoals bladeren en voedsel. Schimmels zijn erg klein. Ze zijn zelfs zo klein dat ze gemakkelijk over grote afstanden door de lucht geblazen worden. Ze reizen als het ware rond als microscopische sporen.

Schimmel groeit volop in een vochtig huis. Indien de luchtvochtigheid in huis voor een langere tijd te hoog is, zal schimmel zich in hoog tempo verspreiden. Wat als een kleine schimmelplek op de muur begint zal in een periode van een aantal weken uitgroeien tot een grote schimmelplek op de muur. Omdat schimmels zich door de lucht verspreiden zal op andere delen van de muur én op andere muren in dezelfde vochtige ruimte ook schimmelplekken ontstaan. De verspreiding van schimmel in huis is slecht in de hand te houden zolang de luchtvochtigheid te hoog is.

In huis komt schimmel vaak voor in de meest vochtige ruimten. De badkamer, keuken, waskamer, kelder, garage, berging en kruipruimten zijn vaak de eerste ruimten in huis waar problemen met schimmel ontstaat. Vooral in oude huizen komen problemen met schimmel ook voor in de woonkamer en slaapkamers. De luchtvochtigheid is dan voortdurend te hoog in alle ruimten van de woning. Door goed te ventileren dient vochtige lucht voortdurend naar buiten te worden afgevoerd zodat de luchtvochtigheid laag blijft in huis. In de praktijk blijkt dat alleen ventileren vaak onvoldoende werkt om schimmel in huis te voorkomen. Het verlagen van de luchtvochtigheid met een luchtontvochtiger is dan een zeer effectieve manier om het vocht uit huis te verwijderen en de overlast door schimmel te verhelpen.

Schimmels in huis beïnvloeden de gezondheid

Zodra er zich schimmels in uw woning bevinden en u hebt een allergie voor schimmels, dan kan het wel eens nare effecten hebben op uw gezondheid. Natuurlijk hoeft u zich niet meteen ernstig zorgen te maken, maar wees wel op uw hoede. Uw neus en longen zijn zodanig ontworpen dat ze de sporen die u inademt kunnen aanpakken. Uw longen zorgen er dus voor dat de schimmelsporen op een slimme manier uit de longen verwijderd worden. Dit geldt niet als er een overvloed van schimmels in uw woning aanwezig is. Dit zou zelfs kunnen leiden tot allergische reacties bij uzelf of bij uw medebewoners. Ook zou het kunnen leiden tot structurele beschadigingen aan uw woning.

Een vochtprobleem leidt tot groei van schimmels

Als er schimmelgroei in uw woning zichtbaar is, wijst dat op een vochtprobleem. Bij een dergelijk vochtprobleem is het ook te verwachten dat er meer huisstofmijt aanwezig is. Allergie voor huisstofmijt komt vaker voor dan allergie voor schimmels. Het zijn dus niet alleen de zichtbare vieze schimmelplekken die uw gezondheid nadelig beïnvloeden maar ook de niet zichtbare huisstofmijten.

Vochtproblemen moeten dus zo snel mogelijk in de kiem gesmoord worden. Schimmel verspreidt zich razendsnel door het huis als het vocht vrij spel heeft. Het is bovendien eenvoudiger om vochtproblemen te voorkomen als de gevolgen van overmatig vocht in huis te verhelpen. Door het inzetten van een luchtdroger blijft de luchtvochtigheid onder controle waardoor schimmel geen kans krijgt om te groeien. Als schimmelplekken zichtbaar zijn in huis zal de ontvochtiger ervoor zorgen dat de schimmel zich niet kan verspreiden. Na verloop van tijd zal schimmel ook afsterven. Wanneer de luchtvochtigheid onder controle is, kan de vochtschade worden hersteld. De luchtontvochtiger zorgt ervoor dat nieuwe materialen en geverfde of gestucte muren niet opnieuw aangetast worden door schimmel.

Bestrijding van vocht en schimmels in huis

Het is natuurlijk niet zo dat de schimmels niet meer te bestrijden zijn als u last heeft van schimmels in uw woning. Op het moment dat u deze schimmels wilt gaan bestrijden, is het bestrijden van vocht van essentieel belang. U kunt zelf al een heleboel doen, bijvoorbeeld door uw woning voldoende te ventileren, te luchten en te verwarmen. Als u een lekkage in uw woning heeft, zorg er dan voor dat deze zo snel mogelijk wordt opgelost. Wanneer de oorzaak van het vochtprobleem niet opgelost wordt, is de kans groot dat de schimmels weer terugkeren.

Het kan voorkomen dat er schimmels op gladde oppervlakten aanwezig zijn. De schimmels kunnen dan gemakkelijk worden verwijderd met wat soda, opgelost in water en een harde borstel. Let op dat u de schimmels nooit met een droge borstel verwijderd, aangezien er op dat moment schimmeldeeltjes in de lucht komen. Wanneer u de schimmels gaat verwijderen, wordt u aangeraden om een mondkapje en handschoenen te dragen. Schimmels kunnen zich ook op een niet glad oppervlakte bevinden. In deze materialen zijn de schimmeldraden al doorgedrongen. De schimmels kunnen nu alleen verwijderd worden door de beschimmelde delen van het materiaal te verwijderen en te vervangen door nieuwe materialen.

Een ontvochtiger voor badkamer, slaapkamer, woonkamer, keuken, kantoor, kelder of garage eenvoudig online kopen? AirSain heeft een uitgebreid assortiment ontvochtigers voor gebruik in huis. Uw woning is snel vochtvrij! Neem contact op met medewerkers van AirSain en vraag vrijblijvend naar de meest geschikte luchtdroger / ontvochtiger voor uw woning. Vochtproblemen zoals schimmel zijn eenvoudig te voorkomen met de juiste ontvochtiger!

Meer lezen over luchtdrogers?

Ook schimmel in uw woning bestrijden?

AirSain heeft de ideale ontvochtiger voor u!

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen

AirSain voor gezonde lucht

AirSain biedt oplossingen voor een breed scala aan problemen op het gebied van binnenluchtkwaliteit.
“Prachtig product en perfecte service!”
Dennis
“Niet alleen een zeer uitgebreide keuze maar ook top producten”
Bert V.
(text not found: contactBlockImageAlt)
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies