Woorden met a
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
AirSain
voor gezonde lucht
Over Airsain
Contact
VacaturesHome
Woordenboek
A


  


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


Woorden die beginnen met de letter A

Absolute luchtvochtigheid

De absolute luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in een bepaalde hoeveelheid lucht en wordt uitgedrukt in gram water per m3 lucht.

Actieve luchtreiniging

Wanneer een luchtreiniger ook een luchtzuiverende werking buiten het apparaat heeft, noemt men dit actieve luchtreiniging. Een Plasma luchtreiniger reinigt de lucht niet alleen met behulp van filters in het apparaat zelf, maar verspreidt ook luchtzuiverende ionen in de omgevingslucht voor actieve luchtreiniging. De ionen breken aërosolen en geuren in de lucht af.

Acute bronchitis

Acute ontsteking van de bronchiën. Acute bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Bronchitus wordt veroorzaakt door bacteriën of virussen. Bronchitus kan ook ontstaan door luchtwegirritatie veroorzaakt door allergie en blootstelling aan bijvoorbeeld sigarettenrook. Acute bronchitis is meestal van korte duur.

Adiabatische koeling

Adiabatische koeling door directe verdamping. Het koelen van de lucht door het laten verdampen van water. De energie die nodig is voor het verdampen, wordt onttrokken aan de ruimtelucht. De lucht koelt hierdoor af.

Adjuventen

Adjuventen zijn stoffen die zich samenvoegen met allergenen waardoor de schadelijke invloed groter wordt.
Links: Luchtreiniger

ADS

Het Auto Diagnose Systeem is o.a. aanwezig in airconditioners. Het A.D.S. systeem analyseert de omstandigheden in het binnenklimaat en past de werking van de airconditioner aan. De omstandigheden in de ruimte worden getoetst met de instellingen van de airconditioner. De airco wordt automatisch aangestuurd tot het gewenste binnenklimaat is verkregen.

Adsorptie ontvochtiger

Ontvochtigers welke lucht ontvochtigen met behulp van een adsorptiemiddel noemt men adsorptie ontvochtigers. Dit type luchtontvochtiger is ook geschikt voor luchtdroging bij lage temperaturen. Adsorptie ontvochtigers zijn compacte, handzame apparaten en geschikt voor het ontvochtigen van opslagplaatsen, productieruimten, technische ruimten en gekoelde opslag.

Adsorptiedroger

Een adsorptiedroger is speciaal geschikt voor het drogen van ruimtes bij lage temperaturen. Ideaal voor luchtdroging in industriële productieruimten en opslagruimten waar een lage luchtvochtigheid vereist is, bijvoorbeeld in levensmiddelenindustrie, zuivelindustrie, farmaceutische industrie, munitiedepots,etc. Een adsorptiedroger bevat een adsorptiemiddel dat vocht aan de omgevingslucht onttrekt. Tijdens regeneratie van het adsorptiemiddel komt het vocht in een ander deel van het apparaat vrij. Maar nu wordt het vocht opgevangen in de interne watertank of direct afgevoerd met een vaste afvoerleiding. Adsorptiedrogers worden vaak ingezet voor ontvochtiging van ruimten met temperaturen rond, of beneden het vriespunt zoals een vriescel, koelcel, koude productieruimte, klimaatkamer.

Aerosolen

Aërosolen zijn mengsels van lucht en kleine vloeibare deeltjes of vaste deeltjes. De grootte van de zwevende deeltjes is 0,2 tot 200 micrometer. Wolken en mist zijn voorbeelden van aërosolen die bestaan uit kleine vloeibare deeltjes in lucht. Een aërosol dat bestaat uit vaste deeltjes is bijvoorbeeld lucht met zand of zeezout. Een aërosol kan ook ontstaan door menselijke activiteiten, bijvoorbeeld roetdeeltjes in lucht.
Links: Daikin, Sharp

Afwasbaar filter

Luchtreinigers met een afwasbaar filter verbruiken geen vervangingsfilters. De luchtverontreinigingen worden opgevangen op een metalen filterkern dat elektrisch geladen is. Voor goede luchtreiniging volstaat het om dit filter periodiek af te spoelen met water. Ook luchtreinigers met meerdere luchtfilters bezitten soms één of meerdere afwasbare filters, bijvoorbeeld het afwasbare koolstoffilter.

Afweersysteem

Lichaamseigen afweermechanisme tegen virussen, veranderde eigen cellen, bacteriën en indringers van buitenaf.
Links: Immuunsysteem

Agrarische emissie

Tot agrarische emissie behoort de uitstoot van onder andere fijnstof, ammoniak en stikstof. Om de uitstoot van agrarische bedrijven te beperken plaatst men luchtwassers op stallen.

Airblower

Een airblower is een krachtige, industriële ventilator voor het versneld drogen en ventileren van een ruimte. De airblower wordt vaak ingezet in de bouw, industrie en na calamiteiten.

Airbutler

Airbutler is een Oostenrijkse fabrikant. Airbutler maakt producten die de luchtkwaliteit verbeteren door ionisatie, luchtzuivering en geurbestrijding. Bekende Airbutler ionisatoren / luchtreinigers zijn: Watson en Frank.
Links: Ionen, Ionisator

Airco

Afkorting voor airconditioner. Een airconditioner kan koelen en indien voorzien van een warmtepomp ook verwarmen. Een airconditioner is verkrijgbaar in mobiele varianten, airconditioners met een split-systeem (binnen en buitenunit) en airco's met een multi split systeem voor het conditioneren van meerdere vertrekken of kamers.

Airco 3 laags filterpakket

Filterpakket voor Zibro airconditioners dat uit 3 filterlagen bestaat. De eerste filterlaag zorgt voor het verwijderen van grove stofdelen en haren. De tweede filterlaag is een koolfilter, dat vieze geuren elimineert. De derde filterlaag, het elektrostatisch filter, vangt zeer kleine deeltjes op uit de lucht zoals pollen, huidschilfers en fijnstof (deze deeltjes veroorzaken vaak allergische reacties).

Airco bijvullen

Als een airconditioner onvoldoende koelt is vaak de druk op het systeem te laag. Voor het verkrijgen van de juiste druk moet de airco bijgevuld worden met koudemiddel. Vóór bijvullen van het middel moet de airco-installatie gecontroleerd worden op eventuele gebreken zoals kleine lekkages. Het bijvullen van een airco mag alleen uitgevoerd worden door een monteur met STEK diploma.

Airco binnenunit

De airco binnenunit is het deel van de airco-installatie dat op de vloer, aan de wand of in het plafond wordt bevestigd. Bij multisplit airco-systemen kunnen meerdere airco binnenunits op één buitenunit worden aangesloten.

Airco buitenunit

De airco buitenunit is het deel van de airco-installatie dat op het dak of aan een buitenmuur wordt bevestigd. Bij multisplit airco-systemen kunnen meerdere binnenunits op één airco buitenunit worden aangesloten.

Airco installatie

Airco installaties zorgen voor verkoeling in diverse gebouwen. Kantoren, winkels, werkplaatsen, openbare gebouwen zijn steeds vaker uitgerust met een airco installatie. In woonhuizen wordt ook vaak gekozen voor een vaste airconditioner in plaats van een portable airco. Airco-installaties worden afgestemd op de grootte van de ruimte. Behalve koelen is een dergelijke installatie soms ook in staat tot verwarmen, lucht reinigen, bevochtigen en ventileren. Een airco systeem bestaat uit één of meerdere binnenunits en buitenunits. De installatie van een airco installatie wordt uitgevoerd door een STEK installatiebedrijf.

Airco kopen

Bij het kopen van een airco moet op de eerste plaats worden overwogen of dat men kiest voor een mobiele airco of een vaste airco installatie. Voor het koelen van een kleine ruimte wordt doorgaans een portable airco gekocht. Als de ruimte groter is koopt men vaak een vaste airconditioner. Permanente airconditioning is doorgaans tot meer in staat, zoals verwarmen in de winter (indien de airco uitgerust is met een warmtepomp). Met name voordat u een vaste airco koopt is het belangrijk om u goed te laten informeren over zaken als koelcapaciteit, het installeren, benodigde onderdelen enz.

Airco service

Goede airco service omvat alle facetten van airconditioning. Het ontwerpen van een airco-systeem, de installatie, het in werking stellen van de airconditioner en gedegen airco-onderhoud. Alleen met goede airco-service is men gegarandeerd van een optimaal binnenklimaat.

Airco split

Een split airco heeft een gescheiden binnendeel en buitendeel. Het airco buitendeel is aan het binnendeel gekoppeld met een koperen leiding en een voedingskabel. Het airco binnendeel verspreidt de koele lucht in de ruimte. Het binnendeel van een split airco is te monteren aan de muur of aan / in het plafond. Het buitendeel van een Split airco-systeem wordt aan de buitenmuur of op het dak geplaatst. Een split airco beslaat weinig plaats in een ruimte.

Airco unit

Met een airco unit wordt doorgaans het binnendeel of het buitendeel van een Split airconditioner bedoeld. De airco binnenunit wordt in de te koelen ruimte geplaatst. Er zijn verschillende typen binnenunits: cassette modellen, vloermodellen en wandmodellen. De airco buitenunit wordt op het dak geplaatst of aan een buitenmuur bevestigd.

Airco vullen

Na volledige installatie van een airco-systeem wordt de installatie gevuld met een koudemiddel. Dit koudemiddel transporteert de warmte uit het binnenklimaat naar buiten. Het vullen van een airco mag alleen uitgevoerd worden door een monteur met STEK diploma. De airconditioner moet gevuld worden totdat de juiste druk bereikt is.

Airco warmtepomp

Een airco warmtepomp onttrekt warmte aan de binnenlucht en transporteert deze warmte naar buiten. Omgekeerd is ook het geval, de airco warmtepomp kan ook dienen als verwarming. In dat geval wordt warmte uit de buitenlucht verzameld en afgegeven aan de binnenlucht. Airco warmtepompen worden o.a. ingezet om woningen en kantoren op een alternatieve wijze te verwarmen en/of te koelen.
Links: Nexura, Emura, Daikin

Airconditioner

Apparaat voor luchtbehandeling dat in een leefomgeving een aangenaam binnenklimaat creëert. Een airconditioner kan koelen en indien voorzien van een warmtepomp ook verwarmen. Een airconditioner is verkrijgbaar in mobiele varianten, airconditioners met een split-systeem (binnen en buitenunit) en airco's met een multi split systeem voor het conditioneren van meerdere vertrekken of kamers.
Links: Lucht, Delonghi

Airconditioning

Onder airconditioning verstaat men mobiele airconditioners en vaste airco systemen. Een mobiele airco is geschikt voor het koelen van een kleine ruimte. Deze compacte airconditioners zijn bovendien eenvoudig verplaatsbaar. Een airco installatie wordt speciaal afgestemd op de ruimte waar de airconditioner geïnstalleerd wordt. Voldoende koelcapaciteit, goede verdeling van geconditioneerde lucht en geen problemen door koudeval of trek. Dit zijn belangrijke criteria voor het ontwerp van kwalitatieve airconditioning. Bekende merken airconditioning zijn: Daikin, Delonghi, Gree, LG, Samsung, Toshiba, Tristar, Panasonic, Sharp, Mitsubishi, Bosch.

Airconditioning mobiel

Mobiele airconditioning is ideaal voor snelle, flexibele koeling. Een mobiele airconditioner is snel inzetbaar en te gebruiken in verschillende ruimten. Het grootste voordeel van mobiele airconditioning is dat installatiekosten worden bespaard. Er is geen uitgebreide technische installatie nodig om het huis of kantoorruimte aangenaam koel te houden.

Airconditioningsysteem

Er wordt onderscheid gemaakt tussen mobiele airconditioningsystemen en vaste airconditioningsystemen. De mobiele variant is een enkelvoudig airco-systeem. Eén koelunit, maar direct inzetbaar in de ruimte die u wenst. Uitgebreide airconditioningsystemen voor vaste montage bestaan meestal uit een aantal binnenunits en één of meerdere buitenunits. Deze airco-installaties vindt men vaak in kantoorgebouwen, maar ook steeds vaker in woningen. De installatie dient men volgens STEK richtlijnen uit te laten voeren.

AirFree Virus Luchtreiniger

De structuur van een virus omvat een envelop die bestaat uit eiwitten en genetisch materiaal zoals DNA of RNA. Al deze componenten zijn hittegevoelig. Talrijke onderzoeken hebben zich gericht op hoe virussen kunnen worden gedeactiveerd door ze aan hoge temperaturen te onderwerpen. Door de lucht in het apparaat tot 200 ºC te verwarmen, elimineren AirFree luchtreinigers virussen en zorgen ze voor een gezondere atmosfeer.

Airgopro

Airgopro is een type plasmaveld generator van het merk Trotec. Deze krachtige stankverwijderaar verwijdert geuren door intensieve ionisatie. Airgopro plasmaveld generatoren worden onder andere ingezet in horecabedrijven, in vakantiewoningen, op boten, in kantoren en in winkels.

Airmaster

Merknaam van een serie ozongeneratoren voor professioneel gebruik. Deze compacte ozongenerators verwijderen effectief geuren van roet, schimmels, rottingsprocessen etc. Deze krachtige ozon luchtreinigers worden ingezet bij brandschade en waterschade. Airmaster ozonreinigers worden ook veelvuldig ingezet in industriële bedrijven en bij afvalverwerking.

AiroSwiss

AiroSwiss is een merk van de firma Plaston uit Zwitserland. Onder dit merk worden luchtbevochtigers verkocht. Naast Air-o-Swiss is Boneco eveneens een merk van Plaston. Sinds 2017 wordt Air-o-Swiss alleen nog onder de merknaam Boneco verkocht.
Links: Boneco, Airoswiss

Airtek

Airtek is een merknaam van o.a. luchtbevochtigers. Airtek LB45 is een professionele bevochtiger met een hoge capaciteit voor bevochtiging. Een krachtige bevochtiger voor het verhogen van de luchtvochtigheid in grote ruimten.

Airwasher

Airwasher is een andere benaming voor luchtwasser. Een Airwasher is een luchtbevochtiger en luchtreiniger in één apparaat. Droge lucht wordt door een schijvenset gevoerd dat voortdurend door een waterreservoir draait. De droge lucht wordt met behulp van een ventilator door de vochtige schijvenset geblazen. De lucht neemt het vocht op waarbij stof en vuildeeltjes in de bevochtiger achterblijven. Een Airwasher verhoogt de luchtvochtigheid op basis van natuurlijke verdamping. Overbevochtiging is niet mogelijk met dit type bevochtiger.

Allergenen

Allergenen zijn stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Voorbeelden van allergenen aanwezig in de lucht zijn stuifmeel, schimmels en uitwerpselen van huisstofmijten. Allergenen kunnen ook via het voedsel het lichaam binnendringen. Bekende allergenen voor mensen met een specifieke allergie zijn pinda's en noten.

Allergie

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem in het lichaam. Het afweersysteem reageert overgevoelig op onschadelijke stoffen zoals stuifmeel (pollen), huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Allergie voor deze stoffen geeft klachten als een loopneus of juist neusverstopping, niezen, tranende ogen en jeuk aan neus, keel en ogen.

Allergische reactie

Reactie van het afweersysteem op allergenen. Een allergische reactie kan o.a. voorkomen op de huid en in de luchtwegen. Een allergische reactie van de huid wordt ook wel contactallergie genoemd. Allergische rhinitis betreft neusklachten die door allergie veroorzaakt worden. Een vaak voorkomende klacht bij luchtwegallergie is benauwdheid.

Allergische rhinitis

Ontsteking van het neusslijmvlies door allergie. Dit uit zich vaak in symptomen zoals loopneus of verstopte neus, jeukende neus, tranende ogen en niezen. Allergische rhinitis wordt in het hooikoortsseizoen meestal veroorzaakt door het inademen van pollen. Het hele jaar door kan het neusslijmvlies ontsteken bij overgevoeligheid voor bijvoorbeeld huisstofmijt en allergenen van dieren.

Allergische sensibilisatie

Bij allergie reageert het lichaam overdreven op één allergeen of meerdere allergenen. Om het lichaam weerbaar te maken tegen diverse allergenen wordt het gereguleerd in contact gebracht met een stof waarvoor men allergisch is: allergische sensibilisatie. Het afweersysteem heeft na dat contact (en meestal meerdere contacten) de mogelijkheid ontwikkeld om in het vervolg minder heftig op een allergie te reageren.

Alpha 1

Alpha-1 (alpha-1 antitrypsine deficiëntie) is een erfelijke, zeldzame longziekte. De aandoening wordt veroorzaakt door een tekort aan een bepaald eiwit dat beschermd tegen schadelijke enzymen. Alpha-1 kan ook andere ziektes veroorzaken zoals COPD.
Links: COPD

Altherma

Altherma is de naam voor bepaalde airco-systemen van Daikin. Er zijn verschillende Daikin Altherma warmtepompen verkrijgbaar, bijvoorbeeld Altherma lagetemperatuur-split en Altherma hogetemperatuur-split. Daikin Altherma warmtepompen zijn geschikt voor koeling en verwarming in huis of kantoor.

Analoge hygrometer

Analoge hygrometers zijn uitgerust met een wijzer en een wijzerplaat met daarop een schaalverdeling. De stand van de wijzer geeft de actuele luchtvochtigheid aan. Een analoge hygrometer heeft traditioneel een sierwaarde. Dit type luchtvochtigheidsmeter is aanwezig in ieder, kwalitatief, analoog weerstation.

Analoge hygrostaat

Een analoge hygrostaat bezit geen display waarop de actuele en de ingestelde luchtvochtigheid af te lezen is. De analoge hygrostaat is voorzien van een instelmechanisme waarmee de gewenste relatieve luchtvochtigheid wordt ingesteld. De hygrostaat meet de luchtvochtigheid in de ruimte en vergelijkt de meetwaarde met de ingestelde waarde. Als de luchtvochtigheid in de ruimte afwijkt van de ingestelde waarde, wordt een luchtbehandelingsapparaat zoals een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger ingeschakeld.

Analoge thermometer

Een analoge thermometer bezit een wijzer en een wijzerplaat met een duidelijke schaalverdeling. Analoge thermometers zijn vaak onderdeel van analoge weerstations.

Analoog weerstation

Analoge weerstations zijn klassieke weerinstrumenten. Een compleet weerstation is doorgaans uitgerust met een analoge barometer, analoge thermometer en analoge luchtvochtigheidsmeter. Met name in een klassiek interieur is een analoog weerstation een ware blikvanger.

Anti vorst beveiliging

De anti vorst beveiliging beschermt een apparaat tegen bevriezen. De anti vorst beveiliging van een luchtontvochtiger wordt ook wel ontdooifunctie genoemd. De beveiliging zorgt ervoor dat er geen overmatige ijsafzetting aan de binnenzijde van de ontvochtiger plaatsvindt. Ook diverse verwarmingstoestellen zijn uitgerust met een anti vorst beveiliging. Wanneer de kachel of radiator in een koude ruimte wordt geplaatst blijft een goede werking gegarandeerd dankzij de anti vorst beveiliging.

Antiek luchtvochtigheid

Voor het behouden van de hoogwaardige kwaliteit van antiquiteiten speelt de luchtvochtigheid een voorname rol. Natuurlijke materialen zoals hout, leer en stof verliezen kwalitatieve eigenschappen indien de luchtvochtigheid te laag is. Haarscheurtjes en krimpscheuren zijn geen uitzondering. Soepele materialen worden stug door de inwerking van droge lucht. Als gevolg van krimp kunnen verbindingen in houten antiekstukken loslaten waardoor de stevigheid wordt aangetast. Bij vochtige omstandigheden ontstaat het risico op schimmelvorming, houtrot en muffe geuren. Een hygrometer laat de actuele luchtvochtigheid zien in de expositieruimte en/of opslagruimte. Tijdig starten met luchtbevochtiging of luchtontvochtiging voorkomt aantasting van kostbare antiquiteiten.

Antikalk filter

Diverse luchtbevochtigers bezitten een antikalk filter. Dit filter verwijdert kalkdeeltjes uit het water voordat het de bevochtiger verlaat. Het antikalk filter voorkomt de vorming van witte aanslag in de te bevochtigen ruimte. Antikalk filters hebben een beperkte levensduur maar zijn zeer eenvoudig te vervangen. Met name ultrasone luchtbevochtigers zijn voorzien van antikalk filters.

Antikalk pad

Een antikalk pad verwijdert het kalk uit water en wordt gebruikt in luchtbevochtigers. Het gebruik van een antikalk-pad voorkomt de vorming van witte neerslag tijdens bevochtigen. De ontkalkingspad wordt o.a. gebruikt in stoombevochtigers. Het apparaat kan langer functioneren zonder ontkalken als gebruik wordt gemaakt van een antikalk-pad.

Antikalk patroon

Antikalk patronen behoren tot de vervangingsonderdelen van diverse luchtbevochtigers. Het antikalk patroon onderschept calcium- en magnesiumionen in het water dat voor bevochtiging bestemd is. Deze ionen vormen normaliter de hardnekkige kalkaanslag. Het antikalk patroon zorgt ervoor dat geen witte kalkneerslag wordt gevormd tijdens luchtbevochtiging. Een ultrasone luchtbevochtiger is een voorbeeld van een bevochtiger met antikalk patroon.

Antistatische werking

Men spreekt van een antistatische werking als de hoeveelheid statische elektriciteit afneemt. Een luchtbevochtiger heeft een antistatische werking. Door verhoging van de relatieve luchtvochtigheid neemt de hoeveelheid statische elektriciteit in een binnenruimte af.

Antivirale werking

Apparaat, instrument, middel of werkwijze effectief in bestrijding van virussen.

Antropogeen fijn stof

Fijnstof dat in de lucht aanwezig als gevolg van handelingen van de mens, bijvoorbeeld roetdeeltjes die uitgestoten worden uit schoorstenen, rubber van autobanden en stofdeeltjes afkomstig van remschijven. Fijn stof is slecht voor de gezondheid. Fijn stof draagt bij aan het ontstaan van hart- en longziekten, acute bronchitis, chronische bronchitis en astma. O.a. luchtreinigers die voorzien zijn van een HEPA-filter en krachtige ionisatoren verwijderen deze fijnstofdeeltjes uit de lucht. Een fijnstofmeter laat zien hoeveel fijnstof in de lucht aanwezig is.

Arbeidshygiene

Arbeidshygiëne is een verzamelnaam voor alle zaken op de werkplek die van invloed zijn op de gezondheid en welbevinden van werknemers. Voor het behouden van goede arbeidshygiëne wordt bijvoorbeeld gelet op de blootstelling aan gevaarlijke stoffen, het werkklimaat en de aard van de werkzaamheden zelf. Luchtvochtigheid, temperatuur, tocht, luchtkwaliteit, ventilatie, afzuiging, het zijn zaken waarmee men in een professionele omgeving rekening houdt.

Arbo

Arbo is de veelgebruikte afkorting voor arbeidsomstandigheden. Werkgevers dienen te zorgen dat werknemers de werkzaamheden veilig en gezond kunnen uitvoeren waarbij het welzijn van de werknemers in acht wordt gehouden.

Arbo luchtvochtigheid

Met Arbo bedoelt men arbeidsomstandigheden. Bij goede arbeidsomstandigheden op de werkplek hoort ook een goede luchtvochtigheid. Té vochtige lucht is niet goed en té droge lucht is evenmin goed. Als de lucht op de werkplek te vochtig is, kan dit tot gezondheidsproblemen leiden. In kantoren is de luchtvochtigheid juist vaak te laag. Door droge lucht kunnen klachten aan ogen en luchtwegen ontstaan. In een arbo-vriendelijke omgeving bedraagt de luchtvochtigheid 30 - 70%. Geadviseerd wordt om de luchtvochtigheid in binnenruimten goed te regelen.

Aromatherapie

Aromatherapie is een therapievorm waarbij gebruik wordt gemaakt van essentiële oliën.

Aromaverdamper

Een aromaverdamper is een apparaat dat geurstoffen in de lucht verspreid. Aromaverdampers vernevelen etherische oliën in de binnenruimte. Vaak worden de geurstoffen in water gedoseerd zodat tegelijk bevochtiging plaatsvindt.

Astma

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Een astma-aanval kan optreden bij blootstelling aan prikkelende stoffen of aan stoffen waarvoor de patiënt allergisch is. Ook bij verkoudheid of na een zware inspanning kan een astma-aanval optreden. Astma wordt gekenmerkt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen waardoor de luchtwegen prikkelbaarder worden. Er is vaak sprake van een toegenomen productie van slijm, hoesten, benauwdheid, kortademigheid en piepende ademhaling. Per patiënt kan de ernst van de klachten verschillen, variërend van licht tot levensbedreigend. Als we over levensbedreigend praten is het zo dat de patiënt weinig tot geen lucht krijgt.

Atal

Firma die gespecialiseerd is in ontwikkeling, marketing, verkoop en technische ondersteuning van:
 • -CO2-sensoren, CO2-regelaars, CO2-signaalmeters
 • -Data loggers/data recorders
 • -Monitoring systemen
 • -Portable meetinstrumenten
 • -Warmtebeeld camera’s/Infrarood camera’s
 • -Sensoren
 • Atal Venti Light

  De Atal Venti Light is een meetinstrument voor het bepalen van het CO2-gehalte in een binnenruimte. Op het display wordt de actuele meetwaarde voor Koolstofdioxide in lucht weergegeven. Deze waarde laat zien of een ruimte voldoende geventileerd wordt. De Atal Venti Light is ook voorzien van kleurenleds zodat in één oogopslag de kwaliteit van de binnenlucht te zien is. Atal Venti Light CO2 meters worden voornamelijk geïnstalleerd in binnenruimten waar veel mensen samenkomen, bijvoorbeeld in klaslokalen, vergaderruimten, Verzorgingstehuizen en kinderdagverblijven.

  Auto diagnose systeem

  Een Auto diagnose systeem analyseert de status in de ruimte en heeft de mogelijkheid zich aan te passen aan de huidige situatie en de situatie die gewenst is. .
  Links: Zibro

  Auto ontvochtiger

  Luchtontvochtigers beschermen auto's tegen de inwerking van vocht. De luchtvochtigheid in de garage dient onder controle te blijven om corrosie te voorkomen. Door schimmelgroei ontstaan bovendien muffe luchtjes in de garage én auto als de luchtvochtigheid te hoog is. Een ontvochtiger verwijdert voortdurend het vocht uit de omgevingslucht zodat het vocht de auto ongemoeid laat. Corrosie wordt voorkomen of geremd en de ruimte, én de auto zelf, blijven vrij van vervelende vochtgeuren.

  AUTO stand

  Stand van automatische werking op een elektronisch apparaat. Deze stand maakt het mogelijk om het apparaat volautomatisch te laten functioneren. Een luchtreiniger met AUTO-stand is voorzien van sensoren om verontreinigingen in de lucht te meten. De luchtreiniger past de werkingsintensiteit aan de luchtkwaliteit aan. Een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger met AUTO-stand is voorzien van een hygrostaat voor detectie van de luchtvochtigheid. De mate van bevochtigen of ontvochtigen wordt automatisch aangestuurd door de hygrostaat.

  Automatische vochtregeling

  Automatische vochtregeling wil zeggen dat luchtbevochtiging of luchtontvochtiging volledig automatisch plaatsvindt. De luchtbehandelingsapparaten zijn uitgerust met vochtsensoren en een vochtregelaar om de luchtvochtigheid te regelen. Deze zogenaamde hygrostaat is instelbaar op het gewenste vochtgehalte en schakelt het apparaat in als de omstandigheden buiten de instelwaarden vallen.

  Axiale ventilator

  Axiale ventilatoren zijn de traditionele ventilatoren met zichtbare schoepen aan de voorzijde of bovenzijde, dit is afhankelijk van de blaasrichting. Een axiale ventilator heeft een platte vorm en beslaat daarom weinig ruimte. De ventilatoren voor gebruik in huis en kantoor zijn axiale ventilatoren. Andere voorbeelden van axiale ventilatoren zijn airblowers en de kleine badkamerventilatoren in de badkamermuur.

  Home
  Woordenboek
  A


    


  A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


  Woorden die beginnen met de letter A

  Absolute luchtvochtigheid

  De absolute luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in een bepaalde hoeveelheid lucht en wordt uitgedrukt in gram water per m3 lucht.

  Actieve luchtreiniging

  Wanneer een luchtreiniger ook een luchtzuiverende werking buiten het apparaat heeft, noemt men dit actieve luchtreiniging. Een Plasma luchtreiniger reinigt de lucht niet alleen met behulp van filters in het apparaat zelf, maar verspreidt ook luchtzuiverende ionen in de omgevingslucht voor actieve luchtreiniging. De ionen breken aërosolen en geuren in de lucht af.

  Acute bronchitis

  Acute ontsteking van de bronchiën. Acute bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Bronchitus wordt veroorzaakt door bacteriën of virussen. Bronchitus kan ook ontstaan door luchtwegirritatie veroorzaakt door allergie en blootstelling aan bijvoorbeeld sigarettenrook. Acute bronchitis is meestal van korte duur.

  Adiabatische koeling

  Adiabatische koeling door directe verdamping. Het koelen van de lucht door het laten verdampen van water. De energie die nodig is voor het verdampen, wordt onttrokken aan de ruimtelucht. De lucht koelt hierdoor af.

  Adjuventen

  Adjuventen zijn stoffen die zich samenvoegen met allergenen waardoor de schadelijke invloed groter wordt.
  Links: Luchtreiniger

  ADS

  Het Auto Diagnose Systeem is o.a. aanwezig in airconditioners. Het A.D.S. systeem analyseert de omstandigheden in het binnenklimaat en past de werking van de airconditioner aan. De omstandigheden in de ruimte worden getoetst met de instellingen van de airconditioner. De airco wordt automatisch aangestuurd tot het gewenste binnenklimaat is verkregen.

  Adsorptie ontvochtiger

  Ontvochtigers welke lucht ontvochtigen met behulp van een adsorptiemiddel noemt men adsorptie ontvochtigers. Dit type luchtontvochtiger is ook geschikt voor luchtdroging bij lage temperaturen. Adsorptie ontvochtigers zijn compacte, handzame apparaten en geschikt voor het ontvochtigen van opslagplaatsen, productieruimten, technische ruimten en gekoelde opslag.

  Adsorptiedroger

  Een adsorptiedroger is speciaal geschikt voor het drogen van ruimtes bij lage temperaturen. Ideaal voor luchtdroging in industriële productieruimten en opslagruimten waar een lage luchtvochtigheid vereist is, bijvoorbeeld in levensmiddelenindustrie, zuivelindustrie, farmaceutische industrie, munitiedepots,etc. Een adsorptiedroger bevat een adsorptiemiddel dat vocht aan de omgevingslucht onttrekt. Tijdens regeneratie van het adsorptiemiddel komt het vocht in een ander deel van het apparaat vrij. Maar nu wordt het vocht opgevangen in de interne watertank of direct afgevoerd met een vaste afvoerleiding. Adsorptiedrogers worden vaak ingezet voor ontvochtiging van ruimten met temperaturen rond, of beneden het vriespunt zoals een vriescel, koelcel, koude productieruimte, klimaatkamer.

  Aerosolen

  Aërosolen zijn mengsels van lucht en kleine vloeibare deeltjes of vaste deeltjes. De grootte van de zwevende deeltjes is 0,2 tot 200 micrometer. Wolken en mist zijn voorbeelden van aërosolen die bestaan uit kleine vloeibare deeltjes in lucht. Een aërosol dat bestaat uit vaste deeltjes is bijvoorbeeld lucht met zand of zeezout. Een aërosol kan ook ontstaan door menselijke activiteiten, bijvoorbeeld roetdeeltjes in lucht.
  Links: Daikin, Sharp

  Afwasbaar filter

  Luchtreinigers met een afwasbaar filter verbruiken geen vervangingsfilters. De luchtverontreinigingen worden opgevangen op een metalen filterkern dat elektrisch geladen is. Voor goede luchtreiniging volstaat het om dit filter periodiek af te spoelen met water. Ook luchtreinigers met meerdere luchtfilters bezitten soms één of meerdere afwasbare filters, bijvoorbeeld het afwasbare koolstoffilter.

  Afweersysteem

  Lichaamseigen afweermechanisme tegen virussen, veranderde eigen cellen, bacteriën en indringers van buitenaf.
  Links: Immuunsysteem

  Agrarische emissie

  Tot agrarische emissie behoort de uitstoot van onder andere fijnstof, ammoniak en stikstof. Om de uitstoot van agrarische bedrijven te beperken plaatst men luchtwassers op stallen.

  Airblower

  Een airblower is een krachtige, industriële ventilator voor het versneld drogen en ventileren van een ruimte. De airblower wordt vaak ingezet in de bouw, industrie en na calamiteiten.

  Airbutler

  Airbutler is een Oostenrijkse fabrikant. Airbutler maakt producten die de luchtkwaliteit verbeteren door ionisatie, luchtzuivering en geurbestrijding. Bekende Airbutler ionisatoren / luchtreinigers zijn: Watson en Frank.
  Links: Ionen, Ionisator

  Airco

  Afkorting voor airconditioner. Een airconditioner kan koelen en indien voorzien van een warmtepomp ook verwarmen. Een airconditioner is verkrijgbaar in mobiele varianten, airconditioners met een split-systeem (binnen en buitenunit) en airco's met een multi split systeem voor het conditioneren van meerdere vertrekken of kamers.

  Airco 3 laags filterpakket

  Filterpakket voor Zibro airconditioners dat uit 3 filterlagen bestaat. De eerste filterlaag zorgt voor het verwijderen van grove stofdelen en haren. De tweede filterlaag is een koolfilter, dat vieze geuren elimineert. De derde filterlaag, het elektrostatisch filter, vangt zeer kleine deeltjes op uit de lucht zoals pollen, huidschilfers en fijnstof (deze deeltjes veroorzaken vaak allergische reacties).

  Airco bijvullen

  Als een airconditioner onvoldoende koelt is vaak de druk op het systeem te laag. Voor het verkrijgen van de juiste druk moet de airco bijgevuld worden met koudemiddel. Vóór bijvullen van het middel moet de airco-installatie gecontroleerd worden op eventuele gebreken zoals kleine lekkages. Het bijvullen van een airco mag alleen uitgevoerd worden door een monteur met STEK diploma.

  Airco binnenunit

  De airco binnenunit is het deel van de airco-installatie dat op de vloer, aan de wand of in het plafond wordt bevestigd. Bij multisplit airco-systemen kunnen meerdere airco binnenunits op één buitenunit worden aangesloten.

  Airco buitenunit

  De airco buitenunit is het deel van de airco-installatie dat op het dak of aan een buitenmuur wordt bevestigd. Bij multisplit airco-systemen kunnen meerdere binnenunits op één airco buitenunit worden aangesloten.

  Airco installatie

  Airco installaties zorgen voor verkoeling in diverse gebouwen. Kantoren, winkels, werkplaatsen, openbare gebouwen zijn steeds vaker uitgerust met een airco installatie. In woonhuizen wordt ook vaak gekozen voor een vaste airconditioner in plaats van een portable airco. Airco-installaties worden afgestemd op de grootte van de ruimte. Behalve koelen is een dergelijke installatie soms ook in staat tot verwarmen, lucht reinigen, bevochtigen en ventileren. Een airco systeem bestaat uit één of meerdere binnenunits en buitenunits. De installatie van een airco installatie wordt uitgevoerd door een STEK installatiebedrijf.

  Airco kopen

  Bij het kopen van een airco moet op de eerste plaats worden overwogen of dat men kiest voor een mobiele airco of een vaste airco installatie. Voor het koelen van een kleine ruimte wordt doorgaans een portable airco gekocht. Als de ruimte groter is koopt men vaak een vaste airconditioner. Permanente airconditioning is doorgaans tot meer in staat, zoals verwarmen in de winter (indien de airco uitgerust is met een warmtepomp). Met name voordat u een vaste airco koopt is het belangrijk om u goed te laten informeren over zaken als koelcapaciteit, het installeren, benodigde onderdelen enz.

  Airco service

  Goede airco service omvat alle facetten van airconditioning. Het ontwerpen van een airco-systeem, de installatie, het in werking stellen van de airconditioner en gedegen airco-onderhoud. Alleen met goede airco-service is men gegarandeerd van een optimaal binnenklimaat.

  Airco split

  Een split airco heeft een gescheiden binnendeel en buitendeel. Het airco buitendeel is aan het binnendeel gekoppeld met een koperen leiding en een voedingskabel. Het airco binnendeel verspreidt de koele lucht in de ruimte. Het binnendeel van een split airco is te monteren aan de muur of aan / in het plafond. Het buitendeel van een Split airco-systeem wordt aan de buitenmuur of op het dak geplaatst. Een split airco beslaat weinig plaats in een ruimte.

  Airco unit

  Met een airco unit wordt doorgaans het binnendeel of het buitendeel van een Split airconditioner bedoeld. De airco binnenunit wordt in de te koelen ruimte geplaatst. Er zijn verschillende typen binnenunits: cassette modellen, vloermodellen en wandmodellen. De airco buitenunit wordt op het dak geplaatst of aan een buitenmuur bevestigd.

  Airco vullen

  Na volledige installatie van een airco-systeem wordt de installatie gevuld met een koudemiddel. Dit koudemiddel transporteert de warmte uit het binnenklimaat naar buiten. Het vullen van een airco mag alleen uitgevoerd worden door een monteur met STEK diploma. De airconditioner moet gevuld worden totdat de juiste druk bereikt is.

  Airco warmtepomp

  Een airco warmtepomp onttrekt warmte aan de binnenlucht en transporteert deze warmte naar buiten. Omgekeerd is ook het geval, de airco warmtepomp kan ook dienen als verwarming. In dat geval wordt warmte uit de buitenlucht verzameld en afgegeven aan de binnenlucht. Airco warmtepompen worden o.a. ingezet om woningen en kantoren op een alternatieve wijze te verwarmen en/of te koelen.
  Links: Nexura, Emura, Daikin

  Airconditioner

  Apparaat voor luchtbehandeling dat in een leefomgeving een aangenaam binnenklimaat creëert. Een airconditioner kan koelen en indien voorzien van een warmtepomp ook verwarmen. Een airconditioner is verkrijgbaar in mobiele varianten, airconditioners met een split-systeem (binnen en buitenunit) en airco's met een multi split systeem voor het conditioneren van meerdere vertrekken of kamers.
  Links: Lucht, Delonghi

  Airconditioning

  Onder airconditioning verstaat men mobiele airconditioners en vaste airco systemen. Een mobiele airco is geschikt voor het koelen van een kleine ruimte. Deze compacte airconditioners zijn bovendien eenvoudig verplaatsbaar. Een airco installatie wordt speciaal afgestemd op de ruimte waar de airconditioner geïnstalleerd wordt. Voldoende koelcapaciteit, goede verdeling van geconditioneerde lucht en geen problemen door koudeval of trek. Dit zijn belangrijke criteria voor het ontwerp van kwalitatieve airconditioning. Bekende merken airconditioning zijn: Daikin, Delonghi, Gree, LG, Samsung, Toshiba, Tristar, Panasonic, Sharp, Mitsubishi, Bosch.

  Airconditioning mobiel

  Mobiele airconditioning is ideaal voor snelle, flexibele koeling. Een mobiele airconditioner is snel inzetbaar en te gebruiken in verschillende ruimten. Het grootste voordeel van mobiele airconditioning is dat installatiekosten worden bespaard. Er is geen uitgebreide technische installatie nodig om het huis of kantoorruimte aangenaam koel te houden.

  Airconditioningsysteem

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen mobiele airconditioningsystemen en vaste airconditioningsystemen. De mobiele variant is een enkelvoudig airco-systeem. Eén koelunit, maar direct inzetbaar in de ruimte die u wenst. Uitgebreide airconditioningsystemen voor vaste montage bestaan meestal uit een aantal binnenunits en één of meerdere buitenunits. Deze airco-installaties vindt men vaak in kantoorgebouwen, maar ook steeds vaker in woningen. De installatie dient men volgens STEK richtlijnen uit te laten voeren.

  AirFree Virus Luchtreiniger

  De structuur van een virus omvat een envelop die bestaat uit eiwitten en genetisch materiaal zoals DNA of RNA. Al deze componenten zijn hittegevoelig. Talrijke onderzoeken hebben zich gericht op hoe virussen kunnen worden gedeactiveerd door ze aan hoge temperaturen te onderwerpen. Door de lucht in het apparaat tot 200 ºC te verwarmen, elimineren AirFree luchtreinigers virussen en zorgen ze voor een gezondere atmosfeer.

  Airgopro

  Airgopro is een type plasmaveld generator van het merk Trotec. Deze krachtige stankverwijderaar verwijdert geuren door intensieve ionisatie. Airgopro plasmaveld generatoren worden onder andere ingezet in horecabedrijven, in vakantiewoningen, op boten, in kantoren en in winkels.

  Airmaster

  Merknaam van een serie ozongeneratoren voor professioneel gebruik. Deze compacte ozongenerators verwijderen effectief geuren van roet, schimmels, rottingsprocessen etc. Deze krachtige ozon luchtreinigers worden ingezet bij brandschade en waterschade. Airmaster ozonreinigers worden ook veelvuldig ingezet in industriële bedrijven en bij afvalverwerking.

  AiroSwiss

  AiroSwiss is een merk van de firma Plaston uit Zwitserland. Onder dit merk worden luchtbevochtigers verkocht. Naast Air-o-Swiss is Boneco eveneens een merk van Plaston. Sinds 2017 wordt Air-o-Swiss alleen nog onder de merknaam Boneco verkocht.
  Links: Boneco, Airoswiss

  Airtek

  Airtek is een merknaam van o.a. luchtbevochtigers. Airtek LB45 is een professionele bevochtiger met een hoge capaciteit voor bevochtiging. Een krachtige bevochtiger voor het verhogen van de luchtvochtigheid in grote ruimten.

  Airwasher

  Airwasher is een andere benaming voor luchtwasser. Een Airwasher is een luchtbevochtiger en luchtreiniger in één apparaat. Droge lucht wordt door een schijvenset gevoerd dat voortdurend door een waterreservoir draait. De droge lucht wordt met behulp van een ventilator door de vochtige schijvenset geblazen. De lucht neemt het vocht op waarbij stof en vuildeeltjes in de bevochtiger achterblijven. Een Airwasher verhoogt de luchtvochtigheid op basis van natuurlijke verdamping. Overbevochtiging is niet mogelijk met dit type bevochtiger.

  Allergenen

  Allergenen zijn stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Voorbeelden van allergenen aanwezig in de lucht zijn stuifmeel, schimmels en uitwerpselen van huisstofmijten. Allergenen kunnen ook via het voedsel het lichaam binnendringen. Bekende allergenen voor mensen met een specifieke allergie zijn pinda's en noten.

  Allergie

  Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem in het lichaam. Het afweersysteem reageert overgevoelig op onschadelijke stoffen zoals stuifmeel (pollen), huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Allergie voor deze stoffen geeft klachten als een loopneus of juist neusverstopping, niezen, tranende ogen en jeuk aan neus, keel en ogen.

  Allergische reactie

  Reactie van het afweersysteem op allergenen. Een allergische reactie kan o.a. voorkomen op de huid en in de luchtwegen. Een allergische reactie van de huid wordt ook wel contactallergie genoemd. Allergische rhinitis betreft neusklachten die door allergie veroorzaakt worden. Een vaak voorkomende klacht bij luchtwegallergie is benauwdheid.

  Allergische rhinitis

  Ontsteking van het neusslijmvlies door allergie. Dit uit zich vaak in symptomen zoals loopneus of verstopte neus, jeukende neus, tranende ogen en niezen. Allergische rhinitis wordt in het hooikoortsseizoen meestal veroorzaakt door het inademen van pollen. Het hele jaar door kan het neusslijmvlies ontsteken bij overgevoeligheid voor bijvoorbeeld huisstofmijt en allergenen van dieren.

  Allergische sensibilisatie

  Bij allergie reageert het lichaam overdreven op één allergeen of meerdere allergenen. Om het lichaam weerbaar te maken tegen diverse allergenen wordt het gereguleerd in contact gebracht met een stof waarvoor men allergisch is: allergische sensibilisatie. Het afweersysteem heeft na dat contact (en meestal meerdere contacten) de mogelijkheid ontwikkeld om in het vervolg minder heftig op een allergie te reageren.

  Alpha 1

  Alpha-1 (alpha-1 antitrypsine deficiëntie) is een erfelijke, zeldzame longziekte. De aandoening wordt veroorzaakt door een tekort aan een bepaald eiwit dat beschermd tegen schadelijke enzymen. Alpha-1 kan ook andere ziektes veroorzaken zoals COPD.
  Links: COPD

  Altherma

  Altherma is de naam voor bepaalde airco-systemen van Daikin. Er zijn verschillende Daikin Altherma warmtepompen verkrijgbaar, bijvoorbeeld Altherma lagetemperatuur-split en Altherma hogetemperatuur-split. Daikin Altherma warmtepompen zijn geschikt voor koeling en verwarming in huis of kantoor.

  Analoge hygrometer

  Analoge hygrometers zijn uitgerust met een wijzer en een wijzerplaat met daarop een schaalverdeling. De stand van de wijzer geeft de actuele luchtvochtigheid aan. Een analoge hygrometer heeft traditioneel een sierwaarde. Dit type luchtvochtigheidsmeter is aanwezig in ieder, kwalitatief, analoog weerstation.

  Analoge hygrostaat

  Een analoge hygrostaat bezit geen display waarop de actuele en de ingestelde luchtvochtigheid af te lezen is. De analoge hygrostaat is voorzien van een instelmechanisme waarmee de gewenste relatieve luchtvochtigheid wordt ingesteld. De hygrostaat meet de luchtvochtigheid in de ruimte en vergelijkt de meetwaarde met de ingestelde waarde. Als de luchtvochtigheid in de ruimte afwijkt van de ingestelde waarde, wordt een luchtbehandelingsapparaat zoals een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger ingeschakeld.

  Analoge thermometer

  Een analoge thermometer bezit een wijzer en een wijzerplaat met een duidelijke schaalverdeling. Analoge thermometers zijn vaak onderdeel van analoge weerstations.

  Analoog weerstation

  Analoge weerstations zijn klassieke weerinstrumenten. Een compleet weerstation is doorgaans uitgerust met een analoge barometer, analoge thermometer en analoge luchtvochtigheidsmeter. Met name in een klassiek interieur is een analoog weerstation een ware blikvanger.

  Anti vorst beveiliging

  De anti vorst beveiliging beschermt een apparaat tegen bevriezen. De anti vorst beveiliging van een luchtontvochtiger wordt ook wel ontdooifunctie genoemd. De beveiliging zorgt ervoor dat er geen overmatige ijsafzetting aan de binnenzijde van de ontvochtiger plaatsvindt. Ook diverse verwarmingstoestellen zijn uitgerust met een anti vorst beveiliging. Wanneer de kachel of radiator in een koude ruimte wordt geplaatst blijft een goede werking gegarandeerd dankzij de anti vorst beveiliging.

  Antiek luchtvochtigheid

  Voor het behouden van de hoogwaardige kwaliteit van antiquiteiten speelt de luchtvochtigheid een voorname rol. Natuurlijke materialen zoals hout, leer en stof verliezen kwalitatieve eigenschappen indien de luchtvochtigheid te laag is. Haarscheurtjes en krimpscheuren zijn geen uitzondering. Soepele materialen worden stug door de inwerking van droge lucht. Als gevolg van krimp kunnen verbindingen in houten antiekstukken loslaten waardoor de stevigheid wordt aangetast. Bij vochtige omstandigheden ontstaat het risico op schimmelvorming, houtrot en muffe geuren. Een hygrometer laat de actuele luchtvochtigheid zien in de expositieruimte en/of opslagruimte. Tijdig starten met luchtbevochtiging of luchtontvochtiging voorkomt aantasting van kostbare antiquiteiten.

  Antikalk filter

  Diverse luchtbevochtigers bezitten een antikalk filter. Dit filter verwijdert kalkdeeltjes uit het water voordat het de bevochtiger verlaat. Het antikalk filter voorkomt de vorming van witte aanslag in de te bevochtigen ruimte. Antikalk filters hebben een beperkte levensduur maar zijn zeer eenvoudig te vervangen. Met name ultrasone luchtbevochtigers zijn voorzien van antikalk filters.

  Antikalk pad

  Een antikalk pad verwijdert het kalk uit water en wordt gebruikt in luchtbevochtigers. Het gebruik van een antikalk-pad voorkomt de vorming van witte neerslag tijdens bevochtigen. De ontkalkingspad wordt o.a. gebruikt in stoombevochtigers. Het apparaat kan langer functioneren zonder ontkalken als gebruik wordt gemaakt van een antikalk-pad.

  Antikalk patroon

  Antikalk patronen behoren tot de vervangingsonderdelen van diverse luchtbevochtigers. Het antikalk patroon onderschept calcium- en magnesiumionen in het water dat voor bevochtiging bestemd is. Deze ionen vormen normaliter de hardnekkige kalkaanslag. Het antikalk patroon zorgt ervoor dat geen witte kalkneerslag wordt gevormd tijdens luchtbevochtiging. Een ultrasone luchtbevochtiger is een voorbeeld van een bevochtiger met antikalk patroon.

  Antistatische werking

  Men spreekt van een antistatische werking als de hoeveelheid statische elektriciteit afneemt. Een luchtbevochtiger heeft een antistatische werking. Door verhoging van de relatieve luchtvochtigheid neemt de hoeveelheid statische elektriciteit in een binnenruimte af.

  Antivirale werking

  Apparaat, instrument, middel of werkwijze effectief in bestrijding van virussen.

  Antropogeen fijn stof

  Fijnstof dat in de lucht aanwezig als gevolg van handelingen van de mens, bijvoorbeeld roetdeeltjes die uitgestoten worden uit schoorstenen, rubber van autobanden en stofdeeltjes afkomstig van remschijven. Fijn stof is slecht voor de gezondheid. Fijn stof draagt bij aan het ontstaan van hart- en longziekten, acute bronchitis, chronische bronchitis en astma. O.a. luchtreinigers die voorzien zijn van een HEPA-filter en krachtige ionisatoren verwijderen deze fijnstofdeeltjes uit de lucht. Een fijnstofmeter laat zien hoeveel fijnstof in de lucht aanwezig is.

  Arbeidshygiene

  Arbeidshygiëne is een verzamelnaam voor alle zaken op de werkplek die van invloed zijn op de gezondheid en welbevinden van werknemers. Voor het behouden van goede arbeidshygiëne wordt bijvoorbeeld gelet op de blootstelling aan gevaarlijke stoffen, het werkklimaat en de aard van de werkzaamheden zelf. Luchtvochtigheid, temperatuur, tocht, luchtkwaliteit, ventilatie, afzuiging, het zijn zaken waarmee men in een professionele omgeving rekening houdt.

  Arbo

  Arbo is de veelgebruikte afkorting voor arbeidsomstandigheden. Werkgevers dienen te zorgen dat werknemers de werkzaamheden veilig en gezond kunnen uitvoeren waarbij het welzijn van de werknemers in acht wordt gehouden.

  Arbo luchtvochtigheid

  Met Arbo bedoelt men arbeidsomstandigheden. Bij goede arbeidsomstandigheden op de werkplek hoort ook een goede luchtvochtigheid. Té vochtige lucht is niet goed en té droge lucht is evenmin goed. Als de lucht op de werkplek te vochtig is, kan dit tot gezondheidsproblemen leiden. In kantoren is de luchtvochtigheid juist vaak te laag. Door droge lucht kunnen klachten aan ogen en luchtwegen ontstaan. In een arbo-vriendelijke omgeving bedraagt de luchtvochtigheid 30 - 70%. Geadviseerd wordt om de luchtvochtigheid in binnenruimten goed te regelen.

  Aromatherapie

  Aromatherapie is een therapievorm waarbij gebruik wordt gemaakt van essentiële oliën.

  Aromaverdamper

  Een aromaverdamper is een apparaat dat geurstoffen in de lucht verspreid. Aromaverdampers vernevelen etherische oliën in de binnenruimte. Vaak worden de geurstoffen in water gedoseerd zodat tegelijk bevochtiging plaatsvindt.

  Astma

  Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Een astma-aanval kan optreden bij blootstelling aan prikkelende stoffen of aan stoffen waarvoor de patiënt allergisch is. Ook bij verkoudheid of na een zware inspanning kan een astma-aanval optreden. Astma wordt gekenmerkt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen waardoor de luchtwegen prikkelbaarder worden. Er is vaak sprake van een toegenomen productie van slijm, hoesten, benauwdheid, kortademigheid en piepende ademhaling. Per patiënt kan de ernst van de klachten verschillen, variërend van licht tot levensbedreigend. Als we over levensbedreigend praten is het zo dat de patiënt weinig tot geen lucht krijgt.

  Atal

  Firma die gespecialiseerd is in ontwikkeling, marketing, verkoop en technische ondersteuning van:
 • -CO2-sensoren, CO2-regelaars, CO2-signaalmeters
 • -Data loggers/data recorders
 • -Monitoring systemen
 • -Portable meetinstrumenten
 • -Warmtebeeld camera’s/Infrarood camera’s
 • -Sensoren
 • Atal Venti Light

  De Atal Venti Light is een meetinstrument voor het bepalen van het CO2-gehalte in een binnenruimte. Op het display wordt de actuele meetwaarde voor Koolstofdioxide in lucht weergegeven. Deze waarde laat zien of een ruimte voldoende geventileerd wordt. De Atal Venti Light is ook voorzien van kleurenleds zodat in één oogopslag de kwaliteit van de binnenlucht te zien is. Atal Venti Light CO2 meters worden voornamelijk geïnstalleerd in binnenruimten waar veel mensen samenkomen, bijvoorbeeld in klaslokalen, vergaderruimten, Verzorgingstehuizen en kinderdagverblijven.

  Auto diagnose systeem

  Een Auto diagnose systeem analyseert de status in de ruimte en heeft de mogelijkheid zich aan te passen aan de huidige situatie en de situatie die gewenst is. .
  Links: Zibro

  Auto ontvochtiger

  Luchtontvochtigers beschermen auto's tegen de inwerking van vocht. De luchtvochtigheid in de garage dient onder controle te blijven om corrosie te voorkomen. Door schimmelgroei ontstaan bovendien muffe luchtjes in de garage én auto als de luchtvochtigheid te hoog is. Een ontvochtiger verwijdert voortdurend het vocht uit de omgevingslucht zodat het vocht de auto ongemoeid laat. Corrosie wordt voorkomen of geremd en de ruimte, én de auto zelf, blijven vrij van vervelende vochtgeuren.

  AUTO stand

  Stand van automatische werking op een elektronisch apparaat. Deze stand maakt het mogelijk om het apparaat volautomatisch te laten functioneren. Een luchtreiniger met AUTO-stand is voorzien van sensoren om verontreinigingen in de lucht te meten. De luchtreiniger past de werkingsintensiteit aan de luchtkwaliteit aan. Een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger met AUTO-stand is voorzien van een hygrostaat voor detectie van de luchtvochtigheid. De mate van bevochtigen of ontvochtigen wordt automatisch aangestuurd door de hygrostaat.

  Automatische vochtregeling

  Automatische vochtregeling wil zeggen dat luchtbevochtiging of luchtontvochtiging volledig automatisch plaatsvindt. De luchtbehandelingsapparaten zijn uitgerust met vochtsensoren en een vochtregelaar om de luchtvochtigheid te regelen. Deze zogenaamde hygrostaat is instelbaar op het gewenste vochtgehalte en schakelt het apparaat in als de omstandigheden buiten de instelwaarden vallen.

  Axiale ventilator

  Axiale ventilatoren zijn de traditionele ventilatoren met zichtbare schoepen aan de voorzijde of bovenzijde, dit is afhankelijk van de blaasrichting. Een axiale ventilator heeft een platte vorm en beslaat daarom weinig ruimte. De ventilatoren voor gebruik in huis en kantoor zijn axiale ventilatoren. Andere voorbeelden van axiale ventilatoren zijn airblowers en de kleine badkamerventilatoren in de badkamermuur.
  VOCHTIGE LUCHT
  DROGE LUCHT
  FIJNSTOF EN ALLERGIE
  VENTILATIE
  METEN
  VERWARMING
  DESINFECTIE STERILISATIE
  AIRCONDITIONERS
  GEUR OF STANK
  VLIEGENVANGER

  OKTOBER 2021

  Gratis

  TFA Thermo Hygro Climate met logo
  t.w.v. € 23,90 bij bestellingen vanaf € 299,00

    
  Home
  A


    


  A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z


  Woorden die beginnen met de letter A

  Absolute luchtvochtigheid

  De absolute luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in een bepaalde hoeveelheid lucht en wordt uitgedrukt in gram water per m3 lucht.

  Actieve luchtreiniging

  Wanneer een luchtreiniger ook een luchtzuiverende werking buiten het apparaat heeft, noemt men dit actieve luchtreiniging. Een Plasma luchtreiniger reinigt de lucht niet alleen met behulp van filters in het apparaat zelf, maar verspreidt ook luchtzuiverende ionen in de omgevingslucht voor actieve luchtreiniging. De ionen breken aërosolen en geuren in de lucht af.

  Acute bronchitis

  Acute ontsteking van de bronchiën. Acute bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Bronchitus wordt veroorzaakt door bacteriën of virussen. Bronchitus kan ook ontstaan door luchtwegirritatie veroorzaakt door allergie en blootstelling aan bijvoorbeeld sigarettenrook. Acute bronchitis is meestal van korte duur.

  Adiabatische koeling

  Adiabatische koeling door directe verdamping. Het koelen van de lucht door het laten verdampen van water. De energie die nodig is voor het verdampen, wordt onttrokken aan de ruimtelucht. De lucht koelt hierdoor af.

  Adjuventen

  Adjuventen zijn stoffen die zich samenvoegen met allergenen waardoor de schadelijke invloed groter wordt.
  Links: Luchtreiniger

  ADS

  Het Auto Diagnose Systeem is o.a. aanwezig in airconditioners. Het A.D.S. systeem analyseert de omstandigheden in het binnenklimaat en past de werking van de airconditioner aan. De omstandigheden in de ruimte worden getoetst met de instellingen van de airconditioner. De airco wordt automatisch aangestuurd tot het gewenste binnenklimaat is verkregen.

  Adsorptie ontvochtiger

  Ontvochtigers welke lucht ontvochtigen met behulp van een adsorptiemiddel noemt men adsorptie ontvochtigers. Dit type luchtontvochtiger is ook geschikt voor luchtdroging bij lage temperaturen. Adsorptie ontvochtigers zijn compacte, handzame apparaten en geschikt voor het ontvochtigen van opslagplaatsen, productieruimten, technische ruimten en gekoelde opslag.

  Adsorptiedroger

  Een adsorptiedroger is speciaal geschikt voor het drogen van ruimtes bij lage temperaturen. Ideaal voor luchtdroging in industriële productieruimten en opslagruimten waar een lage luchtvochtigheid vereist is, bijvoorbeeld in levensmiddelenindustrie, zuivelindustrie, farmaceutische industrie, munitiedepots,etc. Een adsorptiedroger bevat een adsorptiemiddel dat vocht aan de omgevingslucht onttrekt. Tijdens regeneratie van het adsorptiemiddel komt het vocht in een ander deel van het apparaat vrij. Maar nu wordt het vocht opgevangen in de interne watertank of direct afgevoerd met een vaste afvoerleiding. Adsorptiedrogers worden vaak ingezet voor ontvochtiging van ruimten met temperaturen rond, of beneden het vriespunt zoals een vriescel, koelcel, koude productieruimte, klimaatkamer.

  Aerosolen

  Aërosolen zijn mengsels van lucht en kleine vloeibare deeltjes of vaste deeltjes. De grootte van de zwevende deeltjes is 0,2 tot 200 micrometer. Wolken en mist zijn voorbeelden van aërosolen die bestaan uit kleine vloeibare deeltjes in lucht. Een aërosol dat bestaat uit vaste deeltjes is bijvoorbeeld lucht met zand of zeezout. Een aërosol kan ook ontstaan door menselijke activiteiten, bijvoorbeeld roetdeeltjes in lucht.
  Links: Daikin, Sharp

  Afwasbaar filter

  Luchtreinigers met een afwasbaar filter verbruiken geen vervangingsfilters. De luchtverontreinigingen worden opgevangen op een metalen filterkern dat elektrisch geladen is. Voor goede luchtreiniging volstaat het om dit filter periodiek af te spoelen met water. Ook luchtreinigers met meerdere luchtfilters bezitten soms één of meerdere afwasbare filters, bijvoorbeeld het afwasbare koolstoffilter.

  Afweersysteem

  Lichaamseigen afweermechanisme tegen virussen, veranderde eigen cellen, bacteriën en indringers van buitenaf.
  Links: Immuunsysteem

  Agrarische emissie

  Tot agrarische emissie behoort de uitstoot van onder andere fijnstof, ammoniak en stikstof. Om de uitstoot van agrarische bedrijven te beperken plaatst men luchtwassers op stallen.

  Airblower

  Een airblower is een krachtige, industriële ventilator voor het versneld drogen en ventileren van een ruimte. De airblower wordt vaak ingezet in de bouw, industrie en na calamiteiten.

  Airbutler

  Airbutler is een Oostenrijkse fabrikant. Airbutler maakt producten die de luchtkwaliteit verbeteren door ionisatie, luchtzuivering en geurbestrijding. Bekende Airbutler ionisatoren / luchtreinigers zijn: Watson en Frank.
  Links: Ionen, Ionisator

  Airco

  Afkorting voor airconditioner. Een airconditioner kan koelen en indien voorzien van een warmtepomp ook verwarmen. Een airconditioner is verkrijgbaar in mobiele varianten, airconditioners met een split-systeem (binnen en buitenunit) en airco's met een multi split systeem voor het conditioneren van meerdere vertrekken of kamers.

  Airco 3 laags filterpakket

  Filterpakket voor Zibro airconditioners dat uit 3 filterlagen bestaat. De eerste filterlaag zorgt voor het verwijderen van grove stofdelen en haren. De tweede filterlaag is een koolfilter, dat vieze geuren elimineert. De derde filterlaag, het elektrostatisch filter, vangt zeer kleine deeltjes op uit de lucht zoals pollen, huidschilfers en fijnstof (deze deeltjes veroorzaken vaak allergische reacties).

  Airco bijvullen

  Als een airconditioner onvoldoende koelt is vaak de druk op het systeem te laag. Voor het verkrijgen van de juiste druk moet de airco bijgevuld worden met koudemiddel. Vóór bijvullen van het middel moet de airco-installatie gecontroleerd worden op eventuele gebreken zoals kleine lekkages. Het bijvullen van een airco mag alleen uitgevoerd worden door een monteur met STEK diploma.

  Airco binnenunit

  De airco binnenunit is het deel van de airco-installatie dat op de vloer, aan de wand of in het plafond wordt bevestigd. Bij multisplit airco-systemen kunnen meerdere airco binnenunits op één buitenunit worden aangesloten.

  Airco buitenunit

  De airco buitenunit is het deel van de airco-installatie dat op het dak of aan een buitenmuur wordt bevestigd. Bij multisplit airco-systemen kunnen meerdere binnenunits op één airco buitenunit worden aangesloten.

  Airco installatie

  Airco installaties zorgen voor verkoeling in diverse gebouwen. Kantoren, winkels, werkplaatsen, openbare gebouwen zijn steeds vaker uitgerust met een airco installatie. In woonhuizen wordt ook vaak gekozen voor een vaste airconditioner in plaats van een portable airco. Airco-installaties worden afgestemd op de grootte van de ruimte. Behalve koelen is een dergelijke installatie soms ook in staat tot verwarmen, lucht reinigen, bevochtigen en ventileren. Een airco systeem bestaat uit één of meerdere binnenunits en buitenunits. De installatie van een airco installatie wordt uitgevoerd door een STEK installatiebedrijf.

  Airco kopen

  Bij het kopen van een airco moet op de eerste plaats worden overwogen of dat men kiest voor een mobiele airco of een vaste airco installatie. Voor het koelen van een kleine ruimte wordt doorgaans een portable airco gekocht. Als de ruimte groter is koopt men vaak een vaste airconditioner. Permanente airconditioning is doorgaans tot meer in staat, zoals verwarmen in de winter (indien de airco uitgerust is met een warmtepomp). Met name voordat u een vaste airco koopt is het belangrijk om u goed te laten informeren over zaken als koelcapaciteit, het installeren, benodigde onderdelen enz.

  Airco service

  Goede airco service omvat alle facetten van airconditioning. Het ontwerpen van een airco-systeem, de installatie, het in werking stellen van de airconditioner en gedegen airco-onderhoud. Alleen met goede airco-service is men gegarandeerd van een optimaal binnenklimaat.

  Airco split

  Een split airco heeft een gescheiden binnendeel en buitendeel. Het airco buitendeel is aan het binnendeel gekoppeld met een koperen leiding en een voedingskabel. Het airco binnendeel verspreidt de koele lucht in de ruimte. Het binnendeel van een split airco is te monteren aan de muur of aan / in het plafond. Het buitendeel van een Split airco-systeem wordt aan de buitenmuur of op het dak geplaatst. Een split airco beslaat weinig plaats in een ruimte.

  Airco unit

  Met een airco unit wordt doorgaans het binnendeel of het buitendeel van een Split airconditioner bedoeld. De airco binnenunit wordt in de te koelen ruimte geplaatst. Er zijn verschillende typen binnenunits: cassette modellen, vloermodellen en wandmodellen. De airco buitenunit wordt op het dak geplaatst of aan een buitenmuur bevestigd.

  Airco vullen

  Na volledige installatie van een airco-systeem wordt de installatie gevuld met een koudemiddel. Dit koudemiddel transporteert de warmte uit het binnenklimaat naar buiten. Het vullen van een airco mag alleen uitgevoerd worden door een monteur met STEK diploma. De airconditioner moet gevuld worden totdat de juiste druk bereikt is.

  Airco warmtepomp

  Een airco warmtepomp onttrekt warmte aan de binnenlucht en transporteert deze warmte naar buiten. Omgekeerd is ook het geval, de airco warmtepomp kan ook dienen als verwarming. In dat geval wordt warmte uit de buitenlucht verzameld en afgegeven aan de binnenlucht. Airco warmtepompen worden o.a. ingezet om woningen en kantoren op een alternatieve wijze te verwarmen en/of te koelen.
  Links: Nexura, Emura, Daikin

  Airconditioner

  Apparaat voor luchtbehandeling dat in een leefomgeving een aangenaam binnenklimaat creëert. Een airconditioner kan koelen en indien voorzien van een warmtepomp ook verwarmen. Een airconditioner is verkrijgbaar in mobiele varianten, airconditioners met een split-systeem (binnen en buitenunit) en airco's met een multi split systeem voor het conditioneren van meerdere vertrekken of kamers.
  Links: Lucht, Delonghi

  Airconditioning

  Onder airconditioning verstaat men mobiele airconditioners en vaste airco systemen. Een mobiele airco is geschikt voor het koelen van een kleine ruimte. Deze compacte airconditioners zijn bovendien eenvoudig verplaatsbaar. Een airco installatie wordt speciaal afgestemd op de ruimte waar de airconditioner geïnstalleerd wordt. Voldoende koelcapaciteit, goede verdeling van geconditioneerde lucht en geen problemen door koudeval of trek. Dit zijn belangrijke criteria voor het ontwerp van kwalitatieve airconditioning. Bekende merken airconditioning zijn: Daikin, Delonghi, Gree, LG, Samsung, Toshiba, Tristar, Panasonic, Sharp, Mitsubishi, Bosch.

  Airconditioning mobiel

  Mobiele airconditioning is ideaal voor snelle, flexibele koeling. Een mobiele airconditioner is snel inzetbaar en te gebruiken in verschillende ruimten. Het grootste voordeel van mobiele airconditioning is dat installatiekosten worden bespaard. Er is geen uitgebreide technische installatie nodig om het huis of kantoorruimte aangenaam koel te houden.

  Airconditioningsysteem

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen mobiele airconditioningsystemen en vaste airconditioningsystemen. De mobiele variant is een enkelvoudig airco-systeem. Eén koelunit, maar direct inzetbaar in de ruimte die u wenst. Uitgebreide airconditioningsystemen voor vaste montage bestaan meestal uit een aantal binnenunits en één of meerdere buitenunits. Deze airco-installaties vindt men vaak in kantoorgebouwen, maar ook steeds vaker in woningen. De installatie dient men volgens STEK richtlijnen uit te laten voeren.

  AirFree Virus Luchtreiniger

  De structuur van een virus omvat een envelop die bestaat uit eiwitten en genetisch materiaal zoals DNA of RNA. Al deze componenten zijn hittegevoelig. Talrijke onderzoeken hebben zich gericht op hoe virussen kunnen worden gedeactiveerd door ze aan hoge temperaturen te onderwerpen. Door de lucht in het apparaat tot 200 ºC te verwarmen, elimineren AirFree luchtreinigers virussen en zorgen ze voor een gezondere atmosfeer.

  Airgopro

  Airgopro is een type plasmaveld generator van het merk Trotec. Deze krachtige stankverwijderaar verwijdert geuren door intensieve ionisatie. Airgopro plasmaveld generatoren worden onder andere ingezet in horecabedrijven, in vakantiewoningen, op boten, in kantoren en in winkels.

  Airmaster

  Merknaam van een serie ozongeneratoren voor professioneel gebruik. Deze compacte ozongenerators verwijderen effectief geuren van roet, schimmels, rottingsprocessen etc. Deze krachtige ozon luchtreinigers worden ingezet bij brandschade en waterschade. Airmaster ozonreinigers worden ook veelvuldig ingezet in industriële bedrijven en bij afvalverwerking.

  AiroSwiss

  AiroSwiss is een merk van de firma Plaston uit Zwitserland. Onder dit merk worden luchtbevochtigers verkocht. Naast Air-o-Swiss is Boneco eveneens een merk van Plaston. Sinds 2017 wordt Air-o-Swiss alleen nog onder de merknaam Boneco verkocht.
  Links: Boneco, Airoswiss

  Airtek

  Airtek is een merknaam van o.a. luchtbevochtigers. Airtek LB45 is een professionele bevochtiger met een hoge capaciteit voor bevochtiging. Een krachtige bevochtiger voor het verhogen van de luchtvochtigheid in grote ruimten.

  Airwasher

  Airwasher is een andere benaming voor luchtwasser. Een Airwasher is een luchtbevochtiger en luchtreiniger in één apparaat. Droge lucht wordt door een schijvenset gevoerd dat voortdurend door een waterreservoir draait. De droge lucht wordt met behulp van een ventilator door de vochtige schijvenset geblazen. De lucht neemt het vocht op waarbij stof en vuildeeltjes in de bevochtiger achterblijven. Een Airwasher verhoogt de luchtvochtigheid op basis van natuurlijke verdamping. Overbevochtiging is niet mogelijk met dit type bevochtiger.

  Allergenen

  Allergenen zijn stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Voorbeelden van allergenen aanwezig in de lucht zijn stuifmeel, schimmels en uitwerpselen van huisstofmijten. Allergenen kunnen ook via het voedsel het lichaam binnendringen. Bekende allergenen voor mensen met een specifieke allergie zijn pinda's en noten.

  Allergie

  Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem in het lichaam. Het afweersysteem reageert overgevoelig op onschadelijke stoffen zoals stuifmeel (pollen), huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Allergie voor deze stoffen geeft klachten als een loopneus of juist neusverstopping, niezen, tranende ogen en jeuk aan neus, keel en ogen.

  Allergische reactie

  Reactie van het afweersysteem op allergenen. Een allergische reactie kan o.a. voorkomen op de huid en in de luchtwegen. Een allergische reactie van de huid wordt ook wel contactallergie genoemd. Allergische rhinitis betreft neusklachten die door allergie veroorzaakt worden. Een vaak voorkomende klacht bij luchtwegallergie is benauwdheid.

  Allergische rhinitis

  Ontsteking van het neusslijmvlies door allergie. Dit uit zich vaak in symptomen zoals loopneus of verstopte neus, jeukende neus, tranende ogen en niezen. Allergische rhinitis wordt in het hooikoortsseizoen meestal veroorzaakt door het inademen van pollen. Het hele jaar door kan het neusslijmvlies ontsteken bij overgevoeligheid voor bijvoorbeeld huisstofmijt en allergenen van dieren.

  Allergische sensibilisatie

  Bij allergie reageert het lichaam overdreven op één allergeen of meerdere allergenen. Om het lichaam weerbaar te maken tegen diverse allergenen wordt het gereguleerd in contact gebracht met een stof waarvoor men allergisch is: allergische sensibilisatie. Het afweersysteem heeft na dat contact (en meestal meerdere contacten) de mogelijkheid ontwikkeld om in het vervolg minder heftig op een allergie te reageren.

  Alpha 1

  Alpha-1 (alpha-1 antitrypsine deficiëntie) is een erfelijke, zeldzame longziekte. De aandoening wordt veroorzaakt door een tekort aan een bepaald eiwit dat beschermd tegen schadelijke enzymen. Alpha-1 kan ook andere ziektes veroorzaken zoals COPD.
  Links: COPD

  Altherma

  Altherma is de naam voor bepaalde airco-systemen van Daikin. Er zijn verschillende Daikin Altherma warmtepompen verkrijgbaar, bijvoorbeeld Altherma lagetemperatuur-split en Altherma hogetemperatuur-split. Daikin Altherma warmtepompen zijn geschikt voor koeling en verwarming in huis of kantoor.

  Analoge hygrometer

  Analoge hygrometers zijn uitgerust met een wijzer en een wijzerplaat met daarop een schaalverdeling. De stand van de wijzer geeft de actuele luchtvochtigheid aan. Een analoge hygrometer heeft traditioneel een sierwaarde. Dit type luchtvochtigheidsmeter is aanwezig in ieder, kwalitatief, analoog weerstation.

  Analoge hygrostaat

  Een analoge hygrostaat bezit geen display waarop de actuele en de ingestelde luchtvochtigheid af te lezen is. De analoge hygrostaat is voorzien van een instelmechanisme waarmee de gewenste relatieve luchtvochtigheid wordt ingesteld. De hygrostaat meet de luchtvochtigheid in de ruimte en vergelijkt de meetwaarde met de ingestelde waarde. Als de luchtvochtigheid in de ruimte afwijkt van de ingestelde waarde, wordt een luchtbehandelingsapparaat zoals een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger ingeschakeld.

  Analoge thermometer

  Een analoge thermometer bezit een wijzer en een wijzerplaat met een duidelijke schaalverdeling. Analoge thermometers zijn vaak onderdeel van analoge weerstations.

  Analoog weerstation

  Analoge weerstations zijn klassieke weerinstrumenten. Een compleet weerstation is doorgaans uitgerust met een analoge barometer, analoge thermometer en analoge luchtvochtigheidsmeter. Met name in een klassiek interieur is een analoog weerstation een ware blikvanger.

  Anti vorst beveiliging

  De anti vorst beveiliging beschermt een apparaat tegen bevriezen. De anti vorst beveiliging van een luchtontvochtiger wordt ook wel ontdooifunctie genoemd. De beveiliging zorgt ervoor dat er geen overmatige ijsafzetting aan de binnenzijde van de ontvochtiger plaatsvindt. Ook diverse verwarmingstoestellen zijn uitgerust met een anti vorst beveiliging. Wanneer de kachel of radiator in een koude ruimte wordt geplaatst blijft een goede werking gegarandeerd dankzij de anti vorst beveiliging.

  Antiek luchtvochtigheid

  Voor het behouden van de hoogwaardige kwaliteit van antiquiteiten speelt de luchtvochtigheid een voorname rol. Natuurlijke materialen zoals hout, leer en stof verliezen kwalitatieve eigenschappen indien de luchtvochtigheid te laag is. Haarscheurtjes en krimpscheuren zijn geen uitzondering. Soepele materialen worden stug door de inwerking van droge lucht. Als gevolg van krimp kunnen verbindingen in houten antiekstukken loslaten waardoor de stevigheid wordt aangetast. Bij vochtige omstandigheden ontstaat het risico op schimmelvorming, houtrot en muffe geuren. Een hygrometer laat de actuele luchtvochtigheid zien in de expositieruimte en/of opslagruimte. Tijdig starten met luchtbevochtiging of luchtontvochtiging voorkomt aantasting van kostbare antiquiteiten.

  Antikalk filter

  Diverse luchtbevochtigers bezitten een antikalk filter. Dit filter verwijdert kalkdeeltjes uit het water voordat het de bevochtiger verlaat. Het antikalk filter voorkomt de vorming van witte aanslag in de te bevochtigen ruimte. Antikalk filters hebben een beperkte levensduur maar zijn zeer eenvoudig te vervangen. Met name ultrasone luchtbevochtigers zijn voorzien van antikalk filters.

  Antikalk pad

  Een antikalk pad verwijdert het kalk uit water en wordt gebruikt in luchtbevochtigers. Het gebruik van een antikalk-pad voorkomt de vorming van witte neerslag tijdens bevochtigen. De ontkalkingspad wordt o.a. gebruikt in stoombevochtigers. Het apparaat kan langer functioneren zonder ontkalken als gebruik wordt gemaakt van een antikalk-pad.

  Antikalk patroon

  Antikalk patronen behoren tot de vervangingsonderdelen van diverse luchtbevochtigers. Het antikalk patroon onderschept calcium- en magnesiumionen in het water dat voor bevochtiging bestemd is. Deze ionen vormen normaliter de hardnekkige kalkaanslag. Het antikalk patroon zorgt ervoor dat geen witte kalkneerslag wordt gevormd tijdens luchtbevochtiging. Een ultrasone luchtbevochtiger is een voorbeeld van een bevochtiger met antikalk patroon.

  Antistatische werking

  Men spreekt van een antistatische werking als de hoeveelheid statische elektriciteit afneemt. Een luchtbevochtiger heeft een antistatische werking. Door verhoging van de relatieve luchtvochtigheid neemt de hoeveelheid statische elektriciteit in een binnenruimte af.

  Antivirale werking

  Apparaat, instrument, middel of werkwijze effectief in bestrijding van virussen.

  Antropogeen fijn stof

  Fijnstof dat in de lucht aanwezig als gevolg van handelingen van de mens, bijvoorbeeld roetdeeltjes die uitgestoten worden uit schoorstenen, rubber van autobanden en stofdeeltjes afkomstig van remschijven. Fijn stof is slecht voor de gezondheid. Fijn stof draagt bij aan het ontstaan van hart- en longziekten, acute bronchitis, chronische bronchitis en astma. O.a. luchtreinigers die voorzien zijn van een HEPA-filter en krachtige ionisatoren verwijderen deze fijnstofdeeltjes uit de lucht. Een fijnstofmeter laat zien hoeveel fijnstof in de lucht aanwezig is.

  Arbeidshygiene

  Arbeidshygiëne is een verzamelnaam voor alle zaken op de werkplek die van invloed zijn op de gezondheid en welbevinden van werknemers. Voor het behouden van goede arbeidshygiëne wordt bijvoorbeeld gelet op de blootstelling aan gevaarlijke stoffen, het werkklimaat en de aard van de werkzaamheden zelf. Luchtvochtigheid, temperatuur, tocht, luchtkwaliteit, ventilatie, afzuiging, het zijn zaken waarmee men in een professionele omgeving rekening houdt.

  Arbo

  Arbo is de veelgebruikte afkorting voor arbeidsomstandigheden. Werkgevers dienen te zorgen dat werknemers de werkzaamheden veilig en gezond kunnen uitvoeren waarbij het welzijn van de werknemers in acht wordt gehouden.

  Arbo luchtvochtigheid

  Met Arbo bedoelt men arbeidsomstandigheden. Bij goede arbeidsomstandigheden op de werkplek hoort ook een goede luchtvochtigheid. Té vochtige lucht is niet goed en té droge lucht is evenmin goed. Als de lucht op de werkplek te vochtig is, kan dit tot gezondheidsproblemen leiden. In kantoren is de luchtvochtigheid juist vaak te laag. Door droge lucht kunnen klachten aan ogen en luchtwegen ontstaan. In een arbo-vriendelijke omgeving bedraagt de luchtvochtigheid 30 - 70%. Geadviseerd wordt om de luchtvochtigheid in binnenruimten goed te regelen.

  Aromatherapie

  Aromatherapie is een therapievorm waarbij gebruik wordt gemaakt van essentiële oliën.

  Aromaverdamper

  Een aromaverdamper is een apparaat dat geurstoffen in de lucht verspreid. Aromaverdampers vernevelen etherische oliën in de binnenruimte. Vaak worden de geurstoffen in water gedoseerd zodat tegelijk bevochtiging plaatsvindt.

  Astma

  Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Een astma-aanval kan optreden bij blootstelling aan prikkelende stoffen of aan stoffen waarvoor de patiënt allergisch is. Ook bij verkoudheid of na een zware inspanning kan een astma-aanval optreden. Astma wordt gekenmerkt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen waardoor de luchtwegen prikkelbaarder worden. Er is vaak sprake van een toegenomen productie van slijm, hoesten, benauwdheid, kortademigheid en piepende ademhaling. Per patiënt kan de ernst van de klachten verschillen, variërend van licht tot levensbedreigend. Als we over levensbedreigend praten is het zo dat de patiënt weinig tot geen lucht krijgt.

  Atal

  Firma die gespecialiseerd is in ontwikkeling, marketing, verkoop en technische ondersteuning van:
 • -CO2-sensoren, CO2-regelaars, CO2-signaalmeters
 • -Data loggers/data recorders
 • -Monitoring systemen
 • -Portable meetinstrumenten
 • -Warmtebeeld camera’s/Infrarood camera’s
 • -Sensoren
 • Atal Venti Light

  De Atal Venti Light is een meetinstrument voor het bepalen van het CO2-gehalte in een binnenruimte. Op het display wordt de actuele meetwaarde voor Koolstofdioxide in lucht weergegeven. Deze waarde laat zien of een ruimte voldoende geventileerd wordt. De Atal Venti Light is ook voorzien van kleurenleds zodat in één oogopslag de kwaliteit van de binnenlucht te zien is. Atal Venti Light CO2 meters worden voornamelijk geïnstalleerd in binnenruimten waar veel mensen samenkomen, bijvoorbeeld in klaslokalen, vergaderruimten, Verzorgingstehuizen en kinderdagverblijven.

  Auto diagnose systeem

  Een Auto diagnose systeem analyseert de status in de ruimte en heeft de mogelijkheid zich aan te passen aan de huidige situatie en de situatie die gewenst is. .
  Links: Zibro

  Auto ontvochtiger

  Luchtontvochtigers beschermen auto's tegen de inwerking van vocht. De luchtvochtigheid in de garage dient onder controle te blijven om corrosie te voorkomen. Door schimmelgroei ontstaan bovendien muffe luchtjes in de garage én auto als de luchtvochtigheid te hoog is. Een ontvochtiger verwijdert voortdurend het vocht uit de omgevingslucht zodat het vocht de auto ongemoeid laat. Corrosie wordt voorkomen of geremd en de ruimte, én de auto zelf, blijven vrij van vervelende vochtgeuren.

  AUTO stand

  Stand van automatische werking op een elektronisch apparaat. Deze stand maakt het mogelijk om het apparaat volautomatisch te laten functioneren. Een luchtreiniger met AUTO-stand is voorzien van sensoren om verontreinigingen in de lucht te meten. De luchtreiniger past de werkingsintensiteit aan de luchtkwaliteit aan. Een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger met AUTO-stand is voorzien van een hygrostaat voor detectie van de luchtvochtigheid. De mate van bevochtigen of ontvochtigen wordt automatisch aangestuurd door de hygrostaat.

  Automatische vochtregeling

  Automatische vochtregeling wil zeggen dat luchtbevochtiging of luchtontvochtiging volledig automatisch plaatsvindt. De luchtbehandelingsapparaten zijn uitgerust met vochtsensoren en een vochtregelaar om de luchtvochtigheid te regelen. Deze zogenaamde hygrostaat is instelbaar op het gewenste vochtgehalte en schakelt het apparaat in als de omstandigheden buiten de instelwaarden vallen.

  Axiale ventilator

  Axiale ventilatoren zijn de traditionele ventilatoren met zichtbare schoepen aan de voorzijde of bovenzijde, dit is afhankelijk van de blaasrichting. Een axiale ventilator heeft een platte vorm en beslaat daarom weinig ruimte. De ventilatoren voor gebruik in huis en kantoor zijn axiale ventilatoren. Andere voorbeelden van axiale ventilatoren zijn airblowers en de kleine badkamerventilatoren in de badkamermuur.

  Contact

  AirSain Nederland B.V.
  Meerheide 56
  5521 DZ EERSEL

  E. Contactformulier
  T. 0497-512164
  Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
  MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

  Rubrieken


  Klantenservice


  © Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 23 oktober 2021 Sitemap

  Contact

  AirSain Nederland B.V.
  Meerheide 56
  5521 DZ EERSEL

  E. Contactformulier
  T. 0497-512164
  Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
  MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

  Klantenservice

  Rubrieken

  © Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 23 oktober 2021 Sitemap

  Rubrieken

  Klantenservice

  Contact

  AirSain Nederland B.V.
  Meerheide 56
  5521 DZ EERSEL

  E. Contactformulier
  T. 0497-512164
  Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur
  MAANDAG ALLEEN OP AFSPRAAK

  © Copyright 2021 Airsain Nederland. All rights reserved. 23 oktober 2021 Sitemap