Home Luchtkwaliteit Huis Gezond binnenklimaat of ongezond binnenmilieu
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Gezond binnenklimaat of ongezond binnenmilieu

AIRSAIN VOOR UW BINNENKLIMAAT APPARATEN!

Een gezond binnenklimaat is niet vanzelfsprekend!

Binnenklimaat en gezondheid

Wist u dat de luchtkwaliteit in het binnenklimaat vaak slechter is dan buiten? Weinig ventilatie, schimmels door vocht, allergenen van dieren en huisstofmijten, vluchtige stoffen uit bouwmaterialen, sigarettenrook. Het zijn slechts enkele voorbeelden die een bedreiging vormen voor een gezond binnenklimaat.

Een goed binnenklimaat is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden. In een ongezond binnenklimaat heeft men snel last van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan ogen en luchtwegen en algehele malaise. Door aandacht te geven aan de zogeheten indoor air quality ontstaat een schoon en comfortabel binnenklimaat.

Binnenklimaat in woning

In veel woningen is sprake van een slecht binnenklimaat. Bewoners zijn wel op de hoogte van de temperatuur in huis, maar hebben geen idee of de luchtvochtigheid op peil is. Een goede luchtvochtigheid is een belangrijke pijler in een gezond binnenklimaat. Er mag geen sprake zijn van droge lucht, omgekeerd geldt dat de woning ook niet te vochtig mag zijn.

De lucht in het binnenklimaat moet voortdurend worden ververst. Niet even luchten, maar onafgebroken ventileren is vereist voor het behouden van goede binnenluchtkwaliteit. Ventilatie heeft als doel verse lucht in het binnenklimaat te brengen en verontreinigingen in de binnenlucht af te voeren. Daarnaast is ventileren noodzakelijk om vocht uit huis te verwijderen zodat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt. Bij vochtige weersomstandigheden zal de luchtvochtigheid in huis echter eerder stijgen dan afnemen. Alleen een ontvochtiger kan dan het binnenmilieu aangenaam droog houden.

Binnenklimaat in kantoren, scholen en bedrijven

Niet alleen in woningen laat de kwaliteit van het binnenklimaat vaak te wensen over, in vertrekken waar voortdurend veel mensen aanwezig zijn, is dit minstens zo vaak het geval. Het binnenmilieu blijft alleen gezond als voldoende geventileerd wordt en de aanwezige verontreinigingen in de lucht afgevoerd worden. CO2 metingen laten zien of voldoende ventilatie aanwezig is. Indien het CO2 gehalte in de lucht te hoog is, moet men extra ventileren. Veel scholen en kantoren worden daarom uitgerust met CO2 meters of CO2 detectoren waarmee verslechtering van het binnenklimaat zichtbaar wordt.

Binnenklimaat en vocht

Airconditioners en slechte luchtbehandelingssystemen laten mogelijk de luchtvochtigheid sterk dalen waardoor men gezondheidsklachten zoals droge ogen, verstopte neus, droge mond en hoofdpijn ervaart. Een gezond binnenklimaat is niet te vochtig, maar er dient wel voldoende vocht aanwezig te zijn. Relatieve vochtigheid metingen geven snel inzicht in de vochtigheidsgraad van elk binnenklimaat. De metingen zijn goedkoop en bovendien eenvoudig uit te voeren.

Binnenklimaat verbeteren

Binnenklimaat verbeteringen lijken vaak onmogelijk, maar zijn dit zeker niet. Gespecialiseerde bedrijven in klimaattechniek en luchtbehandeling voorzien complete gebouwen van de juiste installaties voor behoud van een optimaal binnenklimaat.

Er is echter niet altijd een complexe klimaatinstallatie nodig voor het verbeteren van het binnenklimaat. Stekkerklare apparaten volstaan in veel gevallen. Er is keuze uit een reeks apparaten en meetinstrumenten waarmee snelle verbeteringen in het binnenklimaat te realiseren zijn:

Waarom een kostbaar binnenklimaatonderzoek uitvoeren als u zelf het probleem eenvoudig oplost? Met het juiste meetinstrument en een passend, stekkerklaar apparaat is het binnenklimaat snel in orde. Klimaatbeheersing kan eenvoudig zijn!

Meer lezen over luchtkwaliteit in het binnenklimaat?

Het binnenklimaat goed of slecht?

AirSain voor binnenklimaat oplossingen

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen