Home Luchtkwaliteit Allergie Hooikoorts een allergie voor stuifmeel en pollen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Hooikoorts een allergie voor stuifmeel en pollen

Stuifmeelallergie een plaaggeest!

Last van hooikoorts? Stuifmeel in de lucht

Het hooikoortsseizoen is weer begonnen. Veel mensen ervaren in dit jaargetijde veel hinder van de luchtwegen. In de lucht zijn zeer veel pollen aanwezig die verantwoordelijk zijn voor de hooikoortsklachten. Pollen zijn microscopisch kleine deeltjes afkomstig van bomen, planten, grassen en kruiden. De pollen komen in de lucht terecht tijdens de bloeiperiode van een bepaald gewas.

Pollenallergie: loopneus, verstopte neus, niezen, prikkende ogen

Iedereen heeft baat bij schone lucht, immers een allergie kan op elke leeftijd ontstaan. Laatste jaren hoort u steeds vaker "ik heb nog nooit last van allergie gehad, en dit jaar wel...." Elk jaar treffen we meer mensen met hooikoortsklachten in onze nabije omgeving. Helaas blijven de hooikoortsklachten ook bij hen niet tot dit ene jaar beperkt.

Een pollenallergie gaat gepaard met zwelling van het neusslijmvlies. De slijmvliezen worden geprikkeld en zorgen voor een tintelend, jeukend en dof gevoel in de neus en de bijholten. Een lange irritatie van het neusslijmvlies kan leiden tot chronische verstoppingen van de bijholten. Niet zelden zijn medische ingrepen noodzakelijk om klachten in het KNO-gebied te bestrijden (KNO: Keel Neus Oor). Jarenlang gebruik van medicijnen is vaak nodig om een pollenallergie in de hand te houden.

Allergie, astma, overgevoelige luchtwegen

Bij sommige mensen kan een pollenallergie astma veroorzaken. De klachten aan de luchtwegen kunnen daardoor chronisch worden. Naast overgevoelig zijn voor pollen kunt u ook overgevoelig zijn voor bijvoorbeeld huisstofmijten en huidschilfers/ haren van dieren. Daarnaast kan men tijdens droge weersomstandigheden ook veel hinder ondervinden van fijnstof. Benauwdheid, hoofdpijn en keelpijn zijn hierbij veel gehoorde klachten. De vermoeidheid bij overgevoelige mensen neemt snel toe omdat men slechter slaapt door de blootstelling aan luchtverontreinigingen. Luchtfilters geven daarom nieuwe energie.

Vermoeidheid door hooikoorts en allergie

Een pollenallergie veroorzaakt veel hinder tijdens het dagelijkse functioneren. Na verloop van tijd is het lichaam uitgeput. Hooikoorts is niet letterlijk een vorm van koorts. De symptomen kunnen wel degelijk zodanig aanvoelen. Algemene malaise als gevolg van een pollenallergie treft steeds meer mensen. Onderzoekers hebben de oorzaak van de toename van mensen met één of meerde vormen van pollenallergie nog niet achterhaald.

Klachten van allergie en hooikoorts verminderen

Bestaan geen andere oplossingen tegen een pollenallergie dan het gebruik van diverse soorten medicijnen? Toch wel! Een luchtfilter verwijdert pollen uit de lucht voordat deze hinder kunnen veroorzaken in de luchtwegen. Met name HEPA-filters worden veel toegepast in moderne luchtreinigers. Deze hoog-effectieve luchtfilters vangen probleemloos deeltjes als pollen uit de lucht.

Hooikoorts: overzicht van stuifmeelpollen in de lucht

De pollenkalender geeft weer in welke maanden van het jaar u specifieke boompollen en andere soorten stuifmeel kunt verwachten.
 

pollentype

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep
                                     
Corylus Hazelaar                                  
                                     
Alnus Els                                  
                                     
Fraxinus Es                                  
                                     
Betula Berk                                  
                                     
Poaceae Gras                                  
                                     
Rumex Zuring                                  
                                     
Plantago Weegbree                                  
                                     
Chenopodiaceae Ganzevoetfam.                                  
                                     
Artemisia Bijvoet                                  
                                     

 

Ga hooikoortsklachten effectief te lijf met luchtreiniging en / of ionisatie.

Meer lezen over lucht reinigen?

AirSain voor luchtreinigers tegen hooikoorts en allergie!

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen