21 juni zijn wij telefonisch niet bereikbaar. Bestellingen worden normaal verwerkt. Via e-mail zijn wij gewoon bereikbaar.
Home Nieuws Vochtige muren Oorzaken en oplossingen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Vochtige muren Oorzaken en oplossingen

Vochtige muren, vochtplekken of schimmelplekken op muren? AirSain is specialist in ontvochtiging!

Vochtige muren in huis

Problemen met vocht in muren komen vaak voor. Vochtige muren in huis zijn funest voor een aangenaam leefklimaat. Een ruimte met één of meerdere vochtige muren voelt koud en klam aan. In een dergelijke ruimte is de luchtvochtigheid hoog. Een hoge luchtvochtigheid in combinatie met koude voelt niet alleen onbehaaglijk maar brengt ook hoge stookkosten met zich mee. Vochtige lucht verwarmen kost immers veel energie.

Vochtige muren ontstaan vaak in oudere huizen. Met name woningen met slecht geïsoleerde muren vertonen vaker vochtproblemen. Een probleem met vocht in de muur ontstaat in veel gevallen aan de noordkant en oostkant van een huis. Muren gelegen op de zonzijde zijn over het algemeen droger. Vocht in de muur door lekkage kan vanzelfsprekend op elke plaats ontstaan.

Waarom wordt een muur vochtig?

Vochtige muren ontstaan op drie manieren, namelijk:

  • Vochtige muren door water vanuit het buitenklimaat
  • Vochtige muren door lekkage
  • Vochtige muren door water vanuit het binnenklimaat

Vochtige muren door water vanuit het buitenklimaat

Vocht van buiten dringt via de muur een woning binnen. Door hevige regenval of slagregens (regen met harde wind) dringt het vocht in de muur wanneer deze onvoldoende waterafstotend is. Ook door beschadigingen aan het loodwerk of ontbreken van goede loodafdichtingen ontstaan vochtproblemen in muren. Als vocht van buitenaf in de muur trekt wordt dit doorslaand vocht genoemd. Een verstopte of lekkende dakgoot zorgt er plaatselijk voor dat een buitenmuur erg vochtig wordt. Als deze blootstelling aan grote hoeveelheden water lang duurt, raakt de muur op deze plaats verzadigd met vocht. Het water trekt door de muur en veroorzaakt vochtschade in de woning.

Als vocht vanuit de bodem in de muren trekt noemt men dit optrekkend vocht. Vanuit de vochtige bodem migreert het vocht in de muur. Vochtplekken, kalkaanslag en zoutaanslag zijn in eerste instantie laag op de muur zichtbaar. Een vochtige muur door optrekkend vocht is te voorkomen door toepassen van waterafstotende materialen onder en juist boven het grondniveau. De onderkant van een buitenmuur dient op straatniveau ook waterafstotend te zijn wil men optrekkend vocht voorkomen.

Vochtige muren door lekkage

Bij lekkage in waterleidingen of afvoerleidingen kan een enorme hoeveelheid vocht in de muur trekken. Voordat aan de binnenzijde van een muur de gevolgen van een lekkage zichtbaar worden, kan de muur helemaal met vocht verzadigd zijn. Ook bij leidingdoorgangen in een muur dient men allert te zijn op problemen met vocht. Deze kwetsbare plaatsen in een muur zijn niet zelden oorzaak van vochtschade.

Vochtige muren door water vanuit het binnenklimaat

Als een muur vanuit de woning intensief aan vocht wordt blootgesteld ontstaan ook vochtproblemen. Vooral in de badkamer worden muren intensief aan vocht blootgesteld. In de omgeving van een douche of bad kan vocht eenvoudig een muur binnendringen. Het ontbreken van kitnaden, scheuren in het tegelwerk, überhaupt ontbreken van tegelwerk. Allemaal oorzaken van het aantasten van een muur door vocht. Ook hierbij geldt: op korte termijn lijkt niets aan de hand, maar op langere termijn ontstaat aanzienlijke vochtschade.

Schade aan vochtige muur

Als muren vochtig zijn laat zich dit bijna altijd in de muurafwerking zien. Bij teveel vocht in de muur laat behang en stucwerk los. Op een vochtige muur ontstaan vochtplekken en schimmels. Een muur met veel vocht voelt koud en klam aan. De kamer met een vochtige muur is moeilijk te verwarmen vanwege de hoge luchtvochtigheid.

Het is raadzaam om de oorzaak van het binnendringen van vocht in de muren na te gaan. U kunt een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om structurele aanpassingen aan de muren te verrichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het impregneren van muren, het repareren van lekkages of het aanbrengen van vochtwerende isolatiematerialen.

Door gebruik van een luchtontvochtiger krijgt u een normale luchtvochtigheid in huis (40 - 55% RV)De ontvochtiger verwijdert voortdurend vocht uit lucht. Hierdoor drogen muren, vloeren en plafonds gelijkmatig. Benieuwd wat luchtontvochtiging voor u kan betekenen? Bel vrijblijvend met AirSain: 0497 - 512164 (NL) of bekijk het ruime assortiment ontvochtigers: luchtontvochtiging

Voor extra informatie over vochtproblemen en luchtontvochtigers zie:

 

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen