Home Luchtkwaliteit Allergie Huisstofmijtallergie Wat te doen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Huisstofmijtallergie Wat te doen

AirSain, voor een gezond binnenklimaat!

Allergie voor huisstofmijt

Wanneer je huisstofmijtallergie hebt, ben je allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. De miniscule deeltjes waar je allergisch voor bent zitten in de uitwerpselen van het kleine spinnetje. Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers en voelen zich helemaal thuis in een warme, vochtige omgeving. Heeft de huisstofmijt niets te eten, of zijn de omstandigheden voor het beestje niet goed, dan zal het aantal allergie veroorzakende mijten in huis beperkt blijven.

Symptomen en maatregelen

De symptomen van huisstofmijtallergie zijn rode ogen, traanogen, een loopneus of verstopte neus, niezen, jeuk, benauwdheid, hoofdpijn en eventueel huiduitslag. De huisarts kan de allergieklachten met behulp van medicijnen verminderen. Daarnaast is het belangrijk dat in huis de omstandigheden voor huisstofmijten zo ongunstig mogelijk worden gemaakt. Het huis saneren wordt dit genoemd. De huisstofmijt nestelt zich zich graag in vochtige, stoffen materialen. Stoffen en gestoffeerde materialen moeten daarom zoveel mogelijk vervangen worden door 'harde' en goed te reinigen materialen. Geen vloerbedekking, maar vinyl, vloertegels, laminaat of parket op de vloer. Gordijnen die op 60 graden gewassen kunnen worden. Vloerkleden en stoffen kussens zoveel mogelijk vermijden en knuffels regelmatig wassen op 60 graden. De meest geliefde plek van huisstofmijt is het beddengoed. Lakens, dekbedden, dekens, en kussens regelmatig op 60 graden wassen is nodig om huisstofmijt te bestrijden.

Huisstofmijtallergie en luchtvochtigheid

Het huis regelmatig luchten voorkomt dat de luchtvochtigheid binnen te hoog wordt, let wel, bij droge weersomstandigheden. Vooral in de herfst en in een zachte winter is het buiten erg vochtig. De luchtvochtigheid in huis is dan vaak ook te hoog. Dit vindt de huisstofmijt erg prettig. Het beste is de luchtvochtigheid binnen tussen 40% en 60% te houden. Bij erg vochtig weer kan de luchtvochtigheid binnen wel oplopen tot 80% of 85%. Met een luchtontvochtiger voorkom je dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Stel de ontvochtiger in op 50% en de luchtvochtigheid zal niet verder stijgen. Koop wel een luchtontvochtiger die voldoende vocht kan verwijderen, het apparaat moet geschikt zijn voor de grootte van de te ontvochtigen ruimte(-n). Als je wilt weten wat de luchtvochtigheid in huis is, gebruik je hiervoor een hygrometer.

Schoon binnenklimaat

Regelmatig stofzuigen met een stofzuiger voorzien van Hepa filter houdt het huis schoon. Het Hepa filter vangt de huidschilfers op en laat deze in de stofzak van de stofzuiger achter. Harde vloeren regelmatig dweilen en met een vochtige doek stof wegnemen op meubels voorkomt de verspreiding van stof en huidschilfers in huis. Wil je stof, huidschilfers, maar ook pollen en fijnstof actief uit de lucht verwijderen? Overweeg dan de aanschaf van een luchtreiniger. Je kiest het best een luchtreiniger met een Hepa filter of met een vergelijkbare lucht zuiverende werking.

Een Hepa luchtreiniger staat bekend als een goede allergie luchtreiniger. De reiniger zuivert de lucht 24 uur per dag met de beste filters. Schenk in huis de meeste aandacht aan de ruimten waar je vaak bent. In de slaapkamer ben je dagelijks al snel 8 uren aanwezig. Zorg daar eerst voor een schone, gezonde omgeving.

Meer lezen over een gezond binnenklimaat?

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen