Home Nieuws Bevochtiging en ontvochtiging Museum Galerie Antiek
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Bevochtiging en ontvochtiging Museum Galerie Antiek

AirSain, uw luchtvochtigheid specialist!

Luchtvochtigheid schommelingen

De optimale luchtvochtigheid in een museum, galerie of antiekzaak bedraagt omstreeks 50%. De daadwerkelijke relatieve luchtvochtigheid is echter zelden constant. Gedurende een lange periode kan de luchtvochtigheid sterk afwijken van de optimale waarde. Belangrijke oorzaken van deze fluctuaties zijn: de weersomstandigheden, het gebruik van verwarming of airconditioning en het aantal bezoekers dat dagelijks in een binnenruimte aanwezig is.

Een te hoge luchtvochtigheid - hoger dan 65% - is niet gewenst vanwege het risico dat schilderijen en andere objecten door schimmel worden aangetast. Verschillende natuurlijke materialen worden vochtig door condensvocht en zullen de oorspronkelijke kwaliteit niet behouden.

De meeste schade aan museumstukken en antiquiteiten wordt veroorzaakt door droge lucht. Materialen van hout, papier en leer gaan (haar-)scheurtjes vertonen vanwege krimp. Droge lucht veroorzaakt schade aan schilderijen en tast aardewerk aan. Bij aanhoudende droge omstandigheden raakt van een schilderij het doek beschadigd, evenals de houten lijst. Bij de naden van de lijst ontstaan kieren en op overige plaatsen in het lijstwerk ontstaan krimpscheuren.

Luchtbevochtigers en luchtontvochtigers voor een constante luchtvochtigheid

Teneinde beschadigingen te voorkomen en materiaaleigenschappen zo weinig mogelijk nadelig te beïnvloeden, levert AirSain zowel vaste als mobiele systemen voor het behouden van een goede luchtvochtigheid. Luchtbevochtigers van de merken Brune, Pego, Venta, Cuoghi, Franco en Airtek zijn geschikt voor het verhogen van de luchtvochtigheid in grotere ruimten. Voor het verwijderen van vocht uit een expositieruimte, galerie of depot biedt AirSain keuze uit ontvochtigers van de merken Fral, Fral industrieel, Klimaluft, Klimaluft industrieel, Ecor en Meaco.

Om schommelingen in de relatieve luchtvochtigheid vast te stellen, is het raadzaam enkele hygrometers op centrale plaatsen in het pand te zetten of te hangen. Regelmatig aflezen van de vochtigheidsgraad - en eventueel temperatuur - geeft snel een goede indruk van de klimatologische omstandigheden in het gebouw.

Voor vragen of advies neemt u vrijblijvend contact op met AirSain.

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen