Hygrometers

Sorteer op:

Voor het meten van de relatieve luchtvochtigheid in huis gebruikt u een hygrometer. Bij Airsain verkopen we analoge en digitale hygrometers. De luchtvochtigheid meten in huis is belangrijk voor het behouden van een gezond leefklimaat. Met een hygrometer ziet u of het binnen te vochtig of juist te droog is. Heeft u consequent een te lage luchtvochtigheid in huis? Dat probleem is zo opgelost met een luchtbevochtiger. Is het juist te vochtig in huis? Overtollig vocht haalt u uit de lucht met een luchtontvochtiger.


Lees meer

Relatieve luchtvochtigheid meten

Een hygrometer houdt u altijd op de hoogte van de relatieve luchtvochtigheid. AirSain heeft hygrometers voor alle soorten gebruik, van eenvoudige hygrometer met thermometer tot uitgebreide luchtvochtigheidsmeter met meerdere meetfuncties. Een hygrostaat is een hygrometer waarmee u een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger automatisch kunt laten in- en uitschakelen.

Wat is relatieve luchtvochtigheid?

Bij een bepaalde temperatuur kan lucht een bepaalde maximale hoeveelheid waterdamp bevatten. Hoe warmer de lucht is, hoe meer waterdamp hij kan bevatten. Met de relatieve luchtvochtigheid bedoelen we de hoeveelheid waterdamp die de lucht bevat ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht bij kan bevatten bij de temperatuur die lucht op dat moment heeft. De ideale luchtvochtigheid voor een woonruimte ligt tussen de 50 en 55%.

De waarde van hygrometers

Hygrometers geven aan hoeveel vocht in de omgevingslucht aanwezig is. Is een binnenruimte te vochtig of juist te droog? Dan kan dat nadelige effecten op het huis en het leefklimaat hebben.

Bij een hoge vochtigheidsgraad zal condensvorming optreden. U herkent dit aan beslagen ramen en spiegels. Minder zichtbaar, maar wel aanwezig, is het vocht op muren, houtwerk, behang en stucwerk. Het vocht kan voor schade zorgen, maar ook voor bijvoorbeeld schimmel. Regelmatig de luchtvochtigheid checken is dus aan te raden.

Een lage vochtigheidsgraad op de hygrometer wijst op te droge lucht in huis. Er is dan te weinig vocht in de lucht aanwezig om van gezonde leefomstandigheden te spreken. Er kunnen gezondheidsklachten optreden en er kan schade ontstaan aan vloeren, wanden, meubilair, schilderijen en gevoelige muziekinstrumenten.

Een stijgende of dalende vochtigheidsgraad?

Wanneer u in het bezit bent van een hygrometer ziet u elke dag hoe het binnen met de luchtvochtigheid gesteld is. U ziet het verloop: is er een stijgende trend of een dalende trend van de hoeveelheid vocht in de lucht? Het weer heeft een grote invloed op hoge of lage waarden voor relatieve vochtigheid. Zelf beïnvloeden we de vochtigheidsgraad binnen ook door het stoken van de verwarming, het binnenshuis drogen van wasgoed en het gebruik van bad of douche.

Hygrometers met of zonder datalogger

Wilt u altijd op de hoogte zijn van de actuele luchtvochtigheid? Plaats dan een hygrometer op een tafel, kast of op uw bureau. Er zijn ook modellen die u tegen de wand kunt monteren. Ook voor bedrijfsmatig luchtvochtigheid meten heeft AirSain de ideale hygrometer met datalogger. Een luchtvochtigheidsmeter met datalogger slaat de meetgegevens op waarna deze op een pc of tablet te verwerken zijn.