Home Luchtkwaliteit Droge lucht Luchtbevochtigers voor bevochtigen van houten vloeren
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Luchtbevochtigers voor bevochtigen van houten vloeren

Voorkom krimp en scheuren in uw houten vloer met een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger voorkomt bij een lage luchtvochtigheid schade aan uw houten vloer

Waarom een luchtbevochtiger gebruiken bij een houten vloer? Goede beheersing van de hoeveelheid vocht in huis is noodzakelijk om de kwaliteit van uw kostbare houten vloer te behouden. Bij aanwezigheid van vloerverwarming kunnen zelfs nog sneller krimpverschijnselen ontstaan bij houten vloeren. Indien krimp optreedt bij een lage luchtvochtigheid adviseren wij u dringend om één of meerdere luchtbevochtigers te plaatsen. Luchtbevochtiging zorgt voor een continue aanvoer van vocht ondanks droge weersomstandigheden. De levensduur van uw houten vloer, parketvloer of laminaatvloer wordt hierdoor aanzienlijk verlengd en de kwaliteit blijft behouden.

Schade aan houten vloeren door droge lucht, luchtvochtigheid te laag

De hoeveelheid vocht in huis heeft een grote invloed op houten vloeren. Een houten vloer zet uit, of krimpt juist bij verschillende hoeveelheden vocht in de lucht. Bij een hoge luchtvochtigheid neemt een houten vloer vocht op uit de lucht. Bij een lage luchtvochtigheid geven houten vloeren juist vocht af aan de omgevingslucht. Door vochtopname of vochtafgifte veranderen de eigenschappen van hout. Met name een houten vloer zoals een parketvloer kan aanzienlijke schade ondervinden door vocht.

Scheuren en barsten in houten vloeren. Te weinig vocht in de lucht

Houten vloeren kunnen ernstig beschadigen door droge lucht huis. Een te lage relatieve luchtvochtigheid kan schade aan uw houten vloer / parketvloer veroorzaken. Tijdens droge weersomstandigheden krimpen houten vloerdelen. Vooral tijdens vorstperioden is weinig vocht in de lucht aanwezig. Zelf beïnvloeden we de luchtvochtigheid op nadelige wijze tijdens het verwarmen van het huis. Door het gebruik van centrale verwarming, stadsverwarming en houtkachels stoken we onze huizen zeer droog. De luchtvochtigheid kan in de wintermaanden zelfs afnemen tot 25 - 30 % RV (Relatieve Vochtigheid)

Luchtvochtigheid meten voorkomt schade aan houten vloeren

We adviseren om het verloop van de luchtvochtigheid in huis goed te bekijken. De luchtvochtigheid ligt tussen 50 en 60 % RV bij ideale omstandigheden voor houten vloeren. Bij deze luchtvochtigheid werken houten vloeren het minst. De luchtvochtigheid kunt u eenvoudig bijhouden met behulp van een vochtmeter, ook wel hygrometer genoemd. Op de hygrometer kunt u de relatieve vochtigheid in de lucht aflezen. Bij te weinig vocht in de lucht adviseren we om de hoeveelheid vocht in de lucht te verhogen door gebruik van één of meerdere luchtbevochtigers. Luchtbevochtiging voorkomt schade door droogte aan houten vloeren. Een vochtmeter waarschuwt u tijdig voor slechte omstandigheden voor uw houten vloer.

Scheuren in vloeren ontstaan vaak in winter

Koude lucht is niet in staat om veel vocht opnemen. Tijdens winterperioden is daarom doorgaans dus niet veel vocht in de lucht aanwezig. Zoals vermeld krimpen houten vloeren hierdoor. Deze krimp is te zien doordat vloerdelen onder plinten en kozijn vandaan kruipen. Er ontstaan (grote) openingen tussen vloer en wand. Bij deze droge weersomstandigheden kunnen ook scheuren in de houten vloer ontstaan. Deze scheuren laten zich niet eenvoudig repareren. Bovendien ontstaan grote, scherpe splinters rondom de scheuren in de vloer. Met name voor kinderen kan dit zeer gevaarlijk zijn. Het is daarom aan te raden om de hoeveelheid vocht in de lucht het gehele jaar goed in de gaten te houden. Het is zonde dat uw houten vloer schade oploopt door teveel of te weinig vocht in de lucht.

Luchtbevochtigers voor bevochtiging van een houten vloer

We maken onderscheid tussen verschillende wijzen van luchtbevochtiging. Voor het beschermen van uw houten vloer is een continue vorm van bevochtiging aan te raden indien de lucht in de ruimte te droog is. Volgende luchtbevochtigers zijn geschikt voor de bescherming van uw houten vloer:

Elk huis heeft een eigen binnenklimaat. Het klimaat in huis is mede afhankelijk van onder andere de constructie, de mate van ventilatie en natuurlijk de weersomstandigheden. De hoeveelheid vocht in de lucht kan hierdoor in huis zeer verschillend zijn. De weersomstandigheden kunnen we niet beïnvloeden. Toch kunnen we acties ondernemen om de hoeveelheid vocht in huis onder controle te houden. 

Advies bij leggen houten vloer

De werking van houten vloeren is ook afhankelijk van de gebruikte houtsoort. Ongeacht de houtsoort dienen vloerdelen te acclimatiseren alvorens de vloer wordt gelegd. Ongeveer één week voor het leggen van de vloer dienen de houten planken in de ruimte worden opgeslagen. Hierdoor ontstaat een vochtevenwicht tussen de planken en de lucht (én ondervloer, wanden, materialen etc.) in de ruimte. Hierdoor neemt de kans op vochtschade aan uw nieuwe vloer af.

Vocht meten en luchtbevochtiging toepassen

We hebben gezien dat het beheersen van vocht in huis van groot belang is om lang te genieten van een hoogwaardige houten vloer. Controleer zelf de omstandigheden in huis door de luchtvochtigheid te meten met een vochtmeter. Indien de luchtvochtigheid te laag is, bieden bevochtigers een passende oplossing. Op zoek naar een luchtbevochtiger voor uw houten vloer, parketvloer of laminaatvloer? AirSain heeft een uitgebreid assortiment bevochtigers die geschikt zijn voor het conditioneren van vloeren.

Voorkom schade aan uw parket, laminaat, planken vloer

AIRSAIN VOOR UW LUCHTBEVOCHTIGER

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen