Home Nieuws Op zoek naar schone lucht voor Best
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Op zoek naar schone lucht voor Best

Op zoek naar schone lucht voor Best

Vanwege ernstige gezondheidsrisico’s moeten gemeenten prioriteit geven aan het terugdringen van schadelijke luchtverontreiniging. Mogelijk overlijden in Nederland jaarlijks 12.000 tot 24.000 personen vervroegd door chronische blootstelling aan fijnstof.

Ook de gemeente Best, ingeklemd tussen ‘uitstootmonsters’ A2 en A58, moet actief op zoek naar schone lucht. Vooral vanwege de gezondheid van de inwoners, maar ook om te voorkomen dat prestigieuze bouwprojecten worden stilgelegd. Veehouderijen en industrie zijn andere bronnen van luchtverontreiniging in Best.

Maandagavond spreken raadsleden over een luchtkwaliteitsplan. Daarin voorgestelde maatregelen moeten zorgen voor een betere luchtkwaliteit.

Om daartoe te komen, steekt de gemeente Best de hand in eigen boezem.

De 36 eigen voertuigen worden onder meer voorzien van roetfilters, schonere technieken en de bestuurders krijgen een training Het Nieuwe Rijden. Volgens onderzoek is het niveau van duurzaamheid van het Bestse wagenpark matig. Verder worden ambtenaren gestimuleerd om te carpoolen, thuis te werken en wordt nagedacht over een openbaar vervoertrajectkaart.

Om verkeer bij (bijna) knelpunten terug te dringen, worden wegen afgewaardeerd, zodat verkeer wordt verplaatst naar wegen die geschikt zijn voor grote aantallen. Door verkeerslichten te vervangen door rotondes (bijvoorbeeld op de Ringweg en het punt Oude Rijksweg-Willem de Zwijgerweg) verbetert de doorstroming. Geadviseerd wordt gemotoriseerd verkeer af te sluiten ter hoogte van de Beatrixbrug en het via De Maas te laten rijden. Verder moet een verkeersregelinstallatie aan de kruising Erica-De Maas de doorstroming verbeteren. Doorstroming vermindert de stagnatie en dus de uitstoot van vervuilende stoffen.

Daarnaast gaat de gemeente zich inspannen om vervuilende voertuigen te laten rijden op alternatieve brandstoffen, die minder stikstofdioxide en fijnstof uitstoten. Best bekijkt of ze een zogeheten ‘multifueltankstation’ in de gemeente kan onderbrengen. Dit jaar moeten er zes van deze tankstations in Brabant komen.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen